Ceea ce vedeți scris în titlu este exact modul în care am reacționat când i-am văzut postarea lui Cristi. Pentru că asta am gândit: uite cum poți să învingi pe bune sistemul, să ai curent moca și mai faci și niște bani din toată treaba asta.

După care, pentru că chiar mi se pare extrem de tare ce-a reușit, l-am rugat să-și scrie toată experiența într-un guest post la mine pe blog, să rămână scris aici. În capul meu este că, mai ales la noile prețuri ale energiei, vor exista din ce în ce mai mulți oameni care vor fi foarte interesați de modul în care poți să devii prosumator, din consumator.

Așadar, aveți mai jos toată experiența lui Cristi pe acest subiect.

Nici nu știu cum să încep, e prima dată când scriu pe un blog ce nu-i al meu, dar nu puteam să-l refuz pe Vasilescu. Dacă ajutăm măcar un om, vorba lui, atunci e un lucru bun.

O să vorbim puțin de panourile fotovoltaice.

În toamnă am fost informat din diverse surse că cei de la Enel urmează să monteze contoare inteligent și o să limiteze consumul la valoarea din contract, valoare care pentru mine era prea mică. Eu mă încălzesc pe curent, totul fac doar pe curent, că altă sursă n-am. La mine pe „uliță” nu a ajuns gazul.

Mi-am făcut niște calcule și am ajuns la concluzia că pot să scad mult din consumul de curent montându-mi o pompă de căldură, care îmi poate face o economie de curent de până la 4.5 ori. Practic, dintr-un kW consumat urma să produc până la 4.5 kW de căldură. Cu centrala electrică produceam dintr-un kW undeva la 0.9kW de căldură.

Bun, m-am decis la pompă și apoi m-am gândit să scad și mai mult costurile pe termen lung. Mi-a zis mie cineva la un moment dat, să investesc acum, cât pot, ca apoi când o să ajung la pensie nu o să mai am bani.

Din calcule mi-a rezultat că o să am un consum anual de 11.000 kW după montarea pompei de căldură. Până să am pompa consumam cca 15.000 kW pe an.

Am studiat puțin piața și din recomandări am ajuns să vorbesc cu cei de la Genway pe care îi recomand oricui cu încredere.

Mi-au făcut niște calcule și mi-au recomandat un sistem de 10 kW. Practic, sistemul de panouri poate să producă un maxim de 10 kWh atunci când condițiile sunt prielnice, când e soarele pe cer și la un unghi potrivit. Asta se întâmplă vara. Acum iarna nu am reușit să produc mai mult de 6 kWh.

Cum se face necesarul de energie de care aveți nevoie pentru a vă face oferta? Nici eu nu am știut, așa că unii o să fie interesați. O să vi se ceară consumul mediu lunar sau un desfășurător al consumului pe ultimele 12 luni. Vă puteți face și singuri o estimare folosind site-ul acesta.

După ce mi-au făcut oamenii estimarea mi-au făcut și oferta. Aproximativ 10.000€. Mi-a cam stat inima, dar apoi am aflat că-i o ofertă foarte bună. Am decis să merg mai departe cu ei. Ce să rețineți voi în acest moment, ca să nu fiți păcăliți, este că un preț ok pentru 1kW produs de panouri este undeva la 1000€. Sunt pe piața firme ce va pot cere și 2000€ pe 1kW, deci mare atenție.

Pentru o producție cât mai bună aveți nevoie de un acoperiș îndreptat spre sud, sau cât mai spre sud. Dacă-l aveți pe nord… nasol. Și panta trebuie să fie undeva la 35°, dar se pot monta și dacă aceasta diferă, o să fie o mică pierdere. Eu pentru că aveam colțul acoperișului spre sud, practic am pus panourile spre est și spre vest. Am soare pe ele de dimineața până seara, dar pe unele în prima parte a zilei, pe celelalte în cea de-a doua parte. Panta o am de 12°. Cu toate dezavantajele astea am o pierdere aproximată de 14%, ceea ce eu zic că nu-i chiar așa rău.

Am bătut palma cu oamenii, pe mail, elegant, nu a trebuit să mă deplasez niciunde și în vreo 2 săptămâni am avut panourile pe casă.

Instalarea a durat 2 zile, băieții care au venit la instalare au făcut o treabă foarte bună. Nu au lăsat nimic la voia întâmplării, fiecare fir e pozat frumos, să se vadă cât mai puțin.

