Am trecut ieri cu mama pe la cimitir să aprindem o lumânare pentru tata.
La un moment dat, de pe una dintre băncile pe care își făcea veacul, se ridică un tip, cam pe la 50 de ani așa. Era înalt, cu puțină barbă, destul de curat îmbrăcat, deși se vedea că cimitirul este locul pe unde-și face veacul. Pe scurt, nu aducea a cerșetor. Se uită la maică-mea, își scoate căciula, o frământă în mâini și spune sfios:
– Sărutmâna, doamna dirigintă!
– Bună ziua! Mi-ai fost elev?
– Da, doamnă, mi-ați fost chiar dirigintă.
Ajunși în punctul acesta al discuției, maică-mea, care n-a fost niciodată vreun monument de tact și dipolmație, îl chestionează scurt:
– Și de ce stai pe aici? De ce nu te duci acasă?
Omul lasă privirea în jos și spune trist și atât de încet că abia am putut distinge:
– Pentru că nu mai am, doamnă.
Mama simte că a făcut o gafă dureroasă și încearcă s-o dreagă cum poate:
– Ah, te-au fraierit alții…
– Nu alții, doamnă, alta.
Maică-mii îi crește un nod în gât care se putea vedea și din stratosferă, mai apucă să articuleze ceva de genul „voi, bărbații, așa pățiți mereu”, îi pune niște bani în mână și apoi a plecat de lângă el, până nu începea s-o umfle plânsul.
Nici nu vreau să mai spun cât de trist mi s-a părut gestul în sine, cât de traumatizant trebuie să fie să accepți bani de la o femeie care ți-a fost dascăl și cam ce s-o fi petrecut în sufletul omului ăla atunci când i-a luat. Nu vreau și nu pot să mă gândesc, mi se pare mult prea dureros.
Dar chestia asta ar trebui să ne dea măcar un pic de reflectat tuturor celor care am petrecut Crăciunul cu un acoperiș deaspura capului, cu căldură din belșug, cu mâncare în față, cu familia și prietenii, cu poze, cu pisici, cu câini, cu cei/cele care înseamnă bucurie în viața fiecăruia dintre noi. Și cu toate astea, am găsit de cuviință să ne mai lamentăm un pic pe vreun motiv absolut banal. Și zic eu că trebuie să învățăm să ne plângem mai puțin. Mult mai puțin.
Să nu uităm că există oameni pe lumea asta pentru care Sărbătorile înseamnă doar speranța că n-o să ningă, că nu va veni gerul și că încă nu vor muri de frig.
Există oameni pentru care primii fulgi nu vor reprezenta un motiv bun să pui o poză pe Facebook, ci însăși spaima cruntă că poate va fi ultima iarnă din viața lor.
Există oameni pentru care Crăciunul mai are doar o singură semnificație: mai multă lume care va intra în cimitir, mai multe șanse pentru niște bani care-i vor ține în viață și-n următoarele zile.
Există oameni pentru care cuvintele „planuri de viitor” înseamnă „poate voi mai trăi și peste o săptămână”.
Hai să ne gândim un pic și la ei data viitoare când ne vom întrista pe motiv că „fără zăpadă, Crăciunul parcă nu mai e Crăciun”. S-ar părea că pentru unii dintre noi chiar este.
Atât.
Trist , dar adevărat !
@Florin, 🙁
Cat de trist .. Totuși, ai atât de multa dreptate, asta le zic și eu alor mei , uneori aproape zilnic . ?
@Bianca, da, uităm atât de repede. 🙁
Foarte trist….
Stii cand le ai aproape pe toate,de multe ori vezi doar ce iti lipseste….nu vezi ceea ce ai…
Cineva imi spunea odata :
– De ce sa ma compar cu cel care are mai putin ca mine,ma compar cu cel care are mai mult ca mine….
Cred ca aceasta fraza este DEFINITIA NEFERICITULUI perpetuu.. 🙁
Comentariu beton!70
@OVANA, da, câteodată este bine să ne mai oprim și să privim în urmă. 🙁
Se întâmplă,unora,fiindcă nimeni nu i-a învățat la timp să privească și în jos, nu doar în sus.
Am locuit la bloc, niște ani, și de la înălțimea etajului la care stăteam vedeam, uneori, în depărtare oameni sărmani care scotoceau în ghena de gunoi, pentru resturi alimentare.
