Am văzut zilele trecute o poveste mișto despre un scafandru japonez care își vizitează prietenul, un pește, de peste 25 de ani, și mi-am adus aminte să vă povestesc ceva.
Să știți că eu am avut acvariu vreo 5 ani. Și nu numai c-am avut acvariu, dar am învățat cu ce se mănâncă fenomenul acvaristică fix pe sistemul în care te aruncă cineva în apă ca să înveți să înoți. N-aveam absolut nicio legătură cu domeniul, când am primit cadou un acvariu cu pești în el.
M-am trezit cu acvariul în casă, fără să am habar ce rase sunt peștii ăia, ce mănâncă, cum se întreține apa, nimic, nimic, nimic. Așa c-am fost nevoit s-o iau, nu de la zero, de la minus infinit, și încă repede, că peștii ăia trebuiau întreținuți, n-aveau chef să stea după mine cu lunile.
Pe scurt, în câteva săptămâni eram un fel de Jacques-Yves Cousteau față de momentul în care mă procopsisem cu acvariul. Și tocmai pentru că am devenit un semi-expert, am jurat că nu voi mai avea acvariu niciodată.
Prieteni, dacă nu ești pasionat de domeniu, este un chin infernal să pierzi mereu o grămadă de timp cu tot ce înseamnă întreținerea unul acvariu și a populației din el. Pentru că dacă vă imaginați că-l lași într-un colț și tot ce ai de făcut e să admiri peștii, ei bine, sunteți niște dulci naivi. Mă trec fiorii când îmi amintesc cât îmi lua să curăț doar cele două pompe de oxigen.
Fetele mele și-au exprimat de câteva ori dorința de a ne lua un acvariu, dar, din motivele expuse mai sus, m-am opus cu osârdie. Nu câtă vreme îmi amintesc cu groază că un singur cărășel auriu se poate căca la fel de mult cât un pui de rinocer.
Nfine, acum că aveți contextul, o să vă povestesc c-am avut și eu un prieten pește (și nu, nu d-ăla care scotea fetele la produs). Aveam în acvariu un Betta mascul care arăta exact așa:
Motiv pentru care îl botezasem Stelică. Dacă nu vă e clar de ce Stelică, vă zic eu că venea de la Steaua, pentru că era colorat în roșu și albastru. Dăăă.
Ce avea deosebit Stelică de ajunsesem să-i dau nume? Pentru că, da, nu eram nebun să botez peștii din acvariu, oricât de greu v-ar fi să credeți. Dar Stelică era deosebit, pentru că Stelică venea să-l mângâi. Vă dau cuvântul meu că nu fac mișto. Băgam vârful degetului arătător în apă și Betta ăla (care e un pește luptător) venea să-l mângâi pe spate.
Și nu doar că venea, dar stătea acolo până mă hotăram eu să plec. Dacă îl mângâiam o oră, Stelică stătea o oră, dând mulțumit din aripioare. Iar eu mă puneam la mintea lui și chiar stăteam să-l mângâi pe spate cu zecile de minute. Habar nu am cum funcționa mintea lui de pește, dar cum mă înființam lângă acvariu și băgam arătătorul în apă, cum apărea și Stelică.
E prima oară când povestesc asta și n-aș fi avut curaj s-o zic nici acum, dacă nu vedeam videoul cu japonezul și prietenul lui Yoriko. Cum să vă zic așa ceva, când toți prietenii mei cărora le povesteam că am un pește care vine la mângâiat se uitau la mine ca la nebuni? Niciodată. Măcar acum, dacă e să mă luați la mișto, trebuie să-l luați și pe scafandrul japonez.
Și dacă tot am dus povestea până aici, o să vă zic și tristul ei final.
Într-o zi, când am venit acasă de la muncă, l-am găsit pe Stelică pe jos, pe gresie. Acvariul nu avea capac și Stelică, nu știu de ce, hotărâse că vrea să sară afară. Dacă mi-ar fi spus cineva c-o să bocesc după un pește în această viață, i-aș fi zis să se caute la medici.
Am plâns cu Stelică în mână până mi s-au uscat lacrimile. După care m-am dus și l-am îngropat, pentru că mi s-a părut un sacrilegiu să-l arunc la gunoi sau, mai rău, în veceu.
