Articol scris de Iulia.
…
Iar am început să scriu cu totul altceva, dar mna, s-a întâmplat viața și nu mă pot abține să vă supun dezbaterii ceea ce tocmai mi s-a întâmplat în seara asta.
Pe cât de scurt se poate: am fost cu copilul la ziua de naștere a unei colege de la grădiniță. Zi de naștere care s-a desfășurat la un loc de joacă din oraș.
Printre invitați s-a numărat și un băiețel care și în trecut a mai avut comportamente aiurea față de alți copii (lovit, vorbit urât și așa mai departe).
Din discuțiile cu alți părinți știu că și pe parcursul anilor de grădiniță a mai avut astfel de comportamente. Nu mă pronunț în sensul ăsta, pentru că fi-miu a avut relativ puțin de-a face cu el în grădiniță și între timp urmează să meargă la școală, așa că n-a mai venit la grădiniță de ceva luni bune.
În schimb, partea pe care mă pot pronunța sunt comportamentele și interacțiunile respectivului copil cu alți copii în situații similare – la diferite întâlniri cu ocazia unor aniversări. Iar comportamentele și interacțiunile respective nu au fost deloc ok.
Aici mai trebuie să fac o precizare: cel puțin în ultimul an, de când a început și fi-miu să frecventeze astfel de chermeze, acel copil nu a fost niciodată însoțit de un adult din familie. Ori a fost basculat la locul de joacă și (presupun) ridicat la ora de încheiere, ori a venit cu alți părinți care și-au adus odraslele proprii la petreceri.
Ei bine, astăzi respectivul copil l-a lovit pe fi-miu. Suficient de tare încât să-i facă ăstuia un frumos cucui în frunte.
Asta după ce și acum 2 săptămâni, când am fost la o altă șuetă d-asta, fi-miu a venit la mine și mi-a spus că acel băiat l-a lovit. În plus, tot la petrecerea anterioară, am mai auzit și alți copii plângându-se părinților că au fost loviți de el.
Așa că astăzi mi-a sărit puțin țăndărica, am pus mâna pe telefon și i-am comunicat printr-un mesaj stimabilei doamne mame a respectivului plod să facă bine să își controleze odrasla, pentru că nu este în regulă ce se întâmplă.
Firește, stimabila madamă m-a și sunat instant, să-mi ceară socoteală. În momentul în care am încercat să îi relatez ce și cum, a început să turuie precum o moară neferecată și să-mi explice: că lucrurile nu au sub nici o formă cum să stea așa; că este prima dată când aude așa ceva despre copilul ei; că oricum, ei sunt copii și se mai lovesc
Dup-aia a dat-o în psihologia pe care a studiat-o probabil intens la Universitatea Gugle și mi-a explicat că băieții trec printr-o schimbare în jurul vârstei ăsteia și încearcă să se impună drept masculi alfa. Și că atunci se formează caractere, și unii devin lideri și alții supuși.
După care mi-a mai explicat că ea a fost mereu o mamă foarte implicată, care s-a interesat permanent de soarta și comportamentul copilului ei la grădiniță și toate relatările de acolo nu făceau altceva decât să confirme caracterul de heruvim drăgălaș al odorului.
Și a ținut-o tot așa o bucată bună. După care a conchis că-l trimite pe bărbac-su să ia copilul de acolo. Atunci, pe loc.
Nici n-apucase să se răcească bine telefonul, că a și apărut domnul în cauză. Care m-a abordat, întrebându-mă ce s-a întâmplat și spunându-mi (citez cu exactitate): „[…] că știm și noi că nu avem un sfințișor acasă.”
Chestie care mi-a cam dat cu ecran albastru, în condițiile în care distinsa doamnă tocmai îmi împuiase bine capul cu cât de minunat și inocent este plodul dânsei.
Nfine, i-am explicat omului ce și cum și i-am spus că, din punctul meu de vedere, nu luatul copilului de acolo este soluția, ci supravegherea lui și corectarea comportamentelor nedorite. Însă aparent decizia era deja luată, așa că au plecat și duși au fost.
Ei bine, acum vin și vă întreb eu pe voi următoarele:
1️⃣ Am greșit că am pus mâna pe telefon și am contactat-o pe respectiva madamă, în condițiile în care copilul nu era la prima „abatere” și, mai important, nu era prima dată când îl bumbăcea pe fi-miu?
Și aici mai trebuie să fac niște precizări: nu sunt genul de mamă elicopter. Nu orbitez în permanență în jurul odorului, încercând să-l țin într-o bulă ferită de rele și pericole. Dimpotrivă, încerc să îl las să se descurce singur pe cât de mult posibil.
Asta înseamnă inclusiv să învețe să își soluționeze conflictele apărute la grădiniță, la locuri de joacă și așa mai departe.
Înțeleg că băieții sunt băieți și că e inevitabil să mai apară și hârâieli. Că uneori se mai trag sau se mai împing, se înghiontesc, se ciupesc și își mai fac diverse alte drăcării mai mult sau mai puțin intenționate unii altora. Aia e, sunt copii și sunt băieți, fac și astea parte din copilărie.
Însă în momentul în care un alt copil îl bumbăcește cu intenție în mod repetat, în momentul în care acel copil e cu un an și cu bine peste un cap mai mare decât al meu și în momentul în care copilul meu vine și îmi cere ajutorul, consider că e cazul să intervin, chiar dacă în dățile anterioare nu am făcut-o.
Pentru că până acum, când s-a mai întâmplat să îmi spună că acel copil s-a purtat urât cu el sau cu alții sau l-a lovit, i-am spus mereu să se ferească de el și pur și simplu să nu mai interacționeze cu el.
2️⃣ Ce vă spune vouă faptul că mama acelui copil a susținut până în pânzele albe că are la ușă un mic îngeraș inocent, însă în același timp l-a expediat aproape instant pe bărbac-su să vină să salte copilul? Iar respectivul bărbat a spus cu gurița lui proprie și personală că ei (da, a spus-o la plural) sunt conștienți că nu au un sfințișor la ușă?
Oare respectiva femeie chiar crede ce spune sau e perfect conștientă de faptul că modul în care se comportă copilul nu e ok, dar refuză să recunoască asta?
Sau pur și simplu sunt eu dilie și nu era nici cazul să o abordez, nici cazul să îi cânt în strună lu’ fi-miu, ci ar fi trebuit să îi zic să se descurce și cu asta basta? Pe principiul: „sunt copii, ce să le faci?”
sursa foto: freepik.com
Ai făcut foarte bine că ai reacționat !
De la primele incidente, ar fi trebuit să solicitați un însoțitor pentru copil.
Doamna avea un film in cap, construit după numeroasele lecții de parenting de pe Youtube, ca să doarmă liniștită noaptea. Soțul poate era mai realist.
În asemenea cazuri trebuie părinții să facă echipă. Se pare că nu avea cu cine. Cunosc multe cazuri. Bine că nu a negat agresiunea!
Atunci sa vezi distracție: ,, copilul meu a spus altceva ” ,,copilul meu nu minte”, ,,s-a lovit că nu a fost atent ”, ,,copiii au fost neprietenoși și al meu încerca să le atragă atenția ” etc.
Am auzit și ,, tata a zis să dau eu primul să fiu șmecher”. E complicat!
Soluția e sa nu fie invitați asemenea copii sau supraveghere maximă.
Comentariu beton!60
De negat nu a negat direct, doar a bătut cu piciorușul în podea, pedalând pe faptul că e prima dată când aude așa ceva.
Mi-a venit să îi spun că nici eu n-am văzut niciodată un cangur, dar asta nu înseamnă că nu există 🤷♀️
Comentariu beton!36
@ (alta) Iulia, cum adică n-ai văzut niciodată un cangur??? Să înțeleg că n-ai ieșit niciodată din satul tău, n-ai explorat Australia? Așa ceva!!! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!18
@Vic s-avem rezon cu mersul în Australia. Anul ăsta în Austria am văzut practic o crescătorie de cangurei (ia aşa mai mici, cât un câine mare), la o grădină Zoo şi erau destul de dolofănei.
Prin cretacic, intr-o situatie oarecum similara, (fiind vorba despre fiica mea si un baietel mai rebel) dupa ce am vorbit cu peretii (cu ma-sa copilului, diriginta , directoare) am rezolvat problema avand o discutie cu tac-su, in care i-am spus ca lui, adica lu’ tac’su o sa-i rup capu’ daca se mai intampla. Problema chiar s-a rezolvat!
Comentariu beton!94
M-am gândit și eu să-i spun mă-sii că dacă tot o arde pe teorii din astea cu alfa & shit, poate o să o pândesc într-o zi la cotitură și o să-i scap niște capace, să-i arăt că io-s mai alfa decât ea 💪
Comentariu beton!104
Mi se pare normal ca ai sunat-o.
Anormal e modul in care si-a aparat progenitura care, ok, e mai ciudata dar e la vârsta la care ciudățeniile mai pot fi reparate. In fond, si criminalii in serie au o mama care se mai duce din când in când la vorbitor.
Logic si normal ar fi fost ca tipa sa-si ceara scuze pentru comportamentul plodului si, eventual, sa nu-l mai lase sa participe la micile petreceri la care, din start, n-ar mai trebui invitat. In general, un copil înțelege DE CE nu mai e invitat pe la petreceri si începe sa-si revizuiască atitudinile. Evident, cu ajutorul părinților.
Comentariu beton!56
Am râs cu zgomot la aia cu criminalii în serie și mama lor 🤣🤣🤣 Absolut corectă observația ta, de altfel.
Legat de neinvitatul respectivului copil, nu știu dacă era o soluție, din punctul meu de vedere, soluția era să fie supravegheat, nu lăsat de capul lui 🤷♀️
Comentariu beton!32
Poate să sune ciudat și pe lângă subiect (off topic se zice acum) dar mie mi-e teamă că izolarea unui astfel de copil ar putea avea un rezultat opus. Poate căuta compania unor bullies cu experiență sau mai știu eu ce. Nu, nu-și dă singur seama de ce este izolat. Părinții ar trebui să-i explice, să-l supravegheze. Am avut un coleg de clasă pe care l-am izolat. Părinții lui, oameni cu școală și se presupunea minte, i-au explicat că dacă noi nu-l acceptam nici el nu are nevoie de compania noastră. La 16 ani s-a sinucis. Sigur nu era izolarea singura cauză, dar poate a contribuit.
