În recenta experiență care a presupus vreo zece zile de stat în Germania, am constatat cu stupoare că nu reușeam să plătesc peste tot cu cardul.
Prima dată am crezut că e o întâmplare, că nu-i merge omului POS-ul, a doua oară am ridicat o sprânceană, iar de la a treia încolo am început să mă minunez. Cum adică să nu pot plăti decât cu cash în Germania?
Ca să fie extrem de limpede și să nu stăm să ne contrazicem aiurea: nu mă refer la comercianții care semnalizează că la ei nu se poate plăti cu cardul decât de la o sumă minimă încolo.
Da, sunt extrem de mulți cei care nu încasează pe card decât sume de la 5 sau de la 10 euro încolo. Nu despre ei vorbesc, motivele pentru care fac asta îmi sunt extrem de clare.
Vorbesc despre afaceri de genul chioșc, kebăbărie, restaurante de familie, cafenea de gară, gelaterie, autocar Hop-on Hop-off și încă vreo câteva pe care nu mi le amintesc în secunda asta.
Toți ăștia au ridicat din umeri când am scos cardul să plătesc și-au spus aceleași două cuvinte: only cash. Pentru mulți dintre ei erau și singurele pe care le știau în engleză.
Prima dată mi s-a cerut cash la unii care făceau gyros. Abia mă cazasem, erau foarte aproape de hotel și m-am dus rapid să mănânc ceva. Făcuse deja gyrosul când m-a văzut cu cardul în mână și-a zis „only cash”. Am ieșit din coșmelia lui până să termine de rostit, sper c-a mâncat el gyrosul ăla.
De la ăsta, m-am dus la unul care făcea kebab. Only cash, desigur, și la shaorma. De-am fost nevoit să caut un ATM ca să pot să mănânc și eu ceva.
După ce mi s-a mai cerut cash de câteva ori, m-am prins că e groasă și-am scos vreo 200 de euro cash, să am la mine. Treabă care s-a dovedit a fi extrem de inspirată când am mâncat la un restaurant italian (cel mai bun salsiccia ever) și-am constatat că nu se poate plăti cu cardul. Nota era vreo 50 de euro, sumă cash pe care n-o am niciodată când mă duc în țari unde se presupune că apa caldă frige.
Zece zile cât am stat în Germania, singurele locuri unde am putut plăti cu cardul erau afacerile mari, supermarketuri, benzinării, hoteluri, restaurante de lanț, businessuri imense. În rest, la Herr Jurgen de la colț de stradă am plătit exclusiv cu cash. Bine, mă rog, Jurgen de cele mai multe ori era Mehmet. Inițial am crezut că fac asta pentru că era clar că sunt turist, dar ce să vezi, și localnicii tot cash plăteau. Treabă care pe mine mă depășește complet.
Nu reușesc să-mi aduc aminte vreo țară în care să mai fi plătit atât de des cu cash, fără să am posibilitate pentru card. Nici măcar în Grecia nu mi s-a cerut atâta cash. La noi, în România, nici atât, suntem la ani lumină față de ce-am văzut la ăștia, iar în Polonia puteam să stau doi ani fără să văd vreun zlot la față.
Și-atunci care e faza cu cash-ul în Germania? E pe-aici cineva care se pricepe la partea asta cu economia și financiarul ca să-mi explice de ce motorul economic al Europei încurajează plățile cu cash? Nu de alta, dar de la mine se vede că încurajează și evaziunea. În afară de restaurantul italian și de autobuzul Hop-on Hop-off, n-am primit vreun bon sau vreo chitanță din niciun loc unde am plătit cu cash.
Păi nu se numea asta evaziune?
sursa foto: freepik.com
Numai la noi e evaziune. La motorul Europei, asa e normal😑 Pentru ca acolo taxele adunate chiar sunt folosite la ce trebuie. La noi trebuie încasate mult mai multe taxe, ca să se poată împărți întâi la cine trebuie, apoi, dacă mai rămâne ceva, mai facem și o treabă.
Comentariu beton!256
Deci zici că e legal? Fără mișto, întreb pe bune.
Da, este legal. În Austria și Elveția la fel.
Comentariu beton!41
Raspuns lui Eddy referitor la Elvetia. Dupa covid nu mai gasesti nici un chiosc, nici o ferma, nici macar taraba la piata fara POS sau Twint (o aplicatie de transfer de bani care faciliteaza si evaziunea fiscala daca stii cum s-o folosesti).
Raspuns la articol: Cash only inseamna evaziunea fiscala si/sau spalare de bani. Germania, Elvetia si Austria sunt invadate de clanurile mafiote, in special sicilienii. Afaceri micute: cafeneaua de cartier, frizerii, saormerii, pizerii e modelul preferat pentru spalat bani.
La noi in sat sunt doua cel putin pe care le banui eu. Sunt tolerati cel putin in Elvetia pentru ca nu fac probleme, e doar spalare de bani. Atunci cand sar calul cu droguri, etc… vin mascatii.
Sunt cateva investigatii jurnalistice pe tema asta in presa de limba germana.
Comentariu beton!78
Plată preponderent cu cash la micile afaceri vine de la sistemul de fiscalizare și organizare a business-urilor în Germania. Sunt patru forme de organizare principale după care poți avea o activitate economică, asta este una. A doua chestie tine de modul în care sunt taxate cele patru forme, în Germania există patru praguri de taxare unde plătești între 14-45% din venituri, există și o excepție dacă profitul tău anual este sub pragul de 25k € nu plătești taxe. A treia chestie tine de regimul TVA. Acum dacă le pui cap la cap pe toate poți să înțelegi mai bine de ce practica cu cash only este atât de prezentă, nu intrăm în alte detalii însă e doar o idee simplă pt a înțelege mai bine. Să ne înțelegem, echivalentul ANAF de la noi nu doarme însă ei știu ca vei declara ceva însă restul de bani nedeclarați îi cheltui tot în Germania ceea ce nu e rău, însă dacă se sare calul ești chemat frumos și întrebat de sănătate.
Comentariu beton!26
Mehmet lucreaza de multe ori la negru. De aceea cere cash. Si in Belgia faceau multi asa pana s-a dat o lege prin care ii obliga sa aiba cel putin si o alternativa de plata electronica. Dar si asa sunt unii care refuza.
Comentariu beton!41
Stai, stai, că n-a scris nicăieri că doar turcii cereau cash. Dimpotrivă, au fost o grămadă de nemți sau care păreau nemti.
Intradevar, natia nu conteaza aici. Eu vorbind de Belgia am dat chiar sambata de un belgian la balci care nu a vrut decat cash. Nu tu card, nu tu payconiq (varianta revolut din Belgia si Tarile de Jos). Nu am vrut sa ma cert cu el ca ii dadeam peste nas cu legea.
Comentariu beton!13
Adina, la balciuri e la fel si in Luxemburg – majoritatea sunt cash only. Sau diverse targuri medievale sau ce altceva se mai organizeaza. De multe ori bancile vin si monteaza un fel de bancomate portabile la intrare. Explicatia pe care am primit-o de la un stand a fost ca pentru ei taxele sunt prea mari ca sa utilizeze POS avand in vedere ca nu au o afacere deschisa tot timpul – unii nici macar nu au evenimente in fiecare weekend.
Comentariu beton!21
@Binti, asta cu taxele prea mari pentru POS am auzit-o si eu. Dar Payconiq e gratis. Pacat ca nu o folosesc pentru ca pierd clienti. Eu la ala nu ma mai duc.
In Belgia, la chioscuri si tarabe exista „only card”.
Sunt o multime de Germani cu tot felul de business-uri care accepta numai cash sau accepta cash pentru sune mari. De zeci de ani lucreaza Asa. EU, acum 10 Ani, LA un dealer auto foarte mare (avea si varianta de plata cu transfer) , am patit 26,000 Eur cash. Nici n-a clipit macar cand I-am zis ca vreau cash. A luat, a numarat banii si asta a fost tot.
În nordul țării nu mi s-a întâmplat niciodată, din câte mi-aduc aminte…. Și tare cred că e și influența AfD-ului (echivalentul AUR-ului de-aici).
Dacă mi-ar face asta vreunul și-ar mai și refuza să dea bon, l-aș amenința cu reclamație la Finanzamt. Fie și numai ca să-i șifonez feng shui-ul.
Comentariu beton!30
Koln nu e nordul țării? Că la Koln aproape că nu puteam să plătesc cu cardul. Și nu glumesc.
Köln e în vest, nord e aici la mine (Hamburg). Oricum, dezamăgitor… Köln nu e în fosta RDG, deci nu mă așteptam să aibă AfD atâta influență…
Comentariu beton!19
@Greta: să compari AfD cu Haur e ca și cum ai compara Berlin cu satu’ Flămânzi, comuna Adunați.
Alice Weidel e cu 7 facultăți peste orice haurist.
Io mi-aș dori să existe un AfÖ în Austria, dar n-am noroc.
Comentariu beton!38
@John, le-am citit platforma-program pentru Europarlamentare, ca mi-au bagat-o in cutia postala.
Sunt fix aceleasi chestii pe care le racneste AUR: eliminarea cardurilor, UE si NATO sunt diavolul cu coada si cu coarne, suveranitatea statului, sa alungam din tara toti imigrantii, iesirea din OMS, nu ne poate obliga nimeni sa ne vaccinam, valorile familiale, masinile electrice sunt unealta diavolului etc.
E irelevant cate clase au. Agenda e identica.
Comentariu beton!84
@ JT comparația AfD-AUR e cam ca în banc
Într-un grup niște tipe discută despre cum câștigă banii.
Prima:
„Sunt manager specializat în gestionarea fondului uman și validarea interacțiunilor sociale diversificate prin convertirea directă în capital”
A doua:
„Sunt artistă, domeniul meu este armonizarea valorilor spirituale cu limitările carnale într-o formă unitară adaptată doleanțelor individuale”
A treia:
„Sunt psiholog, specialitatea mea este dezvăluirea fanteziilor ascunse și demontarea factorilor de inhibiție, conducând la o mai bună dezvoltare a clientului”
A patra, sorbind din pahar:
„Și eu fac trotuarul, dar nu știu să mă prezint atât de sofisticat”
Cam asta e diferența AfD, RN, Farage &the gang comparativ cu AuR. Furtunul de supt tot de la Kremlin pornește, iar pospăiala de rafinament ține până la prima privire mai atentă.
Comentariu beton!139
asa era in Koln si acum 8 ani, numai cash la magazinele mici.
Pai „fiscul” nemtesc doarme in papuci?! Bine ca voteaza in parlamentul european tot felul de reglementari de implementat pentru noi astialalti, iar ei miezul UE-ului umbla cu magarii.
