Salutare tuturor și bine ne-am regăsit ! Avem poveste astăzi, am astfel o alternativă absolut viabilă, care îmi oferă albiul perfect de a nu mai screme nici o introducere. Adevărul este că ce îmi scriu unii dintre voi, poveștile voastre, cu muzica din viața voastră, cu viața din muzica voastră, îmi dau o senzație mișto de viu, de plin. Mulțumesc pentru poveste, foarte bună, las autorul să se nominalizeze singur, dacă vrea.
………………
Io și muzica
Tata era un soi de instrumentist amator ratat. Care avea fixul să își învețe odraslele să cânte. Când ajungeai la vârsta de 6 ani se întâmpla inițierea: o scândură, două cuie și o coardă. Pe care o apăsai și ciupeai după instrucțiunile maestrului. Treaba asta dura cam o zi întreagă, timp în care aveai voie doar la toaletă. Mâncare primeai după ce executai cap-coadă piesa de căpătâi, așa, mai spre seară.
Au urmat 12 ani de școală, m-am realizat și eu ca muzician ratat. De acolo am rămas cu ușurința și plăcerea de a asculta muzică cultă și cu ceva abilități tehnice. Tot ca moștenire de familie mi-au rămas amintirile în care cântam „pe voci”, ca un madrigal mai mic. Avea tata un repertoriu cu muzică corală educativă, cu versuri despre iubirea dintre frați, respectul față de părinți etc. Ceva deosebit. Dar măcar colindam frumos.
A apărut la un moment dat în casa noastră un radio-casetofon. M-am obișnuit să ascult fără a mă întreba cine cântă, cum se numește piesa, ce a voit să spună autorul, câte perechi de chiloți deține vocea etc. Nu am avut nici dorința de a încadra în genuri, specii, sub-tipuri, nuanțe, poate conține urme de.
Eu ajungeam la butoane doar noaptea. Îmi plăcea Radio Total, difuzau muzică pe urechea mea.
Am primit cadou o casetă, albumul OK Computer cu ceva bonus track-uri. Încă am emoții când ascult Exit music (for a film). Tot pe-atunci am descoperit Cranberries, Queen, R.E.M., Falco și mulți alții pe care nu mi-i mai amintesc acum.
12 ani, primul walkman. Avea 10 butoane de memorie pentru posturile de radio și funcție auto-reverse. Și căști proaste, care se tot stricau. Ascultam muzică tot timpul. Pe stradă, în autobuz, în timpul orelor.
Nu țin minte când mi-au apărut în cale, dar am iubit mult timp Pasărea Colibri. După ce am văzut filmul, mi-au intrat pe sub piele și The Doors. Foarte drag mi-era și Revolver-ul Beatles-ilor.
Mergeam în fiecare miercuri la Casa de Cultură a Studenților, era seară de folk. Moka. Primul concert mai serios a fost pe la 14 ani, AB4 în Club A. Mi s-a părut o mizerie.
După 20 am renunțat la căști. Nu știu cum și de ce. Poate că în sfârșit aveam cu cine să ascult muzică. În jurul meu se auzea mult Tupac, Cargo, Nightwish, Rammstein, Blink-182, E.M.I.L., Manu Chao. Tăt felul.
Câțiva ani, până a crescut pruncul, nu am ascultat muzică deloc. Am fost ca un mort umblător. Mâncam degeaba. M-am întors spre mine greu. Cu Ada Milea, cu muzică franțuzească, cu jazz de oameni simpli.
Acum ascult muzică cam 6 ore pe zi (a fost o tragedie când mi s-au stricat căștile anul trecut). Eu îi zic muzica mea. E ca un fel de ciorbă primordială. FSOL mi-au deschis drumul către altfel de sunete, unde Shpongle e mama și tata lor și Danheim copilul ce se dă cu curul de pământ. Metalele mele sunt ușurele. Din ce am ascultat de pe aici, Lacrimas Profundere și White Wizzard au sunat mult și bine în căști. La mine merge ca uns Smashing Pumpkins, Sedaa (ceva mongoli, puțin altfel decât The HU, dar tot pe acolo), My Dying Bride, Kaiowas (Sepultura), Thy Catafalque, Mezzanine (Massive Attack) etc.. Igorrr nu pot duce mult.
