Dacă sunteți în pană, nu știți la ce să vă mai uitați zilele astea, băgați un ochi mai jos. S-ar putea să găsiți câte ceva care să vă placă.
👉 Monsters – mini-serie, Netflix
The Lyle and Erik Menendez Story
Nu prea mai halesc serialele americane, cu greu mă îndur să mai dau play vreunuia, o fac doar dacă sunt recomandate de oameni în gusturile cărora am încredere sau dacă am eu vreo intuiție deosebită care mă face să trec peste rețineri.
Lui „Monsters” i-am dat play doar pentru că l-am văzut pe Javier Bardem în distribuție și mi-am zis că n-are cum să joace în ceva extrem de prost.
Am avut dreptate, nu doar că nu e prost, povestea fraților Menendez este o mini-serie care îți dă lumea peste cap, iar Javier Bardem face un rol senzațional. Îl crezi atât de tare încât îți vine să-l strângi de gât de la tine de pe canapea.
Habar nu am aveam de cazul Menendez și nici n-aș fi aflat de el vreodată dacă nu vedeam mini-seria. Nu vreau să vă dau spoilere, o să vă spun pe foarte scurt atât: cei doi fii ai unei familii bogate hotărăsc să-si omoare părinții. Treabă pe care o și execută. Cum și de ce, rămâne să vedeți voi dacă dați play.
Eu o să vă mai spun doar că n-o să regretați vreo clipă. Este foarte bine scrisă și senzațional jucată, nu doar Bardem face un rol senzațional, toți sunt extrem de buni, iar faptele descrise sunt reale sută la sută.
👉 The Menendez Brothers – documentar, Netflix
Vă dați seama că n-aveam cum să nu văd și documentarul, după ce-am aflat din mini-serie care a fost povestea oribilă a familiei Menendez.
Dacă mai aveam vreo îndoială că așa ceva n-avea cum să se întâmple în realitate, documentarul vine să confirme că serialul respectă la virgulă adevărul.
M-a uimit cât de tare seamănă personajele din serial cu adevărații Menendez. Copiii, cel puțin, cei doi frați criminali sunt aproape unu la unu cu cei din realitate. Până și avocata lui Erik e făcută să fie leit cu cea care l-a apărat în realitate. Uite, vedeți aici cât de bine seamănă frații, în dreapta sunt cei reali.
Dacă vedeți mini-seria, n-aveți cum să nu vă uitați și la documentar. Trebuie doar să aveți stomacul tare, pentru că ambele sunt destul de greu de dus.
👉 Spiritele din Inisherin – film, Max
L-am ratat la vremea lui în cinematografe, după care l-am tot căutat pe platformele de streaming pentru care plătesc abonament, dar nici gând să dau de el.
Da, da, știu că-l puteam vedea pe unul dintre multele site-uri pirat, dar refuz să fac așa ceva, refuz să le dau credit celor care pur și simplu fură munca altor oameni. Iar filmele sunt muncă enormă dublată de foarte mulți bani investiți, de ce aș alege să mă uit la ele pe site-uri care pur și simplu se pișă pe munca altor oameni?
Nfine, revenind, până la urmă l-am văzut săptămâna asta pe Max (fostul HBO), totul ok.
Prieteni, dacă nu l-ați văzut sfatul meu e să vă rupeți două ore în weekendul ăsta și să-l vedeți. Nu că este foarte bun, este literalmente o bijuterie de film, n-aveți cum să ratați așa ceva, pe mine m-a spart.
Satul ăla irlandez este un univers pe care nu l-am mai întâlnit nici măcar în cărți, iar locuitorii lui sunt la fel de aparte. Vă spun, te bucuri de fiecare dialog în limba aia ciudată care pare engleză, dar nu prea e.
Te bucuri de modul în care este jucată fiecare scenă, iar cei doi, Colin Farrell și Brendan Gleeson, sunt absolut senzaționali.
