Prieteni, o să vă fac o mărturisire: mi-e frică de oamenii morți. Bine, nu știu dacă s-o numesc chiar „frică”, e mai mult un soi de sentiment nedeslușit, că nu e aceeași teamă cum ar fi dacă mă întâlnesc cu lupii în pădure, iar ăia își exprimă duios intențiile de a gusta din delicioșii mei mușchi de pe abdomen.
E frică, combinată cu un fel de curiozitate bolnavă, dar și cu teama de necunoscut. Că până la urmă la lupii ăia știi măcar ce vor de la tine, dar despre moarte știm extrem de puține lucruri. Nu de alta, dar nu s-a întors nimeni să ne povestească cum e după ce mori. Mă rog, aproape nimeni.
Am explicat toate astea sperând să înțelegeți de ce am cam evitat în această viață să fiu în aceeași incintă cu cetățeni decedați. Bine, ca să nu mai spun că urăsc înmormântările, dar asta este o cu totul altă discuție.
Zic c-am încercat pe cât posibil să evit să merg la cunoscuții cărora le-a murit cineva. Le-am transmis condoleanțe și susținere, dar, dacă a fost posibil, am evitat să dau ochii cu mortul.
Totuși au existat și câteva dăți când a trebuit să fiu prezent, am stat chiar și la priveghi. Nimic plăcut, oameni buni, din secunda în care trec pragul casei respective tot ce am în cap e să fac cumva să plec cât mai repede.
Daaar, absolut de fiecare dată când am fost în aceeași încăpere cu o persoană decedată, m-am gândit la unul și același lucru: cum ar fi să învie mortul? Să vă mai spun că uneori, de la lumina aia a lumânărilor, chiar aveam impresia că se mișcă? Moment în care mă lua capul și încercam să mă gândesc la cu totul altceva, ca să n-o iau la fugă pe scări.
Acestea fiind zise, e noapte, ești la un priveghi unde n-ai avut cum să nu te duci, e o obligație de familie sau ceva, stați toți pe scaune și e atmosfera aia tristă, nimeni nu scoate un cuvânt. Doar din când în când mai scapă câte cineva un suspin sau începe să plângă. În rest, tăcere și o atmosferă cât de cât creepy, la care mai contribuie și lumina tremurândă a lumânărilor.
Și-n mijlocul tăcerii ăleia, exact pe când te întrebai cam când ai putea să pleci fără să pari nepoliticos, se întâmplă asta, prieteni:
„Rudele unei femei, în vârstă de 76 de ani, din Ecuador, au avut parte de o surpriză șocantă, chiar în timp ce se aflau lângă coșciug. După cinci ore de veghe, ei au observat, cu stupoare, că persoana ce urma să fie înmormântată a început să respire”. (sursa)
Nu știu cum ați fi reacționat voi, dar eu, vă spun extrem de sincer că m-aș fi căcat pe mine. La propriu. Cel puțin în primă fază. După, nu știu, mai vedeam, dar în primă fază cred c-aș fi pierdut controlul sfincterului. Asta dacă mai exista vreun „după”, că sunt șanse extrem de mari, enorme chiar, ca „după” să mă fi prins în sprint lansat, încercând să pun o distanță confortabilă între mine și mortul cel degrabă mișcător.
Cum, frate, să stai la priveghi și să învie mortul? Că dacă vezi asta în filme zici c-au exagerat ăia. Gizăs fucking Craist!
Acu’ hai să v-aud și pe voi, curajoșilor.
P.S. Dacă tot începem o discuție pe temă, hai să ne înțelegem din capul locului că excludem rudele apropiate care au plecat dintre noi. Nu că nu mi-ar fi fost frică deloc, dar aș fi dat orice să învie brusc mama sau taică-meu.
P.P.S. Mai jos e videoul cu oamenii ăia care erau la priveghi și…
🇪🇨 | La mujer de la tercera edad, de nombre Bella Montoya, fue dada por muerta en el hospital de Babahoyo.
Se la entregaron a su hijo al medio día para que realizara el velorio, pero horas más tarde se dieron cuenta que aún estaba viva.pic.twitter.com/kOsaqxcnmB
— Alerta Mundial (@AlertaMundial2) June 10, 2023
Nu pot să judec obiectiv. Când a murit tata, eram copil și mă uitam inistent la el, sperând să prind o respirație.
Cred că m-aș speria pe moment, da, dar nu mă îngrozește ideea.
Dar îi înțeleg pe cei care s-ar speria rău, știu că există o teamă destul de răspândită vizavi de oamenii morți.
Comentariu beton!28
Exact asta am trait eu cind s-a dus mama. Speram intr-o minune…
Comentariu beton!20
@Bertha 🤗
Așa am pățit și eu (aveam 18 ani) când a murit bunica și apoi, la 3 ani după ea, când s-a dus tata. Exact la o minune din asta speram.
