O să încep abrupt cu o informație pe care probabil o știați sau o intuiați: România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește educația financiară, cu un procent de 22%, adică mult sub media europeană de 52%. Studii recente arată că doar 1 din 5 români înțelege noțiuni financiare de bază.
Bine, nu e ca și cum asta ar fi vreo mare surpriză, suntem pe ultimele locuri în atât de multe domenii, încât nu ar fi logic să fim mai sus în top într-un domeniu ca educația financiară. Vestita „nu-mi spui tu ce sa fac cu banii mei” ar putea să fie, la o adică, și brand de țară.
Problema e că dacă ultimul loc la consumul de săpun sau pastă de dinți, de exemplu, îi afectează doar p-ăia care nu le folosesc și pe cei din jurul lor, o educație financiară deficitară ne afectează pe toți, nu doar pe cei 22% care înțeleg noțiuni financiare de bază. Cum, de altfel, lipsa educației, de orice natură, ne afectează la nivel macro pe toți. Sper că nu există dubii în privința asta.
De-aia trebuie salutată orice inițiativă, orice demers, orice campanie care își propune să ne ajute să mai facem un pas înainte în ceea ce privește educația din țara asta. Iar educarea financiară a populației este un pas în această direcție. Cu cât mai repede va crește procentul ăla de 22%, cu atât ne va fi mai bine tuturor.
Din 2017, există un start-up românesc, Volt pe numele lui, care și-a propus exact asta: să mai ajute un pic la educația financiară populației acestei țări. Cum? Vă spun eu cum: au dezvoltat o aplicație cu ajutorul căreia îți afli pe loc istoricul de creditare.
Dacă nu știi ce înseamnă „istoric de creditare”, înseamnă că ești unul dintre fericiții care n-a avut niciodată nevoie de vreun credit, care n-a făcut vreodată rate, pe scurt, care s-a bazat doar pe banii produși de el. Treabă pentru care nu pot decât să-mi scot pălăria. Dar dacă ești în barca noastră, a celor care am avut, avem și vom avea rate de plătit, cu siguranță știi ce înseamnă „istoric de creditare”.
Ei bine, aici vine partea în care ne ajută aplicația Volt. Aplicația oferă acces gratuit la scorul de credit, gradul de îndatorare, istoricul plăților la creditele în derulare și alte date importante pe care instituțiile financiare le folosesc pentru a decide bonitatea solicitantului unui credit. Mai pe scurt, poți afla la orice oră ce scor de credit ai și, mai ales, cam care e situația ta vizavi de celebrul Birou de Credit.
Cu ajutorul aplicației oamenii pot să învețe cum să-și construiască și să-și păstreze un istoric de creditare bun astfel încât, atunci când vor avea nevoie de un nou credit (indiferent de natura lui), să îl poată obține. Și să îl obțină cât mai ușor și în condiții mai bune de la instituțiile financiare. Așa a luat naștere funcționalitatea Volt care presupune interogarea scorului de credit și a situației de la Biroul de Credit.
Scorul de credit este calculat pe baza celebrului algoritm FICO, folosit de Biroul de Credit din România. Mai exact, cei care vor să-și afle scorul de credit sau să și-l verifice periodic, pot face acest lucru instant, accesând aplicația Volt, fără să completeze diferite formulare și fără să fie nevoiți să iasă din casă pentru a merge la bancă.
E foarte important că poți accesa aceste informații fără ca interogarea să îți scadă scorul. E posibil să nu știți, dar dacă faci interogarea asta direct la bancă, atunci când soliciți un credit, simpla interogare poate să-ți scadă scorul de creditare. Indiferent dacă primești creditul sau nu.
Iată de ce Volt devine o aplicație necesară pentru cei care vor să-și afle scorul de credit, gradul de îndatorare și istoricul plăților la creditele în derulare. Comunitatea Volt se asigură astfel că băncile sau IFN-urile nu fac greșeli de înregistrare a plăților și nici nu uită să le șteargă datoriile din Biroul de Credit.
