Articol scris de Iulia.
…
Ca să nu rămâi mai prejos decât proprietaru la blog, zic să vă relatez și io despre Grecia așa cum o trăiesc eu, acuș, de la fața locului.
Noi suntem undeva pe lângă o localitate pre numele ei Epanomi, în apropiere de Salonic, pe plaja Potamos. La camping, evident, cum șade bine rulotistului. Băi fraților, să ajungi acilea cu un vehicul motorizat e o oareșce aventură. Da să ajungi cu vehicul plus casa agățată de el e de-a dreptul… palpitant, ca să fiu delicată. Au ăștia p-aici niște străduțe de zici că abia trece Lăstunu, da cumva până la urmă, trece și un vehicul mai mare. Nu știu exact cum, cred că se întâmplă vreo magie, ceva, și se dilată ulițele celea sau ceva, că altfel nu-mi explic. Jur că am strâns din fesieri mai strașnic decât la orice antrenament la sală până ne-am văzut ajunși în camping.
Dar lăsând la o parte ulițele minuscule, odată ce ajungi în zona care duce la camping – că nu poți neapărat să îi zici stradă, pentru că e practic un soi de maidan plin de praf, delimitat în stânga de camping și în dreapta de plajă și mare – să te ții! La propriu, trebe să te ții de ceva, că-s p-aici niște hârtoape de io am crezut că a citit alde Fritz greșit harta și ne-a adus dreq la Dakar. Am parcurs 400 de metri în vreo cinșpe minute, că ne era că zboară naibii rulota din cârlig. Săltau câinii în portbagaj ca floricelele-n ceaun, iar fi-miu, ancorat bine în scăunel, ne întreba: „Maa-haa-haa-mii-ii, dddee cceee mmm-mmmăăă zgu-du-du-du-i-hi-hi-e așaaaa ta-a-are?”
Da am ajuns până la urmă întregi, nici nu ne-am spart capetele de plafonul mașinii, n-am pierdut nici rulota, totul ok. Campingul s-a dovedit a fi fain, deși, din păcate, incomparabil cu cele din vestul Europei. Acum nu știu dacă am avut noi ghinion și or exista și pe aici altele mai faine sau dacă toate sunt cam la fel, ori poate ne-am „spurcat” la prea mult bine după ani de mers mai mult prin partea aia de continent.
Dar să vă zic ce am de cârcotit. În primul rând, există câini vagabonzi. Și nu mici, și nu puțini. Din păcate, pentru noi ăsta e un inconvenient major, fiind cu cotarlele proprii la pachet, pentru că mna, nu prea ținem neapărat să își exerseze dinții pe alte ghioarle. Pentru că ei (de ai noștri zic) sunt pașnici în general și ignoră alte lighioane, dar dacă se trezesc față în față cu altă jivină care belește fasolea la ei, nu prea stau la multe discuții, ci încep direct cu făcut educație cu colții. Iar în concediu ăsta e printre ultimele lucruri pe care mi le doresc – să fiu cu ochii-n paișpe să nu iasă cu cafteală între javre.
În al doilea rând, curățenie e – aici fac referire la facilitățile sanitare – dar nu aș zice că e impecabilă. E ok, nu faci hepatită, dar pe de altă parte, ultima renovare cred c-au văzut-o băile astea prin anii 2000. Dar na, e camping, nu hotel de lux, deci trecem cu vederea.
În al treilea rând, am găsit aici cel mai leșinat Lidl pe care mi-a fost dat să-l văd dintre toate Lidl-urile prin care am bântuit în lumea asta. Bănene, pustiu, știți ce-i aia? Metri întregi de rafturi mai goale decât un frigider de student în cămin, bere numa vo’ doo-trei feluri la și aia la doză d-aia mică, de-i zice Fritz machetuță de bere, ce mai, sărăkie lucie. Plus că toate alea numai-n grecește. Adică bun, io înțeleg că etichetele cu prețurile în limba lu tzatziki, da și pe ambalaje, tot-tot-tot numai-n greacă?!? Dreq, voiam să cumpăr și io niscai ceva d-ale gurii și nu știam dac-o fi pateu sau săpun de rufe… da în fine, m-am descurcat până la urmă.
Acu să vă zic și de bine. Avem o baftă de mi-e și teamă să zic ceva, să nu se deoache naibii vremea. Pentru că temperatura e undeva pe la 27 de grade, iar apa mării așijderea. E practic un fel de supică, așa, numai bună să te lăfăi în ea precum o morsă eșuată. Intrarea în apă e mega faină (pentru ăștia ca alde noi, cu puradel și câini), pentru că e lină, iar apa trece de nivelul genunchilor undeva pe la vreo 30-40 de metri de țărm. Nu, nu e apă din aia turcoaz, de pozat și pus pe febeu, dar e curată și pe toată bucata unde apa e mică, pe jos e nisip. Acolo unde apa devine mai adâncă, încep să fie pietre pe jos.
Plaja e destul de îngustă, dar echipată cu vreo 3 soiuri de șezlonguri plus umbrelele aferente, iar între fiecare două șezlonguri e o măsuță cu scrumieră pe ea. Sunt și șezlonguri mai mici, și mai mari, și din alea „clasice” cu cadru metalic și țesătură, și din alea din lemn, și din alea tip pat. Toate cu pernuțele aferente. Dacă ești cazat acilea, în complex – că uitai să vă spui, ăstia au așa: camping, hotel, bungalow-uri și corturi tip glamping – ai acces gratuit la șezloange. Altfel se plătește, dar nu mă întrebați cât, că nu am întrebat nici eu.
