Dacă te apucă să călătorești prin Europa în perioada asta a anului, o să te lovești de o problemă pe care aproape sigur n-o anticipai la plecarea de acasă: o să faci frigul prin camerele de hotel.
Cumva, pe principiul „încă n-a venit iarna”, aproape toți hotelierii din Europa consideră că e ok să nu dea drumul la căldură pentru că încă e destul de cald afară. Da, este încă destul de cald, dar ziua. În schimb, noaptea, când afară sunt 5-6 grade, în camere e la fel de cald ca la mine la Vâlcea, iarna, pe vremea lui Ceaușescu, când singura sursă de căldură din casă era aragazul de la bucătărie.
Identic se întâmplă și în lunile martie sau aprilie, nu-ți dă nici dracu’ drumul la căldură, pe principiul „gata, s-a dus iarna”. Ce contează că a nins și afară suflă viscolul, nu înțelegeți că a trecut iarna?
Ferească ăl de sus să te duci la recepție să le explici că-ți e frig, îți vor recomanda călduros să te îmbraci mai gros sau să mai pui o pătură pe tine. Și nu, nu glumesc, am pățit de nenumărate ori.
Iar asta, prieteni, mi se pare că este nesimțire și ipocrizie pe banii clientului. Că dacă e să cauți printre facilitățile oferite de respectivul hotel, n-o să găsești nicăieri scris: „nu dăm drumul la căldură”.
Prin urmare, mă aștept ca de banii pe care îi plătesc să fac în cameră temperatura la care mă simt confortabil, nu să mă duc la recepție zgribulit de frig și să ridice fătucile alea din umeri oferindu-mi un fes sau încă o pătură.
Sau, dacă chiar ești atât de calic, taxează-mă suplimentar pentru căldură în cameră, dar nu mă lăsa să dârdâi de frig, în plm!
N-o să uit în viața mea cum m-au lăsat în Varșovia să mor de frig în cameră. Răcit cobză fiind, cu temperatură și frisoane, i-am rugat cu cerul și cu pământul să-mi facă mai cald în cameră. În loc de căldură, au făcut elegant pipilică pe mine, pe motiv că e iunie, deci e cald, ce nu înțelegi? Erau 8 grade la Varșovia în nopțile pe care le-am stat acolo.
Fmm!
P.S. Jur că începând de azi, în toate hotelurile în care voi mai face frigul, o să deschid apa caldă la baie și-o s-o las toată noaptea curgând.
Iar peste zi, o să las lumina aprinsă peste tot, în timp ce eu o să fiu plecat să vizitez orașul.
Doar așa, în semn de protest pentru că hotelierii sunt niște calici.
sursa foto: freepik.com
găsești in orice supermarket heater (~10 EUR). 1500-3000w, numai bun pentru tine. La preț de bere, disposable. E bun și pentru pus sub birou, dacă îți e frig la picioare. Confortul primează, king!
Comentariu beton!23
Era tot ce-mi mai doream să car după mine când plec pe undeva.
Haha ce idee buna. Si asa isi ia espressorul cu el (si eu la fel), ce mai e si o aeroterma mica, pentru situatii dinastea de nesimtire a hotelierilor.
Comentariu beton!32
@Mihai: Când am zis disposable m-am referit tocmai să-l cumperi de acolo, ca să nu-l cari.
Comentariu beton!14
@Bogdan, e valabil dacă stai la un singur hotel, dar eu de obicei schimb multe hoteluri când plec prin Europa. deci ori îl car după mine (ceea ce este exclus), ori îmi cumpăr câte unul pentru fiecare hotel. Ceea ce din nou este exclus. 🤷♂️
Eu propun sa plece deja cu rulota daca tot se mai strang atatea chestii de luat neaparat cu el :)))
Comentariu beton!19
Ești penibil!
B0$$, e pe bază de „climate change”. Moare planeta-n pula mea dacă trăim toți confortabil. Important e că târfele de la Davos se plimbă cu „private jet” să ne spună nouă, pulimii, că tre’ să salvăm planeta. 🤷♂️
Zi mersi că nu te-au pus să faci duș cu cel din camera vecină ca să faceți economie de apă și săpun. 🤭
Comentariu beton!136
N-a lipsit mult.
