Din motive lesne de înțeles, săptămâna asta nu prea am avut când să citesc articole pe care să le salvez pentru voi. Așa se explică de ce avem doar patru bucăți, dar stați liniștiți că astea pe care le avem sunt bune.
Ce mi-a plăcut (săptămâna 314)
Articol din categoria: ce mi-a plăcut
1. Tre să fac rost de cartea asta.
2. Interesantă perspectivă.
3. 🤢🤢🤢
4. Anul ăsta se-mplinesc 31 ani de când un bețiv ordinar a spus că România n-are nevoie de autostrăzi, iar el n-a făcut o zi pușcărie.
Comentariu beton!29
1. Trebuie să caut și eu cartea asta din moment ce eu sunt unul dintre persoanele care trăiesc ca să manance! 96 de kg… Mai am 10… din ce mi-am propus să dau jos!
2. Skip
3. Încă din perioada Rapidului, George Copos era cu băgare de seamă atunci când băga mâna în buzunar. Din păcate s-au cam dus zilele alea în care erau 10 la ușă.
4. Anul trecut am fost pe zonă și erau lucrări, dar nush cum de s-a întâmplat că nu am stat prea mult așteptând în trafic😁.
Eu am intrat doar să îți mulțumesc de muncă și să îi dau o m. ue cu ură antreprenorilor ca cașaloata asta. Poate mă apuc să povestesc de firme din urbe care dau salariul minim pe economie și restul la plic iar fluturașul este un postit pe care se scrie suma de primit la negru.
Sau în Europa anului 2022 în România se pretinde că poți trăi ca un om cu 1700 de lei pe lună.
Comentariu beton!44
Nu putem lucra noaptea că nu avem becuri. Mi se pare halucinant.
Comentariu beton!19
Nu se lucrează noaptea că trebuie plătite ore nocturne sau ore extra şi se duce naibii profitul doamnei de la 3.
Comentariu beton!20
1. în familia mea există prima ediție a faimoasei cărți de bucate, pentru că străbunica mea paternă, având diabet, a descoperit printre cele aproape 10.000 de rețete din carte și meniurile pentru diabetici. tortul Napoleon al Sandei Marin se pregătește și acum la momentele aniversare din familie, folosind.. mănuși pentru a da paginile cărții! tot respectul pentru munca titanică a Doamnei Cecilia Zapan! @John Temple, @BaGheRa, încercați prin anticariate, edițiile reeditate sunt departe de ediția princeps!
2. aș adăuga și că, fără convivialitate, apar obiceiurile alimentare proaste, care duc la tulburări de comportament alimentar. mesele neregulate, mâncatul pe fugă, singur și fără să te mai bucuri de o masă frumos aranjată, duc la consumarea unei cantităţi de alimente care este clar mai mare decât ceea ce ar mânca majoritatea oamenilor împreună la o masă. nu mai acorzi atenție nici gustului mâncării, texturii, culorilor.. da, educativ articol!
3. mentalitatea păguboasă și arogantă a unor angajatori puțin probabil să fie schimbată curând, în lipsa unei legislații care să-i oblige, oricâte discuții/opinii de bun-simț s-ar iniția.
4. da, da, fix așteptând nemurirea -cum spune șoferul din articol- mă simțeam și eu tranzitând Balșul. Valea Oltului am ocolit-o în ultimii ani tot din motivul ăsta (problemele de trafic, provocate de nesfârșitele reparații și de accidentele nenumărate) Mulțam fain pentru selecția articolelor, chiar am gândit că săptămâna asta nu-i timp să pui rubrica duminicală „Ce mi-a plăcut” 🙂
Comentariu beton!34
Irina, hai ca s-a rezolvat, in sfarsit, cu Balsul (doar 30 de ani intarziere). Acum, cand merg pe soseaua de centura, ma gandesc ce taram uitat de timp este Romania. De ce nu se poate circula asa civilizat in toata tara?
