Dacă tot vine primul weekend mai liniștit, zic să vă las câte ceva de văzut. Sau, dimpotrivă, să știți ce să evitați.
👉 Subteran – mini-serie, Netflix
După cum am mai zis de nenumărate ori pe-aici, sunt fan producții românești. Motiv pentru care îl aștept pe „Subteran” ăsta încă de prin septembrie când am auzit prima oară de el.
Eram extrem de nerăbdător pentru că este, dacă nu mă înșel, primul serial românesc produs de Netflix. Mă gândeam că dacă s-a apucat ditamai gigantul să bage bani, cu siguranță că va ieși ceva remarcabil spre wow, așa că alaltăieri s-a lansat, și tot alaltăieri l-am văzut pe tot.
Ei, bine, nu doar că nu e wow, e cel mult un „mediocru” spre „decent”, asta ca să fiu blând, că încă sunt în spiritul sărbătorilor.
Cea mai mare problemă este că suferă de vechea meteahnă a filmelor românești pe care în ultima vreme o credeam dispărută: dialogurile sunt de neascultat pentru că nu sunt credibile.
Probabil a contat foarte mult că scenariul a fost scris de trei oameni, dintre care doi nu erau români, pentru că din secunda în care îi dai drumul te întrebi iar și iar: cine plm vorbește așa în viața reală?
Ca să nu mai spun că în disperarea lor de a produce replici autentice, au folosit și niște „puli” sau alte înjurături care nu-și aveau locul, s-au străduit prea tare și nu le-a ieșit. Sunt departe de a fi vreun pudibond, tocmai de-aia știu prea bine când o „pulă” e rostită într-un context unde se potrivește ca nuca-n perete.
Dar dincolo de expresiile triviale, aproape tot ce înseamnă dialog în serial nu e ce trebuie. Jur că nu mă duce capul să înțeleg de ce nu pot lua consultant un interlop adevărat, un bombardier care chiar trăiește pe stradă, să le explice că nu vorbește nimeni ca ăia din serial.
A doua mare dezamăgire sunt doi dintre actorii care mie îmi plac foarte mult, dar care în „Subteran” mi se pare că nu se potrivesc deloc pe rol. Personal, trăiesc cu convingerea că primul lucru pe care trebuie să-l reușească un actor, atunci când interpretează un rol, este să te facă să-l crezi. Dacă nu-l crezi, totul e degeaba.
Ei bine, pe doi dintre actorii din „Subteran” nu doar că nu i-am crezut, dar mi se strepezeau dinții de fiecare dată când apăreau.
Cezar Grumăzescu, în rolul lui Oase, frizează penibilul în multe locuri. De câteva ori am fost tentat să renunț să mă mai uit, de fiecare dată de la câte o replică de-ale lui Cezar, care suna infect. Asta, în condițiile în care Grumăzescu mi-a plăcut în tot ce l-am văzut până acum. Aici n-a mai fost cazul.
Al doilea personaj pe care nu l-am crezut este Florin Piersic Junior în rol de mare șef interlop. Pentru mine n-a fost ok aproape nimic din ce-a făcut pe ecran, pur și simplu nu-l credeam, nu reușea să mă facă să-l văd ca pe Nicolae Tănase, marele mob boss care are toată poliția română la degetul mic. Desigur, sunt subiectiv, e posibil ca vouă să vă placă și el și Grumăzescu.
Colac peste pupăză, am mai sesizat și o greșeală de amatori care putea fi evitată atât de ușor. Mașina procurorului e un Volkswagen Touareg pe care ni-l tot arată în film, pentru că probabil a fost partener vreun dealer auto care vinde și brandul ăsta.
De trei ori ni l-au arătat cum se urcă în Touareg-ul lui, de trei ori mașina aia avea alt număr de înmatriculare. Serios? Eu înțeleg că mai mult ca sigur cei de la producție primeau mașinile punctual pentru ziua de filmare și nu se nimerea de fiecare dată aceeași, dar să nu fii tu în stare să faci niște plăcuțe de înmatriculare pe care să le montezi în ziua filmării?