Dați-i o șansă, vă asigur că vor fi 109 minute extrem de bine investite, poate cel mai bine din acest weekend.
👉 Justice – film, Netflix
Polonezii sunt foarte buni pe cinematografie, iar „Justice” nu face decât să confirme. Ar fi fost un film extraordinar, un thriller cu un scenariu bine scris și cu niște actori care joacă perfect, dacă nu avea o greșeală care m-a lăsat cu gura căscată.
Pe scurt, este vorba despre un jaf, însoțit de triplă crimă, al unei bănci poloneze, la începutul anilor ’90. Cum banca se pregătea de o fuziune în urma căreia urma să devină cea mai puternică instituție financiară din Polonia, cazul a fost intens mediatizat, pentru rezolvarea lui fiind reactivat un fost ofițer de securitate (nu știu cum se numea Securitatea poloneză).
Până aici totul ok, filmul mă ținea în priză bine de tot, mai ales că toată acțiunea semăna extrem de bine cu ce se petrecea și pe la noi în anii ăia. După care vine greșeala care m-a făcut să strâmb din nas.
Nici nu știu dacă să v-o spun sau nu, pentru că e spoiler. Uite cum facem, v-am atras atenția că va urma un spoiler, prin urmare dacă vreți să vedeți filmul, zic să nu citiți ce urmează.
Principalul suspect îl angajează pe unul dintre capii mafiei locale să-l omoare pe fostul securist reactivat, adică pe cel care conducea ancheta.
Mafiotul acceptă, dar cu o condiție: i-l aduce legat pe polițist, dar de omorât îl omoară tot suspectul cu mâna lui. Ok, zis și făcut.
La indicațiile mafiotului, suspectul de jaf îl găsește pe polițist legat fedeleș într-o încăpere goală de pe un șantier. După ce recunoaște că el a comis jaful urmat de crime, scoate pistolul și trage, doar că, ce să vezi, arma de fapt era goală, fără gloanțe, pentru că fostul securist și capul mafiei erau tovarăși vechi, prin urmare l-au lucrat ca pe copii mici.
După focul de armă eșuat, securistul îi dă ucigașului o lovitură în gât și-l pune-n cur, îl scoate din uz.
Ai fi zis că în momentul ăsta s-a cam terminat totul, acum putea să-l aresteze liniștit pentru tentativă de omor asupra unui polițist în exercițiul funcțiunii și pentru că-și recunoscuse jaful. Doar că, în loc de asta, polițistul pleacă spunându-i că până la urmă tot o să-l prindă.
Ăăă, ce? Adică îl ai p-ăla un mână, la o adică puteai să-l filmezi sau să-i organizezi flagrant cu martori, dar îl lași în pace pe motiv că îl prinzi tu mai încolo? Cine și de ce ar face așa ceva?
Lasă că existau camere video sau microfoane și în anii ’90, dar putea s-o ascundă într-un colț pe partenera lui și pe baza mărturiei ei să-l bage p-ăla în pușcărie pe viață. Doar că nu s-a întâmplat nimic dintre toate astea, ăla a rămas liber ca pasărea cerului, iar eu cu gura căscată.
Una peste alta, filmul n-a fost rău, doar că nu mi-am mai putut scoate din cap, până la final, toată treaba asta pe care v-am povestit-o mai sus.
Atât pentru azi.
Mulțam de recomandări!
Se numea SB poliția secretă poloneză. Denumirea lungă e ceva cam greu de pronunțat, tipic polonez.
Spirituele din Inisherin l-am vazut la cinema. Super film. Colin Farrell en Brendan Gleeson fac o echipa de zile mari. De altfel oriunde joaca impreuna.
O sa pun Monsters pe lista.
Comentariu beton!11
Mulțumesc, nu ma dau în vânt după documentare cu crime, dar „spiritele…” îl voi vedea sigur. Tare îmi place accentul ala irlandez. Dacă e cu peisaje, cu atât mai mult.
