Hai c-am reușit să adun ceva articole. Vedeți voi dacă aveți chef să le citiți sau nu.
- Printre cele mai bune articole pe care le-am citit anul ăsta;
- Geamurile sparte ale politiei rutiere;
- Apropo de Beizadeaua drogată (nu-l halesc pe Caramitru nici cu zece kile de lămâie, dar pe acest subiect fix așa gândesc și eu);
- Dacă eram securist vă omoram;
- Coaliția mediocrilor. Cum ajunge un om pregătit jos, iar o nulitate sus;
- Prea multele povești pe care nu le mai ducem pînă la capăt;
- Petrecerile tinerilor în satul meu, în Basarabia, și balul de absolvire;
- Top 5 cei mai scârboşi informatori;
1., 2., 3., 4. și 5.) am citit „experimentul Standford” și știam despre Broken windows theory. părerea mea este că teoria asta ar putea fi aplicată în toate domeniile. pt că orice deteriorare, din orice domeniu, duce la degradare. aplicând-o, am salva oamenii, orașele și țara, că, la noi, vorbim despre deteriorarea întregii societăți.
6. m-am întrebat, de multe ori chiar citind unele comentarii de pe blog, care-i problema unora. că nu-mi păreau analfabeți funcțional și nici hateri cu orice preț. acum m-am luminat: dada, nu mai avem răbdare să ducem povestea până la cap. nu-i vorba doar că rămânem cu incertitudini, ci că avem o superficialitate înspăimântătoare.
7. parcă e una dintre poveștile spuse de bunică-mea, mă face nostalgică lectura asta.
8. „toți sunt sau par a fi produsul schizofreniei generalizate pe care o presupunea viața într-un regim totalitar comunist”. NU. majoritatea au fost turnători din plăcere, din interes, din lipsă de caracter, pt că au fost niște ticăloși mizerabili. comunismul doar le-a potențat micimea firii.
mulțumiri pt selecție, duminică liniștită să avem!
Comentariu beton!58
6 și 7. Superbe.
Mulțam de selecție!
Super selectia de azi. Dar mi-a luat ceva timp lectura.
Mulțumesc frumos!
Mulțumesc pentru tot!
1.Cum ar spune un domn celebru: ,, ghinion „. Politicienii folosesc avionul. Nu îi interesează alternative când un pod e blocat.
2. Interesant experiment. Nici eu nu înțeleg amorțeala poliției. Se plâng că nu sunt bani la buget. Amenzile sunt o sursă.
3. Am fost uimita de declarația tatălui băiatului drogat : ,, e cunoscut consumator de droguri „. Și dacă e cunoscut, ii dai casă și mașină pe mână, așa fără nicio întrebare?
Era o chestiune de timp până să rănească/ omoare pe cineva. Moral, toți cei care îi cunoșteau situația, sunt vinovați pentru ce s-a întâmplat.
Cunosc părinți care la 10 ani își îmbracă/ dezbracă copilul. La 18 ani ii ia mașină?
4 și 8. Singurul merit al dl. Stolnici rămâne că a trăit 100 ani. Nu înțeleg de ce nu a fost repudiat de societate și academie.
1. Cine naiba are scoci (oare așa se scrie?) la el când pleacă în Thassos?
Bine scris.
1. Din ce în ce mai greu, devine aproape imposibil să mai călătorești. Fie ca-i avion, mașină personală, autocar, tren orice! Drumul îți strică orice vacanță 😒
2.Geamuri sparte peste tot! Din păcate…
3.Vorbeam tot pe aici că am muncit, copii fiind, după puterile noastre, să câștigăm un bănuț și bine ne-a prins. Dacă tot ne plac americanii, să luăm exemplu de la ei că la 18 ani trebuie să-și ia viața în propriile mâini. Asta transpare din toate serialele lor, obligația părinților este să-i susțină până la 18 ani și atât. Dacă au posibilități, le creează un fond ptr.facultate, dar f. mulți își susțin singuri cursurile muncind sau luând împrumuturi bancare de studii.
4.Din păcate! Eu chiar îl admiram🙄
5. La noi e regulă generală, de aia „progresăm” în ritmul ăsta!
6.Da, ăsta-i și sentimentul meu. Cu cât aflu mai multe, cu atât știu mai puține! Incertitudinile se acumulează și nu mai sunt sigură de nimic!
