Și? V-a destabilizat ora de vară? Poate totuși nu vă simțiți atât de obosiți cât să nu puteți nici să citiți. 😛
- Cine ține post citește pe răspunderea lui;
- Regulile fotbalului din copilărie;
- Nicolae Manolescu și Eugen Simion;
- Hai aici, că-s taxe mici!
- Cum e cu supermarketurile deschise în weekend;
- La 9 jumate, colegii de serviciu își dau „bună dimineața”, dar eu am deja 6 ore de muncă;
- Fast food si geopolitica;
- A strâns bani pentru un bărbat mort de 8 luni;
P.S. Azi nu aveți colecția de răgete. Cetățeanul roacăr care se ocupă de bunul mers al rubricii mi-a zis c-a avut un motiv extrem de bine întemeiat pentru care n-a scris săptămâna asta: i-a fost lene. 🤦♂️
Apropo de lene, mai jos aveți un video care m-a lăsat cu gura căscată. Bănene, e incredibil ce poate face omul ăsta doar prin voință și puterea minții.
Uitate-s vremurile cand statea cainele in cotet.
Dragi mi-s animalele dar nici ridicate la rang de vip.
Comentariu beton!16
Câine în coteț?!? De ce ai face așa ceva dacă stai la casă și ai curte?
Dacă ții un câine închis sau priponit cu un lanț nu poți spune că ți-i drag.
Comentariu beton!18
Poate cineva dorește un animal de companie ca un hobby/suport moral/utilitar pentru persoane cu dizabilitati/membru al familiei? Dacă dumneavoastră ii vedeți locul doar în „coteț”, asta nu înseamnă că și ceilalți privesc situatia tot asa.
Comentariu beton!11
Chiar daca cateva animaluse sunt tratate ca niste vip-uri, ele nu si-o iau in cap asa cum fac (in)umanii, ele sunt recunoscatoare si sunt fericite intr-un fel atat de dulce si de sincer incat te simti coplesit de asta dar si de cat de multe calitati au, pur si simplu ii depasesc pe (in)umani cu ani lumina. Din pacate, majoritatea sunt inca tratate odios si sinistru. Mai bine nu ma mai gandesc!😥
Când eram copil am vazut la un unchi care avea un cățel în fundul curții legat cu un lanț care era folosit pe post de pază. Amărutul ăla se bucura când ne vedea pe noi pe acolo și mâncarea lui era o bucată de mămăligă. Nu păzea nimic, doar supraviețuia.
Comentariu beton!16
„cat de multe calitati au, pur si simplu ii depasesc pe (in)umani cu ani lumina. ”
Să nu exagerăm cu idealizarea animalelor și denigrarea oamenilor. Până una-alta, noi avem grijă de speciile domestice, mai mult decât invers, unele nici n-ar fi existat fără procesul de domesticire, iar omul este specia cea mai inteligentă pe această planetă (chiar dacă unele exemplare insistă să strice imaginea). Faptul că proiectăm sentimente și afectivități umane în lumea animalelor e un tablou frumos, pastelat, nu neapărat apropiat de realitate. Există unele corespondențe ale acestora cu unele specii domesticite, puține spre deloc cu cele sălbatice. Contrar opiniei multora, natura e, în esență, crudă și nu ține prea mult cont de sensibilitățile și etica umană. Pentru fiecare videoclip în care animalele sunt umanizate și idealizate pentru mulsul de vizualizări, există multe alte exemple de sălbăticie în lumea reală.
Asta nu justifică tratamentul prost al animalelor de care ai grijă. De exemplu, dacă ții câinele într-un țarc din care cureți fecalele la două săptămâni, ești și tu un animal. Și un idiot. Justifică însă delimitarea de idei dihotomice de tipul „natură bună – om rău”, sau utilizarea de metode mai puțin blânde în cazul interacțiunii cu exemplare agresive.