O chemam pe fiica mea la geam și îi repetam că dacă vreodată, în viață, i se va părea că îi lipsește ceva, de ordin material, ori că nu are destul, să se pună pentru o clipă în locul lor, fiindcă doar astfel va învăța să fie recunoscătoare pentru ceea ce are.
Cu asemenea învățături a crescut frumos, fără a judeca pe nimeni, fără a se plânge de ceva vreodată, fără a aprecia că viața presupune să fii în competiție permanentă cu alții, cu simțul măsurii în toate și cu respect pentru orice ființă umană, oricum ar fi ea.
Trist… Tare trist !
@Elly, trist, da. 🙁
🙁 Si eu ajung azi…. Tatal meu era nascut chiar azi. Doar vremea de cand s-a dus e alta (17 ani)…
@VictorR, să te duci, da.
Foarte trist! Din păcate sunt mulți în această stare. Au făcut greșeli, i-au păcălit alții, cine știe! Cum să-i ajutăm?
@gheo, pe toţi nici măcar nu ai cum să-i ajuţi.
Cand vad ca ninge ma gandesc ca sunt afara oameni care sunt imbracati subtire si dorm sub cerul liber….ma ingrozeste ideea, dar e adevarat….niciodata nu ma bucur de zapada, pt mine inseamna mizerie si frig …iar pt unii inseamna moarte. Sa fim multumiti ca avem un pat cald si o mancare decenta 😉 fara prea multa carcoteala….nu se stie niciodata cand poti ajunge jos de tot….
Comentariu beton!42
@NagaQ, exact asta am vrut să subliniez şi eu prin textul de azi. ŞI mi-a sărit lumea în cap. 🙁
Am plans, inca de la primele fraze, la mine au trecut 11 ani de cand a murit mama si tot mai plang cand ma gandesc la ea. Imi lipseste si ne ipseste mult.
Apoi am ajuns la povestea cu fostul elev si am inceput sa plan si mai tare. Stii eu ma tot lamentam ca sunt singura, departe de casa, sunt somera,… bla bla, apoi am aflat de la o prietena ca i-a murit nepotul, inainte de Craciun, un tanar de 24 de ani, pe langa durerea acelor parinti, problemele mele au devenit atat de minuscule incat,… da sunt fericita ca alor mei le merge bine, ca suntem sanatosi, ca avem ce pune pe masa si da, avem un acoperis deasupra capului.
Comentariu beton!38
@ilona, exact. Asta am vrut să subliniez.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.1
@Tara Luipapuravoda, îmi pare rău că ţi-am produs o aşa stare proastă prin textul meu.
Știu ce zici…lucruri simple care să ne bucure sufletul…nu prea am cuvinte multe acum, dar atașez o postare mai veche de pe blogul meu, care se potrivește – cred – cu muzica scrierii tale…
Rezoluție de Anul Nou…
Un An nou… Rezolutii cât cuprinde. Nu cred că e persoană care să nu își propună ceva în legatură cu ea însăși la trecerea dintre ani. ”Să fiu mai… Să fac așa și pe dincolo…” Chiar azi cineva mi-a spus ca are de gând ca anul acesta să… Și eu sunt la fel, am rezoluții de Anul Nou, de lunea, de mâine și tot așa, dar iată o nouă rezoluție: un an fără rezoluții, un an în care să ne bucurăm de tot ce vine așa cum e, să luăm totul de parca am merita și să fim noi așa cum suntem doar atunci când nu ne vede nimeni.
Am tot ezitat dacă să încep să scriu de la 1(ianuarie, naturally), că așa e ordinea lucrurilor, (chit că nu are nicio importanță și nici nu citește cineva), totuși – pace inspirație! Acum însă m-au năpădit o grămadă de gânduri, care chiar dacă rămân necitite, sunt scrise undeva într-un spațiu rarefiat și neperceput, și atunci odată scrise vor rămâne undeva, chiar dacă peste un timp ele se vor perima, ca orice haină, cântec, carte, sau niscaiva.
Era la televizor un film – eu sunt mare iubitoare de filme, căci de ce să te mai chinui să trăiești ceva real când poți trăi toate sentimentele prin filme. nu? – Alice în țara minunilor, o ecranizare nouă, dar, deși sunt o insomniacă cu acte în regulă, mi-am indus un somn de toată frumusețea pe timpul filmului, căci basme, basme, dar prea mult! ( too much este too much și nu mai încape). Și culmea, m-am trezit fix pe generic, m-am prefăcut că am un mod sănătos de trai și mi-am făcut patul, dar apoi, deși era trecut de ora 12, m-am uitat pe fereastră căci simțeam nevoia de aer proaspăt.