Avem în playlist multe influențe balcanice/orientale/latine/africane Ibrahim Maalouf, Ali Farka Toure, Salif Keita, Le Trio Joubran, Sona Jobarteh, Mdou Moctar, Lhasa de Sela etc.
Pentru Moby aș putea face o categorie separată. Anul trecut cred că l-am ascultat 1000 de ore. Dar nu-i fac. Aici intră foarte bine Boogie Belgique, Greentea Peng, Yom etc.
Stimela lui Hugk Masekela va deschide lista din care Nina Simone nu va lipsi niciodată. Mai punem aici Big Mama Thornton și Jan Garbarek. Trecem prin Al di Meola cu prietenii, Gustavo Santaolalla și ajungem la Asturias în interpretarea lui John Williams, partitele și sonatele pentru vioară solo de Bach, concertul pentru vioară op. 77 de Brahms, concertul pentru vioară în D major de Tchaikovsky, concertul pentru clarinet în A major de Mozart, concertul pentru pian op. 5 de Beethoven.
Zic că e timpul să mă opresc din înșiruit.
Când asculți muzică aproape tot timpul, întâmplările ajung să aibă melodiile lor. Și când le reasculți le retrăiești. De câte ori ascult Radiohead mă simt iar mică, cu toate gândurile unui copil marginalizat. Follow the sun a mers pe repeat o oră, timp în care un prieten bun era înmormântat.
Sunt piese care au fost acolo când m-am îndrăgostit, când am plâns ca proasta după vreun domn, când m-am uitat în gol zile în șir, când am dansat pe stradă de bucurie, fără nici un motiv. Sunt mii de piese. Muzica mea.
…………………
NEWS
🔵 Elevețienii de la Eluevitie au scos un single la care au produs și un video. Nu sună rău, nu arată rău. Îi știți, au rețeta lor, se țin de ea, fără prea mari surprize.
🔵 Organectomy, supărații din Noua Zeelandă, dau de pământ cu liniștea și prestează un slam, brutal death numai bun de pus pe rănile altora.
🔵 Obsidian Sun, proiectul lui Hanna Van den Berg, o olandeză drăguță care, nemachiată ca ultimul demon, ar da bine în sufrageria părinților oricărui băiat serios. S-ar termina totul cu cel puțin un infarct, dacă ar cere un pahar de apă cu vocea aia dulce de pe single.
🔵 Veteranii de la Amon Amarath, cu videoclip la Get in The Ring, muzica lor o știți, un melodic death care intră uns și la fanii de Sabaton. Băieții care plac la toată scara blocului.
🔵 Battlelore, finlandezii fierți pe simfonic epic metal, au scos un videoclip la single-ul lor Elevenking, cel care dă numele albumului. Știu că nu vreți părerea mea dar eu oricum o spun, până și Hrușcă ar lăsa dracu leru și ar fredona așa ceva.
🔵 Alestorm, tot cu pirați, tot cu rom, tot cu același ritm. Este cu pauăr, despre pauăr și sună a pauăr, mda. Sper să nu se ia și ăștia în serios ca Powerwolf.
🔵 SAOR fac ce știu ei mai bine, adică muzică foarte bună. Versuri bune, muzică absolut excelentă. Așa da.
🔵 Karl Sanders, nenea de la Nile, îmi face o nouă surpriză, diametral opusă de ce face el de obicei. Vă recomand Saurian Meditation din 2004. Foarte bun.
🔵 Haunted Horses, single nou, clip nou, muzica lor la fel de hipnotică ca de obicei. Parcă au mai pus mai mult industrial pe blat.
🔵 Bullet For My Valentine pe aceeași linie, cu un thrashy heavy metal/ metalcore, pe felia lor, deloc rău.