Comentariu beton!22
„Noi avem grija de speciile domestice.”! Cum? Prin a le manca? Sunt sigura ca speciile domestice daca ar fi avut dreptul sa aleaga, ar fi ales sa ramana salbatice. Oricum nu ele exista datorita noua, noi existam datorita lor pentru ca sunt sursa noastra de mancare! Nu stiu cati dintre noi ar fi supravietuit cu radacini si zeama de loboda!
Si da, lumea animala este cruda ca numai asa supravietuieste dar cruzimea ei nu este premeditata ca a noastra.
Sigur ca exista printre inumani si frumosii umani si ei sunt cei care salveaza lumea si a noastra si a animalelor. Idiotul lui Dostoievski a fost unul dintre ei avand aceasta credinta si viziune.
„Cum? Prin a le manca? Sunt sigura ca speciile domestice daca ar fi avut dreptul sa aleaga, ar fi ales sa ramana salbatice.”
Cred că majoritatea au făcut deja „alegerea” într-o formă sau alta 😀 . Plus, cu unele excepții notabile, nu prea mâncăm câini sau pisici.
„Oricum nu ele exista datorita noua, noi existam datorita lor pentru ca sunt sursa noastra de mancare! Nu stiu cati dintre noi ar fi supravietuit cu radacini si zeama de loboda!”
Sper că nu trăiești cu impresia că oamenii erau vegetarieni înainte de a domestici primele specii. Lăsând de o parte ideile diafane de tipul ăsta, dacă specia umană s-ar evapora fără consecințe majore (gen iarnă nucleară) majoritatea animalelor domestice nu i-ar supraviețui prea mult.
„ cruzimea ei nu este premeditata ca a noastra”
Cred că ignori de dragul coeziunii tezei faptul că multe animale dau dovadă de ceva ce ar putea fi interpretat drept cruzime gratuită. Prădători jucându-se cu prada. Răni și schilodiri în cadrul grupului fără motive aparente sau câștiguri evidente. Poate n-ai văzut vreodată cu câtă poftă pot descâlci mațele unui coleg de specie (cu care se jucau nu cu mult timp în urmă) un grup de cățelandri cărora nu le crescuseră de mult dinții. La nivelul inteligenței (rudimentare prin comparație) a unui animal există loc de cruzime gratuită. Premeditată? Poate, până la un punct, unele animale au memorie bună, sunt capabile de o anumită formă de ranchiună. Omul este o specie crudă, și n-ar fi ajuns prădătorul suprem fără o doză solidă de cruzime, dar fii sigură că un salt major în inteligență al altei specii n-ar veni la pachet cu cine știe ce repere de bândețe și nonviolență. Astea sunt concepte ce provin tot de la oamenii cei răi și cruzi, în tentativa lor de a balansa latura…cum îi spune, am un lapsus…a, latura animalică.
Comentariu beton!15
„exceptiile” ce mananca caini si pisici sunt de ordinul zecilor ba chiar sutelor de milioane!
Ideea ca supravietuirea animaluselor domestice ne este datorata este absurda. Ele „supravietuiesc” prin reproducere fortata de noi, reproducere in scopuri de macel! Daca ar putea vorbi, bietele de ele, nu cred ca am auzi cuvinte de recunostinta pentru felul in care le „ajutam sa supravietuiasca”! Imagineaza-ti cum ar fi sa se inverseze rolurile. Sa trecem noi in cotet si sa mancam pasat pana ne facem de 150 de kile si sa vina purcelul la noi sa ne sacrifice de Ignat si noi sa-i mai fim si recunoscatori pentru asta! Sa-i fim recunoscatori ca ne taie pe noi dar ne supravietuieste puiul ce urmeaza si el sa fie mancat la Ignatul urmator!
Jocurile amintite de tine sunt jocuri prin care animalele leaga relatii sociale puternice si dezvolta abilitati de supravietuire, vanatoare, aparare si comunicare. Exista totusi niste diferente intre ele si noi, diferente pe care ar trebui sa le intelegem ca specie infama, pardon, superioara ce suntem! Una dintre diferente este liberul arbitru, ele nu au, noi avem. Ele nu cunosc notiunile de bine si de rau, noi cunoastem si cu toate astea alegem premeditat raul. Numai lucrul asta le face sa ne fie superioare de mii de ori.
