Când am ieșit din hotel să plecăm spre aeroport, m-a luat o tristețe incomensurabilă. La ora opt dimineață deja erau 6 grade afară, soare și cer senin, cu o maximă anunțată de 12 grade. Păi la temperaturile astea m-aș fi putut plimba prin Parisul ăla doar într-o bluziță.
Nfine, aia e, trebuie sa recunosc că și fără să avem parte de cele 12 grade, am avut mare bulan cu vremea. Nu mi-am imaginat vreo clipă că în plin februarie o să putem sta pe străzi câte 12 ore pe zi.
Dar nu despre asta este articolul de astăzi, ci despre unul dintre lucrurile care m-au impresionat cel mai mult în această mini-vacanță. Am fost să vedem Catedrala Notre-Dame pentru că eram curioși cum arată acum, după incendiu.
Și-am văzut o desfășurare de forțe absolut impresionantă. Catedrala e închisă, pentru că se lucrează la reconstrucție, în prezent este un imens șantier, dar tocmai șantierul ăsta m-a impresionat pe mine. Lasă macaralele alea imense și ce utilaje au mai adus francezii în zonă, dar dacă treci de Catedrală și te duci spre cealaltă insuliță o să te mai impresioneze și altceva.
Știți că Notre-Dame se află pe Île de la Cité (care e și cea mai vizitată), dar imediat lângă, pe Sena, mai exista o insuliță: Île Saint-Louis. Ei, dacă treci de Catedrală și te duci spre Île Saint-Louis, o să constați că a fost construit un mini-cartier (nu știu cum să-i zic altfel) pentru cei care muncesc la reconstrucție. Nu, nu vorbesc despre obișnuitele barăci pentru muncitori, au ridicat blocuri de patru etaje din containere. Cu parcare privată în față, cu tot ce trebuie ca să aibă oamenii ăia condiții de lucru cât mai normale. Poate vouă nu va sună în niciun fel, pe mine m-a impresionat când am văzut.
Dar chestia care m-a spart cel mai tare e alta. Ca pe orice șantier și la Notre-Dame există gard din ăla exterior de protecție. Știți voi ce zic, ăla care împiedică oamenii să intre nestingheriți și să-și ia vreo cărămidă în tărtăcuță. Ei bine, prieteni, ce-au reușit să facă francezii cu acest grad de protecție pe mine m-a dat pe spate. Iată.
Pur și simplu l-au transformat în artă, la propriu. Au contractat cinci artiști plastici și le-au dat ca temă să creeze viziunea lor despre ce se întâmplă în interiorul șantierului. Pe scurt și pe românește, sa deseneze sau să exprime vizual, cum văd ei că se întâmplă reconstrucția Catedralei.
Ce-a ieșit, vedeți în videoul de mai jos. Să mă iertați pentru calitatea lui, dar am plecat complet nepregătit, nu am luat nici măcar un amărât de trepied cu mine, prin urmare asta e tot ce-am putut să scot cu telefonul ținut în mână, mergând prin fața gradului, dar având și grijă să nu prind în cadru prea mulți turiști. Și să nu mă împiedic, desigur.
Mai e cazul să vă explic c-ar fi putut să nu facă nimic, să lase gardul ăla așa cum a ieșit din fabrică si să lipească un afiș de genul: „Bună ziua! Cu regret vă anunțăm că Notre-Dame se află în plin proces de reconstrucție. Lucrările se vor finaliza în data de X”. Și cu asta, basta. Nu s-ar fi supărat nimeni.
Doar că vedeți voi, francezii știu exact ce procent din PIB-ul acelei țări provine de la turiștii care-și lasă banii acolo. Și mai știu și ca oamenii care vin să-și cheltuiască banii la tine în țară trebuie respectați. Și nu numai ei, trebuie respectații și francezii, trebuie respectat orice om care ajunge în fața Catedralei cât se află în reconstrucție. Prin urmare și-au zis că trebuie sa facă ceva mișto pentru toți ăștia. Și-au făcut.
Cam asta cred eu despre motivele pentru care un simplu gard de protecție a fost transformat în artă: pentru că le pasă.
Dăștepți francezii, bravo lor!
Fain filmuleț. 👍
Comentariu beton!25
Speechless! Dacă ai fi avut trepied, puteai surprinde mult mai puțin!