Sau, nu știu, poate mă înșel eu și pe la Parchetele din România sunt flote numeroase de Touareg-uri, de-aia le schimba procurorul mai des ca pe șosete.
Să vă mai zic încă una care m-a făcut să-mi dau o palmă peste frunte. Tipa interpretată de Ana Ularu este nevoită să-și schimbe complet înfățișarea ca să n-o recunoască ăia de voiau s-o omoare. Cum și-o schimbă complet? Își pune niște șuvițe roșcate în păr și se machiază cu negru pe la ochi. Jur, asta e tot ce face, devenind practic de nerecunoscut. Nu se vopsește în altă culoare, nu se rade în cap, nu nimic, își pune șuvițele alea cu clips și gata, e cu totul alta.
Nu-i așa că dacă vă întâlniți pe stradă cu actrița Ana Ularu, care are niște șuvițe roșcate în păr, o să treceți pe lângă ea fără s-o recunoașteți? Că, na, și-a schimbat complet înfățișarea. Cel mult, poate să vă gândiți „băi, ce seamănă asta cu Ularu, aș fi zis că e ea dacă n-avea șuvițele alea”. Doamne apără și păzește!
Pe actorul care joacă rolul procurorului nu știu cum îl cheamă, dar are ceva în comun cu Nicolas Cage: joacă toate scenele cu aceeași expresie pe față. Ce, n-ați observat asta la Cage? Eu, da. Ei bine, fix așa și cu procurorul din „Subteran”.
Altfel, ca să încheiem într-o notă pozitivă, dacă l-am putut duce până la capăt înseamnă că nu e chiar atât de rău. Mi-a plăcut Ana Ularu, e de-acolo, mi-a plăcut și Irina Artenii în rol de bad girl, iar Velea în rol de interlop a fost surprinzător de credibil.
Poate-i dați un play și vorbim după.
👉 Retreat Vama Veche – film, Netflix
Cu toată predilecția mea pentru filme românești, am reușit să rezist fix 14 minute la mizeria asta de „Retreat Vama Veche”.
Băi, oameni buni, nu că e rău, e atât de rău încât efectiv simți cum îți explodează neuronii la fiecare scenă, îi auzi pucnind ca floricele de porumb. L-am oprit rapid, că mi-a fost frică să nu rămân legumă până la final, să închid televizorul și să nu mai pot să articulez decât „Forza Steaua, Forza Steaua, hei, hei”.
N-ai cum, efectiv n-ai cum să-l consideri ca făcând parte din ceva ce poartă numele de „cea de-a șaptea artă”. Dacă filmul ăsta are vreo legătură cu arta, eu sunt campion intergalactic de capoeira.
👉 Undercover – serial, Netflix.
Serialul ăsta are trei sezoane, i-am dat play pentru că văzusem „Ferry”, care mi-a plăcut la vremea lui. Am citit sinopsys-ul lui „Undercover”, am văzut că e vorba tot despre Ferry, i-am dat play imediat.
Am băgat primul sezon in no time, mi-a plăcut, e bine scris, e bine jucat, acțiunea e credibilă chiar dacă pe alocuri se mai exagerează. Dar, na, până la urmă vorbim despre film, adică despre ficțiune, nu te uiți ca la un documentar.
La sezonul doi m-am oprit după al doilea episod. Nu l-am mai putut duce, mi s-a părut c-au luat-o razna complet, acțiunea nu mai era credibilă deloc, cel puțin pentru mine. Vă dați seama că, în condițiile astea, n-am avut cum să mai ajung la al treilea sezon.
În schimb, vreau să văd „Ferry 2”, care a fost lansat de curând și e pe Netflix. L-a văzut cineva, merită? Sau îmi pierd timpul?
👉 Valeria se mărită – film, Max
O bijuterie de film israelian peste care am dat absolut întâmplător pe Max. Atât vă zic: este vorba despre „industria” de tinere ucrainence care se mărită cu evrei din Israel pentru o viață liniștită.
Dacă vă atrage subiectul, știți ce aveți de făcut. Eu să vă spun doar că este un film impecabil.