1. -părinte, am venit să mă spovedesc!
-nu-i nevoie, ți-am citit comentariile pe blogul lui @MV!
2. la 3 hențuri se bătea lovitură de pedeapsă și cine avea mingea era căpitan.
3. frumos scris.
4. cred că eu n-o să apuc impozitare progresivă la noi. întotdeauna îmi place claritatea din articolele lui krossfire!
5. m-am săturat de reglementări inutile. și da, de acord cu semnatarul postării!
6. de-asta e bine să-ți iei mai întâi casă cu curte și-apoi câine.
7. nu suntem ultimii, uraaa!
8. înspăimântător! când citesc despre individe diabolice ca asta, o prefer pe tăntița aia de care s-a înamorat Brad Pitt!
mulțumiri pt selecție, duminică liniștită și-n pace, tuturor! (da, m-a destabilizat rău, m-am trezit și mai devreme)
Comentariu beton!33
2. la trei cornere, nu la trei hențuri. 😉
așa era la noi 🤷🏼♀️ și la 3 hențuri se bătea lovitură. eram mai jmekeri 😃
p.s. am râs zdravăn, meseriaș „sportivul”! 😅
Comentariu beton!11
2 Manolescu a luat 2% cand a candidat la postul de presedinte al tarii. Asta e, nu am avut si noi „Havel”-ul nostru…
7 Interesanta harta, ne-o luasera inainte inclusiv unele republici exsovietice. Si nu ma refer la Rusia, dezirabila atunci pentru orice companie datorita imensei piate de desfacere care putea fi.
Pacat de faptul ca nu avem azi „colectia de ragete” dar il inteleg pe Edelweiss. Si mie mi-a fost lene sa ma uit mai mult de cateva secunde la video-ul cu nenea ala care face flotari… 🙂
O duminica frumoasa tuturor!
Măcar cetățeanu roacăr a fost sincer nu ca @Iulia care a băgat aia clasică cu: miau mâncat cățeii articolu.
Comentariu beton!22
corect! putea să se scuze cu postarea lui @Mihai de pe FB care anunța apariția inflorescenței la rapiță…
Am închiriat afacerea la un nene austriac. Rapița este la alt nene acu. Am vândut / închiriat pământu strămoșesc la venetici. Mi-am îndeplinit visul de a fi pensionar la 50 de ani fără să fiu în armată, miliție, din astea speciale. Sunt un nene care a acceptat ca în schimbul liniștii să aibă veniturile înjumătățite. Anyway, și așa înjumătățite sunt bine peste medie, deci nu mă plâng. Mai sunt asociat la o casă de amanet, că în tinerețe cu asta începui, așa că nu oftez deloc.
Comentariu beton!27
@Edelweiss, ”Mi-am îndeplinit visul de a fi pensionar la 50 de ani”. Ai renunțat la rapiță și acum freci menta?
Comentariu beton!26
”Mai sunt asociat la o casă de amanet, că în tinerețe cu asta începui, așa că nu oftez deloc.”
Pfff, la amanet a rămas verigheta mea din aur, draga de ea. De multe ori m-a scos din rahat dar a și vrut să mă lase fără deget.
Merci fain de mentiune. M-a prins aia cu fotbalul din copilarie pentru ca eram praf la fotbal… dar bunicel la baschet. Stiind ca, daca terenul de fotbal e ocupat, ramane ala de baschet si trebuie sa vina acolo (unde in general jucam eu si un amic mai bun + 3-4 vlajgani) fotbalistii ma alegeau fix de-aia. Eu faultam si sutam aiurea, ei aruncau pe langa cos si nu se supara nimeni ;))
Comentariu beton!15
Am avut pe unu care nu prea le avea cu mingea dar secera tot ce prindea. Ne luptam să-l avem în echipă ca nu cumva să ne rupă picioarele. 🙂
Comentariu beton!15
Cred ca si la mine era un factor, mai ales ca „invatasem” intrarea prin alunecare ;)))
P.S: Expresia la noi era „dă la gioale” sau „rupe la copane” ;))
da, și eu mulțumesc (mai ales) pentru menționarea articolului lui @Kross, pentru un necalificat i-a ieșit destul de bine.
