Guest Post by Ana R.
L-a apucat pe Mihai vorbitul despre religie și școli. Văd tot mai des dezbătută tema și sincer cred că, de fapt, toți trăim într-o confuzie totală a conștientizării propriei spiritualități. Habar nu avem unde începe Darwin cu știința și unde termină de citit bunica din Biblie.
Toți spunem că variantă asta a religiei e o glumă leșinată, nu are nici acoperire istorică, darămite acoperire spirituală. Așa o amestecătură de învățăminte contradictorii numai în Biblie citim. Să întoarcem obrazul, dar să luăm la nevoie sabia, să iertăm dar să surghiunim în același timp. Nu mai spun de habotnicii îndobitociți care îţi pot explica oricând că televizorul, fardurile și dansul sunt lucrăturile diavolului. Cardul de la bancă e bun când îți dă bani, dar la ăla de sănătate precis şi-a bagat coada necuratul.
Primul șoc legat de religie l-am suferit în copilărie, când am văzut poză cu Iisus pe un nor și am întrebat cum de reuşeşte să stea el aşa. Răspunsul a fost extrem de dur și bruscant pentru minţişoara mea de copil, din gama „crede și nu cerceta“. Mi-am înghițit întrebarea și am înțeles că nu e de joacă în domeniul ăsta.
Pe parcursul adolescenței și tinereții am oscilat între sentimente contradictorii legate de propria spiritualitate. La modificarea că înghiţeam multe obiceiuri pe principiul „daca toți strămoșii mei au făcut asta să nu mă dau eu mai desteapta“.
În facultate m-au apucat comparațiile între drept și religie și am realizat touşi rolul educativ al Bibliei. Adică măcar a reușit cărţulia să facă o mare parte din umanitate să treacă de la dat în cap vecinului pentru doi arginți, la conștientizarea noțiunilor de „bine” şi „rău”. Dar cam atât, că în rest mai mult te enervează ca text cu stilul dezlânat, neconcordanța istorică și imposibila aplicare, în fapt, a tuturor cutumelor. Nu mai pomenim de spălarea de creier și crimele monstruase comise în numele „dreptei credinte“. De fapt, cred că asta ne enervează cel mai mult, imposibilitatea religiei de adaptare la secolul asta. Adică ce impact poate să mai aibă ritualismul ăla cu icoane învârtite și ode repetate la intervale regulate, asupra psihicului unui om care crește și se dezvoltă în societatea actuală?
Cam cât de impresionat de contactul cu biserica, mai poate să fie un copil care are acces la tablete, jocuri și tehnologie palpabilă și ușor de înțeles? Sau de cântecul fals al unui preot și de faptul că acolo este vorba despre orice altceva decât despre ce simte el în suflețelul lui, legat de Doamne Doamne.
Părinții jenați de propria neștiință și confuzie dau o educație și mai alandala copiilor, amestecă percepte din Biblie cu explicatii ştiinţifice, le mixează bine și le asezonează cu un strop de „aşa trebuie“ sau „aşa se cuvine”. Copiii ăia cred ca pe părinţii lor i-a lovit ceva în tărtăcuţă, dacă s-au apucat să le povestească despre heruvimi si serafimi, între doua explicaţii legate de stratosferă şi mişcarea planetelor. După astfel de lecţii, copilul are privirea maimuței, dar călăre pe manualul de religie.
Noi înșine, adulții, suntem jenați de subiect, pentru că oscilăm între știință și ritualism. Adică nu prea credem povestea cu tâmplarul dar facem pomana de şase luni a bunicii și împarţim în stânga şi în dreapta hainele raposatei, ca sa aibă cu ce se îmbrăca pe lumea cealaltă. Ne mărităm cu voal și băgam un „Isaia dănţuieşte“ în fața altarului, chiar dacă nașa e în „perioada aceea a lunii”. Acceptăm cu resemnare că o proaspătă mamă nu are voie după naștere în biserică și nici afară din casă fără slujbă, pentru că e considerată impură. Deși, tot ei spun că nașterea te spală de păcate. Mâncăm de post, dar putem înjura liniştiţi in trafic. Iar acest gen de contradicţii poate continua la nesfârşit, pentru că noi ne stabilim propriile limite ale credinței și trăim toată viața cu ele, deși nu suntem capabili nici măcar să le explicăm. Spiritual suntem mai pierduți în spațiu decât maimuța lui Darwin, în schimb evocam numele Domnului, de fiecare dată când limitele noastre umane nu ne arată o soluție imediată.