Avem și albumul cu anduțe:
🔴 Cavernlight (SUA) – As I Cast Ruin Upon the Lens That Reveals My Every Flaw (2022) – 4,5 din 5 anduțe
Un album absolut fenomenal, depresiv cât să nu devină de-a dreptul ridicol, absolut isteric atunci când trebuie, o producție de top.
Nu se repetă nimic pe el, totul este absolut haotic dar în același timp, așezat, de neclintit. Ordine și haos, totul în același timp, o poveste în altă poveste. Este muzică extremă și nu este, un album al contradicțiilor dar și al omogenității. Excelent, absolut, excelent.
Dă-i play AICI
Acum să trecem la treabă:
➡️ Circle Of Silence (DE) – Walk Through Hell (2022) – 4 din 5 (bagheruțe)
Nemți și pauăr. Cu nemți mai merge, cu toate că de la colțaru nostru de la Cotroceni, mă irit ușor la nemți, așa de o lingură de Aerius dar cu pauăr, chiar este ceva în neregulă cu mine.
Puteți bate un cui în perete, gen, uite, bă, a zis bivolul ăla că i-a plăcut de pauăr din stilul pauăr. Da, mă, mi-a plăcut, și chiar foarte mult. Nu am vomat, nu am aruncat cu deviceurile prin casă, nu am dat volumul la maxim la scremerea pusă pe post de muzică de vreun radio românesc. Nici nu mai știu de când nu am simțit un așa entuziasm la un album de power. Un semn pe calendar, vă rog.
Dă-i play AICI
➡️ Alex Nunziati IT) – Il Mangiatore di Peccati (2022) – 4 din 5 (tot bagheruțe)
Omul a performat ceva ani în Theatres des Vampires și nu a făcut-o rău deloc. Iarăși un album care eram sigur că nu îmi spune nimic, că o să fie o masivă pierdere de vreme dar iată că nu.
Un heavy metal ușor bombastic, mno, omul este italian, are ceva tracțiune la chestii teatrale. Faza este că nu este deloc deranjant, dimpotrivă, nu aș vedea albumul la fel de bun fără. Voce clară, ritm excelent, solouri criminale. Așa da, frate. Excelent.
Dă-i play AICI
➡️ IATT (SUA) – Magnus Opus (2022) – 4 din 5
Foarte interesantă evoluția băieților de la un metalcore la un progresiv black/death metal. Pe Magnus Opus, s-au dezlănțuit și au spulberat orice limitări precedente. De aia găsesc muzica extremă foarte creativă, pentru că nu le este frică să inoveze. Avem voce de black, avem voce de death metal, avem pasaje de black modern, apoi de death metal, și deloc surprinzător, aham, chitară clasică și saxofon.
Absolut dement ce au făcut oamenii aici, absolut delicios. Aplauze, aplauze.
Dă-i play AICI
➡️ Artficial Brain (SUA) – Artificial Brain (2022) – 3,8 din 5
Sunt unii dintre exponenții noului val de death metal, unul disonant, tehnic, care face tot posibilul să creeze un nou sound, o nouă era a genului. Este greu de ascultat pentru o ureche neobișnuită cu așa ceva, pentru mine a fost o frumoasă pepită. Mie mi-au plăcut mult. Ce am să le reproșez, este că discul merita o producție ușoe mai atentă și că au momente când par să se grabească fără să fie necesar. În rest, doar de bine.
Dă-i play AICI
➡️ Astronoid (SUA) – Radiant Bloom (2022) – 3,9 din 5 bagheruțe
Lăsând la o parte pretenția lor că ei au inventat termenul de dream thrash și că asta cântă, oamenii știu muzică. La o scurtă căutare am găsit că Eliminator au folosit termenul înaintea lor, pentru mine contează mai puțin, doar vroiam să subliniez că știu să caut pe net și am și voie.
Foarte lucrat albumul, voce mișto, hipnotică, sunet space, extrem de modern. Nu sunt fanul genului dar apreciez muzica bună indiferent de gen, măcar o dată. Eu zic că este bine.
