Băbăieți, am și eu un fel de concluzie după comentariile la articolul cu care ne-am început această zi mirobolantă.
Până acum, în această viață, am vizitat o singură țară nordică, pe numele ei Suedia. Mă rog, am trecut câteva ore și prin Danemarca, dar nu poți să numești asta vizitat. După care, am mai fost și în Olanda care n-o fi ea la fel de nordică, dar spiritul locuitorilor e cam același.
Ce voiam să vă aduc la cunoștință. În Suedia aproape nimeni nu are la geamuri perdele, draperii sau alte chestii menite să oprească privirile curioșilor din afara casei. Cam 99% dintre ferestre sunt neacoperite de nimic, te poți uita liniștit în casele oamenilor.
În Olanda se repetă situația, dar, ca să fiu cinstit până la capăt, procentul e cam de 75-80%. Diferența dintre cele două țări o pun pe seama numărului mult mai mare de emigranți din Olanda. Care emigranți vin cu obiceiurile lor de acasă.
Se spune că nordicilor le-a rămas obiceiul ăsta de pe vremea când bărbații se ocupau cu navigatul, deci erau plecați de acasă cu lunile sau cu anii. Ei, ca să vadă vecinii dacă „umblă” cineva la femeile lor cât sunt ei pe mare, au găsit soluția asta cu gemurile lăsate descoperite. Niște naivi și nordicii ăștia, habar nu aveau că e mai ușor să păzești o turmă de iepuri decât o femeie. Nfine, detalii, să nu ne îndepărtăm de la subiect.
După cum prea bine știm cu toții, astăzi nu mai suntem pe vremurile alea, astăzi avem tehnologie, astăzi n-ar mai fi nevoie să lase nen-tu Ericcson geamurile neacoperite ca să poată trece vecinul Sven să verifice dacă doamna Inga se joacă de-a animalul cu două spinări cu vreun viking.
Cu toate astea, neamurile nordice au păstrat obiceiul și în zilele noastre, nici nu le-ar trece prin cap să-și pună perdele, draperii sau orice altceva. Știți voi de ce? Pentru că-i doare fix în cur de ce fac alții, cu ce se ocupă ceilalți la ei acasă și ce cadouri le-au luat vecinii copiilor de Crăciun. De-asta.
P.S. Am dat exemplul nordicilor pentru că întotdeauna țările nordice sunt luate ca etalon pentru măsurarea gradului de civilizație.
Da boss, în mare așa e.Nu-i interesează ce fac ceilalți.Dar dacă îi iei în mic…ce le mai place și lor harneala!Bedste hilsner fra Danmark 🤣
Cum să trăiești fără să știi ce face vecinul?! Sau, măcar, capra lui?!
Comentariu beton!50
Trebuie sa fie foarte greu. Uite vecinul meu sta toata noaptea cu luminile aprinse, inclusiv alea din curte, si imi tot vine sa il intreb, isi asteapta asasinii?
Pur si simplu nu e adevarat. Asta e speculatia voastra bazata doar pe imaginatia voastra. In realitate nu e asa. Ii intereseaza foarte tare ce fac ceilalti, numai ca se cunosc demult, stie fiecare cite parale face celalalt si e demult catalogat si cu stampila pe el. Tat asa stie fiecare ce-si permite unu si celalalt si ce si cum face. Cum apare unu nou prin zona ii inteseaza tot, dar absolut tot pina il baga intr-un sertaras si acolo ramine de regula pe veci.
Si apoi cei care sint nativi, sint de regula caracterizati de bun simt si lipsa de meltenism, altfel nu ar putea trai in vecinatatea aia.
Sint de 31 de ani in Germania, am lucrat trei ani in Olanda si patru ani in Franta, in rest bineinteles in Germania. intotdeauan am fost uimit cum romani in trecere sau de perioade scurte prin locurile asta au fabulat din imaginatia lor si au tras comcluzii ciudate.
