Dragii mei, acesta este un guest post care mie mi-a plăcut rău de tot. Este scris de „upprann” şi vă recomand să citiţi fiecare cuvânt. Merită!
Teoria lui Huxley spune ca daca le dam maimuțelor mașini de scris, unele maimuțe vor crea în cele din urmă o capodoperă, o piesa in stilul lui Shakespeare, un dialog similar lui Platon, sau un tratat economic ca al lui Adam Smith.
In era pre-Internet, scenariul lui Huxley parea mai mult o gluma matematica decat o viziune distopica. Dar ceea ce a aparut odata ca o gluma, acum pare sa prezica urmarile aplatizarii culturii, estomparea liniilor dintre public și autor, producator și consumator, expert și amator. Aceasta nu este o chestiune de ras.
Tehnologia de azi a inarmat toate maimutele cu masinile de scris. In lumea Web 2.0, acestea sunt computere conectate la retele, iar maimutele sunt utilizatorii. Si in loc de capodopere, milioanele astea de maimute – majoritatea inzestrate cu talente artistice asemenea primatelor – creaza infinite paduri digitale de mediocritate. Maimutica noastra amatoare stie sa foloseasca PC-ul sa publice orice, de la comentarii politice neinformate, clipuri idioate, pana la poezii si cantece fara mesaj.
In centrul acestui experiment in publicistica maimuteasca este jurnalul digital, omniprezentul blog. Blogging-ul a devenit o manie, prin urmare un nou blog este creat in fiecare minut al zilei. Blogger-ii varsa cuvintele cu nerusinare despre vietile lor, vietile pe care le-ar placea sa le aiba, vietile altora, vietile virtuale. In decembrie 2013, statisticile aratau ca ar fi existat in jur de 250 milioane de bloguri, iar numarul creste de la luna la luna. In timp ce tu citesti acest paragraf, alte 25 de noi bloguri sunt publicate.
In ritmul in care accelereaza „lumea Web”, pana la finalul 2020 vor fi 500-600 milioane de bloguri, care in mod voit sau nu vor intoxica si corupe opinii in orice domeniu, fie politica, arta sau cultura. Blogurile si site-urile de socializare au rasturnat sensul adevarului si falsului, al realului si imaginarului. Soarecii din ziua de azi nu pot diferentia intre stirile credibile ale jurnalistilor profesionisti si ce citesc pe pagini de genul joeshmoe.blogspot.com. Pentru utopienii „Generatiei Y”, fiecare postare e intruchiparea adevarului autorului, iar fiecare fictiune e viziunea autorului asupra faptelor.
Asa a aparut in 2001 Wikipedia, enciclopedia online, unde orice posesor de degete opozabile cu o educatie de minim 5 clase poate publica orice cacat, subiecte de la AC/DC la Zoroastrianism. De la nasterea Wikipediei, mai mult de 70.000 de contribuitori au introdus 4,6 milioane de topicuri in peste 100 de limbi. Cu sute mii de vizitatori zilnici, Wikipedia a devenit unul din site-urile informative cu cea mai mare credibilitate, desi Wikipedia nu are reporteri, staf editorial, sau personal cu experienta in cautarea si cercetarea stirilor. Wikipedia e orbul care conduce orbii – cu ajutorul maimutelelor care aduna informatii pentru numerosii cititori, perpetuand ciclul dezinformarii si al ignorantei.
Pe Wiki, orice idiot poate rescrie un topic dupa placul sau – iar contribuabilii o fac destul de des. In 2005, Forbes raporta o stire despre angajatii McDonald’s si Wal-Mart, cum ca ar reedita subiecte pe Wikipedia, ca mijloc de raspandire a propagandei corporatiilor. Pe pagina McDonald’s, un link spre Eric Schlosser’s Fast Food Nation a disparut in mod convenabil, iar pe pagina Wal-Mart-ului, cineva eliminase o fraza despre salariile minuscule oferite angajatilor.
Iar nelimitatul experiment cu maimutele online nu se limiteaza doar la cuvantul scris. De exemplu, YouTube, marele portal al video-amatorilor, e o librarie vasta de continut video generat de utilizatori. In 2005 era pe locul 3, atingand peste 65.000 de noi clipuri pe zi. Asta e si motivul pentru care Google a aruncat 1.5 miliarde de dolari si l-a cumparat. Vorbind despre actualul produs Google, Youtube eclipseaza orice blog cand e vorba de absuridtatea si imbecilitatea continutului. Nimic nu pare mai prozaic sau narcisist decat videografiile maimutelelor. Site-ul e o infinita galerie de filmari ale amatorilor; de cele mai multe ori protagonistii danseaza, canta, infuleca, dorm, conduc, ragaie sau se holbeaza la camerele web ca mireasa la sula.