Ceea ce am văzut este ceva ce m-a împins să scriu prima pagină și primul gând: o femeie, îmbrăcată în capot de casă, al cărei chip nu l-am văzut, căci stau la etajul 4+ să spunem, aștepta lângă o mașină al cărei motor se încălzea cu greu. Era un tânăr care se pregătea de plecare,avea multe bagaje, era agitat. S-a oprit, și-a îmbrățișat mama, s-au sărutat pe obraji, din nou îmbrățișare. Cuvinte nu am auzit, dar nici nu mi-aș fi dorit. Pe urmă femeia s-a întors scurt, a intrat în scara blocului, tânărul s-a urcat la volan și a pornit. Eu m-am trezit că spun în gând o rugăciune (simplă, de altfel), pentru tânărul acela necunoscut.
Ceea ce vreau să spun, și cu ce vreau să încep aceste pagini, este un fapt simplu dar prețios la care am asistat. Mulțumesc ca am făcut și eu parte din acest moment magic,așa cum eram – o necunoscută pentru ei… Și iată rezoluția cea mai clară care mi-a apărut: să fiu martor tăcut la momente mici și delicate dar atât de importante și, dacă se poate, să îi primesc și pe alții în viața mea la fel de tăcut și delicat.
O îmbrățișare, un moment, o trăire, o emoție, într-o parcare uitată de Dumnezeu…asta DA rezoluție!
Pe mai târziu!
Comentariu beton!19
@Paula, nice.
Ca sa duc drama la maxim, eu pot sa merg, sa vad, sa fac ceea ce doresc, am o casa, familie, prieteni si nu imi fac probleme daca am ce sa pun maine pe masa. Si vb ta, traiesc cu niste „apasari” superficiale. Insa pt unii, normalitatea mea nu poate fi decat un vis…asa este, ar trebui sa ne gandim mai des la lucrurile astea…
Comentariu beton!13
@Andra, măcar atât.
Mi-a plăcut aia cu „Hai să ne gândim un pic și la ei data viitoare…”.
Îhî! De gîndurile noastre bune au ăia nevoie.
Şi ca să fiu avocatul diavolului, în cazul de faţă, cam ce-ar trebui să facem pentru unul care a luat la viaţa lui nişte decizii foarte proaste şi se pare că le ia în continuare, dacă îşi duce veacul în cimitir?
Io m-am gandit ca daca tot as ajunge homeless, as face ceva sa fiu homeless in tarile calde.Gen Spania, Italia, Grecia daca nu chiar America de Sud.Desi te poti reprofila, cioban la oi, cate nu poti face sa nu fii chiar in bataia vantului.
Comentariu beton!13
https://www.youtube.com/watch?v=4HAQki4hlpY
Daca asta poate…
@krantz, nimic. Mă scuzi de deranj.
Cam ce-ar trebui să facem pentru unul care, până la jumătatea vieții, nu a înțeles și se pare că nu înțelege cum e cu empatia, este analfabet din perspectiva înțelegerii formelor de depresie tot mai des întâlnite în jurul nostru, (devastatoare, mai ales sub tot mai puternica presiune socială) și care se pare că, mai mult de atât, din durerea lui exprimată că până la vârsta asta nu a avut copii, alege, sub masca ironicului, sarcasmului și, inevitabil, a clișeului „avocatul diavolului”, să îi facă și pe alții să sufere, doar pentru că el nu a reușit să își vindece forma proprie de depresie. Deși e posibil să spună că el nu are nevoie, eu l-aș aprecia pentru curajul de a-și face blog când alții încep să se ducă la băi și l-aș compătimi pentru restul. Eventual, fără să îl judec, că cine știe prin ce a trecut omu’ și eu habar n-am cum aș fi reacționat în aceleași situații.
@Avocatul diavolului, nu-i aşa că acum, după o analiză pe care o crezi atît de reuşită şi o lecţie de empatie, te simţi mult mai bine?
Nasol moment! Dar asta se poate extrapola la nivelul intregii tari. Hai nu chiar la intreaga populatie…mai ”e” si unii care o duc bine, chiar prea bine. Deci cati dintre cei cu acoperis, masa, familie, servici etc. nu se gandesc cu groaza la facturile ce va’ sa vina daca ninge…Nu vreau sa fiu rautacios sau altfel, dar cam asa arata poporul nostru. Binisor imbracat, un pic educat, cu posibilitati de a face sa-i fie mai bine dar pe care altii l-au tepuit si l-au facut sa stea cu mana intinsa. Parerea mea!