Păi nu te uita la documentar, dar uită-te la mini-serie. Crede-mă, nu e despre „o crimă”, este despre cu totul altceva, crima fiind doar rezultatul. Nu zic mai mult, că nu vreau să dau spoilere.
Mie mi s-a ridicat păru’ pe mine când am văzut Monsters! Nu-mi venea să cred că poate fi adevărat! Foarte bine jucat, bine făcut, copiii – actori au jucat impecabil, iar de Bardem nu are rost să vorbim. Când am mai văzut și documentarul am zis: „Doamne apără și păzește!”
Despre „Spiritele…” ai mare dreptate. Este un filmm de artă, atmosfera creată, necuvintele, sătucul ăla, comunitatea… rar vezi așa film! Cuplul ăsta Colin – Brendan (fucking Bruges!) are ceva aparte, ei și dacă nu vorbesc spun ceva, joacă admirabil!
Nu am văzut Justice. Tot ce am văzut polonez a fost bun! E pe listă. Mulțumesc!
Comentariu beton!12
Eu am vazut In Bruges tarziu, la HBO, dupa ce vazusem Spiritele la cinema, si m-am gandit dupa scenariu si atmosfera, plus cuplul de actori, asta trebuie sa fie facut de acelasi regizor, binenteles era!
Și ce bun e și In Bruges
La Banshees joaca superb inclusiv Barry Keoghan. Sunt scene ce vor fi savurate precum un whisky bun. La fel ca In Bruges, filmul te va face sa doresti sa revii iar asupra lui, ca sa descoperi amanunte si sa te bucuri de scenariu si de jocul actorilor.
Ca sa vin si cu o recomandare: Divortati. Film polonez la care am ras in hohote de cateva ori
right, da’ pîn’ la urmă tot n-au tăvălit BC cum ar fi trebuit…
un 7/10 la mine
Apropo de Banshees – vedeti si serialul Banshee, e un pic mai vechi dar e extraordinar de bun. https://www.imdb.com/title/tt2017109 e pe Max
Le-am vazuit pe ambele cu fratii Menendez. Urmeaza Spiritele in weekendul asta.
boierule, chiar ca niciodată, nu m-ai nimerit cu nimic nou;
văzut Justice acum vreo 4-5 zile, same nedumerire…( am înghițit cu greu că polițaiu’ fiind fost securist tre’a să fie mai catolic decît papa);
despre spirite, fix, da’ fix ca tine, l-am căutat de am turbat; și da, este EXCEPȚIONAL; btw, din cauză de Farrell am început The Penguin, pe Max;
cît despre frați, tot din cauzã de Bardem îl am descărcat pe telefon, urmeazã; va fi și documentarul, merci;
PS mai știi cu căldura la hotel? aceleași gînduri pioase am la adresa celui care a decis că nu se mai pot descărca filme pe MAX
Ăștia parcă fac ORICE să încurajeze piratatul. 🤷♂️
Eu descarc sa le urmaresc offline, pe max desi descarcate tot online trebuia sa fii, deci la ce bun?
terminat ambele menendez; fuck! am gugălit aseară și se pare că problema îi iar de actualitate (erau declarații de cu 7 ore înainte)!? iar eu, ca niciodată, nu am nici cea mai vagă idee de care parte mă situez…
Nu am vazut inca mini-seria si documentarul dar sunt pe lista. Un judecator tocmai ce a decis ca fratii Menendez sa fie eliberati sau ceva de genu.
Mie, trebuie sa recunosc ca, imi vine greu sa ma uit la seriale, documentare gen cele cu fratii… daca va uitati atent la fratii din realitate se vede clar ca au suferit enorm
Confirm, „Justiție”este minunat, real și pot să spun actual. Securiștii mai zvâcnesc din când în când și la noi.
Warrior -netflix
L-am inceput aseara si nu m-am lasat pana nu am vazut 6 episoade. Foarte bun !