👉 Familia mea fericită – film, Max
Prieteni, deși este un film gruzin, o să regăsiți toată România, așa cum o știți voi, în „Familia mea fericită”. Nu am cuvinte să vă spun cât de mult mi-a plăcut.
E un fel de „Sieranevada” fără priveghi și mai scurt, dar mi-a plăcut la fel de mult ca filmul lui Puiu.
Pe scurt: în ziua în care împlinește 52 de ani, o profesoară hotărăște să plece din apartamentul unde locuiesc trei generații: ea cu bărbatu-său, părinții ei și copiii lor.
De-aici încolo urmează jihadul, pentru că, nu-i așa, cum adică să divorțezi la vârsta asta? Ce-o să zică lumea? Ne-ai făcut de rușine!
Nu vă mai zic niciun cuvânt în plus, dacă vreți să-l vedeți știți ce aveți de făcut.
👉 Senna – serial, Netflix
I-am dat play extrem de circumspect, fără niciun fel de așteptare. Mi-era frică sa nu fie prost, că n-aș fi suportat să văd ceva care să-l ducă pe Senna în derizoriu. Pentru mine, omul ăsta a fost un zeu, iar ziua de 1 mai 1994 o să-mi rămână mereu adânc săpată în creier. Formula 1 a început și s-a terminat cu Senna, în ceea ce mă privește. De-aia mi-am impus să nu am niciun fel de așteptare când i-am dat play.
Nu că e bun, este extrem de bun, bine făcut, bine scris și bine jucat. Nu știu cum au reușit să-l găsească pe actorul care joacă rolul lui Senna, dar seamănă atât de bine cu Ayrton că uneori ai impresia că e el. Și mai e și foarte bun.
Înțeleg că a fost cel mai scump serial brazilian făcut vreodată (producția a costat peste 170 de milioane de dolari), iar asta se simte din plin.
Nu doar că mi-a plăcut mult de tot, dar la ultimele două episoade am plâns de sărea cămeșa pe mine. Așa cum ziceam mai sus, am fost fan Senna, iar odată cu moartea lui ceva s-a rupt în mine, Formula 1 n-a mai fost niciodată aceeași. Am continuat să mă uit, dar nu mai era același lucru, trăirile nu mai erau la fel. După care, am renunțat compet când a avut Michael Schumacher accidentul la schi.
Dacă măcar o dată în viață ați trăit vreo cursă de Formula 1 cu sufletul la gură, uitați-vă la „Senna”.
Cam atât pentru azi, mai aveam vreo patru filme și seriale pe listă, dar mai facem update și săptămâna viitoare.
Eu nu sunt fan filme românești, mă uit doar dacă le recomanzi, așa că pauză la serial, iar la cel cu Vama veche nu mă atragea deloc.
Văzut Senna, superb!
Sunt tare curioasă să văd filmul gruzin, nu știu dacă am mai văzut până acum.
Nu știu dacă l-ai văzut când a apărut, dar pe Sky este „Why Women Kill” și Alexandra Deddario este mortală! Tot aici aștept să apară toate episoadele să văd „Ziua Șacalului” cu Eddy Redmayne.
Mulțumesc!
Din ce-ai zis aici am văzut doar „Senna” și ne-a plăcut atât de mult… a fost preferatul nostru din F1. Și, parcă să zic că acum e muuult mai mult marketing decât era înainte, poate greșesc.
Retreat Vama Veche
Eu am rezistat doar 20 min, un film mai prost ca ăsta nu am văzut de mult timp. Eu mă gândesc la faptul că după ce este gata un film, deobicei are loc proiecția pentru o sala de necunoscuți, ca să surprindă reacția lor, pentru a realiza dacă filmul e ok sau mai trebuie îmbunătățit. Aici au ratat chestia asta și se vede. Foarte, foarte slab.
Subteran
Trailerul m-a convins că nu e cazul să-mi pierd vremea. Nu ai cum să reziști la dialogurile alea, nu ai cum. Ți se strepezesc dinții.
Din ce am văzut recent:
Juratul 2 pe Max
Imi plac filmele regizate de Cilnt Eastwood, iar acesta e interesant si antrenant. Nu e chiar la nivelul altora făcute de el, dar merită văzut.