Plaja e deservită de un bar, la care servesc niște băiețași ca niște sfârleze. Nici n-apuci bine să-ți parchezi dosu p-un șezlong, că a și apărut un băiet d-ăsta să te întrebe ce ți-ar dori suflețelul. Poți să și pilești câte ceva, și să bagi la ghiozdan – un cârnăcior, un cartof prăjit, mna, d-astea rapide și grețoase. Da poți să o arzi și pe sănătate și să servești un smoothie sau un freș din diverse fructe. Decent, n-am ce comenta.
Eeee, dar acu ajungem la partea faină. Că na, io fiind o cață notorie, stau în cur pe plajă și cârcotesc. În capul meu, evident. Și iau notițe în gând, ca să vă pot povesti apoi și vouă. Ca să nu vă imaginați că numai pe la noi pe la mare există specimene care mai de care, că nu-s. Am văzut și p-acilea câte unii de am zis că îmi pocnește pipota-n mine de râs. Sau de plâns…
Fiți atenți. Avem așa:
El și ea plus un puradel. Așa, ochiometric, oleacă mai mic decât al nostru, pe la vreo 3 ani, aș estima. Nu se lasă băgat în apă. Bă, da deloc. Neam. Se mai apropie uneori de mal, da când vine valul spre el, fuge mâncând pământul. Mă-sa îl mai ia în brațe, îl mai duce aproape de apă, încearcă să-l convingă cât de cât, cu binișorul, copchilu nimic. După vreun ceas de balet din ăsta, tac-su decide să ia el situația în mâini, să-i facă dreq educație plodului, că nu mai merge așa. Ia deci plodul pe sus, ăla se blochează un pic, până își dă seama de direcția în care se îndreaptă, după care începe să chirăie și să se zbată ca toți dracii ăia răi, da tac-su nu se lasă, îl cară în apă și mi ți-l zvârle fraților, fix ca pe un bolovan, direct în apă.
Jur că am crezut că se îneacă bietul copchil, nu de la apă, că v-am zis că apa e mică, ci de la cât a putut să urle după ce a scos capul la suprafață. Băi, aproape se făcuse albastru bietul de el, iar mie aproape îmi venea să mă duc la tac-su, să îl iau de ceafă și să-l bag cu capu sub apă până se făcea și el albastru ca fi-su.
Alții. El și ea. Bulgari. Model ceafă lată. Amândoi. El un pic mai lată decât ea, da nu cu mult. Mno, acilea la bici barul de pe plajă, când ceri bere, îți aduc băieții ăia și o punguță de chipsuri. Și cum ședeau balenii bulgărești lățiți pe șezloange, el face un semn discret cu mâna, știți genul – băete, o bere. Și iute! Apare băeatu cu berea, dăcât că în loc dă chipsuri a adus o punguță de altceva. N-am văzut prea bine ce, or fi fost floricele, or fi fost alune, naiba știe. Cert e că ceafă lată s-a sesizat brusc, a întors căpățâna după garson și a răcnit: „Hey! Uer iz ză chips?”, în timp ce flutura cu dezgust punguța buclucașă, ținând-o cu doo dește, de ziceai că ține o pungă cu rahat de câine. Băietu l-a lămurit, cerându-și scuze, că „no mor chips, sorry mistăr!”, iar bulgăroiul a bombănit ceva, evident nemulțumit, da apoi s-a apucat să înfunde totuși conținutul pungii.
Următorii. Tot model orcă eșuată. Ăștia ceva greci. Ceruseră câte o cafea de la bar. Ăștia îți aduc cafeaua într-un pahar cu capac d-ăla bombat, cu pai într-ânsul. Și unde nu ia doamna orcă paharul de cafea, îl deșartă discret la piciorul șezlongului, după care, la fel de discret (mă rog, cel puțin asta era impresia ei, că era subtilă cam ca un elefant într-un magazin de porțelanuri), scoate dintr-o sacoșă de plajă de dimensiunile Sălii Palatului, o doză de bere pe care și-o servește frumușel în paharul de cafea. Inutil să mai spun că nu e permis să consumi ce-ți aduci în traistă, că mna, d-aia au pus oamenii bici barul acolo.
Categoria următoare. Ăia care ocupau mai multe șezlonguri, deși ei erau dăcât doi. Da un set de șezlonguri era la soare, unul la umbră. Și cum nu știi niciodată dacă ai chef să stai la soare sau la umbră, ocupi acolea, măcar patru șezlonguri, să ai de unde alege. Asta în condițiile în care trebuie să vă imaginați că plaja e destul de goluță și nu cred că am văzut în nici un moment să fie TOATE șezlongurile ocupate. Deci dacă, să zicem, îți îngheață dosul la umbră, poți liniștit să îți muți fizicul trei metri mai încolo, pe un șezlong aflat la soare. Dar no, tot e mai sigur să ai lucrul tău, nu?
Și ultimii, și cu asta vă las, că îmi chirăie copchilul să mergem la plajă. El și ea. Burți apreciabile, el una singură și rotundă cam cât o gravidă în noo luni, însărcinată cu tripleți. Ea vreo trei, sprijinite una pe cealaltă. Lanțurile de haur la gâtlejuri, duamna manichiurată cu gheare false și ornată cu inele pe toate deștele precum niște cârnăciori. În primul moment am crezut că sparg bomboane agricole. Dar nu, spărgeau fistic. Bogați, deh! Și unde nu ia duamna la un moment dat deștu mic de la mâna stângă, dirijează unghia între dinți și înfige delicat într-ânsa guma de mestecat pe care o flencănise până atunci. După care se pune pe halit fistici, cu deștu mic ridicat elegant în aer și guma tronând în vârful unghiei false. Să vă mai spun că, după ce a terminat fisticu, a băgat guma la loc în bot și a continuat procesul de rumegare? Nu vă mai spun, că e evident, nu?
