Am văzut un reportaj, la știrile Pro TV, în care era vorba despre cum multe companii n-or să dea prime în bani la finalul acestui an, în schimb, vor organiza petreceri tematice pentru angajați.
Cică e situația economică grea, așa că-i vor lua pe oamenii ăia care au tras din greu un an întreg și-i vor duce în locuri închiriate pe bani mulți, le vor da mâncare și băutură tot pe bani foarte mulți și-i vor pune să joace tot felul de joculețe absolut stupide, pe care nimeni, absolut nimeni nu și le dorește.
Dacă vă uitați la reportaj, o sa constatați că în unele locuri petrecerile tematice costă câte 150 – 200 de euro pentru fiecare om invitat. Sunt extrem de curios ce s-ar întâmpla dacă într-o firmă s-ar face un sondaj în care oamenii să răspundă complet anonim la întrebarea: ce preferați, să primiți 150 de euro sau să mergem la o petrecere tematică?
S-ar putea să li se răstoarne lumea managerilor când or să constate că absolut nimeni nu va răspunde că vrea la petrecere. Sau, nu știu, poate sunt eu nebun și, de fapt, angajații ard de nerăbdare să se joace tot felul de tembelisme cretine care le trec prin cap angajatorilor.
N-am de unde să știu dacă n-o fi așa, mă raportez doar la ce gândeam eu când eram angajat și angajatorii ne duceau la final de an să facem team-building-uri sau petreceri din astea tematice, cu joculețe stupide, după care, în ajun de Crăciun, ne anunțau că „anul ăsta nu sunt bani pentru prime”.
Absolut de fiecare dată gândeam unul și același lucru: „de ce naiba nu ne-au dat nouă banii pe care i-au plătit pentru căcatul ăla de petrecere ?”.
Și nu doar eu gândeam asta. Toți oamenii din firmele respective bombăneau dezaprobator, iar cei de care eram apropiat o ziceau pe față, nu doar bombăneau: „ne doare în lupă de petrecerea lor, să ne dea nouă banii ăia”.
Cele mai triste petreceri la care am fost vreodată sunt cele în care angajatorii strângeau la un loc niște zeci de oameni care erau obligați să „se distreze” de banii de prime. Jur.
De-aia nu pot să nu mă întreb pe ce lume trăiesc managerii de HR și managerii în general, de nu-și dau seama că pe toți oamenii dintr-o companie îi doare-n lupă de petrecerile lor tematice.
Îi doare în lupă și-n general, darămite când știu că nu vor lua prime, în schimb vor fi duși într-un local unde trebuie să se prefacă că se distrează de sar cămășile de pe ei. Stupid, absolut stupid, oameni care nu trăiesc ancorați în lumea reală.
Dar, repet, poate mă înșel eu și-n realitate angajații de-abia așteaptă să meargă la un bal mascat tematic sau să evadeze de prin cine știe ce escape room absolut fascinant.
La voi cum e? Ce se anunță? O să aveți prime, n-o să aveți? Vin petrecerile tematice peste voi? O să primiți ceva bani sau măcar produse? Sau or să vă oblige să mergeți să jucați leapșa în grup? Sau e prea devreme și trebuie să vă mai întreb o dată peste vreo lună?
Ai perfectă dreptate!
Sunt foarte curios să citesc comentariile 🙂…
Comentariu beton!12
Cum de ce? Pentru ca se sifoneaza din banii de petrecere, d-aia! Official e 200 murder angajat, minim, iar neoficial e pe la 100. Restul…..tabla impartirii, pe la hr manager, pe la top management, pe la administrativ…. Cate 25 eur de fiecare inmultit cu minim 200 de salariati faci un calcul si iese de o prima de sarbatori pe care unii chiar o iau…..doar ca de la furnizori, si toata lumea e multumita. Oare?
Comentariu beton!50
Nu, boss, am lucrat în firme unde ownerii erau manageri generali. E un non-sens să-și sifoneze proprii bani. Pur și simplu erau convinși că ce chestie mișto fac pentru angajați dacă tot nu le dau prime.
Nu e nonsens, Mihai. Se scapa de ceva taxe. Si nu e doar atit. Se mai si petrece fara perechea dedicata de acasa. Ce sa zic.
Comentariu beton!28
@Nella, dacă scopul e să scapi de ăla sau aia de acasă, mai bine divorțezi. Nu știu, zic și eu. Doamne apără și păzește, dacă m-aș fi gândit vreodată că de-asta se organizează.
Sa te dai in spectacol la petrecerea companiei este ultima tampenie. Nu de alta dar cu oamenii aia urmeaza sa te mai intalnesti, ca vrei, ca nu vrei.
Comentariu beton!17
Nu se poate generaliza, dar exista situatii descrise de StM. Spre exemplu, chiar la noi, multinationala americana. De fapt, sunt multe nereguli, specifice unui grad ridicat de coruptie, ponind de la cumetrii si nepotisme, culminand cu spagi bine definite si firme capusa. A, plus hartuiri facute de un manager pofticios, incheiate cu plecarea victimelor….pentru ca se au la mana toti. Multinationala americana, management romanesc.
Comentariu beton!28
@Flaviu, sunt aproape să pun pariu că e multinaționala aia al cărui nume începe cu O și se termină cu E.
@Mihai: nu, daca esti curios, iti pot trimite in privat. PS. inseamna ca sunt destul de multe :(…
@Flaviu, sau poți să scrii un articol, iar eu să-l public. Nu dăm numele companiei, că nu avem dovezi, nu dăm nici numele tău, că nu vrei probleme la muncă. Te bagi?
@Mihai – lasa-ma sa ma gandesc ce implicatii pot aparea, cum ar putea ramane lucrurile in siguranta pe partea de identificare, pentru ca nu as vrea sa-mi creez probleme. Oricum eu nu sunt talentat la povesti.
Câtă vreme nu dăm vreun nume real de companie sau de angajați, nu are ce să apară. Chit că oamenii din respectiva companie își vor da seama că e vorba despr ei, nu se pot apuca să recunoască „da, așa e, noi suntem ăia car efacem căcaturi”. Dar da, gândește-te și vezi poate iese ceva.
@Distinsa gazda: Nu e un singur exemplu, sunt mai multe din industrii diferite. Si da, sunt si multinationale. Asta cu petrecerile corporatiste nu e pentru oameni, e pentru manageri, a se lauda si a fi laudati. De-aia nu am participat si nu particip la asa ceva. Iar facutul de ras e chestie de cand nu de daca. Iar acel cand e dat de rezistenta la alcool. Sa mai spun si ca se fac poze in draci la asemenea petreceri? Astea sunt diferite de team buildinguri, ca acolo sunt alte practici. ;). Aici e cu dublu sens: managerii se lauda intre ei si impreuna isi lauda superiorii ierarhici, in timp ce unii isi iau bonusuri de la companie, pe post de diverse premii pentru activitatea desfasurata (de oamenii din subordine, evident!, nu de ei) iar cei mari se premiaza din „comisioane” de la furnizori. Daca se implica si o companie din grup care e platita gras pentru astfel de servicii, cu atat mai bine. Unii iau bani, altii exporta din profit, iar angajatul de rand ramane cu un sandwich si ceva bautura ingurgitate intr-o seara care ajunge sa fie de uitat. Nu voi da numele companiilor in public din motive evidente.
Comentariu beton!18
@StM, n-am nicio îndoială că ai dreptate și se procedează cum zici tu în multe companii mari, corporații.
@Nella, mi-ai adus aminte de vorba unui coleg mai în vârstă, de pe vremea când eram eu tânăr: „Când mergi la petrecere cu nevasta, cheltuiala e dublă și distracția e pe jumătate”!
Am 35 de angajati si teoretic as putea organzia petreceri tematice. Dar nu fac asta niciodata, mai bine dau prime de Craciun, Pasti si ce o mai fi. Asta cu petrecerile tematice este o mare gogomanie, mai mult ca sa poata raporta managerii ca au facut ceva pentru a consolida spiritul de echipa, sau ce justificare or mai fi avand eu. Nici chiar printre prietenii corporatisti nu stiu pe nimeni care sa vrea petrecerea, toti, fara exceptie, vor banii.
Comentariu beton!79
Iată.
@Răzvan, huo! adică tu nu le spui angajaților că la voi e ca într-o mare familie, deși bănuiesc (parcă ești cîrciumar) că au păpică la muncă?
huo! nu ne mai facem bine!
Comentariu beton!16
@costicăm, mie îmi place mult omul ăsta, Răzvan. De fiecare dată când am scris despre căcaturi petrecute prin firme, a venit și-a dat exemple de la el din firmă și păreau ce trebuie. Dacă nu minte (și nu văd de ce) pare genul în a cărui firmă e ok să lucrezi.
