Tot incerc de vreo doua zile sa scriu despre asta, dar evenimentele recente, nu m-au lasat. Ia auziti aici:
„Seful Bisericii Ortodoxe din Cipru, o institutie extrem de influenta, a declarat miercuri ca e gata sa puna averea considerabila a institutiei la dispozitia statului pentru a ajuta la iesirea din criza. Chrysostomos al II-lea i-a propus presedintelui tarii ca Biserica Ortodoxa sa-si ipotecheze bunurile pentru a cumpara obligatiuni ale statului, transmite AFP. Biserica Ortodoxa din Cipru este cel mai mare proprietar de terenuri din tara si are participatiuni la numeroase firme, fiind si actionar al bancii Hellenic Bank, notează hotnews.ro.
„Tot patrimoniul Bisericii este la dispozitia tarii pentru a impiedica scufundarea”, a declarat seful bisericii Chrysostomos al II-lea, adaugind ca situatia tarii poate fi „gestionata”.
Acum sa trecem pe plaiuri miorotice. Ce spune BOR (sursa):
„Avand in vedere faptul ca suntem intr-o perioadă de criza economica, donatiile de la credinciosii si clericii din romania si din strainatate nu mai sunt la nivelul celor din anul 2011. Atat autoritatile centrale, cat si cele locale trebuie sa sustina financiar construirea catedralei mantuirii neamului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Pe scurt, din 2010 pana acum, mareata ctitorie a inghitit nici mai mult nici mai putin de 50 de milioane euro. Ca sa poata fi terminata mai e nevoie de inca pe atat. Bani pe care scarbele alea de popi vor sa-i ia de la noi, dupa cum bine vorbeam, acum cateva zile.
Ce mai pot eu comenta, avand in vedere punctele de vedere diametral opuse, ale celor doua institutii ? Ambele se ocupa, fiecare in tara ei, cam cu acelasi lucru. Numai ca unii dau si altii iau. E posibil asa ceva ? Tara asta nu mai are nicio sansa! Nu poti incerca sa jecmanesti la infinit, pe toate caile posibile, aceeasi si aceeasi oameni.
Hai sictir, BOR !
P.S. E Sambata si nu stiu cati va veti petrece timpul pe la mine pe aici. Dar as vrea sa va rog ceva: lasati un comment cu primul cuvant care va vine in minte cand cititi ce am scris azi. Multumesc!
Iar?!
@alghenu, de cate ori e nevoie. 😉
Sloboz
Religia, ca institutie dar si ca doctrina e o mare minciuna, un instrument de stors buzunarele si creierele oamenilor inculti, suficienti, lasi, puturosi….. Asa de tare „imi pute” si treaba cu Cipru! Uite mi s-a scurs o lacrima, cata darnicie si ingrijorare pe marile fete bisericesti! Dar cum au ajuns ei, smeritii, umilii, preafericitii, alea alea, in aceasta nefericita postura: „Biserica Ortodoxa din Cipru este cel mai mare proprietar de terenuri din tara si are participatiuni la numeroase firme, fiind si actionar al bancii Hellenic Bank, notează hotnews.ro.” Zau ca mi se rupe…sufletul de ei…!
@carmina, fara doar si poate, ai dreptate. Eu am vrut sa subliniez doar, ca aia sunt dispusi si sa dea ceva, nu doar sa ia.
Zau nu am incredere! Siguuuur au un interes! Asa de tare le pasa lor de oamenii obisnuiti, de nu mai pot! Sunt pe-o mana cu politicienii, cu marii conducatorii ai lumii altfel cum crezi ca ar avea afaceri asa de prospere intr-o economie mondiala in coma de gradul IV ? Ca sa-ti mearga bine trebuie sa fi in interiorul cercului, nu esti, nu contezi! Sau esti numai o unealta de unica folosinta! Suna dur, dar e adevarat. Traim niste timpuri groaznice!
Carmina, asa si este. Dar si astia de la noi, sunt tot de acolo.
Da, normal, chiar am vazut o lista cu marii masoni ai vremurilor si acolo se regasesc majoritatea bastanilor din biserica noastra. Ce o avea religia cu masoneria? Nu e conflict de interese sa functionezi in 2 organizatii cu scopuri atat de diferite ( diferite pe naiba, bat si eu campii! ) ?
De fapt lumea e cu susul in jos. Nu mai exista nici o lege, nici o bariera, doar pentru noi, oamenii de rand! 🙁
Ai perfecta dreptate. Nimic nu este ceea ce pare, totul este gresit/stricat.