Dă-i play AICI
➡️ Sijjeel (Arabia Saudită) – Salvation Within Insanity (2022) – 4 din 5. Cu maxim respect.
Acești cetățeni au fugit din țara lor, acolo unde drepturile femeilor sunt respectate iar refuzul de a te pune cu curul în sus la chemarea muezinului, se pedepsește duios cu mutilarea sălbatică, urmată de execuție, că nu prea puteau să facă muzică. Adică puteau dar nu ce vroiau ei. După ceva încercări prin beci au decis că ar fi cam bine să fugă la civilizație, unde să se dezlănțuie fără teamă.
Și au scos nene, un album de brutal death metal, ca la carte, cu ură, cu sete. Se simt buzele crăpate de focul urii, dorința de a rupe un cearceaf de șeic. Așa da, asta aștept eu de la gen. Ură, furie, sete de viață, de libertatea de a face ce vrei.
Excelent, sunt mut, excelent.
Dă-i play AICI
La fiecare listă am decis să nu mai respect un număr fix de albume recenzate. Un anumit număr care trebuie atins la fiecare rubrică îmi dă senzația aia nasoală, de normă și sincer gândul la norme îmi crește alarmant nivelul de spume. Vor fi șapte sau douăsprezece sau opt, câte or fi, bune să fie.
Al vostru Edel, mă înclin și vă salut cu dragoste și respect. Aveți grijă de voi și de ai voștri, în pace.
Pentru diferite gânduri, sugestii sau reclamații: [email protected]
Bine ați venit ! Să ne bucurăm de ceva muzică și mult soare! Aș vrea părerile voastre, despre ce ați ascultat, cât mai detaliate posibil, în funcție de timp, chef, cantitatea de alcool ingerată. Caut feedback gratis.
Comentariu beton!17
Servus, Mr. Edelweiss.
Mă bucur să vă găsesc la fierărie… revin mai pe seară, cu detalierile de rigoare.
Până atunci, să curgă metalul!
Să curgă, Mann, să curgă.
1. Cavernlight sună fain. Îmi place.
2. Circle of silence – numa’ bun de sală. Sau de condus, la drum lung.
3. Alex Nunziati – linia melodică-i OK, dar vocea aia îmi rupe timpanele, așa că nu.
4. IATT – exact ca la punctul 3.
5. Artificial Brain – nope. Mult prea agresiv pentru urechile mele.
6. Astronoid – interesant. E chiar OK.
7. Sijjeel – cred și eu că au părăsit KSA, că la ce muzică fac ăștia, Allah, Mohammed și toate cele 72 virgine s-ar fi căcat pe ei de frică. 🤣🤣🤣
Nu, nu-i pentru urechile mele.
Acu, fără mișto ăia chiar au fugit de acolo de prea multă democrație.
Mă bucur că ai găsit ceva care ti’a plăcut.
@Edelweiss: dacă făceau muzica aia-n KSA, îi decapitau pe toți pe scările moscheei.
S-a duplicat comentariul… ciudat.
Se poate șterge asta, Mr. Vasilescu.
Mulțumesc.
îndrăznesc, dacă-mi permiteți și nu-i cu supărare!, să comentez și eu (doar) despre povestea de azi.. o poveste carteziană, înțesată cu multe referințe ezoterice – pentru mine – și care este, în mod paradoxal, seducătoare tocmai prin agresivitatea noutății.. nu știu dacă povestea de azi ține de vârstă neapărat, cât de experiențele acumulate, experiențe de viață, dar și de muzicile pe care le-ai ascultat. se înțelege din ea că în muzică poți trăi ca-n viață, la fel de intens.. e un fel de ardere, dar și de pulverizare și recompunere interioară, care se întâmplă cu mari costuri emoționale. e ca și cum te-ai juca cu durerea provocată de zgândărirea unor terminații nervoase, povestea asta.. totuși, după un anumit timp, vine și senzația binefăcătoare a eliberării! am senzația că ni se spun lucruri esențiale, cu care ne putem identifica și care răspund celor mai profunde, nedeslușite dorințe și temeri.. e răscolitoare, lovește și alină, desface sufletul în fâșii, pentru a-l înnoda la loc.. e o lume, o realitate și o istorie a emoțiilor tale aici, povestea asta te exprimă -oricine ai fi- și doar asta contează! fascinantă! la bună ascultare tuturor!