Comentariu beton!17
Știu ce zici, dar nu. Măcar puteam să văd în ecran ce fac.
Cred că s-a învârtit JT vreo 10 minute ca titirezul dând refresh paginii și întrebându-se dacă face ceva greșit 😀
Comentariu beton!37
:)))))))))))))))))))
„Bă, ăsta era blogul sau nu?” :))))))))))))))))))
JT căuta prin arhivă o revistă cu benzi desenate cu Pif și Hercule, să vadă de unde s-au inspirat pictografii șantieriști! Neața @JT! 🙂
Comentariu beton!14
@Ananas: neața și ție.
Râzi tu râzi, B0$$, da’ io am crezut că ț-o hăcuit blogu’ draconienii și oculta, că te-o dat Potop-n gât. 🤣🤪🤣
Comentariu beton!17
@MV: B0$$, te rog să-ți regulezi ceasu’ la server, nu să-mi publice articolu’ la 8 și 7 minute, da? Era vorba că publicăm la ș-un minut, io așa știu.
Mă faci să dau „rifreș” acilea-n disperare și pe când s-abandonez supărat că azi n-avem nimic, țac-pac, apare și articolu’.
Păi treabă-i asta? 🤣🤪🤣
Comentariu beton!37
@Peredhil, ai avut dreptate. :))))))))))))))
@John, fii indulgent! C’est un peu dificil startul după vacanta la Paris. Zii merci ca am avut articol azi! 😀
Aaaa, îplm, mie îmi vine la și 7 minute. Da’ întotdeauna, nu doar azi…
@Pierrine: d-apăi ce-i aici? Intreprindere muncitorească sau blog serios? 🤭
Foarte frumos.
Ceva similar făcuseră nemții în Bayreuth, când au renovat casa memorială Richard Wagner. Șantierul era împrejmuit cu panouri care surprindeau detalii din interior, etape ale procesului de restaurare rtc.
Și acolo nici nu cred că era vorba de PIB, deși orașul e celebru taman pentru Opera Wagner și festivalul anual de aici; dar asta e doar o lună pe an…. Cred că pur și simplu și lor le păsa.
Comentariu beton!16
Da, am avut ocazia să constat de multe ori că, după ce treci granița de vest, începi să dai din ce în ce mai des peste țări cărora le pasă de oameni. Foarte ciudat, îți spun.
Și la noi la catedrama Graalului este la fel. Și arată în benzile desenate cum niște Mercedesuri trec pe la fiecare casă de prin sat și iau câte un săculeț zornăitor de la oamenii darnici, care ies și ei la poartă, ca din casă, mai lejer, cu pantalonii peticiți, șosete cu găurele și burți atletice.
Bine că avem miracole și mai găsim câte un adormit molozit, că cineva acolo sus nu doarme !
Comentariu beton!34
Eu, în locul celor de la Mercedes, aș scoate o ediție limitată BOR. Ar rupe.
Pur si simplu pentru ca sunt destepti!
Stiu sa win-win din orice situatie.
Pe mine m-a uimit pentru că în acest caz chiar ar fi putut lejer să nu facă nimic, și nu se supăra nimeni. Well…
Mercedes-Benz AMG V12 BOR edition
Cu semnătura lu’ PFA daniel pe bord, în partea dreaptă.
Interior jumătate piele neagră, jumătate cu foiță de aur.
Ai de mă-sa. Aș aduce „la dreapta credință” toate enoriașele între 25 și 45 ani. 🤣🤪🤣
Comentariu beton!39
Da nici nu mai scriai tu pe blog, in Romania, despre!
Asta-nseamna sa fii …
SA FII!
Banc. Sună un tip la patriarhie.
– Nu vă supărați, am un Mercedes din 2017 și se aude un zgomot ciudat când schimb viteza. Ce să fac?
– Sunați la biserica de care aparțineți, noi, la patriarhie nu avem mașini mai vechi de 2020.
Comentariu beton!34
@JT, o sa te acuze enoriasele de discriminare pe criteriu de varsta. Fa un pustiu de bine si lasa o adresa, unde sa apeleze celelalte!… la care parohie. 🤣
@tavi: restu’ enoriașelor să ia legătura cu „Șăfu’ la blog”, iar el, prin nețărmuita-i înțelepciune, o să le-ndrepte care-ncotro.
