De weekendul viitor cică vine vara, așa că io zic să mai citiți azi câte ceva, că după n-o să vă mai ardă.
- Am râs cu sunet;
- Trei cu Eurovision-ul: prima, a doua și a treia;
- Încă una cu Eurovision, dar și cea mai bună (sau cea mai normală la cap);
- Poveşti mai bune;
- Cât de tare, habar nu aveam;
- Capcana comparației;
- Se întețește focul la meditații;
- Ca să fiu echidistant, un alt punct de vedere la treaba cu evaluarea națională:
- Microidentitate gastronomică națională: metode de acrire a ciorbelor;
- Magiunul de Topoloveni, primul produs tradițional românesc recunoscut de UE, eliminat de pe rafturile Metro;
1. 🤣🤣🤣
2. –
3. –
4. –
5. Foarte fain. E marca mea preferată de cafea.
6. –
7. –
8. –
9. O ciorbă acră e una stricată și se dă porcilor. Smântâna-i mai mult decât suficientă.
10. –
O zi faină la tătă lumea.
9. Spune-mi ca ești ardelean fără sa-mi spui ca ești ardelean 🤣🤣🤣
Comentariu beton!11
Dar de borș ce zici, @JT?
@Alina I: niciodată n-am zis că nu-s.
@Peredhil: borșu’ se dă porcilor, că le place de numa’. Mie-mi place vrăjeala ălora de-l pun și pe pâine „vai, da’ ce sănătos este”. Nu, mulțam. Dacă vreau să mânc sănătos prefer să-nfulec un grătar de porc cu pită și mujdei de usturoi.
La porci se dă borhotul, bre. E drept că unii fac borș acru de-ți trece și mahmureala beției porcești ce n-ai comis-o încă, dar un borș făcut cu responsabilitate e chiar gustos.
Sau poate te refereai la porcii din armata lui Putin. Atunci, da.
@Peredhil: moldovenii rezolvă mahmureala cu borș, deci le înțeleg admirația față de chestia aia.
Noi dregem mahmureala cu bere. 🤷♂️
Doar amatorii dreg mahmureala cu borș, profesioniștii cu bere. Profesioniștii moldoveni nici n-o dreg, o cultivă cu ce-a mai rămas din seara trecută 😉 .
Asta din ce-mi amintesc, că acum nici măcar ca spectator nu mai particip.
Comentariu beton!13
Smântânari detected.
4. Dacă poveștile nu sunt spuse de oameni cu leadership adevărat în ei, atunci ai nimerit într-un abator de angajați.
10. Doamna de la Topoloveni pare a nu ști cum funcționează afacerile în zona privată. Oare dacă eu, producător de prune, nu mai vreau să îi vănd prunele mele (care, să spunem, sunt 15% din cantitatea totală pe care o achiziționează), o să mă ia la rost cum a luat-o pe acea companie privată?
2,3. Este un spectacol și atât! Nu îți place, nu te uiți. La noi nici măcar nu s-a mai difuzat, m-am uitat pe YouTube. Nu, nu mi-a plăcut băiatul cu fusta, sunt fan pisici asa ca speram la Croația, dar majoritatea decide.
7. Sunt generație de meditații. Le uram. Aveam câte 4-5 pe săptămână la diverse materii. Multe dintre ore erau inutile, făceam câte 3-4 elevi și nu înțelegeam nimic.
Visam urat înainte de meditațiile la matematica, dovada ca după clasa a 8-a am făcut orice altceva ca să evit matematica. Un chin inutil. Eu voiam sa învăț limbi străine, nu ecuații și teoreme. Așteptam jumătate de ora pe scara în fata usii și apoi intram. Nu ma ținea mai mult ca femeia era robot, veneau alte oi după mine.
am o vecina profesoara de romana si da meditatii la greu.
intr-o zi cobora trupa de elevi de la meditatie – desi sta la etajul 6, le-a interzis elevilor are vin la meditatii sa foloseasca liftul. profa prefera sa nu supere nicicum vecinii, pt ca meditatiile nu le are declarate legal si se straduieste sa fie cat mai low-profile.
doar ca n-ai cum sa fii invizibila atat timp cat ai macar doua sedinte de meditatii zilnic, sedinte la care participa cate 7elevi – ca am stat si i-am numarat.
Doamne, bine c-am scapat de chinul asta!