Cand faci angajari, intai scrie pe aici, ca zic eu ca ne-om gasi cativa sa vrem, macar o colaborare. Am citit cam fiecare raspuns scris la postarile lui @MV, si se confirma ca stii despre ce e vorba in business si ca, la tine cel putin, e ce trebuie.
Comentariu beton!15
@MV, și mie îmi place de el, de aia mi-am și permis pseudopersiflarea; în plus, io-s absolvent de turism/servicii, și deși am activat scurtă vreme în domeniu înțeleg ce-nseamnă cîrciumăria; sub toate aspectele; că, poate nu m-am lăudat, da’ am și un an de studii aprofundate în HR (cea mai mare mizerie în business-ul românesc, în absența unor patroni precum @Răzvan)
Comentariu beton!12
costica musulmanu. Stai linistit ca am inteles persiflarea. Dar nu le zic povestea cu familia pentru ca nu suntem neamuri, asta e adevarul. Si eu si ei suntem acolo sa facem o treaba si asta vine pe primul loc. Sunt pentru o atmosfera placuta la munca, radem, glumim, firma este corecta fata de angajati, angajatii sunt corecti fata de firma sau pleaca, dar in nici un caz nu suntem in familie. Daca am fi in familie, ar fi o drama continua, ne-am barfi pe fata, ne-am sabota pe la spate si ne-am ura unul pe altul in mod deschis. 🙂
Comentariu beton!70
Am impresia că se amortizează altfel sumele dacă o să fie petrecere. Dacă primești primă trebuie plătite niște taxe.
Comentariu beton!22
asa este, contabil vorbind, dar chiar si asa, poti sa dai prima cu suma care ramane dupa plata taxelor.
Comentariu beton!22
Am impresia că se amortizează altfel sumele dacă o să fie petrecere. Dacă primești primă trebuie plătite niște taxe.
Doar un contabil ne poate lămuri
Chiar și așa. Scazi banii de taxe și le dai restul oamenilor. Orice sumă e mai bună decât nimic.
Dacă firma are sume stabilite pentru protocol, da, se deduc.
Nu ai dreptate. Dacă eu am 100euro de om buget de party (anul ăsta) si le dau suma asta pe brut că prima, oamenii vor primi cam jumate. Pentru 250 lei voi primi înjurături nu recunoștință că le-am dat banii de party.
Si asta cu party pe pile si cum isi trage HR ul din bani.. fabulezi. Mai degrabă întreabă -ma cat am negociat ca sa îmi ajungă banii
Comentariu beton!11
@Adriana, la asta m-am gândit și eu, doar că nefiind sigur am așteptat să spună cineva care se pricepe. Orice firmă are bani pentru protocol, iar la sfârșit de an îi cheltuiește. Adică de ce să-i consume în timpul anului, tot pentru angajați, mai bine la sf. de an ca să dea bine la pwlime
@Ursa, nu știu dacă vorbești cu mine, dar am o propunere pe care am avut-o și în text. Ia întreabă-i tu pe oamenii tăi dacă preferă 250 de lei primă în loc de party? Dar să le fie foarte clar că sunt 250 de lei sau nimic. S-ar putea să ai o supriză.
Bine, cu condiția să poată răspunde anonim, că nu vrea nimeni să se simtă luat în colimator doar pentru că spune adevărul. C-așa e în firmele românești, dacă spui ce gândești riști să rămâi fără loc de muncă.
Sunteți rupți de realitate, jur.
Se pot acorda cate 300 de lei de Craciun, Paste, 8 Martie (doar pentru femei) si 1 Iunie (300 de lei per copil). Acesti bani nu se impoziteaza.
Este adevarat ca 300 de lei nu reprezinta o suma mare, dar ar putea fi mai utili decat o petrecere fortata.
Noi avem bonusuri anuale, calculate în funcție de performanță (cu niște KPI-uri cumplite, muncești pe brânci ca să le atingi în mare parte, fiindcă 100% nu reușește absolut nimeni. Sunt concepute de așa natură).
Ce-i drept, bonusul e consistent (practic al 13-lea salariu), dar gaia te ia cu toate obiectivele și KPI-urile.
Primă de Crăciun sau de final de an nu am avut niciodată.
Cel mai “mișto” a fost acum 3 ani. Divizia noastră obținuse un profit record, în ciuda efectelor pandemiei. Ne anunță cu pompă: premiu, excursie toată echipa într-o insulă din Spania.
Excursia a constat în team building (exact cu joculețe HR-istice și prezentări interminabile) si am avut o oră liberă. In 4 zile. O oră.
Desigur, periodic ni se aduce aminte ce a făcut firma pentru noi când am performat 🙄
PS: prefer s-o dau anonimă, că mno….
Comentariu beton!42
Faza cu bonusul mi se pare cea mai corectă, măcar știi că dacă reușesti KPI-urile, nu stai și aștepți ca prostul să vezi dacă se dau prime sau nu.
Cât despre excursia în Spania, mi s-a ridicat tensiunea citind. Fmm, cu excursia voastră in care tot ca la birou m-am simțit.
Pe noi ne „invita” mereu la cina de Craciun si Paste, in tara firmei mama. Prezenta nu e obligatorie, dar se insista, cu n mailuri, sa confirmi participarea, cu nume prenume de ce nu poti veni, ca hai ca e o minivacanta etc. Minivacanta inseamna lucrat de la birou de acolo in fiecare zi, practic nu ai liber decat seara dupa orele de munca. Adica mers la hotel (care e in orasul de langa cel in care e biroul) si somn, ca esti rupt dupa naveta + job + facut frumos. Ghiciti ce ni se spune la fiecare final de an la negocieri cand intrebam de beneficii daca nu primim totusi, si noi? „Pai in fiecare an mergeti in Olanda, ar vrea toti sa mearga in Olanda anual”. Noi vazand fix 0, ca doar cand sa vedem?… Si ni se scote mereu ochii cu marile beneficii, adica fix, dar fix 0. Anul asta a fost primul an in care ne-am rasculat si am zis ca nu mergem. Iar n mailuri, n discutii, a inceput sa cedeze lumea…
La noi era ideea că se dorea să se cunoască, practic, colegii între ei, căci eram din zone diferite. Unii colegi s-au cunoscut deja…
Comentariu beton!23
Da, da, mor când o aud p-asta cu „cunoscutul”.
La noi este sublim… La 31 ianuarie se va închide depozitul unde dau cu sapa… Primă am primit în ultimii doi ani, 150 de lei, iar în alți doi s-a organizat petrecere la un restaurant. Cum se va închide (de fapt se mută logistica in Grecia) depozitul la sfârșit de ianuarie, nu ne așteptăm la prime…
Pfff… îmi pare rău. Sper că măcar nu se fac disponibilizări.
Lucrez la fabricuta de mobila din nordul tarii,cam 150 de angajati.
Fiind la privat nuse dau prime,dar de Paște și de Crăciun primim 150 de lai sub forma de tichete cadou pe un card separat.
De 8 Martie doamnele primesc 300 de lei pe același card,domnii de ziua bărbatului. La fel înainte de început de an școlar și de Mos Nucolae cei cu copii.Nu or fi ei mulți banii aceia,dar…
Petrecere de sfârșit de an nuse face,însă angajații sunt lăsat sa oprească lucrul la jumătatea programulu,i în ultima zi lucrătoare,și sa sărbătorească la locul de munca.E și asta ceva.Patronii trec pe la fiecare secție sa ureze Sărbători Fericite.
@Lia, cum adică „fiind la privat nu se dau prime”? Doar la privat se dau prime, la stat nu se poate.
Păi, odată ce se închide, fiecare cu a maică- si… Primim două salarii compensatorii și aia e
Din punctul de vedere al angajatorului e semplă treaba: ca să-ți dea ție 200 € în mână el ar trebui să cheltuie peste 300 din cauza contribuțiilor. Plus că de la ăia 200 € mai obține un discount semnificativ din partea locației, așa că se ajunge la o cheltuială dublă pentru ce vrei tu/noi. Se mai adaugă faptul că-s mulți care-și bagă plua în el eveniment și nu vin, generând o altă economie pe bugetul evenimentului. La toate astea se adaugă și faptul că majoritatea top managerilor suferă de corporatrită cronică, boală al cărei principal simptom este team buildingul, manifestat prin socializarea de fațadă.
Și eu lucrez la corporație dar m-a ferit Dumnezeu de jocuri stupide. La noi e simplu: pe zi fotbal și seara clubbing, totul asezonat cu alcool în cantități aproape îndestulătoare. Asta se întâmplă o dată pe an și nu afectează primele , așadar e mai mult decât OK, cel puțin deocamdată.