La fel si la mine. Un prieten i-a luat la fiică-mea un acvariu și, printre alți neoni și peștișori, aveam vedeta, un Betta, pe care fiică-mea l-a botezat Betty, deși era mascul. 😀 Era complet roșu și, la fel, venea la scarpinat pe spate. Tot la fel, a sărit din acvariu, a cazut pe un bax de apă, dar n-a murit, cred că l-am gasit la scurt timp după ce sărise. În schimb, după ce l-am bagat înapoi în apa i s-au umflat ochii, dar și-a revenit cam după o săptămână. De murit a murit în apă, dar și la noi a fost jale mare+înmormântare ca la carte. 😢 De atunci n-am mai avut acvariu…
Comentariu beton!55
Ce chestie, nu mă așteptam.
Cum știi ca un peste VIU e mascul sau femela?
Îi arăți o râmă.
Dacă este bucuroasă este fată, dacă este bucuros este băiat!
Comentariu beton!182
@Ruxandra, la Betta e simplu: masculii sunt mai mari și au coada foarte franjurată, stufoasă, pe când femelele au coada ca orice alt peștișor!
Dimorfism. Masculii întotdeauna sunt colorați frumos, cozi și aripioare spectaculoase și în majoritatea cazurilor sunt mai mici.
La sanitari & thoracatum dimorfism mai puțin pronunțat, acolo e după forma capului și încă vreo câteva chestii minore.
Haide mai ca e frumos sa ai sentimente. Am vazut de la Vasile 😉
Comentariu beton!17
Îl aveați pe Stelică, da’ nu-l aveați pe Vasile! Nu știu cum ar fi fost și cu Stelică, și cu Vasile și Suzana în casă:)))
Probabil Stelică era în pericol
Comentariu beton!20
E unu’ pe youtube ce are prieten un păjanjen. Ș-ăla vine la scărpinat. Mai e unu’ ce are o caracatiță ș-aia iese din culcușu’ ei cum apare ăsta-n fața acvariului și pune o tentaculă pe peretele acvariului. Omu’ bagă degetu’-n apă, iar caracatița se-ncolăcește-n juru’ degetului și stă așa minute-n șir.
În ambele cazuri, oamenii vorbesc cu animalele și astea par să-i înțeleagă.
Comentariu beton!59
De cel cu caracatița știam, e documentar pe Netflix. Dar cu păianjen???
@MV: da, cu păianjen.
Noi am avut acvariu vreo 20 de ani. Unul mare de cativa zeci de litrii. Si noi am avut cativa Betta rosii si multe alte specii. Evident nebotezati. La un moment dat am avut si o broasca testoasa care spre uimirea noastra a inceput sa manance pestii. Nu stiu daca am obsercat intai ca se imputineaza populatia de pesti, dar am observat ca aripioarele si coada lui Betta se scurtau pe zi ce trecea. Pana la urma am dus broasca la lacul din spatele casei.
Cat despre curatenia acvariului, trebuie sa iti dau dreptate. Munceam toti 5 la intretinerea si curatenia lui.
Comentariu beton!12
Off
Mie mi se strange inima cand ma gandesc la Stufa- pisica pe care am ingropat-o singura-singurica in gradina, acum5 ani si la Mache, catelul care mi-a disparut acum 3 ani-era batran, cineva a lasat poarta deschisa si nu a mai venit…
Da, nu mi-as inchipui ca orice fel de fiinta vie e usor de intretinut, cu atat mai putin cele acvatice, un mediu atat de diferit de al nostru!
Dar ca dezvolta obiceiuri si chiar atasament, nu ma surprinde!
Eu ma gandisem ca vine de la „steaua care-a rasarit..” numele lui stelica, arata foarte astral in poza…dar, na, fiecare cu motivele lui!
Comentariu beton!18
Am avut acvariu și lucrurile se desfășurau cam la fel, eu am doi copii dar peștii îi recunoșteau și avea fiecare preferatul lui la hrănit și mângâiat. Fiul meu a avut prieten un păianjen pe care îl hrănea cu musculițe sau țânțari și aveau un cod morse 🤭 altfel nu ieșea paianjenul din ascunzătoare, era al naibii aproape cât o tarantulă dar foarte prietenos, și țestoase am avut, nu recomand pentru că este infinit mai greu de curățat terariul decât acvariul, și duduile reacționau la fel mai ales când era vorba de tratamentul cu vitamina A uleioasă și ce alte chestii trebuiau făcute.
Comentariu beton!13
Urât pește, urât japonez!
Am avut un Beta. Prost ca noaptea. Îl găseam mereu blocat intre peretele acvariului și aparatul ala de filtrat apa.
De multe ori sarea din acvariu. L-am gasit sub birou aproape uscat, dar si-a revenit al gradului…
Pana la urma l-a omorât cumnata-meu…
Aoleu, ce comentariu morbid!!
