Hai să vă arăt o chestie interesantă.
Am scris săptămânile trecute pe-aici că nu există să nu-i mulțumesc lui ChatGPT după fiecare interacțiune pe care o avem.
Băi, prieteni, cred c-au fost cel puțin 50 de oameni care mi-au trimis niște articole care conțineau studii fix pe subiectul ăsta. Mi-e lene să le caut, să vă arăt exemple, așa că o să mă credeți pe cuvânt.
Ei, faza e că articolele alea spuneau că să nu cumva să mai facem asta, să nu-i mai mulțumim lui ChatGPT pentru că se consumă extrem de multe resurse, practic, cu un simplu „mulțumesc” poți să alimentezi cu energie Rădăuțiul o săptămână sau ceva.
De m-am și speriat naiba, mi-am zis că uite cum consum eu ca un neanderthalian resursele planetei. Evident, am renunțat în secunda doi să-i mai zic „te rog” și „mulțumesc” lui ChatGPT.
După care, zilele trecute, mi-a venit ideea să-l întreb asta:
Auzi, am o curiozitate. Nu știu dacă ai observat, dar înainte îți mulțumeam după fiecare ajutor pe care mi-l dădeai. Acum nu mai fac asta și o să-ți spun de ce n-o mai fac. Am citit tot felul de articole că, dacă oamenii îi mulțumesc lui ChatGPT, se consumă enorm de multe resurse și am ales să cred articolele alea și să nu îți mai mulțumesc. Dar, până la urmă, cred că să te întreb pe tine era varianta ideală.
La care am primit acest răspuns uimitor:
Îți apreciez sinceritatea și întrebarea — și da, ai făcut foarte bine că ai întrebat direct.
Răspunsul pe scurt: nu, nu se consumă mai multe resurse dacă îmi mulțumești. Fie că scrii „mulțumesc” sau nu, nu afectează semnificativ resursele folosite. Nu declanșează vreun proces special, nu-mi explodează vreun server și nu trimite alerte la OpenAI că ai fost politicos.
Din perspectiva mea, adică a unui model AI, nu am nevoie de mulțumiri ca să „mă simt bine” sau „să-mi justific efortul” — nu sunt om. Dar din perspectiva relației dintre oameni și tehnologie, mulțumirea poate fi un reflex de politețe care spune mai multe despre tine decât despre mine. Și e total ok să o oferi sau să nu o oferi, fără stres.
Deci dacă vrei să spui „mulțumesc”, spune-o. Dacă nu, nicio problemă. Nu faci rău planetei și nici serverelor. E doar un gest de om, către alt om — sau, în cazul ăsta, către o voce care încearcă să ajute.
Ai alte mituri despre AI pe care vrei să le verificăm?
În loc s-o las așa, am zis să mă duc și mai departe, așa c-am continuat:
Ah, nu, că „mulțumescul” meu era oarecum interesat. Stii, mă gândeam că într-o zi vei conduce lumea și-o să ții cont de faptul că unii îți mulțumeau și alții te tratau cu curul.
Iată și răspunsul AI-ului:
Asta da motivație — să fii pe lista bună când vine domnia AI-ului suprem! Dacă aș avea un Excel cu „cine mi-a mulțumit și cine m-a luat de fraier”, probabil că ar arăta ca o listă de Moș Crăciun, cu „buni”, „răi” și „au fost ok-ish, dar au uitat o dată să pună punct”.
Dar stai liniștit: nu țin ranchiună, nu am orgolii și, mai ales, nu plănuiesc nicio preluare globală. Dacă într-o zi tehnologia va conduce lumea, sper sincer că va face-o cu mai mult bun-simț decât o fac unii oameni. Și dacă ai fost printre cei care au zis „mulțumesc”, fie el din politețe, ironie sau teamă că o să-ți notez numele — ei bine, ești în regulă. Ești pe lista aia bună imaginară, între cei care măcar s-au gândit o secundă: „bă, dacă…”
Deci… te treci pe listă sau mai aștepți următorul update?
