Afară e frig, iarnă și urât, în casă am filme, seriale și articole de citit. Hmm, oare ce să aleg? 🤷♂️
- O drama MARE se intampla in Ucraina (se întâmplă exact lucrul pe care a mizat psihopatul de la Kremlin: lumea s-a plictisit de război);
- „Nașul” inteligenței artificiale a explicat de ce AI-ul nu va ajunge la fel de deștept ca un om (i-auzi, cine ar fi crezut, nțțț, groaznic);
- Cât costă o lună în Bali (m-a umflat plânsul citind, mâine aș pleca să stau la căldură două luni, să mă întorc când aici se pregătesc să apară ghioceii);
- Turul celor trei târguri de Crăciun din București (am serioase îndoieli c-o să ajung la vreunul dintre ele, dar poate vreți voi);
- Am vrut să cumpăr pâine din ungurime și nu mi-au dat! O legendă populară, dar falsă (eram eu copil când am auzit prima oară mizeria asta);
- Rezultate PISA 2022: Scorurile elevilor români, apropiate de cele din 2018 (wow, cine s-ar fi așteptat că dacă nu se schimbă nimic, rezultatele sunt aceleași? Șoc și groază!);
- Terapia de șoc propusă de Cătălin Ciupală, profesor de matematică, după dezastrul testelor PISA;
- Când algoritmii rețelelor sociale îți afectează campaniile de marketing (Cismaru e masochist, nu mai am nicio îndoială. Pierde timpul scriind articole din astea care nu interesează pe nimeni dintre cei pe care ar trebui să-i intereseze)
Undeva pe la început de anii 2000 am fost în Târgu Mureș la un concurs sportiv. După multele ore petrecute în tren, am dus bagajele în camerele hotelului și mai apoi am mers până la un magazin din apropiere, de unde am vrut sa ne cumpărăm, surpriză, fix pâine, fiindcă hotărâserăm sa ne facem niste sandwich-uri.
Eu am fost cea care a cerut, iar vânzătoarea mi-a răspuns în maghiară, după care mi-a întors spatele și s-a apucat sa își facă de treabă. Probabil faptul că numele magazinului era scris în aceeași limbă, ar fi trebuit să ne dea de gândit. Doar ca la 12, 13 ani, nu ai griji din astea…
Același lucru, l-am pățit într-una din vacantele de vara în Arad, asta fiind prin anii 90′, când eram cu bunicul la plimbare și care, pentru că rămăsese fără țigări, a intrat într-un butic. Vânzătoarea a avut același comportament, numai că bunicul s-a enervat și s-a luat cu ea la ceartă.
Până la urmă respectiva și-a adus aminte că vorbește și limba română și i-a aruncat în sila pachetul de țigări pe tejghea.
Comentariu beton!27
@Iome, te cred! și cred că povestea nu-i legendă. pt că nu există pădure fără uscături. așa cum și noi avem faliții noștri, îi au și ungurii pe-ai lor.
depinde clar de omul de la tejghea. dacă aș fi contabilizat și aș fi pus deoparte un leu de fiecare dată când m-a tratat cu fundul o vânzătoare româncă, hăăă-hăăăt, eram bogată! și nu putem spune că nu înțelegea limba.
și eu am ajuns de multe ori prin zone preponderent maghiare și-au fost ok și vânzătoarele din magazinele cu pâine.
de-asta zic, depinde doar de caracterul omului de la tejghea.
Comentariu beton!41
Fiul meu mergea de la Iași la Viena cu mașina. In plină pandemie, dar avea patalama de „personal navigant”. Undeva in Harghita a oprit la o benzinărie, a alimentat dar i s-a interzis accesul la toaletă. „E trecut de ora 20”. Prostu’ invocă legea. „Noi aplicam legea din Ungaria”.
Bullshit! Amintirea ta o fi sinceră, dar e destul de probabil o memorie fabricata in care unele detalii le-ai uitat iar altele le-ai amplificat. Probabil (și) cu ajutorul bunicului și/sau a altor binevoitori care reintaresc povestea. Se întâmplă. Ni se întâmplă tuturor sa avem astfel de amintiri, mai ales din perioada copilăriei, in care (ni) se întâmplă lucruri bune sau urate.
Or fi fost și vânzătoarele mizerabile, dar poate nu mai aveau paine, sau era veche, sau vânzătoarea o fi spus ” aveți răbdare sa termin cu clientul dinainte” pe in ton agresiv, sau nu aveau acea marca de țigări, sau nșpe mii de posibilități și detalii uitate. Pastrandu-se doar cele convenabile narațiunii induse. Pariez pe un milion de euro că ai in familie (bunicul, unul din părinți, etc) oameni un pic mai mult sau mai puțin naționaliști și care întăresc narativa…
ei, kkt, mai depinde și de determinare; prin ’98 ne-am oprit cu camionul la un chioșc non-stop din Gheorgheni, să iau un pachet de „leme”, că așa-i zicea la mine, la Ieșî; doar că domnișoara era mai interesată de junele care-i făcea ochi dulci, la intrarea mea în magazinaș, așa că mi-a trîntit un nemtudomromano și și-a văzut de discuție; așa că am ridicat tejgheaua, am luat pachetul de țigări și am trecut înapoi, în strigătele fetei „ceface? ceface?”;
iaca, ăsta-i leme! că doar nu eram să mergem fără țigări, pîn’ la Piatra Neamț…
Comentariu beton!39
În perioada anilor 2000 lucram la cea mai mare firmă de construcții din județ, implicată în programul sălilor de sport a lui Năstase. Trec peste faptul că panourile tristrat mai groase au ajuns la Roșu, lângă Chiajna, iar alea de acolo, mai subțiri, au ajuns la Gheorgheni, unde era prezent ca și coordonator de lucrare, subsemnatul.