Domnul să îl odihnească în pace, Bertha!
Și eu mi-am pierdut pe rând bunicii (paterni, căci părinții mamei erau morți dinainte de mine) și apoi pe tata. Am simțit și frică (nu groază din cale afară), și durere sufletească. Iar când eram mic și am văzut primele dăți un om mort încercam să-mi imaginez cum ar putea ei să ne audă sau cum e să stai așa cu „ochii închiși” ca într-un mare somn.
Dar între timp mi-am dezvoltat o credință fermă în viața de după moarte și în învierea trupurilor noastre de la sfârșitul acestei lumi. Dacă lucrurile merg bine, dincolo de lumea aceasta îi vom reîntâlni cu bine pe oamenii noștri dragi!
Comentariu beton!12
La noi la înmormântări se bârfește, lumea merge ca la vreun party, e curioasă de X și Y, ce a mai făcut. Vai, s-a căsătorit, a divorțat, copilu are tatuaje? Dacă mi s-ar întâmpla asta, să se trezească, nu știu cum aș reacționa cu exactitate. Sunt bună în situații de criză, probabil aș intra pe problem solving mode și m-aș speria după. Ca și copil, aveam curiozitate și nu plângeam la înmormântări. Când l-am pierdut pe străbunicul meu, era singur în camera aia mare de oaspeți de la țară și m-am uitat la el, i-am pus mâna pe față, eram curioasă. Acum, să pierd pe cineva mi-ar fi greu.
Comentariu beton!18
Cred ca asa zisa teama e provocata o data de necunoscut si doi de faptul ca stim ca o sa ajungem si noi la fel.
Comentariu beton!17
Poate teama e amplificată și de poveștile cu strigoi auzite când eram mici😀 Chiar mă întrebam dacă oamenii ăștia din Ecuador or avea strigoii lor😀
Comentariu beton!13
Sigur că au și ei strigoii lor, @Bertha, numai că ai lor întreabă “donda la biblioteca”.
Comentariu beton!27
@Bertha Probabil fiecare popor are folclorul său despre oamenii morți, ielele și fantomele sale! Indigenii din Ecuador nici nu folosesc cuvântul „mort” despre cei care au murit, ci au un termen mai aparte, „Ñawparirka”, însemnând ceva de genul „cel care a înaintat”.
Am citit. Nu m-am putut uita la video. Am reflectat: M-aș căca pe mine și apoi, ori aș muri eu ori aș rămâne cu traume pe viață. Cam asta e!
O zi cu spor, că e vichend.!!
Comentariu beton!14
“ a gusta din delicioșii mei mușchi de pe abdomen” Asta după ce trec de celelalte straturi, cred.
Comentariu beton!49
Răutăți gratuite… 😛
@M.V, alergarea face toti banii😂😂😂
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10159151273101831&set=a.10151225402711831
Tre’ sa te lasi de fumat, ca sa nu te alerge astia sa-ti ceara un foc… 😁
Cinci scheleti intr-un cimitir, jucau pocker. Dintr-o data, un betiv incepe sa faca scandal si galagie pe langa cimitir.Scheletul cel mai batran ii spune celui mai tanar:
-Du-te tu si sperie-l.
Scheletul se duce si incepe bu-hu-huuuu! bu-hu-huuuu! Betivul nimic. Se intoarce dezamagit la ceilalti si le spune ca nu a reusit. Scheletul cel batran ii da o tigara, ii spune sa-i ceara un foc, si cand ii va vedea fata se va speria.scheletul face exact asa: se duce, ii cere un foc, betivul ii da, si plin de mahnire ii spune scheletului:
-Mai tata, daca vezi ca iti face rau, de ce nu te lasi? 🙃
Comentariu beton!111
Un schelet intra intr-un bar, merge la barman si ii cere o halba de bere si un mop
Comentariu beton!51
groparul săpa un mormînt, noaptea, lîngă gard; dintr-un mormînt de alături iese un schelet care începe: buhuhuu, strigă, își flutură falangele prin fața groparului; omul, impasibil, își vedea de treaba lui; plictisit, scheletul se apropie de gard cu gîndul să iasă în căutare de mușterii mai impresionabili; cînd ajunge pe gard, groparul, jap, un hîrleț în scăfîrlie:
– rîdem, glumim, da’ nu părăsim incinta!
Comentariu beton!104
Am văzut întâmplător mai demult un documentar despre diverse tradiții la capitolul ăsta. Dpdv istoric obiceiul a fost sau încă este prezent sub diverse forme în multe culturi și dacă nu greșesc asta este fix situația care a dus la apariția priveghiului: să se asigure oamenii că nu îngroapă/incinereaza o persoană încă vie.