Vai, mi-ai adus aminte de-o mițură de la recepția unui hotel de 4 stele din centrul Rotterdam-ului. Adică știu că nici stelele nu mai sunt ce erau, dar erau totuși 4, nu 1 sau 2.
Sfârșit de octombrie, 3-4 grade afară pe timpul nopții. Termostatul din cameră, blocat. A doua zi la recepție, “vai, dar niciunul dintre oaspeți nu s-a plâns, sunteți prima care spune că e frig!”. Păi or fi eschimoși, cucoană, ce-mi pasă, mie mi-e frig. Dacă diseară e la fel, cobor și fac reclamație oficială.
Ce să vezi, seara nu doar că termostatul era deblocat, dar în cameră era o temperatură absolut confortabilă. Păi FMM 🤬
Comentariu beton!79
I-auzi, fmm.
olandezi …astia isi tin casele pe 17-18 grade, aia bogatii se huzuresc la 19 grade. si nu dau drumul la caldura, din principiu, pana in decembrie.
la magazine gen primark, la sectiunea de haine de casa, sunt diverse paturi in forma umana (onsie or such).
ah, iar olandezii sunt, surprinzator, un popor de resemnati, socant de frugal si conformist: e frig? asta e situatia, dardaim ca toti ceilalti. Sunt convinsa ca nici nu le trece prin cap ca s-ar putea schimba ceva daca s-ar plange.
Iar daca te plangi ca ai vrea sa schimbi ceva catre un olandez… intrebi, pe buna dreptate
– De ce e asa? ca nu e bine!”
raspunsul e, invariabil
– pentru ca asa e/asa functioneaza”
Tu perseverezi romaneste
– dar de ce functioneaza asa? nu putem sa schimbam ca sa fie bine?
raspunsul e un glacial
– Nu. – nici macar o silaba in plus, nici macar un muschi tresarind pe fata in timp ce tu iti dai pumni in cap de frustrare
– De ceee?
– Pentru ca asa e/functioneaza.
La dr de familie, la supermarket, la restaurant, pretutindeni.
Poate hotelierii care au mult de-a face cu strainii sunt mai „flexibili”, dar sunt convinsa ca a fost necesar sa le faca cineva training serios si sa ii invete ca exista solutii si trebuie sa gandeasca pentru a le gasi.
Comentariu beton!32
Noi am fost cazați în Rotterdam anul acesta la 2 hoteluri în septembrie. Am prins o căldură groaznică. La primul hotel a fost ok, aer condiționat, condiții foarte bune, la al doilea însă, central, nu exista aer condiționat, exact cum spune și Mihai „pentru că …”. Am fost nevoiți să stăm mai mult pentru că fiică-mea este studentă acolo. Și, din poveștile altor studenți, am aflta că e nasol cu căldura, că gazdele intră peste tine și o opresc că se consumă, indieferent de prețul plătit. La fiica mea, la un soi de cămin nou construit, se specifică clar să nu s eoprească căldura deoarece există risc de igrasie. A stat cu geamurile deschise deoarece a fost pornit sistemul de încălzire, pe timpul nopții fiind nu știu câte grade, dar ziua se încălzea, bătea soarele în geam și murea de cald. Iar costurile cu utilitățile sunt incluse. Ce să mai înțeleg?
Ladyrose, lucrez cu ei zilnic enfix cum spui nu ar îmbunătăți nimic nici dacă le spui cum pt că e contra firii lor. Nu ii duce electromotorul sa le pornească neuronu’ care rămâne înghețat mai ceva ca un motor de Dacia 1300 nepornit de o săptămână iarna.
Dacă nu ii iei tare ei nu pricep că fac ceva greșit și că se poate mai bine. Și nu îți mai zic că domeniul e unul strategic de top.
E posibil ca o aerotermă din aia de 1500W să nu fie capabilă să încălzească o camera de hotel de la 16 grade până la 22, dar e cu siguranță un prim pas.