La punctul 10. hai cu sictir cucoanei de la Topoloveni. Mai are și tupeu sa spună ca pleca de la ea borcanul de marmelada cu 9,5 lei. E din prune, tampito, cel mai ieftin fruct care creste in tara asta. E maxim 3-4 lei kilogramul de prune in toamna și un borcan de rahat de Topoloveni are 350 de grame. Un produs absolut banal, o fiertura de prune, nu ar trebui sa coste mai mult de 1 euro la poarta fabricii. Sa zică mersi daca nu o scot și restul de la raft. Sunt destule produse românești (de exemplu Răzvan Idicel) care nu sunt ieftine dar măcar nu îți e rușine sa le pui pe masa când vrei sa arăți ca se produce ceva in România.
Comentariu beton!15
Păi și idicel nu costă 27 borcanul? Și la el costă de fapt 1 euro, pentru că pruna pică direct în borcan, nu există procesare, nu există utilaje, cules, transport, salarii etc. Plus că se știe că dintr-un kil de prune ies minim 3-4 de dulceață.
Comentariu beton!23
Nu orice prună este bună pentru magiun, iar ca sa se lege se fierb destul de multe pentru un singur borcan. Calitatea este constantă de ani de zile, nu gasesti bucăți de sâmbure ca în alte magiunuri. Si au și alte dulcețuri fara zahăr si gelatină unde chiar simti gustul de fructe. Daca nu mananci un borcan pe zi si vrei calitate cred ca nu e chiar atat de scump
Comentariu beton!16
Săraca bunică, cum n-o știut ea să vândă majunu’ cel dă prune ca pe o delicatesă.
Făceam cu bunica majun de prune-n ceaun și-nvârteam cu lingura de lemn până-mi cădeau mâinile. Da’ cel mai „fain” era când trebuia să pescuiesc sâmburii din majunu’ fierbinte.
Ea zicea că dacă scoatem sâmburii înainte, majunu’ nu mai are gust. 🤷♂️
Nu cred că există vreun ceva dulce care să-mi displaca mai mult decât magiunul. Nu-l suportam nici în copilărie, când nu prea aveai ce, d-apăi acum. Pe scurt, dacă mă lași să mor de foame cu un borcan de magiun lângă mine, mă vei găsi mort, dar magiunul va fi neatins. 🤷♂️
@MV: bunica nu punea gram de zahăr-n el ș-ajungea acru de ți se strepezeau dinții-n gură. Am avut uitat în debara un borcan vreo 10 ani, l-am desfăcut, iar gustul a fost exact la fel. L-am aruncat la gunoi.
@JT, mi s-au strepezit dinții doar citind. 😳
@MV: să mor de nu era bun de material izolant pentru acoperiș. Era ca smoala de gros. 🤣🤣🤣
E adevarat ca magiunul e ultimul pe lista de preferinte cand ma pune cineva sa aleg intre toate gemurile si dulceturile facute de mama. Dar de data asta as cumpara magiunul de Topoloveni fix ca sa il gust. Si ma gandesc ca o sa si imi placa 😉😋.
Cele mai bune prăjituri pe care le-am mâncat în viața mea au fost Albinuța care aveau vreo 5 foi de cocă cu ceva combinații de creme și între 1-2 era pus magiun de ăla bun. Aveau un gust de dulce acrișor… pfff.
@Shoric
Sau Damenkapritzen, cu magiun în loc de marmeladă. Excelentă. Mâncam la ocazii când eram mic, într-o bună zi când îmi voi extirpa latura puturoasă când e cazul de gătit deserturi, am să m-apuc să-mi fac și eu.
@@Shoric, cornuletele cu magiun😋😍
@AdinaE, dada, cornulețe cu magiun. mmm :))
Băi, stati umpic că @Peredhil are dreptate. Era marmeladă nu magiun. Pfff, da frate aia era smecheria din prăjitura Albinița. Îmi aduc aminte că era marmelada aia la aprozar în ceva cutii de lemn. Cum am putut să uit așa ceva 🙂
inițial am vrut să-i răspund lui @Cornel, da’ tu pari să urli după premiu…
să-i kiș în freză pe maramureșenii care cer 50 de lei pe kilu’ de palincă, că-i trii-patru lei kilu’ de prune!!!
bă, voi s’tețî normali la cap?
a doua chestie îi că să-l fwtem pe el de producător (cu toate costurile!) că nu acceptă 9,5 lei/borcan, da’ să-l aplaudăm pe angrosistul care pune 30 de lei la raft, că are cheltuieli, nene…
și a treia chestie, toți i-au zis doamnei Svetlana, o nepricepută care a creat un brand și o afacere de succes, „doamnă, nu ne putem pune cu metro, că bani, avocați, influență”, iar dumneaei, numa-așa, de-a bățu’, tot îi dă în judecată…
să-mi bag vorba lu’ @Edelweiss…, merităm numa’ ciolaci încă 100 de ani de acum înainte!
