Să presupunem că o tipă supraponderală suferă din iubire. Nu că aşa ceva ar fi posibil, dar hypothetically speaking. Aşadar, presupunem prin absurd, că un nesimțit superficial a sedus-o și a abandonat-o, fară să țină cont de sufletul ei mare. Iar îndrăgostita noastră cea trupeşă jeleşte, tânjeşte şi lacrimează după nemernic.
Și, din plâns în plâns, din suspin în suspin, oftat cu oftat, pe nesimțite, fata noastră dă jos vreo 20 de kilograme. Acum a ajuns să arate cam ca un foto-model de top. Cum s-ar zice, e numai bună. Hot and secsi, aşa cum recomandă doctoru’ (ce, vouă nu vă recomandă aşa ceva medicul de familie?).
Ei bine, nelămurirea mea este următoarea: dacă se întâlnește cu „ăla” pe stradă și are de gând să-i reproșeze niște chestii, cum îi zice:
-Nesimțitule, din cauza ta am slăbit douăzeci de kilograme!
sau
-Nesimțitule, datorită ție am slăbit douăzeci de kilograme!
Vedeți, așa alambicată este limba asta română că nu mă pot dumiri deloc.
Deci?
sursa foto
Când am citit titlul, mă așteptam la cu totul altceva :))
@Claudia, ok, ok, dar răspunsul la întrebare? 🙂
@Mihai, aia era Adele, dar în loc de frazele cu „datorită ” şi „din cauza ta” căuta un nesimțit cu aceleasi trăsături ca ale primului.
@Skogentrollet, Adele cântăcioasa?
@Mihai, aia de dădea foc ploii.
Bai ză uei, ai observat că de când e slim&sexi nu mai cântă?
@skogentrollet, stai, stai așa. Adele a slăbit???
@Mihai, cam 14 kile de la „Make you feel my love” pâna la „Someone like you”.
Acumdepinde din ce parte priveste lucrurile :
Daca are pareri de rau ca a slabit…merge varianta ” din cauza”
Daca nu are pareri de rau , ci chiar se bucura”…merge varianta „datorita”
Iar apelativul ” nseimtitule” e valabil in amandoua cazurile :-))
Comentariu beton!17
@Florin, deci „nesimțitule” e singurul lucru cert. 😀
Off topic….ne dai si noua o optiune de edit post? Ca nu pot corecta ce am scris :-))
@Florin, bună idee.
Tipu’ de la tehnic, se aude???!!! 😀
„Diferenţa dintre cele două vorbe este următoarea: din punctul de vedere al celui ce cuvîntă, „datorită” trebuie să fie legat de un efect favorabil, plăcut, convenabil, în timp ce „din cauză”, de unul negativ, nemulţumitor, defavorabil.” Pruteanu dixit!
http://www.pruteanu.ro/4doarovorba/emis010-014.htm
@Gigi, atâta lucru știu și eu. De-asta am scris textul. Acum explică-mi care dintre cele două este corectă. 😉
Păi e simplu. Având în vedere că folosirea în context a uneia dintre cele două forme se raporteaza la subiectivismul persoanei influențată de acțiune, întrebăm grasa dacă îi pare rău sau nu de pierderea kilogramelor. Dar cum tu ai folosit în text apelativul „nesimțitule”, e clar că forma corectă aici este „din cauza”. Make sense?
@Gigi, face, face. 🙂
Cel mai bine ar fi sa zica „datorita”, ca poate asa va mai gasi pe inca unul …poate „datorita” caruia va mai slabi odata, si tot asa pana va ajunge la cel „din cauza” caruia va slabi, sau nu.
@jenipirvu, hmmm, m-ai băgat în ceață.
Pai ca sa ajunga sa zica „nesimtitule, din cauza ta am slabit” trebuie sa treaca multe „datorita tie am slabit”.
@jenipirvu, eu credeam că e taman invers.