N-am degete suficiente să număr de câte ori am văzut oameni plângându-se că s-au trezit figurând la Biroul de Credit, deși nu se mai știau cu vreo datorie la vreo bancă sau la altă societate financiară. Pentru că erori se întâmplă și se vor întâmpla mereu. Partea nasoală e că, de obicei, afli de câte o greșeală din asta exact când îți arde buza mai tare, moment în care nu știi cum să faci să te șteargă ăia mai repede de-acolo. Cu aplicația Volt poți să afli din timp dacă s-a produs și la tine vreo eroare.
Așadar, dacă vreți să vă aflați scorul de credit sau să vedeți cum stați, cu un click AICI deja sunteți cu un pas mai aproape. Dar sfatul meu ar fi să vă instalați și aplicația, s-o aveți la îndemână în telefon, că nu cere de mâncare. Eu mi-am instalat-o și mi-am aflat și scorul. N-am nicio șansă la premiul ăla de 1000 de euro.
Ah, stați c-am uitat să vă spun, dacă tot vă băgați să vă verificați scorul, vedeți că treaba asta vă poate aduce și niște cash, sub formă de premii.
➡️ Pentru cel mai mare scor, oamenii de la Volt oferă un premiu de 1000 de euro. Nu trebuie să faci nimic în afară de a ți-l verifica. Să-l ai tu pe cel mai mare, că se ocupă ei să primești mia de euro în cont.
➡️ Și doi, premii săptămânale de 100 de euro. Nici aici n-ai mare lucru de făcut, doar că astea sunt cu tragere la sorți. Intri, îți verifici scorul, după care aștepți să vezi dacă ești unul dintre cei care ia suta de euro în săptămâna respectivă.
După cum ziceam, poate la ăsta săptămânal să am și eu vreo șansă. 😊
În încheiere, pentru că tot vorbim despre educarea financiară a populației, o să fac o scurtă paranteză ca să vă explic de ce este important scorul de credit.
Scorul de credit este, pe scurt, un algoritm folosit de instituțiile financiare prin care se stabilește gradul de risc al unei persoane care solicită un împrumut (fie el bancar sau credit IFN). Este un număr cuprins între 300 și 850, unde 300 înseamnă slab, iar 850 excelent, și face parte din raportul de credit de la Biroul de Credit. Mai exact, de fiecare dată când o persoană aplică pentru un credit, datele sale înregistrate la Biroul de Credit sunt prelucrate, iar punctajul obținut influențează atât decizia de aprobare sau de respingere a solicitării, cât și valoarea împrumutului.
Un scor de credit mediu sau ridicat, cu valori cuprinse între 550 și 850, contribuie la un istoric de credit pozitiv și denotă responsabilitate demonstrată în timp din partea clientului care a solicitat împrumutul. Iar o relație fidelă cu instituția financiară parteneră se traduce prin multiple avantaje pentru client, precum: obținerea cu ușurință a unui credit ipotecar, oferte mai avantajoase pentru cardurile de credit sau chiar obținerea de împrumuturi în situații de criză.
Un scor de credit scăzut, cu valori cuprinse între 300 și 549 poate fi un criteriu de respingere a unei cereri de împrumut sau poate veni cu o serie de condiții dezavantajoase de obținere a împrumutului: perioadă scurtă, cost mai ridicat, valoare DAE mai mare sau chiar imposibilitatea accesării unui credit ipotecar.
Am închis paranteza, atât pentru azi.
Am instalat și cică am un scor impresionant de 790!
Comentariu beton!14
Meam… pe bune?
Da, pe bune! Cred că aș fi avut mai mult, dar ca punct slab, nu am decât 3 conturi și acolo scria minim 7 😀 Așa-i cu noi aștia mai săraci! 😂
Comentariu beton!14
Unde se vede scorul ăsta ca la mine zice ca nu exist?
