E mare tentația să faci mișto de Georgia pe motiv că ce-or căuta rătăciții ăștia la Euro? Echipe ca Norvegia stau acasă, Haaland zace prin cafenele la Oslo, în timp ce Georgia joacă în grupa F?

Dar dacă treci peste tentația asta și arunci un ochi peste cluburile unde joacă georgienii, o să descoperi că noi nu avem fotbaliști la Napoli, Bordeaux sau Valencia (care să joace, zic). Moment în care îți trece urgent cheful să faci mișto.

Cred că cehul Holeš, fundașul dreapta, o să se trezească multă vreme din somn urlând „Kvaratskhelia” (mă rog, asta în eventualitatea ca ar putea să pronunțe așa ceva). A făcut extrema lui Napoli ce-a vrut pe bulevardul Tomáš Holeš în prima repriză.

Ziceai că e numar de magie, așa i-a ascuns mingea cehului de câte ori a vrut. Mai avea doar sa scoată o floare din joben și să i-o ofere, ca să fie numărul complet.

După care, în minutele de prelungire, celălalt fundaș ceh, Hranáč, a avut ghinionul să fie nimerit în aripă tocmai când și-o întindea să-și ia zborul. Cum arbitrii de fotbal nu prea apreciază handbalul, mai ales în careu, s-a făcut 1-0 pentru georgieni.

Nemeritat aș zice, doar că în poarta cealaltă, Mamardashvili a transpus în realitate expresia  comentatorilor tv cărora le curge rumeguș din gură: a zburat din bară în bară. Da, oameni buni, nu știu cum a făcut, dar chiar a părut că e peste tot, din bară, în bară.

Mărturie pot depune chiar cehii care efectiv i-au dat la poartă din toate pozițiile, au terminat prima repriză cu opt șuturi pe spațiul porții. OPT!

Repriza a doua a început exact ca prima, cu fundașul Holeš pe teren, fundaș care, deși manifestase extrem de pozitiv spre Univers să fie schimbat la pauză, n-a fost. Așa că Kvaratskhelia a continuat să se plimbe liniștit pe bulevardul Holeš, ba chiar i-a făcut cadou și-un galben.

După care a lovit ghinionul. Sau norocul, depinde din ce tabără vezi lucrurile. Cert e că cehii au egalat dintr-o minge care a ricoșat în poartă din pieptul Schick cum sar pietrele alea plate cu care arunci pe luciul apei și numeri de câte ori sar.

Dar cam până aici a ținut benzina de Tbilisi. După minutul 75, cehii s-au instalat cu arme, bagaje și țapii de bere în terenul georgienilor. Spre bucuria comentatorilor tv care au putut s-o bage și p-aia cu golul care plutește în aer. Contraatacurile băieților lui Willy Sagnol erau purtate cu viteza unui sprint prin melasă.

Ușor-ușor parcă i-a mai venit inima la loc și fundașului Holeš, iar când l-a văzut schimbat pe Kvaratskhelia și-a jurat că-s scoate pe băieți la masă.

Și-a venit minutul 90+5, minut care o să-i împartă viața în două lui Saba Lobzhanidze, înainte și după ratarea uriașă.

Abia intrat pe teren, mijlocașul georgian a primit pe contraatac o pasă identică cu cea primită de Hagi în meciul cu Argentina de fix acum 30 de ani. Doar că, spre deosebire de Rege, din interiorul careului, singur cu portarul, Lobzhanidze a trimis în înaltul cerului. Vedeți voi, în ’94, Hagi tocmai se transfera la Barcelona, în timp ce georgianul joacă la vestita Atlanta United. Pățăști.

Și uite așa, georgienii au ratat o victorie istorică. Poate le iese cu Portugalia în ultima etapă.