@valny, da, chiar se poate extrapola.
Foarte trist! Dar ai putea face ceva, ai putea initia o campanie de mobilizare a cititorilor, a cunoscutilor tai (pe blog, pe Fb) pentru a-l ajuta pe om sa-si gaseasca macar o locuinta sociala, la un camin de nefamilisti, ceva. In Bucuresti nu sunt centre pentru persoane fara adapost?
Ai da un exemplu foarte bun celor din jur si poate asa s-ar mobilza si altii care stau si le plang unora de mila doar teoretic, de la caldurica patului. Satisfactia pe care ai avea-o vazand bucuria din ochii unui astfel de om e incredibila.
@Rox, din păcate eu sunt în București, el Vâlcea…
Misule, e trist dar e si un mod de viata pe care si l-a ales. In general dau si eu bani la cersetori; desi in mare parte stiu ca e o poveste ceea ce imi spun si banii ii dau pe bautura, ma gandesc ca poate chiar le e foame in acel moment. Dar pune-te in situatia acelui om. Nu are 70 de ani, ai spus ca are in jur de 50. Daca eu sau tu printr-un necaz ramanem fara casa si serviciu, crezi ca ne petrecem vremea in cimitir asteptand pomana?
Comentariu beton!12
@Costinescu, nu ai de unde să ştii ce e de fapt acolo.
Povestea e trista, dar dati-mi voie sa fiu cinic. Cand vad asemenea oameni nu ma gandesc decat ca prostia se plateste. Nu ma impresioneaza asemenea cazuri. Exista putini cu adevarat nenorociti de soarta. Majoritatea sunt asa din cauza prostiei, orgoliului, rautatii proprii. Cand vad familii nevoiase cu multi copii, imi vine sa le dau prezervative sau sa-i sterilizez, nu bani si haine, chiar daca saracii copii nu au nici o vina. Cand vad homelesi care refuza mancarea si hainele, iar cu banii primiti isi cumpara bautura si tigari, imi vine sa ii inchid undeva sau sa-i pun la munca pana crapa. Cand vad nenorociti care si-au distrus viata din cauza viciilor sau „pizdei”, imi vine sa-i trimit la scoala sau sa le trantesc un teanc de carti in brate, poate s-or destepta din tampenie in al 12-lea ceas. Nu-i plang, nu ma induioseaza. Cei mai multi si-o fac cu mana lor si o merita. Eu o denumesc „selectie naturala. Nu-i judec, nu-i condamn, dar nici mila nu imi e.
Se dezbate încă. Ce zici?15
@Ionut, mie mi-a fost milă şi consider că nu am greşit cu nimic.
M-ar interesa si varianta cand nu esti cinic…ma gandesc ca macar o pauza scurta iti permiti si tu.
Cunosc personal o „cimitireanca” din urbea mea. Dupa ce a „dat gata” doua apartamente, pe al mama-sii (pe care a facut-o sa doarma la 80 de ani pe la prietene) si pe cel obtinut din partaj , cu o diploma cu care altele au facut bani frumosi, cerseste cate 4-5 lei si pandeste pe cei care merg cu pomana la cimitir. Pe singura fiica a facut-o sa-si ia lumea in cap de rusine iar fostul sot o mai interneaza cand si cand intr-o clinica de unde iese ca s-o ia de la capat.
Babaiatule , mai bine ai initia o rubrica de AA online la cat se ingurgiteaza in tara asta.
Si eu cunosc pe cineva care isi lasase ambii parinti fara acoperis, vanduse apartamentul lor cu manevre si pe urma i-a lasat si fara loc de veci.. Iar respectivul are un ditamai salariul la oil terminal si avea si apartament propriu cumparat tot de parinti… Un nemernic!
@Tara Luipapuravoda, aşa am să fac.
Tot timpul ma faci sa rad! Azi m-ai facut sa plang……..