Dune: Prophecy
Pentru fanii genului. Mi-au plăcut mult Emily Watson și Olivia Williams care joacă extrem de credibil iar efectele speciale sunt bine realizate pentru o serie tv.
Interesant Juratul 2. Felul de a pozitiona intrebarea mi-a amintit de romanul Crima si Pedeapsa. Tot pe Max am descoperit si Sleeping Dogs cu Russell Crowe. Cam tras de par dar cu un final ce nu l-am prevazut :).
M-ai convins cu Senna. Fix asa si cu mine. A fost un soc cand a murit Senna si nu am mai putut sa ma uit la formula 1. Iar de cand cu Schumacher nici nu stiu cine mai concureaza la formula 1.
Mi-a aparut si mie Subteran in noutati pe Netflix. Poate o sa il vad. Desi mi-e teama ca nu o sa imi placa.
Îți recomand să l duci până la capăt pe”Undervover”,n ai să regreți…totul se “ leaga” in sezonul 3,cat despre Ferry 2,filmul e OK,finalul ne a lăsat de înțeles ca va urma și Ferry 3,de ce NU?
Să nu te superi pe mine, dar când văd oameni scriind în halul ăsta, sunt tentat să fac exact opusul a ceea ce-mi recomandă. 🤷♂️
1 mai 1994 am descoperit F1! Din păcate nu am urmărit pe viu, în direct, evoluția lui Senna. Dar „am crescut” cu Schumi. Am vrut sa vad filmul dar am citit o recenzie „avizata” și am renunțat. În primul rand criticile erau aduse nerespectării adevărului istoric cu omiterea sau minimizarea unor perioade/evenimente cruciale în debutul carierei, dueluri omise altele exagerate, etape din F1 cu impact major nici măcar menționate. Repet! Nu am urmărit evoluția Senna.
Este oarecum normal când vorbim de un film omagiu să nu se respecte a la literă realitatea. E film nu documentar.
Eu n-am fost fan Senna pentru că mi s-a părut că toată lumea îl vedea drept campion și am ținut cu competitorii lui. La fel nu mi-a plăcut Schumacher și nici acum Max Verstapen. Dar asta nu mă împiedică să recunosc că Senna și ceilalți au fost și sunt mari campioni.
Am să mă uit la film pentru că am trăit vremurile lui Senna și sunt curios câtă emoție îmi va retrezi filmul.
Pe Netflix, pana pe 15 ianuarie, mai este Watcher, sau tradus Cine ma urmareste. Mi-a placut mult, este un thriller care isi are inspiratia in Rear Window al lui Hitchcock. Este bine facut, actiunea are loc in Bucuresti, actrita principala joaca foarte bine. Sfarsitul este nitel tras de par, dar, per total, am considerat ca a fost un timp bine petrecut
Să încercați pe Neflix miniseria The Spy cu Sacha Baron Cohen. Sper să îl puteți disocia pe el de Borat/Bruno/the Dictator, e un actor bun, iar serialul este inspirat din fapte reale.
Am și scris despre el pe blog, e absolut genial. Dacă nu era vorbit în engleză, era pur și simplu perfect.
da, acum ca a plecat asad spera sa i recupereze si ramasitele lui Choen, parca asa il chema pe spion. Super si greu de dus seria, mi a parut asa de rau de el si Nadia, cite sacrificii au facut si oamenii astia inconjurati de psihopati ca sa faca tara aia ceea ce este acum
mulțam de recomandări; văzut ferry 2, not great, not terrible, am rîs de cîteva ori;
landman și the day of the jackal pe sky (seriale în curs)
Numărul 24 pe netflix, am înțeles (mai bine) de ce regatul bagă burse și granturi în democrații străine; și cum noi n-o să fim niciodată la nivelul ăla
Am vrut să merg cu prietenele mele la Retreat. Noroc ca nu am reușit să ne punem de acord asupra unei zile când puteam toate! L-am văzut acasă pe Netflix și m-a luat somnul, efectiv, după primele 30 minute.🙈🙈🙈
Pe mine nu m-ar fi putut lua somnul de nervi. Cum să scoți mizeria asta, CUM?