În definitiv, ce pretenții să avem de la noi, oamenii obișnuiți, dacă ditamai parlamentării se îmbăiază cu mir și bat mătănii cu sutele, atunci când se aude pe fundal un clinchet de cătușe.
Nu suntem siguri de aportul educativ al religiei asupra copiilor noștri, dar dacă e să li se spună ceva cu Doamne-Doamne, sigur e de bine, măcar preventiv. Ipocrizia noastră este clar mai mare decât spiritualitatea. Aia încă nu am aflat cu ce se mănâncă, preferăm lucruri palpabile gen iconițe, mir și mulți de „Doamne ajută!“.
Sursa foto
Ipocrizia aia a aparut odata cu modernizarea. Sunt destule meserii care la nivelul 2015 nu-si au rostul, printre care cea de popa. Next step: calugari cu barbi ingrijite si mirosind a colonie pe scene in fata spectatorului credincios.
@upprann, daca si-ar face meseria si s-ar apropia de oamenii secolului asta atunci ar fi utila meseria de popa. Daca nu ar mai fi inchistat in percepte de acum 2000 de ani, total neaplicabile in societatea actuala, si ar intelege nevoile spirituale ale oamenilor, atunci ar fi chiar utili. Lasa ca a aparut noul val ce practica terapia cu ingeri.
Acestui tip de comportament i se spune fariseism. E aproape imposibil să trăieşti în ziua de azi, înconjurat de toate cele şi să te menţii imun la cele lumeşti. Vrei cu adevărat religie şi credinţă pură? Du-te tati la mănăstire sau în creierii munţilor, ca un sihastru şi acolo mai ai o şansă. Altfel e o vrăjeală de care profită la maximum biserica. Aia care, în perfidia ei, ca să nu te piardă de membru cotizant, a inventat spovedania, care brusc te poate absolvi de toate porcăriile făcute de la data de.. încoace. De parcă ai fi un PC la care dai reset. Iar tu, în realitate, reinstalezi windowsu şi apoi tot pe site-uri cu pornache ajungi.
Comentariu beton!12
@Krantzro, am fost saptamana asta in tara sa imi vad bunica de 93 de ani ce nu se simtea prea bine. La bunica in casa mai multa lume. Intreaba cineva daca s-a spovedit, ca nu se stie. Eu am replicat ca ea s-a tot spovedit si ca imobilizata in pat nu cred ca a mai facut pacate de la ultima spovedanie. MI-a fost explicat ca spovedania are termen de valabilitate 60 de zile.
E mult 60 de zile. Eu zic ca ar trebui sa aiba termen de valabilitate maxim 3 zile. De doua ori pe saptamana sa ne spovedim cu totii. Iar mamaie-ta precis facuse ea ceva chiar si asa imobilizata la pat.
@zorro, iti dai seama cati bani ar face biserica daca s-ar spovedi oamenii la 3 zile? Era demult terminata catedrala mantuirii. Asa se chinuie saracii si se roaga de lume sa le mai dea niste bani.
Niste saraci, vai mama lor.
@Ana R. Deci vezi, spovedania e un fel de marfă care expiră. Şi e a naibii de perisabilă. Că până şi o nenorocită de conservă cu fasole o ia dracu abia peste 3 ani…
Legat de păcatele lu mamaie, stai liniştită că biserica s-a asigurat că nu-i scapă nimeni: că nu o să nu fi greşit cu fapta sau cu GÂNDUL…
@Krantzro, si mie imi place aceasta precizare. Plus ca suntem din nastere pacatosi pentru ca purtam pe umeri pacatul originar. Noaptea mintii!
@Ana R., trebuia să-l întrebi pe popă de ce spovedania are termen 60 de zile, dar biblia nu e reeditată de atâtea veacuri. 🙂
@skogentrollet, asta a fost foarte tare! Exact asa e!
=))))))))) Crimiiiinaaalaaaaa asta …cu termen de valabilitate.