1. Nu suferă din iubire, suferă de proastă ce e.
2. Din cauza. Scopul ei este să-i reproșeze lui ceva, deci orice conotație pozitivă este exclusă.
@Emil Bobu, acu’ te-ai învățat la trolling și vrei să vezi ce mai pică? 😀
Numai la subiectele cu femei 🙂
@Emil Bobu, văd. 🙂
@Bobule, de ce-a făcut Dumnezeu mai întâi bărbatul? 🙂
Raspunsul este …bai mai nesimtitule unde ai fost pana acum …pentru ca” din cauza si fiindca datorita” tie pot sa-mi vad si eu ” ghizda ” fara oglinda …
@dede cati, oaaaa, asta a fost mai misogină decât textul în sine. :)))))
Intrebarea ta este evident o capcana! Nu mai scrisesesi de mult pe una din temele tale preferate, te-ai hotarat intr-un final s-o faci, dar – ca sa scapi de injuraturi pe strada! – ai invelit pumnul de otel intr-o manusa de catifea! Cat de mult gresesc? 😀
@Victor, ia uite, dom’le, nu mai poate omul să se întrebe cum e cu limba română. Nțțț… 😛
As opta pentru „din cauza”. Poate fetei ii placea sa fie supraponderala, se simtea bine asa, n-avea chef sa arunce o groaza de bani pe schimbatul garderobei.?? Desi, ar fi fost mai simplu: „Nesimtitule….20 de kile?” si jap…o palma. Individul era in ceata, ea se descarcase, iar problema de mai sus nu ar mai fi existat. Militez pentru introducerea onomatopeelor si a limbajului fizic in limba romana (ca la surdo-muti). Si-asa sunt tot mai putini aia care folosesc limba romana corect, cu gramatica si toate alea…??
@Ionut, deci tu crezi că de bani îi ardea ei. :))))))
Bineinteles! In 2 luni am o nunta si un sigur costum relativ nou. Din cauza unor problemede sanatate, am inceput un regim alimentar, nimic pretentios, in urma caruia voi slabi vreo 8-10 kile (stiu, ca am mai facut figura). Deci: din cauza regimului trebuie sa-mi iau costum nou sau datorita regimului. Precizez ca sunt fratele mirelui, deci varianta blugi si camasa pica, iar costume port din an in paste, deci …risipa de lovele. Chestia asta cu slabitul si ingrasatul e a dracu’ de costisitoare. Pana nu auzi:”hei, nimic nu-mi vine, toate hainele sunt de pe vremea cand eram gravida!!!” de cel putin 3 ori pe zi, nu realizezi ce bine e de cei cu greutate constanta….si barbati.???
@Ionut, aceasta este o situație pe care nu o luasem în calcul. :)))))
Apropo de alea 20 de kile, dacă iei o de-asta, top model, 45-50 de kile, și-i mai pui 20, ajunge pe la 65-70. Păi la 65-70 arată încă bine (depinde de gusturi, de fapt, eu zic că arată mult mai bine decât o scândură), încă nu-i poți zice supraponderală. Supraponderală devine pe la 80, încolo.
@Emil Bobu, ai uitat ceva foarte important. Înălțimea. Ia să vezi ce bine arată la 70 de kile și 1.55. 😉
Nestimtitule, datorita tie 20 kg nu mai sunt ale mele.
@menajera de serviciu, și cât țineam la ele. 😀
„Nesimțitule, datorită faptului că din cauza ta am slăbit x kg, acuma potsă mergsi eu la mare fără să starnesc un tsunami! ” Și, evident, urmează și palma de rigoare, care, datorită faptului că diva a slăbit, nsimțitul rămâne in picioare 😉
@diabolic, ai trișat. 🙂
Cum așa?!?!
@diabolic, nu poți să le folosești pe ambele în aceeași construcție. 😉
Te referi la cazul de față sau în general?
@diabolic, și, și.
