Guest Post by Ana R.
Au nemții ăștia un stil propriu și personal de a-şi promova ceea ce fac bine de te urcă pe pereți. Adică foarte puțin spre deloc! Și-au dezvoltat orgoliul ăsta tâmpit de a nu face mare marketing pentru lucrurile bune, pentru că au impresia că oricum se promovează singure.
Cred că am mai povestit aici că am doi copii, amândoi la vârsta potrivită pentru a merge în parcuri de distracții. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, habar nu am care e vârsta potrivită, pentru că eu încă mă distrez cât se poate de bine într-un astfel de parc.
Așa că anul trecut i-am luat pe cei mici și am mers la Disneyland, în Paris, ca să vedem cum stă treaba cu poveștile și distracția. A fost fix ca în proverbul ăla cu pomul lăudat. Nu că ar fi urât acolo sau că nu le-ar fi plăcut copiilor, dar se vede cu ochiul liber că parcul e deschis pe tot parcursul anului. În sensul că nu au timp să renoveze serios și cam fac treabă de mântuială. Din cauza asta vezi la tot pasul vopsea sărită și tot felul de zone neîngrijite. Ca să nu mai spun că la multe dintre raiduri apăreau defecțiuni tehnice și încă destul de des. Tot în Disneyland se observă din plin obsesia de a face bani, de a vinde produse. Cred că aproape 70% dintre atracțiile parcului sunt în realitate magazine care comercializează câte ceva.
Prin urmare anul acesta am zis să încercam și varianta nemțească pentru parcuri de distracții: Europa Park, Freiburg.
Dar așa cum spuneam mai sus, habar nu aveam de existența lui. Eu nu am văzut nicăieri reclame care să-l promoveze și dacă nu îmi spunea capu’ familiei despre el, nu prea avea cum să îmi sară în ochi.
Nu știu cum reușesc nemții ăștia să facă orice de zece ori mai bine decât orice altă nație, dar parcul ăsta e un exemplu în sensul ăsta. Este întins cam pe aceeași suprafață ca și Disneylandul, dar Europa Park cred că are de trei ori mai multe raiduri şi atracții. Vând şi ei tot felul de porcărioare pentru pişpirici, dar nu atât de agresiv. Păi am reușit să ieșim din parc fără niciun fel de achiziție nedorită, deoarece copiii noştri erau mult mai preocupați de atracții decât de magazinele de pe acolo.
Atenţie, pentru că sunt atât de multe activităţi de făcut, trebuie să staţi bine de tot cu organizarea şi palnificarea timpului. Dacă la Paris vedeai toate atracțiile în câteva ore, la ăștia nu ai șanse să apuci să vezi parcul într-o singură zi.
Este structurat tematic pe țări şi fiecare naţie are arhitectura corespunzătoare și mâncarea tradițională. S-au străduit ca inclusiv atracțiile să fie în ton cu specificul țării. M-am uitat după oină, căluşari şi mici, dar n-am reuşit să găsesc. În schimb cred că am văzut un Mickey Mouse care extragea bonuri la loterie, apoi împărţea alocaţii mărite tuturor copiilor şi mi-am adus aminte casă.
Să nu uit, este recomandabil să mergeți cu copii de minim șase ani și peste 1.20m înălțime. Astfel au acces la mai multe atracții ale parcului şi nu riscaţi să plângă pentru ca vor să se dea în ceva dar nu le dă nimeni voie să intre.
Până la urmă o să vi se facă şi foame. Aveţi unde mânca, slavă Domnului, dar eu vă recomand „Looping Restaurant”. E ceva special, nu degeaba a luat premiul pentru cel mai original restaurant din lume în 2012. Mâncarea este livrată în recipente cu capac elastic şi vine pe un sitem „montagne russe” la fiecare masă. Și băuturile la fel. În fiecare loc unde te aşezi ai monitoare de pe care lansezi comanda şi după ce ai terminat încep să facă looping-uri spre tine băuturile și mai apoi „oalele” cu mâncare. Nu există copil pe lumea asta care să mai facă mofturi la mâncare după ce este servit în felul ăsta. La fel de funny sunt şi mini-lifturile, tot pentru livrat de-ale gurii. Aveţi un video mai jos ca să vă lămuriţi.
Partea bună este că, spre deosebire de Disneyland, Europa Park se închide două luni pe an. Perioadă în care nemţălăii renovează absolut tot. Fiecare pietricică e pusă la locul ei, nu vezi niciun colț deteriorat sau neîngrijit, cred că la final aranjează cu penseta şi firele de iarbă.