@Angela, să ştii că şi mie mi s-au umezit ochii.
sunt drame in spatele oamenilor de genul asta, cred, dar multi nu vor sa accepte ajutor decat asa cum il vad ei.
eu lucrez in zona garii si-i plin de fel de fel de boschetari. cu unii am intrat in vorba tocmai ptr ca le mai dau de pomana diverse, dar toti ar vrea bani si nicicum nu ar renunta la viata asta .
printr-o conjuctura am putut sa-i aranjez unuia o camaruta si o ocupatie, dar in alt oras, mai mic. cu toate ca ar fi avut unde sa se adaposteasca de frig si-ar fi putut castiga si niste banuti, nu a vrut sa-si paraseasca teritoriul si anturajul. si-i la fel de rebegit de frig si foame.
mai mila mi-e de sutele, miile de familii in care amandoi adultii muncesc pe salariul minim si nu-si pot tine copiii prin scoli sau nu le pot oferi un dar de Craciun sau nu au o locuita decenta.
Comentariu beton!23
@moatza, eu am scris despre ce am văzut şi am simţit. Atât.
Ca o adaugire la ce am scris mai sus: de cate ori vad sau aud de genul asta de „cazuri”, nu pot sa nu ma gandesc la filmul „Filantropica”, si la alte cazuri pe care le cunosc personal, oameni care accepta genul asta de viata din motive variate, unele de-a dreptul….incredibile. Probabil asta e si motivul pentru care nu dau nimic cersetorilor si pomanagiilor de tot felul. Prefer sa identific cazuri „adevarate” si sa incerc sa ajut pe termen lung.
@Ionut, nici eu nu dau bani cerşetorilor. Dar textul meu de azi nu a fost nicidecum despre asta.
Stiu, @Mihai. Am inteles si textul. Cred ca, prin ce am comentat, am incercat sa-mi reconfirm mie insumi cinismul si lipsa de compasiune fata de „Craciunul altfel” al celor mult mai nefericiti decat mine. Doar stii ca sunt egoist. Nu cred ca ai gresit cu ceva fiindca ti-a fost mila. Mie nu mi-e. Asta e tot.?
@Ionut, chestia este că de obicei nu-mi este nici mie. Dar omul ăsta avea ceva ce nu ştiu cum să descriu în cuvinte.
Nu stiu cata legatura are cu articolul dar cu unele comentarii care mi-au adus aminte de o faza traiata cu cca 6-7 ani in urma..
Eram la Roman la o lucrare impreuna cu nasul meu. Cu cateva zile inainte de craciun.. Erau afara vre-o 12 grade..cu – ..
Am iesit sa ne luam ceva de mancare. Eram cam 9 seara cand ne intorceam spre hotel.. Drumul drept, cu bancute pe trotuar..
Cum mergeam noi , cam la 150m in fata vedem pe cineva pe jos dar destul de aproape de o banca. In timp ce ne apropiam, vedeam lumea care il ocolea. Au trecut cel putin 5-6 oameni si doua perechi pana sa ajungem noi..
La cativa m de el vedem ca are si o sacosa langa el.. Probabil vre-un betiv daca toti l-au ocolit…
In clipa cand am ajuns langa el ne-am uitat la el fix.. Un om destul de saracacios imbracat.. Nici zdrenturos dar nici „de lux”. In sacosa semitransparenta se vedeau doua paini si ceva gen mere…
„ati patit ceva? Va putem ajuta?” Il intrebam noi mai mult sa vedem daca e vre-un betiv.. Omul raspunde incet: „va multumesc de intrebare dar astept sa imi revin un pic sa imi iau pastila pentru inima”
„pai vreti sa ajungeti la farmacie?” -noi..
„nu..le am la piept, dar de cand am cazut aici mi-au inghetat mainile si nu pot scoate pastila. Am cutia la piept.. Va multymesc de ingrebari dar lasati-ma aici, am sa imi revin.”
Nu, nu am plecat.. L-am ridicat si dus pana la prima banca, i-am bagat mana la piept si i)am scos flaconul si pastila si i-am dat-o. L-am intrebat daca vrea sa sunam pe cineva sau la salvare. „va multumeac din tot sufletul dar doar de pastila aveam nevoie. Nu ati avea pe cine sa sunati, sunt singur iar la salvare nu are rost. Am sa imi revin repede acum.”
Am mai stat cu el cca 10 minute paba a putut sa se ridice. Statea la doua scari de bloc departare.. Am mers cu el pana la usa apartamentului. A avut incredere sa ne lase sa il insotim pana sus chiar daca am vazut ca avea tagul de la interfon, deci nu ne mintea ca locuieste acolo.
