Cam peste o lună așa va începe jelania românilor în legătură cu prețurile de pe litoralul românesc. Jelanie care are trei teme principale: ce scumpe sunt cazările, ce prețuri nesimțite au restaurantele și calitatea serviciilor este la pământ.
Eventual, ca să fie balul bal, se va viraliza și o notă de plată de la vreo cârciumă, pentru că, nu-i așa, e greu să citești prețurile din meniu înainte să comanzi.
E mult mai ușor să te scandalizezi după ce vine nota și să te dai cu curul de pământ pe interneți pe motiv c-ai dat 68 de lei pe porția de hamsii cu mujdei. Că puteai să te ridici de la masă și să pleci, din secunda în care ai văzut prețurile, nu mai zice nimeni.
Convingerea mea personală este că toate astea se întâmplă pentru că au existat ăia 50 de ani de comunism în această țară. Ani în care mersul vara, la mare, era una dintre singurele bucurii ale românilor.
Prin urmare, oamenii continuă să meargă an de an pe litoralul românesc, pentru că așa au apucat ei de pe vremea cealaltă, atunci când aproape oricine își permitea să meargă la mare. Și nu numai că își permitea aproape oricine, dar de multe ori nu găseai cazare decât cu pile. Iar odată cazarea rezolvată, cu mâncarea nu era problemă, că oricum ți-o aduceai de acasă.
Doar că de atunci au trecut peste 30 de ani. Ani în care pe litoralul românesc nu s-a schimbat mare lucru din punct de vedere al infrastructurii, dar, cu toate astea, oamenii continuă să meargă în fiecare vară.
Și-atunci concluzia logică vine de la sine: prețurile și calitatea serviciilor de pe litoralul românesc sunt exact cele care trebuie să fie la ora asta. Pentru că, șoc și groază, pe ambele le dictează piața, adică turiștii, adică cei care plătesc.
Dacă un restaurant consideră că trebuie să vândă ciorba de legume cu 73 de lei porția, să fiți convinși că prețul ăla a fost pus pentru există suficienți clienți care să dea banii ăștia pe un bol de ciorbă.
Dacă managementul unui hotel (construit pe vremea când România construia de zor socialismul) consideră că tariful pentru o cameră trebuie să fie 583 de lei pe noapte, asta se întâmplă pentru că hotelul ăla are grad de ocupare de peste 85% chiar și la prețurile astea.
Dacă serviciile sunt atât de proaste încât te întorci cu nervii franjuri din concediu, asta se întâmplă pentru că, deși știai c-o să ai parte de servicii execrabile, ai ales să plătești pentru ele.
Atât de simplu, la asta se reduce tot: la cerere și ofertă. Atâta vreme cât cererea va fi mult mai mare decât oferta, lucrurile vor continua exact cum sunt acum.
De ce, de ce s-ar schimba ceva atâta vreme cât vară de vară pe litoralul românesc e plin, indiferent cât de mari sunt prețurile și cât de mizerabile sunt serviciile?
Așa este, în general, pe litoralul românesc găsești servicii proaste la prețuri „imbatabile”. Tocmai de aceea am ales sa nu mai fiu părtaș / sponsor la mizeria asta și în fiecare an merg în alte țări! Merg acolo unde recepționerii nu-s plictisiți, ospătarii nu sunt obraznici și unde primești ceea ce te aștepti să primești pentru ce și cât plătești.
Comentariu beton!80
Amin.
Sunt vreo 20 de ani de când am decis că nu sunt suficient de bogat să-mi permit să sparg banii la Marea Neagră.
Ce nu am reușit să înțeleg niciodată sunt oamenii care trăiesc prin alte țări și vara se duc in România la mare.
Comentariu beton!33
@Dragoș, ăștia-s Maricica măritată cu lordul englez: „mi-e dor de-o p.lă ca de mama…”
Comentariu beton!30
@costicăm 🤣🤣🤣🤣🤣
Foarte bine sintetizat, exact așa e: unde e cerere, oferta se duce în sus. Cât de sus? Cât e prostia de mare 🤦♀️
Și nu ma refer la cei care au vouchere de 1500 de lei cu care reușesc să ducă o dată pe an copilul la mare. Nu aceia fac prețurile
Comentariu beton!32
Ca să nu mai spun cum îi tratează horeca pe cei cu vouchere de vacanța, de parcă sunt leproși, de parcă ăia nu sunt tot bani.
Da, sunt săracii ăia de pe urma cărora scot mulți bani în final😐
Comentariu beton!23
peste granita, la Bulgari , este mult mai bine. si totusi nu se duc. am prieteni care se duc la noi pe litoral desi, asa cum zici, stiu ca o sa fie dezastru. ii intreb: da ce nu mergeti in Blulgaria. Nu, ca ne este groaza, ca nu ne place ( serios?) , ca este departe ( alt serios?), ca au auzit ei ca nu este fain in Bg. Ma gandesc ca totusi este un lucru bun ca lumea nu merge in Bg sau mai departe, ca altfel ar fi ghiolbanie si preturi mari si acolo, nu de alta , dar ar exporta modelul de pe litoralul romanesc.
Comentariu beton!32
De la Vama Veche până la Kavarna faci fix 40 de minute. Iar la Kavarna te simți mai bine decât aproape oriunde pe litoralul românesc. La jumătate de preț.
Am fost anul trecut într-un hotel de 5 stele la bulgari…damn! Dar da, e fix povestea cu vulpea și strugurii
Comentariu beton!19
În Bulgaria ți se poate fura mașina 😀
Comentariu beton!18
aoleu! zici să dorm în dubă?
Comentariu beton!18
Se simt bine la noi. 😀 Multi vor sa socializeze. La Mamaia sigur gasesti langa tine pe cearsaf un bortos si o burtoasa 🙂 ce beau bere si sparg seminte cu care sa vorbesti despre vreme, preturi mari, politica, Ilinca Vandici, drumuri proaste, etc. Copiii gasesc alti copii mai user sa se joace. La bulgari gasesti romani dar sunt aia care vin pt liniste si care nu au chef de taclale.
Comentariu beton!28
@Bertha – Stii TU personal pe cineva cu masina furata sau ai mai auzit de chestia asta in ultimii 10 ani?
Legende urbane ca si mizeria ca in Covasna ramai nemancata ca nu stii maghiara!
La mare e frumos că vezi țâțe gratis! Cred că de asta vin rumânii. Și în timp ce le vezi, bei si o bere la 25 de lei.
Comentariu beton!24
Si buci, vorba cuiva.