Comentariu beton!25
deci trebuie izolat.
0
@Laura Be nu e ciudat. Un băiat al meu a avut un coleg mai abraş şi mai mare. A lovit mai mulți şi până la urmă ne-a invitat mama lui pe mine şi pe alta undeva şi acolo a vorbit şi explicat la altă mămică, eu nu ştiam pe atunci germana. Mai târziu mămica ce asculta ne-a povestit că avea ceva probleme băiatul, lua ceva medicamente dar uneori le mai ‘uita’, era mama singură. Băiatul s-a a liniştit, ceilalți părinți şi-au prelucrat proprii copii şi aceştia ştiind cu ce aveau de a face îl potoleau ei. Odată l-a invitat al meu acasă să se joace.
Eu cred ca ai procedat corect. Am patit-o si eu cu juniorul de cateva ori.
Ba o data am inceput sa il suspectez pe fii-miu ca el e tartorul si initiatorul tuturor problemelor iscate pana m-am dus si am intrebat la scoala care e situatia. Mi-au spus ca juniorul de fapt actioneaza corect dar ca „prietenul ” lui e cel care face taraboi. Partea mai nasoala e ca mama copilului respectiv il considera pe fii-miu vinovat de tot ce a facut si face fii-su. Si din mama amabila care ne-a fi invitat si la propria nunta si apoi s-a facut ca ploua nici nu mai da buna ziua. Ceea ce mi se pare extrem de stupid in conditiile in care baietii sunt din nou in aceeasi clasa de anul asta. Oricum am constatat ca mama isi considera copilul un sfânt iar ceilalti copii sunt de vina.
Comentariu beton!25
Să știi că uneori l-am suspectat și eu pe fi-miu că începe el și nu am de unde să știu că uneori n-o fi chiar așa, că mna, nu-l pot supraveghea non stop.
Însă legat strict de copilul ăsta, l-am văzut eu, cu ochii mei, purtându-se aiurea cu alți copii.
Fix în ziua aia, după ce l-a pocnit pe fi-miu, se puseseră toți la coadă la ceva joc și ăsta începuse să dea coate și să înghiontească, să ajungă mai în față la rând.
Prima dată i-am spus cu frumosul să stea la rând, a doua oară, după ce a îmbrâncit o fetiță, l-am luat de mână și l-am pus eu la coadă. Dar nu cred că era treaba mea să disciplinez copilul altcuiva 🙄
Comentariu beton!38
@(Altă)Iulia, părerea mea de „fără copii” este că, în cazul ăsta, fie ar trebui să existe un „responsabil” cu disciplina al locului de joacă (n-am văzut să existe la petrecerile nepoților), fie părinții aniversatului să supravegheze oarecum desfășurarea evenimentelor și măcar să încerce să impună un minim de disciplină copiilor fără adulți în zonă și chiar copiilor cu adulți, dacă respectivii copii își dau în petic și respectivii adulți se fac că plouă.
Părinții aniversatului sunt organizatorii și, într-o oarecare măsură e responsabilitatea lor să gestioneze astfel de incidente.
Ah, și într-o oarecare măsură și animatorul.
Dacă acei copii era la coadă la pictat pe față sau ceva, dacă eu eram animator îl trimiteam la coadă „ori te duci la coadă, ori pe tine nu te pictez”.
Comentariu beton!16
@Ady, nu-s neapărat de acord. Ok, respectivii părinți organizează, dar nu e treaba lor să educe sau să disciplineze copiii altora.
Și de aia, la genul ăsta de evenimente, copiii vin însoțiți. Nici idealul meu de distracție nu e să stau 4-5 ceasuri în chirăială de copchii, pe ritmuri de Baby Shark. Dar asta e, avem plozi, ne asumăm mersul cu ei pe unde e cazul, când e cazul. Nu ni-i asumăm presupunând că vor avea alții grijă să îi pună la punct.
De accord cu Iulia. Nici eu nu as accepta ca alt parinte sa ii faca „educatie” lui fi-miu. In schimb, as aprecia ça parintele respectiv sa vina la MINE sau la ta-su, sa ne spuna care e problema si sa o rezolvam. Diferenta e ça noi incercam sa nu fim struti si sa acceptam ça uneori al nostru nu e cuminte si face dude. Si atunci luam masuri. Dar nu alt parinte vine sa imi tipe la copil. Regret dar asta nu accept. Asta e strict jobul nostru.
dar mai intai spui ca n-ai vazut!
0
@
(alta) Iulia. Eu as zice ca parintii organizatori isi asuma supravegherea copiilor pe care ii accepta fara adulti.
0
@Dramamama, la asta mă gândeam și eu. 🙂
Mie mi se pare clar că femeia știa de problemǎ, că altfel, de ce l-ar fi luat de acolo rapid? Ar fi întrebat: dar cum, dar de ce, ar fi încercat să vină și să se lǎmureascǎ, mǎ gândesc eu. A fost evacuat repede de acolo înainte sǎ mai trozneascǎ pe vreunul, aşa pare. Și nu, n-ai greșit, copilul tău ți-a cerut ajutorul, doar nu era să-l ignori. Sǎ-l vezi bǎtut şi să nu reacționezi? Pǎi ce ar înțelege el, că nu contează, că e ok să şi-o ia de la toți nebunii?
Comentariu beton!38
Da, faptul că a evacuat copilul aproape instant de acolo mi-a spus și mie că e perfect conștientă de situație, oricât ar fi negat verbal.
Cât despre intervenit între ei, după cum ziceam, nu-s genul de mamă elicopter și nici nu vreau să devin. Și de aia încerc pe cât posibil să îl las să își soluționeze conflictele. Dar deja aici cred că se întrecuse măsura.
Comentariu beton!12
@ İulia, 🤗 , îmi pare rău pt micuțul tău!
acum n-o s-o dau în „părințeală” de-aia ideală, cu psihologia copilului și bla-bla, că nu asta vrei, cred. îți voi spune, strict din experiența unei mame de băiat (student acum!)
cel mai bun prieten al fiului meu este un fost coleg de grădiniță, care i-a spart capul, de două ori! cu piatra și împingându-l!
al doilea cel mai bun prieten este un fost coleg de generală, căruia fiu-meu i-a spart capul, lovindu-l repetat cu ghipsul din dotare.
naiba știe cum s-o dai, că viața îți oferă niște surprize maxime 🙂
și, da, ca mamă, îți pierzi cumpătul (și mințile, cred!) când îți vezi odorul cu capul spart și sângele șiroind pe scări.. pe ei, acum, îi văd râzând în hohote la amintirea acelor „fapte de vitejie”.
ce pot să spun e că, niciuna dintre noi, mamele, la vremea aia, n-am ignorat sau negat tâmpeniile copiilor.
acum, na, ca mamă ai și reacții neașteptate, poate ai prins-o și într-un moment în care nervii ei erau vraiște… zic că e bine că ai discutat cu părinții. posibil ca „sfințișorul” lor să fie mai greu de strunit.
răbdare și curaj, vor mai fi „incidente” până se fac ei mari! 🤗
Comentariu beton!93
Stai liniștită, și fi-miu se căpăcește parte în parte cu prietenii lui buni (și fete, și băieți, că nu facem discriminări 😂).
Dar aici a fost vb despre un copil mai mare, și ca statură, și ca vârstă și față de care fi-miu clar nu riposta. Pe drum spre respectiva petrecere m-a și întrebat dacă oare vine și acel copil și mi-a spus că el speră să nu vină, că se poartă urât.
I-am zis din mașină că dacă se întâmplă ceva, trebuie să vină la mine și eu îl ajut sau îl învăț ce să facă.
Sunt perfect conștientă că o să mai tot fie din astea și cumva și de aia am scris aici, pentru că mi se pare că este o adunare de oameni echilibrați în cap și dacă aș fi acționat aiurea, m-ați fi tras de mânecă. Sper.
Comentariu beton!30
@İulia, @all, tot din experiențe, mai spun ceva.
poate copilul ăla, fiind mai năzdrăvan și plin de energie, nu e lăsat acasă să facă năzbâtii. familia să stea cu gura pe el. și, când scapă, să fie ca un cățel scăpat din lanț.
poate mama aia știe bine că e năzdrăvan, dar nu mai poate duce și-atunci neagă. sau găsește explicații, cu speranța că nu e dracul chiar așa negru. sau funcționează pe principiul „te apăr până la cer în fața altora”, dar acasă, între 4 ochi, îi freacă ridichea.
poate copilul e un timid și, ca pt orice timid, atacul e calea.
uite, al meu n-a fost vreodată bătăuș din senin, doar a reacționat. prietenul căruia i-a spart capul și pe care l-a altoit sistematic, până prin cls. a 6-a., îl scotea din minți. îl înjura urât, întotdeauna încet, să nu audă alții. prietenul lui nu are acum o explicație pt comportamentul de atunci.
tot ce pot să spun este că, da, e bine să discutăm cu părinții micilor „agresori”, dar să n-o facem cu nervii întinși, brusc și acuzator. eu sunt mai împăciuitoare de fel. zic să oferim înțelegere și suport și mamei celeilalte, că poate e copleșită, exasperată și nu mai știe ce și cum să facă. dar nu mai are putere să recunoască.
noi, mamele, suntem o specie ciudată, până își iau puii zborul 🙂
nici nu bănuim, uneori, că și mama aia are nevoie de ajutor, să scape dintr-o buclă…
ai și tu dreptate, İulia, că de ce să sufere copilul tău… și ești o mamă bună! dar calea de mijloc e, de cele mai multe ori, salvatoare pt toți! le putem sugera, de exemplu, un sport de echipă pt celălalt copil.
să ne fie sănătoși copiii și să avem mereu putere să-i îndrumăm bine! 🤗
Comentariu beton!53
@Mălina, eu știu cu certitudine că acolo sunt mai multe chestii decât am povestit eu aici. Dar îmi pare rău, poate o să sune cinic sau răutăcios ce urmează să spun – nu e treaba mea să rezolv problemele altei familii, astfel încât copilul meu să fie în siguranță.
