Citeam mai devreme că a murit fata de 14 ani care s-a înecat cu un jeleu la școală. Și m-a luat așa un fel de lehamite combinată cu ură pentru tot ce se întâmplă în țara asta.
Nimeni din școala aia nu a fost în stare măcar să încerce s-o salveze prin Manevra Heimlich. Erau niște adulți acolo, niște profesori, măcar ei ar fi trebuit să aibă la activ un curs sau ceva de unde să fi aflat cum se procedează în caz de înec cu alimente. Ți-ai găsit, nimeni n-a făcut nimic.
Nu zic, e foarte probabil să nu-ți iasă manevra, mai ales dacă n-ai mai aplicat-o nicăieri niciodată, dar măcar o încerci, poate îți reușește și salvezi pe cine ai de salvat.
Dar cum naiba s-o încerci dacă nici măcar n-ai auzit de ea? Sunt absolut convins că dacă ieși pe stradă și întrebi zece persoane ce e Manevra Heimlich, toate zece vor ridica din umeri.
Pentru că în țara asta nu interesează pe nimeni câți oameni ar putea fi salvați dacă populația ar avea noțiuni de bază despre prim-ajutor. La noi aici, dacă pățești ceva pe stradă sau într-un loc public, dacă n-ai norocul să fie un medic printre cei din jur, mori cu zile, pentru că nimeni n-are nici cea mai vagă idee cum să ajute.
Bine, asta în cazul în care ar avea cineva intenția să te ajute, pentru că de obicei lumea se ferește ca de dracu’ de oamenii care cad din picioare: „uite și la bețivul ăla, i s-a făcut rău pe stradă. Așa-i trebuie, alcoolicul naibii”. Dar și empatia se educă, să știți. Și acasă, și la școală.
În schimb, ce bine că vom avea probă de religie la bac. Cu rugăciuni și acatiste trecem noi de orice.
Te-n dinți, viață!
Apropo, sunteți destui pe aici care locuiți în alte țări. La voi învață elevii și profesorii măcar noțiuni elementare de prim-ajutor? Sau e la fel de ridicat nivelul de ignoranță și de durere-n cur?
Mihai, acum 8 ani solicitam cursuri de prim ajutor și educație sexuală, atât la ședințele cu părinții, cât și la ședințele cu comitetul școlii. Să-ți explic cum se uitau părinții la mine? Ca vaca la lemne, da. Nu mai pot de furie!
Comentariu beton!115
Da, exact! Cunosc genul acesta de priviri. Au fost și sunt ațintite și asupra mea când la fiecare opțional cer altceva, cum ar fi educație sexuala, prim ajutor, și alte d astea care, de ce nu, la ce mama naibii ne trebuie?!
Comentariu beton!37
Raspuns: Pentru ca educatia sexuala s-a interpretat gresit ca notiune! Poate ca, la mintea romanului de rand, era mai usor acceptata aceaste educatie daca i se zicea educatia pentru viata, educatia de a fi sanatoa sau mai stiu eu cum, si care sa includa pe langa informatii despre primul ajutor, de exemplu, si educatia sexuala potrivita varstei, etapei scolare.
Fiicei mele care are acum 44 de ani, i-am propus cand era in clasa a saptea sa vin la scoala intr-o ora de dirigintie sa le explic copiilor pe intelesul lor problema sexuala( eu fiind inginer de meserie). Copiii au fost incantati, diriga mi-a multumit de idee si asa, ca la etapa aceea de deschidere spre notiuni noi, am discutat si cu baietii si cu fetele, laolalta si pe rand lucruri despre care erau tare curiosi si nu le gaseau raspunsuri.
Deci se pot gasi cai de rezolvare….
Comentariu beton!56
Dar de ce ati amestecat un curs de prim ajutor cu un curs ce nu este binevenit la orice varsta si pentru toti elevii?
Ca sigur jeleul nu era periculos sexual .
Asta e mereu greseala.
Profitand de un subiect util vreti sa bagati pe gat si ce va intereseaza personal
Cursuri de prim ajutor se faceau in scoli cand eram mai prosti adics pe timpul comunismului si era OBLIGATORIU pentru ca viata oamenilir chiar conta
0
Comentariu beton!13
@Elena, neuronu’ tau confunda si acum educatia sexuala, cu vreun film porno…
Si pe vremea impuscatului, pe langa cursuri de prim ajutor, se preda „igiena”! cursuri separate pentru baieti si fete. Doamnele care propun cursurile de educatie sexuala, NU au un interes personal, pentru simplul motiv ca-si educa propriile odrasle acasa, dar empatizeaza cu miile de fetite care devin mame, la 10-14 ani! si cu niste BTS-uri de dat la toata lumea. Vai de neuronu tau si de copiii care raman fara educatie din cauza unora ca tine!
Comentariu beton!71
@Elena: tu si acum esti proasta dar na, in general scoala lucreaza cu materialul clientului !
Suntem pe primul loc in Europa (nu doar UE, toata Europa) la numarul de mame minore. Mai mult de una din 4 mame sub 18 ani e din tara noastra. Acum 2 ani eram pe locul 2, tendinta e de crestere atat a numarului cat si a procentului.
La categoria mame sub 15 ani suntem campioni pe multivers. Una din doua mame sub 15 ani din Europa e romanca !!! UNA DIN DOUA !!! LA MAI PUTIN DE 15 ANI !!!
Avem si tot podiumul plus mentiunile la cele mai tinere mame pe ultimii 4-5 ani!
Vorbim de 9-10 ani !
Dar na, pentru tine educatia „secsuala” nu e ceva util si nici ceva necesar.
Nu conteaza nici faptul ca la copii abuzati sexual de profesori si calugari suntem din nou in top si ca aici se pune batista pe tambal ! Sau ca doar rusii ne iau la violenta domestica !
Ca fapt divers tot pe timpul comunismului – pe care se pare ca il regreti – erau cursuri de educatie sexuala doar ca nu sub acest nume.
Nu crezi probabil nici in contraceptie si nici in dreptul femeii la avort.
Da, stiu, suntem lgbt-isti platiti de soros si bil gheits care nu pot dormi noaptea din cauza ca se puiesc dacii liberi prea mult si nu se vaccineaza la timp cu 5G.
Bai, ma dispera astia care viseaza la libertatea lor care se rezuma la a spune tuturor celorlalti ce NU au voie sa faca.
On topic: la corporatii inca se tin cursuri de prim ajutor pe bune.
SMURD/Pompierii/ISU mai organizeaza din cand in cand insa din pacate nu le promoveaza prea bine.
De 20 de ani se tot freaca subiectul orelor de educatie sexuala fara a se avea nici un rezultat concret pentru ca vezi doamne invata fetele de 14 ani sa faca sex desi nu are nici o legatura cu asta.
In schimb in scoli exista preoti care la orele de religie la clasele primare (0-4) explica pe larg cum parintii non-ortodoxi sau care nu practica „ce zice popa” vor arde pe vesnicie in iad si nu isi vor mai vedea copiii niciodata !
Mno, sa nu-i bagi in spital pe astia ?
Comentariu beton!55
Inca o chestie: in Romania in 2023 clasa politica nu doreste ca actul sexual cu un minor sub 16 ani sa fie considerat viol.
NU, la noi chiar daca minorul/minora are 8 ani se considera ca are discernamant si poate consimti la actul sexual !!! Nu exista o varsta minima pentru consimtamant si ca atare aproape toti violatorii scapa cu „act sexual cu un minor”, infractiune minora fata de viol !
Avem cazuri de viol repetat cu aceeasi victima si acelasi autor dar na, societatea romaneasca voteaza inca primari condamnati penal pentru viol, scuze act sexual cu minor ! Mai ramane sa modificam Codul Penal ca in Iran astfel incat violul sa fie ignorat daca autorul e de acord sa ia victima de nevasta, sa o violeze legal de acum incolo !
Asta e Romania secolului 21 !
JT unde esti sa faci putina curatenie ?
Comentariu beton!34
@whitewolf: am imbecilele mele mai jos de care trebuie să mă ocup. 😈😈😈😈😈
Da’ nici de-a ta nu mi-e rușine. 🤣🤣🤣
@whitewolf, îs curios ce se întâmplă când scoți o anumită etnie din statistica cu mame minore. Și care, foarte probabil, nici nu dau pe la școală sau nu le interesează școala, darămite educația sexuală predată în școli. :))
Pe vremea xand ne faceau pioneri ai patriei am avut ceva cursuri de prim ajuyor si legislatie. Chiar interesante si interactive! Probabil multi au uitat ce au invatat acolo asa ca vorba ta ne punem sperantele in rugaciuni si acatiste!
Comentariu beton!21
@Deea, jos clopul.👍 Am crezut ca sunt singurul care-mi amintesc despre cursurile alea si despre cat de mult m-au ajutat in viata. Atat pentru mine cat si ca sa-i ajut pe altii in nevoie! 😎
Comentariu beton!12
@tavi pare-se ca sunteți singurii. Pe unde am fost la şcoală sigur nu ne-au învățat nimic relativ la primul ajutor. Şi ca să fiu la obiect, copii mei au învățat primul ajutor la şcoală în Germania, se întămplă multe acolo, în special fracturi.