Comentariu beton!18
Stau in germania de 6 ani. Am avut acelasi soc si aceeasi frustrare. Ei inca spun cash is king. Tarziu am inteles pe de-a intregul de ce păstrează asa multe plati cash. Nemtii in general au o educatie financiara solida. Se uita la fiecare cent si cheltuiala cumpatata este in sângele lor. Comisioanele la platile cu cardul sunt mai mari decat la noi (in %) in general. Consumatorii sustin afacerile prin plata cash, astfel patronul nu e nevoit sa creasca pretul ca sa acopere costurile cu comisioane bancare. Da, exista si evaziune, dar se gestionează altfel. Nu e obligatoriu cash=evaziune fiscala.
Comentariu beton!90
only cash in industria horeca = evaziune. este foarte simplu. si la noi este la fel. ca daca platesti cu card unitatea trebuie sa emita bon ca doara banii intra in cont si trebuie justificati.
Comentariu beton!19
cîn’ or plecat nemții dupe litoralul bulgăresc, s-or oprit la Mamaia, unde or primit bon d’ăla cu PM 23ron; ce, nu știți ce e PM? Poate Merge…
altfel, io zic să nu facem statuie nimănui care face parte din homo sapiens… consulatul lor la bucurești, 1997; funcționarul, Hans-Jurgen-Otto, arian, under 30; viza costa 45 de mărci și „n-am rest acum la 50; dacă vrei, poți aștepta…”
Comentariu beton!28
Evaziune, clar! Dar nuuuuu…. n-am înțeles noi bine, nemții e cei mai cinstiți de pe planetă! Vezi afacerile cu gazul rusesc, vezi DIESELGATE…
Apropos de cash, în Anglia nu există să nu plătești cu card, se uită ciudat la tine când vrei să plătești cu cash. Am pățit. Când plec în concediu iau și cash la mine, că cine știe? Am căutat bancomat aproape într-un concediu și … ciuciu.
P.S. La Paris mi s-a mai întâmplat la bistro, unde scria ONLY CASH. Și nu doar la unu’.
Comentariu beton!21
@vanina: DIESELGATE a fost un căcat inexistent, doar că lumea e prea proastă și incultă să se informeze, având atenția unei găini fără cap.
VW: pledează vinovat, platește miliarde ca sa iasă din 💩
JT: Dieselgate nu a existat.
Comentariu beton!49
Eu cred că din moment ce plătești bani mulți și pledezi vinovat… a existat Dieselgate!!!
Comentariu beton!23
Da, si eu am fost foarte surprinsa ca la Londra aproape peste tot (chiar si pt un ziar) iti cereau „card only”. Am scos o gramada de bani de la bancomat si m-am intors cu ei, ca n-am avut unde sa-i folosesc!
Am vazut acum vreun an la stiri la TV ca in Austria din ce in ce mai putini oameni folosesc cardurile. E bine de stiut atunci cind pleci in vacanta. In Germania am avut probleme cu cardul VISA, nu toate bancomatele il acceptau. La plata nu conta, doar la retragere de numerar. Noroc ca aveam un al doilea card, MASTER CARD, asta mergea peste tot.
Salut, aceeasi chestie am trait-o in mai in Portugalia, doar cash, am zis cu soția ca singura explicatie e evaziunea, alta nu vad, foarte multi comercianti aveau pos dar ,,only cash” nici anaf-ul portughez nu mai e cel de pe vreamea lui Vasco da Gama 🤡
Comentariu beton!11
Mă duc anual în Portugalia. Exceptând sumele mici de sub 5 euro, în 90% din locuri plătesc cu cardul. 10% sunt mici restaurante de familie și locurile unde se pariază (de acolo poți să-ți iei și țigări, sucuri etc). Dar da, se face și acolo evaziune, numai că aia e mica evaziune. Marea evaziune se face în relația B2B și pe care statul român preferă să nu o vadă. Plus că dacă te duci în Portugalia și vezi ce infrastructură au ei cu toate evaziunea asta, te întrebi cât fură ai noștri în timp ce se laudă că au depășit lusitanii la PIB/cap de locuitor.
Încasarea cash , nu înseamnă evaziune.Vanzarea fara a emite bon ,da, este evaziune .
Comentariu beton!49
Păi am zis clar în articol: „În afară de restaurantul italian și de autobuzul Hop-on Hop-off, n-am primit vreun bon sau vreo chitanță din niciun loc unde am plătit cu cash”. Nu e suficient de clar? Vrei și-o schemă?
da, da, or avea nemții un fetish, să-și iubească soțiile pe teancuri de 5 și 10 euro…
că manele nu au!
Comentariu beton!13
Chioșcurile sunt, in general, ținute de indieni sau pakistanezi. Tarabele cu Döner si Gyros sunt ținute de turci. La fel si frizeriile, in proporție de 90%. Ăștia nu accepta plata cu cardul ca sa nu dea bon si sa nu justifice in vreun fel circuitul banilor in natura. Daca te uiți mai atent pe strada, constați ca turci de 23-24 de ani conduc mașini noi-nouțe al căror preț sare de 30 000 de euro. Chiar crezi ca au muncit aia pe brânci pentru mașinile alea? Ca sa nu mai spun ca respectivii stau cu ceasurile prin cafenele si shisha-baruri la ore la care, in mod normal, oamenii sunt la serviciu.
Comentariu beton!46
Hai să nu ne ducem cu articolu ăsta pe teme rasiale, că nu e cazul. În toate gelateriile de unde am luat înghețată (și n-au fost puține) lucrau nemți. N-am plătit decât cash și nu mi s-a dat vreun bon. La cafeneaua din gară, unde m-am dus trei dimineați la rând, ce să vezi, tot nemți, tot cash, tot fără bon. Eu înțeleg că fenomenul e mai des prezent la cei menționați de tine, dar nu e cazul să o dăm ca si cum DOAR ei fac asta.
@Mihai Vasilescu, faptul ca nu ti-au dat bon, o fi legat de…ecologie! In Franta s-a dat recent o lege ca tichetul de casa sa nu mai fie dat in mod automat clientului, acesta trebuie sa-l ceara. Ceea ce eu fac cu multa aplicatie la Carrefour sau Intermarché, dar recunosc ca pt un sandwich pe strada nu ma ambetez.
Exact, faptul ca nu primesti bonul nu inseamna neaparat ca e nefiscalizat. Atat la benzinarie cat si la marile supermarket-uri te intreaba daca vrei chitanta.
Off topic și nu prea: cât de amuzanți sunt cei cu “dar vai, dar cum, dar noi am crezut că nemții”.
Guten Morgen și-mi pare rău la comentatorii degrabă ultragiați 🙄. O întrebare: exceptând cazul în care ați văzut icoane cu nemți în mănăstirile din nordul Moldovei, nu înțeleg de unde ați tras concluzia că ar fi sfinți și vai, dar cum se poate?
Comentariu beton!40
Așa e la noi în folclor…de-aia am și ales un președinte neamț, am zis ca e al doilea Carol I. 🤷♀️😀
Comentariu beton!40
Să înțeleg că în cazul în care s-ar fi platit doar cu cardul, nu i-am fi socotit sfinți, dar parcă ar.fi început să li se lustruiască aura ? De când am început să arătăm cu degetul la cei care vor să aibă ambele opțiuni la dispoziție? De când am început să înfierăm micul comerciant care pur și simplu nu vrea să plătească comision băncii pentru fiecare gogoașă vândută, pe lângă taxe și impozite la stat?
Comentariu beton!37
Sfinți nu-i crede nici Aghiuță. Dar un pic mai corecți îi credeam. De când am întârziat 5 minute la o întâlnire cu un oarecare Rolf și am văzut cum pleca. Drept că aveam 14 ani și domnul 15.
Comentariu beton!13
Iulian Moldovan, foarte bine, sa nu plătească el comisioane, dar să elibereze bon fiscal. Că în varianta din articol nu plătește NICI taxe, NICI comisioane.
@Iulian Moldovan, a plati cash si a primi bon, e una.
A plati cash si a NU se da bon, e alta.
Vorba lui Mihai mai sus, vrei si-o schema?
-Gututen morgen! Brânză aveți?
-Nein, doar caș!
Comentariu beton!55
Sunt comercianți în Germania unde nu se pot folosi cardurile embosate, care în general sunt cele de credit. Mi s-a întâmplat.
Am râs. Ăia despfre care zic nu voiau plată cu cardul, indiferent de ce fel de card aveai.
Numa’ zic… pentru completarea tabloului.
Dimpotriva! Pe cele de debit nu le accepta, considerandu-le mai dubioase.
Caci ptr a primi un card de credit, banca te verifica mult mai amanuntit.
Asta e experienta personala, inca de acum 12 ani.
Dacă s-a comentata deja, nu dați cu parul. 😁 Țineam minte ca le place cash ul din cauza unui episod de hiperinflatie care a rămas atât de inradacinat în memoria colectiva încăt nu mai scăpa de el. La o foarte scurtă căutare am găsit cel mai bun rezumat. „But in Germany, an obsession with privacy, mistrust of big-tech and fintech in general, and worries about political and financial crises depleting bank balances overnight—an experience rooted in history as well as a cultural desire for control—all contribute to the country’s love for cash.”.
Comentariu beton!31
Să accepți și plata cash, nu înseamnă că apa e rece, ci că lași omului opțiunea respectivă. Știu, tehnologia e cool, cardul e semn că nu mai mănânc cu lingura de lemn, banca are comisioane mici (aproape că mai pun de la ei săracii bancheri), micii întreprinzători fac rău climatului care se schimbă de când eram în clasele primare etc. Ok, dar nu plac tuturor. Nici eu nu mă omor să schimb in moneda țării respective, dar tot am ceva mai mult de 50 de ce o fi in portofel când plec la peste cel puțin o graniță. Mă rog, e obicei vechi, pentru că plec și prin țări fără apă caldă (zic să folosesc măsura blogului pentru bunăstare și dezvoltare). Într-adevăr, zilele astea ar fi de bun simț să fie disponibile ambele variante, dar probabil că ai nimerit în prăvălii deținute de copiii sirieni ai lui Merkel. Acolo e mai greu, că nu înțeleg ce sunt alea taxe și de ce nu pot vinde țigări pe sub tejghea. Doar e comerț!
Comentariu beton!33
Aceași situația am întâlnit-o anul trecut în Austria, chiar în Viena. Plm, ce frumos umblam eu noaptea după un bancomat să scot cash.
Și tot mă miram în fiecare zi cum tot dădeam peste o grămadă din ăștia…🤷
păi cum? lui JT ii zornăie metalu-n buzunare?
o avea vestul apa mai caldă, dar e din ce in ce mai sălcie.
Cum zice toată lumea, și eu bănuiesc evaziunea fiscală.
Ce spui tu e la polul opus Olandei, unde am văzut chiar la afaceri mici scris mare „Cash free” – vrei sa mănânci o pizza, plătești doar cu cardul. Iubitorii de cash ar muri de foame… sau se duc în Germania.