Ok, dacă ar fi fost vorba despre o familie de prieteni, dacă am fi fost apropiați, situația ar fi stat altfel și aș fi întins cu cel mai mare drag o mână.
Și crede-mă, am fost calmă și politicoasă, atât cu femeia, cât și cu soțul ei. Că dacă lăsam unguroaica din mine să iasă…
Nu am căutat scandal, dimpotrivă, am vrut să trag un semnal de alarmă și, poate, în felul ăsta, să ajut de la distanță. Dar nu poți ajuta pe cineva care nu recunoaște că are nevoie de ajutor 🤷♀️
Comentariu beton!20
@İulia, eu nu te-am „certat”! 🙂 am oferit și o altă perspectivă, mai mult pt cei încrâncenați, că uneori ne luăm cu viața noastră și uităm să fim empatici 🙂
da, sunt sigură că nu ai căutat scandal, pt că tu nu ești conflictuală, din câte am observat.
și, să știi, tu chiar ai oferit mult ajutor, prin discuția cu tatăl. dacă e o problemă cu mama, lucrurile se vor așeza mai greu. dar tu l-ai ajutat pe tată să poată lua atitudine. și e bine că ai intervenit , mai ales că restul n-au îndrăznit sau n-au vrut să semnaleze că e ceva acolo.
Comentariu beton!42
@Mălina, știu că nu m-ai certat și nu am vrut să sune ca și cum aș fi perceput-o așa.
Și ba da, crede-mă, sunt țâfnoasă din fire și am fitilul scurt. Dar cred că pot face distincția între când e cazul și când nu e cazul să fiu pe țâfnă.
Din păcate, nu știu cât și dacă se va schimba acolo 😐
Comentariu beton!11
malina parca-i mama bully-ului.
Nu, n-ai greșit deloc, ba chiar bine ai făcut când i-ai adus aminte tătikului că trebuie să educe copilul in sensul schimbării comportamentului. Mie mama respectivă mi se pare că se află în plină negație. E bine că ai adus-o puțin cu picioarele pe pământ.
Da, copiii se joacă, se mai îmbrâncesc și câteodată se mai și bat, dar când ultima parte se repetă sau când comportamentul se apropie de extreme trebuie intervenit. Neapărat!
Comentariu beton!16
Nu, îți spun sigur că pe maică-sa n-am adus-o deloc cu picioarele pe pământ. La modul în care a reacționat, e și va rămâne în negare.
Ce-s curioasă însă este ce va face acum, că copilul urmează să meargă la școală. Dacă se va trezi că acolo o să fie el cel care și-o ia de la vreunul mai mare? Conform teoriilor ei, o să accepte că altul e alfa și al ei e un supus? 🤔
Comentariu beton!19
Dacă învățătoarea sau profesorii nu vor interveni și vaca de mă-sa nu se va trezi din somnul adânc atunci sunt șanse mari ca bătăușul adorat să evolueze într-un bully față de cei mici și/ sau slabi. Însă masculilor alfa mai mari și mai puternici din scoala o să le ciugulească din mână, din păcate de cele mai multe ori lașitatea merge din păcate la pachet cu agresivitatea. Și probabil că mă-sa fiind în continuare cu capul in nisip n-o să sesizeze nimic din toate astea.
Comentariu beton!11
Noi, cu al nostru, am procedat in felul urmator: intrucat stim ca daca sunam parintii cand apare cate o situatie, iese circ intre parinti-normal, nimeni nu admite ca copilul sau e cretin, am avut grija sa dam pe la urechile tuturor (parinti, educatoare, invatatoare etc.) ca al nostru se apara, nu va da niciodata primul. Fi’miu si-a insusit treaba asta. In toate conflictele in care a fost implicat-nu multe, se cam fereste-nu a fost el de vina. A luat-o primul, a dat si el. L-a impins unul, a impins inapoi. Nu m-a sunat nimeni pana acum sa-mi spuna ca el a fost primul.
Comentariu beton!22
Mda, eu cred că noi am cam greșit un pic până acum, pentru că am insistat mereu că riposta nu e o soluție.
Și într-o lume ideală, nu ar trebui să fie. Dar atâta timp cât există astfel de părinți, vor exista și astfel de copii. Așa că i-am spus și noi că, de acum încolo, are voie să riposteze. Doar, vorba ta, să nu fie el primul care dă. Nu știu, timpul va spune dacă am greșit sau nu.
Comentariu beton!13
@Tavi,eu nu i-am spus niciodată lui fiu-meu să răspundă când e lovit. A venit de la sine. Aici, in Norvegia, am fost convocat la o ședință cu învățătorii clasei +directoarea pentru că al meu a bătut un alt copil. Am spus că vin, dar vreau detalii ca să mă documentez prealabil. In cateva cuvinte am aflat ca al meu(cls4) era la locul de joacă, in pauza mare(45′) și un altul a fost lovit de catre el. „era un coleg din clasă” – intreb,”nuuuu,de la a-7-a!”-zice educatorul. „whaaaaat? Prietenași, eu vin la școală, dar dacă se dovedește că cel mare a stârnit toată situația, avem o problemă”.
Am primit in decursul zilei email că nu e cazul să mai vin, deoarece ăla mare a început, cu jigniri și aruncat cu pietricele.
Eu știu că al meu nu e deloc un sfânt, in sensul ca face nunai trăznăi, dar nu lovește neprovocat. Dar eu recunosc😁. Mai mult ca sigur am partea mea de vină pe care vreau să o îndrept. Acum, in cls8 am alte pericole de monitorizat: alcool și droguri.
Ceilalți părinți au solicitat să ne informăm reciproc dacă aflăm ceva, orice, despre ai lor. Dar al meu ar fi considerat turnător dacă s-ar auzi că știu despre cine plasează substanțe interzise. Și așa nu îmi spune prea multe, aș inchide și puținele posibilități de comunicare. Viață complicată, ce să zic?
Comentariu beton!20
Uităm că și copiii sunt animale gregare ca și adulții. Și la serviciu se naște o altă ierarhie în paralel cu aia din organigramă. Și în cercul lor se creează ierarhii. Peste tot se practică forme de abuz, bullying, la care în general nu reacționăm activ dăcât dacă noi sau odrasla din dotare este implicată. Și implicarea asta depinde de care parte a penisului te-ai/s-a aflat.
Am evoluat omorându-ne între noi, spoiala de civilizație doar mai acoperă timid instinctele primare. Pentru o perioadă. Educația are un rol important. Eu prefer să îl învăț să nu abuzeze dar în cazul în care este abuzat să îi rupă gura ăluia. Fac sparring lejer cu ei, îi învăț chestii elementare de box. Până acu i-a ajutat. Îi învăț chestii cum să pună corect prezervativul și să nu îl învăț două directe și scădere corecte?
Comentariu beton!72
BINGO!!!
Comentariu beton!13
@Edel, așa cum am zis și mai sus,până acum noi am fost pe filmul cu pacea și l-am îndemnat mereu să meargă la un adult când se întâmplă așa ceva.
Dar de acum încolo, i-am spus că dacă este lovit, are voie să dea înapoi cu toată puterea. Pana mea, nu vreau nici să devină el un bully, dar nici să stea ca fraierul la încasat 🤷♀️
Comentariu beton!18
@Iulia și eu i-am crescut pe ai mei (băiat și fată) non combat daaaar au practicat sporturi de contact, arte marțiale până m-am plictisit eu iar primul cafting pe care i l-a administrat fiumeu unui agresor a fost aplaudat de toată școala 😛 s-au întâlnit în afara școlii și l-a căpăcit zdravăn pe amic, a fost prima și singura dată când s-a bătut, am văzut tricoul de uniformă rupt și mutra lui cu zâmbetul până la urechi, nu am făcut scandal că nu era cazul, puștiul îi luase mingea de baschet cu autografe pe care o iubea maxim și i-a tăiat-o dar ăl mai rău a fost când i-a strigat că nu are tată 🙄 care să vină să îl apere și așa s-a declanșat jihadul. Are tată ‘n pana mea că nu e conceput în eprubetă dar dacă nu a trecut pe la școală copiii nu credeau că există.
Comentariu beton!36
Am cunoscut cândva un boxer, gen Muhammad Ali. Când a văzut cum îi privesc mâinile, Hulk, şi le-a privit şi el: si-a întors mâinile aratându-ṣi când podul palmei, când dosul palmei, parcă vrând să vadă dacă vede şi el ce văd şi eu. Apoi mi-a zâmbit (şi ce zâmbet!), adăugând: „Niciodată în afara ringului, aş putea omorî un om.”
Iulia, ai făcut foarte bine că ai vorbit cu mama băiatului. 😉
Comentariu beton!11
@Doina, toate degetele de la mâini au avut câte o fractura. Unele dintre ele și câte două. Te obișnuiești și cu astea. Sunt opusul mâinilor de pianist.
Ai dreptate, eu am trei fete , să nu crezi (alta) Iulia că, fetele nu se bat, se bat poate mai mult decât băieții dar, le-am spus, nu veniți bătute, nu îcepeți o bătaie dar, nu stați ca momâile să dea cineva în voi. Am avut câteva discuții cu mamele unor băieți . Bine asta se întâmpla acu 25 de ani, nu știam de bulling. S-au rezolvat pașnic. Ai făcut bine că ai inițiat discuția , cu mama băiatului dar, dacă nu ai cu cine, asta e.
@#Corina de obicei băieții asta aud de la tații lor, să nu vină bătuți acasă, că mai încasează una. Mă întrebam când o să fie aşa şi cu fetele. Tatăl înțelege că poate odrasla să ia bătaie, o fi ăla mai mare sau mai ager, dar până la urmă când se ştie că cineva ripostează e lăsat în pace.
Mămămică mă, mama este problema sau ambii părinți, nu excluderea din colectiv este soluția, cu educarea părinților e greu de tot, ei știu că nu este în regulă sar nu vor să accepte că tocmai ei au dat-o de gard și nu se întâmplă totul ca pe Instagram, la ei lipsesc regulile de bază pentru că au sărit niște etape. Tu ai procedat corect și mă bucur că ai luat atitudine iar încrederea copilului tău în voi ca părinți este fix acolo unde trebuie să fie, în dezavantaj este piciul agresiv pentru că nu are părinți decât de paradă. Eu cu puradeii personali sau puradei în general am o regulă: suntem sinceri până la capăt, spunem totul imediat ce s-a petrecut și așa putem rezolva corect situația indiferent de gravitatea ei, la noi a ținut fără pedepse sau abuzuri verbale. Copilul ăla strigă după ajutor și atenție, atât, situația de acasă se reflectă în comportamentul lui.