Este, da, doar că e tot ce-mi mai doresc să care după mine.
Pai nu mi-e clar cu ce ar fi diferit fata de espressorul Nespresso, acum cateva luni ala nu era o problema ca se cara. Ca doar te duci cu masina, nu il cari in spate.
Problema e că nu-mi ajung mâinile.
În plus, pentru căldură în cameră am plătit deja, de ce plm să mai car ceva după mine?
Nu ai cum sa lasi lumina aprinsa in timp ce esti plecat. In majoritatea hotelurilor curentul electric sau caldura nu functioneaza decat daca pui cardul/ cheia in nișă. Sa faca economie nu de alta.
Comentariu beton!18
Nu și dacă ceri două carduri la recepție. Și cum eu rezerv tot timpul cameră dublă, sunt obligați să-mi dea două. Pe unul îl las în cameră.
Am un card bancar vechi (expirat) și dacă am nevoie să-mi las ceva pornit în cameră a funcționat în locul cartelelor de la recepție. (Da știu că priza de la frigider e pe direct, dar uneori nu vrei să strici „feng-shuiul” sau poate vrei doar să faci pagubă).
Soluții avem, probleme să fie 🙂
Comentariu beton!30
@un om, la hotelurile mai noi nu prea mai funcționează faza cu cardul bancar (am și eu măcat trei expirate la mine), că au ceva senzor sau chip cardurile de la hotel, și nu mai poți să-i păcălești. De-aia cer două carduri la recepție, ca să fiu sigur.
La faza cu cardul ii fentezi foarte usor. Bagi un card de farmacie in aparatul din camera si pui pancarda cu „Nu deranjati” pe usa si lasi AC/caldura pornita in functie de anotimp.
Eu asa procedez.
Crede-ma functioneaza in 90% din cazuri.
Montez asa ceva.
Da, in majoritatea poți să lași orice card băgat, chiar și o carte de vizită (încercat), dar în cele mai noi nu merge decât cu cel al hotelului, cum spune și Șefu’. Așa ca rămâne doar să ceri două carduri.
P.s.: la hotelul unde lucrez eu, nu mai avem căldură centrală, avem doar aparatul de aer condiționat rece/cald, și fiecare și-l pune la câte grade vrea. Partea negativă, spun unii clienți, e ca e aerul mai uscat.
Comentariu beton!14
la greci aveau in fiecare camera (dez)umidificator, tot din cauza de AC.
bineinteles ca facea si ala zgomotul aferent.
Merge cu orice fel de card,nu doar cu cel de la recepție. Eu l-am probat pe cel de la Catena 😅😅
Ca nu oi avea unu expirat acasa sau o dublura de IKEA, auchan etc. La turcaleti faceam d adtea ca eu sunt rau la caldura, lasam aerul la 22 de grade si valea la piscina. Seara era perfect.
Ăștia, până nu văd poze din cameră cu steluțe de gheață desenate cu degetul pe geam, nu bagă lemne pe foc. Păi să nu le lași urme de frână pe feon? ‘Că cu’ ăla merge să te încălzești…
Comentariu beton!11
Acum când scriu acest comentariu sunt într-o cameră de hotel din Zwolle, Olanda.
Caloriferele duduie și afară sunt 15 grade acum. 😀
Sunt plecat de o săptămână prin zona Dortmund – Essen – Duisburg și Olanda. E căldură peste tot în camerele de hotel. Asta pentru că e cald afară. 🤦♂️ Luni au fost 2 grade afară și i-a speriat bine și acum văd că au uitat să o oprească.
Comentariu beton!24
Am pățit anul trecut la sfârșit de octombrie în Verona. Frigut bine afară noaptea, decent ziua. A mers aerul condiționat pe căldură de stăteam în chiloți.