Comentariu beton!14
Never-ever-nici prima nici party…
Acum sunt bugetar- asistent medical-dgaspc-lucru in ture, deci sporuri in zilele de sarbatoare…
Dar chiar s-asa, imi vine sa-mi iau campii, e haos si totul se sparge-n capul acarului Paun, ghiciti voi cine-i…
Comentariu beton!19
mda…
Departamentul meu a primit mail de la Manager: teambuilding pe cheltuiala noastră. Poate exprimarea a fost greșită (ieșeală în echipă, nu tb) dar a fost haios rău. Logic că a picat.
Anul trecut, la o altă companie, am fost la petrecerea de Crăciun, unde top managerii s-au premiat între ei. Tot amuzant și ft penibil a fost.
Mi-i aleg pe sprânceană pe ăștia:)))))
In România si eu aveam aceeasi parere ca tine. Sigur ca prefer banii.
In Belgia e altfel. Un angajator e obligat sa plateasca banii de concediu si al 13lea salariu la sfarsit de an. Tot ce vine in plus (teambuildings sau petreceri) sunt bine venite. Desi nu te obliga nimeni sa te duci. La noi in companie „se dau” cate 50 de euro la 6 luni pentru fiecare fiecare angajat pentru a se organiza un teambuilding. Deci de banii aia nu putem sa ne atingem fizic.
Da, mă, la ce povestești tu, petrecerea e cireașa de pe tort. La noi e bomboana de pe colivă.
Nu e obligat nimeni la privat să-ți dea al 13-lea salariu. Unii dau,unii nu.
Așa avem noi, primă câte 25% de 4 ori pe an (Paște, Crăciun, Sf. Marie, concediu) și se organizează și petrecere de final de an (la care nu mă duc și n-am chef). Și se mai dau de Crăciun sacoșe cu dulciuri (una pentru fiecare copil) și ceva bani (100 sau 150 de lei net) pentru fiecare copil. Și bani pentru transport, dar nu se pune la socoteala asta.
Și se mai organizează vara o petrecere mare, cu toată lumea, dar tot nu mă duc.
Oamenii vor banii 100% . Prima de Crăciun poți da maxim 300 lei , fără sa plătești taxe la stat, restul se taxeaza la fel ca salariul. La noi se face petrecere pe sponci doar dc nu se pot da cei 300 lei și nu, nu costa mai mult de 150-200 lei ptr ca e un fel de ieșire la palavre cu niște platouri și muzica restaurantului, fără joculețe, fără alte bazaconii.
Și la mine pe plantație s-au organizat vreo trei ani asemenea petreceri, prima a fost de mare fiță dar succes zero pentru că a fost cu icre negre și alte fonfleuri pe care nu prea știa lumea cum se mănâncă, a doua a fost la un restaurant unde și-a comandat fiecare ce a vrut dar tot nu s-au simțit bine mulți iar a treia a fost în curtea firmei cu grătare și lăutari 😂 a fost singura care a fost pe placul majorității dar au existat prime chiar și în pandemie, nu sunt mari dar prind bine. Fetele au liber de 1 și 8 martie plus un mic bonus dar șeful a hotărât că și bărbații au nevoie de o zi liberă 😂 așa că au și ei liber de ziua bărbatului, v-am spus că am niște șefi mișto. Treaba cu impozitul care se duce la stat este adevărată și clar neplăcută pentru că banii ăia ajung oriunde numai acolo unde ar trebui nu și asta se vede în halul în care arată totul în țara asta de la infrastructură până la sănătate.
Comentariu beton!22
Bună dimineața!
Deoarece nu lucrez într-un asemenea domeniu, nu am avut parte nici de prime, nici de party.
Doar din când în când de o câte o chermeză de 8 martie, sponsorizată de o firmă de medicamente (da, știu, bigpharma, huo!)..dar pentru un rezident mort de foame și obosit după n gărzi neplătite era mană cerească. La clinica unde am lucrat în Tg Mureș ieșeam în oraș înainte de Crăciun și plătea managerul. Înainte de Crăciunul din 2022 am primit cu toții niște plicuri roșii. În naivitatea mea am crezut că e niscai mălai..aiurea, era o felicitare în care scria ceva de genul că suntem o echipă, ne susținem unii pe alții, bla bla. Sunt curioasă dacă acum la clinicile unde lucrez în București o să se întâmple ceva.
Revenind la ideea articolului, dacă aș fi în situația prezentată, nu aș vrea nici eu party, ci marafeți.
Comentariu beton!28
Ai perfecta dreptate ca nu e nici o distractie la sindrofiile astea mai in special dupa un anunt de felul asta : nu sunt bani. Ce gandesc este asa, am intrebat si mi s-a raspuns, banii de travel si entertainment si salarii vin din bugete diferite si nu pot fi realocati drept pentru care daca tot nu sunt bani de prime macar o friptura si un dans sa dea.Iti spun ce am facut eu in anul 2020 cand au pus stop la bonusuri insa bugetul de T&E era neatins ca deh pandemie, am mers la preamaritii conducatori si am rugat ca echivalentul a 200 euro in zloti oamenii mei sa isi cumpere cu corporate credit cardul,pe care fiecare angajat il are, ce doresc ei si sa puna expense in sistem.Guess what au fost ok si chiar au facut ceva misto dupa aceasta inventiva cerere si restul de bani din bugetul entitatii poloneze le-au dat sub forma de card de cumparaturi intr-un complex de cumparaturi unde e mall, groceries stores etc.Au mai fost vreo 150 euro de om si se putea coamda online si livra acasa. Inteleg asta cu bugetele diferite si duficultatea de a le realoca in special in corporatii dar pot deveni inventivi.
Comentariu beton!21
Tu vorbești despre corporații imense unde, da, probabil că bugetele sunt diferite. Nu e cazul la toate companiile astea care nu au bani de firme. Dar și pe bugete diferite, tot s-ar găsi soluții. Nu știu, le dai oamenikor vouchere pentru căltorit, să și le cheltuiască unde vor ei și cum vor ei. Le decontezi bilete de avion, ceva tot reușești.
Exact ce spuneam ca si pe austeritate si bugete diferite tot se poate gasi o solutie sa dai ceva. Noi nu avem prime ci bonus anual cu o formula de calcul in spate in functie level este un anumit % din salariul anual undeva intre 9%-35% x performanta globala a corporatiei xperformanta personala( KPI si how).Bonusul il luam in Februarie 2025 pt 2024. Din ce am vazut din toolul de bugetare vin cam inca 1,5 salarii pt un junior specialist,ceea ce este decent si 3 pentru un senior manager.Oricum asta cu bonusul anual mi se mare mult mai fair decat sa astepti sfarsitul de an si sa iti dea ciuciu si o friptura undeva.Nu multumesc sa isi bage ceafa cu cartofi in cur si sa lase oamenii in pace.
Comentariu beton!28
Unde dau io cu sapa primim un bonus simbolic de sarbatori, sub forma de tichete cadou (pe card).
In primavara primim bonusul anual (al 13-lea salariu) iar vara inainte de concedii al 14-lea salariu.
Ai fi surprins, dar multi colegi sunt suparati ca de vreo 2 ani nu se mai organizeaza party de Craciun. Bine, cei care se plang sunt tineri si din alte parti ale tarii, nu au neaparat prieteni in afara jobului (nu inteleg chestia asta, dar aia e).
Păi e normal să fie supărați, e normal să-ți ardă de party când voi luați 14 salarii. Poate n-ai înțeles, dar nu la genul vostru de companie mă refeream eu.
De asta sunt unii ce vor sa revina la birou, ca nu au prieteni sau nimic in viata lor si vor sa plece de acasa. Chestia e ca nu ii opreste nimeni sa se mobilizeze, duca la birou si sa se cunoasca cu alti rataciti ca ei. Nu, trebuie toti sa revenim.
@Deea M, aici o să te contrazic. Eu sunt unul dintre ăia care voiau la birou. În pandemie mi-a fost infernal de greu să muncesc de acasă. De altfel, cred că dacă ne întorceam mai repede la birou, nu mi-aș fi dat demisia niciodată. Statul acasă a contribuit decisiv la hotărârea mea.
O să-ți zic și de ce, ca să nu crezi că aberez: în joburile astea mai creative contează extrem de mult să fii înconjurat de oameni la fel de creativi. Poți cere o părere pe loc, poți fua o idee, poți face multe lucruri pe care nu le poți face când muncești de acasă, singur în fața laptopului.