Comentariu beton!25
Nu știu ce ai consumat dar vreau și io.Cred că tre să stau serios de vorbă cu dealerul meu.
@Edelweiss, doar budincă de chia, aia promovată de @MV! 😇 😀
Comentariu beton!18
Circumspecțiune-n meandrele concretului fantasmagoric al retoricului oniric irinescian, pe circumvoluțiunile occipito-temporale carteziene că vreau și io ce fumezi @irina.
Să fie oare gazul anestetic atât de bun? 🤭
@irina cred că o ascultă pe fiica ei la cele 12 opere pentru bac, la română. Ca şi mine, de altfel, zilele astea. Şi avem tendinţa de a diseca orice text, mai mult decât de obicei.
@Solandi, neah, n-am nicio treabă cu bac-ul fiică-mii, ăsta-i fieful maică-mii (dascăl de română) 😀 baftă și vouă, inspirație maximă copilului! 🤗
Comentariu beton!19
@JT, lobul frontal (gândirea) și zona inferioară a lobului parietal (citirea și realizarea scrisului prin vizualizare)! 😉 temporalul îi cu citirea fonetică, sunete, audiție 🤭
Comentariu beton!19
@irina, mulțumesc la fel 🤗
io intrasem să dau „bună ziua”, adică „salut, satanelor” și, cînd colo…congres de neurologie, frate!
acuma, ce voiam să-ntreb, dacă te lovești suficient de tare cu palma peste frunte, începe să meargă hardu’? că io-s model mai vechi, cu-n fel de PL50, și la lămpi așa era…?
@irina: e clar, de la izofluran ți se trage. 🤣🤣🤣
Salutare la toată lumea… și mulțumim @Edelweiss pentru colecția de azi…
1. Cavernlight (SUA) – As I Cast Ruin Upon the Lens That Reveals My Every Flaw – pana pe la 3.41 este pe stilul bagheruțe și pe urmă… o dă în anduțe :)… sună okeish
2. Circle Of Silence (DE) – Walk Through Hell (2022) – îmi place maxim… este fix pe sistemul meu… 4.5 i-aș da 🙂
3. Alex Nunziati IT) – Il Mangiatore di Peccati (2022) – maxim îmi place a III-a melodie din album… 🙂
4. IATT (SUA) – Magnus Opus (2022) – nu e de mine 🙂
5. Artficial Brain (SUA) – Artificial Brain (2022) – duce înspre anduțe 🙂
6. Astronoid (SUA) – Radiant Bloom (2022) – cred că i-as urca puțin nota… pe la un 4.2
7. Sijjeel (Arabia Saudită) – Salvation Within Insanity (2022) – nu e de mine… ăsta mă sperie de-a dreptul 🙂
O așteptăm pe doamnă să se desconspire… 🙂
Eu chiar nu înțeleg cum credeți voi că Anduța ar face reclamă la Stihl sau Husqvarna. Ea este tot pe chill și soft.
Bine că te-am nimerit cu câte ceva.
@Anduța a fost cu @Iulia la nuntă azi noapte și azi la ciorba de potroace… nu ne-a onorat cu prezența 😁.
Alestorm amuzanţi, Battlelore relaxant, pe gustul meu cele 3 albume cu bagheruțe, iar Karl Sanders e bun de destins încordarea nervoasă ca să nu ajungi să arunci cu calculatorul de pereţi când nu-ţi iese un cod de ore bune.
Povestea a fost surprinzătoare şi completă. Mă oftic puţin că nu ghicesc cine ar putea fi. Dar probabil nu comentează des pe blog sau mi-am pierdut eu îndemânarea de detectiv.