@mesteruyoda, criminala rau. Dar iti dai seama daca o iei in serios ca traiesti cu si mai mare stres. A expirat , am gandit cu pacat, clar a expirat! :)))
De multe ori chiar se da un reset la creier. Doar ca ramane asa in stadiul de reboot-are, n-o mai ia din loc. Se intampla la toti lingatorii de moaste.
@sponge bob, lingatorii de moaste sunt oameni cu un univers extrem de mic. De obicei sunt oameni trecuti prin multe suferinte, boli sau neimpliniri. Asta e orizontul lor, acolo e singurul loc ce le promite speranta.
Ano, dar dupa ce au lins moastele cativa ani la rand si vad ca tot nu e bine, de ce nu se reorienteaza spre altceva?
@sponge bob, spre ce? Ca de citit nu prea citesc, doctorii le trag un sut in partea dorsala pentru ca nu au bani de spagi. Am auzit astfel de oameni ce isi doreau sincer moartea pentru ca nu mai intrezareau nimic pe aici, isi doreau sa fie cu familia lor din tinerete. Se raporteaza la copilarie si tinerete pentru ca sunt singurele lor momente din viata cand s-au simtit utili si impliniti. Biserica este singurul loc unde le este spus pe cat de mizerabila si plina de suferinta este viata lor de aici, cu atat mai bine va fi dincolo. Ei nu fac altceva decat sa isi cumpere prin comportament un bilet spre viata vesnica promisa.
@sponge bob, legat de moaste, cam cat de civilizati suntem noi oare daca ciopartim trupul cuiva considerat sfant? .
Acadele, sugiuc, cocosei…
@sponge bob, nu am priceput-o pe asta cu acadelele!
Nimeni din jurul meu, de varsta apropiata cu mine, nu merge la biserica, nu suporta popii si religia. Parerea mea este ca in 15-20 de ani o sa se cam lase toti popii de meseria asta.
@mada, tocmai pentru ca la noi biserica a indepartat oamenii in loc sa ii apropie. Cred ca ortodoxismul are un pacat in plus in fata catolicismului. Preotii nostri sunt groaznic de trufasi si impopotonati, catolicii sunt mult mai modesti, si fac mult mai multe campanii umanitare. Am cunoscut familii de romani ce aveau copii bolnavi si stateau in gazda la maicute iar Biserica Catolica platea o parte din tratament O cunostinta de-ale mele a facut o colectare de fonduri pentru a ajuta o biserica. Din suma Patriarhia a oprit jumatate pentru ca asa au dorit reprezentantii bisericii. Dupa mult circ si tambalau au virat toata suma in contul parohiei.
Am o prietena catolica. Si ea imi spunea cam aceleasi lucruri pe care le-ai zis si tu. Nu-s nici preotii catolici de pus pe rana, dar par mai apropiati de oameni ca astia ai nostri.
@mada, iti aduci aminte de cardinalul neamt ce si-a renovat resedinta cu 2 milioane de euroi si purta numai Prada. Adica au si astia uscaturi dar extrem de rare. Am mers in foarte multe biserici catolice si am vazut multi preoti, sunt mult mai modesti decat ai nostri. Iar predica este mult mai apropiata de contextul actual al societatii.
In satul bunicilor sotului era un preot ce a fost hirotonisit cand ne-am casatorit noi. Cand mergeam in tara si ne vedea cu bunica la biserica incepea o cuvantare folozofica de se uitau babele crucis ca nu pricepeau nimic. Incepea sa discute despre simbioza si metempsihoza credintei, de geneza. Ieseau aia din biserica ca din masina de spalat. Nu avea nicio coerenta dar „le zicea bine domn´ parinte”.
Aia catolici sunt apropiati in special de cei mici…Cea mai smechera biserica e aia armeneasca, am fost odata, de la buna ziua la ramas bun-20 de minute.
Batranule, armenii sunt ocupati sa faca bani, n-au timp de stat in biserica.
Cel mai bun exemplu e Vosganian.Cum mai plangea in parlament sa-l mai lase sa faca ceva cascaval.
@Batranu’, scurt si concis 🙂
Problema este ca dispar incet incet preotii care au menire si har pentru credinta. Iar popii care au ramas sunt de cele mai multe ori niste neaveniti care vor doar sa-si umfle burtile si conturile. Asteptam sa se nasca urmatorul Arsenie Boca.