Comentariu beton!15
oarecum degeaba, ca alea sunt majoritatea increzute si materialiste
Ce e corect, e corect!
Anul asta merg pentru prima data in Grecia la mare. Am fost efectiv socata cand am vazut cazari super ok la 50 de euro pe noapte.
Comentariu beton!13
Nu e o lună de când am fost la Atena. Am fost cazați în centru și tot acolo am descoperit o tavernă mega-șmecheră unde mâncam toți patru cu 50‐60 de euro. Cu tot cu băuturi. Iar când zic despre mâncare, well, nu vrei să știi cam cât de multă era. În București, cu banii ăștia mănânci în patru la mecdonalds și cam atât.
@MV, și cred că v-ați și săturat? Vorbesc serios! Nu mai demult decât săptămâna trecută am fost invitat la un restaurant (Aperto), pentru un eveniment, în Mall Vitan. Șase persoane am mâncat câte un fel de mâncare (io am luat o pizza) s-a consumat 3 sticle de vin și 3 cocktail-uri. Suma totală 1400 de lei(cam 170 de persoană). Am rupt frigiderul când am ajuns acasă, eram mort de foame. Nici nu vreau să mă gândesc ce va fi pe litoral sezonul ăsta!
Comentariu beton!25
@Anel, nu că ne-am săturat, nu ne puteam mișca.
@MV, A, am uitat, s-au mai luat și 3 deserturi, da’ totuși…
Apropos de ce spune @Anel: m-a mâncat unde nu bate soarele să merg să mănânc în centrul vechi. Am căutat un loc unde să nu trebuiască să-mi las și izmenele (vorba lui taică-meu). Am găsit un stabiliment libanez unde am dat 93 de lei pe un soi de salată de vinete cu humus și ceva legume și o limonadă la 250 ml. Deh, prostia se plătește. Și dacă sunt destui proști..
Comentariu beton!18
@ametist: 93 lei???
Măcar ți-o adus-o un gigolo? Ți-o făcut masaj, după? Te-o dus acasă cu covoru’ fermecat? 🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!29
poveștile astea îmi aduc aminte de bucurești, acu’ vreo 10-12 ani, la un restaurant pe malu’ herăstrăului, unde am văzut-o pe doamna din „despre oameni și melci” comandînd „o felie de pepene roșu, te rog”; n-am să dau numele stabilimentului, da’ era casa di unu’ care s-a luptat cu Goliat (wink-wink), și unde am ajuns o gașcă de vreo 12-14 oameni, la recomandarea unui (băga-l-aș în mă-sa!!!) italian; nota de plată a fost astronomică (actualizat, ar fi un golf V, 200.000 km, full fără pele), singurii care au mîncat ceva au fost cei 2 colegi localnici (au comandat, sub priviri dezaprobatoare, pizza?!); țin minte că nu aveau Evian (am vrut să fac pe șmecherul, da’ băieții aveau școală de golani, nu glumă);
la urmă, unul dintre cei 2 multimilionari de la masă, un milanez care ar fi putut cumpăra restaurantul cu tot cu personal, pe viață, i-a zis șefului meu:
– mîine seară ai altă speluncă în program sau vă scot eu la cină?
Comentariu beton!20
@costicămusulmanu🤣🤣🤣🤣🤣. Știu, atunci nu era de tăvălit, da’ acum da.
Inca nu le-ai vazut pe „viu”. Internetzii sunt inselatori.
Bine, glumeam. 😀
Îmi aduc aminte de plânsetele din pandemie “dar vai, dar Horeca trebuie susținută”. Rasă din temelii ar fi trebuit să fie, nu susținută.
Comentariu beton!47
Răspunsul unui mic patron de pensiune+ beach bar+ bucata de plaja in stațiune mai slab cotata despre 2020-2021 : cei mai buni ani ever!
Comentariu beton!14
Aoleu, muică. Horeca rasă din temelii? Și ce facem cu cumetriile alea mari și grase? O să ceară toți pensii speciale, vai și amar de capul nost’. 😂🤣😂
De multi ani nu mai merg pe litoralul romanesc. Pentru sejururi scurte, merg la bulgari, pentru cele mai lungi , unde vad cu ochii.
Simplu, cerere si oferta.
Comentariu beton!21
Lasa sa fie acolo poporul, nu in Bg. Cum ar fi sa fie contaminat tot litoralul de manele, ca te duci in ro, la bg sau la nisa?
Macar asa stii unde sa NU meri daca vrei liniste si pace.
Si sa-ti spun un secret: cei ce se-aseamana se-aduna 😁 de-asta sint toti acolo, pe 57 de km de litoral romanesc. E ca si imbulzeala de sfirsit de an pe valea prahovei.
NU NE VINDEM TARA! 🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!34
Exact! Același lucru cred și eu. Dar an de an mă minunez cât sunt de proști, de ce nu evoluează deloc? Știu unde se duc și cu toate astea nu renunță la varianta asta. Pentru aceiași bani e mai bine de 10 ori la Bulgari! Am auzit eu că la Bulgari e nu știu cum… Dar încearcă și apoi faci comparație.
D-aia prefer io Croația și Italia.
Să meargă pe litoralu’ românesc cine vrea, că io bistoș nu.
Comentariu beton!28
Serif, de unde locuiesti tu ar fi oricum dementa totala sa mergi in Romania cand ai Croatia si Italia la 5-6 ore de mers pe autostrada.
@Stefan, dar poate vrea să ajute horeca. 😁
@Stefan: dacă pornesc d-acasă la ora 7, la ora 14-s pe plajă, sătul de bălacit-n apă și mâncat bine. 😀
@MV: 😀 😀 😀
Vezi să nu. Să se descurce cum poate. 😀
@Stefan, pe litoralul românesc vin bogatzî, John, săraq fiind, se duce la croatzî:))
Comentariu beton!14
@Anel: șșșșșșșt. 🤫🤫🤫🤐🤐🤐
Nu da din casă. 🤣🤣🤣
@JT😄😄😄
Vreau și eu niște recomandări de Italia. Că am rămas un pic cu sechele după o tură de Veneția și Lido în 2007.
@Ana: io am fost la Sabbia d’Oro în Italia și la Omiș în Croația.
Mulțam. În Croația am fost în Krka, a fost ok. Anul ăsta încercăm Italia zona Rimini, am ceva emoții.
@Ana aha, Rimini. Mi-a adus aminte de ce citisem despre playboy-ul local (9 copii cu tot atâtea femei diferite) Maurizio Zanfanti, zis Zanza. Din păcate a răposat de ani buni, era atracția plajei. E liniște acum.