Comentariu beton!13
Dle El Popescu, ceva il deranja in acvariu pe bietul pestisor de intra intre perete si aparat si sarea afara. De vina puteau fi zgomotul sau acvariul prea mic.
Avea acvariu special pentru beta. Nemțesc. Full de full.
Dle El Popescu..inseamna ca ii era frica de cumnat de se ascundea pe unde putea. Frica ce s-a dovedit a fi justificata. Animalele simt omul care nu e bun.
Cumnatu’ a pus clor în stația de clorinare și așa a sucombat pestele. Cand i-am schimbat apa. Pana atunci îi puneam apa fara s-o fierb sau alte tratamente…
Am mai avut 2 carasi aurii. Am plecat un week-end de acasa si le-am pus o mâncare specială, care nu se dizolva prea repede. Cand am venit acasa, i-am gasit cu burta-n sus si toata apa murdara.Pe aia i-am ucis eu…
El Popescu, domnule, in cazul asta, mai bine iti iei o planta. De plastic.
Mai trebuie stearsa de praf dar supravietuieste si prafuita. Glumesc.🙂
Comentariu beton!11
„…dacă nu ești pasionat de domeniu, este un chin infernal să pierzi mereu o grămadă de timp cu tot ce înseamnă întreținerea” – adevărat pentru aproape orice animăluț.
Eu am un papagal exotic. Face o mizerie cruntă (așa mănâncă ei, dezordonat), strică, sparge și roade tot ce prinde – mobilă, ușă, tocul ușii, diverse chestii (asta, deși are o mulțime de jucării speciale pentru ronțăit). Isprava supremă a fost când mi-a spart display-ul laptopului cu ciocul. Am plâns când a trebuit să plătesc reparația :)))
„Și îl mai ții, dacă face atâtea stricăciuni?” – păi, în primul rând, faza cu laptopul a fost din vina mea. Știam ce forță are în cioc (poate să spargă o nucă) și l-am lăsat nesupravegheat lângă laptop. Apoi, îl iubesc enorm pe micul dinozaur înaripat, fiindcă, exact ca peștele japonezului și ca Stelică, este învățat să fie alintat și mângâiat în cap. Ba îmi și cere asta, foarte vocal, dacă îmi uit „datoria” 😀
Comentariu beton!74
Adaug articolul la favorite! 🙏
Stelică + Yoriko = ❤️💙
Am avut și eu un Betta. Primit cadou în bol de ăla din desenele animate cu Tom și Jerry. I-am pus numele…Fish! Am zis că e un nume bun pentru un pește…Mai țopaia prin cadă, când îi schimbam apa…în rest,un pește bun, recomand, nu bate, nu troncăne!
Dacă nu murea, mai trăia și acum…
Comentariu beton!69
Eu am avut un unchi care, pe la începutul anilor ‘80, a făcut un cancer, cancer de care s-a vindecat dar a fost pensionat medical. Omul ăsta fusese foarte activ toată viața lui și, când s-a văzut fără obiectul muncii, a dat într-o depresie cruntă. Vărul meu i-a făcut cadou un acvariu. După 3 ani, avea deja o cameră amenajată special numai cu acvarii, avea zeci de pești, zilele și le petrecea acolo, îngrijind peștii, citind despre pești. A avut acvariile mai mult de 15 ani, până când nu a mai putut fizic să aibă grijă de ele. Mereu spunea că peștii i-au salvat viața.
Eu am avut o broscuță țestoasă pe care o chema Turtu. Avea terariul pus pe pervazul de la bucătărie. În fiecare dimineață când mergeam să-i dau să mănânce, se ridica pe peretele terariului în două picioare și dădea din coadă. O mângâiam pe cap și începe gimnastica. Puneam cubul de vită deshidratată în vârful unei scobitori și o alergam prin tot terariul. Aveam ore de spa pentru Turtu, o puneam în cadă, îi spălam carapacea cu periuța de dinți, îi spălam și masam piciorușele, apoi puneam apă și o lăsam să facă ture în bazinul olimpic. Copiii îi făcuseră și un fel de orășel din lego și o mai scoteau din apă ca să se joace cu ea. Era o nebunie ce putea să facă țestoasa aia. Până mă vedea pe mine că intru în cameră, moment în care venea glonț la mine. Când am găsit-o plutind în terariu, a fost jale. Turtu își doarme somnul de veci în curtea din Băneasa, sub liliac.