🤣🤪🤣
Felul în care francezii își valorifică patrimoniul a fost, pentru mine, o lecție senzațională. Puteau să te lase să bănănăi prin oraș și să descoperi singur una-alta, că fiecare colț e o mostra de istorie și cultură. Dar ce să vezi…nu! Totul e făcut în așa fel încât turiști și localnici să se miște ușor, să se bucure de experiență, să fie cât mai integrați în ceea ce înseamnă Parisul. Cât despre Notre Dame…pentru francezi e mult mai mult decât o biserică. Când a ars, am fost absolut uimită de reacția colegilor mei. “This is where all our important history moments happened”.
Comentariu beton!15
Ce naiba să mai spui? Eu rămân cu obsesia mea: unii au, alții nu. Empatie! Adică acel „efort” de a îți păsa și de oameni, nu numai de propria piele. Amărăciunea mea este amplificată de faptul că zona centrală din Constanța, unde dau cu sapa zilnic, este un șantier periculos pentru oameni, de mai bine de doi ani și prognoza de finalizare este 2025. Săptămânal văd oameni care cad, se împiedică, se lovesc etc. O amărâtă de stradă centrală lunga de 1500 de metrii, se reabilitează mai greu decât orice. Nu mai spun că în ultimile 14 luni, s-a lucrat efectiv maxim 60 de zile! Nicio protecție normală oricărui șantier. Nimic. Două luni au stat înfipte în pământ țepușe din fier beton înalte de 20/30 cm. Dacă cădea cineva, era efectiv înjunghiat! Și pe lângă toate astea, mesajul city managerului orașului este: „cetățenii de pe Ștefan cel Mare sunt binecuvântați. Valoarea proprietăților a crescut deja de trei ori”! WTF! Îi doare în dos de oameni, indiferent dacă aceștia sunt din oraș sau turiști rătăciți într-un oraș momentan eșuat.
Comentariu beton!24
Știi ce e cel mai trist? La câți bani atrage Constanța, astăzi ar fi trebuit să fie o bijuterie de oraș. În 33 de ani, orașul ăsta ar fi trebuit să arate de să poată rivaliza cu cele mai șmechere destinații de vacanță din lume. Plm…
La Paris….ca la Paris. Să nu fiu rea sau nerecunoscătoare de dimineață:n-am fost în Europa,dar cred cu tărie că suntem din plin țara lui „merge și așa ” sau „unde merge o sârmă,de ce să pui șurub?”.
Organizare de șantier ii zice la treaba aia cu bărăci.
Normal că le pasă ca nătărăul care vine să verse banu’ la buget să nu fie dezgustat de aspectul temporar. Si la noi se apucaseră artisti anonimi să scrie peste originalul „in 3 ani aici va fi statia ta de metrou” prima dată un zero, apoi din ce in ce mai multe, până cand miracolul s-a săvârșit, că a fost bănene, un miracol terminarea metroului in DT.
Acum doi ani, când am fost noi, era pandemie, lockdown, alea-alea.
La Notre Dame am ajuns duminica dimineață. Evident, știam ca e șantier acolo dar, obișnuiți cu duminicile teutone, când nici avioanele nu zboară, nici iarba nu creste, ne-a lovit furnicarul din zona.
Macarale, muncitori, containerele alea cu etaj, tot. In plus, câteva ONG-uri care atrageau vizitatorii ocazionali cu proiecții a ce a fost si ce va fi si strângând donații. Gardul ala nu era încă pictat.
Pur si simplu, am plâns când am văzut toată schelăria aia in jurul Catedralei si caria aia imensa rămasă in urma prăbușirii turlei.
Acum sper doar sa apuc sa vad rezultatul final.
Comentariu beton!14
pe tine te plătește o culta, departamentul emigrări?
c-așa m-apucă un chef!!!