Dar de aici pâna la a-mi dori să merg la muncă pentru că vreau să scap de acasă e o diferență uriașă. Cât despre mersul la party, din același motiv, nici nu am cum să vorbesc, că nu-l înțeleg,
Hai c-am avut de lucru și n-am avut timp sa revin.
1. Tinerii aia care se plâng au salarii minuscule, deci pentru ei și dacă ar fi 14 nu e o mare chestie in sume absolute.
Asta in cazul in care le iau, că internii au contract determinat și nu au 14 salarii. Aia se plâng cel mai tare că nu e party
Cumva îi înțeleg, sunt tineri, „rătăciți” într-un oraș care nu e al lor, cu cerințele de la primul job, mna.
Dar mi se pare ciudat că nu s-au gândit că ar fi mai bine să primească bani.
La noi (nu zic că e bine sau nu) se plătește senioritatea.
Se plătește și în bani, și în timp – seniorii au de la 30 de zile de concediu in sus.
Rezultatul e că majorității colegilor din departament le rămân zile de concediu care trebuie musai luate, că nu se plătesc, nu nimic, și pe care le luam, ghici când? In Decembrie.
Deci party-uri nu s-au mai făcut in principiu din motiv de neparticipare.
2. Nu am nicio problema cu mersul/nemersul la birou.
Fiecare cum vrea.
Noi și înainte de pandemie aveam 50% remote (evident, în funcție de necesitățile jobului), și erau câțiva colegi cu un anumit nivel de expertiza (printre care și onor je), care puteam lucra de acasă oricand.
Evident, in prezent nu exista nicio presiune pentru revenire – nici nu s-ar putea fizic, avem zone de producție, cu ingineri și tehnicieni care au nevoie de loc sa lucreze fizic și spațiile de birouri/laboratoare sunt limitate.
Practic daca vrei sa vii la birou tre’ să-ți faci rezervare.
Io mă duc la birou când nu am de lucru – adică rar – să mă joc pe PlayStation, să mănânc pizza la cantina cu colegii și să povestim.
Daaar ce mă seacă maxim in multe discuții online îs „nevorbitii” ăștia care crapă fără să „socializeze” și îi freacă la ridiche și pe ăștia care nu vor sa vina la birou.
Gen „doamna educatoare, Marcel nu vrea sa vorbească cu mine!” Pai dude, Marcel poate are viața lui și tu nu prea contezi, zic.
Am și colegi care lucrează 100% remote, sunt la sute de km distanta, i-am văzut poate maxim odată și suntem ok.
Adevărat, in cazul meu domeniul și proiectele nu presupun lucrul împreună cu altcineva, iar „highly independent” e prima cerință din fisa postului.
Ah, și citind comentariile realizez că am omis o chestie foarte importanta, pentru că eu nu am micutzi: la noi in fiecare an se organizează party pentru copii, de Moș Nicolae.
Asta că sa fie suficient de devreme inainte sa ne luam tălpășița in concediu.
E tare drăguț, am fost și eu de câteva ori voluntară la diverse activitati.
La noi se fac ambele. O companie măricică (1000+ angajați). Primele în ultimii ani au fost de 500$ impozabili pentru fiecare angajat (bineînțeles, trebuie să mănânce și gura statului ceva) plus petrecere (pentru socializare și relaxare).
Comentariu beton!12
Mișto. Așa arată normalitatea.
Bine ca nu va pune pe voi sa platiti petrecerea aia cum am auzit pe la unii.
Să îți dea o primă cu care să te oblige să îți plătești petrecerea. Asta e culmea dărniciei probabil. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!14
Doamne sfinte si pazeste! Cum dracu vine asta? Sunt curioasa cati participa la mizeria asta.
Ete fix așa… la stat. Colegii care știu a se gudura au propus să facem petrecere cu bani strânși tot de la noi, din salariu adică. Și ce să vezi? S-a făcut! Prime nu se dau niciodată.
Am patit. Pardon, eu si colegul de echipa am facut petrecerea de Craciun. Pe banii fiecarui participant. Au venit ~100 si de oameni. Cred ca si de pe la HR
Întotdeauna se fac afaceri cu mizeriile astea de petreceri, de către manageri și oamenii din HR. Se face cu firma „prietena” și trag și ăștia de mai sus ceva. Nu pot sa uit cum s-au închiriat, pentru expatii veniți în București, apartamente cu doua camere la 2000 eur/luna. Și apartamente din cele mai banale, pe care le găsești, in mod normal, la 500 eur, la prețul ăsta fiind listate apoi pe olx. Și în corporații se fac mizerii de genul ăsta, nu doar la stat. De fapt, majoritatea corporațiilor mari sunt fix ca la stat.
Comentariu beton!16
Hehe, unde dau eu cu sapa, plătim noi şi party-ul, dacă vrem să avem unul. Prime, statul nu dă. Bine, statul dă cu greu şi restanţele salariale, datorate faptului că nişte unii dintr-un minister au calculat, vreo 5 ani, salariile greşit. Statul e singurul actor economic care poate să-şi eşaloneze datoriile după bunul plac, iar p*limea nu poate face nimic. Ba mai mult, statul e singurul care poate interzice executorilor judecătoreşti să pună în executare hotărâri judecătoreşti care îl au pe el (statul) ca creditor.
Dacă aş fi corporatist, aş vrea şi eu marafeţi în loc de party.
Am avut primă în fiecare an din ultimii 15, indiferent cum au stat lucrurile în piață. Și am avut și petrecere de sfârșit de an, excepție fiind 2020. Bugetele sunt diferite (global vs local, susținut de business). Sumele pentru bonus variază, evident, în funcție de rezultatele financiare ale companiei. Citesc comentariile și realizez că noi suntem mai mult în zona de excepții decât de regulă, din păcate
Și e devreme, că la început de noiembrie încă nu se știe nimic clar vizavi de prime, c-așa se lucrează „profesionist”. O să repet întrebarea cu vreo săptămână înainte de Crăciun, sa vezi atunci câtă lume o să scrie despre bătaia de joc din companii.
Da, știu ce spui 🙁 Nu e cazul la noi, o singură dată în ăștia 15 ani nu am avut mărire salarială, și asta a fost anunțată din vară. În rest…predictibilitatea e cheia, inclusiv pentru banii angajaților
IT-ist aici, „bonusul” nostru de anul asta este ca (inca) nu se fac disponibilizari.
Salariul e inghetat de 2 ani (au acoperit cresterea de impozite de anul trecut) si asa ramane, cresterea de impozite de anul viitor nu o mai acopera, deci la anul vom primi un bonus cu minus la salariu.
Intre prima si petrecere de Craciun, cam toti colegii am alege prima, desi 200 euro la petrecere inseamna 100 de euro prima (din cauza taxelor). Dar anul asta am scapat de dilema asta, ca nu mai este nimic, nici macar petrecere pentru copii.
Aș putea să pun pariu că firma nu e pe minus sau ceva.
din pacate este pe minus
bate un pic de vant de criza si prin vest, iar clientii si-au mai redus un picut bugetele pentru IT
Dar ai dreptate, am vazut taieri si la firme pe plus, doar pentru ca profiturile nu erau atat de mari pe cat ar fi vrut / au prognozat
Am auzit ca cheltuielile pentru petreceri/învestiții etc sunt deductibile, cele pentru salarizare nu ar fi si la ele trebuie puși si banii pentru dările la stat.
Am mai răspuns deja de trei ori la asta, o s-o mai fac o dată. Din banii pentru party scazi taxele și restul împarți sub formă de prime. Orice ban primit e mai bun decât nimic.
Corporatie aici. Noi suntem intrebati daca dorim sa participam la petrecerea de craciun cu alte departamente sau sa iesim la cina doar departamentul nostru. Iesirea la cina a castigat de fiecare data. Bonusuri si mariri avem in fiecare an, mai mari sau mai mici. Anul asta va fi jale. Acum cativa ani lucram la o mareata clinica regala din bucuresti, se organizau petreceri mari de craciun cu tematica, dar prime nu primeam niciodata. De altfel, nici mariri nu primeam niciodata.
Mda, fix ce zic.
Corporatie. Fac parte din HR. Unul mic, dar mult hulit. Aia e … breasla.
Da, si eu vreau banii….nu-i vad, ca sefa mea ne duce la petrecere de Craciun, doar cu mancare si bautura. Doar pe cei de la office.
Ne-a anuntat, destul de oficial, ca nu o sa avem marire de salariu la anul…desi se anunta un an de kkt din punct de vedere fiscal in Romanistan.
Asa ca…daca tot e chitita sa cheltuie banii aia si sa nu ii realoce ( ca se poate sa dea prima) …ma duc sa fac paguba.
Nu e cea mai fericita optiune pe care o pot alege, dar aia e.
