Citeam mai devreme că a murit fata de 14 ani care s-a înecat cu un jeleu la școală. Și m-a luat așa un fel de lehamite combinată cu ură pentru tot ce se întâmplă în țara asta.

Nimeni din școala aia nu a fost în stare măcar să încerce s-o salveze prin Manevra Heimlich. Erau niște adulți acolo, niște profesori, măcar ei ar fi trebuit să aibă la activ un curs sau ceva de unde să fi aflat cum se procedează în caz de înec cu alimente. Ți-ai găsit, nimeni n-a făcut nimic.

Nu zic, e foarte probabil să nu-ți iasă manevra, mai ales dacă n-ai mai aplicat-o nicăieri niciodată, dar măcar o încerci, poate îți reușește și salvezi pe cine ai de salvat.

Dar cum naiba s-o încerci dacă nici măcar n-ai auzit de ea? Sunt absolut convins că dacă ieși pe stradă și întrebi zece persoane ce e Manevra Heimlich, toate zece vor ridica din umeri.

Pentru că în țara asta nu interesează pe nimeni câți oameni ar putea fi salvați dacă populația ar avea noțiuni de bază despre prim-ajutor. La noi aici, dacă pățești ceva pe stradă sau într-un loc public, dacă n-ai norocul să fie un medic printre cei din jur, mori cu zile, pentru că nimeni n-are nici cea mai vagă idee cum să ajute.

Bine, asta în cazul în care ar avea cineva intenția să te ajute, pentru că de obicei lumea se ferește ca de dracu’ de oamenii care cad din picioare: „uite și la bețivul ăla, i s-a făcut rău pe stradă. Așa-i trebuie, alcoolicul naibii”. Dar și empatia se educă, să știți. Și acasă, și la școală.

În schimb, ce bine că vom avea probă de religie la bac. Cu rugăciuni și acatiste trecem noi de orice.

Te-n dinți, viață!

Apropo, sunteți destui pe aici care locuiți în alte țări. La voi învață elevii și profesorii măcar noțiuni elementare de prim-ajutor? Sau e la fel de ridicat nivelul de ignoranță și de durere-n cur?