Germania este supranumită țara plicurilor, cutiile poștale sunt mereu pline cu hârtii inutile. Olanda este țara unde totul se face online. Pentru numere auto provizorii faci o cerere online, primești un email cu succesiunea de litere și cifre pe care o desenezi sau printezi și gata. Dar existau acum câțiva ani și la ei probleme la plata cu cardurile Visa și Mastercard, cel puțin in Noord Brabant. Unii comercianți, printre care si Albert Hein, nu acceptau carduri atașate ibanurilor non-olandeze. Se plătea cash fără probleme, cu bon fiscalizat. Germania este o țară mare, cu o economie foarte complexă și populația are, încă, o afinitate și încredere mare pentru cash. Eu am plătit însă la toaletă pe autobahn, 1 euro cu cardul.
Nu stii ca umbla pe net curentul asta cu nu mai platiti cu cardul ca iau bancile comisioane din banii vostrii? La noi, pare un alt mod de manipulare a maselor pornit de Rusnaci ca sa destabilizeze occidentul… probabil a prins mai tare in Germania, ceea ce este nasol, inseamna ca au mare influenta in gandirea multor oameni de acolo.
O altă explicație, pe langă posibilitatea evaziunii, este si lăcomia sistemului bancar, care la plata cu Cardul ii percepe comerciantului un “fee”, daca sunt sume mici tranzactionate, este posibil ca acel “fee” sa reprezinte un procent semnificativ al încasării efective.
Comentariu beton!16
Ai ratat complet partea asta din articol: „Ca să fie extrem de limpede și să nu stăm să ne contrazicem aiurea: nu mă refer la comercianții care semnalizează că la ei nu se poate plăti cu cardul decât de la o sumă minimă încolo.
Da, sunt extrem de mulți cei care nu încasează pe card decât sume de la 5 sau de la 10 euro încolo. Nu despre ei vorbesc, motivele pentru care fac asta îmi sunt extrem de clare”.
Corect.
Pățit la Monaco.9eur o înghețată plătită cu cardul,6eur cu Cash, la aceasi taraba.
Bon în ambele variante.Cred ca din cauza comisioanelor bancare.
firmele care distribuie sisteme de plata cu cardul percep o taxa de utilizare.
De obicei, firmele mici nu își permit decât o gamă redusă de POS-uri și cele mai ieftine vin cu o taxă per tranzacție, asta dacă își permit să plătească un POS.
In Germania exista un fel de card de debit care se cheama EC card – cu acela poti plati practic peste tot, dar nu in afara Germaniei si nu online 🙂 . Doar ca tu n-ai cum sa ai din acela, caci este produs bancar german.
Cu un card de debit/credit cum stim noi ca sunt ele, nu prea poti plati, indeed, pe baza de costuri bancare asociate tranzactiei. Adica e scump pentru magazin, asa ca prefera sa iti ia cash.
Deci e cash doar daca n-ai EC card.
Si e legal, of course.
Comentariu beton!13
@Ioana, pai daca spun ONLY CASH, eu inteleg ca nu accepta niciun card. De absolut niciun fel, nici EC nici nimic.
@Greta, efectiv n-ai cu cine.
@IoanaP Eu platesc cu EC- Karte in toata Europa si scot si bani de la bancomate. Doar online nu functioneaza
O să cam fac notă discordantă cu comentariul meu, dar motorul Europei este centrat și pe eficiență, inclusiv pe eficiența antreprenorilor. Nu este evaziune. Astfel, aceștia au un cadru legislativ cu reglementări clare și stabil, nu se schimbă imprevizibil de pe o zi pe alta, nu este peticit permanent de indivizi rupți de realitatea de la nivelul solului. În acest fel, antreprenorii nu consumă resurse inutile de timp, bani și oameni, putându-se concentra pe ce știu și vor să facă.
Si aceste activități la care ai făcut referire (horeca) sunt reglementate până la nivel de administrație locală, acestea stabilind impozit în funcție de vad, care este clar reglementat și definit (în România nu există așa ceva), astfel încât, cu bon sau fără, cash sau card, autoritățile și business-ul știu exact de la începutul anului cât o să încaseze la buget și ăla cât o să plătească. Doar că acolo nu se pune problema să nu plătească. Nu spun că sistemul lor este perfect, dar în mod clar este incomparabil mai eficient.
Ce nu se prea înțelege este faptul că evaziunea în România nu este un fenomen determinat neapărat de hoția sau avariția oamenilor (nu suntem mai hoți sau avari comparativ cu alte popoare), este un efect. Este un efect al instinctului de supraviețuire într-un mediu de reglementari imprevizibile și într-o permanentă schimbare.
PS Recomand Ayn Rand cartea Atlas shrugged
Comentariu beton!82
Eu am un fost coleg de munca ce s-a mutat in Germania. Când am vorbit ultima dată cu el mi-a povestit ce comisioane îngrozitoare are pe card. De asta mă gândesc că poate, și comercianții sunt taxați pentru plățile POS și poate prefera plățile cash.
Eu aveam in cartier (Romania, București) o brutărie care o vreme nu acceptă plăti cu cardul din cauza comisioanelor.
Cu aceasta ocazie te anunț și că ai intrat ca referință în Copilot. 😂 Vezi mai jos răspunsul și explicațiile (și referințele).
În Germania, plățile cash sunt încă foarte comune, chiar și în era digitalizării. Acest fenomen poate părea surprinzător, mai ales pentru turiști. Iată câteva aspecte relevante:
1. **Comerțul mic și local**: Multe afaceri mici, precum chioșcuri, kebăbării, restaurante de familie, cafenele de gară și gelaterii, preferă să accepte doar cash. Aceasta este o practică obișnuită, chiar și pentru localnici.
2. **Motivele**: Există mai multe motive pentru care aceste afaceri preferă cash-ul. Unul dintre ele este evitarea comisioanelor bancare asociate plăților cu cardul. De asemenea, mulți comercianți nu doresc să investească în echipamente POS sau să se confrunte cu probleme tehnice.
3. **Locurile unde poți plăti cu cardul**: În Germania, poți plăti cu cardul în afacerile mari, supermarketuri, benzinării, hoteluri și restaurante de lanț. Totuși, în multe alte locuri, vei fi întâmpinat cu „only cash”.
4. **Legislația și limitele**: Germania nu impune limite legale pentru plățile cash, spre deosebire de alte țări europene. De exemplu, Italia și Franța au limite pentru tranzacțiile în numerar, în timp ce Estonia, Finlanda, Irlanda și alte țări nu au astfel de restricții¹².
În concluzie, chiar dacă Germania este o economie puternic digitalizată, plățile cash rămân o parte importantă a vieții de zi cu zi. Sper că aceste informații te ajută! 😊
Kilde: Samtale med Copilot, 1.7.2024
(1) Care e faza cu plățile doar cu cash în Germania?. https://mihaivasilescublog.ro/2024/07/01/platile-doar-cash-germania/.
(2) Care sunt limitele la plățile cash în România și în Europa. https://panorama.ro/romania-bani-cash-limite-plati-numerar-europa/.
(3) Lanțul de magazine care a anunțat că nu mai acceptă plățile cash …. https://stirileprotv.ro/stiri/international/lantul-de-magazine-care-a-anuntat-ca-nu-mai-accepta-platile-cash-explicatia-retailerului-din-germania.html.
(4) Limită unitară pentru plata cash! Se va aplica și în România – Capital. https://www.capital.ro/limita-unitara-pentru-plata-cash-se-va-aplica-si-in-romania.html.
(5) Plățile electronice și în numerar și normele privind suprataxele – Your …. https://europa.eu/youreurope/business/finance-funding/making-receiving-payments/electronic-cash-payments/index_ro.htm.
Comentariu beton!24
Am venit recent din Londra, este pentru prima oară în 3 vizite acolo în care încep să văd Cash only și recomended Cash payment. În taxiurile Black Cab ( am mers cu 3) scris mare We prefer cash !
Desi pare ciudat, Germania sprijina platile in numerar care sunt sigure in perioade de criza. Daca sistemul informatic ar avea de suferit cashul ramane in picioare. In plus, pentru confortul seniorilor lor, care posibil sa fie obisnuiti cu astfel de plati in numerar.
Comentariu beton!22
Pentru confortul seniorilor nu refuzi tuturor plata cu cardul.
Acum mi se pare că au mai evoluat, acum vreo 7 ani țin minte că nu am putut plăti parcarea decât cu cash și nici nu găseam să îi cumpăr copilului înghețată cu cardul, că plătisem parcarea cu ultimii bani cash.
Într-un final am găsit o gelaterie unde am luat și o mare ceartă de la un nene care s-a dovedit a fi român fugit înainte de ‘89 și care ne-a explicat că e ceva oribil să nu avem cash, dacă suntem urmăriți și vrem să ni se piardă urma? Și ne-a arătat un teanc de bani din buzunar.
De atunci mă amuz de fiecare dată când nu am cash și mă gândesc cum nu pot să îmi pierd urma 😁
Comentariu beton!20
O să scriu mult. Sorry.
Ultimii
corupțihoți, românii? Wir deutschen…Este foarte simplu, extrem de simplu — plata cu cardul sau cardul (obiectul în sine; credit card, debit card…) este o invenție strict americană/americănească.
Citește pe scurt istoria: https://www.forbes.com/advisor/credit-cards/history-of-credit-cards
Așa, care e legătura cu „este o invenție strict americană/americănească” și refuzul germanilor să plătească cu cardul?
În viziunea germană despre lume („weltanschauung”; e un termen foarte greoi și specific lor, traducerea nu prea ajută așa bine pe cât ai crede, chiar dacă în engleză e „world-view”), totul se aliniază pe axioma cui & cine îi aparține ce anume și cât de mult succes are în a impune, în lume, matrapazlâncurile sale de control.
„De control”, da?
Avem exemplul cu cardurile și am spus că e foarte simplu de înțeles: în weltanschauung-ul german, cardul nu este invenția lor, nu este matrapazlâcul lor.
Din moment ce nu este invenția lor, nu este sub controlul lor.
Din moment ce nu este sub controlul lor, atunci nu e bun.
„Nu ne trebuie”, „Wir Deutschen, wir brauchen es nicht…”, „Ne vom descurca fără el, pe cât posibil unde putem…”
În weltanschauung german, nu germanul/ei sunt proști că tranzacționează prin cărămizi de bani, tu ești prostul/noi suntem proștii fiindcă am integrat un sistem străin care (din perspectiva lor) nu e al lor, deci nu e bun. Cu asta, poți extrapola peste totul.
Tu îl vezi pe Hans și-l crezi oligofren că plătește cu cash.
La rândul său, Hans („wir”; niciodată doar „ich”) te consideră prost fiindcă ai acceptat să folosești o invenție americană – nu că este convenabil.
A, dacă era invenție germană, atunci era no problemo, bineînțeles. Că e matrapazlânc german.
Așa, fiindcă trăim în universul unde americanul a inventat cardul, pentru german nu este un lucru bun.
