Articol scris de Marco Badea.

Toți cei care aplaudă probabil victoria a lui Donald Trump în fața Kamalei Harris și fac referire la mandatul precedent pe care l-a avut republicanul la Casa Albă nu prea vor să înțeleagă faptul că Trump din 2024 e diferit total de Trump din 2016.

În 2017, Donald Trump s-a prezentat publicului american ca un outsider politic, în război cu elitele, deși a fost de-a lungul timpului un apropiat de politicienii americani. În schimb, în 2024, Donald Trump este profund integrat în sistemul politic și mediatic american, iar în ultimii 8 ani a reușit să construiască o întreagă facțiune în rândul Partidului Republican: adulatorii MAGA.

Trump a schimbat fața partidului conservator al SUA, transformându-l într-o adunătură unde populiștii și extremiștii violenți au voce, putere și privilegii. Iar în campania din acest an s-a înconjurat de cele mai toxice personaje ale societății americane, care promovează ura de rasă, de gen și cea bazată pe statutul social.

Prin urmare, Trump își construiește acum propria oligarhie, iar viitoarea lui administrație e de așteptat să fie compusă din oameni loiali care să execute ce spune și care să nu aibă puterea să-l contrazică. Spre comparație, în mandatul precedent a avut voci puternice și echilibrate care i s-au opus public atunci când o lua pe arătură, cum a fost Jim Mattis, fostul secretar al Apărării.

Dar acele timpuri au trecut. Acum Trump e mai avid de putere ca niciodată, dornic de răzbunare și îmbătat politic de imaginea de Mesia pe care și-a cultivat-o în rândul electoratului american prin dezinformare și exploatarea fricilor.

Singurul lucru cert la Donald Trump e că este total imprevizibil în orice. Iar o lume liberă condusă de un imprevizibil e o lume în pericol, oricât s-ar chinui să explice fanii Trump cât de bun președinte va fi el. De ce? Pentru că relația euroatlantică are nevoie de stabilitate într-un timp în care dictatorii lumii (de la China, la Iran și până la Rusia și Coreea de Nord) și-au adunat forțele pentru a submina democrația occidentală.

Iar Trump este unul dintre cei care a făcut și fac în continuare politică după același manual ca al acestei găști de autocrați, care nu sunt altceva decât dușmani ai stabilității societății americane. Însă pare tot mai mult că societatea occidentală se îndreaptă tot mai mult către o epocă a tranzacționismului dur și fără principii democratie solide, în care totul e permis dacă ești parte din grupul care are puterea. Iar întoarcerea lui Trump la Casa Albă dă tonul a ceea ce urmează să vină: epoca extremismului.