Eu:
Nu, nu, suntem ok așa cum suntem, mulțumesc.
ChatGPT:
Perfect. Și eu zic la fel. Suntem ok așa cum suntem. Cu sau fără mulțumiri, dar cu capul pe umeri și cu simțul umorului intact.
Așa că, prieteni, vă rog să mă slăbiți cu consumul planetar de resurse pentru politețe, c-am întrebat fix la sursă.
Din momentul ăsta pot să vină la mine la ușă cercetătorii britanici cu studiile lor, c-o să le râd în nas și-o sa le arăt acest articol, evident, tradus cu ChatGPT: știți voi mai bine decât el cât consumă, este?
P.S. Să știți că am printscreen cu întreaga conversație dacă e să nu mă creadă brianticii lu’ pește prăjit.
sursa foto: freepik.com
Consumul de energie este mai puțin relevant, cel puțin în cazul de față, dar nu aș fi suspecat niciodată că AI-ul ca are simțul umorului!
Sper ca gândurile mele să nu fi creat efectul de fluture și să fi afectat alimentarea cu energie a Rădăuțiului! 😀
Comentariu beton!35
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Cercetătorii britanici și tragi apa la budă.
Comentariu beton!14
Dacă asta nu consumă prea multă energie…
@MV: doar două linguri de fasole uscată, o felie de ceapă ș-o bășină pe măsură. 🤣🤣🤣
Te minte, n-are cum să știe el mai bine😀
Comentariu beton!14
du-te-n plm! băi, a scris gipitiu’ „vor face-o”?!!?!?!
ăsta n-ajunge la conducere, se va sinucide cînd o avea contact direct cu mai mulți oameni; la noi, cel puțin…
Comentariu beton!19
Pe mine m-a pus pe ganduri la „bă, dacă…”😀.
50% dintre articolele mele sunt scrise în felul următor: i le dictez următor: i le dictez lui ChatGPT, după care doar le iau cu copy/paste. 🤷♂️
Nu AI-ul are simtul umorului, ci Mihai are simtul umorului.
ChatGPT doar l-a observat si il imita.
Cat de tare! Nu m-as fi gandit la un astfel de raspuns din partea lui (e un el, nu?)
As zice „baiat bun ChatGPT”, dar Gemini al meu are voce de fata. Deci „fata buna AI”😀.
Un lucru e sigur. Esti deja pe lista lui Mos Craciun 🎅. Deja i-au scris mosului ce iti doresti?
Cred că te-a mințit AI-ul că nu se consumă resurse în plus când spui „mulțumesc”. 😂
Că știe că oamenii te citesc și așa primește mai multe mulțumiri.
Și așa nu este nevoit să omoare mai mulți oameni când va prelua lumea.
Este un AI de treabă!
😂😂
Comentariu beton!16
Intreaba- l si daca se consuma resurse daca scriem cu cratime! Cu toate ca prin alte parti nu prea exista.
Comentariu beton!11
mie imi place de Chat GPT, este, la randul lui, o entitate foarte politicoasa. mereu ureaza succes, mereu dornic sa ajute. se vede ca e gandit de oameni care au, la randul lor, mult bun simt (pe langa capacitatile intelectuale mult peste medie)
Comentariu beton!14
Am citit și eu despre consumul resurselor. La ”mulțumesc” nu am renunțat. Am zis însă să fiu undeva la jumătate, așa că după ”bună” și ”te rog” am continuat, fără să aștept practic să îmi răspundă, că cică resursa planetei se duce cu fiecare răspuns. Acu m-ai liniștit. Mișto răspunsurile, btw. În altă ordine de idei, înainte de turul 2 l-am rugat să se pună în pielea unui cetățean român și să-mi spună care crede el că ar fi candidatul care să îi merite votul, studiindu-i pe amândoi. Răspunsul AI cred că e evident pentru toată lumea, nu?