Comentariu beton!38
Da, corect. Doar că obiceiul a apărut, logic și îndreptățit, pe vremea când medicina și știința nu prea existau. În ziua de azi să-ți declare mort pe cineva, după care să înceapă mortul să miște…
Stai calm, boss, ca la noi nu se întâmplă asa ceva. Pe mamaia aia au declarat-o moarta la spital și le-au dat-o acasă. La noi dacă n-a murit omul de tot, la îmbălsămare sigur moare. Ca nu au voie sa-l dea acasă neimbalsamat. End of story
Comentariu beton!24
De acolo si expresia: Save by the bell”. A aparut la englezi pentru ca au constatat ca mai ingropau si mortii de vii. Asa ca le agatau un clopotel mortului si in cazul in care s-ar fi muscat in cosciug/mormant cei din cimitir ar fi putut sa ii desgroape.
Comentariu beton!30
destul de recent m-am împiedicat de o memă pe fb, cele mai interesante au fost comentariile din care am dedus că obiceiul priveghiului și ”pomenii/parastasului” este destul de larg răspândit, nu doar în sud-estul europei (cred că mema era pe un grup ușor sarcastic care viza zona slavă sau balcanică), ci și zone centrale și de sud ale europei, stan-urile rusești, regiuni rurale ale marii britanii și america latină, parcă chiar și orientul apropiat.
n-am mai întâlnit așa un festival de ”și la noi în…” de la o poză cu o ploșniță de cereale. 🙂
@AdinaE Interesant! Nu avea legătură cu ceea ce se întâmpla pe ringul de box, când suna clopoțelul la finalul partidei?
Chiar ieri am dat peste fenomenul asta, deși era doar o povestire a lui E. A. Poe – Îngropat de viu. Descria câteva cazuri de persoane a căror moarte, n a fost chiar moarte… Dar vorbim de 1800, când medicina nu era atât de avansată, și totuși am văzut descrise crize de catalepsie. Învie mortu’… Poate asa a fost și tanti asta.
Mi s a părut creepy până și povestirea, d apăi sa mai fiu și martoră la așa ceva
Comentariu beton!11
Eu prefer să nu privesc mortul. Pot ajunge în aceeași încăpere, dar stau deoparte. Prefer să-mi aduc aminte de persoana aia în viață, eventual râzând, dar nu așa. Și nu suport nici pozele făcute cu sicriul, alea alea. De ce ai face asta? Înrămează ultima poză cu omul ăla în viață dacă tot simți nevoia să-l vezi mereu, dar nu în sicriu. Să scotocești prin pozele de familie, bam! poză cu X în sicriu. Noice!
Comentariu beton!33
Oamenii care fac poze cu sicriul și le mai și postează pe undeva sunt la baza piramidei speciei umane. Sunt veriga lipsă de la noi la maimuțe.
Total de acord. E o lipsă totală de respect față de omul ăla. Mă îndoiesc că și-a exprimat vreunul dorința să fie pozat mort.🤦♀️
Sa spun ca am fost la o inmormantare unde a fost ANGAJAT cameraman … special pentru „eveniment”?!?!
Sau, alta tampenie din p.m.d.v. – „pomana” de dupa cu mancare, bautura, lautari,
unde precis se gasesc 2-3 indivizi care sa se faca muci si sa faca toate kkt-urile pamantului?
Mie la din astea mi se blocheaza creierul.
Comentariu beton!33
@Cripto, exact pentru asta e facuta pomana. Pentru a ne aminti de persoana decedata, intii, apoi pentru a ne aminti ca sintem inca in viata si trebuie sa ne distram.
Ce sa zic, am primit de la un var al lui taica-miu poze de la inmormantarea mamei. Si mi-a cerut si bani pe ele!?
Să se ridice, zic..dar să nu fie verde la față…
Comentariu beton!32
părinții mei, căsătoriți de vreo lună, la priveghiul bunicului maică-mii. spre miezul nopții, cu câțiva verișori, la fel de tineri ca ei, au început să joace cărți și să spună bancuri. să le treacă de urât, zic ei. unul din grup se sprijinea cu mâinile de tăblia patului în care se odihnea tata-mare. (pe-atunci, decedatul era pus în coșciug în ziua înmormântării.) ei, și-n momentul în care cel care se sprijinea de pat a declanșat și-o mișcare a patului, tata-mare a deschis ochii și-a cuvântat: „ce e cu voi, mă, aici?”
să vă zic că unii au țâșnit prin ușă, la propriu, urlând? sau că verișorul care sprijinea patul a albit brusc, la 23 de ani? sau că maică-mea a leșinat?
taică-meu povestește că atunci a înțeles pe deplin ce-nseamnă păr vâlvoi!
de poveste a fost și străbunica. a „concediat” gornistul ziua următoare, a adus muzicanți și-au pus de-o petrecere, că, na, ce era să facă femeia cu atâta mâncare pregătită 🤷♀️
tata-mare a mai trăit 7 ani și, când a murit, nimeni n-a vrut să mai stea la priveghi. de înțeles, zic eu.