@kilroy, îi retorică întrebarea ta? 🙂 dacă nu, pot doar să-ți răspund ce mi-am răspuns mie, în timp.. de ce suntem încă un tărâm uitat de timp? din cauza instituțiilor sociale slabe, nu reușim să ne valorificăm potențialul intelectual. de ce nu avem instituții sociale moderne? pentru că încrederea interpersonală scăzută nu ne ajută să cooperăm și să ne utilizăm potențialul de inteligență și creativitate în economie/educație/ sănătate/inovare etc. de ce încrederea interpersonală e scăzută? din cauza pasivității generate de profilul psiho-socio-cultural al românului (individ colectivist vs. individ autonom, concentrarea puterii sociale vs. distribuirea puterii sociale, frica de schimbare și viitor vs. oportunitățile viitorului, controlul comportamentului social prin pedepse vs. controlul comportamentului social prin recompense etc). a, să nu uităm că românul are și un autostereotip admirativ (cum ne credem că suntem vs. cum suntem vs. cum ar trebui să fim)! e un cumul de factori și un cerc vicios.. în esență, ne lipsește un „proiect de ţară“ adevărat, o reconstrucţie socială prin intermediul educaţiei şi al unor programe şi politici publice și de cultură, dar pornind de la o bună cunoaştere de sine realistă 🙂 și-al’dată, oameni buni, nu mă mai provocați cu întrebări pe subiecte serioase! 😁 îs tentată să răspund și dă lumea cu pietre-n mine, că oamenii vor subiecte ușurele 😀
Comentariu beton!24
păi da, că domnu’ se plimbă cu hybridele și bagă la matz pe banii poporului, cum să aibă și timp de citit!? iar cînd citește, ce ne promovează?
1. nepotisme; că doamna a publicat cartea de bucate la editura unde era ta-su șef!?
2. public shaming; ce, adică mie dacă-mi place să mănînc singur și să nu împart cu alții, înseamnă că nu-s om?!
3. ura de clasă; patronii îi privesc pe angajați ca pe niște viermi iar angajații pe ei ca pe niște monștri avari?!
4. minciuni; că io am fost personal joi pe valea oltului și n-am stat mai mult de 4′ la semaforul de la OMV!? iar cînd m-am întors de la Mălaia, iar 5′!
așa aș scrie dacă aș fi vreun țarafarist, dar cum nu sunt, zic doar „merci Mihai!”
PS intru și mai tîrziu, că-s curios cine o să-l facă „pațachină” pe @Edelweiss; că și ăsta… păi cum promovează el stiluri de muzică (sic) d’alea care provoacă spargeri de geamuri și infarct la -b̶a̶b̶e̶- persoane în vîrstă de sex feminin…?
Comentariu beton!39
@Costică: Ce mai ești bre așa pornit? Articolele vin și pleacă, cu oamenii de pe aici te cunoști doar aici, e duminică, e frumos afară….Sănătate să fie!
P.S.: a) Mulțumim;
b) Și mama are ediția din 1943 a faimoasei cărți prefațată de Al. Teodoreanu.
Hai, sănătate și PACE tuturor.
Comentariu beton!22
Victore, sunt alergic la proști iar cînd ăla mai și semnalizează, devin coleric de-a dreptul; mi se pare că din 1898, de cînd Tesla a inventat telecomanda, a trecut suficientă vreme încît omenirea să învețe, dacă nu-i place, „să schimbe canalul”; am zis și o repet, nu-s 100% pe frecvența lui @MV dar asta nu-mi dă dreptul să mă … în gusturile omului, în „casa” lui, nu? unde nu rezonez, simplu, nu comentez (uneori n-am nici timp, e drept) dar faptul că-n fiecare zi, la 08.01 am articol nou pe blog… chapeau! ca exercițiu personal, mi-am propus, sub un alt nick, să scriu cîte o parodie în versuri, în fiecare zi în care se dau ăștia cu hybridele; deși exercițiul pare extrem de facil dacă ai 3 sinapse funcționale, ce să vezi? n-am reușit! așa că, din nou (cu o ușoară invidie pentru stilul de viață), „chapeau Mr. Vasilescu!” pentru constanță; și pentru calitate!
Comentariu beton!21
❤️
@VictorR: de la Tuborg ți se trage. 🤭
Se vede de pe lună ce-a făcut costică. 👽
Se dezbate încă. Ce zici?7
@JT: Venind din partea ta, aș putea lua fraza scrisă de tine ca pe un compliment.