Nu „wir Deutschen” e prost și oligofren; ci îi consideră pe italieni, spanioli, francezi, suedezi, români ș.a. drept proști că folosesc ceva ce nu e al lor.
Majoritatea de pe continent n-avem probleme să gândim în euro sau în dolari, da’ în weltanschauung lui Franz și Hans, e o problemă că intermediem prin Mastercard, Visa
Așa și cu computerele: dacă ar putea, ar renunța și la calculatoarele de acum, fiindcă sunt construite de americani. Pentru „wir Deutschen”, dacă e american, pute… și asta include cardul & plata cu cardul. Acolo unde o fac, o fac din scârbă.
„Habar n-aveți să prețuiți banii” îmi spunea unul (nu era cetățean german dar tot pe legătură germanică era, tot cashofil). Cred că voia să spună „valută”, că leul nu valorează nimic pentru el.
I-am dat replică, să își recitească „Biblia lui” & ce scrie despre prețuirea banilor. S-a prefăcut că nu mă aude și a continuat cu platitudinile lui.
Hans și Greta vorbesc la plural „wir”, ca un Fănel mic încă visează, încă visează, în pat…
Multă vreme mi-am zis că poartă o ură adâncă, dar am început să consider că e o rea-voință adâncă.
ProștiDummkopfs.De-asta mă ia furnicăria ori de câte ori lamentează câte un romanache despre America în relație cu Germania sau Franța sau mai știu eu cine. „Bă, ești sigur-sigur că vrei să fie de capul lor și noi să fim în spate? Sigur nu-ți convin americanii fiindcă ai ascultat mizerii rusești, chinezești, germane, franceze?”
Xenofilie cu dublu tăiș…
Comentariu beton!11
O să ți-o zic cât pot eu de elegant: bați câmpii.
Mă jur.
Am scris lung, știu, dar mă jur…
@mv: bah, de ce nu primesc astia carduri
@eddy – scrie un wall of text. Bine, putea fi simplu „sunt conservatori, urasc chestiile externe si is si cam prosti uneori”
@mv: bati campii.
Nu boss. Batutul campilor e pe intreaga pagina de comentarii cu „evaziunea fiscala”. nu e de aia, e de la faptu ca nu vor sa plateasca comisioane americanilor. Atat de simplu
Comentariu beton!16
Am mai citit eu tampenii, da’ asta le bate pe toate. De vaccin ce ne zici?
E cu „Weltanschauung” sau cu „Weltuntergang”?
Clar este ceva in neregula cu controlul autoritatilor sau cu legile. Comerciantii ar trebui sa iti ofere toate modalitatile de plata. Si pe mine ma enerveaza sa impui un anumit tip de plata, mai ales in zonele turistice. Ni s-a intamplat la Barcelona, asa ca ne uitam dupa afisul cu „sin tarjetas” inainte de a ne aseza la masa unui restaurant. La Balcic, in Bulgaria, toate tarabele de pe drumul care duce la castelul reginei Maria acceptau plata cu cardul, in schimb biletele de intrare la castel si gradina numai cash! Statul, de! In schimb la Londra peste tot poti plati cu cardul inclusiv la o tricicleta cu inghetata din mijlocul unui parc de hectare sau la taraba dintr-o piata ca la noi in Obor (vanzatorul era negru, apropo de rasism), etc. Avem vreo 60 lire cash (pentru urgente) pe care le plimbam intacte de ceva ani.
Nu doamnă, mentalitatea și weltanschauung-ul lor e problema. Încă au rămas ca gâștele de pe vremea lui Frederick, Otto, Wilhelm și Adolf…
De acolo pornește totul.
@Eddy, o fi, nu te contrazic. Nu am ajuns inca in Germania pentru ca mie limba aia mi se pare imposibil de invatat si fara sa ma inteleg cu „bastinasii” nu pot. Eu si Mark Twain: eternitatea a fost inventata ca oameni ca mine sa invete limba germana 🤷♀️
Culmea, „bastinasii” din Germania, cam stiu toti engleza, aparent doar cardul le pute.
Am văzut ceva pe youtube la un moment dat legat de chestia asta (m-am uitat, nu mai găsesc clipul), iar din ce îmi aduc aminte, situația e cauzată de faptul că ei au un emitent de carduri local, care nu e Visa/Mastercard și care are niște comisioane enorme la plățile cu cardul. Din cauza asta, în multe zone, comercianții preferă cash la sume sub x amount – sper că mi-am adus aminte cum trebuie 🙂 dar dacă nu, feel free to correct me
Germania e foarte în urmă cu digitalizarea. La nivel administrativ noroc cu pandemia că au mai trecut de la hartie la comunicare on-line, dar exista încă instituții unde se folosește cu mare succes faxul. Când ai văzut ultima dată un aparat de fax? Cultural germanii sunt foarte conservativi și nu au încredere în on-line, hârtia e de bază. Am prieteni care nici nu concep să nu printeze tot ce e act, chitanță, etc și să facă un frumos dosar cu șină așa pentru uzul lor personal, în caz de. La capitolul cash, aceeași poveste, populația preferă cash pentru că au impresia că au mai mult control asupra cheltuielilor, nu îi spionează banca pe ce dau bani și în genere fac atac de panică dacă trebuie să plătească un euro comision la orice. Cartea de credit e folosită doar ca debit, pentru că împrumurile sunt doar pentru lucruri mari gen mașină sau casă și oricum trebuie un studiu de piață comparativ extins dacă împrumută 50 de euro, să nu cumva să piardă 10 cenți la dobânzi. În Germania te duci cu mult cash pentru că așa vor ei să facă lucrurile și nu cred că vor schimba prea curând dacă nici măcar pandemia nu i-a convins să nu umble cu hârtii și monezi care au trecut prin zeci de mâini.
Comentariu beton!22
Chiar era la Bayern 1 acum 15 minute intrebarea cate firme mai au fax in Germania. Raspuns:77%. Si 25% il folosesc des si foarte des.
Bugetari din Romanistan likes this. 😀
Nu, nu este evaziune! Este civilizat si s-a stabilit stiintific, se fac si astfel de studii de impact, ca a avea cash este sigur, indicat pentru multe situatii care pot aparea si care pot face inutilizabil cardul. Noi avem asa un soi de importanta si revelatie cand descoperim roata si ne comportam ca si cum altii nu au vazut-o pana acum. Nemtii si alti „civilizati” europeni au experimentat si studiat plata numai cu cardul si nu prea merge din foarte multe motive. Da, la noi, gandul strangatorilor de biruri este la evaziune insa nu prea este neaparat asa. Deci pentru viitor luati- va cash in buzunar ca pe asta nu il refuza nimeni .
Comentariu beton!17
Nu!
Metamotivul pentru care nu acceptă/evită plata cu cardul este că niște americani au inventat cardul & plata cu cardul, respectiv obsesia cu a fi la control, pârghii sub control.
Dacă e oricine altcineva, e rău, dacă sunt ei sau unul de-al lor, „sehr gut”.
Traiesc de 20 de ani in Germania. Țara asta se bazeaza pe cash, si de cate ori vad cash only ies si merg la aia cu card.
Cu digitalizarea a facut-o guvernul Merkel de oaie, adica e sublima dar aproape inexistentă.
Si extrema dreaptă cu chestii de gen „nu lasam sa ne ia cashul” vociferreaza, printre altele mai puțin amuzante.
Eu il boicotez pe brutarul portughez fix de lângă mine care nu dă niciodata bon (și are un merțan suv) și merg la brutarul turc unde plătesc cu cardul. Și tot așa.
Eu consider ca e evaziune fiscală si nu vreau să sustin asta. Dovezi nu am decât cele de bun simț că nu primesc bon si oamenii tot pe cash stau de 10 ani de când ii știu.
Deci da, Mihai, e probabil evaziune lascară a mare si Finanzamt face fix zero.
Comentariu beton!18
Pe scurt ce s-a mai zis și în alte comentarii:
1. Nu românii au inventat evaziunea fiscală. Au și nemții termenul Schwarzarbeit în vocabular.
2. Nemții sunt destul de grijulii cu datele lor personale. Plata cu cardul e considerată de destui/în multe locuri o încălcare a acestui principiu.
Comentariu beton!11
2. Păi să-mi pună la dispoziție plata cu cardul și să hotărasc eu dacă sunt grijului cu datele mele sau nu. Pică varianta asta, că nu de-aia cer ăia „only cash”, îi doare fix în talangă de datele personale când cer cash și nu dau bon.
Ah, nu. Explicația de la 2. vine ca răspuns la întrebarea „de ce nu se pune presiune pentru introducerea plăților (și) cu cardul la orice comerciant?”
D-aia, că nemții nu-s fanii banilor „de plastic”.
Exemplu personal: mi-am cumpărat în ianuarie mașina. SH, de la dealer. I-am dat avans, pe care l-a trecut în contractul de vânzare-cumpărare „s-a plătit cash suma de…”
A trebuit să rescrie contractul, că i-am zis că eu nu umblu cu atâția bani cash la mine și că îi plătesc cu cardul.
Când am vrut să îi plătesc și ultima tranșă, 3000 de euro, omul a scos deja POS-ul care a refuzat de 2 ori tranzacția.
A trebuit să conduc 20 de kilometri la cea mai apropiată bancă, să îi întreb de ce s-a întâmplat asta.
„Păi ați depășit limita de plată cu cardul. Da’ nu-i problemă, vi-i putem elibera cash”. Ceea ce s-a și executat.
După alte 20 de minute scria vânzătorul din nou chitanța, că o făcuse pentru plata cu cardul, iar eu m-am întors cu cărămida cu hârtii la el.
Și scriind comentariul ăsta mi-am adus aminte cum, în urmă cu câțiva ani, am văzut-o pe funcționara băncii la care așteptam la coadă, eliberându-i clientei din fața mea o sută de bancnote de 200 de euro.
Deci nu au o problemă cu plata cash a câtorva (zeci de) mii de euro, dar au o problemă bucățica aia de plastic cu cip.
Lucian, depinde foarte mult la ce banca ai card si ce forma de Girokonto (cont curent pesonal pentru restul lumii). Sint foarte multe forme de Girokonto cu taxe diferite. In principiu suma de plata e limitata numa la conturile foarte ieftine, suma pe care o scoti la ATM insa e limitata in functie de banca cam pe la 1000 de euro pe zi ca daca iti fura unu cardu sa nu te poata ala cheli de bani pina te prinzi tu si o barezi (sperren).