Poate n-ai avut niciodată credit?
Și eu la fel
@Oldjohn, dacă nu ai avut nici un credit și nici un card de cumpărături, nu exiști 😁
P.S. și IFN-urile trimit date acolo
@Vic,@AlinaI. vă mulțumesc. Am avut pă veața mea credite, dar nu mai puteam dormi noaptea. Am terminat coșmarul in 2008, de ajunsesem să mănânc pâine și să reglez din apă. De-aia credeam că e ceva greșit, dar poate sistemul ăsta de punctaj a fost inventat dupe, că din 2008 fug de bănci ca @Sfantu’dracu (să mă scuze) de tămâie
PS:IFN sunt d-ăia cu credite doar cu buletinul?
M-ar interesa niște noțiuni financiare de bază. Se poate? Ah, da vă rog! … cu placere. Mulțumesc.
Nici eu nu exist. Asta pentru ca biroul de credit considera numarul de telefon element de identificare unic si irevocabil, iar eu mi-am schimbat de vreo 3 ori numarul de telefon de cand mi-am facut creditul.
@Oldjohn, da, ăia: alde TBI, Provident, Icredit. Sunt IFN-uri, cică, dar te găsesc și în gaura de șarpe daca-ti trece prin cap sa le faci vreo glumă. Aviz amatorilor
@Laur: cea mai de baza noțiune: Dacă nu ai bani, nu ți-e foame.
Comentariu beton!11
@Alina apreciez mult simțul umorului la femei. 🌷🌷🌷 pentru tine!!!
Din cauza ta am pierdut mia de euro! Decat 751 :))
@Oldjohn, din câte știu după 5 ani de la achitarea creditului se șterge automat din biroul de credit.
Am mai invatat ceva nou azi: istoric de creditare. M-ai facut curios sa vad cine sunt io in fața lor, a bancilor
Vezi ca ai un typo la titlul de azi „Cata incredere mai prezinta bancile in fata noastra?”
Comentariu beton!31
Mai e o eroare în al treilea paragraf „nu doar pe cei 22% care nu înțeleg noțiuni financiare de bază.” Mă gândesc al doilea nu nu ar trebui sa fie acolo, altfel „se ceartă ” cu informația de lamincrout unde 22% au educație financiară. 😁
@Marius, corect, am scosc „nu-ul” ăla.
Am 692…cică pentru că am doar 1 cont…și pentru că am 0 luni istoric de creditare (o fi eroare că e cam imposibil😂)
Păi din asta eu înțeleg că-ți plătești creditele la timp.
Ei zic că trebuie să fie minim 4 luni…și e cu bulină portocalie. Există separat rubrică de întârzieri unde e zero și bulină verde și e trecut că zero este recomandat și am 100% la istoric plăti 🤷. E sigur ceva eroare, pentru că plătesc de ceva vreme la credit. 😁
Confirm ca scorul FIco este un indicator extrem de puternic în activitatea de creditare care scade puțin la fiecare interogare făcută cu scopul de a aproba un credit nou (Biroul de Credit se poate interoga și în scop de monitorizare, caz în care FICO nu e afectat).
Dacă ai un scor bun, nu ești afectat de mica scădere a indicatorului în urma unei interogări. Dacă, însă, aplici la 7 instituții simultan, se poate duce naiba
că fiecare face o interogare. Mai ales ca raportul Biroului de Credit conține o secțiune unde se vede câte interogări s-au făcut în ultimele 6 luni de către bănci sau IFN-uri (dar nu și numele acestora). Cu cât ai aplicat mai mult, cu atât îți scad șansele de a-ți fi aprobat un împrumut, mai ales dacă nu se vede că alții ți-ar fi aprobat recent. Denotă disperare un astfel de comportament și e un semnal negativ pentru analist.