Comentariu beton!62
@costicămusulmanu: 50 lei/litru nu-i mult sau mai bine zis mie nu mi se pare mult în condițiile-n care o poșircă de whiskey amestecat (Ballantine’s) pleacă de la 57 lei/litru.
nu s-a văzut sarcasmul? n-avem o problemă cu 1-2 lei pe pralina mozart, da’ magiunul, magiunul să fie gratis, dom’ne, că-i bun național;
hai că azi îs întors pe dos, pe cît de binedispus eram după pupăza din morții tei și două „ode” închinate lu’ tata Ferencz, a trebuit să citesc opiniile unora care, pun pariu, n-or pus mîna-n viața lor pe o coasă…
mulțumesc de muncă, @Mihai, citesc altă dată; btw, nici eu nu-s fan magiun, da’ întins pe o turtă coaptă pe plită, cu 2 mieji de nucă deasupra… unde ești copilărie, cu magiunul tău cu tot…?
Comentariu beton!54
@CosticaM, super tare comentariu. Mare dreptate ai cu magiunul asta. Dadut like la tine.🙂
@costicăm, l-am ajutat pe frati-miu la produs țuică din prunele lui în colaborare cu altu. Cară borhot, stai noaptea planton pentru că odată pornit cazanu… nu se mai oprește. Bagă lemne pe foc, ai grijă să nu iei foc, scoate borhotu din cazan și du-l cu roaba la gunoi. Băi, da nu știi să mergi cu roaba drept? Stai drept și gustă, e bună?
I-am și zis: Îmi bag pwla în țuica ta, mie nu-mi mai trebuie.
@AdinaE, săr’na! mor cu oamenii care „știu”; eee, ce e aia să șofezi, te plimbi! ce e aia judecător, bați cu ciocănelu’! ce e aia aiti, stai cu cwru pe scaun și dai din dește! nu ae știe de incidența cazurilor de cancer de prostată și a problemelor de coloană, în cazul primilor, nici de incidența cazurilor de dureri/modificări cervicale, a bolilor de ochi, în cazul ultimilor, nici de sutele de ore de studiu în cazul judecătorilor, nuuu… „știm nooooi!”
@vericu’ este că-i greu la cazan? acu’ mai pune la socoteală și drama prunei ajunsă magiun și vezi cît ar trebui să coste…
Comentariu beton!11
@costicămusulmanu: canceru’ de prostată apare ca urmare a lipsei acute de fofo aka lipsa ejaculării de 4-5 ori pe săptămână. N-are treabă cu statu’ pe scaun. 😉
Statu’ pe scaun strică doar coloana. 😉
@costicămusulmanu: ca dovadă că google indexează tot, de dragu’ coloanei tale mi-o trimis asta: https://m.youtube.com/shorts/sfekhg88Hrw
A propos magiun, propun să dea guvernul o dispoziție ca firmele să ofere „tichete de magiun” prin analogie cu tichetele de masă care au ajutat Horeca sa ia bani și pe servicii mediocre. Altfel este greu să convingi oamenii să plătească mai mult pe eticheta „Topoloveni” decât pe un magiun de la altă firmă. Nu este ca la haine unde eticheta se vede. Dar cred că dacă ar face borcănelul mai mic, s-ar putea purta ca pandantiv.
Lăsând la o parte faza cu Metro, că nu știu de unde până unde surprinderea că hypermarket-urile sunt in general niste jeguri, asta cu magiunul mi se pare un fel de războiul eclerelor la tava nr2, din punct de vedere al importanței care se dă unui produs absolut banal.
Las-o în mă-sa, sunt niște prune fierte! ATÂT!
Ceva ce înainte vreme, era făcut de mai toți țăranii, eventual sub denumiri diferite în funcție de zonă.
