Dacă te apucă să călătorești prin Europa în perioada asta a anului, o să te lovești de o problemă pe care aproape sigur n-o anticipai la plecarea de acasă: o să faci frigul prin camerele de hotel.

Cumva, pe principiul „încă n-a venit iarna”, aproape toți hotelierii din Europa consideră că e ok să nu dea drumul la căldură pentru că încă e destul de cald afară. Da, este încă destul de cald, dar ziua. În schimb, noaptea, când afară sunt 5-6 grade, în camere e la fel de cald ca la mine la Vâlcea, iarna, pe vremea lui Ceaușescu, când singura sursă de căldură din casă era aragazul de la bucătărie.

Identic se întâmplă și în lunile martie sau aprilie, nu-ți dă nici dracu’ drumul la căldură, pe principiul „gata, s-a dus iarna”. Ce contează că a nins și afară suflă viscolul, nu înțelegeți că a trecut iarna?

Ferească ăl de sus să te duci la recepție să le explici că-ți e frig, îți vor recomanda călduros să te îmbraci mai gros sau să mai pui o pătură pe tine. Și nu, nu glumesc, am pățit de nenumărate ori.

Iar asta, prieteni, mi se pare că este nesimțire și ipocrizie pe banii clientului. Că dacă e să cauți printre facilitățile oferite de respectivul hotel, n-o să găsești nicăieri scris: „nu dăm drumul la căldură”.

Prin urmare, mă aștept ca de banii pe care îi plătesc să fac în cameră temperatura la care mă simt confortabil, nu să mă duc la recepție zgribulit de frig și să ridice fătucile alea din umeri oferindu-mi un fes sau încă o pătură.

Sau, dacă chiar ești atât de calic, taxează-mă suplimentar pentru căldură în cameră, dar nu mă lăsa să dârdâi de frig, în plm!

N-o să uit în viața mea cum m-au lăsat în Varșovia să mor de frig în cameră. Răcit cobză fiind, cu temperatură și frisoane, i-am rugat cu cerul și cu pământul să-mi facă mai cald în cameră. În loc de căldură, au făcut elegant pipilică pe mine, pe motiv că e iunie, deci e cald, ce nu înțelegi? Erau 8 grade la Varșovia în nopțile pe care le-am stat acolo.

Fmm!

P.S. Jur că începând de azi, în toate hotelurile în care voi mai face frigul, o să deschid apa caldă la baie și-o s-o las toată noaptea curgând.

Iar peste zi, o să las lumina aprinsă peste tot, în timp ce eu o să fiu plecat să vizitez orașul.

Doar așa, în semn de protest pentru că hotelierii sunt niște calici.

sursa foto: freepik.com