Dacă ești ca mine, adică genul care urăște frigul, gerul, gheața, zăpada, viscolul și tot ce mai ține de acest anotimp îngrozitor numit iarnă, cu siguranță îți dorești să ajungi măcar o dată într-un loc unde să fie cald când în România e frig.

Unul dintre locurile cele mai accesibile pentru a face asta se află la doar șase ore de zbor de România și se numește Tenerife. Hai să vă povestesc cum să ajungeți acolo și cum să minimizați costurile. Mai ales că ați fost vreo câțiva care chiar ați întrebat ce și cum.

Biletele de avion

O să începem cu ce doare cel mai tare: biletele de avion. Sper că nu mai e un secret pentru nimeni că biletele de avion la prețuri bune se cumpără cu luni de zile înainte. Da, știu că uneori există preturi beton și la ofertele last minute, dar nu-ți poate garanta nimeni că vei găsi bilete la preț bun lăsându-le pe ultima sută de metri.

În plus, o deplasare în Tenerife nu este genul care să se preteze la hotărâri spontane, decât dacă ai extrem de mulți bani. Iar dacă ai extrem de mulți bani, probabil că acest articol nici nu te mai interesează, pentru că poți pleca în Tenerife oricând îți dorești.

Revenind la oamenii care nu dispun de fonduri nelimitate: ideea este să începi să cauți biletele de avion încă din vară sau la sfârșitul verii. Noi, dacă nu mă înșel, le-am cumpărat la final de august sau început de septembrie și-am prins un preț mai mult decât decent: 200 de euro, dus-întors, de persoană.

Biletele au fost cu wizz, la plecare n-am avut vreo problemă, s-a plecat la ora anunțată. Vedem ce-o mai fi și la întoarcere.

Cazarea

Acum, cu biletele de avion în buzunarul electronic al e-mailului, începi să cauți cazare. Bănuiesc că n-are rost să-ți spun că tot din timp trebuie să faci rezervarea. Cu cât se apropie iarna, cu atât cresc prețurile.

Ideea e așa: în nordul insulei se află capitala, Santa Cruz, iar în sud și est sunt plajele. În funcție de ce vrei să faci și cât vrei să stai în Tenerife, hotărăști dacă alegi o cazare în capitală, unde e mai multă acțiune, sau te duci să zaci lângă o plajă.

Noi nu am vrut nici, nici. Adică, da, vrem să facem una-două-trei-patru zile de plajă, dar vrem să ne și plimbăm pe toată insula. Prin urmare, am ales cazare în capitală, în Santa Cruz, de aici urmând să plecăm unde vrem.

Nu știu dacă decembrie este lună de vârf pentru Tenerife, dar e posibil să fie una dintre cele mai aglomerate perioade. Zic asta pentru c-am avut surpriza să constatăm că prețurile la cazări sunt mari și foarte mari.

Până la urmă, am ales ceva „not great, not terrible”, la un preț de 1.000 € pentru 12 nopți. Cam ăsta era prețul mediu pentru ce căutam noi, adică un apartament decent, în Santa Cruz, în care să poată dormi lejer patru persoane. Asta am și primit.

În rest, dacă ai preferințe de genul „aproape de plajă” sau „apartament din zona premium”, prețurile încep să sară imediat. Da, iei ceva într-o zonă cu plajă și care arată superb, dar plătești cam cu 700 de euro mai mult. Cel puțin așa am găsit noi când căutam.

Până la urmă l-am luat pe cel la 1000 de euro. Prefer să-i cheltuiesc pe ăia 700, pe care i-am fi dat în plus, pe mâncare și pe distracție. Până la urmă, dacă avem unde dormi în condiții civilizate și unde face un duș, nu îmi trebuie nimic mai mult. Oricum, n-am venit în Tenerife să stăm în casă.

Nu știu dacă e clar că noi am închiriat apartament într-un bloc normal. De hoteluri decente nu ne-am putut apropia, prețurile erau imense. Na, așa pățești când cresc copiii și nu prea mai vrei să pleci nicăieri fără ei.