Nu-i intereseaza pe aia care se stiu dintotdeauna ac nu are ce sa-i mai intereseze, stiu tot :-)))
Comentariu beton!72
Sigur că nu e adevărat, dacă ai zis tu asta e clar clar că nu e adevărat.
🙂
Nu e adevarat pentru ca am trait si traiesc unde zici tu de foarte mult timp, am trait aici mult mai multi ani decit in Romania si in consecinta vorbesc foarte in cunostinta de cauza. Sint de foarte mult timp localnic 🙂
Dar daca tu vrei sa fie altfel, atunci asa sa fie pentru tine, numa ca nu inteleg de vrei sa fie alta realitatea decit este. Poate ca vrei tu foarte mult sa existe un asemenea loc. Imi pare rau sa te dezamagesc, locurile numite de tine insa nu sint. Poate altele…
Comentariu beton!66
Barfesc si nemtii de nu se poate si sunt interesati de ce fac vecinii. Normal ca nu sunt atat de usor abordabili ca noi, dar dupa ce stabilesti o relatie cu ei, se barfeste ca la noi. La nordici nu stiu, ca am fost doar 4 zile in Copenhaga si sunt zile tulburi ca au fost 2 concerte Metallica.
Comentariu beton!48
Interesant. Cum se manifestă interesul ăsta al vecinilor pentru mine? Că pe mine m-a întrebat o dată un vecin, la 3 ani după ce m-am mutat aici, cu ce mă ocup. Dar nu așa, din neant. Era o continuare logică a unei conversații normale. I-am răspuns vag și n-a insistat. Și altă dată n-a mai întrebat. Sunt 100% sigur că nici unul dintre ei nu știe cât câștig, unde mă duc în vacanță sau orice altceva. Și nici nu le pasă.
Dar uite care e faza. Dacă observă că nu sunt acasă câteva săptămâni, îmi scot ei containerul de gunoi la stradă în ziua în care trece mașina. Fără să le spun eu.
Comentariu beton!64
Man, nu ne mai lua juucariile ca ne suparam si plecam. ce naiba
Pana la urma fiecare are dreptul si aparent la romani e si dator cu o parere 😀
Asa ca va zic si io cum sta treaba, in belgia aia care stau cu perdelele trase si locuiesc singuri sunt denumiti ciudati ca sa nu se zica pe fata ca sunt suspectati de pedofilie. Daca ar fi sa alegeti cum ati prefera sa fiti vazuti ? ca exhibitionisti sau pedofili?
Acum evident asta e o exagerare si o extrapolare fara noima la tot ce misca la nord de Romania. Dar cred ca ma incadrez in tema o tzara 😀
@RedHat nu contest ce spuneți dar inclin să cred că ați nimerit în mediu mai select, mai elevat. Eu am colegi bavarezi mai degrabă țărani. Cu gospodării cu animale, la unul ține nevasta 60 de vaci. Până te miros, până își dau seama ce e cu tine sunt super politicoși, atenți. Dacă te acceptă mai lasă autocontrolul și atunci vezi cât se mușcă de gluteuși, se bârfesc, își caută de price… E drept, nu se uită la capra vecinului dar îți găsesc altele.
Domnule Giani Mucea, pentru mine e evident ca din motive care va scapa (si nici macar nu trebuie sa fie motive reale) nu ati fost deloc acceptat de vecinii dumneavoastra. Ori stiu despre dumneavoatra de altundeva, cum ar fi locul dumneavoastra de munca, ori ce etalati (masina, si altele) nu corespunde cu standardul pe care il presupun vecinii ca ar trebui sa-l aveti, adica e mai mult decit cred ei ca e normal si in consecinta sinteti considerat dubios si nu-si face nimeni mai mult de lucru cu dumneavoastra. Din pacate am vazut extrem de multe asemenea cazuri.
