Salutare tuturor! Bine că ne-am regăsit, cât de cât întregi. Mulțumesc pentru toate mesajele voastre, you are the best!

Apropo de oameni bătrâni, am cunoscut în Germania un nene care la 72 de ani încă se dădea pe skate. Mai încet, mai cocoșat, cu ochii mijiți, departe de ce putea acum jumătate de viață, însă cu un mare zâmbet pe buze. Un bun prieten, american, over 65, așteaptă protezarea la șold ca să poată, după recuperare, să scoată la aer Indianul.

Eu vreau să fiu un bunicuț cu 40 în braț, care să fumeze cu un aer sfătos o iarbă cinstită și să le povestească, cu lacrimi în ochi, nepoților despre motoare, femei și rock. Să le arat cum se ține o gardă și cum să intri pe combinații simple și scurte. Și mai important, să îi învăț să nu renunțe la libertate și vise. Să nu piardă copilul pe drum. Să iubească și să respecte motorul. Acum sper ca toate astea să îmi și iasă.

O altă chestie care vreau să o fac pe aici, în afara topului personal de la sfârșit de an, ar fi un clasament al celor mai reușite coperți de albume ascultate de mine, de noi. Am multe idei, să vedem ce și cum iese.

NEWS

🔵 Tankian cu piesă clip nou.

🔵 Carla Harvey.

🔵 De pe albumul Immutable, Messugah cu un nou clip. V-am spus că îmi plac tare de tot? Sper că da.

🔵 The 69 Eyes, gagică meditativă pe plajă, chestii.

🔵 Un nou clip al celor de la Electric Callboy. Oamenii ăștia mă umplu de bună dispoziție chiar și atunci când nimic nu ar avea nici o șansă. Să o țină tot așa.

🔵 Godsmack.

🔵 Thotcrime cu single nou.

🔵 Avatarium pe baricade, are tipa o voce de numa, numa.

🔵 Brutus.

🔵 Metallica, dacă Fuego a avut agenda plină.

🔵 High Command.

🔵 Vended.

🔵 Porcupine Tree.

🔵 Gaerea.

🔵 Nickelback.

🔵 Chelsea Grin.

🔵 Jiluka.

🔵 Within Destruction.

🔵 Left to suffer.

Acum puțină muncă.

➡️ Callboy – Tekkno (2022)nota este, F. F. (nu fast finish ci Fucking Fun)

1st contact cu nemții de la Eskimo Callboy, acum Electric Callboy, a fost piesa la care am râs cu lacrimi. Ceva nerd metal, care prinde, un fel de Scooter care mai are momente de breakdown serioase. A urmat după o piesă la care am râs iarăși ca un cal fumat bine. La următoarea, deja știam deja la ce să mă aștept, am nechezat masiv și am admirat gagicile din clip.

Boon, aici vreau să fac o mică precizare, ca urmare a discuțiilor cu amicii mei, talibani muzicali, care sunt ultragiați cum de ascult eu așa ceva, și auzi tupeu, să îmi și placă. Că toate melodiile lor au aceeași rețetă și seamănă între ele. Păi, așa sunt 99%  dintre trupe, wtf, găsesc o nișă și evoluează întreaga lor carieră, acolo. De aia, Maiden nu sună ca Judas și Megadeth ca Metallica, de aia fiecare trupă mare își rafinează de-a lungul timpului soundul propriu după care o poți recunoaște și când îți dai ultima suflare. Spuneți-mi mie o trupă care de la un album la altul își schimbă soundul atât de radical, încât tu, ascultătorule, să exclami, bă plm, dar cine naiba sunt ăștia.

Anyway, să sărim din înaltele sfere ale muzicilor în bălțile noroioase ale plebei și să ne bucurăm cu gura până la urechi de ceva fain.

Dă-i play AICI.

➡️ Sumerlands – Dreamkiller (2022)8 din 10

De la primele acorduri ale albumului, primul impuls este să te uiți când a fost produs discul. Pentru că ești în anii ’80, nene, cu instrumental, cu voce, cu tot.

Vocalul, Radigan, am dat search ca tot omul, ca să par enciclopedic, își merită toți banii, pune suflet, are forță, este plin de pasiune. Așa, da.