Transportul

Din ce am citit și din ce mi-au spus prietenii, transportul în comun de pe insulă ar fi absolut decent și bine pus la punct. Totuși, pentru c-am plecat cu copiii, am hotărât că nu vreau să stau după autobuzele și trenurile lor. Mi-am dorit libertate deplină de mișcare, așa că am închiriat mașină.

Nici aici nu am găsit un preț rău. Ideea este că de vreo doi ani folosim o aplicație, Discover Cars, care este un agregator de oferte de închiriat mașini, care are prețuri mai bune decât dacă închiriezi direct de la companiile specializate. E pe principiul pe care funcționează Booking pentru hoteluri.

Ca să înțelegeți mai bine, am închiriat de la Hertz, prin Discover Cars, la un preț mult mai bun decât cel oferit de site-ul Hertz. Vorbim despre același tip de mașină, da?

Desigur, am găsit și prețuri mult mai bune decât ce-am plătit noi pentru mașină, dar am preferat să aleg Hertz pentru că eu sunt genul ăla care se aventurează mai greu să încerce companii de care n-a auzit.

Dar nu e obligatoriu să faceți ca mine, puteți găsi mașină la un preț extrem de bun (mult sub ce-am plătit eu) dacă sunteți atenți la rating-uri și, mai ales, la review-urile lăsate de utilizatori.

Uite, un exemplu foarte bun este Cicar, companie spaniolă specializată pe închirierea de mașini în Insulele Canare, deci automat și în Tenerife. Oamenii vorbesc foarte bine despre, review-urile sunt ok, prețurile mai bune decât la cele ale granzilor de pe piață. Deci puteți să închiriați liniștiți de la ei.

Daaar, o să vă spun care este și reversul medaliei, unul la care nu te aștepți dacă n-ai mai făcut asta.

După ce-am coborât din avion, ne-am dus glonț spre zona cu birourile pentru închiriat mașini. Ei bine, prieteni, dacă la celelalte companii erau câteva persoane la coadă (la noi, la Hertz, am avut fix trei oameni în față), la Cicar era jihad.

Nu că era coadă, erau câteva sute de persoane, mergeai pe lângă coada aia minute întregi și nu reușeai să ajungi la capăt. Nu glumesc și nu exagerez.

Chiar mă gândeam când am văzut puhoiul ăla de lume că, dacă aș fi închiriat de la Cicar, mai mult ca sigur m-aș fi pus în fund și-aș fi început să plâng. Nu mai țin minte ce diferență de preț era față de cât am dat la Hertz, dar, cel puțin pentru mine, nicio diferență n-ar fi justificat să aștept niște ore până îmi primesc mașina.

Nu, nu exagerez când zic „ore”. Dacă ați mai închiriat vreodată mașină, știți cu siguranță că este un proces care durează măcar 10 minute, ar media cred că e pe la 15-20 de minute. Înmulțiți cu câteva sute de persoane și vedeți voi ce vă dă.

Noi am stat jumătate de oră după cele trei persoane din față, nici nu vreau să mă gândesc cât am fi stat la coada aia de la Cicar.

Așadar, dacă vreți prețuri mai bune la închirierea de mașini, trebuie să știți că ele vin și cu niște consecințe de genul ăsta.

Am avut parte și de o surpriză extrem de plăcută, vizavi de mașina închiriată: sunt locuri de parcare gratis peste tot. Tot ce e marcat cu alb este loc de parcare gratis și orașul e plin de ele. Dacă știți cât de gravă e situația parcărilor în Europa, n-aveți cum să nu apreciați așa ceva.

Cam atât pentru azi, sper că i-am ajutat pe cei care întrebaseră pe subiect. Dacă ați mai fost prin zonă și aveți și alte sfaturi, lăsați-le cu inima ușoară, o să mai ajut niște oameni.

P.S. Revin zilele următoare cu detalii despre mâncare, cârciumi, supermarketuri și ce-ar mai fi de știut de prin zonă.