@AleBlaga, 😂 ce tare-i asta 😂 pasarea, mihai viteazu… 😂😂😂
Cred că sunt foarte mulți cei care nici măcar nu se gândesc că ar putea merge cu mașina sau cu trenul în altă țară. Cum să facem noi asta? Iar dacă măcar unul din familie e bugetar, atunci lucrurile sunt rezolvate călduț și convenabil cu voucherele de vacanță.
Probabil nici nu realizează că se poate și altfel, dacă n-au ieșit niciodată din țară și n-au văzut altceva.
Eu nu cred că cineva care a fost măcar o dată în altă țară la mare mai merge apoi să-și facă vacanța la noi la mare. Și nu vorbesc de excepții, că te duci o dată, o zi la mare, vorbesc de vacanțe.
Comentariu beton!20
Corect, cred că la unii e și teama de a călători în altă țară. Problemă care tot din comunism ni se trage.
Comentariu beton!20
@Bertha: ăia-s dobitoci oricum, indiferent de regim.
Cu vouchere de vacanta se poate merge si la Bulgari. Prin agentie de voiaj.
Am fost noi anul trecut pa Topola Sky…. intr-un mega apartament, cu terasa de te plictiseai de la un capat la altul.
2 adulti si un copil ultra all..2300 lei o sapt.
Cu vouchere.
La noi, pe Valea Prahovei, 1500 lei de vineri pana duminica.
Comentariu beton!13
@Miki, vreau detalii, please! Mulţumesc!
opa, daca se poate vreau si eu detalii. Multumesc!
@Ligia si @Filipa
M-am uitat pe booking pt un hotel care sa fie ok pt noi, cu mese incluse, aquapark in apropiere, etc.
Mi-am facut o idee… dar am intrat si intr-o agentie sa vad care ar fi oferta.
Si doamna de acolo a fost super draguta…. dupa ce ca mi-a facut o oferta mai buna decat ce gasisem eu, ea a venit cu ideea voucherelor.
Am achitat cu cardul turist un voucher in agentie.
A doua zi m-am dus cu voucherul cumparat si am achitat sejurul la bulgari. Cred ca am mai dat in plus 200 lei- 300, nu stiu sigur ca voucherul agntiei nu acoperea toata suma.
Si gata.
Va dati seama ca am mai povestit si altora sa ii fac un bine…
Si mi-a mai zis ca daca iti expira bonurile de vacanta, de exemplu in iulie, dar nu ai planificata nici o plecare poti beneficia de ele si dupa expirare, cumva…
Te duci cu acel card in perioada de valabilitate, de ex in iunie, cumperi din agentie un voucher valabil 6 luni/ 1 an si apoi cand vrei sa pleci, faci rezervarea prin agentie.
Asa ca hai, spor la cheltuit bani la bulgari 😉 !
Comentariu beton!16
Miki, un apartament la Topola Skies cu all inclusive, 3 pers, pe o saptamana era de vreo 3 ori mai mult anul trecut in sezon. Acum se duce spre 8-9000 lei ba chiar 12.000 daca vrei anulare gratuita. La banii astia TS nu merita.
@pvladc
N-am zis nicaieri ca era sezon.Dar da, era la inceputul lui iunie.
Ideea principala fost despre vouchere si cum le putem folosi si pt sejur la vecini
@Miki: ilegal sa folositi voucherele de vacanta pentru plata serviciilor turistice in alte tari. Sunt agentii de turism care au facut asta si acum raspund penal. Cred ca si cei care erau titularii. Interesati-va, nu mai platiti cu tichetele de vacanta, altfel riscati un dosar penal.
De ce te-ai duce unde sunt preturi mari si servicii proaste, este un aspect al problemei. Eu ce nu pot sa pricep nicicum este de ce te-ai duce undeva unde sunt mii de oameni, asa ca-n poza, indiferent de preturi… 🙃
@Tavi. Ei și tu acuma, păi unde mai poți să-i silești pe alții să-ți miroasă bășinile, să se uite în gura ta când înfuleci plescăind cu poftă și să-ți asculte manelele preferate? Rar să găsești locuri unde poți sa îți etalezi educația de dac liber și emancipat în toată splendoarea ei…..Zău așa! 🤣😂🤣
Comentariu beton!14
@Seladon, mde, ai si tu dreptate… uite cum se „distreaza ” lumea…
https://www.youtube.com/watch?v=Vs4X-7eP0nM
@tavi, ai tu dreptate!!! unde mai gasesti asa spectacol gratis?
@Anca, ba si tu ai dreptate, ca daca tot e gratis n-ai pretentii… 😂
Ma uitam acu’ la:
https://www.moulinrouge.fr/en/offres/dinner-show/dinner-and-show-7pm/
Parca peste tot o ia lumea razna cu preturile. Acu’ doi ani, am platit 75/pers, acu e 225/pers minim… 🙃
@tavi, pai ce valoare mai are euro? Deh, fetele au obraz subtire, cu cheltuiala se tine 😁
Dar alta distractie nu ai gasit in Paris? Un muzeu, un teatru, o muzica de camera… nu ca ar fi musai mult mai ieftine, dar macar nu ai fi turistul cu pene de jumulit. 🤯
@Anca, ba am gasit de toate, dar muream de curiozitate sa vad si asta si sincer am ramas un pic dezamagit, daa no.😉
In ultimii 7 ani, am fost de 2-3 ori pe an la Paris si parca n-am vazut nimic. Mai am un milion de curiozitati… 😁
Eu merg de ani de zile la 2 mai, e adevarat ca e la moka. Bag un kaufland baban la mangalia, ma gospodaresc acolo. Vin sambata, plec sambata. Ca alta „placere” e autostrada duminica sau vinerea cand ies „reisării” la drum. Cam asa sprijin turismul de acolo.
Altfel, da, plec in Grecia, unde ma costa de ma c.ac pe mine dar si stau 10 zile si colind tavernele, ca unde stam nu e cu mancare.
Sunt convins ca in iulie-august o sa vedem celebrele reportaje cu aglomeratia de acolo si eternele raspunsuri: e scump, dar ce sa facem?
Comentariu beton!12
„E scump, dar ce sa facem?” va fi leitmotivul spus de un nene la 65 de ani, cu ochelari „Top Gun” și pălărie de paie „Mamaia ’84”, frecindu-se pe burta aia de bere la pet, la care a lucrat 30 de ani.