Comentariu beton!23
Ahahahahahahaaaa. Ahahahahahahaaaaa. Deci asta e singura explicație pe care o vezi tu, cum că omul ăsta a făcut el ceva de nu-l acceptă comunitatea. Nici prin gând nu ți-ar trece că TU EȘTI ăla care greșești cu toată teoria ta vizavi de străini. Băi, superb, absolut superb.
AleBlaga, n-am nici o indoiala ca e asa cum spui, Bayern la tzara e un caz particular, si in cazul asta sint dusmanii acumulate de multe generatii intre oameni. Restul germaniei se distreaza copios de viata la tzara in Bayern.
Comentariu beton!18
@RedHat E tare adevarat ce spuneti. Unde stau eu chiar bastinasii recunosc ca sufera de invidie si inca de-aia verde.
Ei nu sunt cu capra vecinului, ei au boala pe iarba pe care o paste capra, li se pare ca in curtea vecinului iarba creste mai verde decat in a lor. 😅
Mihai, care straini domnule, eu am trait 19 ani in Romania, si 31 de ani in Germania. Pentru mine nu sint straini nici romanii si nici nemtii. Sint ai mei si unii si altii.
Nu neaparat a facut ceva, a facut ceva ce in Romania nu e neaparat deplasat, dar in Germania e dubiosie, mi-e greu sa explic, am presupus ca etaleaza un statut pe care nu-l are, nu stiu daca e asa sau nu, imi cer scuze daca nu e adevarat, dar asa ceva am vazut extrem de des. E doar o presupunere, sa ma ierte domnu Giani daca gresesc.
Comentariu beton!28
In Olanda (Nederlands) esti noutate fix 5 minute. Dupa ce au stabilit daca ‘dai bine in tablou’ sau esti in disonanta cu el, pa! Cam atat. Si in nici un caz nu sufera de ‘capra vecinului’. Cu Germania, este alta poveste. Dau mai continental, of zo iets (sau asa ceva).
@RedHat, scuzele nu sunt necesare, dar îți admir imaginația.
Mihai zice că suedejii și olandejii se comportă într-un fel, din ce a observat el. Tu zici că nu, în baza vastei tale experiențe cu germanii. Eu zic că da, cel puțin când vine vorba de olandezi, dintr-o experiență ceva mai puțină (ca număr de ani) dar ceva mai relevantă (ca poziție pe hartă). Și argumentez cu două fraze.
Acum, eu nu înțeleg cum ai putut tu să tragi niște concluzii din cele două fraze. Că vecinii nu mă acceptă (posibil, dar sunt cei mai de treabă vecini pe care i-am văzut), că știu chestii despre mine de la locul de muncă (stai, ce? locul meu de muncă e la 80km) sau că mașina era prea fancy (eram singura familie din cartier fără mașină când ne-am mutat, apoi prima mașină cumpărată avea 17 ani vechime – cred că bicicleta i-a impresionat, era destul de nouă) deci mă consideră dubios (dar sunt foarte prietenoși și vorbăreți când am eu chef de discuții) și nu-și fac de lucru cu mine (dar petrec weekend-uri să mă ajute să schimb un gard rupt).
Capacitatea asta de a construi o poveste din câteva cuvinte e de invidiat, serios. Curios cum povestea are tendința să se potrivească cu niște păreri deja existente, unii ar zice că e vorba de confirmation bias. Dar ăia sunt hateri.
Comentariu beton!26
GianiMucea, a in cerca o explicatie dupa citeva fraze, chiar daca in cazul asta gresita, se numeste vasta experienta.
Am trait si muncit 3 ani in Olanda la Utrecht, si am locuit intr-o casa descrisa in articol, pe o strada normala si linistita.
Ai vecini de basm, vorbesc numai cind vrei tu, intreaba doar si cit vrei tu, te ajuta in gospodarie, fac totul perfect cu tine asa cum iti imaginezi tu. Partea proasta e ca nu mai sint la virsta la care cred in basme.