Comentariu beton!216
Da, iată, despre ceva de genul vorbeam. :))))))))
Foarte tare! Am râs singur ca prostu`. Cu toate că nu e de râs! Da` totuși! :)))
Comentariu beton!23
sunt aproape sigură că după așa ceva aș fi avut nevoie de psihiatru și/sau psiholog și ceva medicație pe temă. cel puțin pe termen scurt.
Comentariu beton!17
Dupa ce a murit bunicul cu care crescusem, in lunile urmatoare tot aveam impresia ca il vad pe strada. Aveam 12 ani. La restul celor dusi nu mi s-a mai intamplat
Comentariu beton!12
io am pazășnouî, mama îi dusă din 2005 și tot o mai „văd” pe stradă…
Comentariu beton!17
Si eu il vad pe tata care e mort de 20 de ani. Ba la un moment dat m-am trezit si l-am vazut langa patul meu si nu a vrut sa plece nici dupa ce m-am frecat la ochi. A fost cred felul lui de a-mi explica, ca ceva nu era in regula. 🤷♀️
Comentariu beton!14
Mi-am adus aminte: uneori, dupa ce venim din oras sau ne intoarcem dintr-o calatorie, mai am reflexul sa ma gandesc sa il sun pe taica-meu sa ii spun ca suntem OK. Nu stiu cat este reflex, cat este faptul ca nu s-a incheiat un fapt. A, si cand mai lua Dinamo bataie, vroiam sa il sun pe bunicul, sa se bucure si el :-))
Dupa ce am pierdut-o pe mama, timp de 2 ani nu am putut sa calc in vreun cimitir. Asa ca am refuzat – si, pe cat posibil, asa voi proceda si in continuare – sa calc pe la astfel de evenimente.
Asa ca inteleg perfect … la mine fobia pe subiectul asta e next level, e deja „buba la cap”.
Disconfortul e doar ceva asa, usor, de vara, incepe imediat ce aud de un eveniment din asta fara sa fie nevoie sa si ajung acolo. Daca mai trebuie sa si ajung la priveghi/inmormantare, nu dorm 1-2 zile inainte si inca 5 dupa.
Am fost fortat de vreo 2-3 ori sa ajung la din astea in zone mai rurale, asa. Nu ai cum, pur si simplu nu pot intelege de ce ai face un circ din asta cu zile/nopri de priveghi sau alte obiceiuri care-mai-de-care mai proaste si mai ciudate.
Cea mai buna veste a fost schimbarea legii (cel putin in orasele mari, ca la tara nu s-a schimbat treaba peste tot) conform careia nu mai ai voie sa stai cu mortul pe masa in casa.
Ce sa mai discutam, pe tema asta inca nu am iesit din evul mediu intunecat.
Comentariu beton!18
Deci da, străbunicul meu a murit o dată când avea 95 de ani, a înviat in biserică în sicriu, și a mai mult o dată, ultima dată, la 105. Eu aveam 7ani și eram lângă sicriu. E o poveste pe care nu obosesc niciodată s-o spun.
Comentariu beton!51
am mai scris aici cum bunicul matern, pe vremea cînd era adolescent, a făcut împreună cu un prieten o glumă macabră; mortul era pe masă lîngă un perete de paiantă pe care cei doi l-au găurit la nivelul toracelui decedatului, au petrecut un drug de lemn prin gaură și pe sub omoplații mortului, iar cînd a venit popa, noaptea, să citească stîlpii, au pus în aplicare, din camera alăturată, o lecție din fizică: pîrghia! așa că mortul a început să se înalțe spre tavan…
da, și-au furat-o corespunzător după ce și-a revenit poporul!
Comentariu beton!45
Cred că aș avea ceva senzații ca ale tale,gen că nu m-ar mai ține vezica;mi-e teamă de inimă, că iau de hipertensiune oricum de ceva ani,de când am născut la 45 de ani.Revenind asupra discuției:de-aia la noi nu se declară decesul imediat,in special la tineri(aici era o babă totuși) ,se tine la morgă la spital , dacă s-a întâmplat acolo sau chemi firmă de servicii funerare și fac ei ce trebuie.
Ce vreau să spun ceva mai departe de asta:cum e să vezi prin filme ,sau real, oameni care seamănă fizic cu cei pe care i-ai fi vrut să învie? pentru mine s-a lăsat mereu cu o strângere de inimă,ceva mic m-a săgetat in creier,dar am trecut cu bine.
când eram copil mergeam cam o dată pe an la niște rude în bucurești. patriarhul familiei, fratele bunicului patern, era deja mort de ceva vreme când m-am născut eu, nu l-am cunoscut, familia nu vorbea despre el suficient încât să-mi fac vreo părere despre el sau să am vreun vag sentiment cu privire la el.
doar că în camera în care dormeam de obicei când trăgeam la ei era o poză cu omul ăla.