Ok. Dar am făcut cumva și mi-a ieșit fără să zgârie urechea 😀
@diabolic, păi da, dar tot șmecherie e. 😉
Pai…daca atitudinea ei este una de repros in fata faptului ca a slabit (ceea ce mi se pare usor SF, caci orisicare femeie viseaza la un corp de revista) atunci e numai perfect „din cauza ta am slabit”. Amu’, „datorita” ala din al doilea exemplu se cam bate cap in cap cu apelativul „nesimtitule”.
Deci: din cauza – sugereaza un aspect negativ, iar datorita ar trebui sa exprime o situatie favorabila. Desi, de cele mai multe ori prepozitia „datorita” si locutiunea prepozitionala „din cauza” sunt utilizate total anapoda :).
@Ema, deci tu zici că e „din cauza”. Buuuuun.
Nu mai pot da reply la reply asadar te abordez pe-aici: te-ai bagat in politica, viclean mic?! Nu de alta, dar n-ai raspuns concret la intrebarea PE CARE ti-am pus-o! ( 😛 ). Nu cred ca ai tu probleme de genul asta! DACA CHIAR aveai, sunai acasa la Valcea si rezolva mama ta speta in 15 secunde….sau, mai comod!, intrebai junioara, ca nu-s doua luni de cand a luat bacu`!
@Victor, uite că nu mi-a dat prin cap s-o întreb pe mama. Cât despre fie-mea, a luat BAC-ul, nu e vreun doctorand în litere. 😉
Eu apelam la ea in ideea ca limba romana a fost materia principala de examen. Sunt de-acord, pe de alta parte, ca probabil n-a mai lucrat cu notiunile astea. Totusi, nu m-ai convins ca dilema ta e una doar de semantica. Zau! 🙂
@Victor, musai vrei tu să mă dai de gol. Ok.
Auzi, vezi că s-a uscat trafaletul ăla. Doamna Victor, ia vedeți ce face soțu’ în loc să puna mâna la treaba! Na!:D
Eu am slabit 5 kile in 3 saptamani cand m-a parasit porcul ala, si cand mi-a zis dr sa pun mana sa mananc m-am simtit asa nasol, parca imi lipsea la propriu o parte din mine. Asa m-am enervat ca fusesem proasta ca am iesit de acolo, m-am dus glont acasa si mi-am facut un munte de paste cu somon si smantana. Deci ar fi „din cauza”, asta clar.
@zana-carabina, ahahahaha! Stai că mă piș pe mine de râs. Te-ai întâlnit cu el DUPĂ ce te-a părăsit și ți-a recomandat să mai pui mâna să mănânci? :))))))))
Am fost la doctor, ma, ala mi-a zis sa mananc :)))
@zana-carabina, my bad. Nu văzusem „dr” ăla. Pfff, atunci nu mai e așa de fun. 😉
Doamna Victor e la Inspectoratul Scolar cu treaba (se fac nu-s ce repartizari pentru colegii ei profesori)! 😛 (mama ta stie cu ce se mananca asta). Asadar continui sa am un mic avantaj. Dar sunt un domn, cum m-ai cunoscut!, si renunt cavalereste la disputa. Legat de trafalet sper ca terminam saptamana asta ca ni s-a acrit de praf si mobile in mijlocul casei sau in garajele vecinilor!!!
@Victor, aaa, acum se explică de ce erai tu călare pe net: ești singur acasă. :))))))
Nu te-am mai lingusit o data nene, scriindu-ti ca la altele pot renunta dar de blogul tau nu ma las nici mort?! (Chiar, cand esti „dus” poti oare citi pe net? 😀 )
@Victor, nu s-a dovedit încă, dar poate ne-or lămuri bio-energo-terapeuții. 😉
Tot e bine ca slabeste, altele mananca nervos si mai rau se expandeaza. Eu zic ca „datorita”, presupunand ca a trecut si ceva vreme de la despartire si a avut timp sa se obisnuiasca cu noile forme si sa treaca peste dezamagire. Reprosurile („din cauza ta”) se fac de obicei prin preajma despartirii, nu la ani lumina distanta.