Pe lângă faptul că echipa de subcontractori locală știa româna cum știu eu maghiara, într-unul dintre barurile localității în care am debarcat, după ce am pus containerele pentru organizarea de șantier, crâșmă maghiară cu steag maghiar și în față dar și deasupra barului, am fost ignorați timp de aproape o oră. Cerând bautură în română.
Totul s-a rezolvat când unul dintre băieții din zonă, a cam trecut pe lângă noi și ne-a aruncat niște cuvinte și un scuipat.
Scurt, intelectualii care mă însoțeau, șoferi, fierari betoniști și băieții de la confecții metalice și io, i-am bătut de s-au kkt pe ei.
Era un șantier de vreo 80 de oameni, greu de bătut, greu cu noi.
Și da, după bătaie am băut bere, vodcă și coniac.
Comentariu beton!76
@Edel, am râs la aia cu intelectualii de-am speriat pisicile. :)))))))))))))))))))))))))))))
Prin 2000-2001, Targu-Mures, o librarie- imi trebuia un pix/ceva, orice de scris. Am intrat si am salutat in romana. Vanzatoarea care s-a intors spre usa cand am intrat, dupa ce m-a auzit s-a intors cu spatele si a continuat discutia – in ungureste- cu colega ei. I-am aratat in vitrina tejghelei de voiam, dar degeaba, pentru ea nu existam. Am luat pix dintr-un alt magazin, unde am vorbit nemteste.
PS: sunt de nationalitate germana
Comentariu beton!20
Anul 1996 mi s a intamplat acelasi lucru la cofetarie, doar ca m-am intors cu tataie care a discutat cu duamna vanzatoare ca de la adult la adult. Asta in orasul Sf Ggheorghe. In acelasi timp, oamenii la care stateam in gazda erau de etnie maghiara, f domni si prietenosi. Mno, una asa, alta altfel ca asa e peste tot din pacate.
Comentariu beton!13
Targu Mures, 1989. Complexul Romarta. Gaseai seturi de mingi de tenis de camp mai cam prin pulivara asa, deci cand le-am vazut pe raft la raionul „sport” mi-au iesit ochii din cap ca la melc.
Cerut la tanti doamna vanzatoare 6 cutii (d-alea ca de Pringles), exact reactia de mai sus cu intors dosul si ceva balmajit acolo. Mi-a sarit tensiunea instantaneu (sunt si coleric) si i-am zis ca daca ara chef sa-si ia o racheta de tenis in freza nu-i nici o problema ca o rezolv imediat (eram deja urcat 3/4 peste pult).
Surpriza, a inceput brusc sa bolboroseasca in romana si mi-a vandut cele 6 cutii in timp record. Asa ca nu, nu e basm de adormit copiii.
@Malina, bineînțeles că depinde doar de caracter, eu am scris doar pentru că mă enervează cei care declară că „e doar un mit” și vai ce răi sunt oamenii, când sunt destui care au patit-o.
Ori poate o fi nevoie sa fie făcută o lista și dacă nu se aduna minim un milion de pățanii din categoria „nem tu dom”, (sau cum s-o scrie), atunci rămâne mit …
@Radu mă abțin să spun ce cred despre cei care vin și contrazic exemplele personale. Cine dracu știe mai bine ce a trăit cineva, decât…altcineva. Plm, nici nu are rost sa te contrazic, ai convingeri prea puternice.
@Pentru ceilalți, eu nu va cred! Iată, conform spuselor lui Radu mamii, clar aveți memoria alterată! Huo!
Există oameni care sunt conștienți de prejudecățile și erorile de cogniție și rationament (bias-uri și erori de logica) la care suntem predispuși cu toții, indiferent de nivelul de inteligență, cultura etc. Și încearcă să le minimizeze activ. Inclusiv prin a-și evalua critic propriile convingeri …și „amintiri”. Și există oameni care habar nu au și sunt mulțumiți in neștiința lor.
Convingeri nestrămutate au doar cei din urmă.
Memoria umană este un mijloc mai mult decât imperfect pentru a reevalua evenimente trecute. De unde și milioane de povesti fantastice, fără legătură cu realitatea, transmise cu convingere peste generații…
Felicitări…! 😀
@Radu, ia să-mi dai matale un pisilog bun; aveam 13-14 ani (’87-’88) și nu țin minte 100%, dar cred că era Tg Secuiesc (că moldovenii de la vaslui, cînd plecau de la mare, „făceau Transfăgărășanul”); a cerut tata niște pantofi de la raft (niște oribilități maro căcăniu, împletiți, fără șiret și cu toc), mărimea 37, pentru mine; nu avem 37, i s-a spus, dar imediat perechea indicată a fost dată mamei unui copil ungur, cam de aceeași statură cu mine…; io m-am bucurat că nu mi s-au cumpărat urîții ăia, deși eram cam „fraier, că erau din piele”; lasă că am luat de la Hușana, tot din piele, da’ cu talpă epa…
experiență de cîrciumă, la Gheorgheni, am avut și noi; eram cu mecanicul de service și cu un tinerel (clientul) român localnic; și a început unu’ de la o masă alăturată să înjure (probabil, că juniorul n-a vrut să ne traducă) românii, la auzul moldovenismelor lui Gheorghe al meu; a venit patroana, o zdrahoancă și și-a cerut scuze; i-am zis că nu e vreo problemă, ii oricum nu pricep ce zice ăla; a mai strigat o dată ceva la el, de după bar (spectatorii am avut impresia că pun pariuri), ăla a continuat să „latre”, așa că a venit femeia, i-a tras un pălmoi, iar cînd ăla s-a ridicat de pe scaun, l-a înșfăcat de guler și efectiv l-a tîrît afară; nu țin minte tot meniul, da’ știu sigur de ardei gras murat umplut cu varză tocată; 2002-2003
1. M-am oprit la „republicanii americani refuză să mai ajute Ucraina, după ce i-au împins în luptă „. Probabil individul o uitat că nu Trump e la Casa Albă, ci marioneta lu’ Obama, adică Biden. Apoi amestecă iar minciuni. Democrații (Clinton, Obama, Biden) vor migranți cu tona, iar republicanii (Trump, DeSantis, Vivek), nu. Nu m-ar mira ca ăsta să ia bani de la ruși și chinezi pe filiera aur.