Comentariu beton!73
🐢 ❤️
„moment in care venea glonț la mine”
M-a bușit râsul pe nas cu cafea cu tot… ai scris greșit „venea la mine cam in 5 minute” 😀
Comentariu beton!18
Draga Adina,stiu exact cum e cand vine broscuta glont la tine…Sebybv, ai fi surprins cat de repede se misca pe parchet! Eu (adica noi -eu si sora mea) am avut 2 broscute testoase,Piki si Tzutzi. Si un dog german imens, care avea 2m si 4 cm de la bot la varful cozii. Si o pisica frumoasa cu pete,tricolora.
Ei bine, cele doua broscute aveau terariul lor,cu o parte cu apa si o parte cu uscat unde aveau si o lampa speciala care le incalzea. Daaar..adorau sa fie scoase afara sa se plimbe pe parchet , actiunea desfasurand-se asemanator cu robotii astia care fac curat…intra broscuta sub canapea, ramanea blocata (hihi) si incepeai sa auzi cum zgarie cu gherutele ca sa iasa…evident urma extractia si apoi plimbarea continua sub supraveghere.
Cel mai tare mi se parea cand se intalnea una dintre broaste cu dogul german. 200 grame contra 70 kg.
„Animalul”ala fioros de 200 grame, isi ridica capul, lungea gatul si incepea sa fornaie si sa sasaie, de se retragea saracul caine fara sa zica nimic. Dogul dorea doar sa se imprieteneasca ,dar micul monstru nix…agresiv foc.
Din motive de plansete si inmormantari repetate (pesti,pisici,dog, alte pisici, hamster) m-am decis ca aici unde sunt sa nu tin animale. Plang de ma rup daca imi moare un animal.
Inca nu stiu daca imi voi schimba parerea , sa vedem ce fac cand voi fi o doamna mai in etate ,deocamdata sunt plecata de acasa cel putin 9 ore /zi, nu pot fi egoista sa las un sufletel incuiat si singur acolo ,nu ma simt ok eu cu mine sa ii fac asta .
@Adina, acum stau si mi-o imaginez pe testoasa Turtu venind glont 😆 😆 spre tine
Comentariu beton!42
Asta e commentul de improscat cu cafea!!!
Comentariu beton!14
Ahahaha!!!!
Auuu, ce poveste vesela si trista si dulce-amara. Istoria prieteniei tale cu Stelica, splendoarea de pestisor, merita sa fie facuta cunoscuta pentru ca este mult mai frumoasa si mai interesanta decat a multor prietenii dintre homo sapiensi.
Din istoria asta se vede ca toate animalusele sunt deosebit de afectuoase atunci cand reusesc sa-si invinga frica aia a lor, atavica, si capata incredere in noi.
P.S. Sper ca si perechea de ciori pe care o hranesc eu sa se obisnuiasca cu mine si sa stea la scarpinat, caraind afectuos ca niste gainuse ce sunt. 🙂
Comentariu beton!32
Și eu sper. Ciorile sunt foarte inteligente, deci ai toate șansele. Să ne ții la curent.
Cred că veți ajunge acolo curând, dacă perseverezi. Mai mult, am citit de multe cazuri în care ciorile au adus „daruri” celor care le hrăneau – nasturi, capace, pietricele, chiar și monede 😀
Comentariu beton!14
Sigur vin darurile, eu am gasit nuci in curte toata vara, desi nu am copacul respectiv. Probabil ca multumire ca isi fac veacul in salcamii nostri!!
Dacat ca erau seci, nucile…
Comentariu beton!17
Vor sta!!!
Tocmai i-am schimbat apa și i-am dat mâncare ciorii mele griva, care face in mai 24 de ani de captivitate. Nu vede cu un ochi, a fost aruncata din cuib. Vine și își așteaptă rândul, după pisică și cățeua care afara fuge după toate ciorile și pisicile, dar ale ei…Nu ai voie sa te apropii de ele.
Am avut cam de toate, inclusiv acvariu.
Dar, dintre toate vietățile de care am avut grija, favorita a fost o stăncuță. Nu va puteți imagina cât de atașate sunt!!! Mânca la colțul mesei, dormea (avea o protecție) langa pat, venea continu pe umăr, nu puteai fi supărat… A murit de bătrânețe, la 28 de ani de captivitate. Este îngropata sub cais.
De cățeaua cea bătrână luată din adăpost..a trăit 18 ani.
De peruși, canarul Iulica, Fetița zisa Betty , Negruța care Doamne cât m-a iubit, cățele băgate in curte..De pisicile care nu stiu de unde , de la ce distanță vin când le chem la masă…Multe sunt de spus…
Nu știu cum ar fi fost sau cum ar fi viața mea fără ele!!!!