La fel cu ceva ani în urmă în Olanda în noiembrie, unde ziua erau vreo 10 grade și noaptea spre 0 au zis că ei încă nu pornesc căldura acum, iar în cameră vreo 18 grade și alea trase de păr…dușul pus pe fierbinte și lăsat ușa larg deschisă la baie…se încălzea decent. În ultimă noapte din 3 au dat drumul la căldură. Cred că se făcuseră vreo 27 de grade că simțeam nevoia sa deschid geamul. 🤣
Comentariu beton!16
Vestul Europei zice ca e mai sanatos sa dormi mai în frig. Pe timpul noptii se opreste caldura si in case. Daca esti plecat din hotel si vii seara pe la 11, caldura care oricum n-a mers la tine in camera peste zi, s-o oprit central ca a venit noaptea. Astia asa fac si acasa.
Deci daca pleci cu masina, un heater electric micut casa sa dea caldura fix spre tine, e cea mai buna solutie.
Comentariu beton!15
@IoanaP: Vestu’ Europei e invitat să-mi pupe, cu pasiune arzătoare, ochiu’ maro și să-i dea limbi senzuale mielului c-o nară, nu să-mi spună mie cum îmi place să-mi trăiesc viața că nu i-am luat-n suliță familia.
Comentariu beton!26
@John Temple: cand o sa se refere la tine, o sa le transmit
O fi sănătos sa stai la frig, da eu nu vreau sa trăiesc 100 de ani congelată🥶Ma multumesc cu 70 ani la 22 de grade 😁
Comentariu beton!11
John Temple, ești minunat! Mi-ai luat vorba din gura(cu mici excepții lol), și m-ai rămânând o doamnă! Nu îmi pasă ce cred ăia ca e sănătos! Am dreptul la confort, pe banii mei!
Să știi că nici iarna nu e mai bine. La multe cazări termostatele sunt blocate pe 18 grade și efectiv trebe să stai cu geaca pe tine.
Lasa ca nici ca la noi in Poiana nu-i bine! Te imbraci de iarna, sa iesi afara pe partie si pana iesi din hotel, holuri lungi, lift, scari… te trec toate apele. Noi gestionam mai bine temperaturile modeste.
Si pana la urma cum? Nu-i cald in tarile cu apa calda?
Am patit acelasi lucru in hotelurile Disneyland Paris, hotel de 5 stele nu orice bomba. Muream de frig cu copilul in camera si cand am mers la receptie ei ne-au spus ca 18-19 grade in camera este ok, daca scade sub 16 pot da drumu la caldura. Fiind luna aprilie ei au oprit centrala de caldura pentru tot complexul pe motiv ca a inceput primavara. Deci in partea vestica a europei este o normalitate, noi care venim de pe vremea cand ne clantaneau dintii in gura de frig iarna vrem multa caldura. Nu stiu cum este corect dar parca pe banii mei vreau confortul meu.
Comentariu beton!52
Vezi ce pățești dacă te plimbi toată ziua teleleu? Mai stai și tu acasă.😁
Sper că în țara lui Moș Crăciun nu or să te cazeze ăștia în vreun iglu.😝
Comentariu beton!18
E mai camd intr-un iglu 😅
Io aveam un obicei să las și teveul, și lumina aprinsă atunci când coboram la restaurant. Da’ nu mai merge peste tot, pentru că dacă scoți cartela, se oprește și curentul. Și-au luat măsuri excrocii
Tübingen, Germania, final de noiembrie anul trecut sau ceva. 15 grade in camera, ca probabil băgaseră doar un lemn in sobă. M-am plans, au venit și s-au uitat, și-au cerut scuze. M-am plâns încă o dată, a venit un tehnician pe care Mr al meu (tot neamt în călduri sau ceva) i-a zis ca totul e ok. În condițiile în care aveam un copil de 11 luni cu noi. Te mai sapă hotelul, dar și tu Brutus??
Comentariu beton!13
Neatza. Iti inteleg frustratea dsr facand paguba ala plateste putin mai mult si tu esti multumit. Dar e putin aiurea in situatia actuala cu incalzirea globala and shit sa consumam ampulea. Stiu ca e un pipi in ocean dar cred ca o recenzie corecta de o stea⭐️ e mai ok si sa-l iei pe manager la plua (sa vina sa doarma cu tine in pat daca nu te crede). Cred ca ar fi mai corect asa.
Comentariu beton!12
Păi tu poți să faci asta cu recenzia liniștit.