La mine nu există petreceri la firmă. Nu ma plâng, în decembrie se dă al 13-lea, iar în vară, împreună cu al 14-lea se dă și premiul de producție (variază în funcție de câte absențe ai avut în cursul anului precedent, dacă nu se depășesc 140 de ore de absențe e undeva pe la 120% din salariu). În ansamblu, zic eu ca e bine.
Da, sună ca și cum ar fi bine. Mișto.
Daca mai fac angajari, da-ne de stire. 14 salarii nu am avut de cand muncesc, si sa tot fie vreo 18 ani
Comentariu beton!13
petrecerea a fost, că cineva, nu spui cine, și-a pus niște bani deoparte; acum că am reușit să punem firma în cap (criză de comenzi la clienți, pierdut clienți din cauză de băgat p.la în muncă etc), vine decontul; așa că nu aștept nimic;
de altfel chiar mă enervează primele astea pe model socialist, la fel pentru toți angajații; nu că io-s (pe hîrtie) șăfuț, da’ p’aici se știe cam ce program infernal de deplasări am; bine, și io prost (și nu mă schimb), lucrez de parcă ar fi firma mea, nu fur, nu mint…
Comentariu beton!16
@costicămusulmanu, șefu’ pentru mine este o totală surpriză să aflu că nu e firma ta. Puteam să-mi pariez o mână că tragi în halul în care tragi pentru tine. M-ai lăsat cu gura căscată.
Nu ai cum sa faci același lucru, dar pe cont propriu?
din păcate nu; dar caut angajator…
cum zic și mai sus, PROST și cinstit; în plus, din cauză că nu mă duce mintea să am o idee de business valabilă, dar și a faptului că sunt perfecționist, nu prea mă văd în izmene de antreprenor…
Comentariu beton!14
I feel you, si PROST si cinstit! Si degeaba! Daca ar fi sa povestesc p-aici cate suturi mi-am luat ca am documentat cum se sifonau bani in firmele unde am lucrat in loc sa fiu si eu o parte din sistem…
hă, io am avut prezența de spirit să fac o analiză SWOT a situației; mi-a dat, ca și celor 2 „consultanți externi” (un director de bancă și un… ei, cineva cu multe conexiuni și experiență), același rezultat: mergi pe burtă!
d’aia dau acu’ (mai) în brînci!
@Mihai, si eu eram sigura ca e firma lui. Nici nu mi-am pus problema ca ar munci in halul ala pt altcineva. Care nici nu apreciaza…
La noi nu se poartă prime de Crăciun. Nici de Paști. Mă rog, în aprilie se dă un bonus anual care depinde de performanța individuală și a firmei. E asociat cu Paștele, dar nu are legătură.
Dar desigur fără petrecere de Crăciun viața e pustiu. Și nu am să înțeleg de ce oameni în toată firea se bucură la băutură gratis și zbânțuială, pe care și le-ar permite și în alte zile, alese de ei, cu anturaj ales de ei.
Cu team buildingurile e mai interesant și pe astea le-am evitat cu succes (cât despre petreceri, am fost la una singură, în primul an de muncă). Aici ma depășește. Dormim câte 4 în cameră, facem joculețe și apoi bem ca porcii. Foarte fain când ai 15 ani, dar când ai triplu, parcă nu.
Nu înțeleg de ce nu se dau banii ăștia direct angajaților, dar eu sunt mai fraier și nu înțeleg multe.
Ăștia fani team building îs copiii care n-au fost în tabere și trebuiau să facă teme in vacanta de vara.
La noi sunt ambele in ultimii ani, de cand s-a schimbat conducerea. Primim o prima care cred ca e in functie de salariul fiecaruia, plus 250 de lei de copil, daca avem si se organizeaza si un party de care nu am auzit sa se planga cineva.
La sot e si mai bine. El primeste prima de Craciun jumatate de salariu, bonuri cadou in valoare de cateva sute de lei (difera de la an la an), un cos cadou de Craciun si 2 petreceri: una pentru angajati, unde se duc si se destrabaleaza in voie si inca una unde se merge cu familia, care e in timpul zilei si unde copiii au parte de tot felul de activitati si unde vine Mos Craciun si le da tuturor copiilor angajatilor cadouri de Craciun.
Dar daca ar fi fost sa am de ales intre petrecere si bani, cu siguranta as fi ales banii.
Comentariu beton!11
Sper să vadă asta și HR-iștii rătăciți pe aici.
pai si daca vad si raman cu vazutu’, ce sa facem? … 🙁
Nice.
Aplicatii primiti?!
Eu lucrez intr-o firma britanica. Firma mama e in Uk, iar aici in Spania e un office mai mic, cu 7 angajati. Directorului nici prin cap nu-i trece sa ne plateasca prime. Nici noua, nici angajatilor din Uk. Intotdeauna petrecere, vrei, nu vrei 😔 Vara e „pool party” acasa la el (ptr noi astia din Sp) si iarna petrecere cu bautura si „jocuri” prin vreun bar din zona. Desi eu nu beau, si o stie toata lumea, in fiecare an seful face acceasi gluma gen „anul asta o imbatam pe Cami, hahaha”. Cum suntem putini, daca nu mergi se observa imediat. Nici nu ti se da optiunea sa refuzi. Doar daca esti bolnav poti scapa…
La mine se dau aia 300lei scutiti de impozite, buni si aia!
Dar cel mai misto a fost intr-un an cand n-aveau bani de prime, dar aveau prime in natura. Adica porci, ca avea firma si niste ferme si ramasesera cam multi porci necontractati.
Asa ca m-a pus seful sa fac listele de prime, in porci.
Drept pentru care am facut un tabel frumos cu toti salariatii, tabel pe care l-am denumit sugestiv Lista cu porci, iar primul, in capul listei, era directorul ala mare.
Edit: Bravo, coane! iar ma bagi in moderare, nu prezint garantie.
Comentariu beton!26
Nu te-am băgat eu la moderare, că n-am de ce. Ai intrat din cauză de SUGEstiv. Dacă vede filtrul cuvinte care conține „suge” sau „sugi” automat trimite comentariul la moderare. Sper că e clar de ce. 😀
Filtrul asta e si pudic, si tendentios, mda.
Comentariu beton!20
Wow, in altă viață, când eram studenta, lucram la o firma de distribuție.
Tot așa, am primit un pachet cu produsele firmei – tot felul de mezeluri, cărnuri congelate.
Nu zic, la vremea aia a fost perfect, mi-a picat excelent. La 3*varsta aia, nu m-ar incanta așa tare, dar atunci eram pe modul „i’m rich!”
Am râs cu lacrimi😂😂😂😂.
Fază deosebită la actualul loc de muncă – înainte de un Crăciun umbla vorba că vom lua prime. Nimic oficial, dar zvonul era întreținut de unii colegi practicanți de un sport – curling cu managerii.
A venit Crăciunul, prima de Crăciun a fost prima la dreapta, iar răspunsul oficial a fost ‘păi prima voastră a fost petrecerea…’
Fază superbă la fostul loc de muncă, tot corporație mare. Suntem anunțați că anul respectiv nu e buget de petrecere (buhuhu) daaaaar vom primi în schimb un cadou.
Cadoul a constat într-un…
….
Bat tobele…
Intr-un pachețel care avea o ciocolata Kinder și un glob pentru bradul de Crăciun, cel mai ieftin posibil, cu sigla firmei pe el. Glob incolor, inodor, insipid. Transparent. Sigla se putea lua cu unghia.
Comentariu beton!18
Aideplm…
baah. cel mai tare fu in 2013/4 (nu retin exact, dar pe acolo) la proteveu. Le-au dat astora prima de craciun. Dupa care, un mail intern le-a cerut banii inapoi, ca a fost o greseala. Si le-a dat inapoi un panetone
Comentariu beton!19
hai ca sa vina si un fel de avocatul diavolului, dar evident si cu asa nu-uri.
daca intrebi „vrei laptop nou sau banii pe el” mai mult de jumatate din oameni or sa raspunda „banii”. Pentru ca de laptop mai tragi, aia e, merge mai incet, ii mai cureti din aplicatii, dar banii ii „bei”
Cam asa e si cu petrecerea aia anuala. Aia e munca HRului si are si ea un rol in biosistemul corporatiei. Teoretic este locul in care te aduni toata firma intr-un cadru informal, bei o bere, o tragi de tzatze pe aia de la departamentul ala (ca se stie ca toate teambildingurile is un futay party…numa io prost beau si manc)
Daca la finalul petrecerii ai facut macar 2-3 legaturi noi intre oameni din departamente diferite, ai un teambilding reusit.
asta e teoria. Undeva, in practica, aia de la HR s-au gandit „nu ajunge” asa ca au fortat nota si au bagat cate un joc. Care chiar faceau ca oameni de la departamente diferite sa lucreze impreuna. Si pentru ca functiona, cat de cat, au marit numaru de jocuri si au taiat numaru de beri. Ca jocurile is moca berile is pe bani 🙂
acum, sa dau exemplu fostei mele firme. Faceau anual o conferinta.
anu de dinainte sa vin io: 3 zile in elvetia la ski. Vreo 2 ore de „conferinta” restu free for all. Ceva imi zice ca alcoolu a cam fost pe banii oamenilor, dar a fost un eveniment de care se vorbea inca peste 5 ani
anu meu. Conferinta in stocolm. Stai in stocolm? ghinion, nu prea poti sa ramai seara, decat cu riscurile de rigoare: faci 2h pana acasa, ca era in timpu saptamanii.
conferita a fost cu multe workshopuri interesante, ceva invitati sa vorbeasca, o petrecere mare la care fiecare om a primit 2-3 beri, deci trebuia sa te imprietenesti repede cu aia de nu beau.