Comentariu beton!61
Mihai, cred ca trebuie sa fac si eu incercari de apropiere cu ceva bun in mana, desigur, ca pana acum am stat mai la distanta, ca sa nu le sperii.🙂
Alexia, asta-i chiar fascinant ca simt sa-si exprime recunostinta. Se vede ca si animalusele au emotii si ratiune.
Irinoush, pasaretul s-a gandit ca tu stii ce sa faci cu nucile chiar daca erau seci.🙂
Maiab Tare frumos din partea ta sa ai grija de toate animalusele amintite. Fericirea pe care o simti tu langa ele, o simt si ele cu tine.
Si daca tu te intrebi cum ar fi aratat viata ta fara ele, stiu sigur ca viata lor fara tine ar fi fost mai grea. Din istoria ta se vede ca fericirea are multe chipuri si infatisari. Trebuie doar sa le recunoastem. ❤
Tia, îmi imaginez peste vreo suta de ani cum stau cele doua ciori si zic: „Iti mai amintești fata, de „human”-ul nostru Tia, ce fain se purta cu noi…? – Daa, ce vremuri… „
sebybv.. 😅 sper si eu sa traiasca corvidele mele asa de mult si sa nu ma uite. Mai sper sa-si gaseasca alt human sa le dea mancare. Impart bucuros neuitarea corvidelor cu alti humani.
Aaaa, voi adauga la comentariul meu de mai sus :sunt plecata 9 ore/zi , asa ca nu am animale acasa,daaar… la birou nu ma impiedica nimeni sa cumpar si sa pregatesc seminte si alte bunatati pentru pitigoi, mierle, cotofene, gaite si ciori! In special o cioara deosebita ,in varsta de 1 an, care are probleme de pigmentare, are o garmada de pene albe ,este favorita mea (sau favoritul meu) ,este extrem de desteapta, ies in balcon,fluier, ca sa stie ca masa este servita si vine sa se informeze intai ce are in meniu…apoi sare in balcon, ia intai o aluna, sau o nuca, sau o bucatica de mar si zboara cu prada. Peste un minut ,vine inapoi si repete miscarea .Dupa ce vede ca a zburat de 3 ori si nu s-a intamplat nimic periculos, ramane in balcon si ciuguleste tacticoasa.:)))
In studenție o perechiuță care stătea la familiști mi-au lăsat acvariul in grijă câteva zile. E drept că prietena și-a exprimat neîncrederea și s-a oferit să rămână ea cu peștii. Mi-am pansat orgoliul zicandu-mi că e o încercare disperată de a scăpa de vizita la socri. Am fost instruită. Mi-au lăsat todolist pe frigider. Pe scurt erau (aproape) toți un viață când s-au întors . Erau pești mici, zeci de ei. Dar Ionel a spus că păreau cam flămânzi
Dl. Peste are 16 ani, vine la mangaiat, se zglobeste cand ne vede, se decoloreaza cand e trist si nebagat in seama si devine de un portocaliu intens cand e happy. Da, mare treaba cu pestii, nici eu nu credeam ca pot arata afectiune. Se uita la TV seara, ma asteapta la micul dejun si adora momentele de distractie cu pisicile. 2 din 3 (pisicile) se urca sa bea apa din acvariu. Una dintre ele ramane si se joaca cu Peste. E super fun ca ala face tumbe si stropeste in jur…Despre curatat acvariu, filtre si alte chestii, am contract cu o firma specializata. Ii chem cam la 2 luni ca e casa mare locuita doar de Dl. Peste si amicul Ventuzosu’. Va las sa ghiciti ce specii sunt 😁
Comentariu beton!29
Superb!!!!
Eu l am avut pe didutzu, carasel auriu cu capison care nu mai putea sa se scufunde astfel ca l am hranit luni de zile la suprafata apei. Practic, ii impingeam mancarea in gura.
A fost jale cand a murit si noi eram adulti…
înțeleg că ți-a fost cam greu să povestești, când le-am zis colegilor că țestosul Ben e-n depresie, m-au luat la mișto. da’ pt noi au fost vreo 2-3 luni chinuitoare, că refuza mâncarea, devenise apatic.
veterinarul mi-a dat dreptate. îi plecase partenerul de giumbușlucuri la facultate și suferea după el.
cu fiu-meu s-a înțeles din start, a fost dragoste la prima vedere. îl „antrena” pe tastatură, când Ben era mititel (Ben, după Ben Johnson 😁 ) . și-acum ar vrea să mai meargă pe ea, însă, la 1.7 kg, nu prea mai are loc.