Fac ceva pe incalzirea globala. Exact alea 3 grade in plus de la mine de acasa or fi problema. Hai sa inghetam de frig cu totii, sa nu mai miscam nimic, ca se mute Pamantul. Exact de la x si y, nu de la super-consumatorii din industrie. Becul meu, baga-si-l-ar Greta in dos, ala incalzeste planeta.
De acord, ii freci la cap din 5 in 5 minute si faci scandal, sa te tina minte. Steaua aia mai functioneaza uneori, dar si bazaitul constant, pana se satura aia de „nebun”.
Stiu ca noi romanii avem o treaba cu caldura si e normal, dupa jde ani de inghetat in casa.
Ma intrebau vecinii daca dau drumul la foc. Normal ca dau, si in aprilie, daca da dracu’ zapada (a dat dracu’ zapada si la miez de aprilie). Ei spuneau ca mai pun o bluza pe ei. Sa puna, ca eu nu mai fac frig, mai ales cand am EU acces la propria caldura. Da, platesc mai mult curent sau ard mai multe lemne, dar eu NU MAI FAC FRIG!
Comentariu beton!14
Pai o fac. Ca tot dupa recenzii ma ghidez si eu si alte milioane de turisti.
Comentariu beton!15
și uite așa ne întoarcem la obiceiuri strămoșești; se trimite sluga, cu mașină termică (hai, maxim hybrid) cu 24 de ore înainte:
– hangiule! vezi că mîine vine boierul! săi ai priza funcțională pentru EV, mîncare, și căldură în cameră! de nu, unde-ți stau picioarele… las’ că vezi tu…
Comentariu beton!46
Doamne Costică, de unde le scoți frate?!
@costica, si precizarea: cu cafeaua vine el!
Comentariu beton!20
Eu sunt mai eschimos, aşa, încă n-am dat drumul la căldură nici acasă. Am 18 grade noaptea, pentru mine e mai mult decât ok. La fel la muncă, mi-am închis caloriferul din birou că au dat deja drumul la căldură şi mi-a fost rău de cald. Dar treaba cu hotelurile n-o înţeleg, e aparatul ăla de aer condiţionat în camere, trebuie să pornească ei căldura de undeva ca să poţi tu s-o reglezi din cameră? Că mie nu mi s-a întâmplat niciodată să stau iarna în vreun hotel şi să nu pot porni/opri eu căldura cum vreau. E drept că, de obicei, eu o opresc, dar totuşi. Că dacă eşti la cheremul lor ar trebui să poţi să reclami undeva. Ţine de confort, totuşi, nu toţi sunt călduroşi.
Comentariu beton!15
Total de acord cu tine! Dar, daca la aia cu lasatul apei deschise ai o sansa iti iasa, la aia cu curentul nici o sansa..caci deobicei cartela de acces in camera e una si aceeasi cu cea care activeaza curentul electric…
Cer două cartele.
Vaaaiii, urăsc să mor de frig pe banii mei! Mereu mă cert cu ei, pe unde mă duc! Li se pare că sunt io defectă dacă cer căldură, în cameră fiind 18 grade. Dar nu funcționez, frate, la temperatura aia! Să stea ei la grade puține, pe mine nu mă interesează. Mie să-mi asigure tot confortul pentru banii ăia mulți pe care-i dau.
Comentariu beton!17
Poate o fi ca în tarile calde prin care ai fost nu au încălzire centrala, iar prin Austria or fi zgârciți, zic și eu!
Eu am problema inversa, nu pot dormi bine dacă e prea cald în camera. Momentan sunt în Norvegia, bineînțeles ca din cauza ta 😁, și în majoritatea hotelurilor era pornita, și o puteam regla sa-mi fie bine, cu excepția unuia din Bergen, unde era sa le stric geamul, și după ce recepționera a reușit să-l închidă n-am putut înțelege meniul AC să-l dau mai pe răcoare, și nici geamul nu mai riscam să-l deschid, dar a fost doar o noapte.
… datorita …:-)
Când inghet in curent fotografiind frumusetile de aici e din cauza😜, dar e bestial, recomand oricui Norvegia!