Trecand peste Mehmet care fura si el 3 kile de varza si piept de pui germanii iau foarte in serios protectia datelor personale. Lucrand in IT e singura tara din care de multe ori am vazut cereri de stergeti toate datele mele personale si conturi. Gen mi-am vandut Passat-ul, stergeti orice date am despre conturile mele de car functions si ce o mai fi. Revenind la cash, au fost multe discutii ca nu vor sa fie verificati ce si cand cumpara. Multi scot banii si platesc doar cash. Sa nu vada guvernul ca si-a mai cumparat un dildo de la sex shop. 😀
Comentariu beton!14
Asta cu ce cumpără e scornită de oameni care nu înțeleg cum circulă datele, informația, unde sunt stocate toate cele și care nu-și pun întrebări esențiale: cât trebuie să investească (și cine? Statul, supermarketul? Oculta?) într-un soft care să colecteze toate datele astea? Unde le stochează? Cum coordonezi colectarea de date de la toți comercianții? Și mai ales ce fac cu datele, cu ce și pe cine ajută să știe lista de cumpărături a tuturor Gigeilor?
Si inca acum e bine. Sa vezi inainte de pandemie cum era. Atunci aveam mereu cash la mine. Acum ma descurc in general fara, pe unde am eu nevoie. Pana si scoala isi ia banii din cont, nu trebuie sa ma mai scotocesc de monezi sau bani marunti mereu.
Traiesc aici de 13 ani. Daca nu primesti bon este evaziune. Dar poti sa ceri bonul „de la obraz”. Platesc mult cu cardul dar de exemplu la piata sunt foarte putine tarabe care au POS. Cu toate acestea, deja stiu ca trebuie sa scot cash sa platesc si le cer bonul de fiecare data. Cu totii au casa de marcat si sunt (in teorie) obligati sa introduca in casa de marcat ceea ce vand.
E voie să râd? Eu așa de obișnuită sunt, încât am tot timpul cash la mine (asta fiind cea mai mare spaimă – să rămân fără bani în portofel). Când a deschis o brutărie acum 6 luni lângă job, care accepta card, am lăcrimat de bucurie.
Sa vezi olandezi/scotieni/belgieni sau englezi siderati ca li se cere cash după ce au stat mult timp la coada la bere când sunt meciuri aici (Stuttgart). Toți pleacă cu acceasi remarcă: bună berea, da’ de ce nu pot plăti cu cardul???
Ca în orice țară, sunt și bune și rele, iar printre cele rele se numără aici internetul, digitalizarea, birocrația și plata cu cardul.
Aștept de trei ani sa ne pună și noua fibra optica…..
La polul opus este Suedia. E posibil să mori de foame dacă nu ai un card pt ca în extrem de multe locuri (restaurante, lanțuri de magazine, hoteluri) este card only. În 5 ani de când locuiesc la ei nu știu dacă am văzut și folosit cash mai mult de 2-3 ori.
M-am lovit și de stupizenia situației când mi-am vândut mașina cu care am venit din România, culmea tot unui român, venit special din țară să o ia. Nu m-am gândit să îi zic să facă plata prin transfer bancar și omul a venit cu 10.000€ la el. Nu vreți să știți prin câte am trecut să reușesc să pun banii ăia în contul Suedez pt ca voiam să iau altă mașină (avans): tradus contractul de vânzare cumpărare. Cu el la western union și alții nu s-a putut să îi convertesc în Sek pt ca era suma prea mare. Nici mers în orașe mai mari la ei nu s-a putut. Am ajuns la 250km la Helsingborg la niște arabi unde cu greu a acceptat să îmi schimbe. A vaz pașaport romanesc și mi-a vorbit în română ca avusese casa de schimb la București :). Apoi bucuros ca am în sfârșit echivalentul în sek (100.000 atunci) zic hai să îi pun pe card. No no no. 15.000 sek maxim pe luna de om. Pus eu și soția. Apoi dat pe la prieteni să pună și ei și să mi transfere în cont cu textul: împrumut :))))
Dar da, acum suntem și noi prin Germania în vacanta și urăm din suflet faptul ca tre sa avem bani la noi: nu mai avem portofele, din buzunar îi pierd sau îi uit prin haine diferite.
Comentariu beton!14
Dar cind ai pierdut zile intregi, ai batut sute de km si-ai raspuns la zeci de intrebari sa beneficiezi de proprii tai bani, n-ai urit?
Chiar recent cand am fost prin Belgia, am trecut printr-un sat micut, Achouffe (vezi berea „La Chouffe”), unde aveau un targulet cu producatori locali. Zarisem o esarfa din casmir foarte frumoasa pentru bunica-mea si doamna de acolo (avea in jur de 70 de ani) mi-a zis ca se poate plati si cu ajutorul cardului. A scos telefonul, a tastat suma si mi-a inmanat o cutiuta mica de tot unde puteam pune cardul.
Am vazut acelasi sistem acum vreo 2 ani in Budapesta la targul de Craciun, toti micii comercianti aveau asa ceva.
Plata doar cu cash nu înseamnă doar evaziune , cei care nu acceptă plata cu cardul o fac doar pt că îi doare de buzunarul lor și nu sunt de acord ca el în calitate de comerciant să fie taxat de bancă prin niște comisioane destul de mari iar clientul care din comoditate sau din lene sau de grija buzunarului propriu nu merge să scoată bani de la bancomat. De ce eu în calitate de comerciant trebuie să suport niște costuri pt comoditatea, lenea sau grija ta ca și client față de comisioane . Dacă tu vei merge sș scoți bani cash , banca îți va lua comision tie , dacă plătești cu card îmu ia mie , deci , doar pt că vreau să o duc mai bine decât o persoană angajată care își așteaptă salariul , eu trebuie să plătesc comisioane , că de …
Comentariu beton!12
Cum s-a mai zis, alte țări au deja obiceiuri înrădăcinate, tradiții economice, cu alte cuvinte, fac lucrurile într-un anume fel de zeci de ani și nu li se pare obligatoriu să adopte orice nouă schimbare tehnologică (cum e cazul la noi de pildă, unde brusc te trezești în ofsaid dacă nu îți schimbi obiceiurile). De aceea, prin alte țări mai există ziare (și oameni care le citesc), telefoane fixe (mobilul fiind ceva personal, care nu se dă la toată lumea), mici afaceriști care merg periodic la bancă să ceară extrasul de cont etc.
În plus, pentru preferința pentru cash, mai e și motivul siguranței (chiar și Suedia se gîndește cum să facă cashul mai atractiv, pentru că acolo lumea tinde spre a nu-l mai folosi deloc, iar în Austria, țară îndrăgostită de plățile cash, se discută de legiferarea dreptului la plăți cash în Constituție), și preferința pentru eliminarea intermediarilor. Care se vede și cînd cauți cazare, de exemplu, mai ales în zonele turistice. Unele cazări nu sînt pe booking, ci doar pe siteul localității (comunitățile locale au siteuri unde își promovează afacerile). Și chiar dacă sînt pe booking, preferă să le contactezi direct și îți oferă preț mai mic.
Am primit reducere pentru plată cash și la închirieri de schiuri. Tot în Austria.
Treaba cu bonul fiscal e un heirupism românesc. Una e obligativitatea emiterii bonului, alta a tipăririi. La noi astea două se suprapun, ceea ce duce la consumarea a tone de hîrtie degeaba. Cîtă vreme există memorie electronică la casa de marcat, legată direct la ANAF, tipărirea bonului ar trebui să se facă numai la cerere.
Comentariu beton!18
Si in DE se tipareste obligatoriu bonul (asta daca nu s a schimbat ceva de anul trecut) si se arunca la gunoi, la fel si reteta electronica. dar e misto ca sunt 30 de tomberoane de reciclat.
Acum 3 ani la ing aveai comision pe cont bancar de firma/pfa 5-25 lei pe lună
Acum de la 25 de lei minim în sus. Mai bagi un pos mai scoți 100 lei taxa+comisioane
Mai faci o plată în plus față de numărul inclus.. Mai bagi 5 lei la fiecare și tot suntem binișor
Ușor cu pianu’ pe scări.. așteptați să se mărească comisioanele.. să vedeți ce o să vă aruncați pe cash
Comentariu beton!18
Este evaziune.
Punct.
Eddy.. in caz ca nu-ti da chitanta/bon.. la ce a povestit Mihai da.
in rest ca o situatie generala, cash only nu inseamna evaziune, doar niste economii. Numai cine a fost/este antreprenor mic realizeaza ca astfel de costuri mici(si multe) te omoara incet si sigur. La fiecare postare a vreunui blogger mare apar cei fixati pe evaziune. Defapt unii nici nu stiti ce inseamna optimizarea profitului sau care e marja reala de profit la un adaos.
Comentariu beton!13
Vaită-te la baștanul partidului să nu mai plătești atâta taxă de protecție.
Gata, ți-am rezolvat optimizarea vieții.
Din cate stiu, prin multe tari din vest unele afaceri mici au o impozitare fixa (un fel de forfetar sau de norma de venit): taxele platite nu depind de cat incaseaza, ci de alti factori (marimea tarabei sau a magazinului, pozitionare)
Si atunci, faptul ca incaseaza cash si nu da bon nu e musai evaziune. Omul doar evita niste comisioane bancare.
Dar probabil ca de cele mai multe ori e vorba de evaziune.
Locuiesc în Germania de 10 ani și într-adevăr toate afacerile din Horeca au majoritar posibilitatea de a incasa bani doar cash.Sunt tolerați pentru că altfel, având în vedere taxele, ar închide instantaneu afacerile sau ar avea prețuri cel puțin duble pentru a putea supraviețui. În plus nemților le place cash ul.
Asta-i una dintre bucuriile care dau peste om în Germania… mi s-a întâmplat şi în Austria, dar mai rar. Se pare că plata cu cardul e pentru pardon proşti. A! Şi ai grijă să nu iei trenul în Germania. Nu ştii când, cum, unde şi dacă mai ajungi.
2017. ajung in Dusseldorf dupa cei 2200km la volan. Dormit prin parcari. Eram putin chiaun de creierii capului, am zis „gata, iau o bere, o beau si inchid ochii vreo 2 zile”
aveam niste marunt, euroi, dar creierii capulu ai zis „meh”.
M-am dus la Neto. Dita supermarketu. Mi-am luat un 6pack si m-am asezat frumos la casa. La casa mi s-a zis „ntz, aici numa cu cardurile noastre sau cu cash”.
asa ca primele beri le-am baut de la chiosc. Erau cam dublu la pret, dar erau langa masina/apartament unde aveam cashu 🙂
alta treaba despre nemti. Is prosti. Is conservatori. Is zgarciti. Dar, in principal sunt prosti si mandri. Si au incredere in guvern „ca nu degeaba is aia acolo”.
Au stat o viata in chirie, ca ei nu sunt prost ca est europenii care isi cumpara. Au stat atat si erau si mandri de asta, pana s-au trezit ca toata piata e acaparata de vreo 2-3 firme si multi rusi. Care nu stiau ca e o prostie sa cumperi. Si, cand s-au trezit ca aia vor sa faca cu chiria ce vor ei au urlat repede Hilf mir si au inceput cu masuri care mai de care mai inteligente.