aveau un ritual al mesei, cu bucățele de ficat în primul cerc, spanac în al doilea cerc și morcovii, tăiați „soldăței”, înșirați prin cameră. acum, când avem apel video cu împricinatul, Ben e moț și mângâie ecranul cu ciocul.
săptămâna trecută a intrat în hibernare. eu cred că era și epuizat, că prea luase toată casa la căutat. pisicile și-au schimbat domiciliul de curând și nu pricepe el unde-s ascunse, de nu le găsește.
reacționează rapid la foșgăitul pungilor, vine „fuga” să-și bage capu-n ele. îi place să-l mângăi pe cap, mai ales după ce soarbe câte-un ou crud.
problema e cu scăldatul, că mă pișcă al naibii, când vreau să-l scot din cadă.
pești n-am avut, dar uite că am 14 ani de spălat acvariu, curățat terariu și mers cu grijă, să nu dau peste Ben. nu regret, e deja un membru al familiei. cred că-l vom lăsa moștenire nepoților, am înțeles că apucă suta de ani 😀 .
Comentariu beton!67
@Mălina, il lași drept custodele arborelui genealogic😏
Comentariu beton!20
@Oldjohn, m-a bufnit râsul la comentariul tău 😃. avem o mătușă-n neam, ne tot bate la cap să-i facem arborele.. ginecologic! 😅
da-da, Ben poate rămâne custodele casei 🙂 .
Comentariu beton!21
Am un acvariu (cumparat dupa o petrecere) de 700 l si cresc ciclide afircane si americane. Primii pesti i-am botezat, il am pe Floricel, pe Ginuta, pe Dunguta, pe Galbior, pe Mustacioara, pe Galbenus, pe Roscovanul apoi pe langa ei am tot cumparat si ulterior s-au inmultit inca vreo 60 de pesti (pui, juvenili si seniori). Am testat faza cu mangaiatul si momentan doar sunt muscat daca bag degetul in apa, desi locuim impreuna de vreo 2 ani. Cel mai mare si cel mai atras catre mangaiere este Floricel, seamana cu pestele din film, dar al meu este de vreo 20 cm (doar)
Comentariu beton!15
Am avut șarpe (pui de vreo 10cm) luat de pe baltă, salamandra și păianjen.
Șarpele a supraviețuit vreo săptămână. Eram copil prost și îl scoteam afară să sperii fetele. Una mi la călcat în picioare.
Cu salamandra nu am avut succes. A evadat în prima noapte de captivitate.
Păianjenul l-am avut cel mai mult. Câteva luni, prin liceu. Aveam cam 5-6 cm, era auriu și pufos. L-am găsit intr-un parc. Niciodată nu am mai găsit/văzut un astfel păianjen.
Îl țineam intr-o cutie de insectar și îi aduceam muște. Îl luam și la școală. Stătea liniștit pe pieptul meu, asemenea unei broșe. L-am eliberat cam pe unde l-am găsit, cu speranța să-și găsească perechea.
În rest am avut doar pisici.
Comentariu beton!13
Iarna agat prin copaci casute cu mancare pentru pasari. E un spectacol frumos cand vin sa manance, apar o gramada de pitigoi, de toate culorile, vine si o pereche de ciocanitori (pe una am reusit sa o salvez dupa ce s-a izbit de geam, am luat-o in casa si dupa cateva minute la caldura m-a parasit dar nu inainte de a ma musca de cateva ori.😅 Cred ca au enervat-o pupaturile mele pe capsor). Vin si mierle dragalase dar si foarte tafnoase ce se alunga mereu unele pe altele de la mancare. Apar si veverite ce-si umfla obrajorii cu alune de cateva ori pe zi. Perechea mea regala de ciori nu se amesteca cu multimea pestrita din curte, asteapta tratament special cu resturi de la mancare, de preferat carne.😅 Cutul meu le urmareste pe toate de la geam, cu „atentie si ingrijorare” desigur, ca isi fac de cap pe teritoriul lui!
La servici se ocupa de pasaret un tip internat pentru recuperare. In afara de seminte, le rasfata cu mere, paine si ce mai gaseste bun prin bucatarie. Omul are, printre altele, un adhd evident si un suflet minunat. Tot evident. Sufletul.
Comentariu beton!16
Exista la zooplus, mâncare pentru păsări ” sălbatice”, niste bile sau conuri, amestec de semințe și cred viermi de faina, care se agață in pomi.
Și cioara mea le mănâncă
Nordicii le pun și la geamuri. Sa vezi atunci, când vine frigul și nu mai găsesc mâncare …. ce fericire pentru păsăret!!! Când le vezi ai un sentiment…de bine.