@AleBlaga, “Nu ştiu alţi cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele”…
parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!”😁
Era consursul Sanitarii priceputi, am participat cand aveam 14 ani. Acolo am invatat sa pun prima data un garou si sa punem victima pe targa si sa o transportam.
Astea sunt prioritățile. Mie îmi e groază de lipsa asta de empatie, de cunoștințe. Îmi amintesc de cazul unui om ce avea o criză în gară și oamenii nu aveau idee ce să facă, noroc că era medic acolo. Aici am citit postarea, la recomandările de duminică. Și cu medic, oamenii voiau să ii scoată limba să nu se înece. Buni la comentat. Dar să sune unul la urgențe, da’ de unde. Măcar acolo poate te îndrumă, chiar dacă nu știi.
Comentariu beton!14
Trist, din pacate. Dupa ce am nascut, primele lucruri pe care le-am invatat au fost manevrele de prim ajutor. Ca toate celelalte detalii poti sa le afli cand ai nevoie, dar cand se ineaca ala micu, in 5 secunde se face vanat daca nu sti ce sa faci si pana vine salvarea e deja tarziu.
Si da, am patit-o de vreo 2 ori si da, ajuta mult (daca nu chiar salveaza vieti).
Noi facem anual la corporatie cursuri de prim ajutor. Cred ca ar trebui sa fie obligatorii pt toti.
Comentariu beton!37
La noi in sediu au fost programate sesiunile de training pentru anul in curs, pentru folosirea defibrilatoarelor si resuscitare.
Cât despre școală, ia uite aici:
https://www.brusselstimes.com/50806/by-2025-all-secondary-school-pupils-to-be-trained-in-cpr
Comentariu beton!11
Manevra Heimlich, cred eu, este recomandata in situatiile in care obiectul inghitit nu este lichid/gelatinos.
Nu stiu care sunt manevrele in aceste cazuri, dar ar trebui sa semnam si sa propunem cursuri de prim-ajutor in scoli/licee.
Semnam orice fel de petitie/propunere pentru o multime de idei, dar nimic despre ajutorul pe care sa-l oferi celui cazut langa tine.
Si cred ca tu, Mihai, ai scris ceva articol despre cum sa reactionam sau daca sa reactionam in cazul persoanelor pe care le vedem pe strada.
Eu am reusit sa intorc o persoana, care avea mana stanga amputata, la spital dupa 40 de minute de discutii + 50 lei oferiti doamnei in cauza + declaratii la SMURD-ul venit.
40 de minute = atat am avut nevoie sa-i castig increderea
50 de lei = atat a cerut doamna pentru mancare
Declaratii SMURD = 20-30 de minute in care am incercat sa-i „oblig” sa cheme si un echipaj de politie. SMURD-ul nu poate sa preia/transporte nicio persoana care nu-si da acordul => Politie, declaratii in plus etc.
Sper ca doamna sa fi ajuns acolo unde trebuie. De ce? Pentru ca dupa ce am semnat pentru sesizare = „Multumim! Daca nu vrea spitalizare, o lasam aici.”
Comentariu beton!11
Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare”, declara atunci medicul Corina Dumitru de la Ambulanța Gherla.
Eu sunt de 20 de ani în Japonia, mai întâi student, apoi profesor, dar n-am făcut niciodată nici un fel de cursuri. Am văzut și multe persoane căzute pe stradă, am cerut ajutor și de fiecare dată mi s-a spus să nu-i deranjez, că sunt beți și s-ar simți rușinați. N-am plecat și chiar am chemat salvarea când persoana in cauză era inconștientă, dar cred că oamenii sunt oameni peste tot, și cu bune, si cu rele.
Comentariu beton!28
Comentariu editat de deținătorul blogului:
Aici era un comentariu imbecil. Era.
Comentariu beton!32
Am ratat comentariul sters 🤦🏻🤦🏻
Șefa mea din 2013, medic de familie, mi-a plătit curs de prim ajutor & resuscitare. Când am ajuns la sediul unde se desfășura acest curs nu au vrut să mă primească, pe motiv că nu sunt asistenta medicală. După vreo 2 telefoane și explicații că nu am nevoie de diploma, puncte și altele, m-au lăsat să asist.
Comentariu beton!14
Comentariu editat de deținătorul blogului:
Băi, săracul ăsta care semnează @Phaff, nu e zi lăsată de ăl de sus să nu comenteze cretinisme. Noroc ca pe majoritatea nu i le văd, că se duc direct în trash. Ăsta, de exemplu, avea minimum 100 de rânduri. Nu se putea citi, era o colecție de imbecilități de la cap la coadă.
Faza e că, deși e în blacklist, niciun comentariu de-ale lui nu intră vreodată pe blog, imbecilul continuă să comenteze. Cam cât de bătut în cap trebuie să fii ca să faci asta?
Comentariu beton!30
Ar trebui să mai lași câte-unu’, sa ne mai delectăm și noi 🤣🤣🤣
@Helena, i-aș lăsa, dar dacă acum, când nu-i las, scrie romane…
Băiatul se dă în stambă literar și pe blogul cu topoare. Inițial am încercat să găsesc firul narativ prin crapodoperele lui, dar nu mai am răbdare cu artiști neînțeleși de ei înșiși, mai ales dacă nu-s băut sau fumat.
@Perdehill, da, zoso are nervii mai tari sau nivel de toleranță mai ridicat la proști. Io nu MAI am.
Cred că, în mintea lui, el se află într-o cruciadă, nu știu împotriva cui, dar nici nu mă interesează 😁
Problema nu e ca se preda Religie, nici macar ca e materie optionala de BAC. Vorba aia, cine vrea s-o invete, n-are decat. Problema e ca nu se predau cursuri de prim-ajutor. Practice, nu teoretice. Fiindca una e sa stii in teorie cum se face Heimlich si cum strangi pumnul si cum lovesti si alta e s-o aplici salvator.
Arafat mananca ciuperci legat de „echipamente necesare” si tot se trage pe, ma scuzati, c*r. Ce echipamente iti trebuie sa aplici Heimlich, frate?!
Nu am copii, deci nu stiu cum e situatia in scolile din Germania. In ce ma priveste, cu rusine recunosc, nu stiu sa aplic Heimlich (decat in teorie). Si alte masuri de prim-ajutor stiu doar la nivel elementar, si tot numai teoretic. Gen, stiu in teorie cum se aplica un garou, practic insa… 🙁
Adevaru-i ca toata lumea care nu are studii medicale ar trebui sa faca un curs practic de prim-ajutor.
Comentariu beton!30
Evident că problema nu e că se predă religie sau că se dă l bac. Problema e cât efort s-a depus pentru non-problema asta.
Da, exact. Invers proportional fata de chestiunea cursurilor de prim-ajutor…. de care nu pare sa-i pese niciunuia dintre decidenti.
După cum s-au văzut în cazul fetiței care s-a înecat și o parte din cadrele medicale ar avea nevoie de cursuri de prim ajutor
Well… maimea era cu o matusa in parcare la Kaufland, matusa a ametit si a cazut cu capul de asfalt. Prima lor grija dupa ce s-au ridicat a fost: „vai de mine ce o fi zicand lumea, ca sunt beata”.
Sunt in UK, copii inca nu sunt la scoala deci nu stiu, am lucrat initial cand am venit intr-un magazin de haine si m-au trimis la curs de first aider. Cred ca eram vreo 6 angajati pe tura ce eram si first aideri.
Acum prin natura jobului, fac un curs de BLS pe an, insa my point is, cam peste tot gasesti first aideri, unde s-ar intampla ceva in public e cineva capabil sa ajute. In scoli cu atat mai mult, sunt sigura ca profesorii sunt obligati sa aiba BLS facut.
A si inca ceva, sunt defibrilatoare in moluri, in institutii, ceea ce la noi in Ro…nu prea am vazut (sper ca gresesc)
P.s. nu laud sistemul medical englezesc, ma refer strict la acordarea de prim ajutor de oameni ce nu sunt personal medical. Sistemul medical e cu totul alta discutie.
Comentariu beton!32
Făcut curs de prim ajutor, învățat și copilele cum ar trb sa acționeze în caz de ceva. Și empatie. Cea mare a avut până acum 3 apeluri la 112 pt a semnala cazuri ale unor persoane pe care le a văzut căzute. Nu se învață la școală, e clar, școala are alta direcție…
Comentariu beton!33
Necunoașterea și nepăsarea cam merg mână in mână. Empatia la români, in cele mai multe cazuri, este 0. De cunoaștere, nu mai vorbim…
Comentariu beton!12
Am deschis o pagină care anunța moartea fetiței. Comentariile sunt toate cu îngeri lumânări și n-a avut zile. Mi-e greață.