Comentariu beton!14
Până acum vreo 3-4 ai, aveam prieteni care foloseau scuza că sunt prea scumpe pașapoartele pentru copii și expiră repede și costă cât cazarea … acum chiar nu mai au scuza asta dar tot la Eforie Sud merg!!! În Nord mai găsești cazări și locații faine dar în Sud??
Am facut turul Romaniei cam de trei ori (platit de noi), dar pe litoral am o regula – ma duc numai cu vouchere ramase de la ai mei, si atunci din an in Paste.
Daca calitatea serviciilor in aceasta tara sta in alte regiuni, acolo voi sustine si turismul din banii mei.
De 500 lei/noapte ma pot duce in Sighisoara la Casa Savri, ori la Casa din Vale Breb, ori oriunde altundeva misto. Daca tin neaparat sa ma bronzez, mai bag niste benzina si ajung in Istria, Balaton, Parga, mai ziceti voi…
Părerea mea e că le plac condițiile și atmosfera. La fel și să se plângă.
E un pachet tradițional estival.
Comentariu beton!26
Păi cum să meargă în alte țări la mare? Acoloșa nu poți sparge semințe pe plajă și să arunci cojile în nisip, nu poți arunca nici mucurile, nu poți veni pe plajă cu tot neamul și să te întinzi cu cearceaful și cortul și lăzile frigorifice pe 500mp. Eventual și cu boxa de acasă ca să asculți manelele preferate. Acoloșa nu poți să cumperi de pe plajă un porumb fiert la copil, un covrig, un pufuleț.😁
Comentariu beton!36
Aia 50 de ani de comunism au fost de fapt doar vreo 25. Litoralul romanesc pentru proletarul român a apărut cam prin ’65, mkay, cam atunci au fost construite hotelurile alea comuniste, care (fun fact) erau identice constructiv cu cele din Bulgaria, același proiect standard comunist, venit de la răsărit. Găsim pe YouTube acele mici clipuri de arhivă TVR cu reclame firave la litoralul romanesc de prin 1964, făcute pentru străini, că pe atunci se încerca atragerea vesticilor in Romania, ca alternativă ieftină la Grecia. Îmi place să revăd seria „Brigada diverse” cu monștrii sacri Dem, Jean și Puiu, fie-le țarina ușoară. Ei bine, exista o scenă de început pe litoral in „BD la munte și la mare”, ultimul din serie, in care Jean și Puiu merg pe plajă la Mamaia si sunt filmați de departe și de sus, de pe balconul unui hotel, cu camera cu obiectiv cu focala mare. Efectiv era viermuială, făceau slalom printre cearșafuri. Amintirile mele așa sunt, nu puteai sa mergi pe plajă atunci, pentru că românii erau de la bun început tembeli, își așezau absolut fractal cearșaful, fără vreo logică ce ar fi putut permite deplasarea pe niște poteci. In fundal cintă Margareta Pislaru melodia „Pe Marea Neagra”.
Cineva definea raportul cerere-oferta cam așa: prețul unui produs sau serviciu este prețul maxim plătibil de un număr suficient de mare de clienti pentru a tine afacerea în funcțiune. Exista suficient de mulți clienți ce cumpără cireșe cu 100-250 lei kg. Exista suficient de multi clienți ce plătesc 700-800 lei pe camera la Mamaia. Am cunoștințe, foști colegi de serviciu, ce mă invită să ne mai vedem și noi după atîta ani, așa un weekend la mare, îmi spun că stau la nu știu ce fitosenie cu 700-1000 lei camera și de fiecare data le spun că dacă au timp, ne putem vedea în Thasos sau Samothraki, dar sa fie punctuali la feribotul de Samothraki, că e mai rar.
Îmi plăcea Marea Neagră pînă am ieșit din țară. A fist și este un risc ocupational, ești optimist că nu ți se întâmplă tocmai ție, pina ți se întimplă. Am renunțat la acest optimism in urma cu ceva ani, după un concediu prin Valencia și Malaga, cînd am decis sa duc și copilul la mare 5 zile, era încă mic de plimbat cu avionul. Așa că după ce stătusem într-un hotel pe la Malaga într-o rezervație naturală (nu știu cum dădusem de acel hotel pe booking) și plătisem 62 euro, am stat cinci zile tot cu 62 euro pe noapte la un hotel cu nume de piatră prețioasă lîngă cele ale armatei, poliției și Sri. Cu bonuri de masă pe cartoanașe, înțelegeți, ca în ’84. Ca să fie nostalgia completă, aveam in cameră pe mocheta aia din plastic multicolor o urmă de reșou din ăla de 500w rotund, cu cadru metalic, rămasă din ’84. Hotelul era pe booking.com.
Va las cu nostalgia.
https://youtu.be/r_pGmd2axcY
Comentariu beton!22
În alte țări nu merg voucherele de vacanță.
Asta se aplica si ălora care se duc la ski, iarna, numai la Sinaia si Poiana Brașov. Întâi se plâng, every fucking weekend, de mersul bara la bara pe DN1. Pe urma, se plâng de cozile interminabile la teleski. Si, evident, se plâng de preturi.
Si numai din cauza balantei cerere-oferta.
Comentariu beton!12
Perfect descris, eu dupa o vizita pe litoralul romanesc in urma cu 16-17 ani cred am decis sa nu ma mai intorc acolo, pana cuma am reusit sa nu ajung , nu sunt prea atras de mare poate si prin prisma faptului ca unde muncesc am plajele oceanului la 15-20 de min de unde stau, si nu suntem genul de stat 7 zile intr-un loc, maxim 3 si valea.
Filonul masochist din vâna națională nu se va dezminți nici anul ăsta. Probabil că dacă oamenii, printr-o minune providențială, ar da de servicii bune pe litoralul românesc ar lua-o la fugă. Păi chiar așa, litoralul ar fi de nerecunoscut fără mizerie, mitocănie și prețuri colosale. Mvaai, se poate să strici o tradiție așa veche? E al nostru și ne mândrim că ne bulucim aici, între alții ca noi.
Comentariu beton!14
Am facut turul Romaniei cam de trei ori (platit de noi), dar pe litoral am o regula – ma duc numai cu vouchere ramase de la ai mei, si atunci din an in Paste.
Daca calitatea serviciilor in aceasta tara sta in alte regiuni, acolo voi sustine si turismul din banii mei.