Da, da, absolut superb să-i auzi pe chinezii ăia vorbind între ei două fraze în engleză și una în chineză. N-ai cum să te uiți la așa ceva decât cu sonorul pe mute. 🤷♂️
Versiunea chinezeasca 30+ episoade la „Three Body Problem”. In afara de revolutia rosie (ce apare in carte si serialul american, versiunea chinezeasca respecta cartea!
Credeam ca numai eu sunt nebuna care nu se uita nici picată cu ceară la filme pe siteuri pirat. Am vazut două filme in viata mea in acest fel : Pretty Woman si It s a wonderful life. Pe primul l-am vazut in anii 90, pe cel de-al doilea, in zilele noastre cand eram in depresie si mi l-a recomandat cineva. Ulterior, l-am vazut si la cinemateca dar ce frumos a fost.
Multumesc pentru recomandari, incepe vacanta de Halloween iar eu am pe lista 4 filme de vazut la cinema la care se mai adauga filmele tale, nu o sa ma plictisesc.
Recomandare si de la mine – The Guilty – Netflix. Este regizat de un domn care se numeste Gustav Moller al carui ultim film tocmai ruleaza pe ecranele de la noi -Vogter- Sub supraveghere. Uitandu-ma la The Guilty, aproape ca n-am respirat, mult de tot mi-a placut, asa ca abia astept sa il vad si pe cel de la cinema.
Mulțumim! „Banshees”, absolut superb! Las şi eu aici un film şi un serial: „Argentina 1984”, un film foarte bun despre judecarea militarilor vinovați de genocid în acelaşi an şi „The Lincoln Lawyer”, după cărțile polițiste ale lui Michael Connelly, excepționale!
Am văzut și eu serialul polonez.M-am mirat și eu că nu l-a arestat atunci când l-a amenințat cu arma.
Pe mine m-a răvășit ambianța.Camerele cu mobile vechi,canapele lăsate,îmbrăcămintea și obiceiul de a face mâncare caldă în birou pe reșou . Sărăcia.Mi-a trezit amintiri .Cred că era în anii ’90 când a fost greu peste tot.
Ceea ce trebuie înțeles, este faptul ca au vrut sa scoată în evidenta corectitudinea securistului, care oricum era hulit de șefii care îl numisera pentru acest caz. Tehnologia din vremea aceea este doar un basm de adormit copii, nu exista sau oricum nu pentru un flagrant. Ulterior au arătat că a avut mai multe dovezi, dar s a riscat mai mult, este adevărat. All în All, nu as zice ca este o greșeală acolo.. Zic și eu..
Bosule, sunt anii ’90, tehnologia nu era nicidecum basm de adormit. Aveau muritorii de rând acces la camere video, darămite ditamai poliția poloneză. Ca să nu mai spun că puteai să umpli locul ăla de polițiști și procurori ca martori, și-l arestai pe baza mărturiei lor. Era tentativă de asasinat, îl luau pe loc.
Monsters și mini serialul despre frații Menendez sunt, ambele, excelente. Și merită văzute, mai ales că ieri, un judecător din LA a recomandat schimbarea încadrării fraților, adică ar putea fi eliberați condiționat (https://edition.cnn.com/2024/10/25/us/erik-lyle-menendez-brothers-resentencing-whats-next/index.html). Vedem ce mai urmează, că am un feeling că Netflix o să facă un documentar cu ei și post-pârnaie.
Ziceti-mi si mie unde se poate vedea Spiritele, si in gen ce platforme recomandati.
Eu vad pe Lookmivie and cmovies
Mulțam fain
Am văzut Spiritele, Monsters l-am salvat, iar la filme poloneze nu vreau să mă uit. Mulțumesc, aidi pa.
Mie mi-a plăcut teribil Tulsa King, unde Sylvester Stallone face un rol grozav. Nu mă omor eu după filme/seriale cu mafioți, dar astea in care există și umor de calitate (chiar dacă acțiunea nu e tocmai realistă) sunt fix pe gustul meu. Cum au fost și The Gentlemen, filmul și serialul. Bine, te poti baza pe Guy Ritchie să nu te dezamăgească.