Dupa ce a descuiat ne-a spus” va multumesc dinbsuflet, sa va dea d-zeu sanatate! Cred ca toti care au trecut pe langa mine au zis ca sunt vre-un boschetar.. Dar sunt doar singur pe aceasta lume..probabil daca nu ati fi insistat as fi inghetat mai rau si nu as mai fi putut lua pastila! Va multumesc!” Si am plecat…
Nu stiu ce pastile erau, stiu doar ca a trebuit sa o ia… Omul, undeva la cca 50-55 ani a fost vazut ca boschetar doar pt ca era cazut langa boscheti si nu cine stie cat de bine imbracat… L-am salvat? Poate ca da, poate ca ar fi facut-o altcineva…
Totusi.. Eu zic sa nu judecam oamenii dupa aparente.. Nu toti sunt betivi sau altele…
@Mihai scuze pt unele greseli sigure de scriere pe aici dar e greu pe tel sa dai inapoi sa corectezi daca nu s-a tastat ceva cand scrii „romane” ??
Comentariu beton!39
@Bogdan, bun, frumos gest.
Nu e gest Mihai.. E omenia din noi… La fel cu spuneai si tu .. am vazut ceva la el care ne spunea ca nu e un betiv sau boschetar cum probabil l-au considerat cei dinaintea noastra.. Nici eu nu prea dau la cersetori dar omul asta.. Privirea lui.. Parca si acum mi-o amintesc…
Comentariu beton!14
@Bogdan, exact.
Minunat gest? aceasta este adevarata omenie?
Din pacate unii oameni nu reusesc sa se mai „ridice” cand sunt loviti de soarta? ei nu mai „traiesc” ci doar „respira”. Cred ca pe mama ta a marcat-o enorm, mai ales ca ea i-a fost diriginta(o „calauzitoare”, o a doua mama ce s-a straduit sa le fie bine „copiilor” ei). Cand nu mai ai pentru ce trai sau pentru CINE, atunci ti se rupe filmul, respiri dar nu mai esti „acolo”, iar zilele sunt doar „supravietuire”. Viata acestor oameni poate fi „indulcita” pe moment, cu un ajutor(mancare, o haina,o patura) dar pe termen lung numai fundatiile de ajutorare pot face minuni? ei nu mai au nevoie sa fie „judecati”, viata i-a calcat in picioare deja, ce rost mai are sa zicem noi ceva? Sa ne bucuram de ce avem si cu cine suntem, iar din preaplinul nostru putem sa dam si celor batuti de soarta, fiindca „unde mananca doi, pot manca si trei”.
Comentariu beton!21
@Kya De acord! Foarte frumos si adevarat spus! Big like!
@kya, ei, se pare că nu toată lumea este de aceeași părere.
Cand mergem in locuri unde nu stau decat cei raposati si-i vedem pe cei vii printre cei morti atunci ne frapeaza mai tare acest aspect, parand ca doar acestia ii mai accepta? sunt prezenti peste tot dar suntem atat de obisnuiti incat devin invizibili?Sincer consider ca e mai important ce facem NOI cei ce gandim astfel, fiindca toti avem conceptiile formate prin prisma propriilor experiente. Dar CE FACEM conteaza mai mult decat cum gandim, ei n-au nevoie decat de compasiune si mancare/haine si ceva banuti(ca ii dau pe bautura/tigari/mancare, oricum i-am dat ca sa faca ce considera ei mai bine, iar asta depinde de mintea lor). Asta ii face pe ei „fericiti”.
Se numește empatie,când te poți identifica afectiv cu altcineva.
Este o însușire rară, un dar pe care natura l-a oferit doar celor aleși, pentru a promova bunătatea și binele printre oameni, cred.
Prin felul în care ați exprimat aceste gânduri, Dvs., ați demonstrat că o aveți.
@Mihai,ai un mare like pentru articol si un foarte mare like,pentru cã ai fost la cimitir,sã petreci câteva clipe cu tatãl tãu,acum de sãrbãtori. Nu ai idee,cât mi-aș dori,sã pot face asta…….
@Roberto, îmi pare rău că nu ai putut.