A, bun, vasta experiență de 3 ani cu niște oameni pe o stradă din Olanda se aplică absolut tuturor oamenilor de pe toate străzile din Olanda. Și dacă nu se aplică, atunci cineva minte.
„Ai vecini de basm” – nu, am vecini normali.
„vorbesc numai cind vrei tu” – ei au chef mereu de vorbă, eu sunt ăla vag antisocial. Deci conversația are de obicei loc când sunt eu mai puțin antisocial.
„te ajuta in gospodarie” – și eu pe ei, când au nevoie de ajutor. Știu, pare ciudat, dar se întâmplă.
„fac totul perfect cu tine asa cum iti imaginezi tu” – nu, doar că nu se duce nimeni la mine la muncă să se intereseze cât câștig. Adică sper că îți dai seama cât de absurdă e presupunerea asta – dacă se bazează pe o experiență a ta, îmi pare rău. Sunt niște oameni normali, se înțeleg foarte bine, se ajută unul pe celălalt în limite rezonabile. Adică plm, am înregistrări video cu câteva momente în care oamenii ajută dezinteresat, dar probabil că înregistrările alea nu există, pentru că tu nu mai crezi în basme.
GianiMucea, incep sa te suspectez de reavointa. Hai sa-ti explic ca se pare ca nu sti pe ce lume traiesti. Ca sa stiu cit cistiga cineva nu trebuie sa intru in contact cu locul lui de munca. E mult mai simplu decit iti imaginezi. Daca iti stiu meseria, orasul in care lucrezi, si daca esti la un concern sau firma mica sau mijlocie iti spun urgent cu marja de 200-300 de euro cit cistigi lunar. Pot sa apreciez relativ usor cit ai de platit rata la casa, cam cit in functie de numarul de persoane te costa intretinerea si cam cit dai pe mincare. Ramine extrem de usor pentru mine sa apreciez daca ce afisezi tu e cam in marjele normale sau depaseste posibilitatile tale.
Dragul meu, trei ani am locuit efectiv fara intrerupere in mijlocul olandei in cel mai tipic loc olandez, cel mai incadrabil in tipare, si da, pot sa am o idee foarte clara cum e. In afara de asta cred ca am fost de extrem de multe zeci de ori in Olanda, am fost de multe ori in toate orasele mari si mici, la tara in agroturism, la litoralul lor nu mai vorbesc.
Cindva la citeva luni dupa ce m-am mutat in Utrecht, intr-o seara n-am avut chef sa beau ceva singur, asa ca m-am dus la crismulita din cartier. Oamenii foarte amabili si extrem de simpatici asa cum ii descrii tu, toti vecini. Mai incolo dupa citeva beri si tirziui am aflat de la ei ca stiau absolut totul despre mine, ma gasisera pe internet, casa in care locuiam era inchiriata de locul meu de munca, m-au gasit pe site-ul locului meu de munca, stiau cu ce ma ocup si deci cit cistig, unde am lucrat inainte si alte extrem de multe amanunte despre mine. Stiau la fel de mu7lte despre mine ca si prietenii mei vechi :-)))
Well, conversația deja a intrat într-un domeniu ciudat. S-o lăsăm așa, ai dreptate, vecinii mei mă caută pe linkedin să vadă unde muncesc și își calculează ce salariu am. Toți oamenii sunt fix ca ăia pe care i-ai întâlnit tu o dată într-un bar.
Giani, n-ai prins esenta, si anume ca pentru oameni pe care nu-i intereseaza stiau prea multe despre mine.
eu un lucru am de zis, daca te intereseaza ce fac eu cu nevasta si ne urmaresti atunci nu pot decat sa ma bucur ca inseamna ca la 40 plus inca aratam bine.
Comentariu beton!22
Nu știu. Am vaga impresie, până la momentul ăsta, că ai fost prea subtil maestre.
n’are cum 😀
alt lucru care-mi place în olanda (că prin țările nordice n-am ajuns încă): că pot să mă chiorăsc în casele oamenilor!