Am primit si eu un acvariu „din cer” de la cineva din familie, povestea e ceva de genul „il vrei?” „sigur”. Am pornit cu zero cunostinte dar, cum zice autorul, pestii aia nu au timp sa stea dupa mine sa invat. Dupa aproape 2 ani de convietiut (si 90% din acvariul initial schimbat, ca ba a crapat sticla la cel vechi, ba au mai murit din locatari) mi se pare in continuare fascinant ecosistemul. Pe mine si pe pisica pestii nerecunosc , de caine si de my better half se feresc/ascund cand ii aud. Crevetii sunt incredibil de curiosi, atat de curiosi incat pana mi-am dat seama ca stau calare pe instrumente, am dat dauna totala la cativa cand faceam curat, i-am lovit cu aspiratorul de substrat sau s-au agatat de el si i-am gasit dupa 2 zile uscati.
Curat le fac saptamanal si tot fac mizerie mai multa decat stolurile de zburatoare din Cismigiu. Dar in comparatie cu ce adun dupa pisica si dupa cele 55 kg de caine, e parfum.
Draci colegi de raspunsuri la poatarile Dlui MV, va felicit si ma inclin pentru experențele dvs cu animalute! Admir mult pe cei care gaesc timp si apelecare spre ingrijirea și comunicarea cu cele fiinte necuvantatoare dar uneori mai sensibile si mai prietenoase decat noi oamenii.
Din pacate nu am acest talent. Imi pac toate si respect orice fiinta. În afara de muste, tantari si molii nu omor nici-o alta fiinată, prefer sa plec eu sau sa ma feresc daca ne incomodam una pe alta spre disperarea fiicei mele care are fobie la paianjeni. Dar din pacate nu am rabdarea, pricepera, aplecarea la a le ingriji si deci nici nu pot comunica ci ele, de aceea toate povestioarele astea m-au incantat. Ma pot lauda si eu cu faptul ca unicul pestele din acvariul copiilor, matusalemic deja iese de prin cotloanele acvarului cand o vede pe fata mea ca intra in camera si se misca zglobiu la vedere ceea ce o face foarte fericita pe ea, cu ceilalti din casa e mai morocanos.
Sa va traiasca si sa va bucurati de toti prietenii vostri necuvantatori!
Ooof, cate greseli de scrier, mii de scuze!
Noi n-avem animale, dar fiica-mea se imprieteneste cu absolut toate lighioanele acvatice din acvarii publice si magazine de animale. Daca sta 5 minute linga un acvariu, cel putin unul din locatari vine sa fie mingiiat de ea (prin geam, of course) sau ii arata ce inotatoare sexi are :).
Prin 2011 cand eram la inceput de relatie cu actualul meu sot, ma duceam mai des la el acasa sa petrecem timp impreuna. Sotul meu statea intr-un apartament alaturat apartamentului unde stateau parintii sai. Din cand in cand mai intrau si pe la noi sa ne aduca ceva, sa ne spuna cate ceva.
Era semi intuneric in camera si ne uitam la un film. Sotul avea un betta intr-un acvariu din asta tot asa rotund, fara capac. Se pare ca sarise din acvariu (se stie ca fac din astea) si se zbatea pe jos. Cum era semi intuneric si zgomotul la TV era tare n-am fost atenti.
Intra maica-sa sa ne aduca prajturi. Pune tava pe masa si cand trece pe langa acvariu i se pare ca vede ceva pe jos si zice: ”OH, un gandac pe jos..” si calca direct … noi, ce? Ce gandac? Aprinde lumina… ”Aaaaaaa, scuze” spune maica-sa. ”Am crezut ca era un gandac”. Betta-ul acela 5 ani, fusese cel mai longeviv Betta al lui.
A urmat o perioada de doliu whatever in care n-a vrut sa mai vada pesti si apoi si-a luat inca unul peste 2 ani. Acela a avut o soarta tragica din cauza mea, eu care incercand sa ii fac un bine si sa-i schimb apa, in bolul provizoriu i-am pus apa cam fierbinte si l-am oparit. Oh well.
Har domnului ca inca nu mi-au venit pruncii cu doleante de pesti, iguane, iepuri etc. Dar insista cu matzele. Cum din pacate, pisicile la noi trebuie sa stea afara si automat nu au viata lunga, nu mai vreau sa iau/am matze. For those wondering, sotului meu nu ii plac pisicile in general, mai ales in casa. Mie imi plac, am avut atat caini cat si pisici la apartament si apoi la casa dar cu dnul incapatanat nu ma pun, ca ne-am certa non stop pe subiectul acesta.