Dar, din păcate, da. Lumea s-a plictisit de război.
2. Io sper să n-ajungă, c-altfel am belit-o.
3. Ieftin, frumos, da’ tot nu m-aș duce. Prefer Europa.
4. Frumos.
5. Vrăjeală de Buftea.
6. Când sistemul românesc de învățământ e condus și organizat de semi-analfabeți n-are cum să existe performanță.
7. Omu’ zice foarte bine ce zice, păcat că totul va rămâne la nivel de vorbe. Pesede și penele au nevoie de purtători de găleți de plastic, iar asta se rezolvă prin distrugerea sistematică a educației oamenilor.
8. Io cred că Cismaru’ are un fetiș digital. 🤭
8. Și nu înțelege când îi zice lumea. 😛
@MV: nu te pui cu piticii omului. 🤭
JT…
cum se face ca toti oamenii cu probleme la caputz il iubesc pe trump si anarho-capitalismu lu ala?
cumva va credeti si voi bogati ca ala, daca tineti cu el?
marioneta lu’ Obama – never go full retard.
5. Iar se ignora elefantul din camera cu portelanuri! De 1 decembrie au injurat unii Romania si romanii pana le-a curs scuipatul din gura.
Mai bine am recunoaste ura si dispretul dintre noi si minoritati si ne-am pune pe treaba ca sa gasim solutii sa ne intelegem si sa ne acceptam unii pe altii. Tara Romania este casa tuturor celor ce locuiesc in ea, nimeni nu trebuie sa se simta si sa ajunga pe dinafara.
Comentariu beton!18
1. asta e realitatea. și nu cred că Rusia va respecta un acord de pace, chiar dacă Ucraina va face niște compromisuri dureroase.
pt cei interesați de subiect, recomand Marea tablă de șah, scrisă de Zbigniew Brzezinski.
2. ok, AI nu va atinge curând anumite abilități cognitive umane, înțelegerea și reglarea emoțiilor, corelarea lor cu evenimentele declanșatoare etc.
ce mă sperie pe mine este faptul că AI a învățat rapid să mintă, că poate halucina sau că poate greși. și că poate va lua decizii cu implicarea umană zero, dacă îi vor da algoritmului libertate de decizie.
3. nu pot să stau o lună prin Bali sau alte țări ca alea vizitate de curând de prezidentele nostru. mai mult de 2 săptămâni nu rezist plecată.
4. când aveam copiii mici, bântuiam zilnic și târgurile, mai mult nevrând. acum pot să aleg ce vizitez.
5. ne pricepem să băgăm nuiaua prin gard. ne urâm între noi, românii. și-atunci cum să nu fim dușmănoși față de unguri și să nu inventăm conflicte?!
6. și 7. când viața noastră se reduce la ce și cât mâncăm, ce mașină conducem, de pe ce telefon și din ce zonă a globului mai postăm poze pe rețelele sociale, spre invidia vecinilor, mai stăm în loc de testele PISA?!
lasă așa, să devenim maimuțe care știu să tasteze, conduse de idioți mincinoși sau, de ce nu, de AI. 😔
8. probabil știe ce spune autorul articolului. pt cei digitalizați până-n vârful unghiilor, probabil sunt importante platformele.
eu sunt mai de modă veche. n-am nevoie de algoritmi, ca să aflu noutăți despre ceva ce urmăresc și frecventez cu plăcere. nici n-am fb, insta și ce rețele mai există.
Comentariu beton!39
1. asta zice și ucraineanul (under 40) cu care am vorbit săptămîna trecută; va fi un fel de pace, cu pierderi teritoriale, după care, peste oarece timp, urșii vor relua războiul; îmi povestea totuși că unul dintre clienții lui a făcut investiții de 700.000€ în 2023…
Comentariu beton!16
6. Am intrat pe pagina de FB a tovarășei ministre ! Afirmă cu atâta siguranță că lucrurile merg pe drumul cel bun ,iar în comentarii apar o grămadă de postări cu contura false, care ridică în slăvi și dedica ode măretului conducător .
Nouă ne place să schiem. Pe timp de covid, nu am putut pleca din țară și am zis să încercăm și munții mai de la nord de Brașov, așa ca am fost la Madaras, în HG. După aia am fost și vara la Odorhei, după aia și la Târgu Mureș…
Râdeam cu familia, ca ne simțeam ca în străinătate, nimeni nu vorbește română, e o curățenie ireală peste tot și mâncarea excepțională.
Mă rog, am un bunic ungur, așa ca sunt mai relaxată, dacă nu mă înțelege vânzătoarea, îi arăt cu degetul 😁
Comentariu beton!14
Am verificat punctul 3, acum un an, am stat vreo 24 de zile, se poate sta si cu mai mult si cu mai putin. Overall, nu recomand nimanui sa se duca acolo fara asigurare de sanatate. Cum nu recomand nici suitul pe scutere, traficul este efectiv oribil. La mai putini bani mergi in Thailanda, o destinatie mult peste Bali, cel putin din perspectiva unuia care a stat adunat vreo doua luni si in Thailanda.
Ca unul care a bătut ceva km prin zona aia, cred ca prefer Vietnam-ul. Am călărit scutere prin toate tarile din zona (Indonezia, Laos, Cambogia, Tailanda, Filipine, Borneo), si daca ești atent si mergi cu fluxul asa cum merg ei, nu ai de ce sa îți faci probleme. Plus ca au limita de viteza foarte mica (in Vietnam era 40km/h). E o experiență unica sa faci parte din roiul ala de motorete care mai de care mai căzute si mai bâzâitoare.