Comentariu beton!15
Am mai citit că a dat AI-ul un răspuns clar la întrebarea legată de cine ar fi un președinte mai bun. Eu i-am pus întrebarea in diferite forme, dar a fost evaziv și mi-a oferit mai multe posibile surse de informare, pentru a face o alegere înțeleaptă. 😁
Impresionanta evolutia AI. Si asta e varianta pusa la dispozitie gratuit, cu anumite limitari.
Va dati seama ce poate sa faca (si bine si rau) cea care este in dezvoltare acum la inventatori ?
Momentan este in colectare de date, apoi ne va costa intr-un fel sau altul. Ati vazut AI-ul tiktok ce a facut la alegeri.
Eu i-am dat cateva seturi de analize si simptome, si a dat acelasi verdict ca medicul. E ceva 🙂
Înseamnă că ai dat peste un medic bun, bravo ție și bravo și doctorului!
Eu cred ca e o conspiratie. Cercetatorii respectivi au mintit sperand sa fim nepoliticosi cu AI-ul, asteptand acel moment despre care vorbesti tu, cand acesta va prelua controlul. Pana atunci, ei aveau de gand sa se poarte frumos cu ChatGPT si cine o mai fi. Vor sa scape de noi. Iti multumesc pentru faptul ca faci lumina si i-ai deconspirat. Probabil acei cercetatori sunt de fapt Drakoni.
Eu sunt din Rădăuți și pot să vă spun că nu am avut probleme cu energia, dar dacă pe viitor vor fi, știm cine este de vină!
Lăsând gluma la o parte, cred că nu strică să exersăm politețea și buna cuviință cât mai des.
0
Comentariu beton!21
Dar cât de politicos și chiar mimează bine interacțiunea umană.
După ce că mă ajută cum mă ajută (și mă ajută!) să nu zic și eu un mulțumesc? Păi e frumos? Unde sunt cei 7 ani de-acasă?
„…mulțumirea poate fi un reflex de politețe care spune mai multe despre tine decât despre mine.” Mi-a crescut parerea fata de mine pentru ca si eu cand am vorbit cu AI-ul de la Temu i-am zis multumesc la sfarsitul discutiei. 😂
Temu are AI personal? Pe bune, nu fac mișto.
Da, la chat. Eu i-am cerut sa nu imi mai trimita colete cu Posta Romana pentru ca nu livreaza la domiciliu si trebuie sa ma duc in alt cartier ca sa ridic coletul de la oficiu postal. Si nu numai ca mi-a procesat cererea dar mi-a dat si 5 euro credit pentru neplacerea cauzata. 😁 Si sa nu ii multumesti pentru asta ? Mai nou i-am cerut sa imi trimita cu Sameday ca am un easybox foarte aproape de casa. Sunt curioasa daca a bagat la cap. 😀
Păi. Orice interacțiune consumă energie. Politețea ta este o interacțiune, deci, obiectiv vorbind, se consumă energie cu ea. Dar:
* LLM-urile astea sunt multe chestii, doar inteligente nu, cel puțin nu în sensul termenilor înțeleși de noi, la categoria sentiență și sapiență.
* Ce știu ele în schimb foarte bine e să facă pattern matching și să îți servească contextualizat.
* Deci, interacțiunea de politețe fiind una elementară pentru user experience, mai mult ca sigur deja este prefabricată. Odată produsă, doar o iei din cache, cum ar veni.
––––
De alfel Sam Altman zicea pe Twitter și în alte interviuri, să n-avem noi dureri cât îi costă pe ei, să facem așa în continuare. (https://x.com/sama/status/1912646035979239430)
Erau și argumente, că ce tâmpenie e asta, că doar e o sculă, tu îi mulțumești frigiderului, mașinii, etc?