Instalația în sine conține pe lângă panouri și un invertor, chestia care transformă curentul continuu în curent alternativ, așa cum avem nevoie la priză și cum e necesar sa fie pentru a-l putea injecta în rețea. Mai conține două descărcătoare de tensiune și un smart meter de măsurare a energiei. El măsoară cam tot, practic măsoară ce produc panourile, ce se injectează în rețea și consumul casei.

Panourile s-au montat atât pe casă cât și pe terasă pentru că nu aveam suficient loc pe casă. Am avut de montat 27 de panouri pentru a obține cei 10kW iar suprafața lor este de 50mp. În cazul meu, cu acoperiș din tablă fălțuită prinderile s-au făcut pe falțuri, cu niște cleme gen menghină, practic la mine nu s-au dat găuri în acoperiș. Chiar și cu găuri, cică nu-s probleme, se montează pe niște șuruburi speciale care au garnituri destul de mari, care sunt strânse cu șuruburi. Nu cred că poate să plouă prin găurile alea, dar o să vedem. Așa am montat pe terasă, găuri prin acoperiș, băgate niște șuruburi prinse în grinzile ce susțin terasă și apoi niște piulițe mari care prind o șaibă de cauciuc destul de strâns de acoperiș. O să vedem în timp, dar eu cred că totul e ok. Pentru că fost întrebat, panourile cântăresc undeva la 20kg bucata iar bucățile de de șină aferente fiecărui panou cred că au vreo 5kg și sunt prinse în vreo 4 puncte. Practic avem o greutate de vreo 6kg per prinderea de acoperiș. Nu cred că e mult. Zăpada este cu siguranță mult mai grea.

Pentru acest proiect nu am avut nevoie de autorizație de construcție. Am înțeles că în trecut se cerea, dar lucrurile s-au schimbat. Sincer nici nu m-am interesat de nimic, cei de la Genway s-au ocupat de tot, de la A la Z. De la montaj la injectarea în rețeaua națională.

Cum funcționează sistemul?

În câteva cuvine, că nu sunt nici eu specialist 🙂 Panourile produc curent și-l livrează casei. Ce rămâne neconsumat de casă se injectează automat în rețea. În cazul în care consumul casei este mai mare decât producția panourilor se ia prima dată energia produsă și apoi se ia și din rețea diferența. Toate funcționează fără să se simtă vreo întrerupere sau fluctuație de tensiune.

Sistemele astea sunt de mai multe feluri, sisteme on grid (sunt cele care injectează în rețea surplusul de curent), sisteme off grid (cele care folosesc baterii pentru stocarea surplusului de curent) și hibride (cele care stochează în baterii, dar introduc în în rețea).

Părerile sunt împărțite cu privire la aceste sisteme, unii le preferă pe cele off grid, dar atunci înseamnă să te gestionezi mult mai bine cu consumul curentului, că atunci când nu mai ai… nu mai ai, nu ai de unde cumpăra. În general sunt folosite de cei care nu au acces la curent. Dezavantajul la ele este costul bateriilor. Sunt foarte scumpe. Nu știu exact prețul, dar pentru o stocare de 10kW cred că-i nevoie de câteva mii bune de euro. Cred, v-am spus, nu știu. Partea și mai proastă este că aceste baterii sunt consumabile, se strică, la câțiva ani trebuie schimbate. Am auzit că între 4 și 8. Și un al dezavantaj este nivelul de descărcare al bateriei. Ele pentru a avea o durată de viață cât mai lungă trebuie descărcate puțin, cât mai puțin, undeva la 20-25%. Iar asta înseamnă că daca tu ai nevoie de 10kW peste noapte (sau când nu ai soare) și bateria o descarci doar 25% înseamnă să-ți iei baterii de 40kW și costurile cresc mult. Pentru mine această variantă nu a fost ok, cum v-am zis eu am un consum mare de curent. Probabil se pretează la cei cu consum mic, care se încălzesc pe altceva, nu pe curent.

Sistemele hibrid sunt o combinație, tot așa, au nevoie de baterii pentru stocare, dar și de o conexiune la rețeaua electrică. Având în vedere că implică baterii, nu m-am interesat. Deh, costurile mari.

Și așa am ales sistemul on grid. Acest sistem este cel mai avantajos în momentul de față, o să vă povestesc.