Faună interesantă pe-acolo.
Comentariu beton!42
Dada, cel puțin interesantă. Bine, acu nu te gândi că e plin numa de specimene din astea. Dimpotrivă, majoritatea oamenilor sunt super ok și civilizați. Poate tocmai de asta mi-au sărit în ochi ăștia atât de mult.
Comentariu beton!31
La mine in sat ploua mocaneste de doua zile.
La plaja am fost cand aveam 86 kile.
in rest ramane cum am stabilit.
Comentariu beton!38
Aoleu, lasă-mă, că l-a mâncat în dos pe Fritz să se uite la prognoză… 13 grade se anunță la noi săptămâna viitoare 🤦♀️
Buna dimineata Iulia !
Multumesc pentru „impresii” si va urez timp frumos ,vacanta placuta,fara peripetii !
Comentariu beton!13
Mulțumesc frumos! 😊
Iulia, nu ne-ai spus ce natie era duamna cu ciunga.
Cred că de la vecinii cu castraveții era, dar nu auzeam prea bine 😁
Comentariu beton!17
@(altă)Iulia: no, fără supărare doamna, da’ io oi mere-n Grecia lu’ Vasilescu, c-a ta mi-o adus aminte de Mamaia 1995. 🤭
Comentariu beton!61
Cam așa ceva 🤣🤣🤣🤣
Îmi cer scuze pe această cale dacă o să apară comentarii aiurea, azi pare să meargă deosebit de execrabil netul aici. Am postat deja 2 răspunsuri care văd că nu apar…
Să știți deci că nu vă ignor, decât stau prost cu netu 😁
Comentariu beton!16
pro cras ti na re = grecia, da?
ce, crezi că netu’ face excepție? ziceți merci să aveți electricitate…
Comentariu beton!18
Dacă nu merge netu’ și curentu’ vă rugăm folosiți grașii cu burți multiple și cefe late pe post de dinam. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!18
@unchiu Costică, corent este și oricum n-ar fi panică, avem panou solar, deci cu asta ne descurcăm. Net au ăștia prin uaifai, da merge cam cu sughițuri, așa că stau mai mult pe ăla de pe mobil, care nici ăla nu e strălucit.
@JT, 😂😂😂
Comentariu beton!16
Iulia, daca ai nevoie de internet mai bun, exista aplicatia Airalo. Doar ca ai nevoie si sa stie telefonul eSIM. Iti cumperi date de la furnizori locali. Nu e “combinatie” pentru destinatii din uniunea europeana, ca e destul de scump, dar mai sunt situatii de criza (in principiu de la serviciu) unde e nevoie de conexiune stabila. Am zis sa zic, #casastii
@Lee, mulțam de info, nu știe eSim ăsta pe care îl am acu (sau așa cred, da dracu știe, poate e mai deștept decât cred eu), dar oricum cam dă semne de oboseală, așa că la următorul o să țin cont de asta.
Padure fara uscaturi nu este, sau cel putin nu am vazut eu.
Corect!
Fi-miu a fost un specimen din ăsta de nu vrea în apă. Pentru că i se udă chiloții… Intra în apă ușurel și făcea scandal dacă-l stropea cineva. Într-o vară, avea vreo 3 ani, a pârât-o pe soră-mea, că i-a udat chiloții, oricui îl băga în seamă. Și era vorbăreț, nene!
Comentariu beton!33
Și al nostru a fost reticent la început, i-a luat ceva până a decis că vrea să încerce să intre în apă. Anul trecut, când am ajuns prima dată cu el la mare, la sosire ne-a anunțat că el nu va intra NICIODATĂ în „apa aia” 😁
Comentariu beton!16
în ultima zi la bulgari, era cît pe ce să ne pîrlim la prinz, că am uitat de soare și că-i timpul să plecăm; copila se juca în nisip, la umbră iar distinsa și cu mine căscam ochii în apă;
personajele sunt două rusoaice și trei fetițe: 2-3 ani, 5-6 ani, +6 ani; aia mică stătea în fața maică-sii, fără colac/aripioare/stuff (maică-sa o mai ținea ocazional de mînuțe da’ privirea era la interlocutoarea adultă), apa îi ajungea pînă la gît și de 2-3 ori pe minut, dispărea în mare, de unde reapărea chirăind și scuipînd cîte o jumate de găleată de apă; copila era în culmea extazului, celelalte 2 se distrau și ele, doar adultele nu păreau că dau vreo importanță… după vreo 15′ i s-au pus aripioarele și au plecat la peste 1,5 metri…
Măcar părea că se distrează copchilu, nu? 😁
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.14
@Gicu: da’ nu-i musai. Avem pastile dă tate culorile, gusturile pe placul tuturor. Tu le-ai luat azi? 🤪
Comentariu beton!29
@Gicu, fasole n-am mai prins, e drept, așa că acu ronțăi niște floricele.
@Gicule, cel mai mult pe lumea asta apreciez oamenii care nu sunt în stare de nimic, în schimb aruncă cu căcat spre cei care sunt. Felicitări, ești unul dintre ei. Te-aș întreba ce rost a avut comentariul ăsta când puteai efectiv să închizi articolul și să-ți vezi de viață, dar știu că te întreb degeaba. Rostul este exact ăla pe care l-am scris mai sus: hai să aruncăm cu căcat pentru că putem. Ce jeg de om ești, Gicule.
P.S. Și știu exact cine ești, pentru că nu te-a dus capul să schimbi măcar adresa de email de pe care comentezi.
@Gicu, taie-le, taie-le!
Comentariu beton!19
@Mihai Vasilescu, da, ai dreptate, sunt un mâncător de căcat.