Cel mai bine este sa afaci simularile pentru creditare, online. Majoritatea bancilor iti ofera motoare de estimare al unui imprumut. Dupa ce afli cat este costul unui credit, te duci fizic doar la banca la care ai fi multumit de ceea ce a reiesit din calcul.Asa ca vei fi interogat doar de catre o banca.
720. Hai că stau bine, așa zice aplicația.
Mihai, să știi că am folosit la recomandarea ta Banometru și încă mai țin legătura cu ei. Mulțumesc, e perfect. Și l-am recomandat și la alții care știu ca au nevoie de educație financiară. Banometru rullz.
Scor 726 dar 94% linii de credit (sunt dator vândut la banci).
687. Hai că stau bine, mă mai pot îndatora, lua-le-aș dobânzile în sabie de cămătari cu gulere albe!
M-a depășit Vic cu 2 puncte.
Dar e firesc să am un scor mai mic.
De mai bine de un an am închis toate liniile de credit.
Probabil o să-mi fac un card de credit, că să îmi păstrez punctajul ridicat.
Din câte știu (empiric și din poveștile altora), cei care nu au avut niciodată credit pleacă la drum c-un scor mic. Tocmai pentru că nu au istoric.
De aceea e bun un card de credit, fără întârzieri la plată. Crește punctajul.
Da, așa este. Se preferă un client care a avut credite pentru că ai informații despre comportamentul lui de plată. Dacă nu ai avut credite, poate ești ok, poate nu😁
768 acum vreo două luni când am verificat. am avut și mai mult. parcă am impresia că băncile te depunctează dacă nu ai credite, iar eu nu mai am de 8 ani!
Eu am scor 790, am avut un credit la un IFN (never again) și doua carduri de cumpărături, fără restanțe. Cu cât ai mai multe credite plătite la timp, e mai bine, din punctul lor de vedere
Suna interesant si din cate stiu si aici exista ceva similar.
Anul trecut cand am luat imprumutul pentru casa de investii, nu m-au intrebat de nici un scor, dar mi-au cerut mai multe acte (payslips pe ultimele 3 luni, extrasuri de cont) si m-au pus sa arat situatia la fiecare card de credit (am vreo 3). Nu am avut probleme, banca oferindu-mi o suma chiar mai mare decat am cerut eu.
795. Atât s-a putut :))
Am prea mare sumă la cardul de cumpărături bănuiesc. Dealtfel nu am avut niciodată vreo restanță la vreun credit in viața asta.
Cu regret va informez ca bate campii.
In afara de conturile/cardurile/creditele pe care le am si pe care le indica ok, imi afiseaza si un credit de consum inexistent. Cu rata de plata scadenta pe 01.08.2022 si istoric de plati 0%…mi-e greu sa cred ca , in conditiile in care eu nu plateam rata la timp , nu m-ar fi luat de gat banca pana acum…cu atat mai mult cu cat creditul ipotecar il am la aceeasi banca.
In plus , la creditul ipotecar imi afiseaza un sold si o rata valabile acum 4-5 luni…
Deci…unistall.
Si ce te face sa nu verifici veridicitatea informatiior din aplicatie? Evident, pe alta cale decat cea standard, a comunicarii cu front office-ul bancii? Candva a fost un sport relativ frecvent ca angajati ai bancilor care depaseau limita solvabilitatii sa faca credite in numele clientilor. Si, evident, sa plateasca ratele ca niste oameni „seriosi”, luna de luna. „Titularul” creditului nici macar nu avea habar ca el a luat un credit si l-a si achitat. Eu zic ca intelept ar fi ca totusi sa verifici ce zice VOLT. Insa, ma repet, nu pe calea scurta, simpla si clara a unui telefon ori a unei discutii personale la agentia / sucursala unde ai contul, ci la alta. Eventual prin intermediul Call Centerului bancii, daca ti-i lene.