@Solandi, are cam 36 de ani și e bucureșteancă.. 😁
Comentariu beton!18
@Solandi, eu parcă aș vota pentru colegă-mea @ametist.. 🙂
Eu aș zice în jur de 50 de ani și nu neapărat din Bucureşti. Poate că era doar studentă acolo când mergea la Casa de Cultură a Studenților.
Nu e @ametist. Ea a scris deja povestea acum vreo 2-3 săptămâni.
@Ametist nu a semnat contractul, încă, pentru foileton.
„Primul concert mai serios a fost pe la 14 ani, AB4 în Club A.” ei, asta a fost prin 2010, așa.. te las pe tine să faci calculele 😀 dar concentrați-vă pe muzici, povestitoarea ni se va arăta, dacă vrea 🙂
Comentariu beton!16
Dacă în 2010 avea 14 ani, acum ar avea 14 +12=26. Nu 36.
Bine, de fapt concertul ultim al trupei a fost în 2012 în club A. Dar nu e musai ca ultimul lor concert să fie acel ,, primul concert mai serios” din poveste. Foarte probabil că AB4 au mai avut concerte acolo şi în trecut, imediat după 1999 când s-au înfiinţat. Da, ştiu, chiar dacă ar fi avut loc în 2000, tot n-ar ieși o vârstă în jur de 50. Însă restul informaţiilor par să inducă ceva între 45-50. Sau aș putea să scad pe la 40-45.
Eu vroiam să vă spun că după treapta a 2 – a nu am mai făcut chimie și fizică și am avut doar o oră de matematica săptămânal. Deci, vă cred pe cuvânt.
Ţie îţi dă mâna să fii glumeţ, că ştii cine e autoarea misterioasă.
@Solandi, știu că-i duminică, dar activează-ți odată abilitățile detectivistice! 😀 „După 20 am renunțat la căști. (..) În jurul meu se auzea mult (..) Cargo, Nightwish, Rammstein, Blink-182, E.M.I.L.” extratereștrii ăștia au apărut în 2000.. Cargo a fost en vogue prin 2004-2005, Blink-182 a prins la noi cu I Miss You, prin 2003-2004.. 😁 hai, că tu cunoști oamenii de pe-aici! eu am încredere că poți dezlega misterul înainte de ridicarea cortinei! 🙂
@irina, cortina s-a ridicat deja. Oricât mi-aş fi întins eu antenele, nu ghiceam. Că e cineva care nu comentează.
Are 36 de ani. Dar tot nu știu cum ţi-a dat aşa la adunarea aia de mai sus. 🤪 Fler.
@Solandi, da, acum am văzut/citit și eu mai jos ce a scris @Magda. Mulțumesc, Magda, pentru povestea împărtășită azi, a fost o bucurie să te citesc! 🙂 altfel, @Solandi, să știi că sunt și intuitivă, dar cred că și meseria mi-a dezvoltat abilitatea de a face conexiuni logice.. oricum, fără să mă laud, din facultate am fost declarată un bun diagnostician 🙂
Comentariu beton!18
M-au trecut fiorii când am citit OK Computer… Deși de câțiva ani ascult mai mult metalcore și progressive metal/metalcore, Radiohead rămâne formația mea preferată din toate timpurile și formația mea de suflet, care mă liniștește, mă face să visez cu ochii deschiși, sau mă ajută să adorm. Edelweiss, îți mulțumesc pentru muzică și pentru această poveste care m-a făcut să scriu primul meu comentariu pe acest blog.
@Ana, te rog mult să nu fie și ultimul aici.Radiohead au făcut istorie și fac parte din ea.
Salut,
Primul album de black metal de anul acesta care mi-a placut vine din Suedia si se numeste Rapture. Hail Lord Belial!https://www.youtube.com/watch?v=7E8JRZsLWj4
@Edelweiss : 100% de acord cu domnisoara de la Obsidian Sun. Si suna bine de tot.