Eu nu sunt deloc friguroasa, prefer noaptea o camera mai rece, dar ce friguri am trait in Portugalia in ianuarie… Afara 22 de grade ziua, mergeai lejereanu in tricou, in camera de hotel iti clantaneau dintii in gura.
Dupa cateva zile in Porto ajungem in Lisabona, unde mai aveam putin si plangeam cand am vazut ca exista o aeroterma in camera. Mi-a trecut repede cand am vazut ca era doar de decor. Tipa de la receptie nu intelegea ce-am patit de mai vrem o patura, orice, doar sa nu mai iasa aburi pe gura.
Pe de alta parte, ma intreb daca e doar calicie la mijloc sau oamenii asa sunt obisnuiti sa traiasca. Pentru ca am rude in Franta, am dormit prin multe case de francezi si eu eram singura care isi pornea caloriferul noaptea, caci altfel erau 14 grade in camera. Si nu erau zgarciti oamenii, ci conceptul de frig le era putin strain.
Comentariu beton!18
te poti obisnui cu temperaturi mai mici daca traiesti intr-un climat cu temperaturi medii mai mici: nordicii, francezii, englezii, nemtii.
dar nu cred ca italienii, spaniolii, portughezii, dupa ce stau vara in 35-40 de grade, se obisnuiesc brusc si deodata la 15grade noaptea, la somn. asta-i calicie!
Comentariu beton!24
Hello Irina! Pentru mine a fost un soc sa constat ca in nordul Portugaliei, intr-o ditamai casa (a familiei portughezului pe care il am pe post de print consort) ,nu exista nici o sursa de caldura in afara sobei din bucatarie. La fel si in multe case moderne unde eventual aveau niste camine foarte sic. Exceptie fac cei care au lucrat in strainatate (Franta, Germania, Suedia, Elvetia, Anglia) unde au avut contact cu alte sisteme constructive si acum isi instaleaza direct sistem de incalzire, aer conditonat si mai ales folosesc izolatie. Care face o diferenta colosala atunci cand in Portocalia toate casoaiele sunt din piatra si au doar ceva tencuiala subtirica pe dinauntru. Vara, in august, seara coboara temperaturile catre 12-15 grade. Asta dupa ce la ora 14.00 ai avut 30 de grade. Daca mai incepe si o”briza” se face un frig de ti se fac picioarele sloi. Fara o jacheta groasa nu faci fata. Am fost o singura data in vizita acolo in decembrie. Mare greseala, pana ce nu renoveaza si nu achizitioneaza calorifere, nu mai calc pe acolo in perioada Craciunului. Poa´sa se coaca portocalele, poa´sa cada kaki-urile din pom, mandarine si alte alea, eu in congelator nu mai dorm.
Anul asta pe 1 ianuarie am tras o fuga pana la Valencia, unde am constatat ca acolo chiar e groasa rau situatia. Ne-am cazat intr-un air b&b, intr-un bloc, nu aveau calorifere, nimic! Podeaua sloi! Noroc cu un calorifer mini, care a functionat si a ridicat temperatura de la 12 grade!! la vreo 19…Am dormit cu perna pe cap ,ca imi inghetase fruntea.
Deci m-am lamurit si cu spaniolii.
Dacă plec cu mașina, nu există să nu îmi iau un convector cu mine. Dacă plec cu avionul, întreb despre căldură, înainte de a face rezervarea. Dacă nu îmi confirmă că există un aparat pe care să îl pot controla eu, gen aer condiționat, caut altă cazare. Că frig cum am mâncat la Roma în aprilie, nu vreau să mai fac, ne-a stricat toată vacanța!
Comentariu beton!12
Da, dar dacă te muți în einșpe hoteluri, ai două trolere și un espressor, nu prea mai ai cum să cari și convector.
Si eu tot Roma, dar in noiebrie, ziua decentel, oricum ne-am mai plimbat, mai era si soare nu am prea realizat, insa seara nu-mi venea sa cred ca nu aveau nici macar calorifer saraciile alea. Cica sa dam drumul la aeru conditiona dar facea panarama aia un zgomot de nu puteam dormi.
