Mi-am dorit atât de mult să văd „Trei kilometri până la capătul lumii”, încât, dacă am fi ajuns în Timișoara la o oră rezonabilă sau măcar dacă n-ar fi fost meciul României, m-aș fi dus să-l văd încă de marți seară când am ajuns în țară.

Nu știu exact de ce (e posibil să fie datorită faptului că sunt fan Emanuel Pârvu, cel care semnează regia, și Bogdan Dumitrache), dar aveam o presimțire că e bun și-mi doream extrem de tare să mi se adeverească această presimțire.

Am fost aseară să-l văd și nu doar că mi s-a adeverit, dar pot să vă spun cu mâna pe inimă că este unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut vreodată. Atenție, nu unul dintre cele mai bune filme românești pe care le-am văzut vreodată, ci unul dintre cele mai bune filme, în general.

Este incredibil de bun, este senzațional. Este atât de bine făcut, atât de bine jucat, iar subiectul… o, doamne, subiectul! Nici nu știu cum să vă spun, că n-aș vrea să dau prea multe spoilere, dar m-a făcut praf, mi-a făcut creierul zob. M-a trecut prin toate stările posibile, m-am enervat în sală de mi-a crescut tensiunea, am ieșit de acolo terminat, fără să pot să vorbesc.

La ieșire, m-am întâlnit cu Mara, care, întâmplător, era la un eveniment în același mall și-a hotărât să meargă acasă cu mine. Când ne-am întâlnit, efectiv nu puteam să vorbesc cu ea. M-a întrebat ce am, dar am rugat-o să mă lase să mă liniștesc și să procesez ce am văzut, ca să putem sta de vorbă și să-i explic.

O să vă spun foarte pe scurt și fără să intru deloc în amănunte, ca să nu vă stric plăcerea dacă mergeți să-l vedeți. Într-un sat uitat de lume, undeva din Deltă, Adi, un puști de 17 ani, gay, ia o bătaie groaznică de la alți puști, fix din acest motiv, pentru că este gay. Mai precis, l-au călcat în picioare când au aflat, adică atunci când l-au văzut sărutându-se cu un alt băiat.

Apropo, felicitări echipei de la machiaj! Este prima oară când văd într-un film românesc rezultatele unei bătăi arătând fix ca după o bătaie adevărată, cu echimoze, piele spartă și ochi tumefiați, umflați cât pumnul. Puteai să juri că băiatul ăla și-a luat niște bocanci în față. De obicei, rezultatele bătăilor din filmele noastre sunt niște vânătăi penibile colorate cu trusa de machiaj și cam atât. Eventual până a doua zi dispar, e ăla ca nou.

Revenind. Ajuns acasă, când îl vede taică-său bătut în halul ăla îl ia de-o aripă și-l duce la postul de poliție din sat să depună reclamație. Reclamație în urma căreia începe ancheta, iar în timpul desfășurării anchetei părinții află cu stupoare că băiatul lor este „curist, adică se fute-n cur”, ca să-i citez exact pe cei doi care l-au bătut până la desfigurare.

De-aici încolo lui Adi i se răstoarnă lumea. Tot ce știa el despre părinții lui, despre cei din sat, despre tot ce cunoscuse până la vârsta de 17 ani, nu mai este valabil din momentul în care oamenii au aflat că Adi „se pupă cu băieți”.

Nu pot să vă descriu cât de puternică este scena în care maică-sa l-a întrebat cu lacrimi în ochi: „de ce, mamă? De ce te pupi cu băieți? De ce ți se întâmplă tocmai ție?”. De ziceai că fiu-său urmează să moară. Se simte în tonul și toată atitudinea ei că mai bine murea, măcar n-o mai făcea de rușine în sat.

Nu vreau să vă spun mai multe, că e păcat să nu le descoperiți singuri, dar tot ce se întâmplă în satul ăla este șocant și te face praf.

În schimb, vreau să vă zic că urmează un weekend în care v-aș recomanda să vă rupeți două ore și să mergeți să vedeți filmul ăsta pe care eu l-am văzut cu sala goală, eram literalmente singurul spectator. În condițiile în care ar merita să facă săli pline, toți ar trebui să-l vedem.

Eu o să mă duc din nou la el, cu fetele, că vreau neapărat să-l vadă. După ce-l vedeți, mai ales dacă aveți copii, o să înțelegeți exact de ce vreau asta.

Atât pentru azi.

P.S. De un singur lucru îmi pare rău: că n-au mai fost bani și pentru sonor. Filmul ăsta chiar merita să nu sufere de boala cronică a filmelor românești: sonorul infect. Nu s-a putut, probabil că n-a mai fost buget și pentru asta.

În primele 15-20 de minute s-a auzit atât de rău, c-am simțit nevoia de subtitrare, dar n-a avut. După care, ori și-a mai revenit, ori m-am obișnuit eu să descifrez ce zic personajele, că parcă n-a mai fost chiar atât de rău.