Comentariu beton!21
Și mie. 😁
Chiorăște te cât poți. Doar la parter te poți uita, sus la camerele cu minuni nocturne trag perdelele.
Haioasa povestea cu vikingii si vikingele si sigur adevarata dar e adevarat si ca tinuturile astea arctice, friguroase, se intuneca prin noiembrie si nu mai vezi soarele pana prin martie si atunci geamurile descoperite si felinarele de Craciun lumineaza perioada asta intunecata si dau o senzatie de caldura.
Si eu imi port geamurile descoperite si pline cu flori si perdele vesele, aurii, albastre, verzi, rosii, lila.. Sunt omul care isi iubeste cultura si traditiile dar imprumut bucuros tot ce-mi place de la altii. Daca tot am iesit in lume, hai sa ne bucuram de ea, hai sa ne bucuram de niste lucruri nevinovate. Noi nu apartinem unei culturi plina de interziceri, nu vad de ce s-ar crede ca ne izolam de lumea in care traim si mancam mamaliga cu branza ascunsi in spatele perdelelor de Pascani ce acopara geamurile de sus pana jos si ascultam Furdui Iancu” -noi suntem romani, noi suntem romani ” sac!
In rest, sa stiti ca „lucrurile nu sunt niciodata ce par” si „ceva e mereu putred in Danemarca”! Civilizatie nu inseamna doar drumuri, poduri, scoli, spitale, inseamna si educatie, cultura, cunostinte despre restul lumii, lucruri care cam lipsesc pe aici, pe unde danseaza halucinant Aurora Boreala.
Fara rautati gratuite, sustin o buna parte din ce spune RedHat.
Comentariu beton!37
gata, ai interzis la comentarii o saptamana 😀
@Cucurigu 😅😅😅 .. am doborat mitul romanului neaos ce nu se lasa de pita si slanina nici in castelul Versailles?
Io când când vizitat Versailles nu mai aveam slănină, se terminase, doar oleacă de țuică;)
@Cucurigu Oare cum am uitat tuica? Urat din partea mea. Totusi pita, slanina si tuica la Versailles sunt nimic in comparatie cu ce a facut colegul meu bolivian, plecat in calatorie, in Sankt Petersburg! A vizitat camera de chihlimbar si a fotografiat-o pe ascuns desi o rusoaica ca o rusalca i-a spus clar, pa ruschi, 😅 ca e interzis si ca daca indrazneste, acolo unde ii sta capul, ii vor sta picioarele! Si colegul si-a zis:- eu sau ei! Cand s-a intors, intreg si neatins, ne-a aratat isprava, adics poze cu Camera de chihlimbar in toata splendoarea ei. Pai nu degeaba si-a cumparat el aparat foto de 7000 de €! 😅
De nordici nu știam aia cu ferestrele neacoperite dar în cazul olandezilor explicația e mult mai prozaică și o știam din comunism. Când au dat năvală spaniolii și au cotropit Țările de Jos, au impus asta cu ferestrele neacoperite ca să poată să se chiorască înăuntru să dibuie dujmanii Maiestății sale preacatolice. Olandezii au păstrat de atunci obiceiul, ceva în genul unei glorioase aduceri aminte.
Comentariu beton!15
O alte explicatie vehiculata este ca ar fi trebuit sa plateasca o taxa pentru perdele si de aceea ar fi avut ori perdele foarte scurte ori deloc.
Oamenii care mor de grija altora în general nu au ocupație, sau au o viață foarte tristă și săracă. Nu material. Am locuit 20 de ani pe o stradă unde știam cum îi cheamă pe vecinii din stânga și din dreapta, în rest ne salutam și atât. Nu am fost interesată, pentru că eram ocupată să îmi trăiesc viața mea. Am avut vecini în blocul situat la câteva case de noi și m-au oprit să mă întrebe ce plantă e nu știu care, că ei nu au văzut bine, deși se uitau cu binoclul.