Vinerea viitoare concert Marduk in Quantic (Bucuresti), iar sambata (parca) vor canta si la Cluj
Mulțumesc, șerif, pentru tot. Poate îți iei inima în dinți și îmi trimiți și mie o chestie cu muzica din viața ta. Ar fi frumos.
Vezi că ascultai acu Lord Belial. Crez că zic ceva de el data viitoare.
Au aparut cre(s)tinii ortodocsi cu minusurile…whatever…
@Edelweiss : sper ca e de bine ceea ce zici de Lord Belial 🙂 despre scris la mine e greu tare, eu pt cateva randuri trec prin niste chinuri pe care doamnele le-ar asocia cu facerea 🙂
Ziua bună,
Astăzi e cu prieteni și cu vin. Voi asculta totul cu atenție zilele astea.
Nu comentez aproape niciodată, nu mă pricep să interacționez virtual. Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi. A fost cu multe amintiri și cu emoții. Și da, am crescut în București și am 36 de ani 😁.
Comentariu beton!17
Mulțumesc, Magda pentru tot. Te descurci magistral virtual. Keep it up.
Aş zice că, dimpotrivă, interacţionezi foarte bine virtual. Ai impresionat azi p toată lumea. Felicitări!
Salutări tuturor!
Mi-a plăcut povestirea @Magdei. Mai ales că am ascultat de-a lungul timpului cam aceleaşi formații sau artişti. Te descurci f bine virtual şi mi-ar face plăcere să te mai citesc pe aici.
Felicit detectivele, care au ghicit (aproximativ) vârsta 😀 (+1 an).
Mulțumesc Edel pentru noua listă!
Zile faine şi tot ce vă doriți!
Salutari. Revino cu păreri să nu fim sfiosi.
Sijjeel, mi-a plăcut enorm. Și eu nu am fost niciodată un mare fun al genului. Probabil pentru că urletele/scremetele vocalistului/vocaliștilor acopereau instrumentele. Ori, de data asta, nu s-a întâmplat așa.
:arigato:
Cavernlight, n-am reușit mai mult de 30 de secunde. Nu s-a prins.
La restul nu am apucat să dau play.
Da, arabii cântă ca și cum au scăpat de ceva dictatura, oh, wait.
Cavernlight, tre să ai setată o stare și să fii pe felia lor.
*mare fan
Cam nasol să te înconjoare depresia la volan. 😁
Mno, am dat play la toate. Dar, au avut dezavantajul de a lua startul după Sijjeel. Mare dezavantaj.
Servus, dragi pasionaţi.
Bine v-am regăsit în fieraria lui Edelweiss, unde ne ocupăm de metale. Mă rog, se ocupă Edelweiss, restul facem mai mult galerie… deh, fiecare cât putem.
Eluveitie – Aidus, dincolo de video, care e ce e, muzica şi vocile din single, au facut ceva bun, special… bine, eu şi sunt disperat după muzica făcută cu cât mai multe instrumente, chiar şi atipice.
Amon Amarath, – Get in The Ring, mno… clasici de acum, au numa’ 30 de ani de melodic death metal. Sunau bine şi în ’92, sună bine şi acum.
Battlelore – Elvenking, simfonic epic metal e ce trebuie când ai de lucru şi vrei să-ţi stea neuronii în căpăcică. Pus la colecţie tot albumul, e nevoie din ce, în ce, mai mult de asta.
SAOR – Beyond the wall, ce face Andy Marshall, pe albumul „Origins” cu melanjul de black şi folk metal, cu accente puternice scoţiene, e deosebit. Muzica e aparte, mai mult decât bună… de păstrat.
Cavernlight (SUA) – As I Cast Ruin Upon the Lens That Reveals My Every Flaw (2022) – 4/5 – am ascultat cât am putut din albumul ăsta. Rămân clipind des, te atrage şi te face să-l laşi lui Aghiuţă, contradictoriu până la limită. Trebuie aprofundat, clar revin la el şi în zilele următoare. Sunt curios cum va rămâne până la final, dacă o să-l urăsc sau nu.
