Băbăieți, am și eu un fel de concluzie după comentariile la articolul cu care ne-am început această zi mirobolantă.

Până acum, în această viață, am vizitat o singură țară nordică, pe numele ei Suedia. Mă rog, am trecut câteva ore și prin Danemarca, dar nu poți să numești asta vizitat. După care, am mai fost și în Olanda care n-o fi ea la fel de nordică, dar spiritul locuitorilor e cam același.

Ce voiam să vă aduc la cunoștință. În Suedia aproape nimeni nu are la geamuri perdele, draperii sau alte chestii menite să oprească privirile curioșilor din afara casei. Cam 99% dintre ferestre sunt neacoperite de nimic, te poți uita liniștit în casele oamenilor.

În Olanda se repetă situația, dar, ca să fiu cinstit până la capăt, procentul e cam de 75-80%. Diferența dintre cele două țări o pun pe seama numărului mult mai mare de emigranți din Olanda. Care emigranți vin cu obiceiurile lor de acasă.

Se spune că nordicilor le-a rămas obiceiul ăsta de pe vremea când bărbații se ocupau cu navigatul, deci erau plecați de acasă cu lunile sau cu anii. Ei, ca să vadă vecinii dacă „umblă” cineva la femeile lor cât sunt ei pe mare, au găsit soluția asta cu gemurile lăsate descoperite. Niște naivi și nordicii ăștia, habar nu aveau că e mai ușor să păzești o turmă de iepuri decât o femeie. Nfine, detalii, să nu ne îndepărtăm de la subiect.

După cum prea bine știm cu toții, astăzi nu mai suntem pe vremurile alea, astăzi avem tehnologie, astăzi n-ar mai fi nevoie să lase nen-tu Ericcson geamurile neacoperite ca să poată trece vecinul Sven să verifice dacă doamna Inga se joacă de-a animalul cu două spinări cu vreun viking.

Cu toate astea, neamurile nordice au păstrat obiceiul și în zilele noastre, nici nu le-ar trece prin cap să-și pună perdele, draperii sau orice altceva. Știți voi de ce? Pentru că-i doare fix în cur de ce fac alții, cu ce se ocupă ceilalți la ei acasă și ce cadouri le-au luat vecinii copiilor de Crăciun. De-asta.

P.S. Am dat exemplul nordicilor pentru că întotdeauna țările nordice sunt luate ca etalon pentru măsurarea gradului de civilizație.