7. O poveste despre traditii, adolescență și maturizare! Nimic nou sub soare.
8. Greu de digerat. Clasament făcut în 2011. Nu s-o fi schimbat între timp??
Excelente toate articolele. Ca niciodată, le am citit în amănunt pe fiecare. 7 mi a placut in mod deosebit. Imi aminteste de Viorel Ilisoi. Duminica plăcută tuturor!
3. Consider ca nu banii primiti cadou sunt sursa raului (dl Caramitru stie oare cati copii saraci se drogheaza? mult mai multi decat cei cu bani!) ci una dintre cele mai detestabile si din pacate foarte raspandite trasaturi de caracter ale noastre, ale romanilor si anume, complexul de superioritate (spun asta cu durere in suflet pentru ca-mi iubesc neamul si glia dar nu pot sa le iubesc defectele!). La noi, oricine se afla intr-o pozitie de putere fara de altul, bogatul fata de sarac, medicul fata de pacient, profesorul fata de elev, functionarul de la ghiseu fata de client, musai sa se manifeste superior si profesional si privat si sa ignore cu tupeu om si legi si reguli. Din nefericire, complexul de superioritate se transmite inconstient prin modelul copiat de copil de la parinte dar si constient, prin educatie: ” tu esti fiul meu, fiu de doctor, de primar etc, nu stai de vorba cu reparatorul sau gunoierul ca prin pozitia lor sociala sunt mai putin decat noi, sunt saraci, prosti, sunt mai putin oameni!
Mna, am uitat sa rotunjesc si sa spun ca nu banii si nu alte resurse implica comportament jegos ci acest complex de superioritate de care suferim o mare parte din noi, romanii, duce la astfel de comportamente distructive precum cel al beizadelei din tragedia de acum cateva zile.
Nu știam de broken Windows, dar știam că probabilitatea că oamenii să arunce gunoaie in locuri unde deja sunt aruncate gunoaiea se aproapie de 100%.=Deci eveniment sigur
Azi ne-ai dat greu boss, văd că trebuie să ne confruntăm cu manifestările statului eșuat, nu-i prea mult pentru o simplă duminică de sfârșit de august? Glumez, desigur. Mersi de selecție și duminică frumoasă „tutulor”.
1. Gizăs Craist. Io n-aș fi făcut așa ceva nici bătut cu ciocanu’ de făcut șnițele. 🤷♂️
2. Poluția Română – LoL. 🤭
3. Toți plozii care nu-s responsabilizați de mici ajung praf și pulbere. Educația e secretul.
Cum le-o zis Saquille O’Neal copiilor lui: io-s bogat, nu voi. Ca să aveți acces la banii mei, îmi veniți fiecare cu 2 diplome (s-o referit la cea de bacalaureat și cea de la masterat).
4. –
5. Nimic nou. Uitați-vă la cine și cum conduce România. 90%-s semianalfabeți.
Să nu pomenim de politicienii din Vest, că ne luăm cu mâinile de cap.
6. Interesant.
7. –
8. Jeguri umane. 🤬🤬🤬
ar fi trebuit să știi, ca trăitor în patria șnițelului, că nu se bate carnea cu ciocanul; „soarele” ăla sau, și mai odios, „carourile” nu fac altceva decît să distrugă fibra; se va folosi pentru bătut, în lipsa unui ciocan plat, fundul unei crăticioare; cu plăcere!
@MV, mare om, mare caracter! (voiam să scriu boier, da’ boier a fost și bălăceanu-stolnici…) chiar și în vacanță, cu bouka accidentată, a găsit timp de materiale…; merci beaucoup, monsieur!
cum văz că, @JT, n-ai avut nici o părere la nr. 7, permite-mi s-o scriu pe a mea; nu înțeleg unde-i umilința; ce înțeleg din text este „eu sunt/eram altfel”, lucru cu care sunt perfect de acord, dar nu reușesc să văd de ce o persoană superioară intelectual ar trebui să se simtă umilită de niște cutume ale societății în care s-a născut și unde a fost nevoită să trăiască o perioadă; bune sau rele, obiceiurile alea au guvernat timp de (cel puțin) decenii și au permis supraviețuirea acelei societăți; bună, rea, mediocră, nu știu; dacă aș vrea să fiu rău, aș putea spune că din text răzbate o anumită autovictimizare; dar n-o să zic asta, ci că oamenii care suntem astăzi se datorează (nu putem aprecia în ce măsură, cu exactitate) și mediului în care am trăit…
vă pwp aici și mă duc să comentez ceva și dincolo!