….
ultima conferinta. madrid. numa workshopuri de cacat. Le inteleg logica, uneori tre sa mai gandesti si in afara cutiei tale, dar plm, mai lasa-ma si in cutie, ca aia face banu. Am ras ca la o „joaca” d-asta, 2 echipe trebuia sa facem un cacat. Echipa mea: o masina. Echipa adversa: un pod. Si masina trebuiasa treaca pe pod. Cand sa trecem cu masina peste pod ala s-a daramat ca prostii nu stransesera suruburile. Concluzia hr:daca nu discutati intre echipe. Concluzia mea: degeaba discuti intre echipe daca o echipa e prosti.
Si…la madrid, la o bere am intrat in vorba cu un om. Vorba cu care nu as fi intrat niciodata ca nu il stiam pe om. Nu stiam de existenta lui asa ca era mai grea intrarea in vorba. L-am chemat la discutie si pe manager si pe team lead. Dupa o „analiza” de cam o bere juma am reusit sa punem bazele unei schimbari care ardea rau. Niste rapoarte care durau cam 4h sa vada clientu ceva, acum dureaza 10s.
*de cacat ii cand teambuildingu e in weekend. aia e cea mai jegoasa faza.
Comentariu beton!17
Am râs la faza cu podul și mașina, că am avut și noi team-buildinguri d-astea, în care trebuia să construim mașini și apoi să facem o cursă cu ele. A câștigat mașina care nu s-a dezintegrat până la linia de sosire :))
Altfel, refuz de ani de zile să particip la team-buildingurile organizate în weekend (adică în timul meu liber). „Păi că să vezi, că întărim relațiile de echipă, că asta ajută compania, că nu știu ce”. Întăriți ce vreți, dar nu pe timpul meu, care este doar al meu.
Bine, aici is mai multe chestii. Io zic ca „e de cacat” ca firma nu isi asuma dublu cost, dar, daca stai sa te gandesti firma zice „uite, uichendu viitor va dam noi o cazare si masa la munte/mare”
E cam treaba ta sa mergi au ba. Da nu prea mi s-a intamplat in ultimu timp. Mai nasol mi se pare ca pun petrecerile joia, ca vinerea sa vin rupt in dinti
Mai amuzant a fost la o firma unde am avut TB in timpu saptamanii. Si unu dintre colegi era in concediu medical (fiind pfa erau niste chestii mai dubioase cu banii). Aia de am mers sa bem ne-am primit banii normal. Ala a fost considerat in concediu medical in continuare.
Daca stai sa te gandesti, firma poa sa te oblige sa meri in TB si cine nu vine sa fie considerat in concediu. In fond, este o activitate muncitoreasca.
Am adresat și eu fostei șefe fix aceasta întrebare. Răspunsul a fost pentru ca optimizări fiscale. „Protocolul” nu se taxează sau se taxează foarte puțin, comparativ cu primele în bani, iar diferența rămasă în sus se baga la buget. Buget din care se va „premia” exact managerul ce noua ne da pizza sau o seara de băută.
Ma gândesc ca asa e în majoritatea cazurilor.
Comentariu beton!13
La jobul actual oricum nu avem prime de final de an, doar una și buna primăvară, asa ca uneori, înainte de Crăciun, se iese la cina. Tot as prefera sa îmi dea mie aia 40-50 de euro, dar asta e, nu e o tragedie 😁 Dacă nu exista nici un fel de prima, dar erau teambuildinguri si petreceri, era mizerabil 😊
Ar fi bine ca acest articol să ajungă la cât mai mulți cetățeni care organizează mizeriile alea din companii. E la fel ca si cum te-ai duce la o nuntă românească, din obligație și fără să-ți facă plăcere, ba mai plătești și cât nu face.
Da, doar că vezi tu, n-o să ajungă. Pentru că oamenilor le e frică să-i de share. 🤷♂️
Hmm..legat de iesitul in teambuilding si pupatu’ in ass… Acum 2 ani, cand am participat la ULTIMUL tb facut de catre firma, s-au dat niste „premii” gen trofee din sticla, misto facute. A picat pe mine magareata sa la iau de la firma producatoare.
Ajung acolo, iau pachetul dar ma opreste fata de la receptie… va rugam sa le numarati sa nu fie probleme… eu nu si nu, aia ba da si pana la urma desfac pachetul sa le numar.
Am ramas masca, noi ca si firma aveam 3 puncte de lucru in Bucuresti. Bai, aia de la „sediu” se premiau intre ei FARA EXCEPTIE. cel mai bun, cea mai asa si pe dincolo, cea mai rapida ascensiune, in pasaroiul ma-sii…erau vreo 20 de categorii.
Nu va dati seama cat de jenant a fost momentul cand s-au impartit trofeele si managementul se premia el insusi, sau pe prietenii si sustinatori.
Noroc ca sticlele de Bumbu spiced erau la liber 😉
Desigur, prima de Craciun a fost simbolica, ca dap, am fost in TB.
Vin și eu :). Avem o firmă micuță, variem de ceva timp între 15-20 angajați, am și fost vreo 8 ani angajat așa ca am amândouă perspectivele.
Ca angajat uram maxim team building-urile, la unul am și refuzat să merg ( director nou, înjurături la greu, nu suntem buni de nimic, apoi petrecere în weekend să ne cunoastem- mda, am zis pas, surprinzător, am fost printre puținii sau singura care am refuzat- ceilalți au fost bucuroși de o plimbare la munte, cu toate înjurăturile de până în seara aia și cele de după). La fel, la orice rucsac primit sau alt “cadou”- preferam banii!!!
Acum, cu firma, mă tot întreb încontinuu ce variantă este de preferat: așa cum s-a mai spus, scot angajații la o masă de 300 lei sau le mai dau în mână 140 ca restul mănâncă statul? Cei 140 lei sunt fix nimic, de o seară la restaurant poate se bucură și nu ar fi avut ocazia/ nu și-ar fi rupt din timp să meargă.
Am încercat în timp tot felul de variante: pentru ca eu nu sunt de obicei “sufletul petrecerilor”, iar team-buildingul și petrecerile de firmă îmi dau palpitații doar când mă gândesc ca trebuie să stau o grămadă de timp cu atâția oameni care se uită la mine :))) le organizez cu mare greutate, dar se pare totuși ca cele 2-3 ocazii în care am organizat astfel de evenimente ( jumătate de zi maxim, în timpul orelor de lucru-nu tolerez ideea să iau oamenii de acasă) au prins bine- și au ajutat să se cunoască oamenii și în alte contexte, să iasă din rutina zilnică, să își mai amintească o ieșire și chiar se simțea o atmosferă mai prietenoasă și mai deschisă în următoarea perioadă. Am mai încercat varianta în care în loc de prima în bani să le dau un cadou/ sau un vocher – dar pe care să îl poată folosi personal- ideea a fost ca dacă îi dau 200 lei, îi cheltuie pt copil, casă, îi simte fix 10 secunde, dar dacă îi dau un voucher la coafor se relaxează și face ceva pt ea ( avem personal aproape 100%feminin) – a prins bine, și au remarcat și le-au mai asteptat.
Anul ăsta e tare dificil, spuneai ca daca ești profesionist știi in noiembrie dacă dai prime sau nu- clar o sa dau ceva dar nu am idee de nivelul lor ( bonusurile noastre sunt consistente, variază mult de la angajat la angajat dar depășesc de multe ori valoarea unui salariu- bonusul de final de an mă refer) , am un procent pus deoparte dar nu știu în ce măsură astea două luni din an care au mai rămas nu îmi erodează ce am strans ( avem pt o moment o scădere bruscă a activității) și nu știu ce va fi anul viitor- punem bani deoparte pt la anul sau îi împărțim acum. Oricum, ideea de petrecere a cam căzut complet acum, nu se pare ridicol să ieșim la masă dar cu buzunarul gol :)).