794 🤔 mai am vreo șase luni și scap
Scor 809, cica e de bine.
Transmite-le la băieți că există si telefoane Huawei și ar putea băga aplicația și în store-ul lor.
N-o să vezi așa ceva. 😁
Am instalat… 753. Am doar descoperitul pe cardul de salariu și rata la prima casa ( care e o mare muiala, o sa vad cum fac sa scap de ea. Din 2015 până acum rata aproape s a dublat). Și un card pentru cumpărături în rate fără dobândă (care expira in curând). Nu m am simțit confortabil sa ofer unei aplicații cnp și alte date sensibile. Daca nu o recomanda Mihai nu o instalam niciodată. M am jucat, mi am satisfăcut curiozitatea și acum… Uninstall
On topic: scor 790.
Off topic, pentru prima casa iti pot spune ca: imprumutul contractat cu dobanda variabila poate fi achitat mai avantajos daca achiti rata lunara + inca minim o rata (calculezi cat vine fara dobanda, este pe graficul de rambursare, asta e minumul). Faci cerere de rambursare anticipata cu conditia de scadere a perioadei de creditare.
Eu am achitat astfel 75% din imprumut si am ajuns la ratele alea de la final pentru care dobanda este de bun simt asa ca nu ma mai deranjeaza.
Am avut discutii variate cu banca (nu dau numele ca n-are rost) pana cand le-am cerut sa-mi justifice in scris de ce nu pot achita cu reducerea perioadei de creditare.
Mulțumesc, e bine de știut, deocamdată luasem in calcul sa modific creditul in ipotecar, in euro, in orice, doar sa nu mai crească rata in halul asta. E o rata suportabila (încă), însă mă simt pacalita și jefuita
@Mojo, lecția financiară No. 1: creditele se fac în moneda în care primești salariul.
Cei care au făcut acum 10 ani credite în franci elvețieni pot să confirme asta.
Comentariu beton!13
Așa e, Lucian, pe asta m am bazat și eu când am făcut creditul, însă în practica s a dovedit fix pe dos, rata la lei s a dublat, și euroiu a rămas pe loc de 8 ani de când plătesc eu. Mă bucur că nu m am aruncat la un credit mai mare (îmi dădea banca dublu față de cât am luat) că acum nu știu ce faceam, ar fi venit rata cat jumătate de salariu
O am mai de mult, dar am uitat pin-ul! Stateam bine, pe la 700!
Eu sunt la 731
Ma trage in jos ca am doar doua conturi
La Samsung m12 al meu zice că nu e compatibilă aplicația…oricum n-am rate decât la emag,la obiecte de folosință îndelungată,zilnic mă anunță că mai am disponibil aproape 3000 de lei să îmi cumpăr ce vreau.Multumesc oricum pentru idee,a mai fost una ocean care la fel ne spunea indicele ,scorul personal.
Am 686 scorul de credit, împrumut ipotecar de 2 ani. Și totuși, la card de shopping am fost refuzată, deși rata e mai mică decât pragul pentru care nu se aprobă alte imprumuturi, ca procentaj din salariu. Probabil fiindcă am job nou de 3 luni și informațiile salariale nu s-au actualizat și în sistemul băncii.
Ai nevoie de min 3 luni (uneori 6) de vechime la actualul loc de muncă. Situația ta salarială nu există by default în sistemul băncii. Află doar cu acordul tău (valabil 5 zile) în urma interogarii bazei ANAF (dacă venitul tău e disponibil la ANAF).
E disponibil la Anaf, dar banca vede informațiile cu 3, 4 luni întârziere. Deci da, probabil mai am de așteptat 3 luni, sau merg cu adeverința de salariu și rezolv.
Nu știu de unde ai informația cu privire la întârzierea de 3-4 luni, dar nu este corectă.