Partea buna este ca acum cei care ne conduc din umbra au inceput sa piarda puterea. In viitorul apropiat se va termina sistemul asta corupt si noi vom fi responsabili pentru construirea unui sistem nou, corect.
Va veni o vreme cand ne vom da seama ca nu am fi putut invata lectiile valoroase pe care le invatam acum, daca nu era cineva care sa ne trateze ca pe niste gunoaie, sa ne futa la maximum. Atunci le vom multumi si ne vom da seama ca raul este in slujba binelui, ca nu poti ajunge acolo sus daca nu iti arata cineva cum este jos. Ca sa putem construi un sistem fenomenal, trebuie sa stim cum sa nu facem, ce sa evitam. In scoala asta suntem noi acum, iar profesorii ne sunt astia rai care ne conduc: guvernul din umbra, masonii, elitele, complexul militar industrializat, bancherii…le spunem cum vrem, dar ei sunt aceiasi.
Totul se intampla asa cum trebuie in Creatie si exact atunci cand trebuie. Nimic nu este intamplator.
Cum ti se pare ideea asta?
Esti optimist George! In adancul sufletului meu cred ca asa este. Durerea este ca am adunat atata frustrare, tristete, sila la un moment dat, incat nu stiu daca vom mai putea sa fim noi dascali pentru generatia viitoare. Ne pierdem lumina, seninatatea, cred ca de fapt asta ni se rapeste – banii sunt numai o cale…
Ma gandeam acum la inteleptii asiatici, care pe langa spiritul inalt au si o pace, o lumina, o seninatate in privire! Oare pretul care il platim pentru „instruirea” noastra nu e prea mare?
Cu totii am adunat frustrare. E normal sa fie greu, ne pregatim de examenele finale.
Ma bucur ca simti ca asa este. Nu ai cum sa iti pierzi lumina.
Banii pot face asta doar daca permiti tu acest lucru. Cand ti se va lua de alergat dupa lucruri inutile vei vedea ca ” the bare necessities of life will come to you”. Disney ne-a zis-o de mici. Apoi, tot ceea ce vei avea de facut, va fi sa te bucuri de viata, sa iei decizii urmandu-ti inima, bucurandu-te de oportunitatea de a invata, bucurandu-te ca traiesti. Doar experientele iesite din comun te fac puternic. Daca am trai evenimente banale zi de zi nu am mai evolua in veci.
Fii bucuroasa sora mea!
Mesajul asta este pentru tine si pentru altii care s-au trezit, sau sunt pe cale sa se trezeasca.
Restul radeti, injurati, comentati…
@ JT Somn usor in continuare!
George si Carmina, va cunosc pe amandoi. Pe George, foarte bine. Pe Carmina mai putin pentru ca viata ne-a despartit cale de vreo 20 de ani. Am o propunere pentru amandoi. Ce-ar fi sa-mi impartasiti, in scris, povestile vietilor voastre. Si eu sa le public. Stiu sigur ca George are niste chestii de ramai cu gura cascata. Si la Carmina am „prins” cate ceva deosebit. Iar eu le public. Poate mai invata si altii cate ceva. Ce ziceti ?
Ce aveti, mey, copii, de v-ati suparat asa pe teoria conspiratiei? Eu tocmai mi-am deschis o bere si am dat pe HBO. Sa ma trezeasca cineva cand se indeplineste Creatia!
Trist, in loc sa ajutam oamenii cu probleme, noi construim biserici in valoare de 100 milioane euro. Cred ca un preot ar putea sa se roage pentru sufletele noastre si intr-o casuta de lut ( bine, exagerez putin).
@Cris, nu exagerezi deloc. Am fost si am vazut chilia lui Danil Sihastru. Lutul era un lux. Omul sapase in piatra!!!
Asa cum am mai spus, Mihai, unii dintre preoti sau calugari au fost sfinti, in cea mai dreapta definitie a cuvantului. Problema e ca sunt mult prea putini si nu fac parte dintre cei de acum. Prea nehalitul Dani, Patriarhul, uita ca impunerea este mai putin rentabila decat parazitarea bugetului de stat, asa incat, decat sa impuna taxe mai mari, se roaga la propriu de politicieni sa ii mai acorde tot din bugetul ala de criza inca un fleac, vreo 50 de milioane de euro, cat sa termine catedrala mantuirii neamului prost (intentionat am scris fara majuscule). Cand vine vorba de ce sustin astia in materie de religie, numai faptul ca Testamentele au suferit, ca si Biblia, revizuiri si adaugiri in functie de interesele de moment ale unora sau altora, ma face sa gandesc mai mult cand e vorba de religia propovaduita de biserica.