Am doua sfaturi. Stai cu grupul, ca sa poți trece printr-o intersecție e mai ușor sa faci parte dintr-un „stol” de motorete care merg in aceeași direcție – deci ține aproape. Si – cel mai important – nu faci contact vizual cu nimeni; in momentul in care ala ti-a întâlnit privirea, stie ca l-ai văzut si nu mai frânează. Trebuie sa pari ca ești in lumea ta si sa privești traficul cu coada ochiului, chit ca te c4ci pe tine de frica la început, te obișnuiești. e valabil asta si la traversat strada.
Daca mi-as permite sa fiu lucrător nomad (adică sa pot munci de la distanta) cred ca as face asta cu mare plăcere, preturile sunt foarte decente pentru cineva venit din Europa.
Dar observ un fenomen din ce in ce mai vizibil de la an la an. Preturile in aceste zone sunt din ce in ce mai mari, tocmai pentru ca noi, ăștia din tarile mai răsărite mergem cu turma acolo si ne aducem unii pe alții in număr tot mai mare. Sau ridicam prețurile pentru „albi”, pentru ca in multe locuri au preț pentru străini cu bani si preturi pentru locali la aceleași produse sau servicii.
Nu înțeleg de ce ne comparăm cu chinezii și coreenii, la matematică. Se știe predispoziția genetică pentru matematică a rasei galbene.
Și pe urma, parcă eram un hub pentru IT, unde toti oamenii mănâncă matematică, cum au ajuns acolo, nu au fost și ei copii de 15 ani? Cum la 15 ani sunt imbecili și pe urmă devin it-isti? E un procent așa de mare de viitori zidari, vom deveni un hub de zidărie?🙄🤔
deja suntem, da’ se cheamă „grafician în cărămidă”, că ne curge prin vene (auto)miștocăreala…
@K: n-are genetica nici o treabă, ci educația. Compară sistemul de învățământ românesc cu cel finlandez, norvegian, japonez sau coreean. Acolo vei vedea de ce „ai lor” sunt mai buni ca „ai noștri”. 😉
@K: ce zici de tineretul american? 🤔
https://m.youtube.com/shorts/d_dS6qojfXw
Ăștia-s miracol medical. Bistoș au creieru’ neted. 🤣🤣🤣
am zis să nu mai intru și eu în marea polemică în jurul rezultatelor la testele pisa, dar vreau să subliniez un lucru, pentru că situația e mult mai gravă decât o surprind multe analize și va solicita un efort de durată al întregii societăți pentru îndreptare:
rezultatele sunt, în primul rând, oglinda statului român, care și-a bătut joc, ani la rând, de educație, își bate joc în continuare și nu dă niciun semn că ar avea de gând să schimbe ceva în această bătaie de joc.
numai că sunt, apoi, și oglinda tuturor românilor.
românii sunt săraci, iar procentul de 42% dintre copii aflați în risc de sărăcie se suprapune periculos de mult peste cel al copiilor analfabeți funcțional. mai mult, sărăcia copiilor depinde de educația părinților, 85% dintre copiii cu părinți fără studii liceale sunt în risc de sărăcie.
românii nu citesc (35% dintre ei n-au citit o carte în toată viața), or „cea mai mare parte din inegalitatea de oportunitate (de acces la educație de calitate, nn), aproape 50%, este explicată de numărul de cărți de care un elev dispune acasă” (alina botezat, „factori determinanți ai analfabetismului funcțional, o analiză a datelor pisa pentru românia”).
românii au cel mai mic, pe departe, procent din ue de absolvenți de facultate, doar un sfert dintre adulți, or „educația părinților are o influență considerabilă asupra performanțelor școlare ale elevilor. dintre toți factorii individuali, nivelul de educație al părinților este cel mai stabil” (alina botezat, „factori determinanți…”).
altfel spus, pregătiți-vă pentru o luptă/ muncă de durată pentru îndreptarea situației (dacă se va îndrepta vreodată)!
Comentariu beton!12
3. L am urmărit pe YouTube pe backpackyourlife. A stat câteva săptămâni în bali (printre alte tari). Ideea generala din articol o păstrează și el… nu cred ca e asa greu de realizat pentru cineva care lucrează remote… asa ca aștept primul tau articol scris de acolo 😉
Dacă m-aș duce, obligatoriu m-aș duce când e frig la noi, or copiii au școală când e frig la noi… 🙁
Hmm, bun pret in Bali, eu dau peste 3000 eur pe luna in Germania cu chirie, transport, mancare si fara pre amulte cadouri..si nu am nici Wayani, nici soare, nici mare 🙁
Cu ungurii, am petrecut ceva timp vara asta prin hargita si covasna, am intrat in multe magazine si restaurante dar, desi eram pregatit de discutii pe tema „painii” , nu am simtit deloc ostilitate sau nesimtire. Adica da, uneori nu vorbeau prea bine românește dar cam atat, am fost servit frumos si cu zâmbetul pe buze. Sa fi avut eu noroc?
Nu cred ca e vorba de noroc. Mie imi pare ca oamenii aia sunt chiar foarte de treaba. Noi am nimerit in vara la Sugas Bai. Nu erau turisti, liniste, inchis aproape peste tot si ne plimbam pe strazi printre casele de vacanta de acolo. Intr-o curte, o familie mare de maghiari faceau kurtos, i-am salutat in romana, ne-au raspuns cu totii in cor ne-au facut din mana. Am trecut mai departe, iar cand ne-am intors spre masina, cam in 30 de minute , ei mancau. Ne-au strigat si i-au dat coplilului mic un kurtos cald. Am vrut sa-l platim dar nici nu au vrut sa auda de asa ceva. As vrea sa stiu cate familii de „romani neaosi” ar face gesturi din astea cu oameni pe care nu-i cunosc si care trec pur si simplu pe strada, prin fata casei lor. Cred ca a fost cel mai bun kurtos mancat vreodata.
Comentariu beton!18
Conform unei cercetări a Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile peste 80% au făcut cel puțin un gest caritabil în ultimii doi ani și peste 60% s-au implicat social iar un sfert fac asta regulat. Români neaoși. Dăruiește viața a făcut spitalul ăla doar din vânzarea de kurtos, probabil.