@costicăm….: E bine că gândim diferit. Io-s leneș ca un ardelean, tu ești iute la mânie și degrabă vărsătoriu de sânge precum taica Ștefan cel mare. 🙂
Habare, în apărarea blogărului tău încă preferat, o încercare de dezbatere ce începe cu insulte e din start sortită eșecului. În apărarea cititorului anonim care a comentat primul, știm cu toții că România este campioană europeană la decesele din accidente rutiere. Și nu oricum, ci cu o rată mai bine de dublă la milionul de locuitori față de media UE. Adică 93 vs 44. Statistica arată și date despre cei care cauzează accidente, precum și despre victime. Provocatorii de accidente indicați nu sunt starea proastă a drumurilor, lipsa autostrăzilor, corupția din sistem etc, ci oamenii/șoferii. Mă rog, aici ar fi de dezbătut puțin. Totuși, e o problemă serioasă cu șoferii români? Unii ar spune că una atât de serioasă, încât nici nu concep să glumească despre greșelile din viața șoferistică, chiar dacă motto-ul acestui blog este „viața-i mult prea serioasă ca să n-o luăm în râs”. Asistăm frecvent la curat atacuri internautice țintite pe persoane la nivel național în cazul unor declarații sau glume expuse în diverse spații publice pe subiecte din zona vieții domestice, vieții stradale, vieții teatrale și nu numai. Putem ignora valul de reacții negative de ieri din acest spațiu public exprimat prin mânuțe, îl putem blama sau poate că putem extrage și ceva util din el. De exemplu, că a stârnit emoții vizibile într-o parte a oamenilor prezenți pe blog ieri, dar a căror prezență nu se reflectă de obicei decât în numărul cela ce apare după imaginea cu un ochi de după dată, oră și număr de comentarii.
@HM, îți citesc de prea multă vreme pe aici comentariile hazos-ascuțite 🤣😄😝😜🤪, ca să te suspectez de analfabetism funcțional; (ai văz’t ce-am făcut, un periaj finuț în deschidere și… jbang! ieniuei, iț ză trus)
da, ai dreptate, violența verbală este unul dintre lucrurile care și pe mine mă deranjează la @MV (uneori un aer superior; na, c-am zis-o); but guess what? it’s NOT my fucking business! sunt convins că șăfulablog știe că dacă o dă prea mult de gard, business-ul i se va duce pe pluă, că n-o să mai găsească surse de monetizare a afacerii sale…
ce m-a activat maxim la comentatorul de ieri a fost nu atît comentariul pasiv-agresiv inițial cît atitudinea mimozistică de după „da’ ziceți voi, cine a fost mai agresiv?”; păi cam are dreptate perversul de pe tg ocna: „ori suntem golani, ori nu mai suntem”…
iar motivul principal pentru care îl citesc pe @MV (valabil în mare măsură și pentru Arhi sau Vali) se numește ASUMARE! în lumea aia a lor (publicistică, PR, publicitate), plină de mușcători de cwr, pișcotari și gîzi, oamenii ăștia și-au păstrat (în foarte mare măsură) poziția bipedă…
atît pentru azi, mă duc la „sataniști” să dau bună ziua; poate-i pun și o piesă fie-mii, că tot i-a scăzut febra…
Comentariu beton!19
@VictorR: 🤘
👽🤝😎
@MV, opaaaa, te-ai enervat la nervii capului? ok, treaba ta, da’ era frumos să scrii „aici a fost un comentariu %}~>(76f&m pe care eu l-am șters”, ca să nu pară că @Anduța și cu mine suntem nebunii de serviciu și lătrăm la lună…
sper să-ți revii (ceai de tei a recomandat mugurel) și să nu lași blogul să se transforme într-o (altă) bulă de validare reciprocă…
Comentariu beton!17
@costicămusulmanu, eram la volan, deci nu prea aveaum cum să fac asta. Dar da, acolo a fost un comentariu. Acum nu mai este dintr-un motiv foarte simplu. Omul a sărit calul de prea multe ori și nervii mei au o limită. Nivelul de toleranță al nesimțirii la fel, tot cu limită. De-aia acolo nu mai e niciun comentariu.
Am cartea Sandei Marin. O editie de prin 1943 sau ceva.