Comentariu beton!17
@Gicule, normal că am dreptate, mereu am dreptate, chiar și când nu am dreptate.
P.S. Bosule, aici nu e democrație, aici imbecilii îsi iau muiță. Pupsi.
@Gicu, io nu știu cine ești și ce faci tu în viața reală, dar mi se pare că ești tare trist și necăjit. Așa că uite, eu îți trimit o îmbrățișare. Și nu am făcut pârtz în ea, promit! 🤗
Comentariu beton!25
@(alta) Iulia, Gicu ne-a părăsit definitiv, brusc și iremediabil. Sunt foarte trist c-am fost nevoit să-i fac asta, dar cu timpul, cu multă luptă cu mine însumi, probabil o să reușesc să trec peste această traumă.
Sunt atât de imbecil încât las comentarii cretine, despre care vreau să pară că sunt scrise de altcineva, dar uit că degeaba îmi schimb adresa de email dacă cine are blogul îmi vede ip-ul. Da, da, atât de imbecil sunt.
@Gicule, când ai dreptate, ai dreptate. Nimic de zis, chiar ești.
la alde @Gicu e invers dăcît la beemvee, ăștia dacă nu semnalizează…
Alo’ dom’ Costică nu vă mai loaț’ dă biamvieu, da? 😀 😀 😀
Al meu semnalizește atunci când trebe. 😀
ia lasă-l tu în România, vreo lună, așa, să vezi ce deprinderi capătă…
@MV, inițial am vrut să spun că ești prea dur cu bietul om, că e și el „dăcât” un mic frustrat de tastatură. Dar după ce am văzut ce îi debitează mintea… Hai sictir, janghină!
Am ras de m-am spart la replica pustiului 🤣🤣🤣 Cand eram mica mergeam des la tara, drum ce avea gropi si asfalt ba, motiv pt care imi eeee-xeeeer-saaaam lalaitul. Era destul de mult zgomot in aro, asa ca nu ma auzea nimeni.
Vacanta voastra pare o reala aventura, sa tina si vremea cu voi. Sunt convinsa ca va distrati oricum. 😊
Comentariu beton!16
Mulțumim! Vremea e în continuare super faină, iar de distrat ne distrăm oricum, că doar suntem în vacanță. Cât timp suntem sănătoși, toate bune 😁
„nu știam dac-o fi pateu sau săpun de rufe” … dacă ați ajuns să vă împiedicați în detalii din astea 🙂 e clar: măi, copii, vouă nu vă e foame! 🙂
Comentariu beton!47
🤣🤣🤣🤣
Acum mulți mulți ani când netul nu era asa bun ( 2007) si roaming-ul era super scump am ajuns în Polonia, am intrat intr-un „ABC” aflat la 50 m de căminul studențesc unde eram cazată și am cumpărat un” pachet de unt” care s-a dovedit a fi untură de porc, colega cehă a râs de mine vreo 2 săptămâni ( noi în zona Moldovei nu mâncam untură de porc pe pâine, știu ca în Ardeal se mănâncă, plus în Polonia ni s-a adus la masă în anumite baruri, te îmbeți mai greu cică).
Comentariu beton!21
Vacanta placuta, Iulia!
Nu-i asa ca astfel de vecini de sezlong te ajuta sa alungi plictiseala? Si mie imi place sa fac asta, sunt un fel de studii antropologice.
Mihai, nu stiu daca a mai scris cineva pana apuc eu sa dau enter, dar merg testele 😊
Știu, știu, primesc și eu email. Mulțumesc. 😀
Sa nu strici saitu ca ne dai peste cap ritmul zilnic. Daca ai nevoie de ajutor, da un semn, ne mobilizam.
@Lee, daaa, sunt fascinanți. Cu atât mai mult cu cât sunt răruți, în proporție covârșitoare lumea e foarte ok și civilizată (inclusiv compatrioții noștri, am întâlnit niște oameni foarte de treabă pe aici).
Io nush despre ce teste vorbiți voi, da nu pot decât să mă bucur că merg 😂
Bici barul de pe plaja 😂. Vacanta plăcută, am vizualizat deja ce ai povestit și tare vreau și eu că aici a venit toamna. Distracție plăcută…. Noi am fost 4 adulți cu un copil de 2 ani jumate și un cățel de 6 kile la gura portiței și mai că nu făceam față… La supravegheat atât copilul cat și cățelul, care trebuia ferit de maidanezii locului
Mulțumim! Maidanezii, din fericire, sunt numai în exteriorul campingului. Înăuntru sunt 2, ai locului, cu rolul de a păzi intrarea de cei de afară. Dar ăștia din interior nu au treabă cu câinii „cazați” aici.
Da, am probat și eu drum de ala de-ti săreau plombele, comentariul kinderitei mele a fost ,,mamhaaa, ți se bhâțâie țhâțele..he..hee.. he „. Acest coment îl primesc de atunci la fiecare drum cu denivelări, a rămas folclor, semn ca a plăcut audientei spiritul de observație al kinderitei. Acum are și ea țâțe, ar trebui sa o capcanesc la un drum cu denivelari .