Comentariu beton!11
4. Asta-i ala care a zis ca detinutii de la Pitesti (nu mai e voie sa le zic adevaratul nume!) au fost „rahati cu ochi”! Dupa proteste a revenit cu ceva explicatii in care nu-si cere scuze ci, vorba Poetului, se lustruieste pe el ca vezi, Doamne si ai lui au fost loviti de mana si mania secucomunistilor. In tara noastra, dupa unii, se pare ca toti am fost si victime si calai si desi noi, generatiile actuale nu am trait ce au trait parintii, mosii si stramosii nostri, ne laudam cu patimile lor si ne atribuim o aura de suferinzi si oaresce merite. In fine, in cazul lui, I rest my case! Ca sa nu zic altceva!
Multumesc, Mihai! Azi chiar imi fac timp de citit!
7. Ce istorie dulce-amara! Ma fascineaza tot ce vine de dincolo de Prut. Revin.
1. Se poate face un film bazat pe povestea asta. Horror desigur.
2. Mda
3. Idem părerea blogarului despre Caramitru și despre articol.
4. Scârbă
5. Foarte mulți Sorini și Danieli in jurul nostru
6. Eu prefer să citesc mai puțin dar integral.
7. O poveste delicată că o broderie.
8. N.C. Munteanu rămâne un reper de onestitate și consecvență. Înfiorători oameni, urâte vremuri
1. Articol foarte bun.
2. Stiam de experiment. Daca s-ar face asa ceva in România, ce bine ar fi.
3. Perfect adevarat. Omul/ tinerii in general trebuie sa inteleaga valoarea banului si a muncii.
4. si 8. Securistii, turnatorii, au fost si sunt in continuare. Cunosc si eu un (o) specimen din asta. Si problema este ca vor stii intotdeauna sa se descurce.
5. Cunosc fenomenul. Oameni care au probleme cu invatatul si care datorita unei diplome pe care nu au luat-o pe merit sau au cumparat-o, ajung sa ne fie noua superiori si sa ne dea noua lectii.
6. L-am cunoscut personal pe Cioroianu. L-am avut ca asistent la facultate chiar dupa ce se intorsese dupa prima bursa din Canada. Are dreptate ca avem prea multa informatie pe care nu ajungem sa ne-o insusim. Cat despre dvd-uri… am vandut la o piata de vechituri dintr-o cutie cu vreo 30 de dvd-uri, unul singur cu 1 euro.
7. O poveste simpatica.
Eu cred că ai ceva cu noi, cel putin mie vrei să imi întărești convingerea că am luat o decizie bună când am părăsit România.
1. Frumos scris,m-a facut să retrăiesc momente din viață, similare.
2. Cred că am citat de cel putin 4 ori, in situații diferite, in ultima săptămână teoria feresrelor sparte. Mi se pare genială și aplicabilă în cele mai diverse situații.
3. Am mai povestit aici că asta am inceput să fac. Ai mei copii sunt diferiți, fata are mai multă grija de banii pe care îi câștigă, pe cand băiatul îi dă pe prostii. Maria visa la mașină, acum că a luat permisul. I-am urat succes la strângerea banilor. Inclusiv reexaminarea pentru examenul auto a plătit-o din banii ei. 450 de iepuroi. Neatenția se plătește.
4. Greu de înțeles ce îi face pe unii să își asocieze numele cu astfel de oameni 🤔
5. Am trăit personal aceste experiențe. Prin mare noroc am întâlnit, pe final de carieră, oameni care m-au apreciat pentru dinții mei ascuțiți, dar am plecat inainte ca ei să se fie schimbați😜
6. „Și, în fine, mai e ceva de spus: puțini dintre noi, azi, mai duc poveștile pînă la capăt. Citim prima cincime din orice știre sau orice text, vedem trailer-ul oricărui film, vedem pozele oricărui semen de pe rețelele sociale și avem impresia că știm esențialul – cînd, în paralel, noi acumulăm un ocean de dileme.