Foarte tare este că funcţionează şi iarna. Îl iau ăştia la mână şi-l redecoreaza pe tot cu jinglebelşi, sanii, reni, Mos Crăciuni şi târguri pentru sezonul rece, de nici nu zici că e acelaşi parc cu ăla din vară.
Așa că, dacă aveți chef de un parc de distracții pe care eu îl consider peste cel din Paris, mergeți pe mâna nemţilor și vă asigur că n-o să vă pară rău.
P.S. Prețuri de intrare: 42.50 eur pentru adulți și 37 de euro pentru copii.
Ano, e numai pentru copii cum e Disneylandul sau gasesti si chestii mai hard unde sa simta si adultii adrenalina?
Daca n-au cartier rosu degeaba. Adrenalina am si la noi in Berceni.
@dr.dre, unde mai pui că în Berceni ai și orășelul copiilor. Ai dreptate, ce rost are să mai bați drumul până în Germania. 😀
@dr. dre, cartier rosu gasesti in Hamburg. Faci o excursie speciala cu ambele atractii turistice 🙂
Preturile de intrare cum sunt?
@badgirl, vezi că am adăugat un „P.S” acum, exact cu prețurile de intrare.
@badgirl, copiii 37 de euro iar adultii 42,50. La Disneyland era 78 pentru adulti.
Nu este 78 de euro intrarea la Disneyland. Eu am dat vara trecuta in jur de 47. Nu aveau cum sa creasca pretul cu peste 30 de euro.
@Vica, am precizat ca eu am spus de pretul de la casa. Online sunt 49 dar la ei era 79 pentru adulti si 71 copii. Nemtalaii nu au aceasta diferenta, pretul e acelasi indiferent cum achizitionezi biletul.
@zorro, gasesti si multe chestii hard pe care nu au voie copiii sub 13 ani. Adrenalina pura! Ai posibilitatea sa petreci o zi intreaga numai in astfel de carusele turbate, sunt destule! Nu ai sanse sa te plictisesti ca adult iar copiii sunt absolut fascinati.
Bine Ano, mersi.
@zorro, cu placere!
Harta parcului.
http://www.europapark.de/de/parkplan-overlay
Am fost acum 3 ani, e ceva senzational. Au tot felul de nebunii, montagne russe si alte chestii care mai de care mai zapacite. Inclusiv o nava spatiala si un satelit. Iar Gazprom-ul are un montagne-russe super tare. Mai e unul dezvoltat de mercedes/daimler sau asa ceva care e extrem de inalt, apoi cel mai mare din Europa construit integral din lemn, Woodan parca, alta nebunie, unde mai ai si camere care te fotografiaza si filmeaza din fata. Ok, scumpute pozele, dar merita macar sa te vezi ce fata ai. Apoi Poseidon, montagne russe-ul care trece prin apa, alta nebunie. Sunt multe rau. Mai e una cu un montagne russe intr-o sfera unde simuleaza ca si cum ai fi in spatiu si, frate, e intuneric ca in nuca, se mai aprind cateva leduri infime, dar in rest e creepy rau, dar adrenalina e la cote alarmante. Si inca alte chestii care nu imi vin acum in cap.
@Mihai Stanila, nu am vrut sa detaliez tocmai pentru ca sunt enorm de multe. Si toate sunt super interesante. Mai depinde si de grupa de varsta a celor interesati. Sunt atractii si pentru bebelusi si pentru cei de 99 de ani. Modul cum e construit parcul e genial. Au si foarte multe spectacole, diverse arene. De la turniruri pana la spectacol pe gheata. Reprezentarea tarilor ca teme ale parcului e foarte frumos facuta. In Elvetia exista o pista de bob, plus casutele specifice lor. Grecia e foarte frumoasa cu multe atractii pe apa. Exista un festival culinar african dupa ora 18:00 . Simpatice sunt si cele trei trenulete care circula prin parc la inaltimi diferite.
Este exclus sa fie intrarea la Disneyland 78 de euro cum zice Ana. Am fost acum doi ani dar in niciun caz nu am dat mai mult de 50 de euro. Ceva e gresit.
@Pinguinul vesel, online sunt 49 de euro, dar la ei la poarta sunt fix preturile astea. Si noi am ramas socati de diferenta.
https://youtu.be/YMG4NSdeYEY?t=342
Mai explicit si fara muzica aia de jocuri cu bubulite!
Daca as avea copii mici as merge in vara asta!
Acum ce sa mai zicem, nemtii-s nemti!
P.S. Romania nu exista nici in acest parc, asadar nu exista!
@gheo, interesant a fost ca in doua zile am vazut un singur grup de romani. Inseamna ca la noi nu este promovat indeajuns.