Comentariu beton!67
🤣🤣🤣🤣🤣
@MAS: am râs cu lacrimi.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Io-n locul tău i-aș face figura pe un drum cu denivelări: aaaa-cuuuuummm niiii seeeee bhâțâie țhâțele..he..hee
Comentariu beton!28
😂😂😂 am râs de mi s-au bâ-hâ-hâ-tâ-hiiit thââ-tehelee 🤣🤣🤣
Comentariu beton!20
Fain articol. Referitor la maidanezi…se schimba ceva daca erau puțini sau mici? Câinii tai sunt oricum mari, așa că mă gândesc că pericolul vine mai degrabă din faptul că nu îi poți controla dacă sunt provocați, nu din partea celorlalți. Oricum, nu ar trebui sa existe deloc (maidanezi, zic). Cât despre Lidl…ce sa zic…csf ncsf
Nu se schimba nimic, nu e vorba de faptul că ai noștri nu s-ar descurca într-o eventuală confruntare, că sunt 3, nu-s mici, așa cum ai zis și tu, și, în caz de nevoie, ne batem și noi cot la cot cu ei. Dar nu țin deloc să ajung în situația asta când sunt în concediu…
În plus, lăsând câinii la o parte, nu știu dacă sunt sau nu agresivi cu oamenii. Poate vreau să mă plimb seara cu copilul pe faleză, de exemplu, dar nu prea am curaj.
Tipa de la recepție a zis că este într-adevăr o problemă la ei, că autoritățile nu prea fac nimic. Și ne-a rugat ca, la plecare, să completăm un formular de reclamație, să îl poată transmite la autorități, că nemulțumirea turiștilor e singura chestie care mai are efect…
Comentariu beton!24
Asta cu tata și copilul mi-a adus aminte de tata și de mine. Ai mei nu știau niciunul să înoate, nici nu erau prea pro-mare (mai mult pro-munte), dar în fiecare an mergeam pe litoralul românesc, câte 10 zile. Nu mai știu ce reacție am avut la mersul pe nisip (fie-mea, de exemplu, prima oară când a atins nisipul cu picioarele, s-a reîntors pe cearșaf), nici la apă (fiu-miu, când i-a venit primul val la picior, s-a dat în spate), în schimb țin minte că pe la 7-8 ani eu nu știam să înot. Mă bălăceam în apă, mă jucam cu mingea, dar nu înotam, nici măcar cu colac. Și nu pentru că nu aveam colac, ci pentru că mi-era frică să-l folosesc așa cum se folosește în mod normal colacul la mare. Ei, și decide tata că trebuie să mă învețe să înot. Nu direct în valurile mării, ci la piscina hotelului. La piscina de copii, unde apa-mi era până pe la brâu. Pun colacul dimprejurul brâului, așa, bun, și acum ce facem?. Tu te lași ușor în față și ridici picioarele de pe sol și eu mă uit la tine. Mda, n-ai să vezi, putem pleca. A urmat un șir de explicații, de exemple („uite și la ceilalți copii”), de încurajări din partea unora dintre ei („da, da, uite ce ușor e”), eu, nimic, ies din piscină și încep să analizez singură situația. Și ce face omul? Îmi dă un bobârnac de pe margine. M-am dus la fund, evident, colacul m-a adus, evident, la suprafață și, evident, a urmat un plâns monstru. Dar nu înainte de un „criminaluleeee!”, de a vuit toată Mamaia. :-))
Comentariu beton!48
Băi, știu că acuma pare de râs și știu că mulți dintre părinții noștri practicau genul ăsta de „învățat”, da mie mi se pare aiurea rău… Nu cred că traumatizezi copilul la modul la care să îl faci să îi fie frică și de apa din chiuvetă, dar cred că există șanse mari să îl faci să nu mai vrea ever să învețe să înoate… Și e păcat… Nu știu, zic și io 🤷♀️
Comentariu beton!20
Iulia, sunt perfect de acord cu tine. Eu râd acum exclusiv raportat la situația mea. Din fericire, nu am fost „traumatizată” încât să nu mai vreau să învăț să înot. M-a învățat ulterior un prieten de-al tatei, la 10 ani, într-un concediu în care am mers două familii, împreună. Un om destul de strict, general în armată. În schimb, am rămas cu o altă traumă. La faze precum cea descrisă de tine, efectiv îmi vine să mă duc și să-i spun omului să se oprească. Nu știu de ce, dar niciodată nu am făcut-o.
Comentariu beton!15
Și mie mi-a venit să mă duc și să urlu la el, și la fel ca tine, n-am făcut-o. Nu știu nici eu de ce… Lașitate, I guess…
Asa e la plaja de săraci;) (atention all shoppers, it is a joke)
La aia de bogați la fel doar ca ai cocktail și șampanie;)
Anul asta am stat la plaje amenajate în Bulgaria și România și la liber și pe bani și nu am văzut asa ceva, cu excepția fazei cu băgat copilul cu forța în apa, pe care am vazut-o first person ;)))
Cred ca ați avut ghinion în alegerea plajei. Aparent e prea permisiva și atrage cocalarii. Mergeți la o extrema, sau plaja la liber fără chaiselonguri și umbrele sau plaja privata. Specia evocata de tine le evita pe ambele deoarece cauta și comfort și gratis.
Dap, corect, dacă am venit la săraki, așa ne trebe 🤣🤣🤣
Lăsând însă gluma la o parte, după cum ziceam și mai sus, din fericire nu sunt decât rarisime specimenele pe care le-am descris eu, probabil de aia mi-au și sărit în ochi așa pregnant.
Anu asta am fost și în mamaia nord, zona ingusta de 25m care a rămas plaja la.liber și am îndrăznit sa punem un cort mic la coltul secțiunii „rezervate de fratelli” fără a ne intersecta cu zona delimitata de ei, și ne întâlnisem și cu niște vecini care aveau chaiselonguri în primul rand la fratelli. Nu au trecut 30 min ca a venit un burtos sa ne spună ca nu avem voie sa stam acolo ca pe acolo trebuie sa rămână liber sa treacă ATV-ul salvamarului ;))
Csf n-ai csf. În loc sa pierdem vremea cu prostu’ și sa ii explicam legea ne-am mutat. Anyway, ăștia de la noi care au concesionat plaje au impresia ca sunt proprietatea lor. Ei nu au voie nici măcar sa le ingradeasca sau sa îți impună sa nu consumi din traista cât ai chaiselong închiriat de la.ei. au doar drept sa vândă băuturi la beachbar.