Comentariu beton!11
Exact: pentru ca le pasa! Pentru ca în lucrarea asta urisa de reconstrucție sunt implice vechi familii ale Franței, a căror istorie personala este contemporană cu catedrala însăși și care vor sa lase ceva în urma și la sute de ani după ce nu vor mai fi. Pentru ca francezii și mai ales parizienii sunt foarte atenți la imaginea cu care se prezintă în fata lumii. Pentru ca…
Comentariu beton!12
Exact! Să ne amintim cine au fost primii donatori pentru refacere după incendiu: fix reprezentanții familiilor despre care spui tu. Și nu cu 50 EUR…
deși ce spui e impresionant, deși parisul rămâne paris, mie mi se pare că franța nu (mai) e deloc paradisul ăla al turiștilor, de la lucrurile banale precum automatele de bilete de prin gări, care sunt un dezastru, la atmosfera creepy de prin saint denis, și de la trenurile proaste și scumpe la aroganța și mejanfișismul multor angajați în turism. iar cea mai importantă vacanță de anul ăsta va fi tot în franța…
🤣🤣🤣🤣🤣
Asta-i un fel:
„Căca-m-aș în ea de Franța,
Uite ce frumoasă-i Franța”
Comentariu beton!11
E jemanfişism
Poate si pentru ca ei pot
irinuș, da, evident. e de la „je m’en fiche”. dacă încurc ordinea silabelor la 50 de ani, am încurcat-o 🙂
Varianta pe invers.
Acu’ vreo cinci ani, fata vrea la Untold, impreuna cu o prietena, frantuzoaica get-beget, carata prin lume de la o varsta frageda. OK, oricum era programata o saptamana de concediu in tara, gasit cazare pentru ele la Cluj, sotia propune sa stam si noi patru zile intr-o pensiune in Apuseni. In masina, trecem prin Huedin, frantuzoaica se uita cu ochii mari la hmmmm, minunile arhitecturale cu turle si acoperisuri lucitoare si declara incantata „Oaaaa, asa ceva am mai vazut in Cambodgia!!” Alt sat, cireada de vaci pe drum, „Aaaa, e ca in India, dar acolo nu e voie sa le lovesti cu batul!” In fine, depus fete, cautat pensiunea, a doua zi sotia, ca si asta s-a obisnuit cu turismul asta occidental de fite, vrea sa stie ce activitati se pot face in regiune. Singurele propuneri ale proprietarilor au fost ca cica putem sa stam si sa ne odihnim sau sa ne plimbam.
OK, cautat pe gugal, la 20 de km localitate cu cetate medievala si castru roman!!!
Deci, oriunde in partea civilizata a lumii, daca o mica localitate are si cetate medievala si castru roman, localnicii n-ar mai plati impozite.
Mers la vizitat cetate si castru. Cetatea am gasit-o usor, o vedeai de departe ca era in varful dealului. Ca indicatoare pauza…adica erau unele mari care spuneau ca se vor monta indicatoare din fonduri europene. Parcare la fel de pauza si nu ma refer la curtea cetatii, ci jos, undeva prin sat. Urcat la cetate care, spre placuta surprindere, se reabilita. La vreo 50 de metri de obiectiv, apare un personaj urland ( am aflat ca e seful de santier) ca ce, nu vedem ca se lucreaza, e periculos, hai valea. Cu chiu cu vai am reusit sa-l calmam si sa aflam ca da, se fac lucrari, nu se stie cand vor fi gata si asta e. Castru roman? Da, a auzit, ca vorbeau niste domni de la muzeu ca si in constructia cetatii s-a folosit piatra recuperata de la vechiul castru. Nu stie unde e, sa intrebam in sat.
Coborat, intrebat in sat, „nu stim, dom’le” sau „da, incolo, pe camp sunt niste ruine”, pina la urma am dat peste un satean mai informat :
„Da, cum nu, uitati, pe drumul asta mereti vreo doi kilometri si vedeti in dreapta.”
„Multumim, putem sa lasam masina aici?”
„Da’ de ce sa lasati masina aici, ca or facut drum bun, cu asfalt?”
„Pai am vrea sa mergem pe jos”
„Da de ce sa mergeti pe jos, ca e drumul facut?” 😂
Pina la urma, spre marea lui mirare, am mers pe jos. Si am mers. Si ne-am intors si iar am mers. Si pina la urma ne-am dat seama ca ridicatura napadita de vegetatie la care ajungeai sarind peste un gard electric si traversand o mlastina era fostul val de pamant ce inconjura castrul. In incinta numitului castru pasteau niste oi, era o prelata pe jumate desirata care proteja ultimele sapaturi si era un container de locuit vai de capul lui, in care presupun ca au stat cei care facusera sapaturi pe acolo.
Ziua respectiva cred ca noi am fost singurii turisti pe acolo. Presupun ca si saptamana si luna respectiva.