@Cyanilla, eu mă gândeam la o jumătate de an așa. Maxim. 🙂
🙂 Aaaaa, da, aia de pe site-urile alea celebre! Atat de celebre ca nu-mi mai aduc aminte in momentul asta de niciunul dintre ele! 😛
@Victor, efemeride, cocoon. Cu păcere! :))))
Asa, asa, cum le zi tu bobocule, mai rar! Multumesc frumos, Maicăl!
@Victor, să fie bine, să nu fie rău.
Revin si eu cu ceva. Chestia cu „datorita” si „din cauza” e pur subiectiva. Din cauza faptului ca s-a stricat locomotiva, am stat ca prostii 4 ore in frig. Datorita faptului ca s-a stricat locomotiva, am evitat alunecarea de teren care s-a petrecut cu vreo 20km mai in fata. Din cauza faptului ca un bou mi-a lovit masina, nu am mai ajuns la meci. Datorita boului, nu am ajuns la meci unde s-a lasat cu scandal, bataie si jandarmii au evacuat in suturi juma’ de stadion. Experienta proprie. Deci, „din cauza” sau „datorita”?
@Ionut, cred că e „dupe” gust. 🙂
Vreau si eu numarul de telefon al aluia, poate ma ajuta sa slabesc dupa ce ma lasa-n gard….
@Roxana, acest comentariu… 😀 😀 😀 😀 😀
Visul oricărei fete nu este să intâlneasca tipul perfect,nemaipomenit,etc… ci este să mănânce cât vrea fără să se ingrașe,mai ales daca are cu vreo 20 de kile în plus.Deci clar ‘datorită’.
@gogu, iată un punct de vedere pertinent. 🙂
Unde g[sesc si eu demoazela aia căreia să îi pot spune, la un moment dat…”NESIMȚITO, DIN CAUZA TA AM SLĂBIT 35 DE KILOGRAME…ȘI NICI MĂCAT NU ARĂT CA UN FUTEOMODEL…SĂ-ȚI FIE RUȘINE OBRAZULUI” și, având în vedere că rămânem gentlemen-I, fără palme…AI???? AUD????
@SorinB, cum adică unde? E plin de negrese în jurul tău și tu încă mai cauți.
@Mihai…păi, pe astea de aici, trebuie să le părăsesc eu, să mia slăbească..dacă le-ai vedea ce profundoare au..sărmanele Nissan-uri gem sub greutatea lor, când urcă…:)
@SorinB, ia una și înfometeaz-o până în iarnă. Poți s-o aduci și aici în concediu. 😉
Îmi cer scuze pentru greșeli..degete groase, tastatura mica, în plus, nu apare nimic din ce scriu, decât după ce postez, așa că, de cele mai multe ori, scriu pe de rost…
@SorinB, esti iertat. 😀
Eu aș scurta propoziția pentru a elimina orice dilemă: ”Nesimțitule!” stop joc.
@Ioana, corect. Așa a făcut și Columb cu oul, nu?
@Ioana..ce facem cu palma?
ce dileme ai si tu:)) ea stie sigur care se preteaza mai bine (adica dintre „din cauza” si „datorita ), dar trebuie pus punctul pe i ca a suferit dupa nesimtitul ala. acu’ c=a slabit si ca s-a mai si intalnit cu el, cu nesimtitul, oare i-a trecut sau mai vine suferinta in valuri-valuri?!
@Roberts, mai vine câte un val. Mai ales când l-a văzut. 😉
Nu cred ca i-ar reprosa asa ceva. Iar daca este chiar preocupata de fizicul ei , ar putea spune : „Uite in ce hal m-ai adus!” La asa repros, reactia lui ar rezolva multe dileme.
@angelikabadea, hmmm… și ăla cum să răspundă? „Daotrită mie” sau „din cauza mea”?
Având în vedere proverbul care zice că tot răul e spre bine , dilema noastră e ca și rezolvată. Merg ambele variante.