De 500 lei/noapte ma pot duce in Sighisoara la Casa Savri, ori la Casa din Vale Breb, ori oriunde altundeva misto. Daca tin neaparat sa ma bronzez, mai bag niste benzina si ajung in Istria, Balaton, Parga, mai ziceti voi…
Mie imi place la mare la noi , dar exclusiv in 2 locatii Navodari & Vama – restul din pacate arata dezolant sau e prea mare balciul . In Navodari pt ca e ok un week-end de plimbarica , aceeasi cazare de aproape 10 ani unde a fost de fiecare data curat, mic-dejun inlcus, bonus un restaurant cu preparate excelente . Daca vrem seara sa ne plimbam mai avem un restaurant de back-up . Plaja e ingrijita , gasesti toalete cu apa curenta si sapun – pacat ca in ultimii ani s-a construit fff mult si s-a cam dus poezia .
M-am amuzat cum ai descris partea cu cerere si oferta pt ca am un exemplu de prieteni care exact asa sunt : stabiliti in alta tara de multi ani vin cate o luna prin Romania si au ales in 2021 un hotel din Mangalia ceva all inclusive care a fost nasol , mancarea horror in fine nu le-a placut deloc , au fost foarte dezamagiti si suparati. Anul urmator ce au ales ? Da fix acelasi loc , am incercat sa le recomandam si altceva cum nu au vrut ,ca domne’ au auzit ei ca esti tepuit la mare (ironic) s-au dus tot la mizeria aia de hotel si noi in Vama . Bineineteles ca si in 2022 a fost la fel de rau , probleme cu burta de la mancare tot ce trebuie dar cum ne-am intalnit cu ei le-am aratat ce cazare ok gasesti in Vama si cat de bine poti sa mananci daca alegi cu putina atentie localurile iar la intoarcere spre Buc am oprit in Navodari la cazarea noastra preferata sa mancam – la final el avea lacrimi in ochi , nu ii venea sa creada ce diferenta de servicii si mancare. Maybe just maybe anul asta o sa aleaga altceva …dar nu sunt 100 % sigura 😀
Comentariu beton!21
Voucherele nu au venit decât să adancească proastele servicii oferite: dacă știi că oricum primești pomană (că nu pot pleca în afară) de ce să te mai chinui să investești, să faci îmbunătățiri, să oferi servicii de calitate.
Nu îmi amintesc de când nu am mai fost la noi mare, și da, mi se pare trist.
Comentariu beton!15
Eu am fost ultima data pe litoralul romanesc cand avea fiul cel mare 5 ani si am plecat cu un virus numit gura mana picior pentru care sm stat internata la Babes 10 zile.Nu mergeam afara pentru ca fostul nu dorea sa mergem la Bulgari sau in Grecia ca “ e copilul prea mic” si drumul prea lung. Doi ani mai tarziu s-a terminat casnicia si dusul meu la mare in Ro. Am plecat unde am vazut cu ochii cu copiii si nu a fost greu deloc cu un copil mic si unul un pic mai mare. Ne-am relaxat si simtit foarte bine fie ca fost Italia, Grecia, Croatia sau Turcia. Am invatat sa calatoresc singura cu ei pentru ca refuz,pe banii mei,sa platesc servicii de kkt si sa caut ca bezmetica un loc decent sa hranesc copiii si de unde sa nu plec cu ceva virusuri, burticarai etc.
Comentariu beton!35
Chiar atât de plin e? Am fost și eu anul trecut, în iulie, în concediu. De curiozitate, nu fusesem la mare în țară din copilărie și am vrut să văd cum mai e. Cel mai urât concediu, mâncare proastă și scumpă, chiar mi s-a făcut rău de la fructele de mare de la un restaurant în Mamaia. Plus că era pustiu în plin sezon. Ca un oraș părăsit. În țară la mare nu voi mai merge. Am dres situația cu București, centrul vechi e preferatul meu.
Centrul vechi? Adică locul ăla unde orice s-ar înâmpla n-ai nicio șansă să scapi, că nu intra nicio mașină de pompieri printre mese, iar locațiile cad pe tine? Mhmm…ok. Poate totuși nu
Culmea, ori de câte ori am fost prin București să mă plimb prin centrul vechi, nu mi s-a intamplat să cadă vreo clădire pe mine. Oi fi fost eu norocoasă?!? Mie, Bucureștiul mi se pare frumos de vizitat. Mă fascinează.
Nu norocoasă, doar optimistă. E f fain Bucureștiul…când e toată lumea la mare și te poți bucura de el 🙂
aici nu sunt deacord. sunt 2 aspecte care mentin starea de rahat din turismul romanesc.
1. autoritatile care nu stiu sa munceasca, stiu doar sa faca cate un hei rup pe sezon si in rest sa ia spagi si alte beneficii. da, vorbesc de ANPC care se duce si gaseste toate mortaciunile, se da la stiri si pe urma o freaca tot sezonul. ar trebuii sa dea amenzi pana le cad mainile.
2. vestitele vouchere de vacanta. o mica pomana data de stat pentru amaratii aia de bugetari care nu pot strange bani de vacanta, ca restul prostilor. eu am discutat cu multi bugetari si impresia a ramas aceeasi. acele vouchere nu sunt privite ca fiind bani, unii din ei chiar le-au lasat sa expire ca nu au avut timp sa plece in vacanta. la fel cum se intampla cu orice chestie populista, piata s-a adapta. a crescut preturile pentru ca oricum bugetarii n-au de ales decat sa piarda voucherele sau sa le cheltuie pe conditii proaste.
@zz: pe scurt, stat de căcat, turism de căcat.
🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!16
Nu doar pe litoral…aseară povesteam cu cineva despre o locație apropiata de București (Prahova) și am făcut o selecție pe booking pentru noi – 2 adulți și 3 copii – 2 nopți cu mic dejun 5200 lei ?!! 😡 De curând fix atât am platit pe o croaziera de 7 zile in Marea Nordului – pot trimite dovezi 😂Cabina cu balcon, all inclusive. Ok, era promo, sunt și costuri adiacente in situațiile acestea, dar totuși….
Comentariu beton!13
Nu am mai fost pe litoralul neaoș din 2003. Nu-mi pare rău. Grecia, Turcia, Spania, Egipt.. altă viață! Condiții de cazare excelente, mâncare delicioasă și variată, plaje curate..de ce să vin la mizerie și haos?
Am primit și eu celebrele vouchere. Le-am dat părinților mei să meargă într-un circuit senior voyage, anul trecut au fost în Apuseni, anul acesta vor merge în Deltă.
Comentariu beton!12
Eu vad situatia asa: nu am o problema sa platesc preturi mari daca serviciile sunt de calitate. Imi aduci o cola pe plaja cu 80 de lei sticla? Fa o pirueta, ceva acolo, sa vad de ce platesc adaos de 2000%.