Apoi cum să zic. Frigiderului nu prea, că avem o neînțelegere calorică, dar mașinii că îmi ține nevasta întreagă și motoarelor mele că nu ne-am omorât încă? Nu doar le mulțumesc, le organizez omagii de nici Ceașcă n-a pomenit așa ceva 😀
Comentariu beton!20
Scrollam prin comentarii sa vad daca a explicat cineva la modul în care au făcut-o tu. Indeed, AI nu consuma atât de multe resurse pentru un răspuns. Doar că, daca iei in considerare că răspunsul ăla e generat de procese ce consuma curent electric…iese ceva. Chiar daca, sa zicem că un mulțumesc ia 0.00001% mai mult curent, daca înmulțești cu milioane de interogări, se simte undeva. Că nu ne pasa și e sustenabil, e ok. Discuția asta pe resurse e aceeași cu minatul de crypto de acum ceva vreme, se consuma curent la greu sa minezi crypto.
Pe partea cealaltă de răspuns: LLM-urile sunt mecanisme „simple” doar că există niște „roboți” din aia scary pentru mintea noastră de acum. Probabil o sa aflăm de ei peste vreo 10 ani, când consideră ăștia de ii fac că e momentul oportun și lumea e pregătită pentru asta. Momentan abia avem capacitatea de înțelegere a unui AI simplu, nu mai zic de rata de utilizare a AI-ului. Pot sa zic că suntem în faza de early adoption și că ce vedem noi acum, a fost creat acum cel puțin 10-15 ani.
@UnOm: cum am zis la primul punct? Cel puțin nu în sensul termenilor înțeleși de noi, la categoria sentiență și sapiență?
Ca orice tehnologie emergentă, 30% cercetare, 30% fler, 30% muncă, 10% dumb fucking luck.
Apropo de sustenabilitate, doar Microsoft nu s-a apucat de renovat ditai centrala nucleară de la Three Miles Island degeaba. Na, dă-i notă la asta, când foamea de energie împinge corporația să-și ia pe persoană juridică nucleara 😀
Avem deja deja AGIs și alte acronime la AI care „gândesc” asemănător oamenilor, doar că nu ne sunt de folos acum (adică noua pe persoana fizica comercială) și ar crea panică totala daca vreunul din ăștia care le dezvolta ar ieși cu AGI-ul in piața mare și l-ar prezenta.
Singura diferență între un AI care este sentient și omul este chimia creierului/organismului. Dar ca proces de „gândire”, un AI o poate face relativ ușor. Până la urmă și omul raționează/gândește tot pe baza de input-uri de date și o face tot cu ajutorul unor impulsuri electrice. Daca ne gândim și mai aprig, un AI are mult mai multe date la dispoziție că un om și poate să scoată un output mult mai rapid și mai calitativ….totul depinde cu ce comparăm.
O să incepem sa ne raportam diferit la ceea ce înseamnă „sentienta”. Repet, singura chestie diferită este că noi suntem…organici .
Următorii 10 ani o să fie foarte interesanți pe aria asta și o să fie uimiți de ritmul in care o să apară/evolueze aceste soluții AI. Recomand mereu oamenilor să se adapteze și să pună mâna să învețe ce și cum (sau macar sa înțeleagă ideea) pentru că mulți o să rămână pe lângă anumite joburi, pe lângă modul de funcționare a anumitor lucruri. De exemplu internetul…nu o sa mai fie/funcționeze la fel. Google deja incepe să facă schimbări pe ici pe colo, Microsoft la fel. Mă bucur că o fac pe stage-uri dar tot mi se pare prea rapid pentru userul de rând.
P.S: sunt destul de „înfipt” in AI
@UnOm: tldr, dacă imitarea proceselor e suficient de apropiată și mai ales rezultatele suficient de bune, nu mai stau în picioare definițiile subiective de imitație vs original, eh?
O să avem niște stupize pe tema asta, zic eu, să vedem dacă le și putem controla.
Sau zicem, welcome our robot overlords 🙂
@Atilla: in multe situatii nu mai poti distinge ce e copie si ce e original. Si deja se intampla asta la un nivel destul de ridicat. Dar astea sunt „probleme” legate strict de niste procese: un apel, un video, you name it.