@Mihai, eu nu stau pe ganduri deloc. Nu am treaba cu ce propavaduiesc ei. Si atat.
Nu e cazul sa imi scriu povestea vieti. E prea devreme 🙂
Iti voi trimite cel putin in articol cand voi avea inspiratie.
@George, pacat. Eu simteam ca e chiar momentul oportun. Dar facem cum zici tu.
Cred ca George are dreptate. Suntem undeva pe drum, dar mai avem mult pana departe!…. 🙂 Eu, desi mi-am schimbat radical viata ( nu mai alerg de mult, George 😉 ) am senzatia de multe ori ca nu am prins capatul de la ghem. Singurul lucru care l-am inteles foarte clar este ca e asa mare distanta de la a „intelege” la „a face”.
Ca sa-mi spun povestea nu e greu, dar nu cred ca viata mea chiar poate folosi cuiva; pur si simplu pentru ca mi se potriveste doar mie. Nu-mi plac persoanele care se considera vindecatori, salvatori, invatatori ( fac doar comert cu naivitate), deci nu as vrea niciodata sa devin una dintre ele. Deci, Mihai, promit ca o sa comentez fiecare postare a ta ( la care am ceva de spus) si cred ca ai observat ca sunt sincera in ceea ce priveste „experienta” mea (la cei 23 de ani ai mei… 🙂 ).
Ma bucur FFFFFFF mult sa te cunosc George!
Nimic nu e intamplator; sunt intr-o perioada mai grea a vietii mele…. Multumesc.
Rahat! Faptul ca nu apreciez construirea unei cladiri, fie ea si catedrala, la dimensiunile acelea uriase, si pe banii mei, ai tai, ai nostrii, a dus la concluzia ca sunt impotriva bisericii. O maicuta dixit! Jivina ticaloasa ce sunt! 😀
@Lidia, pe buneeeee ? :))))
Scarba! Mi-e scarba de ei, de preotii care refuza sa iti inmormanteze mortu’ daca nu le dai lozul. La fel simt si fata de doctorii care nu iti opereaza bolnavul daca nu le dai plicul cu lozul castigator. Niste scarbe!
@Anna, +1
Bor vrea inapoi puterea si influenta pe care a avuto inainte de cuza, aveau cam o patrime din terenurile romaniei din donatii, in scimbul lor au primit salarii. Erau mana in mana cu domnitorul care si el le dadea domenii ca sa fie sustinut. Greu de scapat de ei ca se inmultesc oeste noapte ca numar , primesc si bani si domenii de la stat, ca sunt iarasi mana in mana. Si ne baga pe gat religia in scoli..Incet incet se infiltreza.
@Carmen, teoretic ai dreptate. Practic, sper sa nu fie asa. Ma uit in jurul meu si vad din ce in ce mai putini oameni, care le inghit mizeriile.
Respect Mihiai Vasilescu!
Bine spus, diferenta dintre „popi” si preoti!
@alter ego, facem şi noi ce putem. :))))
Ca sa ma conformez propunerii din PS, primul cuvant care imi vine in minte este Cernea (adica insusirea unor informatii repetate de altii, fara sa fie verificat adevarul). Stiu asta pentru ca am fost si eu agnostic si eram anti din obisnuinta.
Legat de articol, Biserica din Cipru isi pune la dispozitie averea pentru ca o are, adica nu a existat un Cuza (de fapt a fost ideea lui Kogalniceanu, masonul) care sa ia toata averea Biserici. Si nici nu au nevoie sa cerseasca un ban ca sa construiasca vreo biserica sau catedrala, pentru ca au fonduri. La noi se aduna cativa lei doar din donatii de la credinciosi, nu se poate vorbi de o avere.
Ce facea Biserica inainte de secularizare cu averea? Aproape toate bisericile si manastirile aveau si scoli, asa ca toti copiii de tarani invatau sa scrie si citeasca gratis. Tot manastirile aveau spitale (bolnite), unde bolnavii erau tratati tot gratis. Erau ajutati si saracii.
Dupa reinstaurarea domniilor pamantene exista nemultumirea sa la manastirile inchinare grecii luau tot venitul, neramanand si la manastirea in cauza. Kogalniceanu a profitat de aceasta nemultumire si, cu acest pretext, a luat toata averea Bisericii. A promis o mica salarizare a clerului si bani pentur constructii, la nevoie. In schimb boierilor carora li s-a luat pamantul pentru a fi dat taranilor li s-a platit integrlal tot ce a fost luat.
Cam asta e.