Comentariu beton!21
Băi, n-ai idee ce bucuros sunt pentru acest comentariu care vine de la cineva care se pliază perfect pe textul meu. Sper să vă iasă bine și sa vă reveniți.
Jos pălăria, bravo!!!
Lucrez la o firma privată. Am citit comentariile. Sincer? Toată lumea vrea bani. Hai să nu ne ascundem in spatele unor motive de rahat. In Romania se practică incă o măgărie care durează de prea mult timp. Mai țineți minte cand eram mici și mergeam la alimentara aia din colț și tanti vanzatoarea nu avea rest, așa că iți dădea o bombonică sau o gumă de mestecat? No, cam așa se simt și angajații cand primesc o petrecere impusă sau un nimic. Exact cum spuneai tu, bombonica de pe colivă.
Am tot vazut fimulețe cu super mega criză din Germania, că vai, cade Germania și să vezi nenorocire. Mda. S-a redus un pic numarul de proiecte la care lucrez.
Tocmai am primit mărire de salariu (retroactiva pe trei luni), asta dupa ce am fost in excursie cu firma – mancat, băut, city-escape și bowling (apoi iar mancat si baut). Urmează vinerea asta iar restaurant cu șefii și colegii care au mai mult de 10 ani in firmă, peste 2 saptamani o seară organizată de șeful biroului nostru. Urmeaza al 13-lea salariu și prima de Crăciun. Vara primesc prima de vacanță. In fiecare an se adaugă incă o zi de concediu . Pot să mă invoiesc oricand (2-3ore) pentru nevoi personale. Le recuperez din contul de ore suplimentare. Primim bonuri pentru benzină. S-a investit in birourile (mesele) noastre de proiectare-cam 300 euro/buc, ca sa le putem ridica de la 72 la 110 cm, sa lucram in picioare. Se decontează consultul oftalmologic și se vor deconta abonamentele la fitness.
Calculatoarele se schimbă la fiecare 3 ani, cele doua monitoare (pentru fiecare dintre noi) se schimbă după 2 ani.
Probabil luna asta sau in ianuarie vine noul meu calculator pentru Home-Office.
Concluzia? Dragi șefi, investiți in angajații voștri, in salarii și condiții de munca optime. Fără angajați buni firma voastra intră in colaps. Nu sunteti nimic fara angajați. Lasati pomenile și banii aruncati pe confetti. Faceti party DUPA ce v-ați asigurat că oamenii sunt mulțumiți! Oamenii bine plătiți și motivați vin singuri la un chef/excursie, cand știu ca au un șef care nu iși bate joc de ei.
p.s Mihai, dacă iti trimit două poze cu șefii, vei ințelege de ce funcționează aici altfel decat acolo.
p.s 2 : mai primim și iepurași de ciocolata de la șefu’, Moși Nicolae și Moși Craciun , iar bucataria este in permanenta plină de diverse „atenții”. Greu.
p.s 3 am citit faza cu „sug.” haha. Eu am pătit altceva. Trebuia sa fac rost de niște planuri de urbanism dintr-o comună numită Sexau. Nu vrei să știi cum s-a facut ecranul meu rosu, ca am intrat pe un site interzis…haha
Comentariu beton!19
” In Romania se practică incă o măgărie care durează de prea mult timp. cam așa se simt și angajații cand primesc o petrecere impusă sau un nimic”
sunt plecat din Romania, deci nu ma „simt” atins. Dar imi plac comentariile astea gen „numa in romania”.
Chit ca is false si suna a „nu e ca la noi la destepti, ca io am fost destept/desteapta si am plecat”.
Treaba cu petrecerile si bonusurile este peste tot in lume. Faptul ca la firma ta este diferit este o anecdota
Hello Animaloo!:)))) Scriu rapid, asa ca nu corectez nimic.
Ma amuza copios ca ma indesi intr-o „cutie” doar pe baza unor supozitii. Ai fi surprins sa afli ca ma atinge rau de tot ce se intampla in Romania! Nu sufar de miserupismul tipic romanesc, probabil de aceea am ramas aici unde sunt. Si cand spun ca ma atinge rau de tot, ma refer la faptul ca TOATA familia mea locuieste acolo si se „distreaza”zilnic cu aberatiile politice si legislative debitate de imbecilii ajunsi pe pile la putere.
Pot doar sa spun ca tot ce am invatat in viata mea si toate examenele date au fost pe bune.
Si vorbesc de un numar mare de examene.
Am plecat dintr-o intamplare in Germania. As fi putut sa ma intorc oricand, la firma pe care o aveam, in domeniul in care lucram in Romania. Dar dupa ce am vazut stacheta la care se lucreaza aici, respectul pentru nivelul profesional, respectul fata de mine ca femeie cu o anumite pregatire, respectul fata de legi, respectul intre partile implicate intr-un proiect, faptul ca discuti lejer si normal cu un milionar care doreste sa duca o investitie la bun sfarsit, respectul intre PRIETENI , ei bine, dupa toate astea am hotarat sa raman aici.
Vrei sa iti spun de ce ma incadrez mai bine in Germania si de ce mai raman aici ? Pentru ca aici conteaza ce am in cap, nu ce am intre picioare, aici nu se pune problema sa gandeasca macar o clipa careva ca am „urcat”in ierarhie pe o scara de „p..e”-cum se comentase in Ro. Ca sunt prea tanara si sunt femeie. Da, si?
Aici am intrat in firma pentru interviu cu CV -ul la pachet si am iesit dupa o ora cu contractul de munca in mana, asta in iunie 2013. Fara sa cunosc pe nimeni, fara sa dea cineva telefoane pentru mine. Si de cand sunt in firma, am mai primit cateva oferte de la concurenta. Dar daca cuvantul LOIALITATE iti spune ceva, eu nu ma „vand” pentru cateva sute de euro in plus. Pur si simplu increderea oamenilor astora din echipa noastra ma face sa vin cantand la birou ZILNIC. In Romania daca esti femeie si ai o anumita masina, sau esti imbracata mai aparte, gata esti bagata la cutia X. Aici se vede clar educatia si diferenta de abordare si tratament.
Ii mai vad pe unii ca se vaicaresc, ca vai, sunt discriminati ca sunt romani. Hai nu zau! Pune mana si munceste corect, fara furtisaguri si mizerii, fii serios, daca gresesti recunoaste, nu umbla cu vorba aiurea, nu iti sapa colegul, nu barfi, nu minti, nu incerca sa faci „aranjamente” si sa spui ca „las’ca merge” si asa, ca nu merge. Invata limba tarii unde te afli!
Am precizat ca pot pleca cate 2-3 ore de la birou- plec ca sa traduc pentru conationalii nostri care reusesc intai sa se bage in diverse situatii, pentru ca ei stiu mai bine, si dupa ce au facut dracovenia trebuie sa apeleze la cineva sa ii scoata din problema.
Tu stii ce aia sa inveti in sistem turbo termeni medicali, pentru ca unul trebuie operat si tu traduci discutia cu chirurgul? Stii cum e sa fii chemat peste 2 zile la notariat pentru o vanzare de casa? Si peste alte 2 zile la banca? Sau la tribunal? Sau la politie? Si nu, nu ai timp sa butonezi pe telefon sa cauti cuvinte. Si dupa pauza aia sa mergi rapid la birou si sa termini un „proiectel” cu 6 zerouri?
Atat.
Multumesc, Mihai, pentru intelegere!
ai scris un wall of text care nu atinge, nici macar un pic, motivul pentru care te-am tras de ureche.
Tu ai scris ca ” In Romania se practică incă o măgărie care durează de prea mult timp. cam așa se simt și angajații cand primesc o petrecere impusă sau un nimic”. Dupa care scrii un text in care imi spui ca in Germania iti merge bine. Legatura este…
Ca idee: am plecat din Ro, deja de 6 ani. D-aia imi permit sa spun ca am vazut „petreceri” fara prime si in alte parti
Trebuie sa trăiască și firmele de Teambuilding din ceva, nu? Nu mi-au plăcut niciodată și nu o sa-mi placa niciodată aceste chestii obositoare și stresante care-s majoritar în weekend iar luni te duci muci de obosit , relaxat” și plin de coeziune cu alte departamente sau cu alti colegi” la job. Dar aceste ” eforturi financiare spre binele angajaților” , „dau bine ” în ochii șefilor mari care-si mai adaugă niște stima de sine pe birouri. În legătură cu orice prima, orice angajat își dorește premierea” în bani și asa este și normal. Vis a vis de asta, ma gândesc cu groaza ce prime de prime” își vor da, cu generozitatea cunoscuta toți șefii din sistemul bugetar + coșulețul aferent cu produse foarte scumpe ca doar nu le plătesc ei după care ne mai pun ei o taxa sau măresc una existenta.