Da, ok, o fi bun, dar de la asta la „in dimineața zilei de 10 aprilie 2019, papa s-a cufurit magiun de Topoloveni”, mi se pare…
Nu înțeleg aia cu „îl iau cu 9 lei de la noi și îl vând cu 30”, când pe site-ul lor este 16 lei borcănelul de 350 de grame. La alea 350 de grame, intră cam dublu cantitatea de prune, rotunjit, undeva la un leu venind prețul materiei prime.
Prețul prunelor este de nimic, mai ales că ei cumpără cantități industriale. Și nu este de mirare. Prunii sunt printre puținii pomi care produc în prostie chiar și fără cine știe ce îngrijire. Când mergeam la țară în copilărie, pe marginea drumului, cam prin tot satul, erau aproape exclusiv pruni.
Pe care evident, nu îi îngrijea nimeni. Erau așa de plini de fructe de li se aplecau crengile.
Când mai mergeam la cules de prune, fie pentru țuică, fie pentru porci, de abia aveai pe unde să calci, că era covor de ele prin iarbă.
Nu că am ceva cu ei, să fie sănătoși că au reușit să înregistreze produsul și că au avut această inițiativă, dar nu suport exagerările pe marginea unui produs absolut banal, exagerări de multe ori bazate pe neștiința consumatorilor, care sunt făcuți să creadă că se întâmplă ceva magie în fabrica Topoloveni…PRUNE FIERTE! ATÂT! Mai ales că aici e vorba de un proces industrializat. Nu mai stă nimeni cu orele sa învârtă cu un băț într-un ceaun.
Am văzut postări de-ale lor, care practic „urlau” la consumatori că DOAR produsele lor sunt bune și să aibă grijă când cumpără, Doamne ferește să nu fie alți producători. Am cumpărat acum ceva ani din Kaufland, prin 2018 așa, un magiun de prune de la o firma total necunoscută, de undeva din Argeș erau. A fost absolut genial, iar prețul era de vreo 2.5 ori mai mic decât al celor de la Topoloveni, deci iată că surpriză, se poate vinde și mai ieftin un „bun national” făcut din cele mai banale fructe și nu crapă nimeni. Pur și simplu oamenii nu erau niște jepcari care sa profite de d’alde ăștia cu nostalgii din copilărie.
Mi se pare jalnic sa te apuci să dai în alții mai mici, în condițiile în care oricum ești mega cunoscut pe piata…dar mna….Papapapăprunefierte… Dar doar de la Topoloveni.
Comentariu beton!15
băi @Meșter, ia mai lasă-l în…colo pe @MV și să faci bine să mă iei pe mine în următorul tur d’ăla cu mîncare și cazare moca, ok? că io cred că conduc mai bine (peste 2 mil. fără accident), dat jos de pe dubiță o să vorbesc frumos de absolut orice mașină-mi dai, la papa/cazare nu-s mofturos cîtă vreme e curat; nevastă frumoasă am și io, prof’soară, se îmbracă bine… ce mai vrei?
cum zici, că Vasilescu e brand? puoi să vezi ce brand fac io, numa’ să mă duc la sală…;
cam așa?
Comentariu beton!20
”Prunii sunt printre puținii pomi care produc în prostie chiar și fără cine știe ce îngrijire”
Frati-miu a cumpărat o casă prin zona Hațegului prin 2016 care are o livadă de pruni . În anul ăla a cules cam o tonă de fructe și după aia, mwie. Cu schimbările climatice astea de au dat totul peste cap nici măcar o prună de poftă nu au făcut de atunci. Și anul ăsta mi-a zis că exact când au înflorit a fost o noapte cu minus 6-7 grade și s-a uscat tot. Nici măcar frunze nu mai au.
7. gabi bartic e cel mai puțin îndreptățită să vorbească despre meditații. dincolo de faptul că ea oferă tocmai servicii ce s-ar vrea paralele cu meditațiile (deci meditațiile sunt o formă de concurență pentru ea), contracost, bineînțeles, ea e și adăpată la contracte cu bani publici în chestii total netransparente, neviabile, cu rezultate cel puțin discutabile.