Am colegi de birou care știu cu ce beneficiar am vorbit acum 2 sau 3 ani. No joke. Care nu înțeleg cum de eu nu știu al cui este nu știu ce magazin obscur de cartier. Nu am locuit în alte țări, am fost doar în vizită, dar nu știu dacă grija pentru capra vecinului a atins astfel de cote.
Comentariu beton!21
Îi interesează și nu prea….asta e discutabil. Dar există și alte 2 motive: 1. Multi nu sunt proprietari, deci pentru a schimba/îmbunătăți samd au nevoie de acordul proprietarului și chiar dacă îl primesc, la sfârșitul șederii trebuie sa returneze casa / apartamentul in aceași stare în care au primit-o. 2. Majoritatea caselor/apartamentelor sunt dotate cu jaluzele exterioare pe sistem electric care protejează intimitatea indiferent de sezon deoarece sunt folosite asiduu (eu personal nu am nevoie de ceas deșteptător, știu cât e ceasul după cum își deschide vecinul jaluzelele…😋)
Comentariu beton!13
Austria? Am avut un soc cultural ca nu m-au lasat sa dau găuri. Cum mă, cum? În rest, vecinii mei sunt civilizati, nu se uita la mine. Eu mă uit la ei, și-mi place ce văd ☺️
”Cu toate astea, neamurile nordice au păstrat obiceiul și în zilele noastre, nici nu le-ar trece prin cap să-și pună perdele, draperii sau orice altceva. Știți voi de ce? ” Da, eu știu. Pentru că, în zilele noastre, le e lene să spele și să calce perdele/draperii. Asta e singura explicație posibilă. 😛
Comentariu beton!31
Da, și asta. 😁
Sigur ca au perdele dar cu rol decorativ, adica incadreaza geamul, in interior, si au de sezon, de primavara-vara, toamna, iarna plus pentru Pasti si Craciun, plus Halloween. Cam toata lumea se pricepe la cusut perdele pe aici! 🙃
Si sigur ca au si jaluzele.
Daca ne uitam la italieni, spanioli, francezi, ei au obloane, altfel ar muri de cald. Si casele noastre, pe la tara, au obloane. Perdelele noastre de Pascani tineau si de jaluzele si de obloane, mai ales in vremuri comuniste cand toata lumea era ingramadita in blocuri hidoase si inghesuite unul in altul. Cine nu dorea sa-si vada vecinul scarpindu-si intimitatile, era obligat sa isi cumpara perdele de Pascani. Perdelele nu te apara doar de spionaj, au rolul sa te apere si de aparitii socante!
Daca stam sa analizam decorul de la geamuri, descoperim o adevarata cultura determinata de clima, conditii istorice si desigur, de gusturi, de tendinte in moda!
Și sunt și scumpe !
@Ananas Oho si inca ce scumpe; am vrut sa-mi cumpar perdele dramatice, ca la teatru, de catifea si cu ciucuri aurii, a trebuit sa ma potolesc ca m-ar fi costat o avere. Si sotu’ nu culege banii din pom. Asa mi-a spus! De sot zic! 😅
Bravo ,Anduta ai pus punctul pe i.Si eu cred acelasi lucru desi e vorba de englezi.Cat despre curiozitate …..aoleu …..noi avem babele ei au camerele ,nimic nu ramane ascuns vederii .
Mă doare-n cur de civilizaţia din ţările nordice. Să fie la ei. Eu deja am intrat în semidepresie că nu am mai văzut soarele de două zile şi până la vară e timp lung.