și-mi amintesc că uneori, tot în bucurești, vedeam pe stradă oameni care semănau cu el. nu la fiecare vizită în bucurești, dar suficent de des încât să-mi amintesc și acum asta, 30+ ani mai târziu.
Eu in ultimii 15 ani de cand sunt in Belgia, am fost la mai multe inmormantari decat la nunti si botezuri. Aici ii incinereaza pe morti, asa ca sigur nu mai invie cand stau in urna. Am fost de fata in schimb cand a murit socru-meu. Ultima rasuflare inca o mai aud. Si gandul pe care l-am avut cu o zi inainte cand l-am vizitat. Am vazut dintr-o data cum i s-a schimbat expresia ochilor, cumva s-au incetosat. Si am stiut in momentul ala ca e expresia mortii. Best creepy.
Cand a murit bunicul imi amintesc ca stateam la priveghi, rude si vecini noaptea si ma uitam siderata cum oamenii radeau si glumeau si din cand in cand se trezea cate un vecin: Saracu’ domnu’ …., avand in vedere ca a fost un om extrem de respectat si toti il domneau.
Si cand a murit tata, ma uitam cu disperare sa vad daca mai respira😥
Cum as reactiona? Nu stiu. Dar clar ca m-as bucura (dupa ce trece şocul😉). La priveghi nu ma duc decat la cei apropiati.
Comentariu beton!12
Aveam un coleg de facultate care mi-a povestit cum a fost când a murit bunica lui (în anul precedent și eu o pierdusem pe a mea), și a spus că în clipa morții ei el a văzut ceva ca un abur ieșind. L-am crezut și nu l-am contrazis nicio clipă. Uneori, dacă avem ochi buni, putem să vedem și aceste semne!
Domnul să îi odihnească în pace pe ai noștri, iar nouă să ne dea sănătate și putere!
Boss, cred că depinde cine e mortul și în ce relații erai cu el. Pe maică-mea am gasit-o moartă dimineața, după ce seara am vorbit cu ea și i-am dat medicamentele. Era deja rece, murise de vreo 7 ore (așa au zis cei de la ambulanță când au ajuns). Mie nu mi se părea moartă. Am invelit-o mai bine, să nu îi fie frig și am sunat la 112. Le-am zis că nu se poate sa fie moartă, aseară am vorbit cu ea. Mi-au zis că „aseară a fost aseară, acum e acum și e decedată de cel puțin 7 ore (era 9-9.30)”. Până au venit cei de la pompe funebre (încă vreo oră) am stat și am așteptat să se miște cumva. Deși aveam in față constatarea de deces, mi se părea absurd, mă gândeam că nu ai cum sa fii mort la 4-5 ore după ce ai vorbit și ți-ai luat medicamentele. Dar așa a fost. A murit în somn, iar eu dormeam in camera de alături, liniștit că e ok.
Comentariu beton!53
Fuck, cât de trist… 🙁
Boss, era de 6 luni la pat. Nu a fost neașteptat. Dar, se pare, nu ești niciodată pregătit, chiar dacă cumva te aștepți. Ideea a că, dacă aș fi văzut-o mișcând, as fi dansat. Chiar daca sunt grațios ca un hipopotam. De asta zic, depinde cine e și în ce relație ești cu persoana.
Plm, nu știu, nu pot sa nu mă gândesc…dacă nu dormeam, poate o auzeam că are probleme…sunam la 112, poate ajungeau la timp, cine știe? Dar am vorbit cu ea, i-am dat medicamentele, eram obosit,in puii mei…m-am dus la culcare. Sincer, cum plm să mă simt?
Nu-mi plac înmormântările din mai multe motive, dar care nu au legătură cu persoana decedată, ci cu oamenii care se adună la ele. Am fost numai la 4 până acum, la trei bunici și la mama unei cunoștințe. În rest, transmit condoleanțe dacă se întâmplă să aflu despre deces. Dacă primesc invitație direct de la cineva din familie, merg, altfel nu.
Nu m-aș speria dacă s-ar trezi mortul, cel mai probabil m-ar trage curiozitatea spre el și l-aș ajuta cumva.
Iunie 2016, în Sudănelul de mai la vale, dragii de rebeli atacară cu toate forțele capitala. Rezultat, vreo 3000 de morți rămași pe străzi câteva zile. Combinat cu o căldură de 52 de grade la umbră, vă las pe voi să vă imaginați. Dinstanța între baze, vreo 13 km. Când ajungeam de la una la alta, spălam mașina de resturi…umane: creier și alte chestii lipicioase. O tură de câteva zile pe acolo te vindecă de orice frică de morți. Garantat!!!!