astă toamnă, la iași, în colaborare cu isj, a organizat testare inițială computerizată la 9 discipline (parcă), la toate clasele. testarea inițială e, așa cum îi spune și numele, un instrument al profesorului pentru ca acesta să vadă nivelul clasei și să acționeze în consecință. altfel spus, e treaba profesorului și e indicat ca, după ceva recapitulare a materiei, testarea și mai ales rezultatele ei să fie cât mai repede la dispoziția profesorului, pentru a avea acea imagine necesară asupra clasei. în varianta brio, testarea inițială a dat peste cap vreme de 3 săptămâni tot procesul educativ din toate școlile, fiind examinări la oră fixă, indiferente la orar, rezultatele au venit în noiembrie, când primul modul se terminase deja, iar profesorii nu au avut acces la rezultatele elevilor.
oricum, pe scurt și la temă (la problemă meditațiilor): la iași sunt 8 elevi pe loc la examenele de clasa a cincea la colegiile naționale. altfel spus, în românia, copii dau examene foarte serioase la vârste la care, în alte țări, copiii nici nu știu ce-s alea note. bineînțeles, e parazitismul profesorilor, iar mafia meditațiilor prosperă, dar cei care și-au pierdut mințile cu adevărat și-și bat joc de propriii copii sunt părinții. și ne mai mirăm apoi de depresii, de copiii scăpați de sub control la vama veche, de droguri în școli și alcool peste tot, de burnout la 18 ani etc., etc…
Comentariu beton!15
apoi am citit și punctul 8. (și) despre ea e vorba.
Nu e chiar așa în alte țări, în Olanda e la 12 ani examenul acesta, chiar mai devreme. Și atunci se hotărăște practic viitorul copilului, dacă merge spre învățământ universitar, colegiu sau școli profesionale. Și se fac și meditații.
Ei pot trece la alt nivel și mai târziu, pe parcurs, în funcție de note (și de și mai multe meditații), sau fac ani în plus, dar în realitate foarte puțin se schimbă după ce recomandare primesc în urma examenului.
Nu e sistemul românesc neapărat mai prost, oamenii și comportamentul lor, etica muncii.
e o mică-mare diferență între sistemele occidentale de trasare a parcursului educațional, total neconcurențiale, și concurența sălbatică din românia, la vârste de 10-11 ani..
Mie nu mi se par total neconcurențiale, la Criminalistică, unde a intrat fata unui prieten, au fost 12 pe un loc. La gimnaziu și școala primară, da, mai departe nu prea. Pare așa din afară, pentru că nu au clasamente și premii, dar notele la teste și mediile contează la admitere și au și examene grele.
păi despre asta vorbim, de primar și gimnaziu, nu de altceva. evident că, pe măsură ce crește vârsta, etapele de depășit devin dure, dar trebuie adaptate la dezvoltarea psihico-cognitivo-socială a copiilor. problema în românia e că punem o presiune absurdă pe niște copii total necopți, la 9-10 ani, și apoi ne mirăm că ei clachează la 20 de ani,.. și vorbim de cei mai buni copiii, din familiile cele mai interesate de viitorul lor…
Da, îmi aduc aminte cu groază prin școala primară, aveau 8-10 ani, nu mai mult, vorbeam la telefon cu prietena mea din România, pe la ora 22-23 îmi spune că fata ei, de-o vârstă cu băiatul meu, tocmai și-a terminat temele și se duce la culcare. Al meu dormea de 2-3 ore deja. Crunt pentru copii
Mi-a placut selectia de azi.
1. Ce ti-e si cu teoria relativitatii🤣.
2, 3. Mare mancatorie cu Eurovision / EBU. Doar sporadic mai vezi ceva de calitate. Ca oamenii se imbraca sau se declara de alta natura nu conteaza. E un concurs de muzica si ar trebui sa livreze muzica.
5. Super tare. Nu stiam istoria cafelei Illy.
6. Nu mi-a placut niciodara comparatia cu ceilalti. E ca la scoala cand invatatoarea sau profesorii ma comparau cu sora-mea si cu frate-meu, eu fiind cea mai mica. De aia am ales sa fac cu totul altceva, diferit fata de ei.
7. 8. In Belgia nu se fac meditatii. Oricum nu de genul celor din România. Iar examenle sunt si ele de alta natura.
9. Fac supe si ciorbe foarte bune. Sunt o mica experta la aceasta categorie. Dar de folosit acreli, borş sau oțet nu prea ma bag 🤷♀️. Si sincer daca imi dai sa mananc chiar imi place. Numai ca nu gatesc eu.
10. Imi place de doamna cu magiunul ca se tine tare. Si daca produsul e cautat, atunci sa fie si promovat si vandut asa cum se cuvine.