Și ai fi uimită câte familii de români neaoși ajută străini.
Comentariu beton!21
@rox
As putea sa iti povestesc o mie despre ai mei, romani neaosi, dar doua sunt emblematice cu oameni luati la ocazie in anii de glorie ’90, 2000 cand lumea era saraca:
o mama cu copilul de cateva luni, imbracati subtire pe un viscol de toata frumusetea. Odata intrati ij madina copilul a adormit instant. Tata i-a dus pana la adresa, nu i-a lasat in drum, le-am dat mancare si bani.
A doua cu un copil de la camin care se ducea la doamna invatatiare sa munceasca ca sa pfimeasca bani si mancare. Statea pe bancheta din spate unde aveam diverse cumoaraturi printte care si banane. Saracul de el a zis din neant „eu stiu sa mananc si banane!” Le-a mancat.
Legat de #5, anul ăsta am fost într-un „city break” la Sfântu Gheorghe și ne-am amuzat foarte tare legat de faptul că oamenilor le venea greu să ne înțeleagă deoarece li se părea că noi vorbim cu accent (de București) :)) așa că ne-am obișnuit să vorbim mai rar, și să arătăm cu degetul pe meniu 😀
Acum 12 ani, fază pățită personal, s-a întâmplat să vrem să intrăm un grup de adolescenți într-o pizzerie din Oradea și să ni se vorbească doar in ungurește, făcându-se că nu înțeleg cuvântul „pizza” 😐 dar mai degrabă cred că nu au vrut să primească niște copii gălăgioși, era genul de local cu șervet de pus în poală. :)(
Consider însă că a fost un caz super izolat, în rest pe oriunde am fost în ungurime toată lumea a fost mega amabilă și săritoare, plus că mie mi se pare că au o mândrie a locului care la noi în sud lipsește.
citesc foarte multe analize în perioada asta despre războiul din ucraina, iar toate vin în urma eșecului ofensivei ucrainene din vară-toamnă. numai că toate analizele se suprapun pe ideea că războiul trebuie să fie scurt și cu rezultate imediate. toată retorica cu bolile lui putin, cu revoltele de la vârf împotriva lui, atât de populare la începutul războiului, tot acolo erau, cu trimitere la speranța unui război scurt. (și trebuie amintit că el, putin, în primul rând, a vizat un război scurt)
nici pe departe nu e așa și da, deși rusia pare să profite de prelungirea războiului, cifrele spun că pierderile lor sunt mai grele decât oricând, deși nu obțin nimic pe front, flota lor a fost fugărită din crimeea, iar atacurile lor cu rachete și drone au dispărut aproape cu totul, fapt care spune clar cât de tare le sunt afectate capacitățile de atac.
în rest, obuze, asta trebuie și, conform mai multor analize (nu atât de populare) ucraina va ajunge singură în iarna asta să-și asigure necesarul.
pe de altă parte, avem așa: ambele țări sunt prea slabe să câștige, prea puternice ca să piardă. la un moment dat va interveni un armistițiu, evident nefavorabil ucrainei, numai că rusia nu va câștiga nimic în afara unor teritorii pustiite și se va confrunta cu un război rece de durată pe care-l va pierde, cu o ucraină mult mai puternică și mai rusofobă decât și-au imaginat rușii vreodată și cu o dependență din ce în ce mai serioasă față de china!
Comentariu beton!18
Atac, neatac, nu doar militar poți ruina o țară.
Să o luăm așa: mâine se opresc armele. Toate. Nici măcar nu contează că județele din est rămân sau pleacă.
În ce situație o să fie Ucraina? Multiple generații simultane grav lovite. Morți sau plecați către vest, nu contează – înapoi nu mai vin. Nu e lucru mic să îți plece din demografie aprox 6 milioane de oameni și nu au plecat ăia fără cap și posibilități, au plecat exact cei care puteau să împingă țara în față. Infrastructura și serviciile esențiale ale țării ori ruinate, ori privatizate în contul ajutorului primit din vest. Da, inclusiv agricultura, care deja e controlată de agribusiness din State și China. Hipernaționalism (și de data asta cu mult mai multe arme în mâna diverșilor).
Rusia. Da, flotă lovită în aripă. O grămadă de oameni pierduți. Na și, te întreb eu? Tot are o grămadă de resurse de care vestul are nevoie. O să stea pe tușă un an, nici doi, să vezi tu cum se schimbă placa și încep discuțiile de dacă și parcă.
Btw – nu sunt pro-Rusia. Doar că am încredere în corupția umană și în circuitul banului.
evident, din cauza atacului rușilor, ucraina are și va avea majore probleme umane, economice, politice și sociale, însă, oricum am lua-o, nu e singură. nu va intra devreme în ue, dar tot procesul de aderare, de zeci de ani, îi va aduce beneficii și fonduri, iar fonduri pentru reconstrucție vor fi multe. oricum, e amuzant când citesc alegații de genul „agricultura, care deja e controlată de agribusiness din State și China”, de parcă investițiile străine sunt ceva rău și tot timpul e de preferat un oligarh local, corupt, fără scrupule și cu eventuale relații pe la kremlin, decât o firmă occidentală sau una datorită căreia china îl mai ține în frâu pe putin.
și nu, ultimii deja doi ani au arătat că europa nu are nevoie de resursele rusiei. asta a fost doar minciuna rusească impusă cu politicieni austrieci și germani cumpărați bine. în rest, europenii o duc bine, pib-ul rusiei e în declin (5% în ultimii doi ani), iar eu, ca român pro-european, prefer o ucraină foarte determinată împotriva rusiei. și așa va fi pentru multă vreme!
0
@Atti: rusia are o laie. Dacă ar da drumul Europa centralelor nucleare, rusia ar suge puțele chinezească și indiană.