La noi in schimb litoralul e tinut in viata de bucuresteni si moldoveni, ca fac 3 ore pana la mare si aia e. Ardelenii si oltenii s-au reprofilat de mult pe Grecia, Croatia si Italia. Eu de exemplu, daca plec din Timisoara, ajung mai repede in Italia decat la Mamaia.
Plus ca merg doar pe autostrada si nu am sansa sa mor de 5 ori pe drum pana la destinatie.
Comentariu beton!23
În copilărie o fost fain să facem pe tren 12 ore până la mare, că mergeam cu trupa și era distracție 24/7. Nu ne interesa unde dormim și ce mâncăm. Important o fost s-avem un acoperiș deasupra capului și s-avem ceva de băgat la maț.
Comentariu beton!22
Exact așa!
Eu merg câte o noapte 2 la Constanța, că mă lasă trenul rapid în gară, adică nu face cinșpe ore. Dar asta iarna, primavara ,toamna când preturile încă nu-s nesimțite și nu e lume.
Nu aș merge vara la noi la mare ever! Mergeam cu ai mei la 7 ani,da, odată. Ultima dată când am fost la noi la mare vara a fost acum jumate de viață.
N-am mai fost la noi la mare de prin 2016 fix pe motivele enumerate de tine: servicii proaste, mega scump, si ce as mai adauga eu, si statiunile deplorabile. Degeaba ma duc la 4-5 stele si platesc o gramada de bani pe noapte, daca in momentul in care am pasit afara din hotel sunt sanse mari sa cad in vreo groapa, sa ma intep in picior de la cine stie ce mai arunca lumea prin nisip, sau sa fac vreo boala de piele cand ma scald in apa.
Am avut o tentativa de a mai da o sansa litoralului romanesc in 2021, in Septembrie. Aveam niste vouchere de vacanta si am zis hai sa mergem un weekend in Mamaia, e in afara sezonului, nu ne calcam in picioare si scapam si de toti cocalarii si toate pitipoancele. Cand a auzit receptionera ca vrem sa platim cu Vouchere, se uita la noi de zici ca ne trimisese vreo fundatie pentru ajutoare speciale. Cu mai mult respect ii tratase pe unii ce se decazau cand am venit noi, si care se tiganeau cu receptionera ca de ce sa plateasca consumatia din minibar, dar aia aveau cash. Hotelul nu era cu nimic mai diferit decat blocurile nou construite in Bucuresti, desi avea 4 stele nu avea nicio alta facilitate in plus (piscina, spa etc) si avea, atentie 10 (zece) locuri de parcare, la o cladire cu 7 etaje si undeva la 100 de camere. La asemenea conditii, in extra sezon, 350 de lei pe noapte cu mic dejun inclus, 600 de lei in timpul sezonului. De atunci, am ocolit si voi ocoli mereu Romania. Poate peste alti 10 ani voi mai da o sansa litoralului nostru.
Cu banii pe 4-5 nopti de cazare in Mamaia, ne-am luat pentru aceasta vara 9 nopti in Sicilia.
Noi aveam o companie de medicamente care insista sa facem o intalnire vara la Eforie la Europa, de cand s-au oprit nici c-am mai fost pe-acolo, nici nu mai stiu anul. In schimb regret ca n-am apucat sa vad Delta. Concedii la mare mai putine, am fost in Turcia, Antalia, hotel prost dar e alta poveste, multi rusi 🤮 si in Egipt in Hurghada in 2021 cand nu prea erau alternative. In rest cat mai pot umbla prefer sa vizitez orasele unde sunt congrese ca sa imbin utilul cu placutul. Zacutul pe plaja nu-i genul meu si-am zis ca l-oi face la pensie sau cand m-or lasa genunchii 😁
Simt nevoia să vă mărturisesc ceva. Eu stau la Corbu toată vara. Don’t hate me.😁
Comentariu beton!22
Ultima oara cand am facut o vacanta la noi la mare a fost in 2016. Motivele sunt exact cele enuntate in articol, si as mai adauga si starea deplorabila a statiunilor de la noi. Degeaba are hotelul facilitati (sau nu), daca in momentul in care am pasit in afara hotelului am toate sansele sa cad in vreo groapa, sa ma intep in talpi cu te miri ce se mai ascunde prin nisip, aruncate evident de conationali sau daca vreau sa ma duc in apa, ma intorc plin de alge, meduze si alte vietati.
In 2021, avand ceva vouchere de vacanta, am zis sa ii dam o sansa litoralului nostru. Am mers in Septembrie in Mamaia, un weekend iar experienta a fost tragica. Receptionera hotelului ne trata de zici ca eram adusi de vreo fundatie cu nevoie speciale cand a vazut ca vrem sa platim cu vouchere, hotelul la care am stat, desi situat in zona de fite, langa cluburi, nu avea absolut nicio facilitate in afara de cazare (piscina, spa etc) si avea doar 10 locuri de parcare. (numarate), la o cladire de 7 etaje. Dai 600 de lei pe noapte (350 in cazul nostru fiind in extra sezon), si iti lasi masina parcata pe strada, unde apuci. In rest, totul inchis, zici ca era statiune abandonata, desi era jumatatea lui Septembrie si afara inca erau 27-28 de grade.
Cu 1 luna inainte, fusesem cazati in Bulgaria la un hotel de 4 stele imens, cu parcare atat subterana cat si normala. Cred ca erau lejer 200-250 de locuri de parcare. Faceam cam 10 minute pe jos dintr-un capat in celalalt, 5 piscine de diferite adancimi, insula cu beach bar in mijloc si angajati care te intrebau din ora in ora daca esti ok si ai nevoie de ceva. Pentru 5 nopti acolo platisem echivalentul a 3 nopti la hotelul din Mamaia iar conditiile nu se compara.
Anul asta, Italia!
Comentariu beton!13
Eu efectiv turbez de nervi. Anul ăsta n-am bani de ieşit din ţară şi am zis că folosesc voucherele. Mi-am făcut n-şpe itinerarii, de la 5 nopţi la mare (deşi mi-e groază că vin cu toxiinfecţie), la un tur de 3-4 oraşe, gen plecat din Cluj-Sibiu-Sighişoara-Braşov-Bucureşti sau Odorheiu Secuiesc-Sf Gheorghe-Miercurea Ciuc. Fii serios! Trebuie să sparg o bancă. Îmi trebuie minim 1000 de euro. Am văzut că spunea cineva mai sus că ar da 600 de lei pe noapte în Sighişoara, la Casa Savri. Ei, eu nu dau. Şi nu pentru că e exagerat de scump (şi e), ci pentru că la banii ăştia mă cazez în Hallstatt. Băi, frate, e 110 euro un adult şi un copil microbuzul de la Sibiu la Bâlea cascadă! 40 de km! Anul trecut era 100 de lei un mic la Cabana Bâlea, acum bănuiesc că e dublu. Aşa că o să fac un efort şi o să ieşim totuşi din ţară. Poate numai 3-4 zile în loc de 7, dar eu refuz să-i las să belească pielea de pe mine.