Cred ca a mai fost un serial romanesc facut de Netflix. Rux sau Ruxi parca se numea, destul de bunut.
Eu am rezistat pana la final la Retreat Vama Veche, nu stiu ce asteptam sa vad, probabil cat de tare se pot face de cacao…
Caut filmul gruzin, suna interesant.
Vazut, Ziua Sacalului intr-o singura zi, mi se pare bun! Si Shogun in doua seri, tot bun.
Doamne apără și păzește cu Ruxx ăla! La fel, dialoguri total necredibile. Și ce să vezi, e același scenarist ca la Subteran, unde au fost doi străini și un român. Ei bine, românul e ăla care a scris și la Ruxx. Nimic nu e întâmplător. 🤷♂️
gruzin – a trebuit sa caut pe google sa vad ce inseamna. E georgian, e film din Georgia. Doamne ce litere ciudate au si aia
da. si afara nu e omat e zapada.
Pana pe 15 ianuarie se mai poate vedea si Rita. Un serial danez care desi are 5 sezoane, nu te plictiseste. Este f bine facut iar subiectul foarte actual desi este aparut in 2018. Pentru parintii de adolescenti este foarte bine venit!
Neata!
ONLY MURDERS IN THE BUILDING l-ai incercat ? am vazut tot aici o recomandare pt el de la un alt cititor, m-a prins imediat ( 4 sezoane spune ceva despre el ) 🙂
Tot de aici am prins de veste si despre „Slow Horses”, recomand.
Spor !
De aceea in opinia mea, serialul Umbre rămâne cel mai șmecher serial produs vreodata de Romania, bine, de HBO, scenariul find scris de regizorul Bogdan Mirica. In general ma uit puțin spre deloc la filme si seriale românești pentru ca ori am lucrat la ele si sunt satul ori nu imi plac scenariile. Dar daca tot ai spus de Retreat Vama Veche si Subteran, o sa ma uit, am uneori o placere prosteasca de a vedea filme proaste mai mult sa vad unde poate duce dezastrul!
„The Perfect couple” e distractiv pe Netflix.
E un serial asa usurel ce combina comedia cu ideea de detectivi.
In Senna a investit însuși statul brazilian ! De.acolo banii aia mulți ! S.ar putea ,daca.mi amintesc bine ,că tot el statul brazilian sa fi avut și inițiativa de a face serialul asta !
Retreat Vama Veche are 4/10 pe IMDb, iar Subteran, 6,5. Notele sunt atat de mici, incat nici nu merita abordate. Eu nu am avut „curajul” asta. 🙂
Se poate si mai rau: filmele din ultimii 15 ani cu Steven Seagal au 3.7 pe IMDB 🙂
Am văzut Senna și da am plâns la fel ca atunci când i-am văzut moartea în direct 😢.
Sânt totuși fani care nu au gustat filmul, nu știu la ce se așteptau ei, e totuși un film artistic nu documentar.
”Retreat Vama veche” pare un proiect început pe drumul spre mare pe conceptul ”Zack and Miri make a porno”
„Familia mea fericită” l-am văzut pe Cinemax – mi-a plăcut mult personajul principal, încercarea ei duioasă într-un fel de a-și regăsi identitatea și liniștea în lucrurile care îi făceau ei plăcere, fără a mai fi sâcăită de familia sufocantă în care trăia.
Miniseria „I Know Your Soul” (Bosnia Herzegovina) pe HBO – o femeie procuror care trebuie să se lupte cu instinctul de mamă și profesia pe care o are, mai ales că este vorba de fiul ei.
Miniseria „Behind her eyes” (am mai spus despre el) pe Netflix – personajul principal interpretat foarte bine de fiica lui Bono Vox. Un film care la sfârșit îți dă fiori, deși ceea ce era evident e la tot pasul.
„Vlăstar regal”, 2 sezoane, suedez, pe Netflix – dacă nu aveți probleme cu homosexualitatea, filmul descrie o astfel de relație între 2 adolescenți, dar într-un mod cât se poate de autentic, tandru și de bun simț, nu are absolut nimic deșănțat sau abject.
