Acesta este de departe cel mai bun text scris de Duamna Vio, chiar daca nu e pe modul funny. Dacă mă gândesc bine, s-ar putea să fie chiar cel mai bun de pe acest blog. Aia e. Am descoperit o comoară, acu’ trebuie doar s-o fac să dea cea are mai bun în ea. Aveam pregătit alceva pentru azi, dar pentru că tot se leagă cu ce a scris ieri, savurați-l pe ăsta.

……………………………………………………………………..

Cea mai modernă ciumă este singurătatea. Societatea a decis că este un status nu o stare. Apoi a decis că e un statement nu o trăire. Practic, strigătul de ajutor din tine nu se aude pentru că ești alimentat/ă aiurea crezând că ești al naibii de empowered şi poți cuceri lumea, singur/a. Doar că lumea s-a micșorat şi o vezi prin lentila ta sihastră şi meschină. Ratezi niște momente esențiale în doi, frumoase poate tocmai prin banalul şi firescul lor.

Intri seara în grota ta modernă şi mobilată de la Ikea, fericit/a că ești independent/a şi o arzi cool dar în sufletul tău știi că îți lipsește ceva, de fapt cineva. Deschizi Facebookul să-ti confirme că mai există alte mii ca tine, care se mint. Simţi undeva în adâncul fiinţei tale o lipsa… poate e a vocii celuilalt care te-ar întreba cu un amestec de sictir, extenuare şi drag, ce draci bălţaţi ai făcut azi la birou, cum mama melcilor ţi-a fost ziua sau dacă vrei ciorbă din aia de la maica-ta, încălzită la microunde sau comandaţi iar pizza ca leprele.

Sunt momentele alea mici pe care le ratăm din egoism, elitism, aroganță sau poate ignoranță. Construim cu încăpățânare și aplomb ziduri în loc de poduri și apoi ne întrebăm că proștii de ce nu ajunge nimeni la noi. Ratăm marile întâlniri ale vieții pentru că ne-am preluat himerele din filmele americane și din minciunile altora. Avem mii de minute gratuite ca să nu ne mai spunem nimic și preferăm să mergem la zeci de cursuri de dezvoltare personală crezând că vom descoperi alfa și omega și vom reinventa roata, în loc să-i spunem cuiva cât se poate de franc „băi, ești chiar mișto” sau „cumva, se face că mi-e dor de tine”.

Credem cu naivitate că ceilalți știu oricum ce gândim sau simțim și ne bazăm pe asta, însă în realitate lucrurile nespuse dor și dăunează cel mai mult. Orgolioși și singuri, contestăm înverșunați status quo-ul și rețetele care au făcut fericite zeci de generații înaintea noastră, dar nu avem nimic de pus în loc. Contestăm, pentru că noi chipurile suntem mai deștepți. Știm noi mai bine. Îi disprețuim pe ei, dar fără să fi aflat ce ne mai definește pe noi și ce mai prețuim.

Ai noștri părinți au renunțat să ne mai întrebe și să mai spere orice, doar bunica octagenară te mai întreabă naivă dacă și când te măriți/însori și îi răspunzi că trăiești alte vremuri și că independența e acum „adevărul, calea și viața mamaie”. Bunica se resemnează și visează în continuare la strănepoții zvăpăiați care să-ți semene, pe care însă tu nu te grăbești să îi faci că „trăim vremuri grele, bre„.

Trăim alimentați perpetuu de dinamica lui „una caldă, una rece” și ne hrănim din dezamăgiri cosmice de durată și din mici bucurii efemere. Prin casă, printre zecile de gadgeturi de care te-ai înconjurat, se găsesc și antidepresive și vin din ăla de care bei trist seara și prea multe bonuri fiscale de la mall, de când ai încercat să umpli ultima dată golul din viața ta, cu shopping, lucruri și etichete. Nu mai știm dacă fericirea ar trebui să fie o sumă sau o medie dar o căutăm disperați adesea unde nu trebuie. Pentru că așa ne spune societatea. Așa ne spune mass media. Așa scrie în revistele glossy cu femei photosopate și minciuni colorate, frumos împachetate, ce prezintă o viată care nu există.

Fericirea absolută și perfecțiunea nu există. Există doar iubirea care spală păcate grele și umple goluri mari. Generația asta de sihaștri se va trezi la 60 de ani, însingurată, chinuită de reumatism, bântuită de reproșuri și speriată că a ratat iubirea pentru că era ocupată să caute cai verzi pe pereți, carieră, bani și imagine. Alienați și hăituiti, fugim de noi și de ceilalți.

Cea mai modernă ciumă este, de fapt, însingurarea.

mihai_vasilescu_singuratate

sursa foto 1 și foto 2