De asta fac gluma cu bogați și săraci. Ca am stat la ambele. Unii sunt săraci cu duhu’.
Am auzit și eu că pe la noi ăia de concesionează se cred un fel de mici zeități atotputernice… Trist, da vorba ta, decât să stai să te cerți cu prostul…
Copilașul ăla…
Faza cu săpunul de rufe mi-a amintit cum era acum aproape 10 ani când am emigrat, vreo jumătate de an am trăit periculos, pe etichete rareori mai scria și în franceză, restul numai olandeză, și nu erau aceleași brand-uri ca în România să am măcar o idee ce cumpăr. Am râs mult de câte ori presupuneam că e ceva și la gustat era complet altceva. Am gătit doar cu pătrunjel și ingrediente de bază mult timp. Acum sunt și în engleză etichetele, am învățat și limba, dar acele vremuri :))
Să aveți o vacanță frumoasă în continuare!
Comentariu beton!13
Mulțumim! 😊
Îmi plac articolele tale maxim, deși câteodată sunt întâmplări mai putin plăcute, mereu reusesti sa ni le povestesti intr-un mod haios. 🫶
Mulțumesc 😊
BABA Beach bar?
Lasă babele, bre, că am văzut-o azi pe una… Pfff, m-au pălit toate invidiile alea relele… Avea niște…mă scuzaț, dar tzâtzoaie, ca mingile de handbal. Și ale dreq stăteau fix unde trebuia, nu migrau spre buric sau alte zone. Am suspectat că e siliconată, dar nu era, că m-am holbat la ea până mi-au ieșit ochii ca la 🐌
Așa are unele noroc, dom’ne! 😐
Mai era și româncă, nesuferita naibii! Da avea celulită pe cur. Na! 🤣
Comentariu beton!14
@Shoric,da, da, Baba Beach Bar. Abia azi am văzut cum se numește 😂
Nu știu cum e lidl așezat prin alte țări, da’ p-aici p-acasă rafturile sunt poziționate la fel și la Caracal și la Sighet.
Dacă nu-s d-alea din oferte săptămânale te descurci lejer să cumperi una, alta fără să mănânci săpun. 🙂
Taică-meu nu știe să înoate. N-a făcut în viața lui chestia cu aruncatul în apă. Fiind profesor, nu a organizat niciodată tabere la mare. Cred că după coșmarul că se întâmplă ceva cu mine, frate-meu sau maică-mea, ăla că se întâmplă ceva cu un copil în grija lui a fost cel mai mare toată viața lui.
Îs rafurile așezate la fel de la Caracal la Sighet pe naiba. Toate supermarketurile fac după un timp ”remodelări” de rafturi care, după opinia mea, este o mizerie pentru că nu fac altceva decât să mute produsele în altă poziție pentru ”șoricei”. Mă rog, @altă iulia a zis că rafturile de la Lidlu de acolo erau goale.
@Ady, nu știu cum e la Lidl la Sighet sau la Caracal, că nu frecventez, dar pot să îți spun că la Brașov, de exemplu, cam fiecare Lidl are altă aranjare a rafturilor. Și mai pot confirma ce zice colegu @Shoric – după o vreme, oricum le „reorganizează”.
Și făcând abstracție de asta, și dacă ar fi fost amplasate 100% identic cu cele de acasă, cum puteam să știu, neștiind ce scrie pe etichetă, de exemplu care e muștar dulce și care picant? Ăla dulce e în stânga și ăla picant în dreapta? Sau e vreo altă regulă nescrisă pe care n-o știu io? 🤔
Mulțumesc pentru articol! Iulia, abia astept sambăta sa le citesc.Cu intratul in apa ,la noi a fost tot asa.Baiatul meu nu dorea sa intre in apa.Am intrat cu el de mana cate puțin trei veri la rand.Apoi a invațat sa inoate cu tatăl lui la piscina.Valurile il speriau, nu apa.Fata noastra era o rațuscă.Statea numai in apa.Fiind gemeni ne imparteam sarcinile.El cu fata in apa,eu cu baiatul pe plaja.
Și eu am crezut că n-o să apuc ziua în care să vrea copilul de bună voie în apă. Și deși inițial era chitit clar pe NU, cumva, a venit de la el inițiativa… Și acu nu mai putem să-l scoatem din apă. Intră și seara, când scoatem câinii, cot la cot (sau cot la coadă? 🤔) cu ei 😂
@(alta) Iulia, in cadă la băiță intra cu plăcere? Sau tot cu NU și strigături? Poate ați greșit voi vreodată ceva la baie, mă gândesc. Gen nu știu, băgat apă în nas sau in ochi. Eu nu suport nici acum apa pe față. Bine, nu înseamnă că nu mă spăl pe față. Mă refer la apa pe care nu o controlez eu. De exemplu, nici acum nu pot plonja in apă, deși între timp am învățat să înot binișor. Dar intrarea în bazin se face pe sfânta scară. Sau, in lipsa ei, se aplică procedeul „bombița”. La mare problema asta nu există 😂😂😂😂😂. Până pe la 6 ani era nevoie de 2 persoane ca să mă spele pe cap. Una trebuia să stea cu prosopul și să îmi șteargă fața dacă ajungea vreo picătură de apă acolo. Cum și de ce am căpătat panica asta de apă, asta nu pot spune, pentru că nu știu
@Mircea, nunu, la baie n-are nici o treabă. De altfel, nici în mare sau piscină nu mai are. A făcut figuri numai anul trecut, când a dat prima dată cu nasul de mare. Dar i-a trecut în juma de zi.