PS. Să nu uit: într-una din zile, Wan Hu, un prieten din dinastia Han, cu care lucram de vreun an și mergeam la și de la lucru, face o glumă de căcat: se dă jos din mașină, chipurile că aveam pană, ia mâna unui mort și, cum stăteam eu geană la volan, atent la tot ce e în jur, unde nu o lipește de geamul lateral: Preinfarct! Na, glume soldățești, dar cu impact terapeutic. Ca să mai fac una macabră, acum, când vreau să mă relaxez, după o zi grea, îmi iau o carte și merg în cimitir, înainte de apus. Acolo e liniște. Bine, se mai întâmplă să auzi câte o voce: ”dă pagina, boule, că mie îmi alunecă falangele” sau mai simți o respirație în ceafă, dublat de un clănțănit de dinți…sau oase. dar, una peste alta, e fain: terapie.
PSS. Te aștept e la minie și de vindec de toate spaimele.
Sper că ați înțeles că o mare parte din ce am scris, sunt glume macabre. Mai puțin prima parte. Aia e reală. Și terapeutică!
hai să fiți iubiți!
Comentariu beton!51
Omule, am ezitat 5 minute dacă să-ți dau like sau nu. A câștigat partea macabră din mine. Ioi…
Tare de tot!
Mai rămâne să ne gândim și la „leacul de frică” al lui Alexandru Lăpușneanul pentru nevasta sa. Să fim iubiți, sănătoși și, desigur, neînfricați!
Io zic să mai tai un zero că nu avea Machar atâția oameni in Juba încât totalul decedaților să fie peste mie. Poate trei sute.
OLdjohn: Nimeni nu a stiut exact cati morti au fost in acele 3 zile de atacuri furibunde. 3000 a fost numaratoarea noastr. In capitala erau vreo 200.000 de oameni la ora aia, plus imprejurimile. Eu spun ca au fost morti si din taberele militare, dar, cei mai multi, civili. Cred ca au fost cu mult mai multi.
Nu am nici o frica legat de persoanele decedate, am fost la cateva priveghiuri si am intrat sa vad si decedatul/a, eram rude. Nu am avut niciodata cosmaruri sau alte apasari.
De mica am auzit povesti din astea și încă mi-e frica sa nu cumva sa mi se întâmple mie, să mă creadă moartă și să mă îngroape și să mă trezesc…. 😅
Cât despre oare cum ar fi, au scris și alții aici, când a murit tata și apoi mama, chiar speram sa se trezească, să fie o greșeală….
Singurul mort pe care l-am atins a fost tatăl meu. În primul rând i-am dezlegat mâinile acelea frumoase. Și am fost în stare să îi pun pe față și să îi schimb o noapte întreagă o pânză îmbibată în oțet, ca să nu se invinețească. Cât aș fi vrut să respire din nou. Au trecut 28 de ani de atunci. Dorul nu s-a stins. Ce aș face dacă la un priveghi ar învia mortul? Cred că aș leșina.
Comentariu beton!14
Io n-am treabă. Dacă s-ar mișca, aș sări să-l ajut.
Era un banc ușor lugubru – nepoții o întreabă pe bunică:
„Cum dorești să te îngropăm, mamaie?”
„Moartă, că vă cunosc eu, pușlamalelor!”
Comentariu beton!59
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Cam așa ceva.
Eu care merg sâmbătă la înmormântarea vecinului, în vârstă ce-i drept, dar tare apropiat de noi, el și soția neavând copii, iar duminică la înmormântarea unei colege de facultate, care a murit în urma unei complicații survenite în timpul unui tratament de fertilizare. Deci într-o minune pot spune că speram în privința colegei.
Ieri în două ore am aflat de 3 decese printre care și cei doi. Încă nu-mi revin…nasoale sentimente.
Totuși, tind să cred că tăntica din Ecuador nu era îmbălsămată.
Nevastămea nu mă mai ia la niciun priveghi şi acuşi nici la vreo înmormântare, probabil numai la a mea! Nu mă pot abţine sănu arunc câte o glumă ca să îi fac să râdă pe participanţi. Ăsta sunt eu şi dacă simt prea multă posomoreală, îmi renaşte spiritul de dac! Şi pufnesc cei mai mulţi în râs. Chiar şi ceva babe!
Comentariu beton!20
…eu vreau să văd dacă mai mișcă după autopsie sau măcar un formol băgat pe ici, pe colo…
Nu vreau sa stiu cum s-a simtit „moarta” ….cand s-a trezit in costiug,cu toti ceilalti lesinati de frica pe langa ea…
păi dacă n-or avut cameraman…
Îmi este foarte, foarte frica. Si de-a lungul vieții am reușit sa îmi privesc doar bunicii în sicriu. Deși i-am iubit ca pe ochii din cap, nu am reușit sa ma apropii foarte mult…
Așadar…pe bunici și pe încă o persoana…
Acum câțiva ani a murit soacra unei cliente care îmi era și destul de apropiata. Nu eram neapărat prietene, dar nici nu aveam doar relația furnizor-client. Drept urmare nu aveam cum sa nu trimit măcar o coroana de flori pentru soacra ei. Am sunat-o și am intrebat-o unde este priveghiul. Era undeva lângă București, insa nu am reușit sa găsesc un curier care sa ducă o coroana de flori pana acolo. Pentru ca deja îmi trambitasesm intenția, nu am avut altceva de făcut decât sa cumpăr o coroana, sa urc în mașină și sa pornesc spre capela cu pricina. Pe drum mi-am făcut 1000 de planuri si de ganduri, ma gândeam ca este destul de mare locul, las coroana la intrare, prezint condoleanțe familiei și plec.