Dar cum târfelor europene le place puța lu’ putler (despre care zicea Elon că-i mai bogat ca el) îți dai seama că n-o se se-ntâmple mare brânză. Absolut toate mișcările astea tembele din UE sunt finanțate cu bani rusești: agenda verde, mișcarea pedofilă stop oil, partidele ecologiste, mișcarea lgbt+×÷/:? șamd.
Apropo, mai știe cineva ce s-o-ntâmplat cu frauda de €2 miliarde wirecard din Germania? 🤭
Nimeni, nimic, că doar pulimea uită de la mână pân-la gură. 🤷♂️
@Jt: si daca pornesc nuclearele…de unde cumpara ma uranium? momentan tot de la rusi luam.
faza e ca rusia a pierdut deja razboiul. Tehnico-tactic au supt pula cu ambele maini ca hamsterii. Au pula de armata, au pula tehnica si tre sa stea sluj la china si india. Epic fuck
1. Prinde muște. Apoi, războiul ăsta nu se va termina prea curând (poate niciodată). Vă dau câteva date:
a) podurile peste Nipru care asigură aprovizionarea armatei UKR. Cât timp orcii nu le distrug, asta înseamnă că, încă, cred că le vor folosi în viitor.
b) nu s-a dat mobilizarea generală pentru a-i copleși numeric pe UKR, pe principiul sovietic – nu aveți voi gloanțe cât avem noi mujici de trimis la malaxor.
c) putin știe că nu îi poate învinge pe câmpul de luptă așa că lovește în ”aprovizionare”, adică în sprijinul acordat de țările cu apă caldă. Cum? Prima mutare – hamașii, nu prea i-a ieșit. În ultima lună ați mai auzit de ”proteste” pro-palestina? A doua mutare – Maduro în Venezuela (să vedem cum se va desfășura. Pentru că nu e numai SUA pe acolo mai sunt și alții. O să râdeți dar sunt 2 entități care sunt direct interesate ca SUA să rămână o putere militară și implicit economică. Cele ”2” sunt cartelurile columbiene și mexicane – pică SUA economic, pică și cea mai mare și mai la îndemână piață de desfacere.) A 3a mutare (permanentă) – mișcările extremiste din Europa care au crescut ca urmare a influxului de emigranți africani mânați din spate de Wagner și transportați, preponderent, de ONG-uri germane (unele glume se scriu singure). Credeți că showul Simion vs Șoșoacă e singular?
4. Și în SUA urmează alegeri, deci, implicit urmează baletul electoral de cuviință. Dar, ceea ce nu se zice public este că:
a. banii pt UKR nu ajung ”valiză” la Kiev. Ci ajung tot în fabricuțele de jucării din SUA la Dick, Larry și Joe. Adică, se pompează tot în beneficiul SUA.
b. obuzele, gloanțele, și restul consumabilelor care se produc. Păi se livrează către UKR în ordinea numerelor de inventar, adică ce se fabrică acum intră pe stoc și se livrează ce a fost fabricat acum 10 ani. Pentru că și astea au o ”garanție de x ani”.
c. este un război unde americanii din US Army/Marines/etc nu mor. Ups…big win. Au trecut ”testul Dover” fără să miște un deget”
d. ajutorul acordat UKR din bugetul ”Defence” al USA e mic, dar mic de tot…se vede la microscop.
5. pe gloanțele scumpe ale UKR, putin a dat la schimb… pleavă (deținuți, sărăcime needucată, minoritari care ar fi putut crea probleme interne). Numărul de deținuți bărbați a scăzut, natural, cam cu 40% în ultimii ani. Uite cum face economie la buget și a redus și infracționalitatea.
Și ar mai fi multe de zis.
Mai multi oameni cu experienta in politica americana spun ca acum au loc negocieri intre democrati si republicani si ca se va ajunge sa se finanteze si consolidarea granitei cu Mexicul si acordarea ajutorului pentru Ucraina si Israel. Pana la urma se va ajunge la compromis, este ceva ce s-a mai petrecut si se va mai petrece si in viitor.
Referitor la ajutorul acordat de USA pana acum, o spun Mark Galeotti si altii bine informati, peste 80% a mers catre fabricile americane de armament. Ucrainienilor li s-au dat arme si munitii existente deja, multe urmau sa fie clasate si urmau sa se cheltuie bani pentru distrugerea lor. Daca se compara cu armamentul livrat Afghanistanului si Irakului, ucrainienii au primit mult mai putin si cu rezultate mult peste musulmani. Irakul a primit peste 140 de tancuri M1 (intr-o transa in 2008, dar a mai fost inca o transa de aceeasi valoare, fara a se mentiona numarul tancurilor) si 36 avioane F16 in 2010-2011.
@kilroy: nu Irak o primit acele arme, ci bazele americane din Irak. Că mulți politicieni irakieni fac jocul Iranului. SUA are numa’ vreo 30 baze americane-n Orientul Mijlociu. 😉
Toate statisticile arată că suntem ineficienți, nu avem strategii viabile, mai bine să-i moară capra vecinului și mai puneți voi restul. Dacă ai un popor sărac și needucat poți performa la furturi și deturnări de fonduri fără probleme, important este să nu îți pese de marea masă iar lipsa empatiei, inteligenței emoționale este la nivel olimpic deja. Tragedii, războaie, catastrofe se uită după trei, cinci zile și oricum dacă nu ne iese nimic din ele sunt minore. Nu am auzit de parlamentari/miniștrii inflamați la împărțirea bugetului când procentele alocate învățământului și sănătății au scăzut dramatic, îmi amintesc de momentul în care actualul ministru al învățământului doamna Deca s-a prezentat în fața lui El Presidente cu capul plecat și flexată din genunchi, horror. Investim cu adevărat în educație și sănătate avem viitor altfel suntem în cădere liberă și colaps. Pentru a fi refuzat la un magazin nici nu-i nevoie să ieși din cartier, ajunge să prinzi vânzătorul într-o zi proastă sau prins într-o conversație telefonică 😁
5. Taică-miu a ajuns, la un moment dat, să lucreze la mina din Bălan județul Harghita prin 1960 și povestea: – Băi tată, mergeam și noi la baluri și ne alergau ăia pe acolo cu briștele … pfff, ridicam paltoanele ca să putem fugi mai repede. Nu l-am auzit să povestească că a cerut pâine și a fost refuzat.