A avut, într-adevăr, o perioadă în care ne chinuiam cu spălatul pe cap, deși nu știu nici până în ziua de azi de ce. N-a avut nici pe naiba, până într-o bună zi, pe la vreun an jumate. Atunci a început mayhemul… Habar nu am de ce, nu s-a întâmplat nimic care să îl sperie sau ceva. Pur și simplu azi l-am spălat pe cap și a fost totul ok, a doua zi – circ și dramă. Exact cum zici tu – era nevoie de 2 persoane să spele pe cap 80 de centimetri de omuleț 😂
Până am găsit soluția magică – o șepcuță d-aia specială pt spălat copii pe cap – de fapt, un cozoroc cu prindere la ceafă. Nu-i mai ajungea apa pe față, totul perfect. Prosoape și alte chestii n-au funcționat de nici o culoare.
Acu i-a trecut și asta. Tot nu îi place neapărat apa pe față la baie, dar a învățat să țină capul pe spate și e ok. Culmea, apa de mare sau de la piscină nu îl deranjează 🤷♀️
Vin si eu dupa vreo 10 luni cu un comentariu :)) Escuzati intarzierea.
La noi faza cu marea/apa in general a fost total diferita. Cand era fi-miu bebelus, il bagam in cadita sa il linistim. Cum dadea de apa, se linistea instantaneu. Prima oara am fost cu el la mare cand avea 1 an jumate. Pe o plaja luuuuuuunga sau ma rog, mai bine zis, lataaaaaaa ha – ha cat mergeai pana sa ajungi la apa. Cand intr-un final fericit a ajuns, a fugit o data de valuri, a doua oara a intrat in apa pana la genunchi. Si a fost instant crush. Acum la aproape 3 ani, trebuie sa ne gandim bine daca suntem dispusi sa il ducem la „apa”, oricare ar fi ea: butoiul din curte, piscina, balti pe strada, mare, lac, etc. Problema majora nu e la intrat, ci la iesit. Sa te tii, Marie! In mare, devenise vanat, albastru ca un strumf si tot nu voia sa iasa din apa. Aproape de fiecare data se lasa cu (mare) scandal. Mai putin in cazurile in care ii e foame :))) Dar asta e alt subiect! Poate va vorbi vreodata (alta) Iulia despre Gremlinsi. Ca sigur mai sunt, nu e al meu mai cu mot! :))))
@Altă Iulia, nu știu care e sezonul ”nunților” la câini prin Grecia dar am o bănuială că e același ca pe la noi. 🙂
Strict statistic vorbind, perioadele de călduri la femele (că de fapt la asta se rezumă – femelele intră în călduri și masculii o iau razna) sunt primăvara și toamna. Evident, totul poate fluctua de la caz la caz – în mod normal, o femelă are primul ciclu de călduri undeva la vârsta de 6-8 luni (în funcție de talie, organism etc.), iar apoi din 6 în 6 luni. Dar nu e matematică, evident.
Deci da, pe scurt (redundant deja, că m-am lungit ca o pomană țigănească 😂), sezonul de „nunți” e în mod uzual cam același.
Am întrebat asta pentru că la noi este ”sezon”. Haite de hăbăuci, unii cu lese la gât, semn că au rupt lanțu și au fugit în lume după o pixdă. După vulpi, cred că e sezonul de câini tuflți pe asfalt.
Dada, o iau razna rău când simt miros de dânsa. Și cică un mascul simte o femelă în călduri de pe la vreo 3 kilometri sau ceva de gen… Și ai noștri o iau pe arătură în perioadele astea, sunt super agitați, ar pișa orice obiect care le iese în cale și tot așa… Din păcate, lumea nu e în stare nici să și-i educe, nici să și-i țină închiși, dacă nu sunt în stare să îi educe… Chiar zilele trecute mi-am luat la rost un vecin care își lasă câinii să iasă din curte când vrea coada lor. Iar motivul? „Păi ce să le fac? Că nu ascultă!” Pana mea, leagă-i, dacă știi că altfel o taie. Că dupaia plângi după ei, dacă ți-i aplatizează vreo mașină!
Ps: și la noi au fost o grămadă de vulpi turtite…
Vacanță frumoasa sa aveti! Cu peripeții, ca să ni le spui sa râdem 😁
Mulțumim, da lasă, că de peripeții m-am săturat 😂
Oi găsi io și altceva cu care să vă distrez sâmbăta 😁
Apropo de pește. Ce pește de mare ați halit pe acolo? Nu știu cum sunt alții dar eu dacă merg la mare trebuie musai să mânănc pește din acea mare. Am fost în Italia, Reggio Calabria și am mâncat pește spadă de Mediterană. Nu am putut să i-au a doua mușcă din delicateasa aia că-mi întorcea mațele pe dos. În schimb am halit anu ăsta cam tot ce e pește din Marea Neagră. Stavridul pe plită cu o mămăliguță este delicios.
Noi nu prea suntem nici unul fan pește, de obicei mâncăm mai mult de curiozitate și mna, așa cum zici și tu – dacă tot suntem la mare, hai să încercăm… Așa că am mâncat niște peștișori, mărturisesc, habar n-am cum le zice în română, nici nu știam că există, până zilele trecute – mini red mullet le zic ei. Sunt că niște hamsii mai măricele, cam cât o palmă de lung unul, și se halesc la fel ca hamsiile, cu totul. N-au fost răi, da nici n-am leșinat de încântare.
Am mai mâncat și niște biban de mare (adică seabass, sper să nu vorbesc prostii) în aluat de bere. Bun, da tot nu spectaculos. Dar repet, nu e mâncarea mea favorită.