1. No vezi tu, asta ar merge făcut la orele de literatură. Un pic de mișto sănătos în loc de hero worship-ul actual.
2 / 3. Concurs de papagali isterici. De ce e asta un subiect? Lasă-i în amarul lor, să se felicite reciproc.
4. „Pentru că sensul n-a fost niciodată miza principală a unor texte de gen, ci doar menținerea iluziei că ele înseamnă ceva, că sunt o “poveste” în forma cea mai brută a cuvântului. A.I.-ul funcționează pentru că narațiunile noastre nu o mai fac.”
TLDR: când povestea pe care ți-o zici dimineața ca să te poți ridica din pat, nu se pupă cu povestea care îți este livrată din exterior, dar trebuie să mimezi credința în ambele, realitatea se destramă suficient încât și un LLM să aibă șanse de a trece drept veridic. Nasol verdict.
5. Chiar că. Să înțelegem că bănățenii sunt de vină pentru cantitatea industrială de presszó băgată în mine?
6. TLDR: viața nu-i ca-n filme? Btw Vasilescule, n-am deschis fakebook toata săptămâna, cât amu cu linkurile tale. Să vezi algoritmul cum începe să îmi livreze teme motivaționale amu.
7. Iar meditații? Dacă asta funcționează pentru a satisface baremul, veniți voi cu o soluție mai bună. Ah, bani la educație? Pentru ce? Că profesorii livrează programă, dar programa nu neapărat îi trece la examen. Pe cale de consecință, trebuie un vector care să livreze necesarul minim, deci meditații.
8. Ah. Deci la privat pe bani primești calitatea pe care nu o primești la Stat? Ce revelație.
9. Recomand pe Mircea Groza, pentru rețetele postate. Omul e o comoară națională, nu doar pentru mâncare ci pentru poveștile din jurul lor.
10. Aoleu. Adică vrei să zici că retailerii mari sunt deasupra legii? Ce surpriză.
Sa știi ca sub același asalt sunt și multi copii și părinți de la privat. Eu n-am zis ca e mai bine undeva, eu am copilul la școală de stat. Dar ii explic de acum ca testele comper și rezultatele de acolo valorează fix doi bani, sa nu își facă griji ca urla tovarășa ca trebuie să ia 100%
Băi, eu am rămas prost când am dat pe google să aflu ce căcat este un test comper care este pentru clasa 1 sau pregătitoare și e pe bani. Băi, voi, părinții, sunteți nebuni la cap?!?
Băiii, sunt copii de 6-7 ani care dau examene. Voi sunteți normali la cap dacă acceptați așa ceva?
Dacă la 6-7 ani dă examen, la 18 își dau docența. De capu’ meu…
Exact 🙂 (pentru punctul 4, ca in discutia cu meditatiile imi e frica sa ma bag)
Multumesc pentru selectie, chiar a fost savuroasa!
Ma refac dupa o raceala zdravana, trenanta si nu ma mai pot nici indigna, nici minuna de nimic si pentru nimic. Citisem pe Bonea, ma bucur pentru descoperire d-nei Constantinescu, sper sa reusesc sa o urmaresc!
Imi da impresia de rezonabilitate selectia in intregime, de abordari de bun simt, de dezancrancenare, chiar mi-a facut bine!
4 ACKCHYUALLY nici neerlandezi, ca asa isi zic ei si doar n-o sa le zicem nemtilor doicilandezi de acum, cel mai frumos ar fi JosȚăriști™, asa, intr-un dulce stil neaos, dacic. Oricum si ei tot din daci se trag *wink wink*
7. Eu sunt pro-meditatii. Pe mine nu ma deranjeaza mersul la meditatii, mi se pare ceva normal. Mai ales ca oricum nu inveti din clasa, nu mergi acasa cu lectia invatata. Mai trebuie sa repeti, sa exersezi, sa iti fixezi bine. La mate ma mai si distram, radeam uneori. Iar la romana in a 12a era o profa faina care facea comentarii literare frumos redactate. Inainte iti si povestea plotul povestii in asa fel incat aveam impresia ca am citit-o eu. Dupa a 12a am pasttat legatura cu ea, mai ales ca eu scriam o poveste si veneam sa ii arat ce scriam si sa imi zica parerea.
Iar la engleza, fara meditatii nu reuseam sa o vorbesc si sa scriu asa bine ca azi. In a 2a si pana in a 4a mergeam la o profa, care ma punea sa scriu un cuvant pe 3 randuri, daca il scriam gresit.