Nu numai că e o tâmpenie sinistră, dar mie mi se pare şi jignitor. Una din două: ori şefii vor să-şi bată joc de oameni, dându-le peste nas cu aşa-zisa distracție, ori – cel mai probabil – banii ăia sunt negri şi trebuie spălați. Adică primele n-au cum să fie trecute legal în registre. Trust me, I know! Am fentat aceste porcării de petreceri întotdeauna.
Multinațională. Se anunță același trend ca și anul trecut, când am primit cadou de Crăciun o sumă virată pe card (atunci a fost 200 lei). Va mai fi și o întâlnire festivă, să-i zic, că nu e propriu-zis petrecere: se discută rezultatele pe anul care a trecut, se prezintă planurile de viitor ale companiei/ biroului, și se încheie glorios cu platouri, tort și șampanie. Și Secret Santa, care vrea să participe (nu e obligatoriu). Mai sunt și ceva joculețe și concursuri cu premii, dar am zis că pot să le tolerez, mai ales că juniorii biroului par să se bucure sincer 🙂 Luna mult-așteptată este aprilie, când primim niște prime consistente.
Primele (ca orice drepturi băneşti) atrag obligativitatea plaţii contribuţiilor si impozitului. Cheltuielile de „protocol” sunt, în anumită măsură, deductibile, posibil ca (şi) de asta să procedeze aşa. E mai convenabil să suporte cheltuielile petrecerii decât să plătească prime.
Avem de toate.
Eu n-o sa am petrecere de Craciun si din ce s-a zis, o sa se dea intre 85-105% din bonus. E pus in contractul de munca, nush daca se pune.
Angajator american, 5000+ angajati la nivel global, birou mic in Romania.
Parca e mai bine asa decat sa ma duca eMag la Beraria H si sa imi dea un voucher de 250 RON 🙂
Vorbesc de ce știu eu, din experienta – trăită, chiar dacă e de mai demult. Tot ce se cheltuie astfel, pe excursii gen tembuilding, petreceri de sfârșit de an, cadouri, etc. , se baga în contabilitate ca protocol (la cheltuieli). Asa e mai avantajos pentru patron – ce cheltuie astfel I se întoarce parțial printr-un impozit (pe profit, pe venit, nu mai țin minte exact) diminuat. Nici nu se compara cu cât ar fi plătit dacă ar fi dat direct angajatului o prima.
Pentru că ….banii fac planeta sa se învârtă!
Își trage bani….cine trebuie.
Plus că toate cheltuielile se deconteaza 100%
Ceea ce la prime nu se întâmplă.
Am realizat de-a lungul timpului ca discutiile astea sunt fara sens. Daca incerci sa-i explici unui angajat ca o firma are un plan de afaceri pe 3-5 ani, ca lucrurile nu stau deloc cum isi inchipuie el, de obicei iti zice ca esti lingau/pupincurist si tii cu managementul.
In cel mai bun caz, daca te asculta si intelege ce-i zici, isi da ochii peste cap si ti-o da pe aia cu „pai si ce ma intereseaza pe mine chestiile astea, nu e firma mea?!” – o atitudine perfect valida si asta doar ca, daca vrei sa joci cartea asta, atunci nu prea ai dreptul sa-ti dai cu parerea despre profit si chestii de genu. Ca doar nu-i treaba ta, nu?
Cel mai bun exemplu fiind marile firme de IT din Cluj. Profituri de jdemilioane de EUR, boierie. Toti angajatii casca ochii domle, are firma profit 15 milioane de EUR si noua ne dau mariri de 3%!
Eh, aflati ca o firma care are cateva sute de angajati si profit de 15 milioane EUR anual nu e deloc pe cai mari ci e un castel de carti. Se prabuseste la prima perioada mai grea. Pleaca doi clienti mai mari sau unul mare si doi mai mici si salut, s-a dus naibii tot. Si asta nu pt ca si-a luat patronu Lamborghini. O astfel de firma are noroc daca poate da dividende un 0.3%-0.5% din profit, restul trebuie sa fie reinvestit in firma ca sa stea in picioare castelul de carti.
Asta s-a si vazut acuma. 2024 a fost anul in care s-a dus tot IT-ul in cap… cum domle, doar aveam milioanele alea…? Si n-avem nici drumuri de aur, nici lambos, nici conace prin Cluj?
Breh, omul vorbea de faptul ca se fac petreceri in loc de a se da bani oamenilor.
Deci…se cheltuie banii aia. Deci firma ii are. Deci in planul de afaceri pe 3-5 ani, bugetezi bani de dat la pulime in loc de aceeasi bani de sifonat la firme care organizeaza petreceri
Ah..apropo de prime. Eu sunt cel mai mare fan cand vine CEOul si zice „anu asta am avut crestere de profit de 12093812039128031298% si CA crescuta cu 12321321% deci hai sa ne aplaudam pentru o munca fabuloasa facuta. Bravo tuturor suntem o familie”.
Ca atare el, ca CEO mai primeste niste sute de mii-milioane (in functie de firma) bonus si restul familiei imparte niste pizza la birou
iar, la anu la negocieri iti aduc aminte ca CA a crescut doar cu 12321321% nu cu 12321326% asa cat era prevazut, deci primesti 1.5% crestere salariala
*la jobu nou avem trecut in contract un bonus, neobligatoriu, evident, de 10% din salariu (sper ca ala anual nu ala lunar :D) din care 70% se da in functie de ce facu firma si 30% in functie de ce facui io. Ca atare, cand o sa aud „Am dus-o bine” o sa se bucure si pitpalacu meu putin
Corporația în care lucrez eu nu da prime. Nu a dat, nu da și nu va da.
Party-ul de Crăciun era singura chestie prin care primeai ceva de sărbători (pe langa vesnicul pachet pix+carnetel ca agendele sunt scumpe).
În pandemie au angajat din toată tara ca se lucra remote, iar anul trecut au vrut sa facă party-ul anual la București unde e sediul central. Acesta a fost anulat pentru ca niciunui provincial nu i-a fost la indemana sa își plătească din buzunar drumul și cazarea necesare participării.
Avantaj compania ca a tăiat de tot cheltuiala de pe lista.
Si cand zic de tot, chiar de tot. Nici veșnicul pix nu a mai ajuns😁
La noi nu e cu bonus că suntem no-profit, dar acum câțiva ani, înainte de pandemie, cineva de la HR s-a gandit sa facem și noi o petrecere de Crăciun în organizare proprie. Fiecare aduce ceva de mâncare, de băut, cine are chef și timp organizează moment artistic, un coleg fost DJ s-a băgat la muzică. Toată treaba asta de organizat a fost mai bună decât orice team building, că lăsați singuri, a trebuit să ne coordonam înainte sa nu aducem toți clipsuri și cola, cine vine cu mâncare caldă, ala ia tacâmuri, altul șervețele. Spirit de echipa tată. A ieșit o petrecere de pomină. Așa fain ca de atunci o facem în fiecare an și mai și plătim din buzunar pentru ea. Mai ales că șefii pun bautura și nu se zgârcesc 🙂
pana in pandemie si la mine se tineau petreceri de sfarsit de an, din pandemie se dau banuti si ceva dulciuri, cafea. conducerea a constatat ca au iesit mult mai bine decat cu petrecerile, avand in vedere ca suntem in jur de 1000 de angajati
Firma „mea” organizează XMas party pe banii noștri. Adică veniți voi (musai!) la petrecere (în birou, după program, vineri seara) și dați 300 RON pt asta. Careva mai tare??
La evaluarea de anul asta nu ma astept la vreun premiu sau marire pentru anul urmator ci sper sa nu-mi puna in fata concedierea.
Pentru ca oamenii o iau literalmente razna dupa ce devin sefi in vreo multinationala de la noi. Brusc nu si mai incap in piele si sunt convinsi ca-s trimisii domnului pe pamant.
Si ca sa nu generalizez, voi da exemplu din multinationala unde sap eu.
Buei, dupa ce ajung cel putin Team Leader, oamenii o iau cu capul. Nu le mai ajungi la nas nici cu prajina si sunt convinsi ca ca toti sunt idioti si ei destepti.
Noi am spus ca preferam banii, dar ce sa vezi….nimic.