Revenind despre manevra Heimlich am aflat prima oară dintr-un joc pe calculator, din seria Delicious, Emily something. Dar copiii mei și ai lor parteneri au făcut cursuri de prim ajutor plătite de corporațiile care vor sa ne fure țara. ( Nu săriți iar la mine, nu sunt nostalgică, conspirationista, doar că uneori nu-mi iese bine sarcasmul). Dacă măcar copiii din clasele mari ar face niste cursuri de prim ajutor. Nu mai zic nimic de profesori că o să urle nu avem voie să atingem copiii. Măcar unu- doi pe școală. Fetița a murit fiindcă nimeni nu a știut, vrut, putut să o ajute. Dar sunt mulți care se roagă pentru ea…
Comentariu beton!32
In Belgia, in fiecare firma/companie particulara sau de stat sunt oameni antrenati care care pot acorda primul ajutor. Este obligatoriu. Banuiesc ca si in scoli exista personal didactic antrenat. In scoala unde invata fiul meu, sunt invatatori calificati sa acorde primul ajutor si care stiu si manevra Heimlich.
Of topic, ai citit ce s-a intamplat azi in Serbia? Cum e posibil atata violenta la un copil de 14 ani si sa omoare 8 copii si un adult? Ma gandesc cu groaza la saracii parinti😢😢😢
Si in Romania este obligatoriu sa existe (in orice firma) o persoana desemnata sa acorde primul ajutor. Din pacate insa, multe firme „ocolesc” aceasta obligatie. Nu inteleg de ce, doar e in beneficiul tuturor o astfel de persoana (sau mai multe – in functie de numarul de angajati).
Nu mi se pare neobișnuit. Violența e foarte posibilă la copii, chiar de 10-12 ani. Dacă aș sta să povestesc faze din adolescența timpurie, la ce-i ducea capul pe unii… Îmi imaginez că ar fi făcut chestii spectaculoase cu acces la arme.
Până la urmă, noi suntem o rasă violentă, și e foarte bine pentru supraviețuire. Civilizația ne controlează impulsurile violente și ne diferențiază de animale, dar e doar un capac pe oala sub presiune.
Problema cea mai mare pt mine este ca asistenta școlii nu a fost capabila sa ii ofere primul ajutor și a așteptat după ambulanta. Consecințele le știm
Comentariu beton!15
Asistenta școlii s-ar putea să fi dat ceva șpagă pentru postul ăla calduț!
Un post de asistentă se ” cumpără” cu până-n 10000 euro!
Cunosc personal caz, care a plătit 7000 euro fiindcă nu a avut încotro!
TOATE instuțiile de stat angajează asistente medicale care au terminat doar o postliceală, și știe toată lumea cam ce școală se face acolo și cum se iau examenele, din două motive:
1. Pentru șpagă.
2. Pentru șpagă.
Umbland prin actele unei firme la care am lucrat, am descoperit ca am diploma de acordare de prim ajutor. Minune! Cum sa am diploma, daca nu am participat la nici un curs?
Am aflat ulterior ca trebuia sa fie o persoana in firma cu diploma si s-au gandit la mine si mi-au facut rost patronii. Si uite asa se fabrica diplomele! Eu, indignata ca nici macar nu m-au anuntat. Daca venea un control, habar nu aveam de diploma. Daca se intampla ceva, pica pe mine raspunderea? Mie, sincer, imi parea rau ca nu am facut cursul, asa, pentru cultura mea generala.
Metoda Heimlich am vazut-o prin filme, dar mi se pare greu de aplicat. Din cate am inteles, au incercat sa o aplice, dar jeleul s-ar fi lipit de caile respiratorii.
Si nu ma mir ca nu stim sa acordam primul ajutor, pentru ca sunt multi care nu stiu pe ce lume traiesc.
Comentariu beton!12
@Geostorm: mavevra Heimlich făcută și incorect, repetată de câte ori e necesar ar fi „dezlipit” jeleul de căile respiratorii.
P.S. Căile respiratorii au niște cili (=firișoare) care facilitează circulația mucusului (flegmei) din alveolele pulmonare spre gură, deci „lipirea” aia e imposibilă dpdv fizic.
Comentariu beton!11
@ John Temple, tu chiar nu obosești niciodată?🙂
acum, fără glumă și fără nicio răutate, prietenește-ți zic, să nu mai spui niciodată asemenea enormitate, că nu toți cititorii sunt habarniști și te faci de râs. sau, și mai grav, cei habarniști iau de bune afirmațiile tale! 😁
în vecii vecilor n-o să circule sputa (flegma) -nu mucusul, da?- din alveolele pulmonare spre gură! dintr-un motiv simplu – alveolele pulmonare nu produc nici mucus, nici spută! alveola pulmonară este, în termeni simpli, un sac de aer, unde se face schimbul oxigen-dioxid de carbon.
pt că am observat în comentariile tale o plăcere aparte în a discuta pe probleme medicale îți voi și explica mai clar.
respirația începe prin inhalarea aerului, care-o ia în jos prin trahee, bronhii, bronhiole, ducte alveolare, acini și, în final, pătrunde-n alveolă. oxigenul trece-n sânge și dioxidul de carbon pătrunde-n alveolă .
acum să ne lămurim cum e cu mucusul. în condiții fiziologice, adică ești sănătos, mucoasa căilor respiratorii secretă o cantitate mică de mucus, care protejează suprafața interioară de uscăciune și praf. și acest mucus nu se elimină prin tuse.
când ești bolnav se adună-n căile respiratorii sputa, care provoacă tuse. sputa e formată din secreția, transsudația și exsudația patologică a mucoaselor bronhopulmonare, din descuamarea epiteliilor pulmonare, din substanțe străine inhalate etc.
cam așa stau lucrurile, în linii mari. cu plăcere!😉
și, da, corpii străini traheobronșici se pot și „lipi”/bloca și uneori manevra Heimlich e degeaba. poate era salvatoare-n cazul fetei, poate nu. dar păcat că nimeni n-a fost capabil măcar să încerce. și dureros că un copil a murit, mai ales așa stupid. 😔
Comentariu beton!225
Opriti-l pe John T. sa abereze.
Ce prostii poate spune. :)))
@Mălina & Cfs: păpușelor, puteam și io să explic academic doar ca să mă dau cult în cap, dar am explicat să-nțeleagă toată lumea. Știi, puteți fi proastele pulii și cu doctorat în știinte medicale. 😎
P.S. @Mălina: câte manevre Heimlich ai efectuat fără succes? 🤔
Că io nici una până acum, toate s-au soldat cu evacuarea corpului străin și salvarea victimei. 😉
John T. păpușoiule, atotștiutorule, potoleste-te ca dezinformezi lumea.
Academicianule. :)))
Comentariu beton!33
@ John Temple, eu nu te-am jignit vreodată, nu te-am atacat, nu te-am etichetat, doar am corectat o afirmație inexactă. dacă doreai doar să-nțeleagă toată lumea nu era cazul s-o dai în „cili”, „mucus” și „alveole”🤷♀️
și, lasă, n-ai grijă, că prin replica asta „te-ai dat cult în cap” suficient 😐
Comentariu beton!197
@Cfs: tu ori ești prost de puți ori ești cretin cu diplomă. Ai impresia că suntem în aula magna Universității de Medicină din Sorbona sau Viena?
Am adaptat „vorba” auditoriului, că nu toți sunt absolvenți de medicină sau pasionați de anatomia și fiziologia umană.
Dacă atât nu te duce capu’, te rog să-mi spui în ce spital lucrezi ca să știu să-l ocolesc în caz că pățesc ceva.
Ultima intubare ai făcut-o cu iGel sau clasic cu ET tube? Știi cum se folosește un laringoscop sau trebuie să te-nvăț? RSI îți sună cunoscut sau vorbesc klingoniană?
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@Mălina: pentru că ești proastă și fudulă, ia de citește:
https://anatomie.romedic.ro/arborele-traheo-bronsic
Vezi că scrie „epiteliu ciliat”. 😉
@John Temple: ești prea bun și prea deștept pentru toți proștii care put, toți cretinii cu diplomă și toate proastele pulii care citesc pe aici. De altfel, toți ceilalți, care nu sunt așa de proști, știu că cunoștințele medicale se transmit inclusiv (și, mai ales) pe cale sexuală (wink!).
Așa că nu mai fi atat de dur cu ei, că nu e vina lor că n’au avut noroc pe lume. Ca tine, gen.
Comentariu beton!53
Eu aș trage o altă concluzie, cam ca Dumitru din Moromeții: „Ioane, îți turti Mălina facultățile” https://youtu.be/NHaNm-Acmx8?t=5595
Comentariu beton!74
John T. ești un MARE DOBITOC.
Comentariu beton!20
@Mălina, Cfs, Adi, lazy_cat: imbecililor, mesajul meu e pentru oamenii care n-au nici o treabă cu medicina, nu pentru cei care lucrează în domeniul medical. Specialilor. 🖕
@lazy_cat: îți dau mielu’ c-o nară să mi-l sugi ca să-ți transmit cunoștințele mele medicale, că văd că asta-i metoda ta preferată. Așa ai trecut și examenele?