Comentariu beton!26
@Adriana: de acord cu tine. @ Iulia: ai facut bine ca ai contactat parintii copilului.
@Adriana, ai perfectă dreptate, comportamentul copilului reflectă ceea ce se întâmplă acasă. Nu dau detalii, că nu e treaba mea, dar fix așa este.
Și nu, luatul lui pe sus nu e soluția. În esență, copilul nu are nici o vină că părinții au dat chix.
Comentariu beton!17
Ai facut bine, Iulia, ca ai sunat parintii copilului. Poate ca se vor implica mai mult in educatie, poate ca isi vor pune citeva intrebari.
Si eu as fi reactionat la fel. Mai ales ca basculatul copilului la distractie fara supraveghere mi se pare total aiurea cind copilul are pb de comportare.
Asta le-am spus și eu, că e aiurea că îl lasă acolo singur. Sunt convinsă că dacă ar fi știut că e un adult cu el acolo, și-ar fi înfrânat măcar o parte din comportamente. Chiar dacă adultul respectiv nu ar fi stat cu ochii pe el ca pe butelie.
Eu știu că nu procedez corect, dar, prima dată abordez copilul, dacă este mai mare de 6 ani înțelege. Să vedeți ce îngeraș se face instant când mă cobor la nivelul lui, îmi încleștez dinții și îi spun frumos că dacă văd că se mai întâmplă o dată să lovească un copil în prezența mea, îi dau una peste ochi de pe a doua nu o mai cere. Funcționează de fiecare dată.
Acum, puteți să îmi explicați de traume, violență, etc…
(A nu se înțelege că omor copiii cu bătaia, pe ai mei sau al altora – ai mei nu sunt violenți și nici n-au fost vreodată, iar fazele cu: Nu vreau, n-am chef, etc se rezolvă simplu cu explicații sau consecințe naturale, eventual un luat telefon pe o perioadă de n zile, sau tv, sau ceva ce îi place. Iar, pe ai altora încă nu a fost cazul, că șuieratul printre dinți și-a făcut efectul mereu.)
Comentariu beton!25
Nu as proceda asa decit daca ar fi in spume si cu pumnii pe toti copiii, deci ar trebui scos din ring. Nu e copilul meu si nu am sa il educ eu. Parintii lui sa isi faca treaba.
@Timmy, să știi că au fost părinți care au încercat oarecum strategia asta (copilul are 6 ani împliniți, merge la școală acum, în septembrie). Fără amenințări, ci pur și simplu coborât la nivelul lui și explicat.
În mod evident, a fost degeaba.
Sincer, așa am procedat și eu și a funcționat de fiecare dată deși eu s femeie și eram mamă de fată. Pur și simplu îi suieram printre dinți ceva de genul….dacă o mai atingi îți rup capul și brusc din atacatori deveneau protectori. 😀😀
Comentariu beton!11
Al meu când e abordat de un adult începe să urle „Ajutor, pedofilul” si imediat se calmează adultul care vrea să facă pe cocoșul cu niște copii! Dacă face copilul meu o boacăna îmi spui mie, nu îl ameninți pe el, că vezi si tu apoi cum e să te amenințe altcineva, eventual mult mai mare și mai șmecher!
Comentariu beton!29
pana o sa intre in pilda ”petrica si lupul”! pentru ca va atrage si atentia pedofililor si aia il vor lua cu zaharelul.
0
@Alta Iulia fără amenințări e clar degeaba.
@Lia și @Anca total de acord, dar în momentul în care mă-sa știe ce plod are acasă și nu face nimic în privința asta (evdntual să mai fie și prin zonă și să nu reacționeze la comportamentul copilului) cineva trebuie să îl aducă puțin cu picioarele pe pământ.
Un drac din asta, acrualmente incatusat pt chestii dintre cele mai grave, a innebunit o scoala intreaga..
Eu pe al meu-nu injura, nu lovi, pune gunoiul la cos, tot chestii din astea insipide. La un mom dat, il trage tembelu de pe bicicleta, din spate, prin surprindere…atunci i-am zis: mama, bate-l! Al meu era de vreo doua ori cat el, cred ca si-a varsat tot oful, ca nici nu l-am mai auzit sa se planga!
Distinsa mama a facut niste bani prin norvegia, cu sotul, din a carui traditionala grija, eu am cunoscut-o vanata si lesinata, iar acum candideaza la primarie, din partea aur. Suna a film prost, da nu e.
Zice ca ei nu stiau ce invarte baiatul, ei au facut bani cinstiti, cu o firma de cinstructii, proprie, in norvegia.
Nu stiu ce faceam in conditiile de azi, am oroare sa inteeractionez la modul asta!
Dar de ce trebuie facute aceste chermeze cu niste copii care nu sunt compatibili? De ce nu se fac cu cercul de prieteni-ai copilului, ai familiei?
De ce trebuie invitata toata clasa?
Comentariu beton!13
Copilul respectiv nu se purta aiurea cu toți ceilalți, ci (din observațiile mele) cu cei mai mici sau pe care își dădea seama că îi poate necăji din vorbe.
Și repet, părerea mea e că nu excluderea lui era soluția, că nu e singur pe lume…
io nu reușesc să înțeleg „basculat la petreceri”; adică în grija cui era minorul în cauză, cine și-a asumat responsabilitatea pentru el? există, în tot ce înseamnă organizație, un principiu al unității de comandă: ain man, ain șăf (știț deja că nu vorbesc nemțește), principiu care dacă nu este respectat se iscă niște necazuri… (era în copilăria mea un sketch cu valentin uritescu soldat, trimis la comandant urgent, „cu beciucletu”, da’ care ajunge tîrziu pentru că pe drum bicicleta este împrumutată, pe rînd, de toate gradele superioare; ghici cui i se freacă ridichea!?); așa că abordarea normală era de aflat în grija cui era minorul, făcut umpic de scandal loco (să afle cîți mai mulți părinți, care ulterior poate nu mai acceptă „bascularea”) și mers împreună pe „lanțul ierarhic”…
plus ce zice @Edel mai sus, deși eu ca tată de fată aș merge mai mult pe krav maga/capoeira; pare dans, da’ nu e…
Comentariu beton!15
Fix așa cum am scris – era singurul copil care nu avea un adult responsabil pentru el acolo.
De-a lungul timpului au mai fost și alți copii lăsați singuri ocazional, că na, uneori mai există un copil mai mic acasă și un singur părinte disponibil, uneori se mai întâmplă viața… Dar respectivii copii nu erau genul care să facă probleme. Și repet, se întâmpla ocazional.
Dar în cazul ăsta, după cum am zis, cel puțin în ultimul an, de când frecventez eu sindrofiile astea, nu a fost niciodată nimeni cu el.
ușor inexact ce spui; responsabilul pentru copil, cu sau fără voie, era organizatorul petrecerii; că nu erați în parc sau la 10 august, să și-o ia fiecare de la jandarm pă persoană fizică, dupe cum i-o fi norocul; da, știu, nu vrem să ne contrăm cu prietenii (părinții sărbătoritei), da’ vina este în primul rînd a lor; pentru că au făcut posibilă apariția situației; la fel, unde au fost părinții copiilor agresați anterior? de ce copilul a mai fost invitat la petreceri, și neînsoțit!?
Comentariu beton!27
@Unchiule, al meu cel mare mereu a fost cuminte, boem, artist. Încă de la creșă, când era agasat îi punea mâna în piept celuilalt copil ca să-l facă să înțeleagă că e deranjat. Dar când i se termina răbdarea, se transformă în tăurașul Ferdinand și fără alte comentarii/avertizări executa un cap în gură.
Nici acum, la 12 ani, nu e altfel. Și nu vrea lecții de autoapărare, nici măcar de la mine.
@unchiu, nu-s de acord cu tine.
1. Cum i-am spus și lui @Ady mai sus – ne asumăm copiii fiind lângă ei când e cazul, nu având pretenția să ni-i disciplineze altcineva.
2. Repet, copilul respectiv nu se purta urât cu toți copiii. Așa că nu mi se pare normal nici să îl izolezi, neinvitându-l, nici să îi „pedepsești” pe cei cu care se înțelege bine.
@(altă)Iulia, dar copilul ăla era singur, fără părintele care era dator să-l educe și să-l disciplineze. ce faci cu un astfel de copil, așa, de urgență, dacă între o faptă și sunat la mă-sa mai face altele?! îl lași să-și facă de cap?!
de asemenea, zici că nu-ți place să educi copiii altor oameni, chiar dacă acei copii sunt singuri.
dar dacă acel copil singur e rezonabil de cuminte, dar pățește ceva, îl doare burta, are un accident, o bubă, chiar mai nașpa, îl lași în plata domnului, că nu-ți place să ”părințești” copiii altor oameni?!
mă îndoiesc!
dacă accepți o parte din asumarea unor obligații față de copil (îngrijire), atunci nu mi se pare corect să nu ți le asumi (nu tu personal, părintele organizator) și pe cele de disciplinare.
și am înțeles, ok, ați decis să-l includeți în continuare, dar el în continuare face pe nebunul cu copiii mai mici și mă-sa bagă mai adânc capul în nisip.
cum ar fi: noi îl invităm, dar cu condiția să fie însoțit de un părinte. nici măcar nu e discriminatoriu de vreme de toți (sau 99%) ceilalți copii sunt însoțiți de un părinte.
să obligați părinții să-și asume acel copil, dacă nimeni altcineva nu vrea s-o facă.
în definitiv, voi vi-i asumați pe ai voștri.
lețăgritudisăgri; deși, dacă citești ca mine, pare că îmi dai dreptate;
„E mai bine să fii un războinic în grădină, decât un grădinar în război”.
„Decât să plângă mama, mai bine plângă mă-ta”.
E exact așa cum spune Edelweiss.
Învață-ți copilul să se apere. În 90% din cazuri provocatorul se așteaptă ca victima să nu reacționeze, iar asta-i întărește comportamentul.