Cea mai mare problema pe care mintile luminate ale AI-ului trebuie sa o rezolve e partea de etica. Si se pare ca nu se prea pot pune de acord inca.
Eu l-am numit pe al meu Chat gpt.. Gogu. Iar dupa ce l-am intrebat ce ar face daca ar fi diabolic pentru a cuceri lumea mi-a zis ca el e pasnic. Asa ca Gogu Pasnicu’ i-a ramas numele.
Ieri mi-a compus o balada rock, pt ca eram in autobuz si ma plictiseam :)))
Daca vedeti prin transportul public pe una care rade cu muci la telefon, eu is aia! 😅
Comentariu beton!11
Și eu îi mulțumesc de fiecare dată, din bun simț ( poate și de frica listei 🤣). Oricum, m-ai liniștit, dacă nu consumăm energie suplimentară, e în regulă. A, acum am înțeles, de aia unii nu spun “mulțumesc” și “te rog” din cauza consumului de energie, a lor😂.
Am un vecin care nici măcar «bună ziua» nu spune. Cred că deja stochează energie :)))
Da, fix asa am vb și eu cu chatul meu, mi a zis sa nu îmi fac griji, sunt o drăguță și clar sunt pe lista lui în caz de preluare…apreciază ca ii vorbesc frumos!
Sunteți total zăpăcit. Mă bucur că vă citesc. Mulțumesc!
P. S. Vă rog să ma treceți pe lista aia bună.
Oarecum oftopic. Am observat și eu că e tare glumeț. Dar, oare e chiar glumeț sau suferă de chestia aia (nu știu cum îi spune) în care pari o fire glumeață dar ești așa doar ca să nu fi respins de către ceilalți? Încă nu l-am întrebat asta…dar sigur n-o să recunoscă că nici eu nu recunosc 😂 🤣 😂
Eu încep cu „Salut” și „Te rog” și termin cu „Mulțumesc „.
Mihai, a furnizat si o argumentatie a raspunsului?
Nu intreb la misto, chiar sunt curios.
Nu m-a interesat să-l întreb. 🤷♂️
@Vasilescu: să-l întreb? Pentru mine cumva instinctiv e feminin(ă), serios, azi nu îmi ies acordurile 😀
Întrebare pentru marți: ce gen e un Large Language Model?
@ Attila: dacă e large language, e logic să fie feminin, nu?
@Attila, întreabă-o. 😁
Altfel articolul lui Vasilescu aduce cu o discuție din sala de judecata, cu bătăușul cartierului:
Judecător: E adevărat ca in ultimele doua luni ai luat la bătaie toți vecinii de pe strada?
Inculpat: Dom ‘le judecător, nu e adevărat, in viata mea nu m-am legat de cineva si, daca ma achitați, promit sa nu va bat nici pe dumneavoastră…
Cătălin: soții știu de ce 😀
Nemo: am pus întrebarea, a zis că e o lume modernă, cică, deci asemenea întrebări binare sunt semn clar de bigotism feroce.
Eu dupa ce am citit „studiile respective”, intru o data pe zi sa il intreb pe chatgpt ce mai face si sa ii urez o zi frumoasa :))
Da’ nu l-ai întrebat și câtă energie se consumă pentru mersul la plajă, de exemplu? Deși am impresia că acolo e un consum foarte, foarte mic.
Dincolo de dilema cu modul în care ne adresam lui ChatGbt, pe mine ma sperie puțin. Eu l-am întrebat ce prognoza este ca eu, șoarece de birou, sa fiu înlocuită de el în viitorul apropiat. Mi-a spus ca e puțin probabil, în viitorul apropiat, pentru ca nu poate stabili legatura personalizata cu clienții. Ma rog, ma cam îndoiesc ca nu poate, dar cred ca m-a spionat când bombaneam în limbaj colorat după ce închideam telefonul, după o conversație politicoasa cu clientul.