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@JT, vai ce urat faci la betie. Niste doamne ti-au zgariat umpic orgoliul, iar tu „argumentezi” cu bata din portbagaj…
Actiunile tale, la bursa blondelor cu tzatze mari, sunt in cadere libera. Vezi cum faci cu brunetele, ca altfel te vad iar insurat.
@Mihai Având în vedere derapajele lui John Temple de ieri (și multe altele din trecut), grobianismul și mitocănia din comentariile lui, cred că s-a cuveni să îl avertizezi (în privat) să se potolească. Ai face un bine cititorilor care nu merită să fie împroșcați cu invective, mai ales având în vedere că te urmăresc și comentează multe, ba chiar foarte multe doamne sau domnișoare. Misoginismul, sexismul și agresivitatea din comentarii nu fac decât să îți îndepărteze comentatorii.
Comentariu beton!91
@Cretinul de Ion: Băi mwistu’ pwlii mele, așa să’i vorbești imbecilei de mă’ta, care nu te’a înghițit la timp. Ești o scursură care nu știe decât să mintă și să se laude cu tot felul de închipuiri, știind ca nu pot fi verificate. Aroganța și caracterul tău infect i’a scârbit pe mulți de aici. Din respect pentru Mihai, mă abțin să mai spun și altceva, dar o să fac tot posibilul să te ignor și să nu mai comentez pe viitor.
Este păcat de comunitatea acestui blog că este mânjita de astfel de kkți îngâmfați, misogini, rasiști și mincinoși ca tine (da, le’ai bifat pe toate, și incă multe altele de genul), dar am toate speranțele ca te vei duce curând după ceilalți viermi, pe „celălalt” blog, să intri în cercul lor de făcut fix ce’ți faci tu zilnic, tristule expert al malahiei care ești.
Comentariu beton!23
In clasa a VII-a, în anii `80, profa de biologie (o tipă foarte simpatică, aproape de pensie, cu vocație de dascăl) a făcut cu noi și cursuri de prim-ajutor și de educație sexuală. Nu era obligată să facă asta, așa a vrut ea. Și ce bine ne-au prins.
Comentariu beton!24
problema si mai problematica este ca la facultatea de medicina nu fac cursuri de prim ajutor
Comentariu beton!11
Dașinormal. De ce-ai face cursuri de prim-ajutor la medicină? Mai degrabă un seminar despre cum se ia șpaga.
@animaloo: exact ca la orice altă facultate, intri bou și ieși vacă.
99% din absolvenții facultății de medicină habar n-au să facă o injecție intramusculară, că de intravenoasă, pus branulă nici nu poate fi vorba.
Ce prim ajutor vorbești, când ei habar n-au de poziția de siguranță a victimei?
da invata multe foi 🙂
nevasta-mea ca sa faca cacaturile astea a facut volutantariat la SMURD.
nu va zic de facultatea din suedia, ca ma apuca rasu si am buzele crapate. sau plansu
@animaloo: facultatea de medicină s-ar putea face lejer în 4 ani, dacă s-ar studia doar ce trebuie. Dar sunt multe căcaturi de umplutură, pentru că de ce nu.
Am văzut o ambulanță cu paramedic în Austria. N-aveau înăuntru nici măcar un AED (defibrilator automat), că de un defibrilator gen Lifepak 15 sau Lifepak 20 nici vorbă, oricum nu știu cum să folosească așa ceva.
Îmi pare rău că ai avut experiențe neplăcute la facultatea de medicină în Suedia. Eu lucrez cu studenți și medici tineri la început de carieră și pot să afirm cu toată seriozitatea că sunt mult mai bine pregătiți decât cei din țările est europene incluzând aici și România.
@vali: ii invers. gen „te apuca plansu cand vezi diferenta intre sisteme”. sau „te apuca rasu ca sunt denumite la fel”
Am fost în situația în care să am fata de 9 ani, care în casă fiind s-a înecat cu o bomboană. Cât a fost efectul manevrei Heimlich în sine sau nu a fost destul de adânc blocată bomboana, dar am reușit să o scoatem în sub 15 secunde.
Cât despre ce se învață la școală, vai de steaua lor de copii că numai bat câmpii unele cadre didactice împreună cu tot sistemul, iar majoritatea părinților sunt într-o dungă și nu au curajul să se contrazică cu nimeni.
Comentariu beton!13
Manevra Heimlich:
https://m.youtube.com/watch?v=7CgtIgSyAiU&pp=ygURaGVpbWxpY2ggbWFuZXV2ZXI%3D
P.S. În cazul menționat în articol e clar că nici un adult n-a știut de manevra Heimlich.
Ăsta-i un poster foarte util în caz de prim ajutor. Și nu-i musai să știi engleză. Este prezentată și manevra Heimlich:
https://onlinefirstaid.com/wp-content/uploads/2021/02/5_ways_To_Save_adult.jpg
Mulțumesc John . Am făcut printscreen.
@Sonia: se poate scoate și la imprimantă. 😉
Io am așa ceva-n birou, ca să vadă tot tolomacu’ despre ce-i vorba.
Da, John, scot 🙂
Șefu, am făcut 2 cursuri de prim ajutor acu mai mulți ani ( prezenta nu era obligatorie) , includeau deblocare căi respiratorii, masaj cardiac , punere de garouri / comprese pt stoparea hemoragiilor etc. Primul curs fost chiar cu un doctor de la un spital. Dar de manevra Heimlich nu am auzit. Deși ar fi fost logic. Bănuiesc că nu era introdusă în program la vremea aia.
@Seladon: manevra Heimlich este pentru deblocarea căilor respiratorii. Sigur v-a arătat-o, dar poate nu i-a zis pe nume.
@JT. Citesc pe net că Heimlich a conceput metoda in 1974 , Crucea Roșie a aprobat-o și a început s-o introducă in 1986. Până s-o fi răspândit efectiv, bănuiesc că putem scrie 95? Că atunci nu funcționau interneții ca acum. La vremea când am făcut eu cursurile de prim ajutor ne-au vorbit de niște palme zdravene in spate, între omoplați și eventual, in caz de forță majoră, o traheotomie rudimentară …cine era în stare…
Germania. In orice firma cu mai mult de zece angajati unul obligatoriu trebuie sa fi urmat cursul de prim ajutor. De la 50 in sus se suplimenteaza nr. de scoliti. Pe banii firmei. Pe banii tai doar pentru scoala de soferi. Pentru un caz asemanator cu cel al fetei, aici toti adultii care au fost de fata ar fi ajuns la tribunal pentru neacordare de ajutor. Pedeapsa poate fi de la amenda penala pana la inchisoare.
„Era un jeleu alb cu verde, cu aroma de măr. Sunt jeleuri destul de mari, aflate în comerț prin supermarketuri, sunt foarte periculoase.” Deja mi se ridica parul pe spate, au mai fost cazuri. E posibil ca oricare din noi sa patim mai ales copiii.
Pe strada:
– Buna ziua,
– Stiti cum se face Manevra Heimlich?
– Lasa-ne ba cu manevrele tale! De manevre ne arde noua…
Tot pe strada:
– Buna ziua,
– Ati fost anul asta la moastele sfantului Heimlich?
– Daaaaa! Stati sa va povestesc…
Comentariu beton!25
Sunt decretel și nu, nam uitat. Atunci aveai ore de educație civică, constituția aia care era era predată și se discuta la clasă pe tema asta, ore de educație sexuală (poate că e mult spus) dar într-a 7 orele de biologie se făceau separat (câteva, nu toate) băieții numai ei, fetele numai ele, ore în care ți se vorbea de transformările organismului tău și ceea ce înseamnă asta (inclusiv de boli venerice), adică nu puteai să spui că nu ai știut că ești gravidă. Mai erau orele de lucru manual, în 5-8 în care am învățat să fac un tiv, o butonieră, cum se croiește o fustă, chiar și în clos (la clos era nevoie de geometrie un pic așa) nu mai zic de tricotat și croșetat, chiar și gătit chestii simple. La orele de sport făceam aplicații despre ce înseamnă un prima ajutor, nu făceam manevra Heimlich dar învățam ce înseamnă un garou, la cum oprești o hemoragie, cum poziționezi capul cuiva leșinat, dacă suspectezi fractura de coloană nu îl miști pănă nu vine un specialist, și altele. Parcă la PTAP (pentru cine nu știe e pregătire tinerilor pentru apărarea patriei) am învățat despre heimlich, dar în liceu când eram ceva mai mari, Dacă ar fi să aplic metoda nu știu ce șanse de reușită aș avea dar … măcar aș încerca și da, chiar nu înțeleg de ce aceste aplicații stârnesc atâta reținere în părinții de azi. off… am îmbătrânit
Comentariu beton!20
@Liliana – Cred că a depins de școală și de zonă. Eu sunt născut în 1975, am făcut deci clasa a 7-a în anii de pe urmă ai comunismului, dar nici vorbă de educație sexuală sau ore separate. Într-adevăr, la anatomie ni s-a predat despre aparatul reproducător, dar în niciun caz nu ni s-a predat nici măcar vreo vagă noțiune de educație sexuală. La orele de practică din gimnaziu stăteam în atelierul școlii, inițial am făcut câteva vagi noțiuni de traforaj în clasele 5 – 6 și apoi ceva lăcătușerie (am tras la pilă și la bomfaier niște fierătanii). Orele de sport au fost niște aberații aberante, pe care nu le-am suportat neam, nefiind bun la jocuri de echipă și nici prea atletic la acea vreme. Și, ca să termin cu programa epocii, la PTAP ni s-au predat niște vagi noțiuni de front și ordine, iar în clasa a 7-a, parcă, ne-au dus la un poligon unde am tras la țintă un număr impresionant de alice și anume 3 (nu mai spun ce super eroi ne-am simțit atunci!).