Exista si Romania dar nu se promoveaza indeajuns. Daca am avea interes sa promovam tarisoara nu am mai da un milion de euro pe o frunza, ci am da doua milioane sa construim o zona in acest parc. Garantat ar dezvolta un pic turismul ala bazat aproape exclusiv pe romani.
m-am uitat pe harta unde se afla Freiburg-ul asta. Cam departe de rutele, le-as zice, consacrate(Berlin, Hamburg, Munchen). Totusi din ce am vazut pe site-ul lor si dupa cele povestite aici, ar merita sa fie introdus pe lista locurilor de vizitat din Germania.
Cit despre constructia unuui asemenea loc in Romania, mai va! A incercat un hotoman, unu Agaton, sa faca ceva dar nu a facut decit sa viseze mult si sa ciordeasca niste bani, daca mai tineti minte, ceva cu actiuni, cam ca la televiziunea lui Turcescu si a lui Radu Moraru!
@gheo, in apropiere este Strasburgul, treci doar granita in Franta. Merita si asta vazut pentru ca e la doua ore de Europa Park. In zona Freiburg sunt muntii Padurea Neagra si vedeti de unde izvoraste Dunarea.
@gheo, nu trebuie sa ai copii ca sa te distrezi acolo. Am vazut oameni fara copii care se distrau de minune. Sotul meu s-a dus macar jumatate de zi de fiecare data cand era in apropiere de Freiburg, si nu e foarte mititel ;).
Super fain, am luat notite. Multumesc, Ana.
@lectorarumana, cu placere!
Si totusi, la Paris e 45 euro biletul pentru adulti acolo, la poarta, nu online. Si da, ai destul de multa dreptate in rest, privitor la parcul parizian. Ma rugase un coleg de munca sa iti adresez o intrebare malitioasa. Nu am putut sa refuz: Ce masina/masini folositi? (Ca sa stim daca ati devenit suficient de nemti).
O seara frumoasa!
@Victor, fix atât am dat şi eu, dar m-am gândit că s-or mai fi scumpit din 2006.
Stii Mihai, mi-e teama ca Ana o sa creada ca am ceva cu ea! Nu am! Din contra, o apreciez mult! Io cred ca iti trebuie boase sa mergi sa traiesti printre nemtii aia (am o poveste draguta – pozitiva! – despre politistii nemti 🙂 ) dar uneori nu e chiar cum zice ea…Fara resentimente! … Suntem 7 miliarde, gandim in 7 miliarde de feluri!
@Victor, exaaaact. 🙂
@Victor, am mers anul trecut la Paris si imi pare rau ca nu am fotografiat ghiseul. Si eu si sotul meu am vazut 79 si 71 pentru copii. Am tinut minte asta pentru ca era diferenta foarte mare.
Victor ai vazut tu pe cineva care sa detina adevarul absolut? 🙂
Legat de masini, eu conduc un Mercedes clasa B. Dar e o masina primita de la firma unde lucrez. Au contract doar cu Mercedes si BMW. Si cum avem drumuri lungi de facut am dorit o masina mai mare. Evident ca exista si un buget pentru masinile angajatilor asa ca asta a fost singura varianta. Inaintea acestei masini am avut un Citroen Grand Picasso, de care radeau toti colegii. Eu in schimb l-am adorat. Sotul isi conduce Golful pe care il avea cand ne-am cunoscut, adica acum 12 ani. Orice incercare de a-l determina sa cumpere o alta masina a fost sortita esecului. Spune ca are o relatie de mai lunga durata cu masina lui decat cu mine:). E el sentimental si nu doreste sa se desparta de masina cu care ne-am plimbat la nunta si m-a dus la maternitate sa nasc copiii.
Aia cu Citroenul a fost „la temelie”! Adica marti, cand ma intalnesc cu unul din colegii curiosi, o sa-l unga la suflet ca are si el un Citroen C4. Week-end placut! Nu te mai contrazicem cu pretul ca ce stim noi e de acum 2 ani!
@Victor, plus că trebuie să fim şi politicoşi cu doamnele. 😀
@Mihai, :)))). Apreciem!
@Victor, dar de ce nu a intrat „colegul curios” sa intrebe?
Eu cred ca alte lucruri determina diferentele de mentalitate pe care le dobandesti traind altundeva decat in tara ta. Asta cu masina nu cred ca e definitorie. Am avut o perioada in care am vrut sa imi iau si o Dacie numai ca sa contribui cu o farama la PIB-ul Romaniei. Dar eu sunt genul care le duce mancare nemtilor si ii pune sa ceara neaparat in romana, altfel nu primesc ;).
Super articol. Multumesc frumos. Dar cum este cu cazarea, gasesti in zona la in pret normal?