Salutare tuturor, sper să fie bun și bine ce veți citi!

Săptămâna asta am trecut prin vreo 40 de albume, integrale sau aproape, vreo 20. Restul au fost materiale ascultate pe sărite, model șotron, ori au fost extrem de slabe sau producția a fost execrabilă. Totuși, au fost cazuri în care am găsit una sau două melodii care pot fi ascultate de oameni. Poate, o să le pun așa, stand alone, pentru că ar fi păcat să se piardă în negura uitării.Vedem.

Vreau să închei, oarecum, subiectul de data trecută și să adaug că dacă pentru Mihai, 1000 sau 2000 de cititori săptămânal, în plus sau în minus  pe blog, din punct de vedere al traficului, înseamnă o picătură într-un ocean, și este normal pentru nivelul la care a ajuns, pentru mine, VOI, sunteți o întreagă lume.

NEWS 

🔵 Foarte mișto tipa.

🔵 Floor are clip cu versuri în caz de vreun karaoke.

🔵 Nergal, 10 ani sau puțin mai mult după diagnosticul de leucemie, rupe. Uite, el nu s-a dus la vreun Boca de al lor ca să îl vindece sau se pocăiască masiv.

🔵 Uite o gagică cu care te poți duce liniștit în orice galerie, pe orice stadion.

🔵 In Flames, din nou pe baricade.

🔵 Tribulation, girlz and boyz.

🔵 Lamb of God și noul lor single.

🔵 O piesă veche abordată diferit.

🔵 Dacă vreți niște tot niște In Flames, dar ceva doar acustic.

🔵 Morbikon, un proiect black metal al unora de la Municipal Waste.

🔵 Nu sună rău.

🔵 Puși pe treabă.

🔵 Niște melodeath pentru toată lumea,

🔵 Mammoth, nou single pe stream.

🔵 Dimmu au remixat și ei ceva.

🔵 New Lords.

Acum, să dăm drumul la ceva treabă.

➡️ Shinedown – Planet Zero (2022)8 din 10 (recomandat pentru anduțe și bagheruțe)

Unul dintre cei care pun umărul la ce construim noi aici, mi-a trimis unele dintre preferințele sale muzicale, cu scurte reviews la fiecare album, cu note, cu tot ce trebuie. Un fel de listă pentru altă listă, vezi bro, mare atenție, că asta cu lista se ia.  Să se ia la cât mai mulți, numazic.

Unul dintre bandurile din listă, destul de mainstream, dacă și unul ca mine care bântuie pe tărâmurile sfâșiate de growlinguri neomenești, a auzit. De fapt una dintre melodiile lor, „Cut The Cord”, se rostogolește destul de des prin aparatul auditiv al subsemnatului.

Anyway, colegul meu a subliniat că noul album al celor de la Shinedown, căci despre ei este vorba, ar fi epic. Eu când aud epic, mă spăl pe mâini, mă șterg la gură, îmi ridic sfidător nădragii și purced la treabă.

Materialul a fost compus în mare parte în perioada de lockdown și are ca subiecte ostracismul cancel culture, anxietatea, depresia, moartea, singurătatea dar și speranța, toate potențate de amenințarea covid-19.

Ce pot spune despre album? Că este unul extrem de bun, nu epic, îmi pare rău bro, dar pentru mine epic se asociază de obicei cu inovația, aia care te lasă fără aer în plămâni. ” No Sleep Tonight”, prima melodie după un intro dubios, este excelentă. Mi-a mai plăcut Dead Don’t Die și Dysfunctional You. Trăgând linie, este un album foarte bun, instrumental mișto, versuri adânci, tot ce îi trebuie unui material să stea acolo pe un playlist personal. Recomand cu căldură.

Dă-i play AICI

➡️ King Buffalo – Regenerator (2022)8,8 din 10

Regenerator, este al doilea album absolut fenomenal din lista noastră. Dacă precedentele, Acheron și The Burden of Restlessness au fost materiale care au crescut progresiv în calitate, cel de acum din 2022 este spuza de pe turtă. Mult mai lucrat, cu un instrumental profund și unitar, cu puțin mai mult progresiv și un psihedelic mai apăsat.

Burden of Restlessness este  întunecat și anxios, cu prea puțină speranță, Regenerator, în schimb, nu renunță la tot întunericul, doar îl sfâșie generos, cu pete de lumină, comparativ cu precedentul este mult mai delicat.  Legătura dintre cele două o găsim în Hours, cel mai întunecat cântec de pe Regenerator, ca temă dar și ca versuri. Interlude este oaza de liniște, umbra la care poți respira, fără gânduri care să macine. Doar tu și muzica. Ca o ultimă recomandare de pe album ar trebui să treceți întâi prin piesa centrală a întregii compoziții.

Pe mine unul m-a surprins plăcut Regenerator, nefiind foarte fericit cu psihedelicul și progresivul, însă probabil a fost momentul lui în viața mea.

Dă-i play AICI

➡️ Parkway Drive – Darker Still (2022)9 din 10 (album semnalat de Krossfire și recomandat tuturor)

Când am văzut mesajul de la Krossfire cum că noul Parkway Drive a sosit și este țiplă, nu mi-au mai trebuit și alte îndemnuri, mai ales că eram destul de surescitat după ce, tot el, pusese link-ul cu super piesa asta.

Am ascultat albumul de două ori, și mi-a plăcut atât de mult încât, încât făcând comparație cu Shinedown, le-am mai tăiat din notă americanilor. Pentru că nu aveam cum să le dau aproape nouă și australienilor, tot  nouă, mai ales după ce le-am ascultat materialul.