Ce vroiam să subliniez este faptul că în 1993 când am terminat cele 12 clase, aveam câteva noțiuni teoretice în cap, dar abilitățile necesare supraviețuirii (de genul educație sexuală, prim-ajutor) au fost egale cu zero și nu cred că greșesc prea mult dacă spun că la fel ca mine au fost mulți alți copii.
Ca să nu mai spun că nici copiilor mei (20, respectiv 15 ani) nu li s-au predat cine știe ce noțiuni folositoare în situații de urgență (poate ceva mai multă educație sexuală, mascată în educație pentru sănătate, dar ce-i drept nu am vorbit cu fiică-mea despre acest subiect și modul de predare în școală).
In Romania, pe fiecare varf de munte sunt carate si asambalate cu sudoare, tot felul de cruci din fier sau piatra, ca sa aduca aminte romanilor ca exista Dumnezeu. In Austria, pe fiecare varf de munte sunt amplasate antene GSM, pentru ca fiecare om sa aiba semnal la telefon…si sa functioneze impecabil triangularea, cand/daca va fi necesar. La noi, se prabusesc avioane in munti si nu le gaseste nimeni, de zici ca Everestul e in Carpati. In Austria, un moldovean si-a ratacit catelul, in Tirol. Salvamontistii i l-au gasit in mai putin de o ora, cu o aplicatie banala. Noi inca ne lasam vietile mai mult la mila Domnului, decat sa ni le luam in propriile maini…
Comentariu beton!43
Să împăcăm și capra și varza, cruci cu antene GSM încorporate. Sau bruiază cincigeu semnalul de la Șef?
@Andrei Haibach: ”In Austria, un moldovean si-a ratacit catelul, in Tirol. Salvamontistii i l-au gasit in mai putin de o ora, cu o aplicatie banala. Noi inca ne lasam vietile mai mult la mila Domnului, decat sa ni le luam in propriile maini…”
Io am două întrebări:
1. Cum plm și-a rătăcit cățelu moldoveanu.
2. Cum plm l-au găsit salvamontiștii cu o aplicație banală pe cățel.
Acum 2 săptămâni la noi în școală s-a organizat un curs de prim-ajutor (noțiuni minime), în colaborare cu cei de la Crucea Roșie sector 6. Nu a fost cursul complet, doar 6 ore: 3 de teorie on-line și 3 de practică, în ideea de a acoperi chestiile cel mai probabil să se întâmple la școală. Au participat cam 60 de persoane din personalul școlii (profesori, instructori de educație, infirmiere).
Din punctul meu de vedere problema a fost că toată treaba a fost o colaborare între noi ca școală și Crucea Roșie, nu o chestie obligatorie și repetitivă în învățământul românesc.
Comentariu beton!12
In Israel se fac 2 zile pe an scolar cursuri de prim ajutor, in clasa a 10 si a 11. Si teoretic si pratic. Dar asta e si din cauza atacurilor teroriste. Sa stii sa ajuti in caz de nevoie. La cursuri participa si profesorii. Si in timpul armatei se fac astfel de cursuri.
Da, fetele mei au făcut la școală cursuri de prim ajutor și dacă bine îmi aduc aminte, chiar și în grădiniță a fost organizat un curs la un moment dat. Trebuie însă spus că s-a întâmplat la inițiativa educatorilor/ școlii. Grădinița era în sistem Reggio Emilia (privat) și școală este Waldorf (de stat). Poate cumva altă viziune față de tradițional.
Eu am facut acum mai multi ani un curs la birou – era tinut de pompieri deoarece ei asigura in multe cazuri partea de interventie rapida (SAMU -SMURD). Recunosc ca nu-mi mai aduc aminte tot, dar cate ceva tot a ramas. Cred ca o sa sugerez ca ar fi cazul sa repete cursul (diploma era valabila 5 ani, ca pe urma se presupune ca ar trebui sa-l faci din nou).
Sotul a facut si el un curs acum doi ani tot cu pompierii – gratuit, seara, tot asa cu diploma valabila 5 ani (a fost destul de lung, cred ca vreo 16 ore in total).
Piticul are 7 ani – la scoala nu stiu daca au facut ceva, dar la after school au avut anul acesta curs de prim ajutor cu pompierii – a venit acasa si mi-a aratat cum trebuie sa ma aseze daca mi s-a facut rau pe strada pana vine ambulanta (recovery position din posterul lui JT). Din cate am inteles, o sa repete in fiecare an notiunile (si pe masura ce cresc le arata tot mai multe) – si acum au avut manechin pt resuscitare dar au facut copiii mai mari un pic (ei nu aveau destula forta).
In cazul in care aveati dubii – asta nu se intampla in Romania…
Comentariu beton!11
Total de acord cu tine, ar trebui obligatorii orele astea macar o data pe luna indiferent de clasa, de la pregatitoare incolo. Cei mici trebuie sa aiba in subconstient ce sa faca, iar asta se educa. In cazurile de genul asta pregatirea si secundele fac diferenta. Si mai e un elefant in sufragerie: voi ati citit ca ambulanta care a venit nu avea laringoscop? Slaba dotare a celor care trebuie sa intervina la astfel de cazuri conduce la niste statistici absolut ingrijoratoare. Si ma mai enerveaza ceva: dam bani la „alesi” pentru schimbare parc auto, masini de la SPP pentru prelati, dar noi, ca bobor platitor de taxe nu avem toate autospecialele de interventie dotate corespunzator pentru aproape orice. Altfel spus, folosim ambulantele pe post de taxi cu pacienti. Atat! Nu mai discutam de politisti cu masini care sunt sicrie pe roti, la propriu, de pompieri care nu au cu ce sa stinga incendii si asa mai departe! Dar avem salarii nesimtile la ASF, unde se pastoreste crestineste fiecare faliment si se mangaie pe cap fiecare personaj care sifoneaza zeci de milioane de euro din banii asiguratilor etc. La fel cu pensionarii speciali, o Curte Constitutionala care patroneaza jafuri de orice fel si e in permanent conflict de interese pe tema pensiilor speciale, avem pile , relatii si incompetenti in institutiile statului in care ajungi sa nu intri indiferent de cat de bine pregatit esti, avem digitalizare pe hartie dar ca sa te inscrii in SPV online trebuie sa te autentifici la Administratia Financiara (patita de doamna mea!), avem qr coduri de parcare nascocite de un primar cu nume de bere dar strazi care urla dupa asfaltari si spatii verzi lipsa si o ipocrizie de nedescris in tot ce inseamna societate! Ce evolutie mai vrei?
Comentariu beton!11
La școala fiului meu, timp de 2 ani, a existat ca materie opțională ceva numit „Curs de prim ajutor” la alegere cu Psihologie. Atenție, vorbim de clasa a VI-a! În primul an am reușit să-i conving pe ceilalți părinți să alegem la clasă cursul de prim ajutor. ln al doilea an a câștigat psihologia, din care nu au rămas cu nimic, pentru că materia a fost creata (doar) ca să genereze un loc de muncă pentru o anumită persoană. Din anul în care au făcut cursuri de prim ajutor au rămas (al meu, cel puțin) cu o mulțime de informații, pe care le-au și pus în practica în timpul cursurilor: manevre de resuscitare efectuate pe manechin, manevra Heimlich, bandajare răni etc. Mi s-a părut de departe cel mai bun și util curs de – hai să zicem – abilități!
Altfel, nu mai departe de vara trecuta, eram cu toată familia la niște prieteni, la un grătar, împreună cu alte cateva familii. La un moment dat soțul meu s-a înecat cu o bucățică de pastramă. L-am observat imediat (doar eu!) și mi-am dat seama ce s-a întâmplat. Știam manevra Heimlich, am sărit să o aplic (începuse să se sufoce deja) dar diferența de gabarit între noi doi și-a spus cuvântul. (mai târziu mi-a spus ca simțea ca fac bine ce fac, dar nu aveam suficienta forță ca să-l strâng cu putere). Între timp s-au sesizat și ceilalți și a preluat cineva manevra mea și a reușit sa dialoce bucățica de pastramă. Toată aventura a durat câteva secunde, dar mi s-au părut ani. Îl vedem efectiv cum îl pierd sub ochii mei. A fost horror! O singură persoană a știut ce să facă! Restul se agitau inutil pe lângă el, ba chiar unul i-a dat vreo doua bătăile spate, ca asa văzuse el… De atunci stau cu ochii de împricinat ca pe butelie, când e vorba de grătar!
