N-am verificat, dar cred că sunt șanse extrem de mari să fim singurul popor din Univers care a inventat proverbul: „românului când îi dai bani îi fată vaca, iar când îi ceri înapoi îi moare scroafa”. Sau și mai înțeleapta vorbă: „dacă vrei să scapi de cineva, dă-i bani împrumut.”.

Să nu-mi spuneți că nu v-ați simțit niciodată jenați când a trebuit să cereți înapoi banii împrumutați și să răspundeți la întrebarea „dar la ce-ți trebuie?”, urmată de justificări care să ateste că chiar ai nevoie de banii TĂI, de te simțeai și prost că-i ceri înapoi.

Ce? Să nu-mi spuneți că n-ați pățit, că nu vă cred. Eu cunosc oameni care erau prieteni buni și care nu și-au mai vorbit niciodată de la niște nenorociți de bani împrumutați și ceruți înapoi.

Am făcut această introducere pentru că se potrivește la marele fix cu situația unora, care se împrumută pe termen scurt de la IFN-uri (instituții financiare nebancare), și care se supără atunci când trebuie să dea banii înapoi. Pe motiv că e rata mare și ei n-au știut cât e.

Poate o să vină ca o surpriză, dar să știți că există și oameni care ajung să se împrumute de la IFN-uri fără să aibă nimic de comentat după. O fac pentru că au nevoie de bani rapid, îi iau, după care plătesc ratele știind exact cât au de dat înapoi. Adică așa cum e normal.

Aici mă includ și pe mine, să știți. Am luat cândva un împrumut de la Provident pentru că blocul în care stăteam a rămas brusc fără centrală termică, în prag de iarnă. Era un bloc extrem de vechi, din perioada interbelică, nu era racordat la termoficare, tocmai pentru că avea centrală proprie. Povestea e lungă și complicată, cert este că blocul a rămas fără centrala aia fix la un început de iarnă.

Vă dați seama că nu puteam să stau în frig până când hotărau băncile dacă sunt solvabil sau nu, ca să-mi poată da un amărât de credit. Ca să nu mai spun că e foarte posibil să nici nu mă fi găsit solvabil, că mai aveam un credit destul de mărișor.

Direct la Provident am sunat, în 24 de ore aveam banii, în alte 48 deja aveam în casă echipa care-mi instala centrală și calorifere.

Le-am dat banii înapoi cu rambursare anticipată și nu doar că nu m-am supărat, dar eram extrem de bucuros că am găsit de unde să-i iau rapid, când îmi ardea buza.

Dar când tu iei credit de un IFN ca să-ți cumperi ăl mai scump telefon de pe piață, cel mai mare televizor, sau ceva la fel de „important”, cred și eu că începi să te smiorcăi când îți dai seama că te-ai împrumutat pentru ceva fără de care puteai să trăiești liniștit.

Oameni buni, IFN-urile nu sunt instituții de binefacere și nici samariteni. IFN-urile au apărut exact din nevoia reală a unor oameni de a se împrumuta rapid, pe termen scurt. Au apărut și din nevoia celor care nu au acces la împrumuturi bancare tradiționale.

De altfel, dacă vreți să știți mai multe despre diferențele dintre o bancă și o IFN, când și cum este indicat să ne îndatorăm, precum și alte noțiuni financiare de bază, pe site-ul sigurantafinanciara.ro le găsiți explicate pe înțelesul oricui. Foarte ușor de urmărit, să știți, pentru că sunt episoade video. Merită să aruncați un ochi, indiferent că aveți de gând să faceți vreun împrumut sau nu.

Revenind la IFN-uri, da, au dobânzile mai mari decât băncile, dar cum ar putea să nu le aibă, date fiind toate aspectele de mai sus? Vrei banii pe loc, fără mari verificări de eligibilitate, fără istoric de creditare, fără să trebuiască să justifici pentru ce-ți trebuie, dar la dobândă bancară? Nu există așa ceva, nu are cum să existe așa ceva într-o economie de piață normală.

Aici or să vină specialiștii de internet în analiză financiară să-mi explice doct că „da, dom’le, dar DAE este prea mare, nu e corect”. Fără să le treacă prin cap că DAE (Dobânda Efectivă Anuală) nu are nicio relevanță la împrumuturile pe termen scurt.

Uite un exemplu extrem de simplu. Să zicem că ai nevoie rapid de 1000 de lei și îi împrumuți de la Provident, pe termen de 15 zile, cu o rată de dobânzii de 1% pe zi. Știi câți bani ai de dat înapoi? 1.150 de lei? Așadar costul total al împrumutului sunt ăia 150 de lei în plus.

O fi mult, o fi puțin? Asta hotărăște cel care are nevoie de mia aia de lei și nu găsește de unde s-o împrumute. Dar am o bănuială că dacă-i ia de la un prieten care-i cere înapoi 1.150 de lei, nu se apucă să-i spună: „bosule, e DAE cam mare”. Numai zic.

Cert este că DAE, în acest caz este de aproape 3.000%. Adică imens, da? Dar nu are nici cea mai mică relevanță pentru cele 15 zile ale împrumutului. DAE este relevant doar pentru creditele pe 20-30 de ani, nu la cele pe termen scurt.

Și totuși, tocmai pentru a-i proteja de ei înșiși pe cei care se împrumută fără să-și asume că mai trebuie să dea și banii înapoi, de pe 11 noiembrie a intrat în vigoare legea limitării creditelor de consum. Scurt pe doi, legea 243/2024 prevede că, pentru creditele până în 25.000 de lei, clientul nu poate plăti mai mult de dublul sumei împrumutate.

De ce doar pentru creditele până în 25.000 de lei? Păi pentru că până în valoarea asta sunt cele mai multe dintre împrumuturile de la IFN-uri, iar legea vine să-i ajute fix pe cei despre care vorbeam mai sus. Treabă care mi se pare foarte bună și foarte importantă. Pe sistemul centurii de siguranță de la mașini, e bine să-i ajutăm pe oameni să se protejeze de ei înșiși.

La fel de important mi se pare că acest articol este scris la inițiativa celor de la Provident. Pe care nu-i obliga absolut nimeni să promoveze apariția acestei legi și nici să ne atragă atenția asupra modului in care obișnuim să ne împrumutăm haotic. Ai putea zice că e chiar contrar businessului lor să facă asta.

Și totuși nu e, știu și ei prea bine că o piață educată este o piață care se împrumută mai puțin compulsiv, dar care plătește mai corect.

Acestea fiind zise, nu pot să închei acest articol fără să vă întreb care este cel mai absurd împrumut pe care l-ați întâlnit vreodată? Că eu am un exemplu pe care nu cred c-o să reușiți să-l bateți.

Știu o tipă care a făcut un credit de 10.000 de euro ca să-și cumpere o geantă Hermes. Nu, nu glumesc absolut deloc și nici nu înfloresc. Dar ce mi-a plăcut la ea a fost că nu i-a părut rău vreo secundă, își dorea cu atâta ardoare geanta aia, că nimic nu se compara cu fericirea de a o avea. A plătit ratele fără să crâcnească.

Ia să vedem dacă aveți ceva mai tare ca asta.

sursa foto: freepik.com