@Ruxandra, din 1936, cea cu prefață de Păstorel Teodoreanu îi prima ediție. cele apărute după al doilea război mondial au mult mai puține rețete, din păcate.
1 am citit doar varianta comunista, o s-o caut în librărie.
2. Da, cu cât mai mulți, cu atat mai bine!
3 am încercat :receptionera entry level-2 luni și demisia la zi!-acum cred ca am rezistat prea mult!!
3 am oroare și de traseu și de cozi-uneori mai merg cu trenul! 😅
Doamna Sanda e musai de avut în casă! Deși n-am decât o ediție din asta „modernă”, tot mi-a fost și îmi e e de mare folos. Chiar și acum, când marele www e mereu la îndemână.
Plus Silvia Jurcovan. Aia o am de la mam-mare a lu mama, e soioasă săraca, îi cam zboară paginile și e plină de pete și urme de dește, dar mi-e tare dragă.
Mulțam pentru lecturi 🙂
Comentariu beton!19
🤔☺️ Nu m-am gândit niciodată la asta, dar da, cred că mă descurc să fac și scandal, și mâncare din orice 🤣
Citit cu nerăbdare ,poate doar fiindcă sunt 4 articole și eram curioasă.1.am citit în copilărie o carte de-a doamnei Sanda Marin ,era galbenă la foi de când o avea mamaie,mi-am cumpărat și eu una după 1990 și apoi una mai târziu ,ultima știu că i-am dat unei surori.Interesanta , frumoasă, explicată ca la proști,n-aveai cum greși vreo mâncare sau prăjitură dacă urmai atent ce scria acolo.
2.adevarat,verificat,cel mai greu e să mănânci singur în casă.
3.un sincer fmmm și tot neamul lor,cu patroni care vor profit in orice condiții de exploatare a salariaților…o cameră la vestitul hotel cred că e pe noapte cât salariul net al unui începător..deci fmmmm cu grație.
4.nu mă pricep,nu știu ,n-am fost prea mult în direcția aceea .
1. Am întrebat-o pe mama dacă are cartea Sandei Marin, n-o are. Și-a cumpărat însă recent o carte de bucate a Ginei Bardea. Cică i-a venit în două exemplare, m-a întrebat imediat dacă vreau un exemplar. Am refuzat frumos, i-am zis că mai bine scrie ea o carte, la câte rețete mișto face. S-a speriat: „A, nu, că trebuie să te și pozezi!”. Nu trebe, ce, nici Sanda Marin nu cred că se poza cu preparatele, asta e chestie mai nouă.
2. Ieșim și noi la masă/Veniți la masă se va transforma în „convivializăm și noi culinar?”.
3. Să verși o lacrimă, nu alta, că nu reușesc acest gen de angajatori să atragă angajații. O lacrimă de râs, ofc. Nesimțiți care nici măcar nu-și dau seama cât de nesimțiți sunt.
4. Știu pe cineva care face frecevent drumul București Sibiu. Există anumite intervale orare în care alege să circule, tocmai pentru a evita binecunoscuta aglomerație de pe acest traseu, chiar și când nu sunt lucrări. Că deh, accidente care și acelea blochează traficul. Cam în 80-90% din cazuri reușește, în 10-20% nu.
1-din pacate,a facut pasi,nu stiu directia,dar ,sa o foloseasca cu sanatate.
2-rar mananc cu mai multi pe langa mine,asta e,dar de una singura mananc mai putin,ceea ce nu e rau.
3-nu cunosc,nu comentez
4-complicat traseu ! Trec macar de doua ori pe an,si ocolesc pe la Daiesti pana la Calimanesti cu auto al fetei,dar cu autocar e de groaza daca ai „sansa” unui eveniment pe traseu !
Multumesc de selectie, Mihai !
Suficient și patru. Mulțumim!
Nu am nicio carte a Sandei Marin, gătesc puține feluri de mâncare, mai multe de prăjituri. Da’ așa m-ați făcut curioasă cu comentariile voastre, încât voi căuta una. Eu am un caiet cu tot felul de rețete de la colege cu care am lucrat de-a lungul timpului. O să fie mostenire de familie,mai mult pentru nepot, care pare mai interesat decât mama lui. 😁
Îmi face mare plăcere să am de sărbători familia și oameni dragi la masă. Chiar dacă nu sunt mare bucătăreasă, gătesc cu drag în aceste circumstanțe.