Ce ar trebui sa ne sperie e faptul ca milioane intra in ritmul nonsensului in fiecare zi, folosind site-uri care ne aduc in stadiul de maimuta, fara sa ne dam seama. Introducand cuvinte in motorul de cautare Google, ajutam la crearea „inteligentei colective”, suma intelepciunii tuturor utilizatorilor Google. Logica motoarelor de cautare, pe care IT-istii o numesc „algoritm”, reflecta „inteligenta” turmei. Cu alte cuvinte, cu cat mai multi utilizatori acceseaza un link rezultat la cautare, sansele ca acel link sa apara la cautari ulterioare creste. Explicand mai simplu: motorul de cautare ne spune ce deja stiam.
Acelasi lucru sta la baza Digg sau Reddit cand e vorba de stiri. In timp ce scriu, e ajunul Anului Nou, dar in acelasi timp, undeva in lume e un conflict armat. Dar utilizatorul Reddit nu stie, iar stirea nu apare la „hot news”, deci nu se intampla. El stie ca in Australia acum se lanseaza artificii, iar in curand va infuleca si va desface o sampanie. E modul cel mai banal de a desfiinta traditionala mass-media acolo unde ea inca mai supravietuieste.
BBC raporta acum 2 luni ca 50% din bloggeri si-au facut un scop din a impartasi lumii experientele personale. Fix ce zice tagline-ul de la YouTube „Broadcast Yourself”. Ah, si ne „broadcastuim” la greu… in stilul admiratiei nerusinate a lu; Narcis. Traditionala Media a fost inlocuita de Media-Personalizata, iar internetul e oglinda noastra. In loc sa il folosim sa cautam stiri, informatii, il folosim sa fim NOI stirile sau informatia.
Dorinta nemarginita de atentie ne impinge sa folosim site-uri de „social-networking” ca Facebook. Zuckerberg sustinea ca totul e pentru conectarea sociala a utilizatorilor, dar in realitate e cel mai bun mod de ne face „advertising”: totul de la cartile preferate, muzica, filme, poze cu membrii familiei, preamarindu-ne calitatile sau recapituland noptile de betie. Si ne mai miram ca e internetul infestat cu pradatori sexuali anonimi si pedofili.
Ce se intampla, v-ati putea intreba, cand ignoranta intalneste egoismul, prostul gust si forta turmei? Maimutele preiau controlul. Zi-le „pa, pa” expertilor culturali – reporteri, comentatori, editori, muzicieni si actori. In cultura de azi a amatorului, maimuta e cea care dirijeaza. Cu blogurile de prost gust, cu emisiuni tv imbecile, cu pagini de facebook menite sa adune like-uri. Ele sunt viitorul: maimutele cu masini de scris.
Si s-ar putea sa nu ne placa ce citim.
Nu scrie rau pompierul. Din pacate stim toti ca suntem inconjurati de prosti care nu-si pot lua informatiile singuri. Ce facem sa rezolvam asta?
@zorro, asta cu „pompierul” mi-a placut. :))))))))))))))
@vulpoiule, problema nu e ca prostii nu stiu sa se informeze, dar ca dezinformeaza. Rezolvarea o va face tot societatea, sper…
Bine ca ai pus „sper” la coada.
De ce zici ca m-ai facut „vulpoi”? 🙂
Pai asta inseamna zorro :))
Poate ca pare gresit dar nu este in totalitate. Prosti au existat si vor exista mereu. Doar modalitatea lor de selectie este in continua schimbare.
@sponge bob, total de acord, dar nu inteleg cand au devenit astia modele pentru altii.
Nu sunt modele decat pentru cei ca si ei. Cine se asemana se aduna. Lasati prostii sa stea grupati. Sa stim de unde-i luam.
Marturisesc spasit ca m-am simtit cu musca pe caciula. O sa ma straduiesc sa renunt la viciul cu citatele, dar nu promit sa reusesc…
@Pony Toptamas, esti aproape iertat. :))))
@Pony, sincer, m-am uitat de 2 ori la nume pana sa vad inversiunea :))
#decititlacafea
@Alexandru Nestian, si nu numai. A zis bine pompierul. 🙂
Eu nu citesc decat doua bloguri. Acesta si inca unul. Si o fac doar pentru buna mea dispozitie. Televizor nu mai am. Si cred ca sunt mai bine si mai corect informata decat majoritatea celor din jurul meu, Trebuie doar sa te duca creierul.
@badgirl, iar eu iti foarte multumesc! 🙂
Facebook! Acesta este cel mai mare dezinformator din medul online. Am renuntat sa-l mai folosesc de mult. Nu mai suportam atata fericire falsa.
Acu o luna, dupa un curs, ma intreaba un candidat „Ai facebook?” „Nu.” „Twitter?” „Nu.” „Pai de ce? Fara astea e ca si cum n-ai exista.” M-am blocat… nu stiam cum sa-i zic aluia ca exista viata si in afara online-ului.