De la banca o am
io-s ca Balzac! nu, nu la talentul scriitoricesc mă refer, ci la ăla cu care-și ocolea creditorii…
am plătit cinșpe ani, mai am cinșpe și gata!
care-o mai face credit la casă…
Da, dar cine face zacuscă toamna pe prispă?
La mine s-a rezolvat.
Am telefon Huawei, asa ca nu se poate verifica nimic !
Am avut si eu un credit ipotecar, luat de la un IFN, pe vremea cand nu se supuneau regulilor BNR.
L-am platit si altul nu-mi mai trebuie.
se poate verifica de la laptop
De pe laptop imi spune ca nu am luat niciun credit.
Desi am avut si credit si 2 carduri de credit.
Dar stau si ma intreb ce baza poti pune pe o aplicatie care-ti verifica eligibilitatea functie de nr de telefon.
Ce scor, boss? Vrei sa moara imobiliarii, retailarii si bancherii de foame? Dau baietii bani si daca nu vrei, zici ca nu traiesti in tara creditului luat cu buletinul, a ratelor pe 30 de ani si a frigiderului platit prin depunere de suma minima 😅)))
Ps: astia care calculeaza scorul is tot aia care sfatuiau poporu, il educau care-va sa zica, sa se imprumute in franci!?
Mă îndeamnă să fac un credit ca să-mi spună?
Sau mi-a scăpat mie ceva?
au cerut atâtea date, bine că nu mi-au cerut PIN ul.
Nu. Au nevoie de CNP și de acordul tău de inteorgare. Și, evident, îți prezintă diferite oferte. Nimic nu e gratis.
769
781
Îmi dă delfinul 7100 lei. 🙂
Da’ dacă verific din aplicație și nu introduc nici un fel de dată personală, cum știe volt-ul să mă premieze? 🙂
Tocmai am descarcat aplicatia si, surpriza!, figurez cu credite la nush ce IFN, la BCR, in conditiile in care nu am facut niciodata astfel de credite!! Nu stiu care e pasul urmator ca sa clarific aceste magarii facute in numele meu, dar astept sugestii. Multumesc, @MV, ca mi-ai spus de aplicatia asta.
Revin cu precizari. Am sunat la BCR, nu figurez cu nici un credit la ei. Asadar, cel putin din punctul acesta de vedere, aplicatia nu mi-a furnizat informatii corecte. Ramane sa vedem ce va spune si IFN-ul la care se pare ca mi-am facut credite😡.
Poți lua legătura cu Biroul de credit. Eu le-am scris aici [email protected] și mi-au răspuns în vreo 3 zile.
Îți poți face și cont direct la ei (https://www.birouldecredit.ro) unde poți interoga scorul și istoricul.
@Deea: am incercat sa imi fac cont pe birouldecredit, insa, in momentul in care imi introduc CNP-ul, primesc un raspuns de genul „nu va gasim in baza de date” , ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca, neavand nici un credit pe numele meu, nu au ce verificare sa imi faca.
Nici o banca nu a iesit vreodata pe strada cu pistolul sa forteze oe cineva sa ia credite. Romanul s-a aruncat la cea mai mare „plasma”, cel mai nou iphone, cel mai tare bmweu, cel mai de fitza „adidas” si tot asa, desi el avea venit de nici 500 eur. Apoi credit de cica nevoi personale + ipotecar pe repede inainte ca sa nu se prinda banca.
Nu iti trebuie educatie financiara ca sa pricepi ca rata1( +rata2) se apropie periculos de castigul tau, asta se face pe la clasa I.
Dar romanul afla repede ca cei 500 lei ramasi nu ajung pentru mancare o luna si atunci..banca e vinovata, evident.