Comentariu beton!17
Conform cursului de prin ajutor la care am participat eu , bătaia între omoplați de jos în sus este recomandată ca metodă inițială de încercare a dislocări bolului alimentar. După 5 repetări abia ( sau 2 după alte cursuri ) se încearcă metoda Heimlich pentru că poate să vatameze organe interne . Și se alternează astea două până se dislocă bolul sau vine ambulanta ( sau leșină victima și trebuie acordat prim ajutor) . Deci bătaile pe spate erau măsura inițială de aplicat , dar trebuie aplicate corect și ferm , nu doar ca o mângâiere
Gabrielle, știu ce spui! Doar ca lovitura aia între omoplați trebuie aplicata ferm, de jos în sus, nu o simplă pălmuță.
@Mihai
Ce am facut de am intrat la moderare? 🙁
Habar nu am, dar ți l-am recuperat.
Intri în moderare dacă folosești anumiți termeni. Cum ar fi cel ce începe cu „su” și se încheie cu „gerez”. Sau altele, nevinovate, dar care conțin organe genitale masculine în interior. Cuvinte, mă refer.
Acum ceva ani s-a făcut un curs de prim ajutor la noi în școală. Dar a fost doar pentru vreo 20 – 30% din personal. Dintre noi două, a fost aleasă doar colega mea, că era mai tânără. Care va să zică, s-a făcut prin reprezentanți. Noroc că eu aveam obiceiul ca în fiecare an să invit la una dintre întâlnirile cu părinții un medic care era la dispoziția noastră cu tot ce ne interesa, inclusiv cu câteva lucruri despre primul ajutor. Dar era doar o picătură.
Tragic rau ca a murit fetita de la un afurisit de jeleu! Trebuie interzis daca au mai fost si altii ce s-au inecat cu asa ceva.
Pe unde stau eu, profesorii au cu totii cursul de prim ajutor cu tot ce intra in el si este repetitiv iar elevii invata primul ajutor la 15 ani si repeta in liceu. In scoli sunt interzise automatele cu dulciuri si sucuri; alunele si ciocolata sunt banate in special ca sa-i protejeze pe cei care sufera de alergii, prin urmare nu este voie sa aduci nimic dulce nici de acasa. Pur si simplu nu ai voie sa mananci dulciuri in clasele primare la scoala. La fiecare masa luata la scoala, fiecare clasa de copiii este insotita de profesori si personal, nu mananca niciodata singuri.
Doar in licee exista un singur chiosc mic cu ceva sandvisuri si sucuri si cateva dulciuri considerate nepericuloase in caz de alergie.
Pe unde știi că umblu eu se fac și religie și noțiuni de prim ajutor. Iar pe stradă e cam greu să găsești pe cineva să nu te ajute.
În țara rugăciunilor și acatistelor,stai că vin și eu ,că am 3 copii ,nu unul:păi crezi că ai mei ,ca și ai altora,n-au tras vreodată apă pe nas involuntar,când erau bebe? Păi cum fac alea de la maternitate când ii vede că dă să se înece la spălat? Sau:cum tu,părinte,la o primă febră să inghesui camera de gardă și să-l îmbolnăvești mai rău de la altul mai grav ,dar stă muci în muci cu al tău? Mai vreți? Sigur nu.Concret acum:pe vremea pandemiei și a apariției vaccinării la elevi sub 14 ani ,cine credeți că era singura care si-a exprimat acordul ca în caz urgent să îmi aplice proceduri asistenta,medicul care vine în școală,înainte să apar eu și ambulanța? Stau la 5 minute de școală și aș ajunge și în pijamale .M V trebuie să spun că m-a bălăcărit o clasă întreagă de părinți că mi-am dat acordul să intervină ei înaintea mea și eventual dacă se făcea antigripal sau anticovid la școală,eu o trimiteam cu mare interes.Desi nu e subiectul aici,a făcut fata mare și primul anti Hpv ,a doua doză e la 6 luni.
În completare la linkul postat de JT mai sus, aici puteți vedea ce se întâmplă în corp, când execuți manevrele de resuscitare cardiopulmonară corect și ce se întâmplă sau, mai bine zis, nu se întâmplă, atunci când le execuți incorect.https://www.youtube.com/watch?v=DUaxt8OlT3o&ab_channel=ActionFirstAid
Bine de știut! De fapt și mai bine este de exersat din când în când, pentru a nu uita. Așa că tocmai am mers la copil în cameră și am exersat împreună manevra Heimlich. Mi-a zis: Ah, e ca în filmul Mrs Doubtfire când se îneacă nenea la masă. Exact așa. Când Mrs. Doubtfire sare peste mese și intervine asupra lui Pierce Brosnan https://www.youtube.com/watch?v=wTE-1K0lppc&ab_channel=maedemoiselle
well la noi la scoala nu doar profesorii au cursuri de prim ajutor, si copii fac. baiatul meu de 10 ani stie pe langa multe alte chestii CPR. Si au fost suficient de interesante incat sa imi ceara sa il inscriu la un curs de prim ajutor si supravietuire in salbaticie (wilderness). ca sa nu mai vorbes de profesori care au toti fara exceptie cursuri pentru a identifica tulburari pe spectrum si mental health support. Si surprinzator multi sunt crdinciosi si frecventeaza biserica regulat
Și încă o completare la cea de mai sus. Pentru că e important să menții un ritm corect al apăsărilor la procedura de resuscitare cardiopulmonară, uitați câteva melodii care asigură un ritm adecvat. Pare haios, deci cu atât mai ușor de ținut minte. Războiul stelelor salvează vieți. Iar melodia de la Queen „Another one bites the dust” nici nu ai cum să o uiți, titlul vorbește de la sine.
https://www.youtube.com/watch?v=0H_XUaxrna8&ab_channel=FireDepartmentChronicles
0
In ceea ce priveste ritmul corect, eu stiam de „Stayin’ Alive” a celor de la Bee Gees, care are cam 100 beats/minut.
Eu am făcut un curs de prim ajutor când am eliberat Iraqul. CLS= combat life saver, mi-a prins bine la un picnic când si-a spart fi-miu capul. I-am pus doua copci metalice cu capsatorul ala special. Da , am o trusă medicală militară în mașină, trusă care conține tot ce tebuie, turnichet, foarfecă tăiat haine etc). La cursul ăla medicii (de fapt paramedici) americani ne-au învățat să ne punem perfuzii unul altuia, manevre de resurcitare. Manevra Heimlich am vazut-o live la sala de mese când s-a înecat unul cu mâncare, manevră aplicată de unul dintre colegii tipului respectiv. Americanii învață manevra Heimlich și CPR in liceu. Și la noi mai sunt ceva cursuri predate de voluntarii de la Crucea Roșie.
depinde de districtul scolar, la noi se face la middle school.
A patit-o tata anul trecut, la métrou la Dristor. A coborat scarile de la metrou, à cazut, si-a futut un genunchi.. NIMENI nu à miscat un déget. S-a tarat pa scari inapoi sus, à rugat 3 taximetristi sa il duca acasa, la capatul strazii, ça le da 50 lei (pentru 200m). „Du-te domle, cheama salvarea”
Am făcut la corporație cursuri și a făcut și copilul acum de curând la Școala Altfel. Dar e o picătură într-un ocean. Insă am făcut doar poziția de siguranță și resuscitare. Bune și astea, dar ar trebui să fie și din astea de traumă, că sigur sunt mai frecvente. Loviri, fracturi, entorse, căzături, leșin, electrocutare. Chiar și scos căpușe 😀. Stiu să fac resuscitare, dar m-am panicat de la o căpușă.
Căpușele se scot foarte ușor cu penseta de la briceguțele Victorinox, cele mici, de damă. Am scos multe de pe mine și copii. Două chiar acum, de Paști. Important sa nu stresezi căpușa cu metodele băbești (băț de chibrit, unsoare etc), pentru ca ea sa nu regurgiteze eventualele spirochete. Din același motiv este indicat sa le scoți în primele 24 de ore de la muscatura. Infigi penseta cat mai aproape de cap și extragi căpușa ușor, sa nu o rupi. Dai apoi cu o crema cu antibiotic sau spirt medicinal și asta e tot. Daca trebuia să mă duc la urgente pentru cate căpușe am avut, mă puneau la coplată. Soția și acum se stresează și mă lasă pe mine sa „operez”.
Foarte bun, dar mai ales actual acest articol. Dar cred că ar fi util să fie citit de exemplu de oamenii care militeaza activ pentru introducerea religiei in scoli si la bacalaureat.