Cunosc si eu am prietene care ma intreaba cum pot sa stau fara Facebook. 🙁
Gresiti… daca maimutele mananca banane nu inseamna ca bananele nu pot fi mancate si de intelectuali. Daca facebook e plin de prosti, nu inseamna ca acolo nu sunt si oameni de valoare. Nu cred ca poate cineva contesta forta pe care o are internetul si apropierea pe care o genereaza. Folosesc facebook EXACT pentru ce a fost creat, pentru comunicare, e un mijloc perfect si comod de a cunoaste si a te face cunoscut. Nu stiu cand a fi social a devenit peiorativ, dar toata lumea e de acord ca omul e o fiinta sociala. DECI orice mijloc de socializare, inclusiv facebook este din punctul meu de vedere binevenit. Sigur ca orice exces e daunator, dar asta nu inseamna ca dauna poate fi reparata cu ignoranta. Alcoolul e considerat un viciu doar pentru betini, un medicament pentru oamenii normali. Eu zic ca articolul este putin exagerat, voit exagerat si poate chiar putin malicios.
@Arthur Rusu, pai este malitios, da. La adresa prostiei. 😉
@Arthur, daca asta ai inteles dupa ce-ai citit, no, bine, considera-ma un troll. Dar cum mai ziceau si Alin si Geo se putea dezvolta mai mult. Iar un exemplu ar fi – sex-chat sau pornografia. Si aia e tot un soi de socializare. O zi faina! 🙂
E foarte bine scris dar necesita urmatorele precizari:
Nu e teoria lui Huxley, e Teorema maimutei infinite, care a fost propusa de Emil Borel dar are origini care se intind pana la Aristotel.
O a doua precizare este ca desi pare alarmant ceea ce descrii tu (in fapt, realitatea chiar asa e), trebuie sa intelegem ca haosul, randomness-ul, nu ne permit sa vedem dincolo, asa cum nu putem vedea nici dincolo de radiatia cosmica de fundal. O sa vedem, in viitor, ca natura are mecanisme perfecte si infinite de autoreglare.
Coborand in realitatea de zi cu zi si fiind subiectiv, recunosc sincer ca as trimite in fata plutonului de executie, minim 90% dintre autorii comentariilor de pe net, de la orice articol.
Iesind din distopie si patrunzand in utopie, in tara in care as fi eu tiran, calculatoarele, tabletele etc s-ar putea cumpara numai in baza unui certificat obtinut, la randul lui, in urma unei testari minime de IQ, la un institut de specialitate.
Exemplu: Daca respiri pe gura in timp ce te gandesti unde se duce soarele noaptea, ai voie sa iti iei maxim un Atari din ala de pe vremuri. Am vrut sa zic un tetris de buzunar dar mi-am dat seama de ironie.
Stima si la mai multe.
@Geo, erau mult mai multe de zis, dar nu permite spatiul o dezvoltare a ideilor. Sa nu mai vorbim de rabdarea cititorilor.
Stiu. Oricum, vad ca si tu suferi de intoleranta la prostie. Creste inima cand mai gasesc unul cu aceeasi afectiune. De-aia il citesc si pe Mishu. 🙂
@Geo, te pupa tata. 😉
Am trecut prin toate starile… incepand cu confuzia… acu’s la „rage” 😛
Odata, demult am avut HI5.Am cunoscut niste oameni cu care am devenit prieten in viata reala.Dupa o vreme, am inceput sa devin prea popular acolo, avand vreo cateva zeci de prieteni virtuali.S-am zis ca la un antierou ca mine, nu se poate asa ceva, drept pentru care mi-am sters toate informatiile de pe cont, s-apoi l-am dezactivat.Apoi a aparut Facebook, s-am zis ca n-are rost sa ajung iara popular ca odinioara.Televiziune nu folosesc, netul vreo 3-4 bloguri+site-uri pentru cultura generala/istorie/geografie etc.Daca prin absurd citesc ceva la A3, obligatoriu ma duc dupa aia la B1, de obicei suma minciunilor celor 2 posturi=un adevar cat de cat relativ..Mai intru pe ”netul intunecat” pentru diversitate.Practic, incerc sa nu exist, cum zice Upprann mai sus, sa nu las urme.De cand am vazut ”Idiocracy” ma tem rau ca ajungem asa.Un exemplu : o verisoara idioata statea in pat cu maica-sa acuma recent.Si cum s-o dat jos din pat, o calcat cumva stramb, resimtind ceva durere mai puternica.Si ma-sa i-o zis : ”Ti-ai rupt picioru’ tu fata!”.Drept pentru care fata o facut un atac de panica si s-o lesinat.Au chemat ambulanta etc.Traim in lumea pulii.Ala de acuma 250 de ani care-si strangea lemnele in codru si se-ntalnea cu ursul ce atac trebuia sa faca atunci?