@costică, dacă până și eu, un absolut inocent in ale finanțelor, veniturilor și impozitelor am reușit să înțeleg câte ceva, inseamnă că omul chiar a vorbit pentru muritori.
Merci, @Krossfire!
Multumeeeesc!
5. Sunt de acord. Oamenii trebuie să aibă posibilitatea de a munci, dacă asta își doresc și au nevoie.
Noi ne-am obișnuit în Germania, aici unde stăm avem supermarketurile deschise de luni până sâmbătă (unul dintre ele până la 9 seara) și dacă ar fi chiar urgența urgențelor, avem unul deschis inclusiv duminica, în incinta gării.
Nu știu cum o fi pentru angajați, dacă și-ar dori să lucreze duminica sau nu. Din câte știu, regula asta a duminicilor libere a fost implementată undeva la începutul secolului trecut, pe la 1900-și-ceva. Deci niciunul dintre angajații actuali nu a trebuit să se adapteze, așa au pomenit.
Nu ne deranjează, n-a fost o problemă nici când ne-am mutat aici. Era una dintre măruntele chestii pe care ”ei” le fac altfel decât ”noi”; și cum noi eram cei care veniseră la ei și nu invers, am luat-o ca atare și ne-am adaptat.
Independent de asta însă, am citit pe vreo 2 grupuri de români în Germania o mulțime de opinii de la oamenii opăriți că Piața de Crăciun se închide în Ajunul Crăciunului la ora 14:00. Că și vânzătorii ăia au Crăciun? ”Treaba lor, dacă asta au ales să muncească să țină deschis, eu dacă vreau să mă duc cu copilul pe 24 după-amiaza nu am unde, ce e asta, huo”.
Suflete de daci empatici, ce să mai și zici.
Comentariu beton!24
5. Cei care plâng de mila celor care muncesc în weekend la supermarket sunt aceiași care-i căinau pe angajații care urmau să devină șomeri din cauza caselor self service? Sau sunt echipa din opoziție? Și cu ce i-ar ajuta pe micii comercianți? Cum le vor crește lor vânzările?
Am înțeles că e propunere în parlament dacă supermaketurile sunt închise în weekend ar ajuta magazinele mici de cartier să supraviețuiască. Habarnam cum este pe la alții dar eu am pe o rază de 500 de metri un Profi, Penny, și magazinașe pe bulevard cu de toate și pare că le merge bine dacă sunt tot acolo de mulți ani.
Pe la noi prin zonă a apărut un Dedeman și toți ziceam că or să dispară magazinele de cartier. Sunt bine merci toate.
A, din pct de vedere al lucrătorilor că nu au weekend liber… păi este alegerea lor. Am lucrat 25 de ani într-un sistem în care eram frustat că eu eram la muncă sâmbăta&duminica și alții se distrau pe la grătare dar a fost alegerea mea.
Comentariu beton!11
Prin cartierul unde locuiesc, majoritatea magazinelor alimentare mici sunt inchise duminica. Exceptie fac doar non-stop-urile. Din observatiile personale, cei care vor sa fie inchiderea supermaketurilor in we sunt genul care nu lasa nici macar cativa zeci de bani la casierul de la market. Probabil atat se poate …
”Din observatiile personale, cei care vor sa fie inchiderea supermaketurilor in we sunt genul care nu lasa nici macar cativa zeci de bani la casierul de la market.”
Ăăă, ce? Nu înțeleg.
@Kilroy, la tine nu s-a inventat cardul? E o chestie din plastic, seamănă cu o carte de joc, din cea de la Păcălici, știi ce zic?
John, vroiam sa evidentiez ca sunt zgarciti. Platesc si cu card, si cash.
@Kilroy, in Norvergia nu se lasă nici cea mai măruntă monedă, in rarele momentelor cand se plateste caș. Aleargă după tine casierul ca să iei restul.
Dar și prin România casierii insistau să iau restul.