Comentariu beton!18
Cu 100 de euro abia te apropii de Hallstatt. Am stat anul trecut la vreo 10 km departare cu 80 de euro.
Hallstatt e lux, nici Air BnB nu gasesti la pretul asta, ba sa mai intre si micul dejun.
Hai totusi sa facem o comparatie corecta. Peste tot s-au scumpit cazarile, dar e altceva cand locul respectiv are o poveste si un specific, plus localizare buna.
Evident ca in Sighisoara vei gasi si cazari mai ieftine, dar sunt diferente de calitate.
Chiar daca suntem in Romania, ce e bun e bun.
@Andreea, ştiu de Hallstatt. Am vrut un exemplu, a fost primul care mi-a venit în minte. Evident că e mai scump. Dar în St Wolfgang, de exemplu, găseşti şi sub 100 de euro pe noapte. Sau în alte sate din Alpii Austrieci. Am calculat cât ar costa 2 zile la Legoland în Germania, 2 zile Munchen şi 2 zile Rothenburg, ies mai ieftin decât Sibiu-Sighişoara-Braşov. Cu drum cu tot.
Anul trecut am stat 5 zile la Balvanyos, aveam vouchere de vacanta. La final am facut calculul, 5 zile, transport, mese au costat cat un city break de 4 zile in Italia 🙂
Roxana, de acord, dar asta nu anuleaza faptul ca vreau sa obtin cea mai buna experienta (din cate se poate) in Sighisoara sau in alta parte.
La fel cum un strain va da sumele respective pentru ca asta si-a dorit sa experimenteze. Daca in final ti-a placut, nu conteaza daca te-ai dus in Romania, Italia, Nigeria…
Pentru mine, Mamaia nu va fi niciodata satisfacatoare pentru ca acolo e un cumul de factori nefavorabili.
An de an scade numarul de turisti si zile petrecute la Marea Neagra. Daca nu ar fi biletele bugetatorilor ar fi dezastru total. Lumea se enerveaza pt ca trebuie sa mergi sute de km in plus pt ca desi avem 245 de km de litoral serviciile sunt extrem de proaste comparativ cu ceva decent ce e la bulgari sau greci. Asta este … nu avem marea care ne-o dorim, avem marea care o meritam ! 😀
Salut. Sincer să fiu astăzi și mâine sunt liber(mâine este ziua tatălui) așa că încă sunt treaz ca să scriu motivele pentru care români preferă litoralul românesc. Mai târziu cred ca o sa fiu prea băut așa că…De când sunt în Germania am considerat ca sunt prea sărac pentru litoralul românesc și am preferat Bulgaria și Grecia. Aș vrea să mai ajung în Spania unde este superb. În România prefer în deltă, cazanele Dunării sau la munte. Eu cred totuși ca la foarte mulți le este frică să iasă din țară. Horeca de la malul marii și de pe Valea Prahovei să supraviețuiască când o să le dau eu bani. Un concediu frumos vă doresc.
PS: Sunt la cazanele Dunării anul ăsta 😉
@Mihai, pe 10 iunie îți trimit o poză cu un cocktail, la Villa Despina. Mulțumesc pentru recomandare.
PS la PS: Am uitat să vă spun că am pus orez la înmuiat și după 10 min era ca o pastă. Aveți grijă ce gătiți.🤗
@Geo, patzasti, daca l-ai pus in acid sulfuric… 😂
@Geo: riso Scotti 9,25lei 900g. Ăla-i orez.
N-am pus orezul la înmuiat niciodată.
Nici n-am auzit de așa ceva până acum.
@JT,probabil era fasole😜
@OldJohn: 🤣🤣🤣🤣🤣
Tot ce se poate.
Tzatze la ora 7
De cand eram mica pana pe la 18 ani tata a platit anual sa mergem cu taberele la mare. Apoi am mai fost o data in 2010 cu colegii de facultate si ultima oara in familie in 2017. Si mi-am jurat atunci ca eu prea curand nu mai calc pe litoralul romanesc sau cel putin nu in Mamaia. Am participat la o loterie pe un grup de mamici si am castigat cazare in Mamaia Nord la un apartament vreme de 4 zile. Din alea 4 am mai adaugat noi cu banii nostrii inca 3 zile. Pentru ca eram gravida cu al doilea copil nu luasem neaparat in calcul concediu vara aceea dar am decis hai totusi sa mergem 7 zile la marea noastra. Nu de alta dar era pacat sa pierd castigul care era valabil pana la sfarsit de septembrie. Am plecat in perioada sf de august – inceput de septembrie deci nu era sezon final de sezon, dimpotriva – cred ca in septembrie au mai venit inca o tura cu Litoralul pentru Toti. Apartamentul a fost f ok, curat si proprietarii de treaba. Dar pe plaja: sictir din partea ospatarilor si nu numai, de parca am venit sa le cersesc de mancare nu sa le dau bani. La fiu-meu care pe atunci avea 2 ani si facea deja la olita, i-am dat la un moment dat pampersul de apa jos sa fie liber (se inrosise in lateral de la el). A venit una dintre fetele de la care inchiriasem puf-urile de stat pe plaja sa imi spuna ca ei nu incurajeaza nudismul si sa-mi imbrac copilul (!) eram wtf. Dar cainii erau bineveniti pe plaja lor sa se pise pe pufuri si eventual sa mai faca si altele. Dar copilul meu era considerat persoana non-grata desi ne-au vazut ca venim cu toate carabalacurile dupa noi (sa fim civilizati, nu?). Ma rog. Stiam de faima litoralului romanesc, aia a fost ce a pus capac pentru mine si mi-a intarit convingerea de ce nu are rost sa ma mai stresez si sa ma mai duc. Preturi mari pe orice, atitudine total neglijabila si degeaba gasesti si oameni cumsecade daca ceilalti eclipseaza totul. Pentru ce sa muncesti, sa strangi banii aia ca apoi sa mananci cacat cu lingura pe litoralul romanesc? Nu mersi…
Se plang patriotii ca vai, ce are litoralul nostru, muntii nostrii…ca nu stim decat sa calatorim doar inafara. Cred ca trebuie sa fii idiot ca si roman, dupa ce ai oportunitatea sa vezi si altceva sa te limitezi doar la Romania. Da, frumoasa frumoasa, pacat ca e populata.