Comentariu beton!34
Dap, fix așa se întâmpla – se lua mereu de cei mai mici decât el și care nu ripostau. Well, se pare că aici am greșit noi 😐
Nu ma pronunț cu privire la copii, pentru ca nu am, doar la respectiva mama, pentru ca am mai văzut asemenea specimene: aceasta ființă se comporta asa în toate aspectele vieții, nu numai referitor la copil: e de vina pentru un accident de circulație și încearcă sa pună vina pe celalalt, are de plătit o amenda și se cearta cu cel de la ghișeu, iti vinde un lucru stricat si incearca sa te convinga ca e bun, etc, e prototipul OBRZNICULUI și nu ai ce sa ii faci, asta ii este firea, nu poate adormi seara dacă nu a facut peste zi o drăcie. Ai procedat foarte corect, însă nu ai avut cu cine colabora. Păcat de copilaș, probabil sunt aspecte în familie care îl afectează, pariez ca în cauza mamei
Comentariu beton!12
Yep, sunt chestii acolo care sunt urmare a unor lucruri întâmplate în familie. Din păcate.
Ai spus-o foarte bine, mereu când întâlnesc astfel de specimene, mor de nervi.
Cred ca ai procedat foarte corect. Mama știe exact ce se întâmpla dar nu știe cum sa gestioneze și da vina pe tine ca ești nebuna. Tocmai am terminat de citit mothering our boys de Maggie dent și e foarte interesantă, recomand. Ca sa sun ca sfântul google, copilul probabil are o nevoie neîndeplinite acasă și nu știe cum sa o gestioneze. Sau vrea sa se facă auzit și poate poate cineva ii da atenție când mai da din mâini. Faptul ca e basculat la petreceri și după luat când se termina înseamnă și asta ceva. Chiar dacă boys will be boys, in cartea aia sunt 3 reguli pentru băieți: nu te rănești pe tine, pe alții sau mediul înconjurator. Bine, și mama trebuie sa fie dispusă sa asculte cu adevarat, când a vorbit cu tine a ascultat doar ca sa îți răspundă tie și sa nege tot ce i-ai zis. E de lucru mult. Gata, îmi dau căciula de psihopupu jos 🙂
Îmi plac articolele tale mai serioase!
Fix și exact așa este. Nu am vrut să intru în psihologie de buzunar și nici nu am să dau detalii suplimentare, dar ai înțeles cam despre ce este vorba.
1. Imi voi apara copilul oricand, oricum. Fara discutie. Conflictele in care nu intervii sunt alea FARA abuz. Altfel.. de ce nu ai fi “mama elicopter”? 2. Cut the crap cu “baietii sunt baieti”. Nu, sorry! Daca baiatul tau se comporta ca un neanderthal mergeti si locuiti in pestera. Abuzul de orice fel trebuie sanctionat si corectat imediat. Baietii sunt baieti nu e o scuza ci o explicatie a faptului ca you failed as a parent. Bye!
Comentariu beton!11
Cred că ești puțin în extremă. Ok, nu este în regulă să se poarte cum spui tu, ca un neanderthaler. Dar conflicte există și vor exista.
Pana mea, ne enervăm noi, ca adulți, și teoretic noi avem instrumentele pentru a ne gestiona emoțiile. Și ei se enervează (justificat sau nu) și uneori reacționează aiurea.
Și, din păcate, nu îi putem izola pe neanderthaleri în peștera lor. Așa că genul ăsta de conflicte trebuie soluționate cumva.
In niciun caz nu ai procedat gresit, imi imaginez cam cat ti-a crescut pulsul totusi :))) Si pe mine ma cam scot din sarite cacaturile astea, fiu-miu are aproape 6 ani, merge imediat la scoala, dar la gradinita il tot sicana un bully din asta. Impresia mea e ca si educatoarele (ca si mama din povestea ta) sunt ghiftuite de atata ‘psihopupu’, ca vezi-doamne baietii au nevoie sa isi exprime cacatul asta cu alpha male, cocosul viteaz etc. Mnah bine, draga, sa si-l exprime, dar n-ar trebui sa se simta in siguranta si astialalti, care nu bat, nu imping, nu cauta scandal? E o poveste lunga, cert e ca din nou se demonstreaza treaba cu ‘karma is a bitch’, asa ca in cazul nostru bully-ul cu exces de cocosenie si chef de scandal si-a bullyt (pun intended) degetele la usa (intamplarea face ca al meu a vrut sa ajute ingrijitoarea si sa inchida usa lol), n-a existat niciun ‘de ce, cum, cand’, iar la scurt timp s-a si evaporat de la gradinita :))) In orice caz, daca s-ar intampla asta la un loc de joaca, clar as interveni. Nu as vrea sa ramana vreo secunda cu impresia ca asta e normalitatea, sa iei bataie de la un alt copil care se crede in filme (cam asa se intampla, din pacate ei sunt tot o victima a parintilor, care ii ignora si ii planteaza la tv/loc de joaca whatever). Asa ca il apar si il invat sa se apere, chiar daca asta inseamna sa raspunda la agresiune cu agresiune (am vazut ca si alti pacifisti de aici procedeaza la fel :D)
Dap, probabil că așa ar fi trebuit să procedăm și noi, să îl învățăm să riposteze. Well, schimbăm foaia.
Saptamana trecuta unu dinasta m-a pagubit de un sut in fund unde am fost aplaudat la scena deschisa in parc. Copil de 6 ani facea bullying cate copii de 2-3-4 ani – impins, pus nisip in cap, injuraturi, lovituri. Cand i-a fost atrasa atentia mamicii, ea a replicat ca pe fiul ei il invata sa faca ce vrea …bla, bla, gugle parenting. Pana a ajuns la fiicamea sa o stranga de gat si m-am dus la el si i-am dat un sut fund de i-au aplaudat urechile. Atunci a sarit mamica cea libera ca arsa ca cum imi permit… i-am rapsuns ca asa m-a invatat si pe mine mama sa fac ce vreau si sa fiu liber si fara limite si am gasit de cuviinta sa ii trag un sut in c*r lu’ fisu’. Dupa a fost liberi amandoi sa faca ce vor in alta parte ca au plecat liberi din parc.
Comentariu beton!40
Eu cred că ai greșit un pic ținta șutului în dos – trebuia aplicat mămikii.
Comentariu beton!19
@Alta Iulia *și mămicii
Cumnarul meu are un baiat, clasa a 4-a, care a patit belele asemanatiare cu ce ai descris. El si-l creste si educa pentru civilizatie si trai in comunitate, la scoala un boulean d-asta l-a luat la ochi si-i facea zile grele. Si uneori cucuie si vinatai.
A incercat domnul cumnat sa vorbeasca cu parintii tembelului – degeaba. Cu invatatoarea – asijderea.
L-a dat pe copil la ceva sporturi de contact, varianta care educa si mental, nu doar dat cu pumnul. Are deja vreo 2 ani de cind frecventeaza, copilului ii place, se observa schimbari la el si nu doar fizice, totul ok.
Inainte de intrarea in vacanta de primavara de anul asta, problema a rezolvat-o copilul, pina acum definitiv. Din ce mi-a povestit, i-a administrat o corectie din aia generatoare de tinere de minte batausului, ca respectivul nu a recidivat de atunci. Partea buna e ca locul in care l-a educat pe scandalagiu e supravegheat video si pe cale de consecinta a putut demonstra camdoar s-a aparat – tot parintii aluia venisera cu o falca-n cer ca odorul lor a fost nitel sifonat.
Sustin o asemenea abordare, oricit de bun parinte esti nu poti sa il feresti/pazesti de asemenea evenimente, copilul trebuie sa fie capabil de auto-aparare.
Comentariu beton!24
Să știi că și eu mă gândeam să îl dau de anul ăsta la ceva sport de genul. Mă tot întrebam dacă nu e prea mic (a făcut 5 ani în august), dar am să mă interesez.
@(alta)Iulia: cumnatul meu a lucrat toata viata intr-un domeniu special, de unde si ideea de a-l antrena pe copil, plus ca a avut cunostintele necesare pentru a alege senseiul potrivit – legat de partea cu echilibrul mental. Este foarte important ca acel copil, o data ce se vede stapin pe 1-2-9 tehnici de lupta sa nu devina la rindul lui un bataus, ori sa nu fie tentat sa rezolve orice diferend prin forta. Lui i-a iesit, pustanul este extrem de schimbat (in bine) in orice aspect, de la a asculta si procesa ce i se spune pina la modul foarte matur de reactie pe care l-a dobindit. Pentru un pustan de 11 ani este la un nivel cerebral mult mai avansat, estimarea mea e ca are un avans de minim 4-5 ani.
Trebuie sa existe si in Brasov un instructor de gen, nu doar in Bucuresti.
Partea asta cu instruirea fizico-mentala intr-o forma de arte martiale o consider foarte buna si pentru fete, nu numai pentru baieti, mai ales cum perceptia mea (foarte posibil subiectiva) asupra securitatii individuale este ca aceasta se deterioreaza constant.
Comentariu beton!16
@(alta) Iulia am o centură de culoare mai închisă, nu întunecată. Interesează-te care antrenor (sensei, sempai, ce o fi) e mai dedat cu copii şi nu face antrenamente la grămadă cu vârste diferite. Şi du copilul în prospecție să vadă cum e. Aşa pe la 6 ani e OK, e suficient de dezvoltat şi motricitate OK. Ca părere personală, ceva unde pune mâna pe partener, nu dă în vânt cu pumnul sau piciorul.
Ai facut bine, desi aparent ai vorbit cu peretii; invata-ti copilul sa se apere, va fi scutit pe viitor de multe incidente; nu vei fi mereu langa el sa aiba la cine sa ceara ajutor si atunci va trebui sa sa descurce singur!
Da, va trebui să învețe să se descurce. Și e foarte posibil ca și celălalt copil să ajungă în aceeași situație – să apară unul mai mare care să îl ia la șuturi. Oare atunci ce va face maică-sa?
Nepoata mea de verisoara este un astfel de copil: bataus, malitios, mincinos. Vara-mea o duce regulat la psiholog (traiesc in Franta), dar schimbarile in bine vin greu, mai ales ca adultii din familie nu trateaza problema unitar. Mama ei (verisoara mea) o cearta non-stop, ii tine intruna teorii si cred ca nu-i prea arata afectiune, tatal e prezent doar la bine, iar mama tatalui o lasa sa faca ce vrea.