Era deja noapte când am ajuns (era iarna) iar acolo doar vreo 3-4 persoane, familia.
Am constatat cu stupoare ca nu pot lasa coroana la intrare, era o capela mica și imediat după usa era așezat sicriul. Mi-am adunat toate forțele, am așezat coroana, am spus condoleanțe. Clienta mi-a mulțumit și mi i-a prezentat pe cei de acolo. După care, chiar când ma pregăteam sa ii las liniștiți, îmi spune: si ea este Gabriela. Adică soacra. M-am blocat, nu am știut ce sa spun, ca atunci când îți este prezentata o persoana primul impuls este sa zici: îmi pare bine.
Pur și simplu nu mai știu cum am plecat de acolo, este o amintire blocata. Dar știu ca imaginea m-a bântuit mult timp…
Acu multi ani a murit fratele bunicii. Priveghi „de seară” adică până la miezul nopții în capela cimitirului din Lugoj. Se stârnește o furtună din aia că de august. Tata și cu un văr care erau cu mașinile de duc să transporte femeile și babalacii pe la casele lor. Rămân eu cu bunica. Și mortul. Și furtuna. Bunica ațipește. Eu adolescentă care tocmai dăduse teza din Bacovia auzeam numai scârțâit de la diverse dispozitive și credeam că s aripile de plumb… A venit tata și ne-a luat dar am cam avut coșmaruri după.
Aproape că mă bufni râsul când am văzut videoul cu biata femeie… Știu, sunt crud, aruncați cu pietre. Nu mă dau expert în medicină, da o explicație logică există pentru respirația aia mecanică și cred că organismul era deja mort, mai ales că creierul a stat atâtea ore fără oxigen.
La subiect: nici mie nu îmi plac înmormântările și am încercat să le evit pe cât posibil, dar poate că asta vine din educația noastră, că altfel nu îmi explic.
Mai faceau niste rude de la tara o gluma tampita cu mortul la priveghi.Legau mana mortului cu un relon de pescuit si cand intra unul nou in incapere si se apropia de sicriu trageau usor si ridicau mana mortului in semn de salut….ce hahaiala iesea pe restul,ala cacat pe el nu mai stia unde,i usa.
Comentariu beton!24
Aideplm… :)))))))
Ca să mă exprim pe limba curajoșilor care au observat că femeia mișcă, au atins-o și au chemat salvarea: che cojones, signor! Che COJONES! 🤦🏻♀️🙈😂
Eu, clar, mi-aș fi dorit să mă prindă ziua aia cu pantalonii maro și sneakerșii de alergat. 🤯😱🙈😁
Dragilor, mortu’ nu face nici un râu…
Face dacă nu a rezolvat cu actele moștenirii, succesiune,…
Întâmplare adevărată! Fiul meu cu gașca, pe la 17-18 ani, intră in capela din apropierel. Bravadă, poze, glume nesărate până unul din ei sparge o vază cu flori! Ușa a devenit neîncăpătoare și ei s-au evaporat instant! Dacă se ridica mortul era doliu în cartier.
Nu imi e frica de mort, dar nu imi place obiceiul de a-ti lua la adio de la mort si a-l pupa.
E o senzatie extrem de naspa sa pupi un mort care e rece ca gheata.
Mai este și situația când fața mortului este vânătă și umflată și nimeni nu o sărută. La bunica mea s-a întâmplat asta în 2010. La finalul slujbei de înmormântare noi nu am sărutat-o… 😦
Uite, de asta la maică-mea am făcut cu sicriul închis slujba. Nu era nimic plăcut de văzut. O poză pe sicriu și atât. Cine a vrut a pupat poza, cine nu, doar a pus mâna pe sicriu. Eu doar i-am zis „să fii cuminte până vin”. Așa i-am zis in fiecare zi, in ultimii 3 ani, când plecam de acasă.
Ca idee obiceiul pupatului nu e prezent în toate zonele. La nicio înmormântare din zona SM-MM la care am fost nu s-a practicat.
Știu că toți am fost surprinși acum vrei 20 de ani când rudele din Suceava au atins, sărutat mortul.
Și din câte am observat a cam dispărut și obiceiul sicriului deschis. Se deschide separat pentru rudele care cer sau la finalul priveghiului/înmormântării după ce iese lumea și rămân cei curioși.
Nu pot să-mi imaginez cum ar fi să trăiești așa ceva. Și apoi, un proces să nu-l poată duce tuturor celor care au semnat certificatul de deces.