Am halit în schimb icre – super mega bune, nu știu cum le fac, că nu seamănă deloc cu icrele de la noi, dar absolut delicioase.
În rest, am băgat la d-astea „clasice” – caracatiță și creveți 😁
Și feta la grătar (știu că nu se încadrează la categoria pește, da mi-am adus aminte de ea și mi-au dat balele instant). Excelentă!
Iulia, cu fiecare articol cu campinguri, campingcar, rulote, kinder si potai pe care il citesc, respectul meu se inalta spre culmi unde nici socialismul multilateral dezvoltat n-a ajuns vreodata.
Adica am mers si noi ani la rand de 14 iulie intr-un camping, de ajunsese fata sa spuna ca asta e traditia in familia noastra, dar asa, clasic, masina, cort, apoi am investit si intr-o saltea gonflabila, o lada frigo, un prelungitor sa ne racordam la retea si din astea. Avem si potaia de rigoare.
Pina la urma cred ca a intrat cortul la apa si s-a cam tasat pamantul in campingul respectiv sau ceva de genu, ca am inceput sa inchiriem mobilhome sau bungalow mai nou.
In plus, acum vreo cinci ani, fata a venit cu ideea ca ce fain ar fi sa mearga ea cu vreo patru, cinci prietene in camping, ca respectivele nu le aveau cu din astea. Parintii respectivelor au fost de acord, cu conditia sa fie si un adult pe acolo, sa le supravegheze.
Cam pe cine crezi ca a picat norocul?
Trec peste faza cu drum, transport, bagaje si din astea, spun doar ca am stat trei zile si doua nopti in camping cu sase capre de saispe ani, una era venita din Spania cu nu stiu ce schimb de elevi, urmase pina atunci o scoala catolica, una era alergica la jumate din alimentele consumate de specia umana, a treia era ceva printesa franco-cambodgiana, a 42-a urmasa la tron pe linie dinastica si asa mai departe.
Si in cortul de vizavi erau vreo cinci baieti cam de aceeasi varsta cu ele.
In alea trei zile, intr-o mana aveam tigara iar in cealalta sau binoclul sau mangaiam manerul de le minciog (teava de aluminiu aeronautic, hexagonal, de 36..). Chestie mai letala nu aveam din pacate la mine.
Nah, cam asa cu campingurile.
Dar alea din Austria chiar ma intereseaza, e la jumatea distantei dintre noi si cumnat cu a lui familie si mai organizam concedii impreuna.
Comentariu beton!20
E ora 5 dimineața și am ieșit să fumez o țigară, după ce, în prealabil, m-am delectat cu schimbatul patului, pe care fi-miu a decis să îl pișe, pentru că…de ce nu? Adică nu, nu doar așa, ci pentru că n-a vrut să se „întrerupă din dormit” 🤦♀️
Eram plină de draci, recunosc, dar am citit comentariul tău și am râs cu sughițuri. Pe înfundate, așa, să nu trezesc naibii vecinii, dar m-ai binedispus, mulțumesc!
Mi te și imaginez șezând pe un scăunel d-ăla de pescuit, cu 3 picioare, cu o țigară în colțul gurii și o botă pe un genunchi, supervizând cu o sprânceană ridicată hoarda de căpițe 🤣🤣🤣
Cât despre campingurile austriece, noi am fost anul ăsta la unul de lângă Wels, Almtal Camping Pettenbach se numește (https://www.almtal-camp.at/camping). Foarte fain, mega recomand.
Mai e unul fain undeva pe lângă Innsbruck – https://www.kranebitterhof.at/de/. Din păcate, la ăsta văd că site-ul e în „renovare”, dar crede-mă, e absolut spectaculos ca locație, cred că găsești niscai poze pe gugle.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
🤣🤣🤣🤣
4. Adica patru picioare avea scaunul. Si daca nu eram direct implicat, ar fi fost chiar haios, de o parte aleii aia cinci, rupandu-se in figuri, cu ochii beliti si salivand ca si cainele lui Pavlov, pe partea opusa astea sase, in costume de baie si pareo, hihihi, fluturat de plete si sprancene. Iar cand plecau cu totii la baie pe malul lacului, eram ca Louis de Funes cand vana nudisti la St. Tropez.
Si mersi de recomandari. 🙂
Comentariu beton!13
Dacă nu v-ați luat și voi ca tot românul bere de acasă… acu suferiți ce să vă fac 🤣🤣🤣.
Cât despre fauna întâlnită pe acolo, ai demonstrat că nu doar românii se comportă ca niște maimuțe din paleolitic… ceea ce pe mine unul mă bucură 😁.
Weekend plăcut tuturor!
Stăi, bre, cine zice că nu ne-am luat? Poi ce impresie ai, că suntem chiar așa, complet nepregătiți să plecăm în lume? Numa că na, câtă bere să și cari cu tine? Așa că, vezi tu, aia de acasă s-o fost gătat. Astfel ne-am trezit în situația ingrată de a trebui să facem cumpărături.
Iar ideea cu fauna întâlnită exact asta era – nu să subliniez că e plin de dubioși p-aici, că nu e, ci că din ăștia sunt cam peste tot. Și nu, nu sunt obligatoriu români.
Altă sâmbătă, altă povestire delicioasă! Chiar dacă am citit-o duminică 😊
Specimene de genul sunt peste tot, fiecare națiune are exemplarele ei.
Valurile nu-mi plăceau nici mie copil fiind, când venea câte unul mă țineam de chiloții lui taică-meu 🙈
Zile faine în continuare!
Pentru etichete scrise în limbalui Homer, există Google lens,mă mir că nu e folosit