Mno, din aceleași motive am ales să îmi petrec șederile la mare la vecinii din sud. Incomparabil. Sincer, nici nu mai știu cum e pe la noi pe litoral, doar din ce aud pă interneți.
Nu am mai fost pe litoralul românesc de mult timp. Era o piscina cu apă sufuroasă care l-a făcut bine pe fiu-meu și mai mergeam la ea, din nostalgie, dar s-a desființat pentru că plăteau prea mult deversatul în rețeaua de canalizare.
Șapte zile de cazare in Gran Canaria, patru persoane, a costat cam 1200 de euro. Acolo sunt permanent temperaturi acceptabile, chiar și iarna, iar Atlanticul e altceva decât M. Neagră. Venind din Norvegia prețurile nu au cum să fie decât mici.
Revenind la cei care nu pleacă să experimenteze și peste hotare, pot să spun că mama, la 82, ar pleca, dar îi e rușine că nu știe să vorbească nicio limbă străină. Presupun că sunt mulți!
Comentariu beton!12
Eu anul ăsta merg în România. De ce ? Deoarece stau în Bucovina, eu fac 5 ore doar până-n București. Si am doi copii mici, deci cu pauzele de rigoare ajung in 7 ore la mare/în deltă. Am făcut Crăciun si rev in Londra anul trecut si a fost un dezastru logistic plin de căderi nervoase. Am luat pentru concediul principal de anul ăsta 5 zile cu mic dejun la 4 stele in Dunavăț final de August cu 400€, după care Mamaia Nord încă 5 zile bloc nou cu terasă spre mare încă 450€. Ies cu tot concediul in 1300€ 4 persoane si ne hodinim si noi ca părinți.Pentru la anul o să încercăm un sudul Spaniei, am mai fost ( dar singuri, wink wink) si ne-a plăcut. Nu suntem atât de Porniți împotriva turismului românesc deoarece mare parte din experiențele pe care le-am avut au fost pozitive, dar de asemenea, cercetăm cateva zile bine locația pe care o avem in vedere, păreri ale foștilor clienți, etc inainte de a închiria, împrejurimi, ce putem face în zonă șamd. Un zece zile de Grecia mă duce cel puțin triplu la preț în momentul ăsta, deci RO it is !
Eu sunt unul dintre cei huliți că prelungesc mizeria de la noi.
Pe lângă alte zări, îmi las bani și la Mamaia. Și prin alte colțuri de țară.
Da’ nu te-a hulit nimeni. Doar am explicat de ce nu se schimbă nimic. Și vorbeam doar despre litoral, că prin țară se mai mișcă lucrurile, tocmai am fost și-am văzut.
Dar nu era vorba de tine punctual. Ci de percepția generală că cei care merg (anual) pe litoralul nostru sunt proști, habotnici, pițiponci etc. Well, ok. Nu că m-am ascuns vreodată. :ăladerâdedeel:
Bag sama că nu ați fost recent pe la comana, casa Comana ar putea lua lecții cei de pe litoral despre cum să mărească preturile ;)).
Oriunde unde merg turiști în țara asta cresc prețurile exponențial.
Singura parte din expozeu cu care nu sunt de accord e că cineva a făcut un calcul de profitabilitate și prețurile îl reflecta. Multe spelunci cu aere de restaurante Michelin dau faliment datorita preturilor și calității mâncării. Deci nu, unii nu pun preț pt că se găsește fraieri ci pentru că ei speră să găsească fraierul dar în final se frig și pun lacătul pe ușă.
În anul de grație 2007 am avut ceva activități în comun cu niște colegi de la US Army pe plaiurile dobrogene, după două săptămâni de praf înghițit prin poligoane și mâncare românească de popotă, americanii au spus că vor să ofere si ei o masă și să alegem noi locația. Zis și făcut, vorbit cu patron din zonă (resort cu pretenții din zona Jurilovca), meniu cu fripturi de vită pentru americani (pentru ei peștele de apă dulce nu e comestibil). S-a adus la masă o friptură de vacă strămoșească cu gene de vită de jug, ațoasă și uscată, de mărimea unei mâini de copil de gradiniță. Nota de plată (fără băuturi alcoolice) l-a făcut pe unul din americani să spună că ia cu el și animalele împăiate de pe pereți că sigur sunt incluse în prețul ăla. Ghici ce local e ocolit când se organizează astfel de activități de socializare internațională?
Comentariu beton!11
Eu nu am nici o vina! 😁
In Iunie am preferat 4 nopti in Grecia, plaja in zona cea mai apropiata de granita cu BG, iar in August vacanta mare in Turcia.
Daca vrea Barbosul Suprem, nici la anul nu vad litoralul romanesc 🤣
Aproape peste tot in Romania am dat de galagiosi noapte si zi la cazare. Nu conteaza cate stele avea hotelul, erau indivizi care simteau nevoia sa raga, sa urle, sa ciocane 1 ora intr-o usa de vizavi fara sa deschida sau sa raspunda cineva, sa stea de povesti pe hol (evident, behaind si hahaindu-se, nu in soapta sau alte SFuri d-astea). Copiii lor la fel ca ei. Majoritatea romanilor nu sunt asa, insa e suficient sa ai o cantitate considerabila de handicapati din astia care sa iti strice zen-ul. Rareori mi s-a intamplat asta in strainatate, si e oarecum si mai ieftin.
din pacate anul acesta sunt extrem de scumpe si biletele de avion, mai ales daca nu ai reusit sa iei din timp, asa ca vor mai veni de nevoie oameni pe litoralul romanesc
si mai sunt cei care merg pentru un weekend si pentru 2 zile accepta sa dea nitel mai mult decat ar face. Asa am fost si eu, dar am grija la unele aspecte. Cand mananc la un local mai dubiosel, las deoparte ideea de dieta si iau prajeala, ca la 240 de grade uleiul nu mai faci toxiinfectie. Te uiti pe meniu inainte, daca nu vrei pe plaja sau la hoteluri de 4 stele mai gasesti preturi rezonabile. Nu iei fructe de mare pentru ca nu ai cum sa gasesti altfel decat congelate la noi, nu merita sa le cumperi doar sa te lauzi cu gusturile fine