In definitiv fiecare munceste pentru niste bani, eu nu văd zgârcenie.
PS, am glumit mai devreme, voiam să evidențiez ca nici la cersetori nu mai poți dona bani fizic. Știu unii au POS
Daca dau berbecii vreo lege sa inchida supermarketurile in weekend pun pariu ca prima masura luata de acestea va fi sa concedieze o treime din personal si a doua sa creasca preturile ca sa isi mentina nivelul de profit.
1. Hazliu.
3. In ce ma priveste, cel care castiga competitia este Simion! A propus ca ziua Culturii romane sa coincida cu ziua nasterii Poetului. Manolescu, raportat la Poet, pica pentru ca are prea multe bube.
6. Asa e cand puii sunt mici. Au nevoi multe si marunte si la orice ora. Dupa cateva luni, insa, se controleaza si dorm si ei ca oamenii, adica toata noaptea.🙂
8. Un pradator crud.
Eu nu consider munca, să plimb câinele. Mie îmi place, chiar și când plouă/ninge/e caniculă, îmi dă oportunitatea de a vedea pe afară lucruri, pe care soțul meu nu le vede, lipit de canapea.
Ieri am văzut un arici 😜
Sunt într-o melancolie de vreo săptămână, mai torni și tu gaz pe foc cu fotbalul copiilor 🥹
De-aia @MV are numai pisici 😁
5. Supermarketurile intra in categoria serviciu public si prin urmare trebuie sa fie adaptate nevoilor oamenilor. Asa sunt si serviciile medicale, politia, pompierii, plus alte locuri de munca in care se lucreaza nonstop! Unii nu ajung sa faca cumparaturi in cursul saptamanii pentru ca lucreaza, pentru ca trebuie sa-si ia copiii de la gradinita, de la scoala, pentru ca au o gramada de treburi casnice si weekend-ul este singurul ce le permite iesirea la cumparaturi. Oricum angajatii supermarketurilor lucreaza prin rotatie asa ca nu sunt mereu aceleasi persoane ce lucreaza la final de saptamana.
Cat despre ideea generoasa de a sustine micile magazine, nu zic nu dar din experienta zic ca tot ce inseamna mic magazin prin zona mea, are produse proaste si scumpe. Nimic interesant, nimic altfel. Deci le zic pas!
Serviciu public cu deosebirea ca medicii sunt platiti bine, politia iese la pensie la 50 ani, etc etc. In vreme ce persoana de iti aranjeaza iaurtul si apa plata la raft e platit slab, plus ca va trebui sa lucreze pana la 70 ani.
Si tu vrei ca el sa lucreze duminica pentru ca tu ai treburi casnice pe care nu le poti face duminica?????
Eu am lucrat 10 ani in horeca, cea mai nasoala perioada a vietii (eram sef de bucatarie, nu ospatar/barman-da, banii erau ok, dar cand toti prieteni se distrau eu lucram, si cand eram liber nu aveam cum sa ies la party, ca nu face nimeni party lunea)… mai ales cand esti tanar. Sambata si duminica bagi ca eroul si ai liber luni si joi. Cand toti prietenii sunt la munca. Nice….
Intreb si eu ca sa nu raman prost… tu ai fi de acord sa lucrezi duminica? Prin rotatie, de 2 ori pe luna. Si sa ai liber miercurea….
Si, referitor la incheierea ta, ai fi de acord ca duminica preturile in supermarket sa fie cu 10% mai mari, bani care sa mearga in buzunarul celor care iti asigura tie apa plata si iaurtul?
Da’ eu nu vreau ca personalul sa fie platit slab! Si nu e vina mea ca e platit asa! Oricum eu nu am auzit ca in lumea de dincolo de noi preturile sa salte cu 10% ca sa fie platit personalul ce lucreaza in weekend! Asta e o inventie de-a noastra, pur romaneasca, imi pare rau sa zic, dar asa pare.
Pe urma, tu imi sari cateva idei, cum ar fi viata stresanta si ocupata ce nu ne permite sa haladuim prin magazine dupa 10-11 ore de munca si ca din cauza asta suntem obligati sa fim clientii de weekend ai magazinelor.