Circle Of Silence (DE) – Walk Through Hell (2022) – 3/5 – aş vrea să împărtăşim acelaşi entuziasm, dar ich bin überhaupt nicht bei den Deutschen (eu nu’s deloc cu nemţii). Greu găsesc ceva care să nu necesite Xyzal. Mă bucur că te-au mişcat pe tine.
Alex Nunziati IT) – Il Mangiatore di Peccati (2022) – 3/5 – „ușor bombastic” zici?! Frate, pare că de la el porneşte heavy metalul. Muzica bună în schimb.
IATT (SUA) – Magnus Opus (2022) – 4,5/5 – din nou, o repriză de hate/love, hipnotic şi bulversant. Nu ştiu dacă am mai găsit un amestec care să fie atât de provocator. Pare că în urmatoarea perioadă voi avea de lucru… saxofonul din Ouroboros e obsedant, sau pianul din Prima Materia. Gata, dăm 4,5.
Artficial Brain (SUA) – Artificial Brain (2022) – 3/5 – e de bine, corect, dar sunt de părere că mai trebuie luat la pilă, acest nou val de death metal, „disonant, tehnic” spre extrem. Nu pot să fiu obiectiv, după IATT, asta e…
Astronoid (SUA) – Radiant Bloom (2022) – 3,5/5 – albumul muncit din greu, nu cred că putem reproşa ceva din punctul ăsta de vedere, vocea interesantă, spaţialitatea sunetului te duce cu gândul la o sală uriaşă de concerte. Nu e o provocare, dar se pune la păstrare pentru zilele de lucru.
Sijjeel (Arabia Saudită) – Salvation Within Insanity (2022) – 3,5/5 – iată că după Azaab (Pakistan), avem Sijjeel (Arabia Saudită). Cetăţenii ăştia’s supăraţi rău pe lume, muzica lor te loveşte ca un val prea mare, pe care nu l-ai anticipat şi te bagă la fund, brutal şi implacabil. O sa-l păstrez, nu vă spun pentru ce… o să afle nişte vecini pentru ce şi vor şti sigur şi de ce… muahaha!
Chapeau, Mr. Edel.
Încă o dată sunt încântat de comentariul tău. Extrem de bun, detaliat, bine scris. Ca să profităm de talentul și rigoarea ta, ai două săptămâni să spui povestea muzicii in viața ta.
[email protected], dacă nu știai de mail😁. Mulțumesc anticipat.
Comentariu beton!14
Bine v-am regăsit la festivalul de metale din mijlocul blogului. Tare faină povestea Magdei. Mă enervează că nu prea apuc să trec prin toată lista, dar chiar și-așa, cu temele parțial făcute: Cavernlight – la To Reconcile a virulent life, nici n-am mai clipit când s-a trecut de la softness la incisiv. E de bine, zic. 😀 M-am mai prins și în rocklinda celor de la Battlelore. Domnu’ Hrușcă, nu vă speriați, nu trebuie să lăsați lerul. Merge și împletit spic cu lore-ul. 😛
Ai timp că nu au termen de garanție.
Kaisa de la Battlelore tot fata faina a ramas 🙂
Sunt de acord cu tine din tot testosteronul meu.
Am ascultat anduțele. Haotic, indeed. Și prea aproape de fundul gropii. Nu am insistat, nu mă descurc cu starea aia de ochi goi amu.
Circle Of Silence. Cum se zice pe aici, un album corect. Ascultat cu mare plăcere. Merge și la tastat și la plimbat. Probabil și la despuiat, dar sigur găsim ceva mai bun.
Între timp am dat de dânșii ăștia și tare mi-au mai bucurat urechile https://www.youtube.com/watch?v=cnxs5P1sF6g&t=74s
Nu sună rău. Este un EP de debut.
man stii cum vreau sa sune un album epic doom? uite cam asa https://www.youtube.com/watch?v=ZXoh18sDtMA&list=RDZXoh18sDtMA&start_radio=1
asta e o piesa doar, albumul e fain rau.
Doomshine – Thy kingdoom come 2004