Intr-o localitate care are cetate medievala si castru roman.
Comentariu beton!34
@Nemo: mirific de-a dreptu’. 🤭
aidecapul meu! Starea națiunii, versiunea pe turism și vestigii
Că aşa-i la noi🤷♀️
Stiu ce zici 😕
@Nemo, atât am de spus: VaiDePulaNoastră.
Peste tot în Europa cu apă caldă dacă într-un loc există vreun pietroi susceptibil de a fi celebru (gen, spre piatra asta s-a uitat Napoleon în drum spre Waterloo), ăia nu știu cum să facă să-ți atragă atenția și să-ți semnalizeze cum ajungi la pietroiul spre care SE PARE că s-a uitat Napoleon. Plm…
@Mihai…apropo de Napoleon, uite un exemplu de promovare a drumului parcurs la revenirea in Franta, dupa exilul pe insula Elba: https://route-napoleon.com/ 😁
pai, dobrogea e plina de pietre si castre si plm
si au in zona macin un hotel si ceva pensiuni
deh.
Păcat ca romanii care se ocupa de turism, desi calatoresc si ei prin lume, nu fac si la noi.
Ma uit la oferte si toate arată interiorul si mancarea.
Se intampla ca nici ele sa nu corespunda.
Ce e in jurul obiectivului turistic, ce activitati poate face un turist in zona respectiva( in siguranta). Nu preocupa pe nimeni.
Nu mai zic de raportarea preturilor la ceilalți/ tari vecine.
Bine ca la sfarsitul fiecarei vacante, aud la stiri, ca nu au caștigat destul si ca ar trebui facuta structura anului scolar cum vor ei. Plus zilele acelea libere care trebuie recuperate. Multe garduri din Bucuresti, nu arata ca cel temporar din Paris, din păcate.
A fost la Cercul Militar National, peste schele, o prelată mai de „barbosu’ ajută” in perioada in care a fost reabilitat. Era exact imaginea fațadei, știți ce zic
Respect față de oameni, de mediu, de bani, resurse, de istorie. Le pasă, sunt hotărâți să le fie bine, ceea ce nu putem spune despre noi și monumentele de la noi.
Noi am fost la Paris în iulie 2019, la câteva luni după incendiu. Știam că este șantier, totuși ne-am dus. Era doar gardul simplu, iar partea arsă era acoperită. Și totuși era o mulțime de oameni în jur. Ca și noi. Și a fost foarte impresionant. Sper să mai pot ajunge cât de curând.
Organizarea la toate obiectivele turistice, de asemenea impresionantă, cu grijă și respect pentru turiști. Deși peste tot era o mare de oameni, nu ne-am simțit nicio clipă umiliți sau în disconfort.
Pentru că le pasă, da, dar și pentru că consilierii locali nu se porcăie între ei.
La Constanța strada aia în reparații arată așa pt că sunt la conducerea orașului niște caltaboși lacomi, proști și aroganți
Notre-Dame nu este doar un șantier. Desi orice șantier ar beneficia de ceva de genul (first of all, pt siguranța și respectarea normelor de securitate pt muncitori și pt trecători). Cat despre artiști, da au o scenă de expunere, sunt promovați, cineva plătește (că nu au desenat acolo gratis), există o viață și o organizare culturală în jurul acestui șantier mediatizat. Btw, fii sigur că artistul care a produs desenele respective, a fost ales dintre alții care au concurat și dacă vrei să mergi chiar mai departe, poți să accesezi (la primărie în general) toate datele despre șantier, lucrare, permis de construcție/reabilitare și chiar si cine sunt ceilalti artiști nereținuti pt proiect. Pentru că vezi tu, aici chestiile sunt făcute după reguli și pentru că totul are un scop: publicitar, ecologic, strategic, artistic, pecuniar chiar (n-am găsit alt cuvânt), in plus de scopul estetic.
N-aveam nicio îndoială că au fost pătiți artiștii. de-aia am și scris: „au contractat”.
Uau! Ce interesant! Spun drept că m-am chinuit ceva ca să citesc măcar câteva din benzile alea desenate. Opream și porneam clipul🙂 Deci ei povestesc pur și simplu în imagini stadiile reconstrucției, au și un fel de „legendă ” cu oamenii implicați..Fabulos🤗
Am avut norocul să vizitez catedrala în 2014. Sper să am norocul să mai trăiesc să o văd și după finalizarea reconstrucției 😉
Ce miștooo, bravo lor! Iar faza cu blocurile pentru constructori arată respectul pentru cei ce muncesc. Nu bătaia de joc de la noi, niște barăci insalubre.