P.S. Sa stii ca si eu lucrez 1-2 weekend-uri pe luna dar nu mi-as permite niciodata sa consider ca din cauza asta si altii ar trebui sa faca la fel. Motivele sunt cele mentionate mai devreme.
@Ramm, ți-a trecut prin minte că dacă nu s-ar mai lucra duminică, supermarketurile ar trebui să dea afară oameni pentru că ar avea nevoie de mai puțini decât în prezent?
Continuând pe ideea ta: ai plăti tu personal salariul acestor oameni, ca să nu fie concediați? (Da, cam atât de absurd ai pus problema cu diferența de prețuri duminica).
Să numești supermarketul serviciu public e absurd rău. Că dacă de luni până sâmbătă de la 7 la 22 nu ai o oră pe săptămână să faci niște cumpărături sau să comanzi, las-o-n amar de treabă. Ori nu ai ceas ori lucrezi suficient de mult și ai bani de om să îți facă cumpărăturile.
Că doar nu mergi zilnic să iei enșpe baxuri de apă. Și copiii aia nu mor juma de oră la Lidl, serios.
Uite idee, dai cu aspiratorul duminică când bat vecinii șnițele și mergi la cumpărături vineri și toată lumea-i fericită.
Că motivația legii e absurdă rău, daa. Eu nu merg la magazinul de la parterul blocului din cauza faunei care o populează: „meseriași” care și la 7 dimineața și la 7 seara își servesc cafe- berea zilnică pe trepte. Plus că e mai normal programul la Lidl decât la asta micu de jos.
Deci logic ar fi să închidă toți și să rămână fi alea non-stop, dacă îți vine pofta de-o caramea la 3 dimineața.
0
6. Aia nu e muncă!
8. După ce am văzut la o vecină ce pot face fundațiile gen „Mereu aproape” A1/Voiculescu, nu mai fac donații decât pentru cazuri pe care le cunosc personal sau la sugestia unor oameni care pot garanta veridicitatea. Gata cu Filantropi(c)a!
PS deci @Edel a avut oră secsuală precum iepurașul din banc.
La ăla cu flotări se vede umbra 😜
Pașteți fericiți, catolicilor, duminică plăcută, vichend prelungit locuitorilor din Vest! Mulțumi pentru selecție.
0
Și? V-a destabilizat ora de vară?
Habarnam cum a fost la alții dar la mine a fost că mă uitam pe ceasul de pe hol și nu înțelegeam de ce a plecat nevastămea la 6:30 la muncă.
Sotia a fost la munca si cand a venit cu o ora mai devreme acasa am intrebat-o:
–Dupa 22 de ani impreuna inca mai speri sa ma prinzi cu alta?
Doar atata putut mintea mea odihnita.
Comentariu beton!29
@sloimii 😜😂😂😂
Este posibil ca unii lucrători de supermarket sa aibă salarii un pic mai decente tocmai pentru ca zilele de weekend și sărbători legale sunt plătite în plus (ar trebui dublu). Aceeași situație este și la militari (singurii bugetari la care se plătesc turele lucrate în aceste zile), drept pentru care sunt mulțumiți și chiar se oferă când este nevoie sa muncească în weekend. Prin urmare, închiderea supermarketurilor nu ar folosi nici clienților, dar nici multor angajați care au nevoie de acei bani.
Buna selectia. Abia am reusit sa termin de citit. Nu de alta dar aici e Pastele catolic si m-am trezit la 11. Pana la 12 am adunat oua de ciocolata. Zi dificila.
Nu o sa comentez decat la ultima. Individe sau indivizi din astia, eu nu ajut. Ajut oamenii de care sunt sigura ca se duc banii la ei. Cum ar fi un baiat nascut cu probleme din satul cumnata-mii. Sau cumparat suc de mar si dat bani pentru fetita unei cunostinte care s-a nascut cu o o boala imunitara foarte rara. Prefer sa dau omului direct ce are nevoie si nu prin intermediari.