Mai îmi dai niște bani?
Mai îmi spui o data?
Mai îmi trebuie timp.
Mai m-aș duce la mega.
Mai îți aduci aminte?
Băbăieți, fetelor, vouă chiar nu vi se pare nimic în neregulă când îl puneți pe „mai” ăla în față? Nu vi se strepezesc dinții când vă iese pe gură?
Că mie MAI îmi pocnește câte un neuron de fiecare dată când îl aud.
Ia fiți atenți aici:
Îmi MAI dai niște bani?
Îmi MAI spui o dată?
Îmi MAI trebuie timp.
M-aș MAI duce la mega.
Îți MAI aduci aminte?
Nu? Nu vă sună altfel? Atunci bine, MAI vă caut eu.
Mai că m-ai convins că-n mai se coc cireșele. 🤪
Comentariu beton!86
Ești sigur? Sau mai mă lași să încerc?
🤣🤣🤣🤣🤣
Mai bine nu. Mai că mă mă doare capu’ de-atâta mai. 🤪
Comentariu beton!29
Măi, John, mai îți dă blonda…(completează tu)😄
Cu asta pot sa MAI traiesc…
Ceea ce imi face neuronul sa sufere este folosirea lui “GEN” ca si semn de punctuatie! 🙁
Comentariu beton!38
Adică, așa, gen. 🤣
Comentariu beton!23
Acum, nu vreau să fiu rău, dar o să fiu: nici cu „ca și” ăla nu mi-e rușine. 😀
@Mihai: Am spus doar ca am un neuron, si MAI e si obosit la ora asta
Comentariu beton!16
Ahahahahahaaaa. Cât există umor, îi dovedim noi și pe neuroni. Scuze, MAI îi dovedim. 😛
Mai am decât un comentariu unicat ca să completez.. .gen: celalant tabel care l-am complectat. Can’t make this shit up:))
0
Ce mai m-aș duce într-un CarsAndRoads:)))
Aici ai perfectă dreptate. Mai m-aș duce ieri. 😀
E meteahna de Bucuresti, ca si vestitul decit. Am decit o ora la dispozitie. Si fierastraul se plimba tandru pe dinti.
Am crezut multa vreme ca sint de moda veche, fiind ieseanca in fata corporatistilor bucuresteni, na. Apoi m-am plictisit sa mai cred asta. He. Mai.
Comentariu beton!30
Decât mai, mai bine iunie. 🤭
Comentariu beton!14
Secție de spital din București, în urmă cu niște ani. Ne pregăteam pentru un audit. O întreb pe asistentă cum stăm cu stocurile de medicație.
Răspuns: „Mai avem DECÂT DOAR NUMAI astea de-aici.”
După primul moment de uluială, am ieșit pe hol, unde am râs cu lacrimi, ca o nemernică. 🤣
Comentariu beton!63
tot la corpo este și „vă resun eu”…
La piata:
– Imi dati si mie niste cartofi?
– De cat?
– Decat atat!
@Alexia, ți-a dat grilă, să alegi varianta corectă, dar nu te-ai prins tu!
E MAI luna sau Măi ? Nu pricep sunt proasta la ora asta…nu ca as fi brează day to day!
Mai e luna mai și la anu’, unde atâta grabă? 🤪
@JT mulțam,servus ca m-ai luminat era despre „regionalismele” de Bucale greu cu mine ca doream sa corectez cu rosu textul lui Vasilescu.Stau jos nota 2 😁 …asa este unde atata grabă!
Ar trebui sa vorbești cu toți cunoscuții tăi care au bloguri. Și să faceți o campanie de genul ăsta. O luptă împotriva agramatismului. Sunteți cunoscuți, influenți, inteligenți. Aveți putere. Cred că ați găsi voi ceva.
Comentariu beton!36
Un topor drept cadou. 🤭
Da, doar că problema e că oamenii care citesc bloguri nu prea se încadrează. Mai degrabă pe tik tok sau youtube ar trebui făcută campania. Doar că mă tem că influencerii de pe aceste două platforme n-ar înțelege unde e greșeala.
De ce sa faci asta??! Lăsați dom’le limba libera sa zburde, nu o închideți între coperțile unei cărți de gramatică. Ea e a oamenilor și nu au decât sa o vorbească cum vor sau cum pot. Nu va obliga nimeni sa vorbiți „ca ei”, vorbiți corect daca vreti și daca puteti, dar dacă va dați ochii peste cap când femeia de serviciu vorbește agramat, poate ca aveți și voi o problema. Eu unul am ceva cu intelectualii ăștia sterpi, pe care se pare ca i-a dat mă-sa la scoala cu un singur scop: să vadă mai bine prostii din jurul lor, sau, dacă vreți, sa moara mai bine de grija altora.
Se dezbate încă. Ce zici?7
Mai ca-mi vine-n Mai sa plec.
Decat ca nu mai bani.