Am dat puțin iama și prin primul lor album, Sumerlands, https://m.youtube.com/watch?v=wYvjaVO4ws8&t=3s cel din 2016, care este mai orientat spre doomul anilor ’80, cu un alt vocal, care și el își face treaba foarte bine.

Începeți cu singleul care a prefațat albumul și apoi treceți la restul.

Dă-i play AICI.

➡️ Praise to the Sun – The Proffer of Light (2022)8,5 din 10

Ascultasem albumul la vreo zi de la apariție, îl notasem ca fiind bun, apoi au apărut coniferele, și materialul a dispărut elegant în aerul analgezicelor. Noroc cu un mail bine burdușit cu recomandări printre care erau și polonezii, că altfel acolo zăceau, în uitare deplină. Și ar fi fost tare păcat.

Să o luăm treptat, atât cât se poate, avem o gagică la voce, Marcelina Janek, foarte mișto ca și apariție, mai avem și restul bandului. Marcela pe lângă că are voce foarte faină, se descurcă excelent și pe partea de clean vocals și pe cea de harsh, arată și foarte îmbietor. Am spus că mai sunt și unii pe lângă ea, în band? Am, so it’s enough. Pentru detalii suplimentare google it.

Am citit recenzii prin care se forța, cumva, apropierea de Arch Enemy, că sunt noii AE, că melo-deathul renaște, obișnuitele heităreli aruncate spre bună și draga de Gluz, care vezi, doamne, a tras în jos bandul, că dacă era Angela. Un fel de Tarja vs Floor, Windows vs Linux, Android vs Ios da’ în melodeath.

Avem un grup polonez care sună într-un mare fel și care au reușit un material de excepție, care curge frumos de la un capăt la altul. Vocea Marcelei pot spune că este elementul central albumului, și este atât de bună încât aștepți cu sufletul la gura să intre, parcă vrei să cânte mai mult, dați-i băi, voie, misoginilor. Album recomandat cu căldură.

Dă-i play AICI.

➡️ Distrage – So much, too much (2022)9 din 10

Este posibil să fiu puțin prea entuziast, este posibil, eu, însă, susțin cu tărie că materialul ăsta chiar mi-a dat toate motivele să fiu așa.

Italienii trebuiau să fie pe lista de data trecută, dar nah, oase, cumva, spre surprinderea mea, am văzut recenzia la Bogdan.

De multe ori mă rostogolesc pe aceeași potecă ca Bogdan, însă nu și de data asta. Eu găsesc albumul excelent, el nu, este ok, muzica este frumoasă și destulă pentru toate urechile și sufletele.

Cum să definesc eu, So much, too much? Un neveu. De fapt mai multe. Un amestec de metalcore, progresiv, jazz, hardcore, thrash, psihedelic, care în mod normal este aproape imposibil să le îndeși în aceeași traistă, nu mai spun de șansele de a scoate ceva uman, decent din așa ceva.

Italienii reușesc, și nu numai pe albumul ăsta, care cumva este mai blând ca precedentele, o combinație între Cutugno și Korn și ceva gen Sepultura.

Eu recomand albumul ăsta, ca lecție de metal modern, ca demonstrație de muzică.

Dă-i play AICI.

➡️ Slipknot – The End, So Far (2022)8,5 din 10

Nu am dat drumul mâzgălelilor din duminica asta până nu am avut ocazia să pun urechea pe întreg albumul, apărut worldwide, vineri pe 30.

Ca de obicei, nu numai în cazul celor de la Slipknot, am prostul obicei să mă ancorez de un super punct de referință din discografia trupei. În cazul de față, la Iowa, albumul lor din 2001. Nimic din ce au scos după, nu s-a mai ridicat la înălțimea aia. Au ținut, însă, nivelul foarte sus, au intrat ca parte fundamentală în istoria metalului modern, și sunt, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai bune și influente formații ale timpurilor noastre.