Mihai, ar trebui sa ne gandim nu numai de Craciun sau de Paste. Ar trebui sa ne gandim mai tot timpul… dar suntem cam ocupati 🙁
@LillysBoutique, da, şi e trist. 🙁
nici eu nu dau la cersetori nimic, detest sa vina cineva sa-mi ceara ceva, am reactii chiar violente in schimb, imi place sa fac bine fara sa-mi ceara nimeni nimic. de ex , anul asta, mi-a atras atentia o tipa cu un comentariu facut pe un grup, am intrat pe profilul ei si am vazut ca are o fetita de 4 ani cu retard si handicap locomotor, am intrat la prietenii din lista si am facut rost de adresa, am pregatit 2 colete cu haine, jucarii si dulciuri si le-am trimis. N-am vorbit niciodata cu fata, nu o cunosc, nici nu stie de existenta mea si n-am facut-o sa astept aplauze sau postari cu multumir.
imi aduc aminte scriind, ca multi ani, prin zona centrala a Timisorii, era o batranica care vindea flori, statea intotdeauna cu un buchet de flori in mana fara sa spuna nimic, de obicei erau garofite. Odata, era vara si extrem de cald, statea pe o bordura, cu capul plecat si mainile goale in poala, lumea trecea, am trecut si eu pe langa ea..m-am intors inapoi si i-am umplut poala cu rosii proaspat cumparate de la piata. A ridicat ochii si mi-a zis ; ” multumesc, dac-ai sti ce sete mi-a fost ! ” M-a pufnit plansul si aproape ca am fugit de acolo sa nu vada nimeni cat de tare m-au afectat cuvintele alea..
@Luisa, pfff, m-ai făcut să mi se ridice părul pe mâini.
Usor off-topic, dar oarecum in ton cu nemultumirile noastre de „lumea intai”: dupa ce am vazut anumite lucruri prin Haiti si prin bucata asta de Africa pe unde ma invart in prezent, Romania noastra incepe sa mi se para Elvetia.
@AxelB, păi în ţara orbilor, chiorul este împărat.
Desi de cele mai multe ori ne impresioneaza copii, cand vad un om al strazii sau cersetor adult, batran, nu pot sa nu ma gandesc cine stie ce necaz l-a adus in starea asta…poate a avut o familie, un job decent, o casa, nu avem de unde sa stim ce l-a doborat. Nu putem decat sa multumim ca suntem bine, si sa nu judecam fara sa stim.
@Lola, exact aşa.
Salut! Daca ai cum sa dai de el da-i datele mele de contact, il pot ajuta.
@wcazimiroviciWilhelm, detaliază un pic, te rog. Ce fel de ajutor?
„The most wonderfull time of the year” nu e chiar pentru toți. …diversitatea fără ghilimele.
Dar, vesel sau trist, le zici bine.
la sfarsit de octombrie a murit o prietena draga, de cancer, la numai 42 de ani…e asa greu sa gasesc niste cuvinte potrivite sa le spun surorilor ei care-mi sunt prietene si cliente acuma de sarbatori….orice le-as spune suna aiurea si nicicum…pentru unele persoane, Craciunul nu va mai fi niciodata motiv de sarbatoare….
PS…azi, in 25, se implinesc 33 de ani de cand a murit strabunica mea care a avut grija de mine in ultimii 5 ani de viata ai ei si primii ai mei, si de care imi amintesc cu drag ….
Știi cum ziceam „mi-a făcut mama o morală, de mai bine îmi dădea una peste ochi?”
Așa este articolul tău. O mare palmă de realitate.
@KorinaMS, păi după mii de statusuri despre „ce nasol e Crăciunul fără zăpadă”…
E primul Crăciun fără tati… Și eu sunt dascăl dar sunt și om… Și totuși e nedrept să vină Crăciunul și Anul Nou fără el. Când mă gândesc la el îmi amorțește sufletul de durere ca atunci când ții zăpadă prea mult timp în mână și nu-ți mai simți mâna. Eu nu-mi mai simt inima… Apoi încet-încet incepe din nou să bată în virtutea inerției… Viața merge, fără rușine, înainte.
Am de toate deși nu sunt bogată dar am sărăcit dintr-o dată … E sărăcie și sărăcie. Nu știi care este mai dureroasă: fără un om drag sau fără acoperiș deasupra capului?…
Commentless! ? Si totusi de n-am putea gandi mereu la ce putem sa daruim, nu doar sa cerem, totul ar fi altfel. Sarbatori frumoase!
Cât de adevarat. Atât!
Am plans! Atat.
