Salutare tuturor și bine ați venit în adevăratul Regat al Rock-ului, acolo unde îngerii au chipurile lui Halford, Dickinson, Araya, Cavalera și a altor grei, care după au aruncat harpele paradisului  au apucat cu degete flămânde, chitarele și au lovit cu sete tobele, chemând sufletele pierdute de pretutindeni. Și ele au venit, pierdute sau regăsite, cu umbre, cu lumini și în sunetul muzicii au îmbrăcat haine noi, pentru vieți noi.

Să lasăm bloggingul blogherilor și rock-ul rockerilor.

Să dăm drumul la muncă.

NEWS

🔵 Slipknot și noul lor single

🔵 The Mars Volta și al lor Vigil

🔵 Byrmir plini de ritm

🔵 The Night Flight Orchestra

🔵 Copilul rătăcitor In Flames s-a întors în sfârșit acasă?

🔵 Suficient de bun și ciudat ca să îmi atragă atenția

🔵 Destul de melodic să placă la toată lumea

🔵 Nu sună rău deloc

🔵 At the Gates

🔵 Nestor, pentru zile ploioase și inimi grele,

Să intrăm serios în pâine.

➡️ Oceans of Slumber – Starlight and Ash (2022) – 8,5 din 10

Un album pentru Anduțe sensibile și lupi galbeni care se joacă prin nisipul Saharei.

Este fascinantă evoluția celor de la OoS de-a lungul anilor, similară cumva cu a celor de la Anathema, una, oarecum, away from metal. Unii, probabil ar vedea-o ca o trădare, nu și eu, care o văd că o evoluție firească. Albumul este unul lichid, curge atât de frumos, toate piesele par legate și vii și trăiesc acolo în muzică, încât indiferent cât de metalist zelot ai fi, uiți.

Dacă stilul celor de Oceans s-a schimbat de la album la album, calitatea, cumva, a crescut, iar  muzica lor este la fel de hot.

Cu o Cammie Gilbert, la voce și în mare formă, OoS reușesc să aducă în urechile noastre un album cu suflet.

Începeți cu Star Altar, o piesă doom, care curge greu și gri, și este cumva ca o punte către începuturile formației. De aici călătoriți cum și unde vreți voi de-a lungul și latul albumului și vă puteți face singuri, propriile comparații.

Dă-i play AICI

➡️ Moonshade – As We Set the Skies Ablaze (2022) – 8 din 10

Nu vreau să supăr lumea și credeți că desconsider astfel de abordări muzicale , însă pentru mine melo-deathul este partea pop a death – metalului serios, un fel de hai să aducem și ceva curcubeu în iad că parcă așa smoala este mai rece.

Este ok, un melo-death bine făcut este binevenit oricând, iar portughezii fac tot posibilul să placă, fără să pară că au trădat cumva rădăcinile death – metalului ăla foarte clasic și sobru.

Play pe The Antagonist, un feature cu Sofia Beco, violonistă și solistă, un fel de dans vocal între demon și înger. Pe aceeași rețetă merge și A Treatise Of Human Nature, Artemis, ambele feat. Sandra Oliveira, multă melodiadie, pe amândouă, cu pasaje ușor orientale, cu coruri eroice.

Pentru fanii celor de la Amon Amarath albumul portughezilor o să intre ca uns. Mie unul mi-a plăcut.

Dă-i play AICI

➡️ Nicolas Cage Fighter – The Bones That Grew from Pain (2022) – 8 din 5

Nu ai cum, măcar din curiozitate, după ce citești numele brandului să nu dai măcar o ascultare a unei părți din album.

Aussie, căci da, vin din țara cangurilor și a altor mii de viețuitoare care vor să te otrăvească, sfâșie, înece, livrează muzică absolut exemplar.

Un fusion între un Hatebreed mult mai furios și un Killswitch Engage cu o doză mare de groove și ceva death metal din ăla super bunu. Toate elementele astea sunt excelent mixate, nici partea de bass, nici cea de drums sau voce nu iese deloc în față, totul este absolut perfect dozat și balansat.

Albumul este unul plin de revoltă și de ură, și orbitează în jurul întrebării, cum reușim să facem din planeta asta, o lume de căcat. Revolta asta se simte în fiecare acord, în fiecare cuvânt scrâșnit.

Începeți cu Static Abyss, piesa cea mai lentă de pe album, apoi treceți cu încredere Environmental Consumption, despre răul făcut de consumul nostru dement și continuați cu A Great Ruinous Deeds, piesa cu cea mai multă textură, cea care închide The Bones That Grew from Pain, un excelent epitaf.

The Bones That Grew from Pain, poate fi un fantastic soundtrack al oricărui workout făcut în sală, aer liber sau acasă ori supapa voastră atunci când lumea care vă înconjoară, sufocă orice urmă de viață sau speranță, din voi.