In 2017 in Romania si barurile de la sat aveau wifi. In germania, in dita orasul: dusseldorf (nu mare ca populatie, mare ca putere economica), wifi gaseai in vreo doo bodegi care vindeau si bere. Numa ca wifiul ala era acolo sa fie, sa se gaseasca, nu sa fie folosit. Nu aveai teava nici macar sa te comunici pe messanger. Mi-a zis mie un roman, prieten, stabilit de mult in Nemtia. Wifiul lipsa nu era de la faptul ca sunt zgarciti si prosti. NUUUU. Era ca sa nu intri sa faci nefacute de pe wifiul barului. Sa te duci la bar sa downlodezi dracu vreun film. Ca nemtii is unii dintre cei mai tari pe zona asta de dat amenzi de mii de euro ca ai downlodat o melodie/film.
In rest is baieti faini. Inchid nuclearele ca sa se bazeze pe gazu moca de la rusi si cand se opreste ala pornesc carbunii. Ca plm, sunt ecologisti si destepti, nu prosti ca francezii.
Comentariu beton!21
Am avut in vizită anul trecut o prietenă italiancă precum si o alta din Germania, româncă plecată de mult.Ambele s-au mirat cum că la noi se plăteste cu cardul cam peste tot, initial nu m-au crezut, mă tot intrebau cum sa facă rost de cash, iar eu le tot spuneam că nu e nevoie, se vor descurca doar cu card.Cea mai tare fază a fost cand draga mea Elena din Verona a achitat afinele bio proaspat culese din zona Bâlea Lac ghiciti cum? Fireste, cu cardul. Acolo i s-au făcut ochii cât cepele.Nu a contenit apoi sa ne laude pe noi, românii, spunand ca la ei, mereu ” se strică” POS-ul🤦♀️.Se pare că si in Germania e cam tot așa.
Hmmm, e un manunchi de explicatii:
– singurele carduri care functioneaza peste tot sint EC cardurile, eu platesc cu ele de 30 de ani la 90% din magazine, mai putin la unele aprozare si la cafenele sau brutarii si saormarii. Cartile de credit nu functioneaza aprope niciunde dintr-un motiv simplu – sint enorm de multe tari tzepare care elibereaza carduri fara acoperire si comerciantii germani nu au o privire de ansamblu asupra sistemelor de creditare din strainatate.
-banii cash sint iubiti de populatie, au fost intotdeauna si sint in continuare, pina intr-acolo incit in Germania nu poti vinde online numai daca ai oferit si optiunea Rechnung (modalitatea de plata prin ordin de plata).
-siguranta datelor personale, nu vrem ca autoritatile de sa stie prea multe despre noi, e treaba noastra personala ce facem cu ce cistigam, nu vrem sa stie si tatal stat. Evitam pe cit se poate controlul.
-daca orice chichineata e obligata prin lege sa primeasca cash alea mai mici nu vad nici un sens sa se incurce si cu POS-uri.
0
Comentariu beton!11
‘neata
Acum sunt in Motreal, merg zilnic la festivalul de jazz unde sunt o gramada de comercianti care vand orice, mai putin apa care este gratis
Plata se face doar cu cardul, chiar si pentru 5$CAD
Si in Japonia se folosește foarte mult cash, si sunt destule locuri unde nu se poate folosi cardul. N-as putea spune c-am fost surprins pentru ca am aflat asta cand m-am documentat despre vacanta.
Ceea ce e si mai atipic e ca nu se da/primește tips. Oferirea de tips e o ofensa: cel care il primește nu știe ce sa facă cu banii: sa-i pună in buzunar e furt sau mai rău cerșetorie, sa-i dea patronului înseamnă sa-si piardă jobul. E ca si cum la tine la birou te-ai apleca sa-ti legi șiretul si un individ cu treaba acolo iti arunca la vârful pantofului 2 Euro.
După vreo 2-3 zile aveam in buzunar cam jumătate de kilogram de monezi intr-o punga. Un vânzător de a 7-11 (un fel de Lidl de-al lor) mi-a arata ca nu trebuie sa ma chinui sa pun suma exacta in tonomat: mi-a vărsat toată punga in tonomat si tonomatul mia dat înapoi bancnote.
Automat, nu tonomat, zic si eu
Pare ca e politica nationala/federala:
„Într-un moment în care se pare că plățile cash sunt tot mai nedorite, Banca Federală a Germaniei (Bundesbank) iese public printr-o amplă campanie prin care sprijină numerarul. Burkhard Balz, membru în Consiliul de administrație al Bundesbank, a spus miercuri la conferința de presă de la Frankfurt pe Main, că numerarul este indispensabil și face parte din infrastructura esențială a unei țări.”
https://hotnews.ro/ampla-campanie-n-germania-pentru-banii-cash-banca-federala-spune-ca-numerarul-e-parte-din-infrastructura-esentiala-a-unei-tari-22199
Cei care trăiesc pe aici s-au obișnuit cu asta. Este metoda lor de a își declara independența față de comisioanele băncilor. Au explicat mulți deja cam cum funcționează sistemul. Nu aici se face evaziunea adevărată în Germania. Sa nu uităm că nemții încă mai au niște miliarde de mărci la saltele, numai din 2023 au mai schimbat 5,6 miliarde și 6,56 miliarde din monede in euro. 🤯
adica inca se mai pot schimba marcile in euro?
Și în Austria e aproape la fel, probabil din aceleași motive: mici evaziuni și pentru a nu plăti nimic emitentului cardului. Oricum, Germania e ani lumină chiar și în urma noastră la capitolul hârțogăraie…
Din cauza comisioanelor bancilor au problema cu cardul, iar bon nu primesti pt ca astia nu printeaza ca nebunii bonuri, hartia costa, printerul se uzeaza, chiar si cand platesti cu card la un POS mobil te intreaba daca ai nevoie de exemplarul tau, fac economie oamenii, incearca sa fie eficienti.
La Verona, în gară, am plătit cu cardul ca să intru la WC.
La Veneția nu am plătit nicăieri ci cash. N-am văzut nicăieri „Cash only”. Bine că te-am citit pe tine, că mă duceam naibii în Germania și mă enervam degeaba.
In germania plata cash are mai multe aspecte socio-istorice dar si economice.
Neavand nicio legatura cu zona sau rasa/etnia comercianti cum insinueaza multi intelectuali.
1. Exista inca o puternica componenta sociologica a vietii private legate de plata cu cash. De aceea multe locuri ce accepta doar cash sunt businessuri gen Horeca. De exemplu in Berlin si Hamburg (celebre pt night-life) aproape toate barurile, cluburile si restaurantele din zona vietii de noapte accepta doar cash.
Acest push pe viata privata a venit in primul dupa al doilea razboi mondial si apoi modelul economic si fiscal al statului in relatie cu aceste businessuri a fost adaptat (sunt multe surse online pe tema asta).
2. Modelul fiscal nu cere operatorului de bunisess de acest fel sa aiba o casa de marcat sau POS. In acest fel incurajeaza crearea de businessuri de acest fel prin masuri care incearca sa tina costurile cat mai jos posibil pentru operatori.
Din nou, motivul principal si originea culturii cash provine din istoria tarii si nevoia de a pune cat mai multe bariere de privacy intre stat si cetatean.
Long story short – prima data a fost oul apoi evaziunea 🙂
In Spania exista sistemul de domiciliere obligatorie a platilor pentru apa, gaz, asigurari, chirii, taxe, texe petr angajat, scoala privata, ipoteca, leasing, , etc. Asta inseamna ca in ziua scadentei, ti se trage automat din cont suma dataorata, fara sa ti se ceara acordul expres. Prin urmare, tu nu poti sa iti gestionezi platile, in sensul ca sa tl le prioritizezi: chiria, apa , gazul, taxele etc. Ti se trag banii automat din cont, iar daca nu ai bani in ziua respectiva ti se blocheaza cardul. Prin urmare trebuie sa mergi la banca, sa ti-l deblochezi pentru ca nu poti sa o faci online. Ca sa mergi la banca, trebuie sa suni si sa programezi intalnirea cu ofiterul de cont, care are disponibilitate cam intr-o saptamana, in cel mai norocos caz. Prin umare tu o saptamana, NU AI ACCES LA BANII TAI, chiar daca intre timp ai primit bani in cont si stai vreo 7-10 zile fara bani. Adica nu ai bani sa cumperi mancare, apa si tot ce ai nevoie timp de 1 sapt. Nu mai bine sa incasezi o parte din bani cash???
In plus, cine nu isi aminteste criza din Cipru 2-12-2013 cand guvernul cipriot a decis ca cetatenii nu mai au voie sa faca nici un fel de retragere sau plati timp de vreo saptamana apoi nu s-au permis plati mai mari de 1000 de euro si retrageri mai mari de 300 de euro/ zi de nu putea lumea sa isi plateasca chiriile si datoriiile …. De ce sa fii atat de increzator in infailibilitatea unui sistem bancar ?
In plus, cand platesti cash unui comerciant valoarea unei bacnote de ex. de 50 de Euro, se pastreaza, adica nu iti ia banca comisione – cu acea bacnota comerciantul plateste de ex. la piata ptr rosii , castraveti, etc agricultorului , care plateste la randul lui salariul zilierului care nu are cont in banca ptr ca emigrant din Romania fiind nu i se deschide cont bancar…si nu, nu e vorba de spalat bani…
Comentariu beton!13
„ptr ca emigrant din Romania fiind nu i se deschide cont bancar…”
Acuma habar n-am cum e in Spania, dar in Germania se deschide cont bancar oricui, am fost eu la banca si cu cetatean israelian si cu cetatean romaN NEDOMICILIATI IN Germania si si-au deschis cont, a fost nevoie de ajutorul meu din cauza de limba germana.
„In plus, cand platesti cash unui comerciant valoarea unei bacnote de ex. de 50 de Euro, se pastreaza, adica nu iti ia banca comisione” – nu te-ai saturat de mitu asta prost? Asta, ala cu rusii care le-au zis ei musulmanilor si inca vreo doua trei amuzante?
Cand ai cash tre sa trimiti banii aia la banca. Daca ai o afacere cat de cat, nu prea iti permiti sa pui banii aia in buzunar sa mergi tu la banca cu ei. Nu de alta, dar chestia merge doua trei saptamani, pana afla bajetii ca tu ai niste mii de euro la tine si esti singur ca prostu.
Asa ca o sa platesti serviciul de transfer. Care, costa. Asa ca din aia 50 de euro…o sa ai bani sa platesti banii la transfer.
Banca nu pierde niciodata. Nu o sa iti ia comision la carduri, dar o sa iti ia transfer cand depui banii
Se deschide fara probleme cont bancar si in spania cu adresa de oriunde din UE. Este cont de nerezident. Daca devii rezident intre timp mergi la banca si iti schimba contul in cont de rezident instant. Nimic complicat.