@Mihai ei, n-ai cum! Noi oricum facem mai multe drumuri din cameră la mașină, până cărăm toate bagajele, așa că nu contează o sacoșă în plus. Pentru că îl și camuflez într-o sacoșă din aia mare de jumbo, să nu se prindă ăia ce am eu acolo!😁
Întrebare – ăștia nu au auzit de AC inverter?!
@Cătălin: pentru aia ar trebui să-i ducă scăfârlia, da’ nu-i duce. Deloc.
Pățit în Franța, acum vreo 8 ani prima dată. Era noiembrie, afară erau 13 grade ziua, iar noaptea cobora pe la 5 grade. Era un frig în cameră de mi-a venit să dorm ca pe vremea deloc regretată, cu hainele pe mine și căciulă în cap. De la recepție am primit o ridicare din umeri și o aerotermă care putea să încălzească cel mult holul. E drept că în următoarele călătorii către aceeași destinație am schimbat hotelul și a fost ok. Însă mereu mă gândesc că nici măcar nu e despre dormit, ci despre duș. Că acolo nu te duci cu hainele pe tine. Și când ieși tu ca o floare în frigul ăla…brrr
Comentariu beton!16
Se rezolvă cu „buiotă”/o perniță din cauciuc umplută cu apă fierbinte pusă în pat…..https://www.emag.ro/perna-pentru-apa-calda-zola-capacitate-2l-din-cauciuc-cu-husa-pufoasa-gri-cu-dungi-cu-ciucuras-zy11983qws06/pd/DWWMLRMBM/, este ușor de purtat în orice bagaj……
In Elvetia s-au enervat ca li se topeste nu stiu ce ghetar unde schiau si au dat lege ca faci puscarie daca ai mai mult de 19 grade in camera. 😀
Dar o sa va spun o chestie mai nepopulara. Depinde cum te obisnuiesti. Nici nu e indicat/sanatos sa stai mereu la 23-25 de grade.
Elveția-i țara aia care recomanda dușu’ la comun ca să facă economie de apă și săpun?
Comentariu beton!11
@John Temple cred că e țara aia unde e interzis să tragi apa la WC după ora 22.
-4C intr-o ianuarie in hotel istoric (1600 AD) undeva intr-un sat pitoresc langa Londra. N-avea decat paturi, nu pilote, camera avea 4m inaltime si vantul sufla prin pereti pentru ca era monument istoric si nu puteau sa-l izoleze. 400 usd pe noapte (platiti de intreprindere).
Comentariu beton!14
Prin 2014 – 2016, când mergeam prin delegații prin țară, aveam tot timpul în mașină o aeroterma și o pernă. De asemenea și un prelungitor cu trei prize.
Mai toata Europa de Vest chiar si Scandinavia au mania asta cu frigul. Ce-i drept acum ceva timp au multe cazuri de oameni care au facut frigul in casa ca sa faca economii, dar care au sfarsit prin spitale cu tratamente mai scumpe decat economiile pe care le-au facut. Asta este prostia occidentala in toata splendoarea ei.
Exista patura electrica, consuma maxim 500 W, are si timer sa nu o uiti, o bagi sub tine in pat si apoi la bagaj, mica, usoara, ieftina.
E adevarat, te va incalzi doar pe tine, nu si aerul din camera, dar tot e mai bine.
Misto sa te duci in concediu sau in calatorie de business cu paturica dupa tine… Eventual si sosoni electrici.
Am stat în Malmo mai demult și cică aveau căldură, dar era cam bătaie de joc. Din fericire aveau aeroterme și ne-au dat una. În rest nu am avut probleme notabile.
Motivul pentru care nu ai optiunea de a plati pt caldura, e ca platesti deja, doar ca n-ai. Si eu sint de parere ca chestia asta e ipocrizie, sub pretextul schimbarilor climatice si al economisirii te tin aia in frig dar tu tot premium platesti.
Mai ramane sa ai apa calda 2h pe zi ca la noi pe vremea lu nea nicu.
