Eu habar nu aveam ca trebuie sa primesc vreun card de sanatate. Daca nu era facebook-ul, nu as fi aflat in veci. Ca sa vezi ce inseamna social media. In aceeasi situatie am constatat ca se afla si prieteni de-ai mei, care au facut ochii mari cand le-am zis ca l-am primit. Ce e ala?, a fost intrebarea standard. Intrucat am o banuiala ca multi dintre voi se afla in aceeasi ipostaza, m-am hotarat sa va lamuresc cum sta treaba.

In primul rand, trebuie sa aflati ca obiectul o sa va ajunga prin Posta. Adica Posta Romana. Ceea ce nu este neaparat o veste buna. Nu de alta, dar nu a fost data lasata de la dumnezeu, in care sa intru in vreun oficiu postal si sa plec de acolo la fel de senin cum intrasem. Absolut de fiecare data s-a gasit vreun motiv pentru care sa imi vina sa ma dau cu capul de pereti, de nervi. Si credeti-ma, ca ma duceam acolo fara nici cea mai mica intentie de cearta sau criza nervoasa. Mai mult de atat, fiind pus in tema, chiar eram hotarat sa nu cedez si sa-mi pastrez calmul. Ti-ai gasit. Este absolut imposibil. „ Client calm” si „Posta Romana” sunt doua notiuni perfect incompatibile.

Asadar, din momentul in care ati gasit recipisa in cutia postala, trebuie sa va inarmati cu infinita rabdare si sa purcedeti spre Oficiul Postal caruia ii sunteti arondat. Atentie! Am auzit intrebarea asta de cel putin cinspe ori numai cat am stat la coada, asa ca va las aici raspunsul: pe un singur buletin (carte de identitate) se pot ridica patru carduri de sanatate ale membrilor familiei. Conditia este sa fie rude de gradul intai (sot-sotie, parinte-copil, frate-sora) si, cel mai important, sa locuiasca la aceeasi adresa. Asta e un lucru bun (poate singurul), macar nu trebuie sa stea toata lumea din casa la coada si la facut peri albi. Sfat: cel din familia voastra pe care pica magareata sa se duca, sa aiba bateria incarcata la telefon si ceva giga de net utilizabili. Nu de alta, dar dupa prima jumatate de ora de stat la rand, mai trebuie sa-ti ocupi timpul cu ceva. In plus, e foarte relaxant sa te sune prietenii si sa le spui ca esti la coada la Posta. Ba chiar sa le razi in nas, cand te suna a doua oara si se victimizeaza la telefon (tot ei!!!), cum frate, n-ai mai plecat de acolo??? In plus, postarile pe facebook de la Posta, sunt mereu hazlii si pline de substanta.

Cum pana la urma toate au un sfarsit (chiar si statul la coada, la Posta, despre care studiile spun ca dureaza in medie 45 de minute), o sa vina momentul in care tineti in mana plicul ce contine cardul. Si odata cu asta s-a epuizat partea cea mai placuta din procesul activarii unui card de sanatate. Pentru ce de aici incolo, urmeaza haosul. Sau cum credeti ca s-ar putea numi incercarea Statului Roman de integrare electronica a serviciilor? Hai ca n-am luat-o razna, vedeti imediat de ce zic asta.

Poate nu stiati, dar cardul este electronic. Are si cip (da, si pe mine m-a uimit). Si trebuie mers cu el la medicul de familie, pentru validare. Aici apare o mica si neinsemnata problema: medicii de familie nu au cititoarele, iar in lipsa lor nu prea se poate valida cardul. Atat si nimic mai mult. Deci riscati sa va spuna sa vi-l bagati in fund, pentru auto-validare. Inca ceva, daca va duceti la medicul de familie, doar asa ca sa vi-l validati si nu aveti o relatie mai apropiata cu el (sau macar un pliculet cu spaga), ia uitati ce o sa vi se intample: „din respect pentru suferința bolnavilor și pentru meseria noastră, nu vom accepta perturbarea activității cabinetelor pentru a activa cardurile pacienților care nu au nevoie de consultație”, au precizat reprezentanții Societății Națională de Medicina Familiei și ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie. Clar? Ti-l activezi matale cand te-ai imbolnavit, nu asa aiurea ca vrei tu.

Copiii nu primesc carduri. N-am idee de ce. Adica am, pentru ca…Statul. Dar sunt de acord. Ia mai da-i incolo. Pai ce nevoie au ei de card de sanatate? Sa-si vada de scoala lor. Astia care au gandit sistemul zic ca se vor utiliza cardurile parintilor. Eu zic altfel: ferice de ala micu’ daca are ambii parinti plecati la munca in strainatate si el este in grija bunicilor. Sa nu dea dracu’ sa se imbolnaveasca. Cat despre orfani, sa fie sanatosi, selectie naturala scrie pe ei.

Exista doua situatii lasate total nereglementate (nici macar partial, ca in cazul copiilor): daca nu esti asigurat sau daca l-ai pierdut. Nu se stie cum se procedeaza in niciunul dintre cele doua cazuri. Asa ca, in oricare dintre ele, cred ca se poate aplica celebra vorba din batrani: ai futut un cal in pizda. Ma scuzati, dar cred ca se potriveste la marele fix.

Iar cireasa de pe tort (hmmm, nu stiu de ce, dar simt ca in cazul acesta se potriveste „bomboana de pe coliva”) este asta: tot sistemul ar trebui sa fie functional incepand cu 1 ianuarie 2015. Adica peste nici trei luni. Looooooooooooooooooooooooool!!!

Eu zic sa nu va imbolnaviti prea curand. Iar daca totusi vi se intampla si este ceva mai nasol, ce necesita mersul la doctor, rugati un prieten bun sa va impuste.

mihai_vasilescu_card_sanatate_1