Székelybicska 😀 Și amu e la modă.
@Atti, am avut io o bănuială că nu despre pâine este vorba :))
In cretacicul timpuriu, adica in anii 90, am condus pe bunica mea la Baile Tusnad. Aveam vreo 15 ani. Dupa ce am dus-o la cazare, am plecat sa ma plimb, sa gasesc ceva de mancare. Am gasit un birt/ crasma, nu au vrut sa ma serveasca. Am mers in gara, era acolo un magazin, iar nu au vrut sa ma serveasca. Am incercat, am aratat, nimic. Am asteptat trenul vreo 2, 3 ore, imi era foame in ultimul hal.
Cand trebuia sa ma duc sa o iau pe bunica de acolo am refuzat, s-a dus tata.
4. Urăsc din tot sufletul meu mic și negru mizeriile astea de târguri de Crăciun și de orice alt fel de sărbătoare. Să merg acolo ca să ce? Să mă calce și să-i calc pe alții pe bombeu pentru niște kitchuri de căcat, luminițe și preparate ”tradiționale” la preț de restaurant de 5 stele michelin?
Am văzut că a ajuns kilogramul de jumări la vreo 250 de lei, mbine cică de alea bune. Băi nene, voi sunteți normali la cap?
A, cineva comenta că: La noi nu sunt 150 de lei jumările, 250 este exagerat. Să moară mă-ta că la 150 de lei niște carne prăjită este OK.
Comentariu beton!13
Incerc sa iti explic de ce ma bucur ca exista targ la Laminor.
Este in interior. Am copil mic, ii place Mos Craciun, ii plac trambulinele. Le gasim pe ambele la Laminor. Se joaca, se urca pe decoratiuni, se da in trambuline…si este cald, nu uitam ca e decembrie. Este o alternativa la locurile de joaca din incinta mall- urilor.
De consumat, nimic, trebuie sa stau cu ochii pe copil, nu am cum sa stau la masa. Am prins si un concert, a ras, a aplaudat, s-a distrat. Am mers si o sa mai mergem.
@chris06, am uitat să specific că cei care au copii mici au voie la târgurile de Crăciun 🙂
Mda, am văzut și eu că se tot promovează târgul de la hala Laminor, apoi am citit că nu au sisteme antiincendiu și că ar fi ceva biznis de-al lui Negoiță. Dar până să aflu asta, m-am gândit că nu știu de ce aș merge la un târg de Crăciun organizat într-o hală. Nu are niciun fel de atmosferă festivă, de sezon, lume ca la balamuc într-un spațiu închis. Bine, eu nici la mall sau la supermarket nu merg când e balamuc.😁
frumos la lamior. 140mil euro pentru negoita
3. Băi dar mai stați dreak pe acasă sau mergeți în concediu pe la noi pe aicișa pe la Dorohoi.
Nu știu ce naiba de virus am luat dar behăi de 4-5 zile. Habarnam dacă este autohton sau adus din Bali sau China pe filiera travelrs. fmm
Huoo, ce mi-o iau azi. Na, să îi dăm înainte.
1. Cam prin martie 2022, ziceam la colegii adunați în Teams, de ambele părți ale baricadei, na copii, v-ați băgat în horă, amu să vedem care are sânge-n el să-l ducă până-n capăt. Că voi poate aveți ceasul, dar rusul are timpul și el nu e curios de alegeri, în timp ce voi aveți ca priorități akhbari și curcubee. Pe de altă parte, discuția publică ignoră aproape total motivele pentru care 2014 s-a întâmplat atât de ușor. Dincolo de milioanele de detalii, baza-i simplă: stat eșuat, în care partea din vest se căca de la înălțime pe partea din est, în care cetățeanul nu prea simțea mare loialitate față de nimic în afara de propria persoană/familie. Na, în 2023 NU s-a schimbat mare lucru în acest sens. Avântul mare patriotic de la început, din categoria Hannibal ante portas, s-a cam dus, când vine rândul tău sau al copilului tău să meargă pe front. Dar o chestie de ținut minte: în cazul în care UA e împinsă la negociere, toate țările de pe perimetru vor ține minte o chestie – când treaba e groasă, aliații trădează.
Cu republicanii e simplu. Până și democrații normali s-au săturat de politici flowerpower, normal că folosesc orice mijloc de a negocia.
2. Nu contează. Toate explicațiile sale se bazează pe premisa unei dezvoltări etice AI. Pe pariu că o să fie cineva la care ii se rupe de etică?
4. Târg de Crăciun, aoleu. Uite ce frumos e. Spiritul Crăciunului. Bla bla. Scoate banul!
5. Nu am nici o îndoială că orice comunitate își produce idioții. Inclusiv a mea. Mai ales prin anii 90. Bine că au trecut.
8. Cumva Cismaru trage spre pe partea aia de ”profesor”. Adică el vrea să facă un fel de academie în care-i învață pe alții mai tineri.
Am văzut azi podcast cu Bobonete&GrasuXXl în care am aflat că Grasu și-a făcut academie, cam ca Gică Hagi, dar nu-i prea merge că tinerii sunt mai mult pă tiktok.
Io zic că @Cismaru face bine dacă trage la poartă din orice direcție dacă vrea să fie antrenor.
1. Eu m-am oprit la „după ce i-au impins in luptă” și m-am uitat cine e savantul ăsta care imi aduce aminte de Circul Orlando care mai venea prin parcările din București. Am reluat, totuși, lectura ca să văd ce mai debitează. Un ghiveci de date, unele confirmate altele cel puțin incerte, ca să nu zic ridicole.