Despre The End, So Far, nu pot spune doar lucruri bune. Nu este un album rău, absolut deloc, însă îi lipsesc destule chestii. Nu mă deranjează partea experimentală a materialului, chiar îmi plac abordările neconformiste, însă albumul are doar rareori momente de neuitat. Poate a intervenit uzura, poate oamenii au probleme, poate Corey a devenit la fel de inspirat ca o lespede de cavou. Anyway, puneți o ureche și, Go masks!

Dă-i play AICI.

➡️ Autopsy – Morbidity Triumphant (2022)9 din 10

Chris Reifert, pentru iubitorii metalului extrem, ca mine, nu mai are nevoie de nici o prezentare. Și nici Autopsy, cred eu. De la reunirea din 2009, oamenii nu au scos nici măcar o dudă care să fie acră.

În timp ce alte grupuri ale genului au căzut în puțul, să nu zic puța, goticului, sau altele s-au prostit de-a dreptul, vezi In Flames, Autopsy după reîntregire și-a păstrat soundul ăla greu, vocea cavernoasă acompaniată de solouri delicioase.

Morbidity Triumphant este o simfonie a viscerelor, a umorilor, a răcelii meselor de autopsie, este întunericul din lumină.

Începeți albumul cu asta, apoi fie cum vreți voi, oamenii au scos ceva pentru fiecare tip de ură

Dă-i play AICI.

➡️ Infanteria – Patriarch (2022)8 din 10 (album recomandat de Sorin)

Încet, încet se dezvoltă o rețea absolut excelentă prin care se schimbă informații despre albume, chestie care mă face hapi, hapi.

Sorin mi-a trimis, săptămânal, așa cum face în ultimul timp, tks bro, lista lui la care pe lângă recomandări își face și propria lui analiză muzicală și în ea erau și băieții ăștia, sud africani de la mama lor. Oamenii au fost Metallica cover band până prin 2005 sau 2008 și pe Patriarch asta se cam simte. De multe ori vocalul sună ca Hetfield prin anii 80- 90, însă alea sunt timpurile bune și nu are de ce să deranjeze. Restul albumului este cumva așezat sub umbrela defunctului Nevermore, un thrash agresiv și melodic cu doze bune de progresiv.

Burnt Relic este piesa care își asumă rolul de coloana vertebrală a materialului și Embrace The Trauma este un fel de cireașa de pe tort.

Băieți și fete, recomand călduros acest album.

Dă-i play AICI.

➡️ Talas – 1985 (2022)8 din 10

Recomandat Anduțelor și Bagherelor de pretutindeni, frați și surori softiști de pretutindeni, uniți-vă.

Sunteți fani veterani al hard-rock-ului din ’80, se aude, domnu’ Bogdan, aici este de voi, puneți-vă întreg glamouru’ din toți zulufii care mai răspund la apel, la treabă.

Ca să vă încălziți nostalgia din suflet începeți cu asta, apoi, știți și voi îndemnul meu deja tradițional, continuați cum vreți, nu aveți nimic de pierdut.

Lăsând răutățile deoparte, Talas a reușit un disc absolut excelent, unul care acoperă toate spațiile goale care le întâlnești la alte albume ale genului.

Nu mă așteptam ca un grup format în anii ’70 și desființat în anii ’80, fix în perioada în care genul a cunoscut perioada lui de glorie, să revină în anii 2000 cu un asemenea material.

Un mare plus îl reprezintă și grafica coperții, un fel Înapoi în viitor post-apocaliptic. Băgați cu încredere.

Dă-i play AICI.

➡️ Graceless – Chants from Purgatory (2022)8,5 din 10

Death metal, my love. Trebuie să intre duminica asta un album de muzică serioasă. Olandezii fac parte din grupul de trupe care încearcă să umple golul lăsat de dispariția Bolț Thrower. Sunt o combinație între Bolț Thrower și Asphyx și au tot ce le trebuie să poarte steagul genului cât mai departe.

Ca death metal este unul abordabil, ușor vesel aș putea spune, excelent pentru cei care sunt newbie ai genului. Recomand albumul din tot sufletul.

Dă-i play AICI.

Atât pentru astăzi. Mă înclin cu respect. Aveți grijă de voi și ai voștri. Și lăsați pe copilul ăla din voi să mai iasă la soare.