Trist ,decat ca nu imi mai pasa!
Mai crezi ca esti singurul de pe lume cu dintii strepeziti de la atata mai ? Suntem multi, decat ca n-avem blog personal sa ne putem „esprima”. Asa ca o facem pe blogul tau 😉
Comentariu beton!21
Duamne ajută! Asta era și ideea. 😀
Of mai mai că nu-mi vine să cred că mai e și altcineva deranjat. Mi se părea că sunt eu mai „decât” așa.
Mulțumesc pentru că îmi confirmi că nu sunt nebun cu totul.
Comentariu beton!14
Suntem mulți, foarte mulți.
Iti mulțumesc! Credeam că doar eu am problema asta! Neuronul meu mai are una: „vi-a trimes banii”? Simt că mor când aud asta!
Nu, banii e pe vene, mai decât i-a trimes. 🤪
Mie îmi vine să le urez un călduros „Mai mergeți în…” când îi aud stâlcind așa limba română.
Mai ca m-ai zapacit cu atatia de mai. Mai anul asta, nu mai este timp de un CarsAndRoads. Mai pe la anul in mai se mai poate, daca mai ai chef si timp sa mai participi 😉…
Mai e unul in iunie. 😛
și, mai ales, mai NU are voie să se mai joace cu verbul a repeta sau cu alte verbe care spun că acțiunea se repetă! mai revin, mai recitesc, mai repet etc dau niște pleonasme de-mi stau pe creieri 🤪 că adverbul mai = iar = din nou = incă o dată
Comentariu beton!14
Cu excepția situațiilor când ai mai revenit/recitit/repetat anterior, iar acum o faci din nou.
„Bună ziua, agent Achelfăniței de la MAI, am auzit că ați publicat un articol defăimător la adresa instituției noastre. Permisul de blogger și actele blogului la control, vă rog !”
Comentariu beton!39
Pot să vin eu singur să-l predau MAI încolo?
„Mai” pus inainte de verb si „decat” m-au socat cand am ajuns in Bucuresti. Am corectat o colega de munca pana cand a inceput sa le foloseasca corect, desi cred ca m-a injurat mult. Acum nu mai suntem impreuna si tare imi e ca s-a intors la vechile obiceiuri.
hmm.. @Carmen, nu te supăra că intervin, te rog! „mai” însoțește verbul și spune că acțiunea exprimată de verb se repetă sau durează! mai vorbește, mai cântă, mai citește.. ! doar cu verbele care-ncep cu RE- n-are voie, RE- fiind particulă care arată că acțiunea verbului se repetă.
@irina: N-ai sesizat problema! Este vorba de intercalarea pronumelui între „mai” și verb, când, de fapt, corect este ca „mai” și verbul să fie alăturate, iar pronumele să fie plasat înaintea lui „mai”.
@Vasile, ai milă de mine, îs un biet chirurg, n-am pretenții de academician! 😄 vorbesc și eu din ce-mi amintesc din anii de școală! dar, fără supărare, poți să-mi dai un exemplu de intercalarea pronumelui între „mai” și verb?? recunosc, mă depășește, n-am mai întâlnit asemenea construcție! 😁
@irina: Sunt exact exemplele date de @MV, cu intercalarea pronumelui:
Mai îmi dai niște bani?
Mai îmi spui o data?
Mai îmi trebuie timp.
Mai îți aduci aminte?
unde „îmi”, „îți” sunt așezate între „mai” și verb, când ar trebui ca „mai” să fie lângă verb.
@Vasile, aham, te refereai la pronumele reflexiv (în dativ) 😀 dacă-mi specificai, nu mai încercam a strecura un pronume personal între „mai” și verb 🤣
@Mihai Vasilescu, acum ce-i mai stătea în gât filtrului?! chiar sunt curată-lacrimă 🤪
Să mor dacă-mi dau seama. Nu văd nimic în neregulă. O să arunc mâine un ochi prin lista de cuvinte interzise, poate îmi dau seama ce.
Mai îmi dai niște bani? Imi poti da nişte bsni:?
Mai îmi spui o data?…Măi, imi spui odata!
Mai îmi trebuie timp.Măăi, îmi trebuie timp!
Mai m-aș duce la mega.Măi pentru asta m-as duce la Mega
Mai îți aduci aminte? Măăi boss îti mai aduci aminte???!!! (Lol)
Traducerea asta merge?
„Da’ ce-i așa grav? Se-nțelege ce zic? Se-nțelege.”
Așa e.
Nu mai beau în luna mai decât dacă m-ai aduce în crâșmă! Mai vrem!
Nu înțeleg nimic, mai stai mă un pic și când mai se folosește mai??!! Mai eu prefer sa nu se mai folosească mai…..mai zic și eu…..
Mai îmi dai niște lapte? Mai am decât puțină cafea.
E limbaj cu apucături central-sudice.