Recent au trimis-o intr-o tabara, ceilalti copii au plecat intr-o excursie de o zi, ea a stat la numaratoarea dinaintea plecarii, apoi s-a furisat si a ramas la cazare. A bagat panica in organizatori cand au constatat absenta. Si din mana mea s-a smuls intr-o gara si a disparut instant (vara-mea nu-mi spusese ca e un copil cu probleme). Dupa un pic de panica, am gasit-o intr-o cabina fotografica. E foarte greu de gestionat un astfel de copil, iar parintii ascund adevarul probabil de teama ca odorul le va fi respins din grupurile sociale. Dupa parerea mea de nonspecialist 🤪 vindecarea acestor copii ar veni exact din acceptarea lor in grupurile sociale, din educatia unitara (familie, scoala) si cred ca mai ales acesti copii au nevoie sa se simta iubiti de parinti.
Referitor la cazul tau, cred ca intai parintii trebuie sa se puna de acord, apoi trebuie ca si parintii din grupul de prieteni ai copilului sa afle de problemele lui Goe, ca sa-si previna propriul copil sa fie atent la eventuale atacuri si sa ceara ajutor in caz de agresiune. Din pacate nu toti parintii au destula materie cenusie, astfel ca unii isi vor invata odrasla sa nu se joace deloc cu acel copil.
Restul părinților știu ce se întâmplă. Dar cumva toată lumea a fost tacit de acord că excluderea nu este soluție. Și cred că toată lumea a sperat că lucrurile o să se schimbe…
Este vorba despre cum gestionează aparținătorii situația nu ceilalți părinți ai copiilor agresați, cred că nu înțelegeți situația, nu eu sunt de vină că un alt copil îl caftește pe al meu sau fuge de acasă sau… problema este chiar în casa și familia copilului agresiv. Familia aparținătoare are responsabilitatea de a gestiona situația nu comunitatea.
Puleți de genul pot exista dintr-un singur motiv: învață de mic lipsa consecințelor, indiferent dacă e vorba de corecție din partea părinților (evident, lipsă) sau ripostă instant din anturajul unde încearcă să se impună. Și de nu înveți de copil că nu ești cel mai vestit pistolar, ajungi mai târziu să te întrebi, oare cum am ajuns cu niște oameni sub mașină.
Prea ne-am învățat cu teoriile miorițești de non-combat.
Comentariu beton!19
Mda 😐
Copii mici – probleme mici, copii mari… pregătește-te sufletește.
Exemple ar fi atât de multe, din păcate.
Dau doar unul.
Acum vreo cinci luni, fie-mea în clasa a cincea. Avea un coleg chiar pe locul din fața ei, coleg care sfida orice, inclusiv orele, profesorii de la ore și mai ales colegii. Fata stătea pe acel loc de trei luni. Trei luni în care săptămânal îi cerea doamnei diriginte să soluționeze cumva problema, deoarece pentru ea chiar era deja frustrant să nu înțeleagă nimic la ore. Mi-a cerut și mie ajutorul, i-am spus că poate exagerează și ea, dar să insiste cu cererea de a fi mutată în altă bancă, dacă acel coleg o deranjează în timpul orelor.
O aștept să iasă de la ore, înaintea ei iese un alt coleg care îmi spune clar și răspicat că fie-mea a fost înjurată și jignită de colegul din fața ei preț de două ore de matematică. Încontinuu. Îi mulțumesc puștiului pentru informație, localizez copilul care a jignit-o – tocmai se îndrepta spre tatăl său.
Mă duc spre ei, îi spun tatălui că vreau să discutăm despre atitudinea copilului său, încep să întreb copilul ce s-a întâmplat în timpul orelor de matematică: „păi, S. mi-a cerut să tac, ca să poată fi atentă la oră… și am răbufnit, nu am mai rezistat. Mereu îmi cere să fac liniște, să înțeleagă și ea ce zic profesorii. Dar cine este ea să îmi spună să tac? Eu am drepturi! Și ea oricum are numai nouă și zece, ce contează că fac eu gălăgie?!”.
Simțeam că mă ia cu amețeli, încerc să îi explic „D., ok, tu ai dreptul la liberă exprimare (…), dar cu drepturile fetei cum rămâne? Și ea are dreptul de a învăța, are dreptul la liniște, are dreptul la a nu fi denigrată și jignită, are dreptul la repaos și recreere acasă (dar acasă ea este nevoită să studieze singură orele predate) și are multe alte drepturi pe care tu i le încalci, cum facem acum? Plus că încalci regulamentul de ordine interioară al școlii, plus că…”
Băi, și intervine tatăl în discuție. Vă țineți bine? „Doamnă, fiul meu are dreptul să vorbească unde vrea el, orice vrea el, când vrea el, că așa vrea el; iar fiica dvs nu are dreptul să îi ceară să facă liniște, punct. Ce dacă e în timpul orelor? Dar ce, ea e profesor, să vină cu pretenții de-astea la băiatu’ meu?”.
Mi-am luat bluescreen, vă jur. I-am spus doar „uitați, atitudinea asta nu duce la nimic bun, situațiile de genul ăsta pot degenera mult prea ușor. O să ajungem noi, părinții, să le facem dreptate copiilor la gardul școlii, asta vreți?”. Falnicul tătic (fie vorba între noi, mai jos decât mine cu vreo 10 cm) își freacă satisfăcut palmele și spune „abia aștept!”, moment în care fac un pas rapid spre el, el dă trei metri în spate, iar eu îi spun „mă scuzați, cred că nu am auzit bine, mai spuneți o dată?”.
Și-a luat băiatul de mână și s-au îndepărtat rapid.
Culmea e că tot el m-a reclamat dirigintei, cică am fost recalcitrantă. Cică și fie-mea e tot recalcitrantă, că mi-ar semăna mie. Cert este că tatăl a cerut ca fiul lui să nu mai fie lăsat să stea în preajma fetei mele; fie-mea a fost mutată mai spre catedră și pe alt rând, problem solved.
Dacă știam exact cum stau lucrurile, aș fi luat atitudine de la prima abatere a băiatului.
Fenomenul de bullying din școli este de o amploare drastică, iar ținerea lui sub control de către instituțiile școlare este o glumă proastă. Copiii, în 99% din cazuri, fac la școală fix ce au fost învățați acasă să facă și ce le-a fost permis de către propriii părinți.
Este trist ce voi spune acum, dar mulți dintre noi am eșuat ca părinți.
Orice societate funcționează după niște reguli. Ok, îi învățăm să le sară, să le ocolească, să le păcălească (la noi se poate , permit vidurile legislative), dar nici măcar regulile de bun simț nu îi învățăm?! Celebrul „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” a ajuns la rangul de hârtie igienică pentru mult prea mulți dintre noi. E, dacă nu îi învățăm cum să se integreze într-o societate, în cel mai fericit caz vom crește niște antisociali.
Comentariu beton!34
Da, dar vezi tu, degeaba îi învățăm tu și cu mine să se integreze în societate, atâta timp cât există specimene precum cele din povestea ta.
Soluție? Nu am, din păcate. Probabil doar să îi învățăm să se adapteze și să se descurce, fără a se transforma la rândul lor în astfel de specimene.
Iulia, in urma cu ioiiii ce multi ani, in clasa cu fie-mea cea mica, cred că avea vreo 8 ani, doi colegi gemeni făceau legea. Erau rai,rai de tot și învățătoarea nu putea gestiona situația. După câteva ture in care biata fată a venit bătută acasă, am trimis pe frate-su, elev cu 4 ani mai mare la aceeași școală, care a întrebat: cine are treabă cu sora mea? Liniște totală. Hazlie situația, pentru că fiul mare era doar înalt și bine făcut, dar blând ca un miel🙂. Situație rezolvată. Situația 2: in primăvară, am mers cu rulota intr-un camping, cu soțul din dotare și cățeaua anexa. La doi pași, o doamnă da drumul liber la doi câini mari, care vin în fugă spre noi. Fireste, cățeaua noastră își începe repertoriul de schelaituri. La rugămintea mea civilizata sa tina câinii in lesa, doamna mă tratează cu flit. Că urmare, scot lanterna cu electroșocuri și târai spre potăi. Acestea fug spre stăpână, care turba, face spume și mă amenința că cheamă poliția. Situația o tranșez: daca vin spre mine, o sa-i curentez. Punct. Nu ne-au mai deranjat. PS: a nu se interpreta că sugerez sa curentezi copilul. 🤣Salutări din Bulgaria, Iulia!🤗
Comentariu beton!23
Ah, nu mă porni pe tema dobitocilor care nu își țin câinii în lesă, că nu mai plecăm azi de aici! 🤬
Distracție plăcută în continuare și salutări restului găștii! 🤗
Comentariu beton!11
Și ca o completare peste ani, unul dintre gemenii bătăuși a ajuns la 23 ani sa aiba dosar penal pentru violenta, a tamponat intenționat masina fostei iubite, in timp ce biata fată era înăuntru. A fost condamnat cu suspendare, iar biata copilă a plecat din tara de frica lui. Deci, manifestările agresive din copilărie nu sunt chiar așa nevinovate daca se tratează cu indiferența de anturaj.
Comentariu beton!12
Eu îți pot spune că am trecut prin ceva asemănător. Mama nu recunoștea că problema chiar era la fii-su și mereu intra în defensivă :”Dar numai al meu face? Dar cu el nu se comporta nimeni urât? Dar ăla când a făcut aia, nu s-a mai aprins lumea?” Păi, nu că ăla a făcut o dată, al tău zilnic găsește câte ceva rău de făcut. Zici în plm că are un drăcușor pe fiecare umăr și îngerașul e legat în beci.
Eu nu am reușit să mă înțeleg cu doamna mamă și a fost nevoie să-mi transfer copilul la altă școală. Nu sunt de acord cu „boys will be boys” ca scuză pentru violență. Nu, copiii vor fi copii, dar asta nu înseamnă legea junglei și cine e mai puternic câștigă.
Îmi pare rău că ați avut o experiență așa neplăcută 😔
@Larisa nu întotdeauna cei mai puternic câştigă. Am văzut specimene, de copii zic, impozante fizic dar dominate de pişpirici care nici rude nici vecini nu le erau.