Asa ca nu sunt meditatiile asa de rele. Bine, pe atunci nici nu costau 50 lei o sedinta. Era mai omenesc pretul
Dacă ai nevoie de meditații ca să mergi la o facultate mai bine nu. Habarnam cum sunt alții dar din bula mea toți copii care au fost forțați de părinți să meargă la un liceu anume și după la o facultate, au renunțat și si-au ales calea lor.
Mai bine nu, ce? Ca nu a fost pe banii tai
Iei elevii care nu trec clasa și ii bagi la scoli speciale, adaptezi cursurile la nivelul lor. Nu e nicio rușine.
„Inainte iti si povestea plotul povestii in asa fel incat aveam impresia ca am citit-o eu.” Ideea e sa o citești tu, nu doar sa o comentezi. Cărți de comentarii și cuvinte frumoase? Știi despre ce vorbesc? Bullshit. Trebuia sa te învețe sa gândești, sa înțelegi tu acțiunea și sa alegi detaliile care ți-au plăcut.
„In a 2a si pana in a 4a mergeam la o profa, care ma punea sa scriu un cuvant pe 3 randuri, daca il scriam gresit.” Mai e ceva de zis aici? Îți dai seama cât de greșită e treaba asta? Nu mai bine te punea sa construiești fraze cu cuvântul ala? Sa îți dezvolte vocabularul și gândirea? Nu, robot.
8. Păi hai că vă povestec ce am am pățit eu cu testele psihologice pe care le făceam în fiecare an și care erau obligatorii. 25 de ani le-am făcut. Erau niște tanti care veneau la noi la mină și ne examinau dacă suntem ok la căpuț cu teste psihice&fizice. Pe la sfârșitul carierei de electrician de mină mă cheamă șefu meu direct care îmi zice:
– Vezi că am primit mesaj de la firma de psihologi că nu ai trecut examenu și fără ok-ul lor nu mai pot să te autorizez să lucrezi. Ok, mă programez la firma de psihologi, merg și întreb ce puii mei am greșit. Context, tipa de acolo o știam că am mai dat examene cu ea.
Pur și simplu mi-a zis că pare că din chestionare par agresiv și trebuie să fac teste suplimentare. După ce am trecut testele a fost sinceră și mi-a explicat că un profesor universitar din Cluj a făcut el niște module de teste și vroia să le experimenteze și avea nevoie de cobai. Pe nervii și timpul meu.
Sunt fana magiunului de Topoloveni si a altor gemuri si dulceturi de la ei care nu au adaos de zahar. Nu mai mananc nimic cu zahar rafinat, prin urmare, ce au scos cei de la Topoloveni e ceea ce mai consum in materie de gemuri/dulceturi.
Ma bucur ca proprietara afacerii incearca sa obtina castig de cauza in fata faimosilor mari retaileri – sper sa si reuseasca! Si sa duca mai departe renumele produselor fabricate in Romania! Fabricate fara E-uri, fara modificari genetice, etc.!
Multam fain de mentiune. Recunosc insa ca cea mai controversata treaba de aici nu e aia cu meditatiile, ci aia cu ciorbele si supele. Spune unui bucatar rodat ca acresti ciorbele cu lamaie (cum fac eu, de exemplu) si omul o sa-ti faca direct loc in meniu.
Am copilul in clasa a VIII-a si da, face meditatii. 2 ore la mate si 2 ore la romana / saptamana.
De ce? Pai e simplu: aici la Iasi, cine ia sub 8.50 la EN are de ales doar intre liceele industriale. Liceele de top sunt la peste 9.60, cele din linia 2 sunt la peste 9.
Sigur, la cat de usoare sunt subiectele la EN, 8.50 nu pare o borna greu de atins, doar ca … pe ceea ce face la clasa + teme + ce am mai lucrat eu cate un pic cu el dintr-a 5-a pina in a 7-a era cam de nota 8, poate 8.50. Deci la risc. Asa ca am preferat un an de lucrat constant si ghidat de un om care stie ce sa urmareasca.
Posibil sa fi mers si fara meditatii, dar cu mult timp alocat din partea mea, caci nesupravegheat nu e cel mai constiincios copil (cumva normal pentru 15 ani, as zice).
Nu vizez liceele de top, dar as vrea sa il stiu 4 ani intr-un mediu cat de cat ok.