Când era studentă, fiică-mea a vrut să lucreze o vară pe litoral. Și s-a dus la o rudă care are un hotel. A fost oarecum privilegiată, patronul fiind unchiul ei, dar ce a putut să vadă… Nu i-a mai trebuit altă dată.
E un cerc vicios, salarii mici – angajați dezinteresați, ne instruiți. Cei buni pleacă urgent. Pe bună dreptate. Individa din articol este atât de nesimțită…
Mulțumesc pentru articole!
1. Interesantă povestea din spatele celebrei cărți. Are şi mama una, cred că ediția a 4-a dacă nu mă înşel, cea cu mama şi fiica pe copertă. Chiar şi în ziua de azi o mai consultă pentru diverse rețete. A fost cartea din care a învățat să gătească, fiind cadou de la colegele de la primul loc de muncă.
2. Frumoasă explicație. Într-adevăr e alt sentiment când împarți o masă cu cineva, discuți diverse..dar nici să mănânci singur nu mi se pare aşa o tragedie.
3. Absolut dezgustător. Acei 2000 de lei mi se par o glumă. Ştiu ce înseamnă să trăieşti cu aceşti bani. Mă ajutau ai mei cu chiria, iar pentru dările la stat uneori am pus bani din economii (cât am fost angajata propriului SRL). Şi eram singură. Cei cu familii ce să mai zică?
4. Story of my life. Aştept cu nerăbdare autostrada vieții. Dar până o gată mă relochez eu 😀
Duminică superbă tuturor!
O Sanda Marin veche avea mama, dar a disparut din biblioteca, impreuna cu multe alte carti, dupa ce am plecat eu din tara. Am acum o editie noua din 2009, doar de nostalgie, ca n-am folosit-o. Cartea Silviei Jurcovan n-o am, dar o am pe a lui Radu Anton Roman, plus o veche “200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti” de Kogalniceanu si Negruzzi. Plus un “Album literar gastronomic” editat de revista Viata Romaneasca, foarte ingalbenit si flendurit, pe care mi-l amintesc dintotdeauna in biblioteca alor mei (acum e la mine). Si in general am putin peste 100 carti de bucate de toate felurile, din majoritatea tarilor pe care le-am vizitat.
Am pe undeva cartea, una din editii, omul e animal social o fi adevarata, asa zice si sotia despre mine cateodata dar uita sa zica social, aia cu lipsa oamenilor dispusi sa munceasca pe salarii mici e de bine dupa parerea mea, iar daca ar fi doar Valea Oltului in situatia asta, n-ar fi asa rau.
1. Cu cartea ei am început eu să stric mâncarea. Şi tot cu cartea ei m-am reparat. 🙂
2. Foarte fain punctat. Ca să nu se confunde cu cele două patologii; 1) vorbesc aici, că altundeva n-am loc; 2) vorbesc aici pentru că am mai multe vorbe decât idei. De obicei, asta se întâmplă după jumătate din porţia de „conviviabilitate”.
3. Am mai spus ce-mi sugerează asocierea acronimică „HORECA”.
4. De câţiva ani – zeci deja – există trei non-posibilităţi la care „akiesez”: Litoral, Valea Prahovei, Valea Oltului. Dar ca în bancul cu „este două posibilităţi”, prima e una, celelalte… eeee!… celelalte.
Sanda Marin e la mama inca, nu stiu ce editie e, dar n-a vrut sa mi-o dea cand am plecat din tara – a zis ca doar mostenire ca inca o mai foloseste. 🙂
De acord cu convivialitatea, desi uneori e bine si sa mananci singur.
Tanti aia m-a lasat fara cuvinte… adica sa-ti mai iei inca un job ca sa poti trai din primul?