Da, trebuia să le spui părinților. Faptul că mama a negat ? Dacă sunt trei copii într-o cameră și se aud cioburi, intri și copilul care zice instant „n-am fost eu” e principalul suspect. Așa și doamna mamă.
Cred că articolele de parenting sunt mai nocive decât gramatica Facebook.
Mă tot întreb dacă este bine să spui copilului să răspundă cu violență. E că și cum ai spune „dacă e mai tare supine-te, dacă e mai slab sau egal, bate-l”.
Și înainte să urlați am 3 copii, nu vorbesc din auzite.
Comentariu beton!21
Nu, evident că nu e bine. Niciodată violența nu a fost soluția. Dar nici să îl las să îl calce altul pe cap la nesfârșit. E un cerc vicios din care eu, una, nu văd ieșirea 😐
E prima dată când aud că un copil așa de mic e lăsat singur la un eveniment. Dacă organizam eu m-aș fi asigurat că fiecare vine însoțit. Cazuri speciale, doar dacă știu că nu face probleme copilul și alt adult își asumă să-l supravegheze. Copilul ăla o să meargă de mâine la școală… și apoi o să pretindă că școala trebuie să-l educe. Copilul are de fapt nevoie de ajutor, clar, și la noi la școală nu are cine să ia inițiativa asta, plus să-l învețe să se poarte după ce părinții lui l-au lăsat singur să se descurce, „liber” adică.
Are și fi-mea în clasă unul care vrea să fie mereu în centrul atenției, deranjându-i pe toți ceilalți / au 13-14 ani. Mama știe ce are acasă, dar insistă că mereu a fost… provocat și asta ar fi o justificare 😒
Cum am zis și mai sus – au mai fost cazuri de copii lăsați singuri. Dar au fost sporadice, justificate și cazuri de copii care nu se purtau aiurea.
Și da, ai dreptate, probabil va avea pretenția să i-l educe școala 🤷♀️
Aveam și noi la gradi, un copil cu retard ceva, copil care era violent cu ceilalți copii. Educatoarele făceau ce puteau, părinții înghițeau cât puteau și unii și ceilalți… o situație aiurea, „mila mi-e de tine, dar mai mila mi-e de mine”. I-am zis lui fi-miu sa se dea din calea lui, sa se joace în partea cealaltă a camerei si a trecut.
La voi e aiurea, ca nu înțeleg de ce este invitat copilul în cauza, atunci când se știe ca e violent. Ești violent, stai acasă, singur și poate înțelegi ca trebuie sa te calmezi. Si mă-ta odată cu tine și cu alfa din capul ei (poate îl vede liderul galeriei de la Steaua sau vreun lider de smardoi de cartier :)). Si eu dacă aș avea un prieten cre se îmbată și pipăie toate femeile, nu l-aș mai invita la chermeze. L-aș invita in cadru restrâns, dacă nu mai pot de dragul lui.
Mda, asta e o situație aiurea tare. Pe de o parte, înțeleg și susțin din tot sufletul că și copiii cu probleme au dreptul de a fi integrați în comunitate. Pe de alta, lucrul ăsta trebuie făcut în așa fel încât să nu sufere nimeni.
Legat de copilul din povestea mea, după cum am mai zis, nu se poartă aiurea cu toți ceilalți copii. Și repet, nu cred că excluderea lui este soluția. Supravegherea și corectarea comportamentului aiurea este.
Hă? Ce a zis doamna mă-sa? Că ”băieții trec printr-o schimbare în jurul vârstei ăsteia și încearcă să se impună drept masculi alfa. Și că atunci se formează caractere, și unii devin lideri și alții supuși.”??? Păi io o invitam să-și miște curu urgent la locația unde fii-su încearcă să devină mascul alfa dar să o facă repede pentru că se învârte pe acolo o femelă superalfa care are un pui acolo și este extrem de nervoasă.
PS oricum bună strategia că l-a trimis pe bărbaso după plod pentru că ea probabil tocmai ce ieșise de la coafor și era cam nasol să-și strice freza.
PS2 Niciodată nu am văzut bătaie pentru copii între femeie vs bărbat. Toate au fost f vs f sau b vs b 🙂
🤣🤣🤣 Am fost tentată să îi zic fix asta: ia vino, cucoană, încoa, și vedem dacă te ciufulesc au ba, că și io-s alfa din fire 💪
Grasanul meu are aproape 6 ani, autism.
Are parte de reactii urate de la adulti, nu de la copii.
Ultima de acum 2 zile. Asteptam metroul, si el citea statiile de metrou de pe un panou. E fascinat de statiile de metrou. In timp ce le citea, le si lovea cu mana. Si apare o tanti, si urla la el: nu asa, ca nu esti bine crescut, asa o sa ajungi un drogat!
Am reactionat destul de violent, m-am infipt in fata ei si i-am zis: daca face ceva ilegal, cheama politia, daca nu, pleaca in $&@^$&@*!, si /¥×€=¥÷.
A incercat sa urle si la mine, faza la care i- am comunicat ca daca ridica tonul ii canta popa la cap. A plecat.
Cu copii se intelege foarte bine, e calm, niciodata nu a facut vreun gest violent. Daca nu ii place ceva pleaca.
Dar adultii…..jur ca nu inteleg de ce simt nevoia sa imi dea sfaturi nesolicitate, sfaturi care vin intotdeauna insotite de abuz verbal sau chiar fizic asupra copilului meu.
Ma refer la oameni absolut necunoscuti.
Comentariu beton!24
Nu știu ce aș putea spune 😥 Îți doresc putere multă. Și ție, și piciului! 🤗
Mergeam cu metroul de la Păcii și era un bunic cu un băiețel având ceva probleme asemănătoare, poate puțin mai gălăgios. Multă lume se ferea de lângă ei de parcă erau leproși. Eu nu am schimbat comportamentul meu obișnuit, de parcă nu ar fi fost lângă mine.
Când nu știi cum să te comporți, ca adult, ai reacții lamentabile.
Multa sănătate @Chris06
Comentariu beton!12
@multumesc
@oldjohn, asa este, si al meu are o agitatie neobisnuita cateodata. Cred ca zilnic am.parte de oameni care se feresc de el/ noi de parca avem ciuma. Poate reactiile astea zilnice cumva m-au facut sa fiu mai rau, mai agresiv atunci cand se depaseste o anumita limita. Si doar adultii au reactii de genul acesta. Copii se duc la.el, sau il accepta langa ei, chit ca poate nu respecta regulile jocului de moment. Pot sa zic multe, pot sa zic despre omul care a considerat ca se calmeaza daca ii pune in gura o tigara aprinsa…..pot sa zic de femeia care i-a dat o palma peste fata pt ca avea un deget in gura…sau pot sa zic despre taticul care a considerat ca al meu a stat prea mult pe o jucarie in parc, asa ca l-a luat de umar si l-a aruncat pe jos. Oameni necunoscuti, pe care nu i-am deranjat cu absolut nimic. Si uite asa, usor usor, am devenit violent in asemenea cazuri. Sunt constient ca e doar o problema de timp pana cand unul din acesti ” oameni” o sa aiba nevoie de o ambulanta.
Comentariu beton!17
@chris06, am avut un frate cu sindrom down și cam bănuiesc prin ce treci. Este dificil să explici tuturor necunoscuților habarniști că este un copil mai ”special”.
@Chris06, e frustrant când vezi că tocmai adulții au nevoie de educație.
Fata mea are in anturaj doi copii care au făcut schimbare de sex. Colegii i-au acceptat așa cum sunt. Mă gândesc cum ar reacționa niste adulți cu mentalitățile descrise de tine.
Te cred că te-ai înrăit și sfatul meu de a nu te îndepărta de oameni e pueril, dar ce aș putea spune? Am niște amici a căror fată are leucemie. Igam spus tatălui : nu îți voi spune „trebuie să fiți tari!” încerc să fiu normal când ne întâlnim.
@chris06
O, imi amintesc de ziua cand ai post aici, pe blogul lui Mihai ca tocmai se nascuse si are deja sase ani!
chris06 „..omul care a considerat ca se calmeaza daca ii pune in gura o tigara aprinsa…..pot sa zic de femeia care i-a dat o palma peste fata pt ca avea un deget in gura…sau pot sa zic despre taticul care a considerat ca al meu a stat prea mult pe o jucarie in parc, asa ca l-a luat de umar si l-a aruncat pe jos.”
Sunt socata de cat de nenorociti si prosti pot fi unii adulti. Unde sunt eu s-ar alege cu dosar penal, ar avea de platit daune morale si dispretul societatii pentru toata viata. Imi pare rau pentru ce vi se intampla. Va doresc multa putere pentru a va proteja copilasul si sa nu va dati niciodata batuti.
Are si fiica’mea un coleg in grupa de anul trecut, culmea mai firav si scund ca toti din clasa. Ii bumbaceste pe toti si mai pocneste si ingrijitoarele din cand in cand. Am inteles ca s-a incercat sa se discute cu parintii lui dar e imposibil. In iunie au fost in excursie in padure bla bla, pustiul a impins-o pe a mea de fata cu mine si mama lui la 1m in spatele meu pe o mini costisa, printre copaci, in timp ce coborau. La primul impins l-am rugat ferm sa nu o mai impinga, la al doilea am tipat la el si cu o mana l-am prins pe el ce voia sa ii dea alei mele branciul decisiv si cu o mana pe a mea sa nu dea cu mufa de pamant. Ma-sa era ca si cum nu era. N-am vrut sa fac circ cu atatia copii si parinti de fata dar am inceput sa imi instruiesc fata sa il pocneasca inapoi daca o mai agreseaza ca la el cu stop si alea alea nu merge. Daca nici anul asta nu se potoleste si nici cadrele didactice nu gasesc o solutie, ii convoc parintii la o sedinta face2face cu mine si sotul la gradi ca poate asa inteleg si ei ceva. Eu regret ca mi-am invatat copilul sa nu raspunda cu aceeasi moneda pt ca uneori se pare ca altfel nu se poate. Asa ca da, si eu as fi facut la fel ca si tine.