Aia cu domicilierea platilor cam asa e, cel putin la taxe, impozite, comunidad si unele utilitati. La altele mai poti fenta in sensul ca le dai numar de cont strain (romanesc sau alta tara UE) si in data platii se blocheaza si te suna. Si atunci iti trimit un link pt plata cu cardul. Unde platesti cu cardul romanesc sau de care-o fi. Si tot asa la fiecare ciclu de plata. Dar e mai comod cu bani in cont ES, sa-si ia ei cand si cat le trebuie fara sa te mai deranjeze. Cand constati ca s-au porcit si pretul serviciului a crescut pe sestache, buf, ai schimbat furnizorul cu altul la un pret mai bun si o iei de la capat.
In rest plata cu cardul e cvasi-generalizata si aici dar localnicii prefera in proportie covarsitoare sa faca platile cu cash peste tot unde se poate. Ambele variante sunt la fel de binevenite.
Doar ca la plati de 1000€ si peste, in 99% din cazuri nu e posibil cash.
animaloo, nu e adevarat ce spui, o fi adevarat in alte tari dar nu in Germania. Am multi cunoscuti cu afacere, chiar si cu francize care produc 20000 in unele zile – merg cu ei la banca in fiecare seara si ii depun la automat chiar. In Germania daca ai un cont curent premium toate operatiunile, absolut toate, inclusiv cele de depunere sint gratuite, numai taxa pe cont e mai mare decit la conturile inferioare, dar nu cu mult mai mare, atunci absolut toate tranzactiile sint gratuite, stiu sigur pentru ca eu am cont premium desi nu am afacere, dar am toate tranzactiile gratuite indiferent de tranzactie si suma, de dar teoretic am credit pe card asemenea pot plati orice suma cu cardul si pot intra in minus pina la 10000 de euro, se numeste dispocredit. N-am intrat niciodata in minus ca dobinda pe creditul asta e foarte mare (9,7% in cazul meu) dar credit pe cardul de debit teoretic pina la 10000. Asa ca depinde ce cont ai.
In Cipru nu doar ca s-au limitat retragerile de cash, statul cipriot a confiscat 10% din banii din contul fiecarui om….evident, in numele “ salvarii statului”…..multa lume se face ca nu intelege, banii tai, aia din banca, nu-s ai tai pina nu-i ai in mina.De acolo vine zicala cu “ ce-i in mina nu-i minciuna”…
Ca om care dau cu sapa numai prin ‘fintech-uri’ si retailuri mari de problemele aste nemtesti dau: cultura lor de cash is king si taxele procesatorilor de plati. Daca la a doua s-a mai desfundat frica de MC/Visa prin concurenta mai mare de sisteme POS, cultura nu se schimba prea curand. E asa de mare frica de plastic incat in orase mici si satuce inclusiv in relatiile cu statul se plateste doar cash.
Asa cum am vazut un comentar Mai jos este adevarat. EU sunt Gastronom in Germania si va spun ca foarte multi prefera Sa plateasca cu bani si Nu cu cardul. Urmariti comisioanele bancii si ve-ti vedea ca din 100 Euro cat a-ti platit va fi poate 105 Euro. Noi avem posibilitatea platii cu cardu si va pot spune cat ne costa pe noi. De ex. La un Debitcard este 1% dar la un Creditcard este 3%. La sume mari se aduna. Bineinteles ca cel Mai bine este Sa aiba de ales clientul si Sa plateasca cum doreste-cu cardul sau cu bani.
Eu zic sa te duci la o banca serioasa, acolo depinde ce forma de Girokonto ai, daca alegi pe ala mai bengos platesti taxa pe cont mai mare dar ai absolut toate tranzactiile gratuite. Trebuie sa vezi daca se merita, si atunci orice plata cu cardul EC e gratuita, roag-o pe aia de la ghiseu sa-ti spuna ce optiuni ai si upgrade se accepta intotdeauna.
Vor doar cash pt ca se revolta puțin după ce au înțeles ca 50 euro cash rămân 50 euro cash după un nr infinit de tranzacții. Iar 50 euro plătiti cu cardul sau prin bancă se transforma încet în nimic după un anumit număr de plăti și transferuri. Este o forma de protest și bravo lor ca sunt destul de uniți și deștepți încât să se tina de treaba asta. Iar referitor la evaziune, nu este evaziune, ei au alta perspectiva asupra ceea ce înseamnă plata darilor la stat, ai fost și sunt „educați” foarte drastic dacă se afla ca fac prostii, asa ca marea majoritate prefera sa fie cinstiți
eu am stat 7 ani dar n-am patit asa ceva.. am platit cu cardul si la marginea padurii
https://www.bundesbank.de/en/press/press-releases/payment-behaviour-in-germany-in-2021-894120
Pe aici prin Nurnberg pe unde dau cu sapa, cash is king. Sunt multe berarii, restaurante, terase unde doar cashu se accepta. Si cam in 90% din cazuri nu primesc bon fiscal. Doner Kebab sa accepte plata cu cardu nu exista. Dau in scris asta. Frizerii la fel.
Am fost anul asta la fetele de la Bietigheim (handball feminin, campioane nationale si finaliste de CL). Magazin de prezentare, ok, mai degraba taraba de prezentare, acceptau doar cash.
Nemtii stau rau de tot la implementarea platii cu cardul
Să vezi cum este în USA , unde o să vezi că prețul plătit cu cardul este mai mare decât dacă plătești cash. ( la unele magazine , toate benzinăriile ….)
0
O bancnota de 10e plimbata cash de 50 ori, tot o bancnota de 10 ramane. Una electronica plimbata de 50 ori….dispare. Din cauza comisioanelor. La noi daca vine unul si cumpara un pachet de tigari si plateste card…esti pe minus.
De știut!!!
Să ai cash la tine în orice situație.
Iar treaba că e Mehmet,Fabrizzio sau Yorgos nu ține.
Sunt parcuri de distracție care acceptă doar cash, și sunt administrate de primărie.
Cu carte de credit și fără ceva cash ești fiul ploii aici.
În Italia sunt obligați de lege să îți dea POS-ul, dar ce să vezi când găsești unul șmecher nu merge, nu prinde internetul. Meloni militează pentru ridicarea limitei de plată cu cardul.
Dar plata cu cash e nimic comparată cu munca la negru. Ca în aia cu lupul moralist.
Sunt de 4 ani în Italia și sunt exact ca în țara în categoria prostilor care respectă regulile. Undeva în creierul meu s-a fixat idea ca perseverența va da roade. Dacă nu, măcar am încercat.
Locuiesc de patru ani în Germania şi pe toată perioada am întâmpinat aceeaşi situație , la magazine mici , la coafor , la restaurante mici, la localuri stradale de unde se poate cumpăra ceva de mâncare , toate afaceri de familie şi toate deținute de familii străine, nu de nemți. De fiecare dată nu am primit bon fiscal şi uneori nu au existat afişate prețurile produselor, spre exemplu într-un mini-market sau într-o cofetărie . Concluzia mea : evaziune fiscală.
Eu stau în Germania de 4 ani, nici acum nu m-am obișnuit să am întotdeauna cash la mine… Când ți-e lumea mai dragă, se poate doar cash.
Iar în Ro, prima dată când ajung, merg la bancomat… Obișnuința de mic copil.
Și recent ajunsă în București, iar am avut surpriza ca de la trenul care duce în gara de nord, la chioșcul din gară și hotel, totul să se plătească cu cardul. Nu am folosit leii din portofel decât pentru bacșișul pt băiatul de la Glovo… Până și pe ăla puteam să îl plătesc cu cardul.
Nu mai zic de trenuri, rar să nu întârzie în Germania, sau să fie anulate cu totul fără să anunțe. Oi veni eu rar în Ro, dar cu mici excepții, trenurile zbârnâie!
🇷🇴🇷🇴🇷🇴
Dar in General trnurile vin din ora in ora, nu e o mare catastrofa daca pierzi unul. Nu se poate comprara DB cu CFR, sa fim realisti.
Nu inteleg de ce mirarea asta.
Pai si-au dat seama si suedezii (care plateau cam 90% cu cardul, si francezii, si nemtii, si englezii, si cam toti, ca daca nu exista cash pe piata, economia tarii o ia in jos. Nu este vorba de evaziune fiscala, este vorba de economia tarii.Doar ai nostrii guvernanti nu inteleg partea asta economica si executa imediat ce ii „bese” mintea unora pe la UE (punand la pamant economia, asa slaba cum e ea).
Am fost si in Japonia, tara unde tehnologia e la ea acasa, si majoritatea cereau cash…inclusiv hoteluri si magazine mari. Daca si aia fac evaziune fiscala, atunci nu stiu ce sa mai zic.
Raspunsul e simplu. Banul ramine ban si are valoarea sa, nu este doar o adunatura de cifre intr-un calculator. Apoi, banul ilustreaza simtul proprietatii. El al tau si doar al tau si nu depinzi de anumite conditii impuse de banca, nu platesti dobinzi si comisioane, iti da senzatia de libertate. Mai este si principiul actiunii si reactiunii: cind societatea iti impune anumite restrictii, fiecare cetatean are impulsul de a respinge ceea ce ti se impune. Banii in numerar confera putere, stabilitate, independenta. Povestea cu o presupusa evaziune fiscala e doar praf aruncat in ochii naivilor…pina la urma oricum am ajuns sa platim impozite la impozite; fa tu, ca stat, niste legi fiscale juste si concrete si toti isi vor plati impozitele…dar o singura data, fara fiscalitate exagerata. Daca va mirati ca exista aceasta tendinta de a folosi doar banul in numerar, atunci minunati-va si cum de societatea umana s-a descurcat atita amar de vreme fara card bancar!
Exact asa am pățit și eu săptămâna trecută în Essen la un restaurant în centru vechi unde e plin de turiști,mi-a a fost refuzat cardul visa ,pe motiv că ei acceptă doar maestro.Nu mi a venit să cred urechilor! Da , ai dreptate că nemților le place cash ul.Iar dacă scoți o bancnotă de 200 deja ești suspect, nu mai vorbesc de 500 .Asta e.
Ce nu au înțeles până acum consumatorii este ca dânșii plătesc comisioanele și taxele aferente plății cu cardul. Toată lumea se grăbește să decidă: evaziune fiscală. Știți care a fost răspunsul la întrebarea: “De unde și de ce voi plăti eu, ca mic antreprenor, comisioanele și taxele, utlilitatile, consumabilele, taxa pe POS etc ( fiindcă nu vorbim doar de un comision banal și nesemnificativ)?
“ Din banii clienților, stimată doamnă, măriți prețurile.”
Atât. 😀
Au card propriu – EC Card. Nu vor sa isi asume costurile visa si mc. Fac aste de 30 de ani, consistent, politica de tara. Visa/mc sunt la ei cam cum sunt amex/discovery la noi. Vrei card, EC.
Poftiți aici știre:
https://www.facebook.com/share/uCsjKoxEEhnfbWLu/
16 beri, plătite pe rând cu cardul, până când barmanul s-a enervat și s-a lăsat cu chemat poliția. Cică 20 de cenți comision pe tranzacție.