1. —
2. Cine plătește?
3. —
4. Nu mai înțelegi nimic: primăria/riile se scuză că nu pot face fiindcă ține de județ sau și guvern, consiliile județene că ține de primării sau și guvern, prefecții stau și ei pe acolo…
2. Cel mai mult? Mama natură din farfurii și pahare. Convivialii plătesc și ei, fiecare după plăcere și posibilități.
1.Am avut și io în tinerețe o carte de bucate pe când m-au abandonat ai mei dar am pierdut-o când m-am însurat. Acum folosesc cu succes goagăl pentru că ramii mai dau rateuri dar în caz de forță majoră pot face ceva comestibil fără rețetă.
2. Acușica am ajuns acasă de la un grătar unde am fost io, colegu, viitoru coleg și șăfu care nu a băgat nimic pentru pentru că e la dietă și s-a porcit în altă parte.
3. Horeca de pe litoral. Nu știu, dar eu cred că toți au dreptatea lor, și angajatorii dar și angajații.
4. Nu știu, nu cunosc, nu comentez.
1. Detin o editie mai veche, nu mai stiu ce an, voi verifica. Foarte buna cartea.
2. Unii o aplica si pe la noi, altii nu neaparat.
3. Greu de iesit din mentalitatea: angajez vreo 2-3 pe salarii cat mai mici, ramane unu si trag de el maxim. Pe de alta parte, greu de luptat cu competitia neloiala. Lucrez in domeniul Horeca: platim salarii integrale pe cartea de munca, ore suplimentare, bonusuri, etc. si avem competitori care aplica formula: 2 ore pe cartea de munca, restul la negru (asta insemnand si venituri la negru – venituri la negru = nu se platesc taxe la stat in nici un fel). Prin urmare, pana nu se termina cu aceste pungasii si gainarii, nu se pot majora serios salariile reale de catre cei care platesc TOATE taxele si impozitele. As vrea sa dau un exemplu: pe litoral, se plateste un spalator de vase in bucatarie, in sezon, cu 5000 lei net (cei mai multi nu au nici macar 2 ore pe cartea de munca, dar hai sa presupunem ca are 2 ore de salariu minim pe cartea de munca. Asta inseamna cost total cu acea persoana – 5000 lei net + taxele pentru cele 2 ore pe salariul minim (aprox 265 lei) = 5265 lei. Un angajator care plateste totul si este corect (si fata de stat si fata de angajat, plateste, in cazul acestui cost salarial: la angajat: 2925 lei la care adauga tichete de masa de 20 lei/zi (adica inca 400 lei), prin urmare angajatorul cu carte de munca pe 8 ore/zi primeste net: 2925 + 400 lei = 3325 lei si la stat: 5000-2925 = 2075 lei, la care se adauga TVA-ul colectat pentru suma pe care angajatorul corect nu o face la negru, la care se adauga dupa caz, impozit pe profit sau pe venit sau impozit specific. Prin urmare, lupta care se da este inegala, un angajator corect plateste unui spalator de vase 3325 lei net, restul ducandu-se la stat, un angajator incorect plateste aceluiasi spalator, 5000 lei net. Unde se duce spalatorul? Care e problema?! Daca toti am plati corect taxele si impozitele, asa cum ar fi normal, intr-o tara civilizata, nu ar exista aceste discrepante si am fi toti angajatorii, aliniati la start ca sa zic asa, diferentierea facandu-se prin alte conditii si beneficii acordate salariatilor. Dar nu traim intr-o tara normala, nu exista nimeni interesat sa scoata la lumina munca la gri, negru sau semi-gri, situatie in care, cei care sunt corecti, nu pot plati totusi la acelasi nivel cu cei care platesc pe post-it-uri… (nu, nu lucrez la vreunul dintre hotelurile lui Copos si nici nu sunt de acord cu opinia doamnei din articol, stiu ca exista si in domeniul nostru oameni care gandesc ca daca unui om nu ii ajunge un salariu primit pentru o norma intreaga trebuie acel om sa isi mai ia un job. Personal, sunt de parere ca un om trebuie sa fie capabil sa se intretina rezonabil dintr-o norma de lucru intreaga, de 8 ore/zi, fara sa aiba nevoie de job suplimentar.
4. Sunt disperata de ce citesc/aud. Trebuie sa plec vineri spre Arad si pe unde naiba s-o iau daca nu pe valea Oltului???! Deja am cosmaruri cu privire la drum. Sa-i ia naiba pe toti politicienii nostri hotomani!