Mi-a plăcut descrierea lui Kross, ” metalcoriștii or să îl urască, dar e țiplă”. Dacă  Ire este chibritul,  Reverence, fitilul, Darker Still este marele boom, imensul bang.

În cazul în care Darker Still, ar fi avut doar cinci piese, primele cinci, ar fi fost un album epic, fără îndoială.

Eu aș începe albumul cu asta, pentru că trebuie să fii mort pe dinăuntru ca să nu îți placă piesa.

Parkway Drive, au scos un album care sună ca unul care încununează o carieră, un punct de cotitură, un pas pe un alt drum, un climax muzical. Un material pe care eu personal îl aplaud entuziast și care merge de workout la pus parchet.

Dă-i play AICI

➡️ An Abstract Illusion – Woe (2022) 9 din 10 (album pentru suflete ca mine)

Închipuiți-vă că dormiți fără griji, după o zi de muncă grea, înfășurați în noapte, greieri cântând neobosit lenea, vise pufoase, și deodată, zbang, o cărămidă în geamul ăla chiar de lângă pat. Cam așa a fost Woe pentru mine. Citeam ceva, căștile erau în urechi, în ele rulau ceva între plictis și abominabil, care cumva s-a terminat, și au început suedezii. De la primele acorduri mi-am dat seama că o să fie ceva acolo, ceva foarte bun.

Ce pot să spun, ca unul care a cochetat cu tobele, este unul dintre puținele albume în care tobarul este vedeta, supremul metronom al fiecărui cântec. Absolut fenomenală treaba care o face omul.

Materialul ăsta mi-a lăsat impresia că ar conține o singură piesă,  nu șapte, atât de compactă și fără fisuri este compoziția.

Aș începe cu un cântec melancolic și declamativ, apoi în orice direcție o luați o să găsiți doar calitate. Ca încheiere, ușurința cu care trec de la death, la atmosferic, apoi la progresiv și încheie undeva cu black metal, este impresionantă. Un album fenomenal pe care îl recomand tuturor.

Dă-i play AICI

➡️ Fallujah – Empyrean (2022) 7,8 din 10

Dacă la începuturi bandul a evoluat cu grație pe terenul deathcore, cu trecerea timpului, a trecut la chestii complexe și mature, așa au spus ei, nu eu, adică, progresive death metal.

Mi-am dat seama imediat de abordarea de pe noul album după ce am ascultat videoclipul cu care îl promova și pot spune că nu mi-a displăcut.

Ce este clar că trupa se depărtează rapid de rădăcinile deathcore și  trec cu cățel și purcel în tabăra death metalului tehnic.

Este un album bun, nu deranjează, nu te face să încerci să îl uiți cât mai rapid, ai piese de plăcut destule.

Dă-i play AICI

➡️ Vermilia – Ruska (2022)9 din 10 

Dacă pe ăsta l-am notat cu nouă, albumului ei din 2018, i-aș dat un 9,5 fără să simt că am fost prea generos. Ce a scos fata asta în 2018, a fost, fără îndoială unul dintre cele mai bune materiale de folk/black metal din anul ăla.

Patru ani i-au trebuit să scoată o nouă bijuterie, una care comparativ cu albumele genului nu te obosește prin cântece cu durată semi-nesfârșită.

Dacă adaug și că absolut tot ce este pe primul și al doilea album este compus, orchestrat, executat de Vermilia, deci este un one women project, totul devine absolut impresionant.

Forța noului album a fost anunțată de Hatuavajo, un cântec care te aruncă într-o parte și în alta, ca un buștean smuls de pe coasta muntelui de apele gri ale unui torent distrugător.

Eu, personal aș începe cu asta.

Vermilia, creează ceva care contrastează cu majoritatea albumelor de gen, care cumva își fac o misiune din a lălăi chestii, ceva monolitic, fără fisuri și fără prea multe puncte slabe.

Dă-i play AICI

➡️ Ozzy Osbourne – Patient number 9 (2022)7,8 din 10

Bogdan a trecut prin el înaintea mea, deloc surprinzător, de altfel, pentru că omul este înfipt bine în tot ce înseamnă hard, heavy, prog, în timp ce eu, știți și voi ce prefer.

Boon, recenzia lui Bogdan este una extrem de apreciativă și eu pot fi de acord cu el, bine, până la un anumit punct.

Este un album bun, are anumite momente care îl pot califica ca fiind foarte bun. Are nume mari, are producție extraordinar de bună, cum era și normal, are tot ce îi trebuie să iasă ca la Ozzy acasă.

Și totuși ceva îi lipsește,  pare cumva împietrit în timp. Băi, nu mă înțelegeți greșit, și nu mă luați drept far călăuzitor, părerea mea are aceeași valoare cu cea a voastră, este un material bun, dacă ești nostalgic, puțin așa, Patient number 9 este ce îți trebuie. Un Ozzy viu, niște legende la fel de vii, pe lângă el, îl asculți și te năpădesc amintirile alea bune de acu douăjde ani, când pe alde Ozzy, strângeai gagici sensibile în brațe și fredonai chestii, buză-n buză.

Ca să închei, sunt bucuros că Ozzy este în formă și că a mai punctat un album bun, însă nu cred că este un material pe care lumea de astăzi nu il merită. Vă las pe voi să îl treceți prin suflet.

Dă-i play AICI

Atât pentru astăzi, mă înclin și sper să găsiți ceva care să vă placă. Mulțumesc de mailuri, este o provocare continuă să trec prin toate recomandările. Nu vă opriți, îmi place.

sursa foto: freepik.com