@Mihai Vasilescu Băi, m-ai facut sa plâng. De ce? La un moment dat, vicisitudinile vieții m-au adus în poziția de homeless. Cca 3 ani de zile. Când citesc comentariile unor „binevoitori” de pe aici îmi vine să îi scuip! Ei traiesc în bula lor, și nu știu ce înseamnă sa fii într-o asemenea situație! Nu toți care ajung așa o fac din cauza alcoolului. Viața este o mare curvă! Am trăit pe străzi, cum am zis cca 3 ani, am avut puterea de a nu cerși, știi ce înseamnă să traiești, la un moment dat cu un covrig, sau cu o felie de pâine timp de 3-4 zile? Am preferat să caut prin gunoaie (am aflat locațiile de „șmecheri” care aruncau tone de mâcare la gunoi). Nu mă mândresc neapărat cu asta, dar am avut puterea de a nu cerși, dar am acceptat mâncare de la fundații (culmea, nici una „ortodoxa”, adică bor).
Nu știu, din cauza emoției sunt un pic confuz…
Ce vreau să spun: cei care ajung în asemenea situație, nu au nici un sprijin din partea statului, și ar fi atâta de usor… Dacă trece o perioadă prea mare, devin irecuperabili. Eu am avut un noroc fantastic, am reușit, cu ajutorul logodnicei mele sa scap din această „capcană”, dar nu toți au această șansă…
Felicitări pt articol.
Te-am găsit (fericită o spun) cu acest articol sugerat de Facebook.
Nu pot să-ți mulțumesc că l-ai scris fiindcă ai remarca ironia situației. Știi ce vreau să zic. E sec să scrii despre așa ceva și sigur emotivul din tine a suferit pentru acel om și suferă în continuare. Așa ceva nu poți uita. Sau oricum îți vei aminti cândva într-o zi din nou.
În schimb, dacă poți ajută, ajută oameni oriunde și oricând, fără să ai pretenții. Mai scrie dacă mai poți fiindcă faci atenți alți oameni.
Eu am ajuns cum spui în articol, să mă bucur ca un copil de tot ce am, am așteptat mult până să am, să fiu recunoscătoare și am reînceput etapa voluntariatului, acelor momente când dau altora tot ce pot: energie, zâmbet, putere, o vorbă sau îi ajut la bagaje.
Nu vreau mai multe bunuri materiale, cumpărate fără rost. Caut chestii ieftine și reciclabile, pe cât posibil sau de folosință îndelungată.
Fă mult bine pe unde mergi. După câte îmi dau seama ai inimă pentru asta.
Inspiră-i și pe alții. Popularizează ideea și planurile tale.
Nu te lauzi sau te fălești dacă faci asta. Hai să scoatem capul din pioșenia și postul ținut degeaba. Nu un post te face om, ci acțiunile tale din toată viața îți ajută sănătatea, mintea, psihicul etc.
Succes!
Mă bucur șchiop, căci văd prea puține motive de bucurie în subiectul articolului, că am dat totuși peste ceea ce ai scris.
Cunosc multi oameni singuri .Cunosc si mai multi care le fac zilele senine ,ii ajuta si le daruiesc un zambet tot anul nu numai de sarbatori .Nu suntem inca pierduti cat timp mai sunt pe lume oameni de bine .
Trist….prea trist… in fiecare an, eu si cativa dragi mie, mergem pe la centre de plasament sau la casa de batrani de aici….doar, doar stim ca am adus bucurie unira mai putin norocosi decat noi. Dar in loc sa fiu fericita sau sa ma simt ok ca am putut sa fac asta, plec mereu plangand de acolo…prea multi oameni nefericiti….prea multi care nu ai NIMIC. SI NU POT SCHIMBA ASTA!! Si ma doare sufletul!!
atat de adevarat
Cred ca multi dintre noi am ajuns sa fim inraiti de frica de a nu fi pacaliti sau luati de fraieri.
A ajuns teama de a nu se profita de noi atat de mare, incat de multe ori uitam ce inseamna omenia. Intr-adevar sunt multi cei care incearca sa ii pacaleasca pe ceilalti, sa profite de bunatatea lor, dar sunt si extrem de multi cei care nu au alta solutie decat sa apeleze la mila celorlalti.
Si totodata sunt si foarte multi oameni care ii ajuta pe cei mai putin norocosi, indiferent de motivul pentru care au ajuns in situatia respectiva.
PS: Fara legatura directa cu subiectul articolului, dar la cateva comentarii am simtit acut lipsa butoanelor de like / dislike.
Off, Doamne! Cumplit de trist… 😟
0
0
Cred că asta doare cel mai tare, oameni pentru care ziua de mâine chiar e un dar.