@Batranu’, acu 250j de ani te bateai cu ursu si pe urma imparteai o damingeana de vin cu el. Uite ca si hipstereala e tot o urmare a indobitocirii populatiei cu ajutorul tehnologiei.
Chestia cu comentatul pe net (sau orice alta actiune) tine in primul rand de bunul simt.O intamplare petrecuta pe la uzinele Volvo din Suedia zice asa : un roman care avea ceva treburi prin Scandinavia a mers impreuna cu suedezul dimineata la munca.Cand au ajuns in parcare, goala aproape in totalitate, si omul parcheaza chiar la capat.La care compatriotul nostru il intreaba de ce a parcat in capat, ca au de mers cateva minute pana la poarta.Replica-Noi am ajuns devreme, avem timp sa mergem, dar cei care ajung mai tarziu au nevoie de locuri cat mai apropiate de poarta, ca sa nu intarzie.Genial asa-i?Sa te gandesti la aproapele tau in felul asta.Cumva cred ca pe acolo oamenii comenteaza mult mai putin si pe net.
@Batranu’, nu comentatul pe net e problema. Ci prostia celor care comenteaza. Sau a celor care scriu. Prostia, in general.
Mark Twain spunea asa : E mai bine sa taci din gura si sa-i lasi pe ceilalti sa te creda prost, decat sa deschizi gura si sa inlaturi orice banuiala.Daca esti prost, dar ai bun simt, te mai abtii sa-ti bati gura.Daca nu, nu.
Si tot Mark Twain mai spunea ca : Dumnezeu a facut omul pentru ca a fost dezamagit de maimuta.Dupa aceea a incetat sa mai faca experimente.Cum le spunea Mark, nu le-a spus nimeni.Dar daca ar fi stiu cata dreptate o sa aiba…
@Batranu’, 😉
Citeam recent ca din toata Europa, in Romania este cel mai bine reprezentat fenomenul blogging. Nimic nu este intamplator.
@Cruella, ooo, lume nouă. Long time no see you. 🙂
Da, ai dreptate. Am avut cate ceva de rezolvat. Mici probleme.
@Cruella, pai sper sa le fi rezolvat si sa te vad mai des.
Rezolvat partial.
@Cruella, te astept cu rezolvarea integrala. 😉
foarte bun articolul 😉 ar fi mult mai multe de spus pe tema asta 🙂
@Alin, asa este. Ar fi vrut sa spuna mai multe. Eu nu l-am lasat. Mea culpa.
Da, da’ ala chelu’ cu ochelari e cenzor 😛 (tuns periuta, nu chel)
@upprann, bun, bun! 🙂 Legat de bloging, exact pentru asta am apreciat blogul „cenzorului :)”. Nu am rabdarea sa citesc experientele unei singure persoane, nimeni nu este atat de interesant incat sa ofere lumii non-stop lucruri fascinante. Majoritatea blogurilor sunt ori monologuri interioare, ori forme de adulare a propriului ego.
Exact. Eu am ajuns sa-l citesc datorita sotiei, care-a zis „Ia’ ce fain! Mai multi cititori publicati de blogger, iar in comentarii gasesti semi-articole haioase.” Dar mai mult de atat, am ramas cititor fidel pentru stilul lui Misu de-a interactiona cu cititorul in postarile lui.
Poate ca tocmai asta este esenta democratiei. Ca fiecare sa aiba dreptul de a se exprima la fel de liber ca si un savant. Pe de alta parte in felul acesta sunt ascunse si marile adevaruri. Lasand mediocritatea sa se exprime.
@Notar Divort, pai vezi. Si atunci cum e mai bine? Ca ai lasat-o in coada de peste.
Brici articol. Regăseam mulți interneto-dependenți în descriere, poate și pe mine pe alocuri, mai la ceas de seară. Apoi am remarcat cine a autorul; atât mi-am stors creierii să-mi dau seama de unde știu de upprann. Apoi bing, creierașul meu și-a aprins ledurile – de la mine de pe blog. Mi-am prăjit ceva neuroni să știi și te fac direct responsabil pentru ei.
La mai multe de-astea despre maimuțele virtuale, pare-mi-se că mi-am găsit subiect de interes și lecturat o vreme. Mi-ai dat și niște idei. Voi face și eu niște indentificări în rândul primatelor cu tastatură.
@unditamaiomul, promit sa am grija de el. 🙂
@oditamaioama, sa stii ca nu era nici cu intentie,nici cu directie. Daca era cazul nu iti urmaream blogul. 🙂
Nu-i bai, s-au refăcut și neuronii după un somn bun :)) V-am salutat, fug să mă alerg puțin, ca să-mi limpezesc lobii.