Nu-l mai aştepta degeaba. Sigur îl simt dacă nu-i de-al lor şi-l îneacă la botez…
Astia ar fi in stare, da.
@Daniela, exact asta e diferenta. Arsenie Boca nu era preot in primul rand, ci un om plin de spiritualitate. Seminarul nu scoate preoti cu chemare catre biserica ci preoti cu trimitere.
Popii sunt functionari de stat. Eu asa ii vad.
@Daniela, cam asa si sunt, cu mici exceptii. Slujba sigura si fara impozite, astia si-au facut raiul pe Pamant.
Exista. Cauta-l pe fb : Parintele Calistrat. Spune adevarul si e f funny. Nu sunt 100% de acord cu tot, dar e o placere si o relaxare sa il asculti.
@Adriana, il vom cauta. Multumim de recomandare!
Exista un parinte Calistrat pe care il gasesti pe facebook? OMFG!
Exista! Cineva posteaza partile interesante din predicile lui. Defapt e calugar.
Daniela,este bine ca faci distinctia intre „preot” si „popa”…Preoti inca mai sunt,chiar daca sunt fara a-si face reclama,chiar daca infaptuiesc proiecte,actiuni caritabile,fara a trambita,chiar daca noi nu-i observam (unii dintre noi prefera sa observe doar popii).Iar uscaturi…sa fim seriosi,sunt in absolut toate domeniile,din pacate. 🙂
Perioada asta din an cand se apropie Pastele este cea in care apar credinciosii ca ciupecile dupa ploaie.
@dr.dre, si iti explica ce sa faci si cum sa faci sa te apropii de El. Si au senzatia ca prin ritualism au rezolvat tot. Dar daca ii intrebi cat din perioada postului s-au simtit ei mai curati si mai luminati, cat au reflectat la pozitia lor in contextul creatiei si la menirea lor habar nu au ce sa raspunda. Mai repede iti spun o reteta de post, ca asta e mai simplu.
Da, asta cu retetele de post e adanc inradacinata in mintea gospodinleor de la noi. Daca nu stii sa faci macar doua prajituri care nu-s de dulce mai bine te lasi.
@dr.dre, hai ca 2 sunt putine. Eu stiu mai multe 🙂
Biserica, la noi, e un s.r.l.care,pe multi ii absolva de pacate.Mai ales in perioada de campanie electorala,daca te ai bine cu popii te poti baza pe contul bisericii.Pe principiul, o mana spala pe alta si amandoua, fata.E de ajuns sa crezi,cu cercetatul pe la altii.
@Claudia Neagu, am auzit de recomandari elecorale fierbinti si pline de invataminte crestinesti predicate cu patos de popi. In campanie crezi iar cu cercetatul se ocupa DNA-ul dupa.
Tot vorbind de negoț, cu permisiunea d-voastră:
http://moldovesti.info/decizie-șocantă-preoții-moldoveni-nu-vor-mai-cunună-fețele-care-nu-sunt-virgine-3/
Și voiam să va împărtășesc două episoade legate de subiectul asta: soră-mea îl târăște pe nepotul meu în fiecare duminică la slujbă și întrebându-l săptămâna trecută ce gândește despre chestia asta, îmi spune că totul e atât plictisitor și repetitiv și că ar prefera să plimbe câinele în orele alea.
Interviu cu mama unei victime din „accidentul aerian” de acum trei zile. Ea făcând parte din sectă martorii lui Iehova. Și cum povestea ea fără să-i tresară nici un mușchi al feței că „așa a fost să fie”, că nu e capăt de țara, și cică o să învie asta în curând.
Cine și-a facut cruci peste cruci am fost eu! Ținând cont de împrejurări, mai, voi înțelegeți că eu nu am văzut în viață mea o persoană vorbind cu atâta răceală și distanță de propriul copil mort? Ăsteia, pe lângă creier, i-au spălat și sufletul.
@lectorarumana, aia cu fetele virgine e ucigasa. Si cum fac? Aduc certificat sau le controleaza preotul personal? Dar de ce nu se ofera ei sa le initieze pe calea sfanta?
Aia ca slujba e repetitiva si plictisitoare am spus-o si eu, daca ar fi un dialog sau o metoda de colucrare spirituala, incat sa si gandesti un pic si sa te implice ar fi mult mai bine.