Anul trecut, pentru 1kW injectat în rețea se primea 0.195 lei. Pentru fiecare 1kW cumpărat eu plăteam 0.62 lei. Practic primeam cam de 3 ori mai puțin decât dădeam și totuși nu era chiar foarte rău. Mă bucuram de consumul din timpul zilei ce nu trebuia să-l plătesc și mai și primeam ceva mărunțiș pentru ceea ce injectam în rețea. După 1 ianuarie prețul pe kW injectat o să fie undeva la 0.55 lei din ce am înțeles. Încă nu s-a publicat, dar pe acolo ar trebui să fie. Deci mult mai bine. Dar… din vară, de când o să-mi expire contractul cu Enel, nu o să mai am 0.62 lei/kW ci… cine știe cât. Posibil 1.5-2 lei.

Partea cea mai bună acum vine. Guvernul sub presiunea UE a introdus din acest an compensarea cantitativă. Practic câți kW introduc în rețea atâția primesc înapoi. Iar dacă consum mai mult plătesc doar diferența. Această compensare o să se facă pentru 24 luni. Trebui să-mi consum kW introduși în rețea în 24 de luni, altfel… probabil se pierd (încă nu a fost clar explicat în lege, poate în normele de aplicare ce urmează să fie publicate în termen de 60 zile). Dar nu cred că-i cazul de pierdere. Sistemul a fost proiectat pentru 11.000 kW pe an, deci eu cam atât am să produc și tot cam atât am să și consum. Asta însemnă că la finalul anului pe mine curentul nu o să mă coste nimic. Zero. Acum e puțin mai dificil, că-i iarnă, dar de cum vine primăvara producția mea o să fie mult mai mare decât consumul și o să „depun la bancă” niște kW pe care am să-i consum la iarnă. În acest fel, cu această lege, rețeaua devine practic o baterie care nu se uzează. Mă rog, se uzează, dar înțelegeți ce vreau să spun.

Despre asta mai vorbim, momentan mă bucur că a trecut legea.

Datele despre producție nu-s impresionante până acum, datorită zilelor scurte și nu foarte luminiase, dar le puteți vedea pe toate aici live, că doar nu-i nimic de ascuns.

Mai jos aveți datele extrase din smart meter și puse într-un excel pentru a fi mai ușor de citit.

Astfel, am per total o reducere de 69% în noiembrie și 54% decembrie, comparativ cu ce am plătit mediu în ultimii 5 ani pentru aceste luni. Eu zic că este bine. Desigur, o mare contribuție o are și pompa de căldură.

Pentru o comparație strict cu panouri sau fără, în aceste luni aveam o reducere de 39% în noiembrie și 16% în decembrie.

Sunt mulțumit și în plus, sunt convins că din primăvară o să fie mult mai bine.

Dacă e să vorbim despre costuri, nu a fost ieftin. Panourile m-au costat 10000€, bani pe care i-am plătit din fonduri proprii (am luat un credit de nevoi personale pe 5 ani) nu am apelat la programul fondului de mediu. Dacă apelam, costurile erau mai mici cu 4000€, suma maximă subvenționată de stat dar, mai trebuia să aștept ceva, din ce am înțeles timpul de așteptare este și de 2 ani. În 2 ani, la prețul curentului de astăzi plăteam pe curent undeva la 11250€. Faceți și voi calculul pentru 30000 kW consumul meu în 2 ani înmulțit cu 1.5 lei/kW.

Practic eu am să-mi acopăr costurile în mai puțin de 4 ani, la prețurile de azi, atât costurile pentru panouri cât și pentru pompa de căldură (și asta a fost tot 10000€). La alții calculul poate să fie altfel, cu cât consumul e mai mare cu atât se acoperă investiția mai repede.

Care sunt pașii pentru a deveni prosumator?

Să-ți pui panouri pe casă, fie din fonduri proprii, fie prin programul celor de la AFM, apoi de la Transelectrica vine cineva să verifice instalația și dacă totul este ok o să primiți avizul de prosumator cu care ulterior o să dați un mail la Enel și o să semnați un contract online. Și cam asta este. Sunt cazuri în care o să vi se schimbe contorul, vin cei de la Transelectrica și vă montează unele smart care știu să citească în ambele direcții, și ce importați și exportați, dar la mine nu a fost cazul, eu îl aveam deja instalat.

Cam atât. Dacă am uitat ceva puteți să mă întrebați în comentarii, sunt prin zonă 🙂

O zi faină și mult soare!