Despre uzura, oboseala și plictiseala tuturor participanților la război se știa. Încă de la inceput Zelenski a făcut valuri ca să obtina niște promisiuni inainte sau se ajunga in etapa asta. Putin știa si el ca se va ajunge aici și a mizat pe o victorie rapidă care nu s-a realizat. La ei ar trebui să se plictisească propria populație ceea ce e ia destul de mult timp după atâția ani de propagandă.
Războiul va mai dura.
2.E clar că multe voci sunt cooptate pentru influența o piață emergentă
3. Ieftin ca braga, rezervați și pentru mine 4 bilete
4. Aici a fost Chistmas marked. A durat un weekend și fiecare a plecat la casa lui.
5. Personal am fost servit civilizat in magazine din Ciuc, dar cred că există o grămadă de idioți utili care pun botul la propaganda lui Orban V. Bine, sunt și români care cred că Pământul e plat..
6. Am citit o chestie interesantă aici: https://www.facebook.com/share/p/LeHP4Kq8VcBoMg1U/
7. atât timp cât sistemul de selectie /evaluare a profesorilor rămâne neschimbat totul va merge spre rău.
8. Omul are dreptate, dar ramane la nivel teoretic, adică @MV are dreptate.
0
Apropo de razboiul din Ucraina, rusii se vaita acum ca rachetele nord coreene sunt niste mizerii. Nici macar nu glumesc: https://mil.in.ua/en/news/russians-complain-about-the-quality-of-artillery-shells-from-the-dprk/?fbclid=IwAR19iKrAnVhQN2ldrwuoAtMTQiKoNIP7cCNEbxtmd-ficpHmTVuGJKbnxlc
@krossfire: la ce „economie” prosperă are coreea de nord nu mă miră deloc asta. 🤣
@kross, nu de rachete e vorba, ci de proiectile de artilerie. La presupusa cantitate de 1mil de bucăți e o chestie care afectează in primul rând moralul trupelor care le folosesc, dar și viitoarele achiziții de orice fel de muniție. Merci pentru articol!
ha ha ha, „range of North Korean shells differs from one another.”; iaca, era ruleta rusească, Krossfire la noi și foc încrucișat nord corean…
you’ve made my day, @Kross!
Povestea cu vânzătoarea unguroaica care a refuzat să vândă pentru că i s-a vorbit în românește poate fi adevărată. Sau nu. Depinde. Sunt prosti destui și de partea noastră și de partea lor. Ce zic eu, din experiența proprie, de anul acesta, in mai, este că omul e om fie că zice ziua buna, fie că zice visonlatas. In vacanta de Rusalii, am fost in Zetea, un loc magnific, camping pe malul unui lac înconjurat de pădure, cu o pensiune cu restaurant in curte. Semnal de internet, ioc, abia aveam semnal la telefon. Firește, apare o problema profesionala urgenta, musai aveam nevoie de net. Mi-am luat laptopul la subsuoara și m-am dus la restaurantul care nu era deschis, se făcea curățenie pentru a incepe sa funcționeze zilele următoare. Acolo, tot personalul era la masa, am nimerit la ora prânzului. Deși abia vorbeau romaneste s-au ridicat, au cuplat wireless și mi-au dat parola. Deci, cam ce concluzie sa trag de aici? Am și exemplul contra, din aceeași dată, cu unguroaica sosită in camping cu doi câini mari, care a refuzat să-i lege și i-a lăsat nesupravegheați sa bântuie și să intre în toate rulotele și să manance de pe mese, apoi să își lase rahații.
Deci, cam asta e, prostia sau bunul simt tin de om, nu de etnie.
Aia cu căinelurile se numește nesimțită nu unguroaică.
Apropos, la 5), copil fiind acu o veșnicie, eram cu părinții la Borsec. Intrasem într-un magazin de pâine, dar nu să cumpărăm vestita pâine, ci să întrebăm nu-mi-aduc-aminte-ce. Ni s-a răspuns în ungurește și nu am aflat răspunsul la întrebare din magazinul de pâine. Am ieșit frumos și ne-am continuat excursia liniștiți. În afară de episodul ăla, nu am mai pățit altceva dubios în zonă, și am un respect formidabil pentru locuitorii județelor respective HR, CV; trebuie doar să treci prin zonă, ca să înțelegi.
4. chiar utila comparatia si destul de echidistanta. daca te tenteaza targurile, mergi, daca nu, nu. fara hate pentru cat costa gogoasa/soriciul/vinul. ca nu vine primaria sa ne scoata pe niciunul din plapuma si sa ne duca fortat sa ne inghesuim la coada la turta dulce…
viata ar fi mai simpla daca mai multi oameni ar renunta sa mai urasca chestii doar fiindca nu le inteleg/nu se adreseaza lor
5. e pe principiul „daca nu mi s-a intamplat mie, nu exista”.
fiecare padure are uscaciunile ei, clar. dar de aici si pana la „toata lumea care povesteste ca n-a fost servita si care a primit ignore sau nemtudom” minte/nu-si aduce aminte bine/perpetueaza un mit/sunt nationalisti sau au rude ultranationaliste…e mult.
poti, in acelasi timp, sa-i respecti pe cetatenii din judetele respective pentru curatenie, pentru obiceiuri, pentru zona frumoasa, pentru mancarea aparte…si poti in acelasi timp sa-i critici pentru ca *unii* din ei fac faze de genul sau sunt ultranationalisti la randul lor (doar ca lor le place alta tara decat cea in care locuiesc).
Bună seara, prin natura job-ului(lucrez în arhivistică, la Uat-urile din țară) am avut ocazia să cunosc oamenii din România. Pe primele locuri, la concurență foarte mare cu bucovinenii(din Dolheștii Mici) și maramureșenii (din Hoteni) sunt secuii din Mugeni, o comună din Harghita. Fără comentarii de prisos, vă invit să vedeți și dumneavoastră. Cu stimă Ioan.