Spiritele e de ceva vreme pe Max. Dar mi-a trebuit ceva vreme să îl văd. Trebuia o anumită stare de liniște care să fie compatibilă cu peisajul. Brendan Gleeson m-a impresionat ca Profesor Moody în Harry Potter. Plus In Bruges. Era aseară pe HBO2 și chiar am stat să revăd finalul.
Au pus Holdovers pe SkyShowtime. Paul Giamatti este senzațional!
Te rog, dacă se poate, să elaborezi puțin pe marginea filmului „Spiritele din Inisherin „, de ce îl consideri o bijuterie de film, pentru că doar atmosfera irlandeză și jocul actorilor nu sunt de ajuns să facă un film mare. Să nu fiu greșit înțeles, nu neg valoarea filmului, vreau doar să aflu de la alte persoane competente, și se pare că tu ești, în ce constă forța acestui film, care sunt ideile și mesajele pe care le transmite.
Incaerca si FROM.. ai 1 sezon pe netflix si urmatoarele 2 pe hbo max.. te va prinde..
Hit and Run. Pe Netflix. Nu-i mai dai drumul. E o chestie de spionaj superinteresantă (pardon my spelling…)
E ăla cu Lior Raz, n-am putut să trec de episodul doi.
Dacă ți-a plăcut hit and run, sfatul meu e să te uiți la Fauda. Abia la ăsta o să înțelegi ce înseamnă „nu-i mai dai drumul”. O să-ți iei concediu ca să poți să te uiți non-stop.
rabbit hole, jack Ryan, the spy, plus bulletproof care e englezesc dar are si umor.
Justice – nu pare greseala. Pentru flagrant ar fi trebuit sa explice cum a ajuns in ipostaza respectiva devoaland relatia de actualitate cu mafiotii. Zic și eu.
Și eu am văzut la fel ca tine, prima oară serialul “Monștrii” și apoi documentarul despre frații Menendez. După serial rămăsesem nedumerită. Au fost sau nu molestați de către tată? Pentru ca dovezile din al doilea proces spuneau altceva. Apoi, in documentar am înțeles mai bine. Că al doilea proces a fost o caricatură de proces. Ce judecător dobitoc! Tu îți dai seama că frații au trăit mai mult în închisoare decât afară? O să fie interesant pentru ei, dacă vor fi eliberați…
Spiritele… l-am văzut de mult, tot pe MAX. Și mi-a făcut poftă să mă uit din nou la În Bruges. 🙃
As recomanda serialul Bookie (2023) pe Max. Este total neașteptat. Despre pariuri și nu numai, cu mult umor.
Am văzut Spiritele mai demult. Pe lângă Farrell şi Gleeson m-a impresionat tâmpițelul interpretat de Keoghan.
În altă ordine de idei, mă întreb dacă pe baciul Vasilescu îl interesează filmele la fel ca fotbalul la nivel național. Adică avem națională dar şi jucători născuți în alte țări. La fel şi cu actorii.
În atmosfera unui castel german, Hohenaschau, la insistențele soției m-am apucat să citesc în teutonă o carte intitulată Väterlander, cu autorul Sabin Tambrea. După a doua pagină am căpătat convingerea irevocabilă că numele trebuie să fie Sabin Țambrea, nu se poate altfel când ai tăi te strigă Nuku de la Sabinuku. A doua zi când în alt loc am avut internet Google mi-a adus biografia şi moaca autorului, spre surpriza mea era unul dintre cei mai promițători actori germani, nu ai cum să-i ratezi prezența scenică.
chiar aveam monsters pe lista, acum m-am convins. ii dam play, ms 😀
Aș adăuga documentarul The Remarkable Life of Ibelin. Atâta zic. E pe Netflix.