Și, prinși între atîtea povești pe care nu le vom duce niciodată pînă la ultima filă, tot ce ne rămîne în nări, la fiecare respirație, este aroma tot mai acră a tot mai îngemănatelor incertitudini.”
m-a uns pe suflet Cioroianu, drept urmare ma opresc aici cu cititul. Mă duc să culeg ciuperci, in sdarsit o zi fără ploaie(‘ți-ar ceacrele de râs MV, care ai plecat tu cu ele de aici și ai lăsat robinetul deschis😬)
Va propun un articol care mi-a lasat un gust „dulce-acrisor”: https://presshub.ro/prof-dr-dumnezeu-283977/
Dulce? Ți se străpezește gura de-adreptul. Totuși nimic nou. Face o radiografie bună a sistemului, o foarte mică părticică din el. Comentariile mai întregesc puțin tabloul.
Asta cu caciuleala la noi e ca la altii cu sindromul Stockholm. Diferenta e ca aia au fost agresati de infractori in timp ce noi suntem agresati de aia ce trebuie sa ne apere de infractori.🙂
Ohhh, da! Bun articol.
1. O adevarata epopee. Mai trebuie pusa pe versuri. Sa speram ca la intoarcere o sa fie mai usor de trecut bacul.😅
4., 8. Revenind, am o mare frustrare in legatura cu divulgarile astea, sunt mai mult rafuieli intre gruparile securisto-mafiote pentru ca aflam numele unor securisti, turnatori dar nu aflam de toti si mai ales nu aflam ce s-a intamplat cu oamenii ce au avut nefericirea sa ajunga in vizorul bestiilor securisto-ceausiste!
4. Nu cred ca exista o coalitie a mediocrilor. Coalitie presupune organizare. Asa ceva nu exista la noi. Aparitia mediocrilor ici-colo e mai mult un fel de alunecare pe o coaja de banana.🙂
6. Frumos spus. Uneori nu reusim sa ducem la capat nici propria poveste pentru ca ne pierdem de ea printre oameni, intamplari si prin timp. Din poveste mai gasim, din cand in cand, cioburile increstate in carnea noastra din care curg clipe sangerii, ca niste raze de soare la apus, spre un orizont in care povestea se stinge, dispare pentru ca majoritatea povestilor, terminate sau nu, sunt condamnate la uitare.
7. Povestea Nataliei e diferita de a noastra. Noi nu aveam serate dansante la scoala nici in ultimii ani de comunism. Nu se pomenea de asa ceva, nici in sate , nici in orase. Horile le stiam din povestile parintilor si din Ion -ul si Ciuleandra lui Rebreanu. Imi amintesc ca o colega de clasa mai mare, inspirata de parintii ei, a organizat o petrecere, o claca cu hora, la un sfarsit de saptamana. A doua zi era sa fim dati afara din scoala toti care am participat. Profa de mate ne-a scos in fata clasei si a urlat la noi de s-a auzit in tot cartierul. De atunci am stat frumusel acasa si am devorat Balzac si Omul de aur al lui Jokai Mor la lumina lampii si cand venea curentul ne uitam la filme americane din anii ’40-’50 in alb-negru.
Distractiile noastre erau nuntile la sat ce se tineau lant toata vara si discotecile de la oras dar acolo nu aveam voie ca eram prea mica. La nunti era insa liber si le frecventam pe toate ca erau pline de frumusete si culoare. Parintii mei erau painea lui Dumnezeu si nu ma obligau sa fac nimic din ce nu-mi placea. Aveau, desigur, dorintele si sperantele lor legate de mine dar nu mi le-au impus niciodata.
Dupa Revolutie lucrurile au luat alta directie, distractiile erau multe si variate, chiuleam in masa de la scoala iar la sfarsit de saptamana rupeam discotecile. O vreme, ca pe urma ne-am trezit intr-o lume in care lucrurile mergeau din rau in mai rau, o lume in care multi dintre noi nu se puteau adapta si nici nu doreau sa o faca. Atunci am plecat multi de acasa si dusi am fost.