Martorii lui Iahova cred ca sunt oameni ce si-au gasit un hobby, cum colectionam servetele si chibrituri tot asa propovaduiesc ei varianta lor de religie. M-am certat si eu cu cativa asa ca stiu ce au in cap.
Mana sus cine-o vazut maicute part-time.Cineva?Eu da, sambata mergeau in sat la disco.Astea mai tinerele.Babele, cine stie…
@Batranu’, dar ce ele n-au voie sa se distreze? Sau sa asculte niste house minimal? Ce e discriminarea asta? 😀
Sau sa ruleze ceva km de pula-n ele.Orice distractie nevinovata…
SERIOS???…Daca e serios atunci nu mai intreb de ale batrane ca stiu: nu mai pierdeau vremea, ca viata e scurta! 😉
Am lucrat ca si sofer pe autocar ceva vreme, asa ca-ti zic in cunostinta de cauza : daca intri intr-o manastire de maici si te baga alea in seama, s-ar putea sa-ti schimbi perceptia asupra sexului.Unele care-s acolo baga Kama Sutra in buzunarul de la spate.
@Batranu’, :))))))
@Batranu’ asta chiar nu am vazut!
Chiar daca prin cartea aia au fost invatati oamenii sa nu mai dea in cap vecinilor, tot au fost crime facute in numele domnului. Deci cartea tot nu are vreun beneficiu.
Am vazut in niste comentarii anterioare, o discutie legata de preotii catolici. Cum ca ei nu sunt asa cum sunt preotii ortodocsi. Total gresit! Si ei alearga dupa bani in ultimul stil! Daca indraznesti sa mergi cu o problema la ei, fara sa platesti o liturghie, in şuturi esti alungat.
@Ashu, hai mai ca privit in ansamblu a avut un rol educativ cartulia aia groasa.
Eu vorbeam de preotii catolici vazuti de mine la nemti. Si nu am vazut sa intrebe cineva de plata.
Rol educativ a avut cand a adunat copiii in jurul ei infiintand scoli. In rest…n-a avut.
Preotii catolici la nemti nu stiu cum sunt. Dar aici in Romania, stiu cum sunt. Am fost crescut crestin catolic, si crede-ma cand iti spun ca te dau afara in suturi. 😉
@Ashu, si sotul meu a fost in tara ministrant la biserica catolica. Asta se intampla in Banat. El spune despre preotul lui ca era extrem de corect. Impartea cu copiii banii de la boboteaza si ajuta multi oameni. Nu era genul ahtiat dupa bani.
Mai sunt si preoti pe care chiar ii poti numi preoti. Dar parintele paroh de la biserica unde am crescut, era genul de preot ce conducea SUV-uri dupa care la liturghie se plangea ca n-are bani sa traiasca.
Cea mai buna biserica e Biserica Lui Maradona!Am zis!
Mi-o placut si la pocaiti.Barbatii la etaj, muierile la parter.Numa’ bine puteai observa care cum sta cu sanii…
Baa …biserica e tot un „facebook”. Ce mama dr…. ((ushiii , piei satana….ma faci sa vorbesc porcos ) , cat e de greu de inteles ca e vorba de socializare? Aceeasi socializare care o gasesti si pe hol la cabinetu medical 😀 .. Unde fiecare se „lauda” cu ce boli a mai contractat, cu ce NU mai are intreg prin el, asta daca stie ce are in el.Ca multi nu au auzit de pancreas….
Nu am asistat, dar imi doresc sa asist la o discutie in holul cabinetului ginecologic. Ptiu..ptiu..facitze-ai cruce, ca iar am mancat kkt. :)))) Asta imi mai lipsea…
Astfel …cu cat coeficientul de inteligenta creste , biserica scade in rating. Chiar am citit de curand un articol. Poate imi aduc aminte pana termin de scris acilea. Hai sa ne holbam la segmentul de populatie. „Biserica” incepe cam la 40 de ani si ceva. Coincidenta cu „majoritatea” scolita in vechiul sistem comunist.