Îmi place foarte mult actorul Ben Whishaw, așa că urmăresc cu plăcere orice film sau miniserie în care apare.
Young Royals are trei sezoane si da, e un serial interesant. Tocmai faptul ca este vorba despre o relatie homosexuala mi-a atras atentia 😀 . Intr-adevar nu e nimic vulgar iar serialul nu se concentreaza numai pe relatia dintre cei doi dar aduce in discutie o serie intreaga de probleme pe care le au adolescentii de vita reala si nu numai. Trebuie sa recunosc ca traducerea in limba romana e hilara. Eu am Netflix Italia si i-au lasat titlul original.
Cum să mă uit la serial cu actrițe bosumflate! Actrițele nu ar fi voie sa se injecteze la față.Isi schimbă total expresia Eo porcărie! Tot timpul par supărate!
Niciun serial romanesc nu se compara cu Umbre, facut de HBO.
foarte slab Subteran, un kitsch
Toata lumea vad ca il lauda, am sa il incerc si eu
Subteran preia o idee ecranizată în zeci/sute de alte filme, doar că adaptată (în intenția producătorilor) pentru Romania. Nu m-a dat pe spate pentru că foarte multe lucruri sunt previzibile din primele minute.
Unul din seria post-apocaliptica – „Earth Abides” pe Amazon Prime. E bazat pe o carte din 1949. Bunicel la început, dar diluat pe parcurs si plin de narative emoționale.
„Lioness” e pe Sky Showtime și are 2 sezoane. E alt spy thriller (unii ar zice de duzina) dar destul de actual, un pic asemanator cu „Homeland” (o capodoperă după mine).
Unul horror-ish: „From”, 3 sezoane (toate pe HBO, primul și pe Netflix).
Nu știu dacă ești fan documentare sau documentary-style dar pe Disney+ este „Trafficked with Mariana Van Zeller” – pătrunde în lumea interlopă globală.
Lioness e subtirel si obositor. Ma uit la el cand imi pica iptvul ilegal 🙂
Ba Mihai, sa te uiti la Married with children. Nu stiu daca ai auzit de el, da e foarte amuzant si umorist. Asta apropo de aia care dau recomandari de filme celebre la timpu lor*
*uite, se mai intampla sa nu fi vazut un film la timpu lui. In cazu meu is Pshyc, Monk si Team Seals. Dar, nu le recomand. Ca ma gandesc ca lumea oricum le-a vazut. Eventual pot spune „bah, nu le-am vazut la timpu lor, stiu ca is celebre da io ca prostu abia acum le vad. Daca si tu esti prost ca mine…uita-te la ele acum”
Venisem cu ochii cât cepele în speranța să citesc despre Sherlock 😀
Am citit și păstrez speranța 😛
Ieri am vazut o miniserie care mi-a placut destul de mult, m-a facut sa ma uit la toate episoadele : „Missing you” – Netflix.
Apai dacă nici Alex Velea n-ar fi fost credibil în rol de interlop, nu știu cine ar mai putea fi 😁
Adevărat 🤭
Sunt cam ocupat cu marea în perioada asta, dar promit să găsesc timp și pentru filme. Mulțam!
Senna e magistral. A fost cel mai iubit pilot, dacă nu cel mai talentat, că asta e subiectiv. Serialul chiar merită, mai ales că și familia Senna a fost implicată în producție. La celelalte nu m-am uitat, dar recomand American Primeval, un western fresh de pe Netflix.
Mihai, dacă îmi permiți….
“…o replica de-ale lui Cezar” sau “o replica de-a lui Cezar”?
Întreb deoarece eu îmi amintesc ca acordul se face in funcție de genul și numărul substantivului exprimat.
A, nu, sorry, chiar nu mai am răbdare cu subiectul ăsta. Am scris despre de m-am săturat.
Și mai am câteva.😬
După succesul „Umbre” toată lumea a venit cu replici palide. Acum și Netflix cu „Subteran”. Recomand filmul „Challenger” pe Amazon Prime . Foarte bun.