@angelikbadea, buuun, luam în considerare răspunsul tău indecis. 😛
1. La prima impresie, prima replica e un repros taios iar a doua e o multumire nostalgica. Ambele valabile. Prima ramane neschimbata. A doua ar trebui modificata in: Ai fost un nesimtit, dar datorita tie am reusit sa slabesc 20 kg.
2. Putem presupune la nesfarsit dar cred ca in realitate nicio femeie nu ar aborda un fost, dupa trecerea unui oarecare timp, cu apelativul de „nesimtit”. Dezbaterea gramaticala pleaca de la acest termen cheie.
@Bogdan O, tu vorbesti serios? 99% dintre femei l-ar face pe ăla „nesimțit” și după ani de zile.
Mihai , care femeie mai foloseste ” datorita sau din cauza ta ” ? Acum femeile se simt bine in pielea lor si ca atare le doare-n cur de parerea altora.
@Alexandra, da, da, da. 🙂
Mulţumită ţie am slăbit. În tot răul e şi un bine, cum se spune. În loc de „nesimţitule” ar putea fi „măgarule” , „boule”, ” băi porcule”.
@Camelia Bobol, elegant ai dat-o. 😉
Decat douaj’ de kile din cauza ta, nesimtitule! Pai la al dinainte fu cu mai mult succes! :))
@moatza, ală dinainte de a fi supraponderală? 🙂
pai da, donsoara traia o relatie sinusoidala a masei.
@moatza, slăbea 20 și se îngrășa 30. Am prins-o. 😉
Douăj’ de chile înseamnă iubire, nu glumă. E „din cauza”. Nu poți să pierzi ceva „datorită”. Chestia cu nesimțitul e aleatorie. Aici apare o situație interesantă, pentru că „nesimtitule” nu are loc în situația „slăbit din iubire”. Am pățit ceva similar când eram puștan, eram îndrăgostit lulea de fata pe care o iubea toată scoala și mi s-a părut mie că dacă mai slăbesc, o să am mai multe șanse. Am slăbit vreo 6 kg dar cred ca a fost prea mult, că nu s-a mai uitat deloc la mine, pur și simplu nu mă vedea. Dar nu mi-a dat prin minte să-i reproșez ceva. Ironic e că s-a cuplat cu un gras.
@Fuzzy, eh, femeile sunt femei la orice vârstă. 🙂
Toate prietenele mele sufereau metamorfoza asta, adică se îngrășau . În concluzie, iubirea le îngrașă pe femei. Și se pare că tot asta le și slăbește. Au talentul să fie de neînțeles.
@Fuzzy, nu e musai talent, aşa se nasc. :)))
Pai daca are de gand sa-i reproseze nu o poate face cu „datorita”, de asemenea, nu poti pune in aceeasi propozitie „nesimtitule”(apelativ cu conotatie negativa) cu datorita(conotatie pozitiva)…Prin urmare, daca-i musai sa-i reproseze trebuie sa se adreseze in forma primei variante „-Nesimțitule, din cauza ta am slăbit douăzeci de kilograme!” Stimate Domnule Mihai Vasilescu, nu cred ca era o dilema pentru dumneavoastra 🙂 Am descoperit azi blogul tau si nu ma mai opresc din citit…Asa sarcasm…de când cautam…nu ma mai opresc…nu ma mai opresc 🙂 🙂
@Carmen, păi atunci nu te mai reţin din „treabă”, că mai ai de lucru măcar încă o zi. 😉
Intotdeauna m-am intrebat, cum e corect sa-i zici unei reprezentante a sexului frumos (dar nu si slab): Doamna, ce buna esti…sau Doamne! Ce buna esti.
@vasilecool, par corecte ambele. 😀
Dilema e, „Doamne, cine e tipa asta buna si de ce imi da o palma?”….
@Dan, şi de ce zice că sunt nesimţit? :))))))
Este din cauza, persoana ce a slabit nu a dorit sa i se intample asta, rezultand in fiind din cauza nu datorita