Omul a tinut mereu sa se asocieze. sa formeze grupuri. A cautat puncte comune. Astfel ca daca 5 vecini ai tai mananca rahat la pranz…daca tie nu iti place….nu esti preten cu ei..Si cea mai mare greseala ai face-o daca te apuci sa le explici cum ca rahatu nu e bun , ca face rau la ficat…. MARE GRESEALA. Pentru ca ei nu vor pricepe.Am citit si comentariile de mai sus. 80% sunt remarci facute prin prisma si IQ fiecaruia, netinand cont ca ceilalti pot fi muuuult mai jos pe scara inteligentzei.
ON-TOPIC: Dumnezeu chiar exista. Dar….din pacate….nu e unu cu barba care locuieste in nori ( desi multi asa cred, saracii) si se coboara cand si cand si iti mai frige cate una dupa ceafa. Nici macar nu e cineva. E „CEVA”.
Ceva…. care nu il cunosti dupa trei mersuri la slujba, lins 3 tablouri, pupat 4 perechi de oase, si cotizat cat mai mult acolo. Iar daca bei „aghiazma” te aghezmuiesti… O sa fii blog-oslovit cu vreo infectie de la vreun stafilococ, din cauza apei nefiltrate. Iar cand iesi de acolo , in mod sigur, nu o sa te loveasca vreun „sac cu cocoshei” la iesire. Dar…. socializare…. Ca sa nu fii exclus din grupul select al pupatorilor autorizati de moaste, stai cumintel, si nu iesi in evidenta…
Iar o a doua chestiune majora mon cher…. este SIMTUL RESPONSABILITATII. Care multora le lipseste. Cand nu mai au pe cine da vina ( evitand cu orice pret sa isi asume vina si responsabilitatea) bunul Dumnezeu intervine si salveaza situatia. Psihologic vorbind, e vorba de taria de caracter.E vorba de personalitate puternica. Trebuie sa ai coaie in tine sa zici: „Da. Unde ma situez acum, e doar efectul tuturor actiunilor mele din trecut. Nu e nimeni de vina, pentru ca beau ca porcu’ , mananc ca un spart , fumez 2 pachete pana raman fara bani, si sunt bagat in datorii adanc. DE ASTAZI MI ASUM RESPONSABILITATEA CA VOI INDREPTA ASTA”…
=)))))))) Eu sunt o persoana harnica, onesta, constiincioasa, sincera, draguta, inteligenta…. dar…daca Dumnezeu a vrut asa….. …eeehhhh ce sa-i faci????
Va urez sa aveti cat mai multe succesuri si cat mai putine eshece.
@meshteruyoda, vezi, dacă n-ai mai comentat de mult, îţi intrase comentariul în spam. 🙁
Uneori , stiu ca sunt troll :)))))) Da, chiar asa? Sa ma dai afara din casa , la prima abatere?
@meshteruyoda, nu io mă, askimet-ul a făcut discriminări. Eu doar am îndreptat situaţia. 😉
@mesteruyoda, tu consideri ca biserica e un loc de socializare desi e locul in care trebuie sa fi teoretic doar tu cu El. Eu cred ca e in societatea actuala e o etapa urmatoare golaniei tineretii. Atunci cand apun vremurile glorioase, brusc isi dau seama ca ei au comis niste pacate. Si cum alte preocupari nu mai au, iar de hobby-uri nu au auzit, singurul loc ramas e biserica. Ca doar „viata vesnica” suna bine.
Esti singurul care a avut curajul sa spuna ce gandeste legat de Dumnezeu. Felicitari! Intamplator impartasesc aceeasi idee legata de divinitate. De ce oare ne credem atat de importanti si de speciali incat sa ignoram absolut tot ce am descoperit legat de Univers si sa credem ca numai noi contam?
https://garapentrunoi.wordpress.com/2015/03/27/stiuca/
@Renata Carageani, asta e chiar sinistru. Copiii aia nu au sanse sa inteleaga ceva. In loc sa ii puna sa asculte liturghia mai bine le explica ce e aia, caracterul ei, ceva, orice! Uneori si profesorii sunt tampiti. Imi aduc aminte ca am fost prima generatie cu religie in scoala. Dar am avut un profesor foarte istet ce a reusit sa ne explice cat de cat notiunea de religie pentru capsoarele noastre de copii. Era o placere sa mergem pentru ca ers si foarte haios el si stia sa isi faca ora atractiva. Astia au luat-o prea in serios si obtin efectul contrar.