Comentariu beton!15
Azi a fost soare aici toată ziua. Frig, dar soare.
fii binecuvantat,shoric .Esti un intelept
Hihihi…
Eu de vreo 25 de zile numai soare văd…
Nici nu vreau să mă gândesc cât de frig o să fie afară când vin acasă. Da mai mă bucur încă 20 de zile. 😁
Mihai, deductiile tale cu perdelele imi aduc aminte de bancul cu cercetatorul care avea un purice dresat, ii spunea asta sa sara, puricele sarea, ii rupe un picior, ii spune sa sara, puricele sare, al doilea picior, puricele sare si asa mai departe. Cand termina si al saselea si ultimul picior, puricele nu mai sare. Concluzia? Daca ii smulgi toate picioarele, puricele surzeste.
Acum, e adevarat, pot da exemple si pro si contra privitor la interesul vecinilor fata de tine. Cand am cumparat apartamentul in care locuim, am intrebat-o pe proprietara, o batrana de 70 de ani care locuise acolo in ultimii 35 de ani cum sunt vecinii. Raspunsul ei ne-a lasat masca – pai nu prea ii cunoaste. A vazut pe fata noastra ca suntem complet in ceata, asa ca ne-a explicat ca asta e bine, daca nu ajungi sa-i cunosti inseamna ca sunt persoane linistite cu care nimeni nu are probleme. Luat apartamentul, peste un an au plecat si vecinii din apartamentul de vis a vis, a venit un cuplu mai tanar si am descoperit adevarul din spusele babutei. Primele certuri au fost asa, mai domestice, urmatoarele cu ea fugind pe scari strigand dupa ajutor si cu descinderi ale jandarmeriei care il luau pe, acum fostul, sot pe sus. :))
Pe de alta parte nu sunt chiar sloi de gheata vecinii, te saluti, schimbi o vorba despre vreme, sanatatea catelului, viitoarea destinatie de vacanta, iti ureaza succes la pescuit cand te vad plecand cu unditele…exista o asa numita „Petrecere a vecinilor” in fiecare an si sunt destui de saritori daca ai vreo problema. Comunicarea pe teme sensibile se desfasoara prin afise puse la intrarea in scara, de la curentul ” Scuze pentru deranjul provocat, fac lucrari in zilele de…intre orele …” pina la mai exoticul „Rugam vecinul care fumeaza chestii interzise sa nu mai arunce chistoacele de jointuri pe terasa noastra, in caz contrar fiind nevoiti sa anuntam politia” 🙂 . Iar daca vrei sa afli barfe si noutati, n-ai decat sa participi la sedintele asociatiei de locatari.:)
PS. Locuim in Franta de 15 ani.
Comentariu beton!23
App de faptul ca „ceva e mereu putred in Danemarca”!
Va mai amintiti Securitatea Ceausista? Ei bine, in societatea nordica exista o lege care face ca securitatea noastra sa para mic copil. Legea asta spune ca toti cetatenii sunt obligati sa raporteze lucruri la politie, lucruri pe care ei le vad in neregula la altii. Bineinteles ca ploua cu reclamatii. Turnatorie curata.
Cel mai infricosator lucru se intampla insa, in scoli! In clasele mici, piticii au o activitate saptamanala, aparent nevinovata, trebuie sa deseneze si povesteasca ce au facut in weekend. Nu este nimic nevinovat in activitatea asta pentru ca e de fapt, o informatie pentru scoala despre mediul familial. Scoala nu discuta deschis lucruri despre acasa cu copiii, se folosesc de metoda asta perversa. In clasele mari, apare saptamanal „mentorul” care vrea aceeasi informatie, cum e relatia cu parintii, ce faci in timpul liber etc. Daca asta nu e amestec mizerabil in viata privata atunci nu stiu ce mai e. Si asa se trezesc familiile copiilor chemate la scoala, sa dea socoteala, ca piticii lor au fantezie si spun vrute si nevrute.
Nu m-as mira sa se intample acelasi lucru si la noi, ca tot avem noi traditie la asa ceva.
