Eu deja am spus câte ceva despre scrisul cu diacritice, dar dacă tot am dat peste campania asta mişto cu adoptă un „Ş”, zic să-i ajutăm şi noi cum putem.
Personal, mi-am propus un singur obiectiv: s-o conving şi pe Adela să scrie cu diacritice. Dacă reuşesc asta, sunt şmecher (cu „ş”, da?)
Până una-alta, filmuleţele care promovează campania sunt funny:
Eu vreau un ş cu virgulă nu cu ghildă
@gazulică, vrei să zici „sedilă”, nu? Că „ghildă” eu ştiu că însemnă altceva. 😉
GHÍLDĂ, ghilde, s. f. 1. Asociație economică, politică și religioasă, constituită în Apusul Europei, la începutul Evului Mediu. 2. Asociație de negustori (pe bresle), constituită în Europa, în Evul Mediu. – Din fr. guilde, germ. Gilde. Breasla; asociatie
@gheo, exact.
ÎN SFÂRŞIT SCRIU CU DIACRITICE! Multumesc, dar aici nu merge! Dar am apelat la diacritice.com si iata: Mulțumesc, dar aici nu merge! Cam complicat!
@gheo, dar stai ma linistit, ca inteleg ce vrei sa zici si fara diacritice. Articolul era pentru cei care scriu texte. 😉
zici ca vorbeste in greceste! Totusi cum se face sa introduci diacriticele in tastatura? Am pe telefon dar pe laptop nu!
@gheo, am pus un două linkuri. Unul către articolul meu care explică ce şi cum. Altul către „adoptă un Ş”, care explică si ei ce ai de făcut. 😉
Âășțî….:)))))
@diabolic, aşa, aşa, deci se poate. 😉
Aproape tot ce scriu e in spaniola sau germana. Am pus in bara cele doua optiuni si chiar si asa e aiurea sa le tot schimb la fiecare 2 minute cind am nevoie de un ß, ä sau de un ç, ñ. Exact diacriticele imi mai lipseau ca sa fiu sigura ca vreau sa ma intorc la scrisul cu pixul pe caiet studentesc sau pe coli albe :))))
@Eva, da mă, dar eu vorbeam de oamenii care scriu texte pentru alţii. Cum ar fi bloggerii. Ar fi culmea să te apuci tu de scris cu diacritice aşa că mi s-a sculat mie. Stai liniştită că-ţi înţeleg comentariile şi fără. 😉
Diacritice.com e de prim rang în ograda mea. Și ăsta e meritul tău. Mulțam.
@lectoraumana, sa fie primit.
Mata se opri o tara, apoi se catara in copac, privindu-ma cu ochii ei aurii ca rapita.
Presupunând că vrei cu tot dinadinsul să-i scrii cuiva tâmpenia asta, e musai să adaugi traducerea cu diacritice, altfel s-ar putea să-ți iei vreun pumn în meclă. Cui i-ar conveni să vorbești despre mama lui cu ”măta”, ba să și susții că se cațără în pomi și-ți face ochi dulci de-acolo.
Sau să înlocuieși ”mata” cu ”pisica” și ”rapița” cu ”mierea” Pentru dezambiguizare, poți zice ”puțin” în loc de ”o țâră” Dar nici așa nu e bine, că te iau serviciile la ochi, că ai scris ceva de Putin. Și încă fără majusculă.
Tot scrisul cu diacritice te scapă de bătăi de cap!
@Renata Carageani, ca să nu mai zic că „tate” parcă nu seamăna a „ţâţe”. 😀
De acord. Dacă tot scriem românește, măcar să scriem până la capăt nu cu jumătăți de măsură. E adevărat, sunt platforme care nu le acceptă sau nu știu să le citească. Încă.