Am si exemple concrete destule
Ăștia sunt o parte din „clienți”, însă sunt foarte multi și cei ca mine care au făcut rata pe 10 ani ca sa și ia un harb de mașină sa se deplaseze din punctul a in punctul b, sau tot ca mine care nu au avut altă posibilitate să își cumpere apartament. Nu vreau sa îmi spună cineva că e bine la ANL ( unde stai in ghetou laolaltă cu țiganii și plătești lunar tot cat o rata la banca. Sau in chirie unde plătești tot cat rata la banca dar la sfârșit nu te alegi cu nimic). Cine a avut de unde să plătească cash câteva zeci de mii de euro și să nu se încurce cu rate, bravo lor, s au descurcat mai bine decât mine
Ma aflu in fericita situatie 0 datorie la banci.Tocmai am terminat 20 ani de credit.
Ca educatie, in clasa a8a se preda educatie financiara.Dar elevii, au doar alocatie plus bani de buzunar, nu sunt prea interesati.
E în manual, dar nu prea se predă…
739 Nu am decat cardul de cumparaturi. Pai dupa ei ar trebui sa am vreo 3-4 carduri de credit, 2 imprumuturi de nevoi personale, Un ipotecar si ceva maruntis :))
Bănci? Numa’-n parc, vara. 🤪
Comentariu beton!20
Nu cade bine răspunsul acesta, observ.
Nici eu nu exist😜
Nici eu nu exist! Nu am decât un card de credit!
Am avut, până în 2013, credit ptr. casă, ptr.masină , de m-am cocoșat plătind 8 ani de zile.
Colac peste pupăză, am prins, în timpul ratelor numa’ momente epice: soțul fără serviciu, 3 ani, scăderea salariilor cu 25% un an de zile (de la Băse citire) și o soacră bolnavă de Altzheimer pe care, în ultimă instanță a trebuit s-o internam undeva, ptr. ingrijire specializată ( cu bani pe măsură). Ah, să nu uit, susțineam și o nepoată în facultate, era în ultimii ani la arhitectură și nu mai voia să stea la cămin!
Brrrr, nici nu știu cum am supraviețuit! Adică știu, cu pastile ptr.sindrom depresivo-anxios!!☹
@OldJohn: nu am credit, nu exist.
🤣🤪🤣
@John: Mă bucur să te văd! 😀
Nici io nu am credite, dar exist! Am avut, ce-i drept, da’ mai demult!
@Vic: facem clubul nevăzuților bancari. CNVB. 🤣🤪🤣
cu ceva noroc o sa am datorii la banca de vreo 600mii epuroi. Aia viata 🙂
probabil credit scoreul o sa fie ceva de gen: „boss…wha?”
790. Am avut trei credite, nu mai am niciunul. De fapt sper ca la un moment dat să pot împrumuta eu băncile. Glumesc, sper să ies la pensie și să mă mut în Spania, sau invers. În cel mai rău caz, dacă nu-mi iasă socoteala cu Spania, măcar la munte, unde vecinul cel mai apropiat e la 5-600 de metri.
815, depunctata din cauza numarului mic de conturi – 2.
Mai exista posibilitatea sa iti faci cont aici https://www.birouldecredit.ro/wps/portal/bcro/Home/user-enrollment/ si sa afli in amanunt ce raporteaza bancile si IFN-urile.
Foloseam Volt de ceva vreme și mi-a scăzut scorul la 659 pentru că am luat un credit recent și am peste 5 interogări (deși toate au fost de la aceeași bancă).
Pentru ca, nu-i asa ? cine nu se imprumuta la banca, nu are rate si nu plateste dobanzi e doar jumatate de om, jumatatea aia necivilizata.
Ți-a scăpat complet partea asta: „dacă nu știi ce înseamnă „istoric de creditare”, înseamnă că ești unul dintre fericiții care n-a avut niciodată nevoie de vreun credit, care n-a făcut vreodată rate, pe scurt, care s-a bazat doar pe banii produși de el. Treabă pentru care nu pot decât să-mi scot pălăria”.
Sau nu ți-a scăpat, dar ai vrut tu musai să zici ceva din care să reiasă cât ești de șmecher.