Eu vad cazul din alt unghi. Poate stia cineva de manevra Heimlich, dar nu s-a bagat de frica. Daca incerca si nu reusea? Cate declaratii ar fi dat pe la politie/ procuratura? Care erau sansele sa fie dat in judecata ca ” a omorat-o cu zile? „. Oare ar fi fost aparat de colegiul medicilor doar pentru ca a incercat, sau ar fi fost linsat public la toate posturile TV?
Nu cunosc legislația, dar am serioase îndoieli că ar fi răspuns penal în vreun fel cineva care ar fi încercat să-i facă Heimlich și nu reușea. Dacă ar fi după mine, eu le-as face doar penal pentru că N-AU încercat.
Daca nu ma insel, asa este in Germania, in sensul ca nu raspunzi penal in astfel de situatii ci atunci cand ai fi putut sa ajuti si nu ai facut-o.
”Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”
Art 203 CP Lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate
Există o lege, (nu mai știu numărul ei), numită Legea bunului samaritean, care te absolvă de orice vină în cazul în care aplici metode de prim ajutor pentru a salva pe cineva. Atât doar că trebuie să ai o diplomă care să ateste că ai făcut cursul de prim ajutor.
Legislaţia în vigoare (Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii) prevede la art. 87 şi 88 următoarele:
Art. 87.
(3) Acordarea primului ajutor calificat se efectuează în regim public, este o datorie a statului şi un drept al cetăţeanului şi nu poate fi efectuată în scop comercial.
ART. 88
(1) Persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar, pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe în domeniul primului ajutor de bază, acţionând cu bună-credinţă şi cu intenţia de a salva viaţa sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil.
(2) Personalul paramedical nu răspunde penal ori civil, după caz, dacă se constată, potrivit legii, îndeplinirea de către acesta, cu bună-credinţă, a oricărui act în legătură cu acordarea primului ajutor calificat, cu respectarea competenţei acordate, protocoalelor şi procedurilor stabilite în condiţiile legii.
Mai e cunoscută sub numele „legea bunului samaritean” și e prezentă în multe țări
De la grădiniță încep să învețe primele noțiuni de prim ajutor. În școala cursurile de prim ajutor sunt organizate anual și sunt obligatorii pentru elevi și pentru tot personalul ( profesori, secretare, oamenii de serviciu). Defibrilatoare sunt peste tot. Exista aplicatie pentru telefon unde gasești rapid cel mai apropiat defibrilator.
Când exista vreun caz acut la 112 se activează rețeaua de voluntari care primesc mesaj acut cu localizarea victimei în zona unde se sflă. De multe ori voluntarii ajung înaintea ambulanței și încep resuscitare.
La clinica unde lucrez, ca de altfel în toată Suedia, e obligatoriul cursul anual de resuscitare pentru tot personalul. Și se face serios. Toți trebuie să treaca testul. Și îl luăm in serios toți de la recepționist până la cel mai experimentat medic.
Aici aveți mai multe informații:
http://www.hlr.nu/
E în suedeză dar sunt filme care nu sunt greu de înțeles.
”Când exista vreun caz acut la 112 se activează rețeaua de voluntari care primesc mesaj acut cu localizarea victimei în zona unde se sflă. De multe ori voluntarii ajung înaintea ambulanței și încep resuscitare.”
Nu prea am înțeles asta cu voluntarii. Adică dacă cineva apelează nr de urgență și până să ajungă ambulanța sunt alertați niște voluntari din zonă care intervin cu resuscitare și alte chestii? Io nu cred asta.
@Shoric Caută pe google „sms-livräddare Jönköping ” dacă nu mă crezi. Sau poți să vezi aplicația folosită, se numeste … sms-livräddare.
https://www.smslivraddare.se/
@shoric fii atent aici
https://www.facebook.com/existaunerou
@Lucian M, 👍👍👍
In Polonia au ambele cursuri, se numesc in traducere educatie sanitara si igiena. Cursul de prim ajutor este obligatoriu si au si un test. Cel de educatie sexuala este optional. Incep din cls a 6-a. Alt curs este de circulatie si test pt a obtine karnet rowerowa adica carnet de mers cu bicicleta care este obligatoriu mai ales ca majoritatea copiilor merg pe bicicleta/trotineta la scoala unde au parcare speciala si da trebuie sa stie sa mearga in oras corect pe bicicleta sa nu se puna pe ei sau alti participanti in trafic in pericol. Eu am dat acordul pentru toate ca o sa ii foloseasca. Cand cel mic face 10 ani voi proceda la fel pentru ca nu cred ca sunt puse in programa scolara degeaba si sunt utile.
@Aura Gustescu, felicitari!
Nu sunt sigur dar cred că știu de metoda Heimlich de vreo 30 de ani și am văzut cum se face într-un film române.. american. Teoretic știu cum se face dar practic…
Am 52 de ani și mă gândeam acum ce știu io să fac, practic, în caz că trebuie ajut pe cineva în cazuri extreme… Nu știu nimic. Tatăl meu a murit într-un accident stupid pentru că nu a știut nimeni să-i aplice cineva un garou corect și singurul lucru pe care l-au făcut a fost să-l transporte 50 de km cu o mașină la cel mai apropiat spital unde s-a constatat decesul.
@Shoric: e plin youtube de videoclipuri ce prezintă cum se face manevra Heimlich, resuscitarea cardio-pulmonară, punerea victimei inconștiente în poziție de siguranță șand. Toate la un click distanță.
Că să nu mai fie atâtea încăierări pe aici, să nu cădem toți de acord că trebuie să facem/ repetăm cursul de prim ajutor cu conținutul adus la zi ( am văzut că cei care au făcut cursul acum 100 ani, ca mine, trebuie sa-si actualizeze informațiile). Nu văd de ce subiectul asta trebuie să stârnească atâtea certuri. Hai oameni buni, aduceți-vă
aminte, avem un scop comun. Ce mama drq, că acu incep să vorbesc neelegant.
Noapte bună ,copii !
Da buna idee. Am de la birou organizate de deparramentul de Hsse( sanatate si securitate etc) cursuri de prim ajutor asa ca ma voi baga la unul ca ultimul a fost acum vreo 10 ani. L-am facut voluntar pe cel de defensive driving si a fost chiar misto, eu conduc mult si de multa vreme insa un refresh e bun din cand in cand.
Locuiesc in Uk de 10 ani. Sunt obligatorii cursurile de prim ajutor in domeniul in care profesez eu, medicina dentară. In fiecare an se fac cursuri, fiecare cabinet are truse cu medicamente pentru situații de urgentă plus defibrilatoare ( Adulți și copii), tuburi de oxygen cu atașamente . Obligatorii sunt și cursurile de prevenire a incendiilor .Copiii fac și ei la școala noțiuni de baza de acordare prim ajutor. Sunt învățați cum sa faca compresii toracice undeva pe la 12 ani.
0
In Uk sunt obligatorii cursurile de prim ajutor in domeniul in care profesez eu, medicina dentară. In fiecare an se fac cursuri, fiecare cabinet are truse cu medicamente pentru situații de urgentă plus defibrilatoare ( Adulți și copii), tuburi de oxygen cu atașamente . Exista locații in oraș care au defibrilatoare pentru public .
Obligatorii sunt și cursurile de prevenire a incendiilor .Copiii fac și ei la școala noțiuni de baza de acordare prim ajutor. Sunt învățați cum sa faca compresii toracice undeva pe la 12 ani.
Strigător la cer…
În Olanda toate cadrele didactice au obligatoriu astfel de cursuri de prim ajutor. Soacră-mea are diploma de educatoare și are înregistrată ca un fel de grădiniță particulară la ea acasă. (Face asta doar pentru nepoți, ca are destui) și în fiecare an trebuie sa treacă un examen pedagogic, sa refacă cursul de prim ajutor și are inspecție în casa pentru siguranța copiilor. A crescut 8 copii din care 3 înfiați și 13 nepoți. Cred ca copii mei sunt mai in siguranță în mâinile ei decât cu mine 🙂 Școala fii-mi (școală primara), organizează în fiecare an curs de prim ajutor În special primul ajutor pt copii – pentru părinți. Benevola și gratuită. Trebuie doar sa te înregistrezi, sa știe câte scaune pun.. Anul asta m-am dus și a fost super. Având un ex medic militar în casa (sotul) deja știam majoritatea informațiilor prezentate, dar ce a ajutat pe lângă teorie a fost sa pot încerca diferite chestii pe manechinele pe care instructorul le avea cu el, sub supravegherea lui, și chiar pe instructor, am putut încerca manevra Heimlich și m-a corectat unde nu am facut bine.
Pentru cursuri de prim ajutor în școală ai nevoie de un manechin.
E bun și teoretic, însă exercițiul pe manechin e mai bun. Trebuie laboratoare cu tot ce e necesar. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.latodis-med.com/manechin-de-prim-ajutor-cpr-practi-man-advance-prod-5694&ved=2ahUKEwjW5-Hal9r-AhULtosKHW89BQYQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw3GbZOgrAwwtFGVf1w2QByw
Pentru practicarea religiei e și biserica.
Educația pentru sănătate în școală e necesară. Unde să se facă? Medicii de familie sunt suprasolicitați.