@M.C., aşa zic şi eu. 😉
super tare magnetofonul din clipul 2 , parca tascam scrie pe el
@hagiufa, eşti foarte tare dacă ai văzut magnetofonul. Eu nu l-am observat.
e greu sa nu vezi o asemenea bijuterie
like si fug repede ca-s cu musca pe caciula si fara virgulita la T 😀
@tssecrets, ha, bine că recunoşti. 🙂
da, am si motivat 😀 am incercat sa-i las un comentariu prietenei tale la fel de fara virgulite ca si mine (am dedus asta dupa cateva articole citite ) si nu merge. Poate o anunti tu cumva – ca o cauta T si nu reuseste sa o gaseasca 😛
@tssecrets, de Adela vorbeşti?
da
@tssecrets, nu-i merg comentariile pe blog?
pe mine nu m-a lasat sa comentez. Daca scriam mai mult imi spunea ca e spam, daca scriam mai scurt imi scria ca e prea scurt. Si mediu n-am nimerit 😀
@tssecrets, ai incercat si delogată de la wordpress?
ei, n-am insistat asa tare 😀 ca-s noua incasa omului 🙂
@tssecrets, 🙂
Ar trebui să se învețe la școală cum e cu codurile de pagină, Unicode, diacritice, și de ce. Nu să stea fiecare să sape. Pe scurt: CP 852, latin1 = iso-8859-2, latin10 = iso-8859-16, utf-8, istorie, de ce, diferența dintre ele, ce preferăm, ce alegem și de ce. La fel și cu standardul de tastatură: ăla vechi și de ce, ăsta nou, și încă o dată, de ce. După ce se rezolva toate de ce-urile, se poate trece la cum. Pentru că devine simplu.
@Emil Bobu, pentru cine vrea să ştie, desigur. 😉
Nu, frățioare, nu pentru cine vrea, pentru toată lumea, că de-aia e școală și de-aia e limba ta. Cum înveți ce e ăla pronume circumstanțial de scop (pentru cine nu știe, e când spui „dumnealui” în loc de „boul ăla” pentru că poate să te audă și ți-e șef) și alte rahaturi pe care le uiți în secunda în care ai terminat școala și care nu-ți folosesc la nimic, așa ar trebui să înveți și câteva chestii de bază care o să-ți folosească, să știi să-ți rezolvi singur problemele gen „nu-mi merge subtitrarea, se văd niște cerculețe în loc de ș-uri, diacriticele sunt nașpa, nu mai vreau”. Că nu e greu, avem doar 5 litere speciale, alții au saci de diacritice, uneori și câte două pe o literă, iar alții au alt alfabet cu totul, la ora de limba și literatura lor încep cu un curs introductiv de desen tehnic, și noi ne plângem de 5 căciulițe și virgulițe, că e greu. Iar școala românească este, ca de obicei, bine ancorată în alt secol și inutilă.
M-am săturat să aud programatori care întreabă cu convertesc din Unicode în UTF-8, îmi vine să le rearanjez fața cu o lopățică. E limba ta, învață să o scrii corect. Pe calculator, că am intrat în secolul următor, nu mai scriem cu plaivazul.
@Emil Bobi, aferim! 😉
Blogger-ii trebuie să fie atenți la fonturile folosite. La http://tastatura.info/blog/2015/04/12/am-adoptat-un-s/ am pus codul unei pagini de a testa fonturile de la Google Fonts.
Din păcate și acest blog are probleme cu fonturile. Fontul folosit la titluri „Oswald” nu vine cu diacritice și rezultatul este urâțel.
@Cristian Adam, ok, vazusem deja comentariul tău de la celălalt articol. Cred că ai dreptate. Te rugam să-mi dai nişte sfaturi.
În style.css în loc de:
@import url(http://fonts.googleapis.com/css?family=Oswald:400,700,300);
Pune:
@import url(http://fonts.googleapis.com/css?family=Oswald:400,700,300&subset=latin-ext);
@Cristian Adam, merci, dau mai departe la omu’ de la tehnic. 😉
@Cristam Adam, omule, merci mult! Da, a avut efect, se vede altfel. Sunt dator o bere. Sau mai multe. 🙂