Au containere confortabile și încălzite pentru muncitori pentru ca legea funcționează. Pana și in colțul meu rural de Franța inspecția muncii verifica cazările celor detașați. Și amenzile sunt mari și se dau.
Iar firmele care au fost alese nu au fost doar pe preț. A contat mult calitatea, majoritatea sunt din provincie.
Refacerea catedralei e unul din lucrurile care sunt făcute sa coaguleze națiunea. Ei ar fi vrut sa poată fi gata pentru JO din 2024 dar cum nu se putea in siguranța, nu au insistat (vezi inaugurarea șantier a catedralei din București musai in 2018 deși nu era gata).
Au și francezii păcate și nereguli destule, dar după 10 ani încă ma simt mai in siguranța și respectata aici decât am fost in Ro…
Comentariu beton!12
Sunt tot barăci, containere, dar le-au etajat până la înălțimea unor blocuri.
Ele devin insalubre din cauza Doreilor care le folosesc. Bănuiesc că in speță ele sunt birouri nu spațiu de cazare pentru că nu ar fi suficient. N-am fost, nu mă exprim decât din experiența vieții la container
@ Oldjohn Le-au etajat din lipsa de spațiu pentru a le etala. Nu am fost recent la Notre Dame, dar din prisma jobului cunosc acel tip de containere, unele servesc și de cazări și sunt okish. Iar durata Șantierului justifica investiția in a le face locuibile. Oricum se pot vinde sau refolosi după.
@AncaP, noi am scris in același timp. Dacă vedeam comentariul tău nu mă mai băgam. Eu nu am spus nimic de etalat. Am spus că nu am văzut locul, dar experiența mea de lucru pe șantier/container imi spune ca nu ar fi loc de cazare. E permis să cazezi maxim 2 pers/container din motive care deja deviază de la subiect, dar zici ca te pricepi, așa ca nu e cazul să dezvoltăm.
@ Oldjohn poti sa te bagi liniștit 🙂
Doua explicații pertinente nu strica. Tu ai trăit in container din ce înțeleg, eu verific condițiile de munca printre alte chestii, opiniile noastre sunt complementare.
@Oldjohn într-un orășel bavarez în care am stat, Schwabach, a durat aproape 2 ani reabilitarea unei clădiri a unei bănci. Într-o curte adiacentă au făcut din containere pe două etaje birouri și camerele de lucru cu clienții și au lucrat mai departe cu program normal. Inclusiv cu containere budă.
Asta e diferenta intre noi si ei 🙂
Nu știu care e corespondentul lui wow în franceză. Uimitor! Mi-ar fi plăcut să nu uit franceza și să pot citi.
œ!
🤣🤣🤣🤣🤣
Oh la la, cred! 😅😅😅
@JT, e clar că te pregătești de Scandinavia, ăștia văd toată ziua numai „oi”
@OldJohn: 🤣🤣🤣🤣🤣
Hotelul ala de pe malul Senei, facut din containere pentru muncitori, mi-a ramas si mie pe retina si mi-a dat basca pe spate. In toata aglomeratia aia si intersectia cu circulatie, aia au resusit sa faca asa ceva. Si lipsa noroiului, caracteristic unui santier romanesc, ar mai fi de amintit.
Sunt două construcții acum. Dacă atunci când ai fost tu era doar una, mi se pare și mai tare c-au ridicat încă una.
Am vazut si in Amsterdam in octombrie, monumentul national din piata Dam era in renovare si pe gardurile de protectie erau panouri cu istoria locului, poze ale pietei la diverse evenimente. Si la Roma langa Collosseum pentru metroul in constructie.
Precis așa o să facem și noi după ce / dacă o să ardă Catedrala Mântuirii Neamului. 😉😉
Mă mir că nu a apărut niciun comentac care să explice, doct, că la ei se poate pentru că au fost imperiu și au furat resursele țărilor ocupate.
Ah, am văzut un video cu un muncitor român cazat într-o casă modulară în Danemarca, parcă. Băi, ce condiții avea omu ăla acolo era peste ce putem noi visa prin România pe șantiere.