Dacă religia, această materie ,,opțională care face parte din trunchiul comun” e probă de bac, de ce nu ar fi cerere de înscriere și la educația pentru sănătate la început de an școlar?
Se pare că nu se dorește educație pentru sănătate. Oare cine se opune așa puternic?https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02LSdTE84d3LBwR84EC3udi2G7Y35e99VSyXvcMKxvquvHR5Gtb1on9fH1XfAd6H2cl&id=101667848026339
In anii 90, dirigintele, prof de mate, tânăr, relativ nou 8n școala, eram prima lui clasa, a vrut să ne facă ceva ora de educație sexuală în timpul orei de dirigenție. S-a aflat în cancelarie și era să îl dea afară, să îl linșeze babele profesoare. Omul a renunțat. Cam ăsta era nivelul. În oraș universitar, mândria Ardealului, mama festivalurilor.
Atât s-a putut.
Sfârșitul anilor 90 la liceu. Veneau studenți să ne facă campanii de conștientizare despre sida și să ne imparta prezervative. Pe mine mă bușea râsul că știam că am risc zero să fi luat la momentul respectiv. Deh și imatur și nf. ;)).
Oricum nu prea îi lua lumea în seamă pe săracii studenți. Erau de la ceva asociație. Era așa de departe de elevi gândul că ar putea lua ceva că majoritatea îi ignorau.
Mai, in Franta, nu stiu daca la scoala sau liceu se fac cursuri din astea, insa stiu ca fiecare firma sau institutie mai mare trebuie sa aiba cel putin doi angajati care au un curs din asta organizat de firma. Deci cineva, profesor sau femeie de servici de la un liceu, trebuie sa stie sa dea primul ajutor)
Noi avem in fiecare an curs din asta, m-am bagat si eu anul trecut si am facut doua zile cu un pompier (eram vreo 7 in tura) care ne-a invatat cum sa dam primul ajutor (garou, masaj cardiac, restarie gura la gura, manevra aia etc etc), ce si unde sa sunam (112, 15, 17), ce sa spunem cand sunam (locatia, etajul, despre victima), cum sa folosim extinctoarele, unde sunt butoanele pentru alarma si altele. Apoi, dupa ce am primit toti participantii un mini-certificat, pe baza de volontariat s-au ales cate doi pe etaj, care sa fie persoana de contact gen. Am o banderola d’aia rosie agatata de lampa de la birou, si de fiecare data cand se fac exercitii de alarma tre sa o pun pe mana, sa ma asigur ca biroul e gol si ca usile sunt inchise. Si ca toata lumea a evacuat zona de care sunt responsabila. Exercitii se fac tot la 4 luni.
Cu certificatul asta m-am inscris pe o aplicatie care se numeste „Bunul samartiean” si unde, in caz de neoie, pompierii sau salvarea poate sa te sune, ca mergi tu sa dai priul ajutor pana ajung ei (daca esti mai aproape de victima si ei intarzie). Se sealveaza multe vieti asa, chiar daca pare anodin. Deocamdata nu am fot sunata, si sincer sper sa nici nu fiu, dar daca vreodata va fi nevoie, voi aplica constiicios tot ce m-au invatat.
Bine inteles, cursurile sunt platite de firma si sunt obligatia ei sa le propuna. Nu esti obligat sa le faci, dar ea trebuie sa propuna un plan, in caz de incident si sa aiba persoane care sa poata sa dea primul ajutor.
Subscriu, la un training din asta care se numeste SST (sauveteur secouriste du travail) am avut o tipa care a inceput sa planga undeva pe la sfarsitul acestuia deoarece si-a dat seama ca si-ar fi putut salva sotul decedat de un stop cardiac in urma cu un an.
In ceea ce ma priveste, eram in Romania acum cativa ani dupa ce facusem primul curs din asta pentru a participa la nunta unui prieten.
Cu o zi inainte de nunta eram acasa la el si bunicul lui a lesinat si in cadere s-a lovit cu capul de un stalp de metal. In momentul acela nemaiputand respira, deoarece limba ii bloca caile respiratorii, (de altfel mitul cu ”si-a inghitit limba” e total fals, nimeni nu isi inghite limba, ci acel muschi se relaxaseaza complet in momentul in care ne pierdem cunostinta si fiind intins pe spate, limba acopera caile respiratorii) tot ce a trebuit sa fac a fost sa il intind pe o parte in P.L.S (pozitie laterala de securitate). Moment in care a inceput din nou sa respire pana a venit ambulanta. A doua zi era la nunta.
Sunt o groaza de astfel de exemple in Romania si nu numai : https://observatornews.ro/eveniment/moarte-crunta-a-unui-galatean-la-o-petrecere-cu-gratar-in-familie-barbatul-a-murit-inecat-cu-un-mic-419028.html
Cand am vazut prima oara acest deces acum cativa ani m-am cam speriat si mi-am promis sa nu las sa se intample nimanui asa ceva daca sunt acolo.
Inse ceea ce ma inspaimanta cu adevarat este gandul ca mi se va intampla mie sa ma innec cu ceva si o sa trebuiasca sa ma uit disperat la celelalte persoane din jurul meu cum ma privesc murind incet deoarece n-au fost in stare sa invete un gest de prim ajutor…..
Eu locuiesc in Germania si predau la un colegiu tehnic. La noi se organizeaza in mod regulat cursuri de prim-ajutor, ceea ce mi se pare normal.
Acum am citit articolul, dupa ceva zile foarte pline, si voiam sa va spun ca eu traiesc azi datorita acestei manevre facute de baiatul meu asupra mea. Eu in general mananc seara singura ca nu prea e cineva acasa. In acea seara a venit fi-miu(23 ani) iar la un moment dat am realizat ca nu am mestecat corect o bucata de carne mancand cu pofta si ma sufoc. Initial am vorbit( in capul meu ca nu s-a auzit nimic, mi-a confirmat fi-miu) da-mi apa, am vazut ca nu a reactionat si instant m-am panicat si am inceput sa vizualizez cu ce as putea sa-mi scot bucata( ma gandeam la o penseta). Fi-miu a vazut ca ma agit si am auzit ca in vis calm, stai sa fac manevra, eu ziceam mai repede ca ma sufoc, dar nu se auzea nimic din gatlej decat un sunet surd. Cert este ca a facut manevra si am respirat usurata ca nu eram singura in casa ca muream ca proasta. L-am intrebat ulterior de unde stia( tineri cu muzica sau alte-alea) a zis ca a vazut pe youtube si cel mai important mi-a explicat si cum sa o fac daca sunt singura( ii spuneam ca deja cautam in capul meu cum sa ma salvez singura) si nu are cine sa ma ajute!
Nu am verificat( senzatia avuta nu vreau sa o mai experimentez) dar pare sa ajute sa te pozitionezi deasupra unui colt( scaun, masa) si sa faci presiune de jos in sus cumva, sper sa nu mai am nevoie vreodata. se vede pe youtube cum anume. Foarte panicata am fost cand am realizat ca desi vorbeam nu auzea nimeni! Asa imi explic de ce nu intervine nimeni daca nu este in proximitatea ta sa vada pe fata schimbarea data de sufocare. In aceea saptamana am vazut la stiri o moarte tragica, un primar era la masa cu familia si s-a inecat de la o bucata de pepene deoarece cei din jur nu au realizat ce se intampla!
In Franta copii fac cursuri de prim ajutor incepand de la 8 ani: ii invata teoretic ce au de facut si se insistă foarte mult pe cunoasterea numerelor de urgență. Dintre adulți, multi au card de „salvator”, însemnând că au cursuri de prim ajutor la nivel de pompier salvator(defibrilator, masaj cardiac…etc) Exista o aplicație in care salvatorul se înregistrează si in cazul unei urgențe este anunțat prin telefon că este nevoie de intervenția lui într-o zonă de proximitate.
N-am citit comentariile asa ca-mi cer scuze daca s-a mai zis dar, nimeni n-a facut nimic de frica. Daca tot ar fi decedat i s-ar fi putut imputa faptul ca acela e motivul decesului. N-au vrut sa riste asa ca, pe deoparte, le dau dreptate. Am un vecin care a ajutat un om cazut ce avea capul spart si cand a venit salvarea respectivul a spus ca salvatoful l-a impins si e de vina pentru lovitura. Cei de pe salvare au chemat politia care era cat pe ce sa-l aresteze. A avut noroc cu o camera de supraveghere din zona care l-a scapat de acuzare.
Romania! 🙁
Da, in alte tari copiii de ciclu primar sunt învățați la școală cum se procedează în caz de urgenta (de exemplu daca i se face cuiva rău pe strada). Știu numerele de urgență, cu analogii ca pentru vârsta lor (144 e ambulanta pentru că 4 arată ca un om în cărucior, 133 e poliția pentru că 3 arată ca o pereche de cătușe și 122 e pompierii pentru că 2 arată ca un furtun de pompier). Plus, cadrele didactice au curs de prim ajutor.