Da’ de pește reanimat ati mai auzit?Sa va spun povestea -adică întâmplarea reala. Fecioru’ din dotare își dorea un animal de companie, până aici nimic anormal, numai ca el din născare a fost foarte fricos- așa ca soluția inteligentă-acvariu cu pești. Am învățat si noi din mers cele necesare si peștii noștri duceau o viață decentă. La un moment dat am mers in concediu 2 săptămâni in vacanta de iarnă iar soră-mea a rămas responsabilă cu animalele de companie. În ziua in care ne-am intors a vrut sa se asigure ca găsim totul in ordine fapt pentru care s-a apucat sa curețe acvariul inclusiv să schimbe apa, pana aici nimic neobisnuit, numai ca se pare ca atunci când a pus apa rece unul dintre pești a suferit vreun șoculeț termic sau ceva ca o zis sor-mea ca statea țeapan cu burta in sus atunci io venit lu soră-mea ideea rapida sa îl reanimeze- o luat peștele in mâna si io suflat în gură ( imi povestea ulterior ca nu se putea gândi decât la faptul ca vine copilu acasă si isi află peștele mort si ce fel de mătușă e ea) . Happy-end – peștele și-o revenit dupa respirația gură la gură și io zburat la zăpacită din mână o aterizat pe gresie dar totuși o mai avut zile că o trăit până la-am dat mai departe cadou când ne-am mutat.
Comentariu beton!11
Probabil credea ca esti femela si dorea sa… 😀
Am avut si eu betta cativa la rand pana s-a plictisit a mica. Nici unul nu a sarit din acvariu.
Awwwwwww! Nu știu dacă ți s-a mai recomandat, că n-am răbdare, în momentul ăsta, să citesc toate comentariile, dar te rog io frumos să te uiți la My Octopus Teacher, dacă nu l-ai văzut. A luat Oscarul acum 2 ani. Și să încerci să convingi și fetele să se uite.
Nu pot să mă uit la nimic cu animale. Mi-e teamă că la sfărșit mor, și eu nu pot să duc asta.
Ioana nici atât, cred c-ar plânge două zile.
Awwwwwww, din nou! Da, și asta moare, dar de bătrânețe. Caracatițele nu trăiesc mult. Am bocit și eu, dar e ATÂT de fain să vezi că până și animalele astea din apă au suflet.
Am avut la un moment ca și animal de companie o muscă care doar ea știa pe unde a intrat în apartament. Mi-a fost milă de ea să o dau afară așa că s-a obișnuit să mi se așeze pe mână. Am găsit-o la un moment dat cu picioarele în sus pe pervazul geamului. Nu i-am dat un nume așa că nu am plâns după mititică.
Du-te, bă, că nu te cred. :)))))))))))))
Vorbesc foarte serios. Am vrut să văd dacă-i pot câștiga încrederea și cumva am reușit.
Am ajuns să-i las firimituri pe masă când plecam de acasă sau bobițe de zahăr. 🙂
Mbine, cumva în mintea era că este sufletul reîncarnat al lui Tina pisica mea 🙁
❤️
Pur și simplu emoționant! Unde își doarme somnul de veci mititica? 🤣
@Alis, pe trotuarul din spatele blocului după o căzătură de la etajul 3. Dacă nu o fi mâncat-o vreun porumbel 🙂
@Shoric, chestia cu incarnatul am avut-o si eu odata. Eram in doliu după mama mea care murise subit destul de tanara. Copiii erau prea mici să-mi ceara un animalut iar eu fiind invățată că la oraș nu se tin caini sau pisici, nu-mi doream deloc pisică sau caine. Pana cand a venit pe la mine o colega de serviciu cu un pui de pisica si mi l-a lasat ”ca tu ai curte”. Am acceptat sa primesc pisicuța pentru ca era vara si deci putea sta afara, era mica si drăgălașă, dar mai ales am acceptat-o pentru ca in mintea mea indurerata imi imaginam absurd ca aparând asa repede după evenimentul trist, era o încarnare a maica-mi, eu de fapt ne crezând in incarnare! Sper ca mama mea, oriunde o fi sufletul ei acum, nu este suparata pe mine pentru asta….
Pisicuța s-a dovedit a fi motanel si, din numele Szuzana pe care i-l daduse fiica mea, a devenit Zuzu si a crescut și trăit mai mult pe la vecinul de la etaj care chiar l-a îndrăgit.
Nepotul meu a avut o gainusa, Coco pe numele ei. Cand il vedea ii sarea direct in brate.