Dă-i play AICI

➡️ Toxic – Dis Morta (2022) – 9 ( 9,5) din 10

O lecție de muzică pentru orice rocker.

Acum trebuie să vă țineți bine, care de ce puteți să vă apucați, pentru că urmează o avalanșă de superlative, și absolut toate, meritate. După ce am ascultat, savurat, cu ochii căscați și gura închisă, sau de fapt, invers, această bijuterie, am făcut puțin research, deoarece chiar nu știam de trupă.

Bandul s-a născut în 1985, au scos două albume cult, un tribut adus celor de la Anthrax, Pantera și Megadeth iar la începutul anilor ’90 au pus-o de o despărțire.

Încet, încet, Josh Christian, singurul rămas, a stat, într-o stare de semi letargie, suspendat într-un lichid amniotic al creației și a asamblat piesă cu piesă, comebackul. Unul absolut triumfal. Dacă ar fi fost o combinație fatală de lovituri, albumul ar fi Tyson in his prime. Megalitic, diabolic de bine scris.

Cei care vă amintiți de creația titanică din 2008 a celor de la Testament, The Formation of Damnation, vă pot spune că Dis Morta egalează lejer calitatea acestei capodopere.

Începeți cu Feeding Frenzy, care are unul din cele mai bune introuri din thrash, ever, continuați hotărâți cu Straight Razor și ca o ultimă și fatală lovitură de secure sfâșiați tot aerul din jurul vostru cu The Radical.

Luați o pauză scurtă. Trageți aer în piept, aveți nevoie, și aruncați-vă ființa prin tot albumul. Nu numai că merită, este necesar.

Unul dintre cele mai bune thrashuri, ceva care amintește de Nevermore, The Offering, Witherfall, dar și în anumite momente, și nu puține, în care poți recunoaște finețea tipică a celor de la Blind Guardian. Un album de colecție cât o colecție.

Dă-i play AICI

➡️ Lathe – The Tong of Silver (2022) – 8,5 din 10

A trecut ceva vreme de când aici, prin Listă, nu a mai trecut un album  instrumental. Unul care să ne mulțumească, ceva solid care să lase ceva urme, ceva care să îl simți săpând în tine.

Eu bine, The Tong of Silver, face toate astea. Știu că sună ca o reclamă proastă de pe canalele de teleshopping, însă chiar asta face.

Albumul crește natural de la piesă la piesă, trecând de la o atmosferă de blues la una de doom apoi la ceva western patriarhal și întunecat, ca să te arunce fără avertisment în drone.

De-a lungul întregului album, niciodată nu îți pui întrebarea, băi, dar când intră vocea aia, lipsa ei nu se simte absolut deloc.

Un album de debut care pe mine mă obligă să mă interesez de evoluția viitoare a trupei.

Dă-i play AICI

➡️ Soulfly – Totem (2022) – 8 din 10

Am sperat că noul album, Totem, o să închidă peregrinările lui Max prin jungla NU Metal, acolo unde alții sunt regi. Am urât din rărunchi perioada aia Soulfly, un fel de proiect în care Ariana Grande ar face un duet cu Tatiana Shmayluk de la Jinjer și fătuca aia simpatică chiar luându-se  în serios.

Ei bine, clar, Max a revenit acolo unde el este rege, la deaththrashul plin de groove, cu rădăcini adânc înfipte în jungla braziliană.

De-a lungul albumului, Max nu și-a uitat statul de părinte al proto – metalcorelui, însă revine timid soundul din Chaos A. D, riffurile generoase specifice Slayer și asta m-a făcut să îi dau o șansă. Asta și curiozitatea.

Personal o să mai ascult încă o dată albumul ca să mă lămuresc care sunt părțile care îmi plac dar și cele care îmi displac. Pentru că ambele sunt destul de multe.

Dă-i play AICI

➡️ Amon Amarth – The Great Heathen Army (2022) – 8 din 10

Știu că sunt destui fani ai suedezilor, eu nu sunt unul dintre ei, însă nu pot să nu apreciez munca și constanța lor de-a lungul timpului.

Oamenii au rețetă și au găsit toate ingredientele care întregesc produsul și îl fac cake-ul perfect. Nu inovează, nu scot albume care să rupă frontiere, stau acolo în zona lor de confort și fac ce știu mai bine, melo-death eroic cu vikingi.

Între ce a scos Moonshade și albumul celor de la Amon Amarth, personal îi prefer pe primii, au un plus de inventivitate, au pus un pas, mic ce-i drept, dincolo de graniță, un timidă incursiune în afara confort zone.

Îi surclasează Amon pe partea de melodicitate, acolo veteranii au deja linia asta bine întipărită în ADN.

The Great Heathen Army, este un album cinstit, de ascultat oricând și de aproape oricine.

Dă-i play AICI

Atât pentru astăzi, al vostru Edel se înclină și vă urează zile line și inimi alături de care inima voastră să simtă fericirea.

sursa foto: freepik.com