Mda, încep și eu să regret că am mers până acum pe filmul cu nu răspundem la violență cu violență. Dar până la urmă, va trebui să învețe și să se apere, nu numai să stea la încasat 😔
Mi se pare f ok ca ai incercat concilierea amiabila mai intai 🙂 . Vezi ce se intampla mai departe cu alfa si omega 🙂 Sunt parinti care incurajeaza comportamentul badaran al plozilor, am niste specimene in jur. Din punctul meu de vedere, la varste mici, comportamentul neadecvat al copiilor e datorat in totalitate parintilor. Am si eu in vecinatate niste parinti care incurajeaza bagatul in fata, impinsul, smulsul jucariilor din mana. Am facut ceva remarci de fata cu ei si ei ( PARINTII) au fost foarte deranjati ca i-am explicat EU copilului lor ca la o petrecere se sta la coada daca e coada sa se dea copii pe tobogan sau pe hinta. Ca cica trebuie sa lasam copiii sa se descurce in zilele grele de azi. Le-am spus ca descurcatul nu tine de cine intra primul in fata la coada, ca asta e chiar nesimtire .Si nici sa ne capacim unul pe altul, ca atunci pot sa se mute in jungla. Dar oricum, e f bine ca ai incercat o discutie amicala. Desi, probabil nu va conduce nicaieri avand in vedere atitudinea madamei.
Mda… E aiurea că se întâmplă rahaturi din astea și e aiurea că există genul ăsta de oameni.
1. Clar iti aperi copilul si de Godzilla daca trebuie. Intr-o situatie in care alt copilas e de vina, iei atitudine prin a discuta cu parintii. Intr-o situatie in care copchilasul din dotare e de vina, iar iei atitudine prin a-i explica ca e gresit sa fie agresor. Nu sunt de acord cu izolarea copchiilor ce intrec limitele! Asta poate duce la un comportament si mai distructiv. Niciodata nu am fost de acord cu excluderea pe motiv ca un om nu este ca noi, restul grupului. Eu oricum nu fac parte din grupuri de nici un fel. Grupul te limiteaza.🙂
2. Da. Parintii sunt orbi de multe ori cand e vorba de copiii lor. Pustiul surorii mele a facut harmalaie intr-o scara de bloc, s-a lasat cu scandal, acuzatii. Sora mea, senina, le zice la toti: „Copilul meu nu a fost acolo. A fost acasa, cu mine! Vedeti-va de treaba voastra!”😅
Deși n-am copil, am sute la muncă. Părinți ca mama respectivă am așa de mulți…Nu vor să accepte ce fel de copii au, de fapt. Ei știu. Unii habar n-au, asa e, le spun eu. Că nu au timp de proprii copii, de-aia și ajung așa.
Sunt multe de spus, dar tu nu ai greșit, ai procedat cum trebuie.
Nu n-ai greșit. Nu e ok să certi sau pedepsești copilul altuia, dar părinții trebuie anunțați zic eu.
Are și fiul meu in clasă un copil cu comportament similar, dar și-l asumă părinții, au fost și pe la psiholog cu el.
Pe când al meu era grădinar, în locul de joacă pe care îl frecventează (unul mic din spatele blocului) rugam pre/adolescenții să își cenzureze cuvintele sau să le folosească în șoaptă, că cei mai mici au timp să le învețe, doar că nu așa de repede. Îi rugam cu zâmbetul pe buze. Toți erau receptivi. O singură dată am fost nevoit să repet rugămintea. Cel care a beneficiat de a doua rugăminte a devenit foarte „important”, vocal și cu un repertoriu invective pe care-l considera adecvat și impunător.
Tot cu zâmbetul pe buze am trecut pe tonul Batman: „-Eu din închisoare ies. Tu din mormânt, nu. Sau dacă tu zici că ai tăi au bani, te las să trăiești în scaun cu rotile, paralizat de la gât în jos.”
Nu l-am mai văzut de atunci.
Normal ca ai procedat corect. Daca ii comentai tu ceva „ingerasului” sa vezi ce parada iesea.
In plus, mi-am incasat bataie toata copilaria la scoala si acum la 20 de ani distanta am raca pe parintii mei ca nu au avut coloana vertebrala sa comenteze nimic. E o linie fina intre a invata copilul sa se descurce intr-un conflict si a-l lasa de izbeliste…
„nu este o soluție să izolăm copilul problemă” / „nu este treaba mea să educ (să explic câte ceva) copilului altcuiva” Mie îmi cam dă cu virgulă. Trăim într-o comunitate. În general, când un copil este o problemă este in general din cauza părinților care ori sunt prea ocupați cu jobul și atunci copiii sunt crescuți de bunici, bone, etc neavând parte de atenția părinților ori au părinți care la rândul lor au carențe majore de educație. În ambele cazuri nu este o soluție să izolăm acel copil ci este cazul să ne implicăm, pentru că așa cum spuneam trăim într-o comunitate. O discuție amicală cu acel copil nu are ce traumă să declanșeze ci mai mult ca sigur va avea un rezultat pozitiv. Nici nu bănuiți ce răspunsuri diverse am auzit la întrebarea „de ce puiule ai făcut/faci asta?” Întotdeauna există o motivație (nu scuză) a acestui tip de comportament. In majoritatea cazurilor ei nu au fost învățați cum să comunice (sunt și mulți adulți care încă nu știu). Din experiență, un exemplu – de ce X, l-ai lovit pe Andrei? te-a supărat cu ceva? răspunsul a fost că nu se joacă cu el. l-am rugat să-și ceară iertare că l-a lovit și să-l întrebe dacă se pot juca împreună. Andrei nu a putut să zică nu și chiar s-au jucat, s-au înțeles și au rămas prieteni. Acum Andrei începe liceul și am discutat în timpul fiecărui ciclu de învățământ cu vreo câțiva colegi ai lui care în continuare vor să discute cu mine.
0
Pentru ca io-s functionar public, nici n-as fi vorbit cu ma-sa lui Mefistoles. M-as fi dus direct la gazda marelui circ sa rezolve problema, penttu ca atunci cand a invitat odorul si a acceptat lipsa unui parinte, si-a asumat responsabilitatea pentru el
Fara nici o legatura cu subiectul, iata un link catre o solutie la o problema mai veche:
https://coffeegear.ro/content/6-espressoare-portabile?fbclid=IwAR2Zx14vO6v_NtZg_vwih-3SpIqyJ7quQGsBgPv9DFo-J2dw7HFDc5c-aAM
Minunata mea începe luni școala. E o finuță și o delicată, căreia îi e teamă și de muște. Mie nu.
Mi-e groază de ce am citit aici și am auzit/văzut eu sau de la prieteni, sper că voi avea suficient zen și ciacre curate pentru ce urmează 😁😁😁
Bine ai făcut că ai pus mâna pe telefon, eu tot îmi promit că voi fi mai vocală și nu voi mai încerca să le găsesc scuze tuturor…
Nu ai greșit ca ai sunat. Deloc.
Tatăl știa de manifestările plodulu, știa și duamna mă-sa dar l-a luat pe nu în brațe și o ține langa.
Îl aperi în public, dar discuți cu el acasă despre întâmplare, îl întrebi de ce a procedat asa, îi explici unde a greșit și de ce și îl pui să își ceară scuze. Poate și o pedeapsă ar merge. Doamna nu prea pare să reacționeze așa, ambii părinți știu, dar pare că nu fac nimic în privința asta. Din punctul meu de vedere, e ok să zici. Reacția părinților ar fi trebui să fie puțin diferită. Dar cine știe, poate au încercat și nu funcționează.
Sigur ca il aperi!
@Iulia, eu zic că ai procedat corect. Corect, dar din păcate degeaba, zic eu. Acolo e nevoie de muncă serioasă, poate și de un psiholog, și mai ales e nevoie ca părinții să conștientizeze că odrasla are o problemă comportamentală.
Personal, nu am avut astfel de probleme cu ai mei (și implicit nu a fost nevoie niciodată să am dilema dacă intervin sau nu). De fapt, a fost o mică problemă pe când junioara era prin clasa a 3-a și aveau un coleg care lovea pe oricine (colegi, colege, învățătoare, nu conta). Fiică-mea a venit și ne-a zis „dacă ăsta dă vreodată în mine, ii f.t una de îl las lat”. Trecând elegant peste exprimare (care nu ni s-a părut ok pt o domnișoară de 7-8 ani, și i-am explicat asta), am asigurat-o că dacă el începe, va fi îndreptățită să procedeze așa. Și era perfect capabilă să facă asta, făcea deja balet de vreo 4-5 ani și era în mod evident mult mai puternică decât colegii (cine crede că balerinele sunt niste panseluțe dpdv al forței și rezistentei fizice e foaaaaarte departe de adevăr). Nu a dat niciodată în ea, nu au fost probleme. În semestrul 2 a fost mutat la altă școală la insistențele părinților și învățătoarei.
Ați rezolvat problema, ați băgat gunoiul sub preș, tipic românesc 😜
@oldjohn, poate așa pare. Am menționat faptul că părinții nu acceptau că odrasla are o problemă comportamentală? Și că nici nu voiau să audă de psiholog sau sa schimbe ceva in modelul educațional? Susțineau, nici mai mult, nici mai puțin, decât că copilul e supra-dotat și se plictisește la școală, iar vinovată e numai învățătoarea. Am sugerat să îl ducă la o școală pentru supra-dotati din ăștia…
@Mircea
Aaaaa, sună altfel, după explicații. Chiar mă miram!
Mult succes la inceput de an școlar îți doresc!
Cunosc, am experimentat intamplari de acest gen. Fetita mea a avut la gradinita un astfel de coleg. Imbrancea copiii, le lua sticlele cu apa si le arunca pe jos, arunca cu mancare in ei la masa. Pe rand, am atras atentia mamei si tatalui. Nici o schimbare. Apoi, aflu ca vecinii cu care am comun peretele de la sufragerie, care stau la cealalta scara a blocului, erau chiar cei cu pricina. Acasa, pustiul urla dimineata pe la 7.30 sau dupa-amiaza pe la 15, aveam impresia ca il incalta cu bocanci si il pun sa alerge prin casa. Duduie peretii si podelele!! Tatal – vocal de se aude lejer din apartamentul nostru si cand ii canta in struna puștiului (intre timp, au mai facut unul) si cand urla la nevasta.