Se dezbate încă. Ce zici?13
Eu am citit articolul ca fiind continuarea celui cu moșul si in cheia asta unele comentarii sunt pe lângă subiect. De Crăciun vreau să îmi fie copilul fericit. Dacă vor si alții asta mă bucur.
@Jeannie, vezi tu, eu nu cred că există părinte care să aibă un kinder, cel puțin unul care își dorește, pe care să nu-l iubească.
Vezi tu nu trebuie să comentăm mereu pe „subiect”. Acesta este farmecul, putem vorbi despre orice! Absolut orice, fără bariere!
Eu am auzit in Olanda ca chestia asta cu lipsa perdelelor e o rămășița a religiei protestante, in care era important să arăți ca nu ai nimic de ascuns. Dar cred ca e si despre vreme, la ei soarele e mai rar decât la noi. Eu aici unde stau, in București, sunt atât de sus că mi-ar putea încălca intimitatea doar păsările, dar tot am draperii si perdele pentru a ma proteja de soare, nu e deloc amuzant să ma uit la televizor cu soarele bătând în el si nici sa ma trezesc vara cu soarele in ochi la 5 dimineața
În sfârșit cineva care a picat pe subiect. 👌
Dar apropo de perdele , daca vrei sa faci mai intuneric in camera sa dormi mai relaxat , au macar draperii sau ceva pe acolo ..!? sau stau toti ca pestii in acvariu sa ne uitam la ei ..!?
Eu am invatat sa ma distrez cu această slăbiciune a romanului, si anume barfa. Dupa ce au murit bunicii am inceput sa renovez casa si sa am grija de curta, sa aiba plodu unde sa se catere intr-un copac ceva. Evident au inceput sa aparat amatorii de senzational. Prima teapa si-a luat-o preotul, era deosebit de curios cu ce ma ocup, ca pare ca am bani. I-am zis ca fac videochat (sunt barbat si mai sunt si urat l, plm). In 2 zile vuia satul, numai ca eu nu recunosteam nimic, discutia fusese 1v1. Pe urma legst de renovare, tot veneau diversi curios, le-am zis ca o sa cumpere un american si ca vrea o casa traditionala. Sa vezi entuziasm prin sat. Pe urma le-am zis ca fac un Mega Image in curte, ca am contract pe 25 de ani. Toate astea s-au intamplat in decursul anilor, lumea uita ca ii trollez
Comentariu beton!26
:))) Să curgă tokenii, poate termini mega image ul ala curând.
Lipsa perdelelor in Danemarca cred ca are mai multe explicatii. Una e, posibil, cea istorica, mentionata de Mihai. Apoi lipsa luminii din noiembrie pana in aprilie, cu cer plumburiu 99% din zile, care “zile” dureaza doar cateva ore (in Suedia macar mai e zapada iarna, care oricum da un soi de lumina chiar daca cerul e innourat). Si inca o explicatie ar fi stilul minimalistic de design interior, la care perdelele “de Pascani” s-ar potrivi precum nuca in perete (jaluzele sau draperii “de vara” au totusi multi). Dar si varianta @Andutei despre entuziasmul alarmant de scazut al vikingilor pentru calcat este foarte aproape de adevar. Si nu numai calcatul rufelor, dar in general orice activitate considerata inutila si care rapeste din timpul liber, si asa redus, nici nu se ia in discutie. Iar aici le cam dau dreptate.
Dar chestia cu interesul fata de viata vecinilor, hmm…asta e alta mancare de peste. Nu e vizibil, dar e maaare 😬
Plm… omu’ vorbea de Suedia,daaaaahh!! Ce tot rupeți din pupătoare cu Germania voastră??
Mihai , nu cunosti mentalitatea nordica…
0 0
erai tu beat tati. Au perdele si jaluzele si de toate.
Da, pe la bucatarie nu prea trag perdeaua, ca plm, ce sa vezi? un om care gateste?
Dar in rest sunt acolo.
Macar pentru vara cand iti intra soarele in casa si iti fute fengshuiu