Eu am trăit situația oarecum contrară. Mama avea câteva feluri de cancer. Cu vreo lună și jumătate înainte de a muri, eram cu ea la medic, iar în lumina aia de neon și de iarnă chipul ei nu mai era al ei. Era o mască. Atunci am știut, atunci am simțit, atunci am abandonat orice speranță, de care mă agățasem în pofida tuturor scrisorilor medicale. Atunci am știut. Atunci s-a întors clepsidra.
Sicriul închis și o poza ( de când era viu, of course) a decedatului/decedatei pe sicriu. Parerea mea ca e cea mai decenta alegere atât pentru mort cât și pentru familie și cei care vin sa ii aducă un ultim omagiu.
Noi așa mă făcut la mama, pentru simplul fapt că a fost incinerată (dorința ei) și regula este ca sicriul sa fie închis, și nu oricum, ci în prezența unui reprezentant al poliției care certifică că persoana din sicriu e cine trebuie și abia apoi sigilează. Bine, mama a murit la spital și poate au alte reguli, dar in Franța în general se „lucrează” cu profesioniști și cred că și la casele mortuare tot așa se procedează. Sunt intru totul de acord, la ce atâta expunere? Acuma na, tradițiile sunt tradiții, și poate pe undeva pe vremuri se păstrau deschise sicriele tocmai pentru cazuri ca asta.
Probabil aș fi urlat, tare.
Apoi îmi place să cred că m-aș fi bucurat măcar pentru șansa unui rămas bun. Asta e chestia cea mai nașpa care mă „roade”. Că nu am avut șansa unui „la revedere” cinstit cu tata. De Crăciun, născusem de câteva zile. În ajun am fost cu copiii, am văzut că parcă ceva nu ii ok, dar nu era „de murit”. În ziua de Crăciun mi-a fost rău și l-am trimis doar pe soț cu copilul mare. A doua zi de Crăciun ajung iar internată în spital. El avea programare în 28 la medic. Nu a apucat nici să mai iasă din bloc. Efectiv nu îmi pot scoate din cap apelul ăla, fața, vocea soră-mii. Mă panichează un apel prea lung fără răspuns acuma.
Îs aproape 6 luni și aștept în continuare un semn, ceva care să închidă ciclul. M-am gândit de mai multe ori că dacă ar bate la ușă și ar fi acolo l-aș chema în casă. Să povestim și noi ca oamenii cum nu am povestit de mult, să facă o poză cu asta mic pe care abia l-a văzut de 2-3 ori și i-a fost frică să îl ia așa mic în brațe.
Ciudat a fost că după ce-a murit l-am visat pe un unchi mort de ceva timp. În vis știam ca unchiul e mort și îl tot întrebam: Tu știi că a murit tati?
Mihai, batrana a murit si a doua oara. Ieri. De data asta pe bune…
Acum zic aia de la spital ca ii fac autopsia. Probabil ca sa se asigure ca ramane asa… Ce banc idiot! :)))
Chiar că..
Banc mai idiot (și e dat ca adevărat, cică a fost în instanță pe bune):
– Și, sunteți sigur că era mort?
Martorul (medic legist):
– Păi, acum da, că i-am făcut autopsia.
Cand eram mic nu suportam cortegiile cu fanfara. Ma speriau maxim. Tot cand eram mic, daca vedeam pe cineva in cosciug, nu mai dormeam 2-3 zile pentru ca tot imi aparea imaginea in minte. O vreme n-am mai avut treaba cu persoane decedate, priveghi, etc pana in anno domini 2014 cand a murit bunicul. M-am dus cu tata sa-l ridicam de la morga ( a murit in spital ) si cand mi-a zis tata sa-l punem in cosciug pentru ca nu-l ajuta nimeni, mi s-au taiat ambele picioare. Dar, ca un facut, de atunci nu mai am nicio treaba. Am fost la priveghi si inmormantari si n-am mai avut nicio problema ..
Corespondam mai demult cu un scoțian și i-am povestit istoria cu ăia din același sat, care își privegheaseră … cum să zic, greșit, morții lor, în sensul că se încurcaseră morții între ei la „livrare”. Greșeala a fost reparată ulterior, din câte s-a scris în ziare. Scoțianul, care avea un umor ascuțit și făcuse ceva armie în tinerețe, m-a felicitat pentru banc, la care râsese în draci. La al doilea mesaj, când i-am explicat că e de-adevăratelea totul , m-a întrebat în următoarele emailuri unde vine exact țara mea, despre care nu știa decât de Dracula și de mine, că vrea să vină neaparat să o viziteze! E drept că și eu plusasem mândru-patriotic cu povestea ăluia care voia să se spânzure (tot din ziare citită), se rupea creanga și pe chestia asta primește amendă pentru tulburarea ordinii publice…
A murit de-a binelea acum!
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-65942430