Ah, si economia de curent, ce rost are sa ai curent electric non stop? Ajung 2h pe zi de-un film la TV.
Si din nou, nici aici n-ar fi vorba de bani, e vorba sa salvam. Prin urmare platesti ca si cand ai avea toate astea, doar ca n-ai ca sa salvezi.
Unii nu dau caldura nici iarna. Am patit la Madrid intr-un ianuarie, frig noaptea. Ei dadeau drumul la caldura cateva ore de la 7-8 seara pana pe la 11, si de la 7 dimineata vreo 2-3 ore. Nici pe la restaurante nu era prea cald.
Tu călătorești cu mașina. In loc să te torturezi cu zgomotul apei calde, aruncă în portbagaj un radiator de dimensiuni rezonabile. Un ceva electric. Cade curentul? Aia e, vin și ridică siguranțele. Iar cade? Păi puneți și voi o siguranță mai decentă, nu pun eu toate hainele pe mine. Pentru backpacking nu e indicat, dar cu mașina merge să arunci un heater de dimensiuni reduse, stil ecran, cu filament etcetera. În aceeași ordine de idei, am cam devenit oițe. Nimeni nu protestează la problemele astea. E o treabă generală. Pe banii noștri stăm cuminți, încolonați și înghițim ce ni se servește. De la companiile de zbor care își bat joc de noi, până la hotelurile care după pandemie au păstrat check in la ora 15:00, să nu mai angajeze același număr de oameni la curățenie. Și uite că merge, pentru că la patru ani inca înghițim și ne prezentăm cuminței la ora 15:00. Mă rog, am insistat de două ori luna asta și mi-au rezolvat mai devreme de fiecare dată (la același hotel), dar nu găsești bunăvoință peste tot. Despre companii de zbor? De la atitudinea de cel puțin capitan a însoțitorului sau însoțitoarei de zbor (nu știu de când steward/esă a început să ofenseze), până la nesimțirea cu care au făcut regulă întârzierile de 1,5-2 ore. Știu știu, low cost, cât dai atât primești, dai un ban dar stai in față și alte vorbe cu înțelepciune de birt sătesc. Totuși, înțeleg low cost la condiții. Chiar și la atitudine. Chiar și la faptul că nu găsești o bere rece. Chiar și la întârzieri rezonabile. Fraților, dar ăștia întârzie mai mult decât CFR și toți stăm încolonați la coada respectivă. Sincer, ne-au dresat bine.
Comentariu beton!12
Zbor de la Trondheim la Oslo, cu SAS, capitanul a venit in fata, s-a prezentat, si a facut glume, zici ca erai la standup. La final a iesit din nou si ne-a salutat, i-am multumit pt numar si-a zis „it was for free”
Culmea ar fi sa se si laude ca jumatate din banii de caldura, cand n-ai caldura, se duc la fondul pentru salvarea planetei.
Nasol. Eu am nevoie de 21 de grade în cameră. Peste temperatura asta suport, dar sub nu.
Ana are problema asta de mult timp, ea fiind si omul cel mai friguros din lume. Asa ca am ajuns sa car oeste tot un sac de dormit
Noi călătorim an de an în Ianuarie (cacadou) și am tot pațit-o – in afară de anul asta, că erau 30 de grade (afară).
Frig ca la Florența sau Milano, n-am tras nicăieri. M-am învățat minte și nu mai iau ever cazări fără aer condiționat.
Să mă fwt in salvarea planetei, că parcă așa o salvăm, să-mi bag. Noi ne kkm pe noi in Europa si toți restul se pișă cu boltă peste toți.
La noi la birou au încercat o schemă: blocarea termostatelor pe temperatură fixă. Iarna 20 de grade, parcă. S-au pus cu haita de IT-iști… în 10 minute se aflase modelul termostatului, se descărcase documentația instalatorului și se fixase limita la 24 de grade, iar ca să nu se prindă ăștia ușor, le-am blocat la loc (aveau o pictogramă care arăta că sunt blocate).
Comentariu beton!17
si de asta mai bine inchiriezi un apartament ceva cu caldura si tot ce trebuie.