Am mai mulți cunoscuți/prieteni, familii din, în ordinea numerelor de pe tricouri, Ploiești, Târgoviște, București și Călărași. Ăia din centru sunt cei mai răi când vine vorba de folosirea acestor două cuvinte. Am încercat de câteva ori să-i corectez și am fost etichetat arogant, am fost întrebat dacă „suntem la școală, dom’ profesor?” și mi s-a spus „ia mai lasă-mă, mă, cu figurile astea!”
Și mi-am dat seama că, într-adevăr, nu sunt profesorul nimănui și că am lucruri mai importante de făcut cu viața mea, decât să corectez o gașcă de nerecunoscători.
Prin urmare, mi-am băgat pwla și i-am lăsat în plata Domnului, să trăiască în continuare în ignoranță.
Comentariu beton!24
păi, Cincinat de mai trăia,
„Intima”, el o rescria,
și-ar fi ajuns așa ceva:
mai îți aduci aminte, doamnă,
era tîrziu și era toamnă…
Comentariu beton!26
the best
Se vorbește tot mai mult incorect „din cauza la” influencerii care vorbesc prost și „la” emisiunile tv slabe calitativ cu invitați asemenea- lumea cască gura la ăștia și atunci ce să învețe?!
Dar, da, e nevoie să contracarăm prin diverse mijloace ca să echilibrăm balanța, altfel vom ajunge -noi, care vorbim corect- să fim considerați aroganți și să ni se spună „Stai jos, ai vorbit corect, nota 4!”.🤣
Comentariu beton!13
O limba e un fenomen de masă. Un organism viu care sufea mutații, se adaptează și nu iese mereu ceva „frumos”. Probabil că romanilor de la Roma li se sterpezeau dinții dacă auzeau latina vulgaris vorbită prin cine știe provincii ale imperiului, dar noi aproape ne mândrim cu chestia asta. Stângăciile și lenea, de exemplu renunțarea la „pe” din „pe care” au format alte limbi că engleza, și din ce am vazut, în cazul lor, englezii se mândresc că limba lor e vorbita de mulți, chiar dacă asta înseamnă că e pocită în fel și chip. Așa că eu unul sunt relaxat, chiar dacă am mai deschis și eu o carte, deci aș putea sa epatez ca stiu cu gramatica. Cum se întreba și o scriitoare contemporana și autohtona „unii oameni simpli își spun durerile, emoțiile, asa cum pot, iar noi le numărăm virgulele si credem ca suntem bine??!”. M-am luat și eu o dată de unul pe Facebook ca scrisese „mândrii că suntem romani” și mi-au sărit toți prietenii lui în cap că de ce eu nu am scris cu diacritice. Așa ca nu imi mai trebuie.
Brrrrr…. e mulți MAI, DECÂT, CA ȘI, GEN… mi se ridică păru-n cap! Și dacă faci educație pe oriunde, tot n-ar citi cine trebuie!
Îmi ies peri albi la cât îl corectez pe fii-miu cu Mai-ul asta. Dar are scuza celor 5 ani… 😄
Doamne! am râs! citind neatentă teaserul la articol îmi imaginam mașini cu numere de MAI la deal! Da, ai dreptate și cu MAI și cu mai
e din categoria „decât”..
„mai îți este foame?”
Silece, I kill youuu.
Mai lasă subiectul ăsta, decât mă supără.
Bine că-i vineri. Citisem „greu cu mailul pe scări”. Mai am nevoie de o vacanță în mai.
Pentru mine spuma este: „L-am luat DUPĂ internet!”. Înțeleg așa vorbesc oamenii pe eu știu unde, dar eu mă refer strict la cei care în rest nu vorbesc cu regionalisme . Le e greu să spună „de pe” sau „de la”. Să mori tu că ai găsit capătul internetului și abia după el ai găsit ceva de comandat.
MAI mi-a pus dentistul o plombă și mă jena un pic, nu mai e cazul acum, am tocit-o, sunt pe un grup de mămici.
” -MAI aș vrea să vă întreb ceva, de unde ați luat oliță?
– Eu am luat una albastră DUPĂ eMAG. „
O fi găsit femeia vreo prăvălie dincolo de eMag! Sau în spatele lui.
Of, of, mai, mai,,,ce problema existentiala se dezbate aici!
Ceea ce mă zgaraie pe creier, da rău de tot, e ticul verbal „gen”, folosit de adolescenți, din doua in două cuvinte. I-ați auzit cum discută între ei? Trebuie sa faci un efort de voință, ca sa ii ignori!
Sunt eu singura, oare, care face alergie la “pe peste tot”? Nicaieri nu am intalnit pe cineva deranjat de formularea asta, dar, totusi, insist…
E ca și cum mi-ai da cu maiul in cap 😛
E al naibii de molipsitor, am avut pe cineva la serviciu care vorbea asa si de citeva ori m am trezit ca mi vine si mie sa spun si eu la fel.