Aici https://www.tagesschau.de/wirtschaft/unternehmen/steuerhinterziehung-kleingewerbe-100.html spune ca pentru a evita evaziunea fiscala, important e sa se ceara bon, chiar daca se plateste cash. Mai scrie ca unele firme, cu mar fi restaurante, pacalesc prin asa numitul „Zwischenrechnung”, si anume bon temporar, pe care pot apoi sa il anuleze in sistem, de care multa luma nu stie. Trebuie sa scrie „Rechnung”, nu „Zwischenrechnung”.
De curand mai e o lege care a schimbat tipul de hartie de bon, care a devenit o hartie speciala, ce nu se mai recicleaza ca hartia normala, si de aceea nu mai are voie sa fie aruncat la containerul de hartii si cartoane. De aceea multi comercianti te intreaba daca sa iti dea bon, si multi cumparatori refuza, din motivul respectiv. Si aici e o sursa de evaziune fiscala, desi, eu am observat personal ca un bon e emis de comerciant pentru el, iar cel pentru client e doar o copie, pentru care coemrciantul intreaba daca sa-l emita, ca sa nu faca risipa de hartie. Deci depinde de la caz la caz.
Legea îi obligă să aibă Pos. Dacă nu îți oferă posibilitatea de a plăti cu cardul îi poți denunța și amenzile sunt imense! De asemenea a fost desființată suma minimă de la care poți plăti electronic! Eu nu am cash aproape niciodată și foarte rar mi se întâmplă să fiu obligat să plătesc cash!
Si asta nu-i nimic,poate nu ai observat in Germania se fumeaza in toate barurile,lucrez in gastronomie nu exista controale in pandemie a fost libertate comparand cu alte tări si câte si mai câte.
In concluzie regulile sunt doar pentru fraieri si săraci
Sau poate ca aia e adevarata libertate…..iar avalansa de reguli si restrictii ceva impins prea departe….sau nu?
Hi lume faina. Pentru ca sunt contabil aici in Germania, incerc sa va spun in cateva cuvinte cum e cu cash-ul aci : pana la o anumita suma, aici in Germania, esti considerat „mic” comerciant si nu ai nevoie de casa de marcat si deci nici de POS. Este suficient registrul de casa in care sa treci incasarile si platile. A fost „nenorocire mare” cand a fost cu Corona😀. Mihai, te imbratisez cu drag, primul lucru pe care il fac dimi la cafea, caut sa vad ce ai mai scris!
Bună ziua, acum am sa ma bag și eu în seamă pentru toți ăștia care habar nu au, dar comentează.
Ei bine domnilor eu sunt comerciant în Germania, și nu nu dau bon la fiecare placinta, mai mult casa mea nici nu e prevăzută cu asa ceva. Și știți de ce, pentru ca casa de marcat este direct legata de banca și de contul bancar, și cred ca toate casele sunt asa. Deci orice vând se înregistrează automat, asa ca nu vad cum as putea face evaziune ca nu dau bon fiscal 😂
Si aici este evaziune, mai ales cind iti aduce nota de plata asa scrisa de mina.
Si de aia comerciantii nu accepta decit cash. S-a schimbat insa mult in ultimii 10 ani, si cardul e acceptat in mai multe magazine.
In majoritatea țărilor se poate plati cu cardul in 90 % din cazuri.
Sa nu uit, Germania nu este asa cum isi inchipuie multa lume. Sta
prost la capitolul internet, digitalizare si comunicatii in general. Rețelele de telefonie mobila sint f proaste.
Transportul lasa f mult de dorit.Trenurile se anuleaza asa cu 10 min înainte de a pleca, au intirziere mare. In schimb, pina acum citiva ani autobuzele private nu erau lasate sa circule ptr ca faceau concurenta caii ferate care era de stat.
S.a.m.d.
Obsesia oricarei guvernari germane este sa tina economia competitiva.Iar asta o face tinind salariile plafonate la valori mici ( toate tarile din jurul Germaniei, mai putin alea fost-comuniste au salarii mai mari).Ca sa poti supravietui decent cu lefurile alea mai mici decit in Olanda sau Danemarca fara sa se simta o diferenta prea mare, este obligatoriu ca preturile sa fie tinute sub control, adica mici. Poate nu stiti, dar in orasele germane de linga granite, parcarile supermarketurilor sint ticsite de masini cu numere de Olanda, Belgia, Danemarca sau Elvetia. Aia vin saptaminal sa-si faca aprovizionarea din Germania, e mult mai ieftin ca la ei in tara.Ca sa poti mentine preturile alea mici trebuie sa elimini orice fel de “ suprataxa” din pretul produselor. Iar principala suprataxa este comisionul bancilor emitente de carduri, plus comisionul Visa/MC, care se trag din contul comerciantului. Raspunsul natural al comerciantului, care pierde zilnic 3-7% din incasarile zilnice pe comisioane este sa mareasca pretul produselor ca sa-si recupereze pierderile. La fiecare “ hike” al comisionului bancar vine si el cu un “ kike” la preturi.Asa se intra intr-o spirala a scumpirilor, in care fiecare incearca sa-si optimizeze cistigul si sa nu piarda. Solutia este plata cash, in care pretul care scrie pe produs e si pretul cu care il cumperi. Nimeni nu oierde, win-win.Si uite asa preturile n-o iau in sus, ca nu exista vreun intermediar care jecmaneste partile implicate in tranzactie. Se elimina “ the middle man”.Si toti sint multumiti-de la Megmet care-si vinde donerul cu 4 euro pina la statul german care exulta ca tine preturile stabilizate si implicit veniturile populatiei reduse-asta insemnind competivitate sporita pentru economia germana. Si nu, nu face nimeni evaziune, e ceva general acceptat si legiferat. Afacerile mici tip kebabarii, gogoserii, etc au o taxare fixa care nu tine cont de marimea vinzarilor. Cum era forfetarul la noi-vinzi sau nu vinzi, platesti suma aia, anual.E important sa tii micile afaceri in viata, asa tii rata somajului mica si reduci ajutoarele sociale sle statului.Este greu de crezut, dar in tara lui BMW si Mercedes, afacerile astea mici reprezinta coloana vertebrala a economiei.Asa e si-n America, grosul taxelor vine de la aia mici ( dar multi), nu de la Apple sau Microsoft-aia platesc mai nimic, spala banii prin Irlanda sau Olanda.Asa ca un stat intelept ( nu-i cazul Romaniei) are mare grija sa nu omoare gaina care face oua. Aia mici nu pot pleca nicaieri, ramin o permanenta sursa de venit pentru stat, pe cind BMW sau Apple isi poate muta peste noapte toate operatiunile in China sau India.Cit priveste cash-ul, de ce ar fi o curiozitate faptul ca lumea il
foloseste? Este o modalitate perfect legala de plata care s-a folosit mii de ani inainte de aparitia internetului. Este greu de crezut, dar o bancnota nu este doar o bucata de hirtie-ea reprezinta un bon de valoare, exact asa cum e un titlu de stat. Ea poarta semnatura guvernatorului bancii centrale, care reprezinta garantia ca acea hirtie poate fi schimbata oricind si oriunde la schimb cu ceva.Acea semnatura garanteaza asta, e girul unei banci centrale.Noi vorbim de un univers cosmopolit al lumii occidentale care reprezinta vreo 10-15% din populatia lumii, in restul lumii cash is king, multi nici nu stiu cum arata un card bancar. Incearca sa vizitezi Africa sau America de Sud cu un portofel burdusit de credit carduri si vezi ce se intimpla. O sa-ti rida aia in nas cind intrebi unde-i POS-ul si de ce nu-ti da bon. Spunea un fost guvernator al FED, ca raspuns la intrebarea “ care credeti ca e cel mai cunoscut simbol al USA, worldwide si de ce”? A raspuns simplu “ maretia Americii si-a recunoasterii ei internationale o reprezinta bancnota dolarului american.Pentru ca esti sigur ca indiferent in ce colt al lumii te afli, atunci cind scori din buzunar o bancnota de 20 USD, vei primi ceva in schimbul ei.Fara discutie. Miliarde de oameni nu stiu cum arata Washington DC sau un computer Apple, dar absolut toata lumea de pe planeta Terra stie cum arata si ce reprezinta un bill de 20 de dolari americani”….Well, incercati asta si cu un card Visa sau MC, vedeti ce zic aborigenii de prin Bolivia sau Ghana.Moneda unei tari reprezinta mai mult decit o hirtie colorata, in hirtia aia se vede puterea economica , politica si militara a tarii emitente. De aia toata lumea figea dupa dolari americani si marci getmane, ca stiau ca-s sigure si nu-si pierd valoarea pentru ca au o locomotica economica sau militara in spate. De aia nu se dadea nimeni de ceasul mortii sa sa aiba dinari quatarezi sau dirhami -desi in valoare absoluta erau peste dolar.De aia te simti bine cu un teanc de euro in buzunar si inconfortabil cu un teanc de lire turcesti sau leva bulgaresti. Pe primii ii ia toata lumea, oriunde, pe ailalti doar aia din tarile de origine.In USA e perfect legal sa ceri preturi diferite daca platesti card sau cash. Vrei card? No problem,3% mai mult decit pretul cash. Pina si IRS-ul, fiscul american, iti ia 3% in plus daca platesti cu cardul, daca platesti check ( electronic) e mai putin.Si vad ca toata lumea ignora cel mai mare avantaj al cash-ului. Ca de acolo vine zicala cu “ cash is king”. Acel avantaj este puterea de negociere. Este uimitor cit de mult poti negocia un pret al unui produs atunci cind rostesti cuvintele magice “ I’ll pay cash”. Efectul ( pentru un comerciant) este devastator atunci cind pui un teanc mare de bancnote pe biroul din fata lui. Ii lucesc ochii ca la viezure. Pentru ca vede, pentru ca simte, pentru ca miroase banii adevarati.Spune un “ Da, iti vind produsul” si banii aia sint ai lui, ii poate pune in buzunar, imediat, fara sa dea explicatii cuiva si fara sa cedeze vreun procent din banii aia vreunui “ middle man”.In America ( si-n Germania) f multa lume plateste masini noi ( sau case) cu banul jos, cash, la dealeri mari. Discountul obtinut este urias fata de pretul de vinzare initial. Asta pentru ca ai bonitate, nu vorbesti vorbe, bati cimpii cu banca, aprobari, telefoane, chestionare, etc. Nu, esti bancabil
pe loc. Adica esti hotarit, “ commited” cum spun ei. Un numarat de bani, o semnatura, o stringere de mina si ai cheia masinii in mina. Old school trade, asa cum
s-a facut de mii de ani.Old is good.” ce-i in mina, nu-i minciuna”.Nimic nu-ti gidila simturile mai mult si nu te face mai sigur pe tine decit un teanc de bani in buzunar. Pentru ca-i simti, ii pipai si exista. Si cu ei poti face absolut tot ce vrei fara sa fii intrebat ceva.Lucruri pe care un card nu le va poate face niciodata.