Trăim într-o țară în care Gigi Becali luptă împotriva vaccinurilor anti-covid, în schimb se implică în promovarea unui „medicament minune”. Iar lumea îl crede, oamenii se uită în gura lui pentru că ce naiba, dacă nici nea Jiji nu se mai pricepe la epidemiologie, atunci cine? Și ne mai mirăm că am ajuns la 600 de morți de covid pe zi.

Ca să înțelegeți cu toții cum și de unde a apărut pe buzele dacilor liberi acest Arbidol, noul covid killer, l-am rugat pe prietenul Mihai Ghiduc să mă lase să-i preiau aici articolul pe acest subiect. Îl aveți mai jos, citiți și vă minunați.

După hidroxiclorichină și ivermectină, un nou medicament și-a făcut loc pe lista celor promovate drept soluție împotriva COVID-19. Ca de obicei, afirmațiile despre eficacitate sunt grav exagerate, profitându-se de faptul că această boală are un grad ridicat de recuperări, indiferent de medicația folosită. Nici acesta nu este un tratament cert, dimpotrivă, iar faptul că unele persoane sunt încurajate să aștepte să se îmbolnăvească, pe motiv că au această pseudosoluție, și să evite un vaccin ce reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire sau de a dezvolta forme grave ale bolii e de-a dreptul criminal.

Noul „medicament-minune” e Arbidol (sau umifenovir). Acesta este produs în Rusia de compania unui miliardar, Viktor Kharitonin, care a făcut atâția bani din medicamente încât a cumpărat în 2016 circuitul auto de la Nürburgring. Firma a fost fondată în parteneriat cu Roman Abramovici, care și-a vândut însă acțiunile la un moment dat.

Medicamentul n-a fost dezvoltat de el, datează de prin anii ’70, de pe vremea sovieticilor. Arbidol se vinde la liber în farmaciile din Rusia și Belarus și pe rețetă în China, ca tratament pentru gripă, de altfel, singurele țări în care este aprobat. Un fel de alternativă rusească la Tamiflu, dar și mai puțin cercetată pentru eficacitate.

Medicamentul nu e aprobat în alte țări nu pentru că are cineva ceva cu rușii, ci pentru că nimeni nu s-a străduit vreodată să aplice pentru aprobare (da, e obligația producătorului să o facă). Există și o explicație de ce nu s-a întâmplat asta: dacă s-ar duce la FDA sau EMA, ăștia le-ar cere teste clinice serioase și nimeni n-a făcut vreodată teste clinice serioase.

Situația e cu atât mai haioasă în condițiile în care nici măcar cercetătorii ruși nu iau în serios medicamentul, mai ales că Academia Rusă de Știință a anunțat de prin 2007 că nu sunt dovezi că ar funcționa. Cu toate acestea, are un cult-following în Rusia și ajuns și o ministră a sănătății să-l promoveze (pe motiv că ar scurta gripa cu 1-2 zile). Doamna era prietenă bună cu miliardarul.

Ce se întâmplă acum la noi, cu Becali și rețele de vândut pe sub mână din Moldova, s-a întâmplat anul trecut în Italia. Pe vremea vârfului pandemic la care ne uitam cu îngrijorare în primăvara lui 2020, a existat o dispută și în această țară pe tema utilizării umifenovirului, documentată de Coda încă din acel aprilie.

Există și o explicație a interesului: la începutul pandemiei, firma lui Kharitonin l-a promovat ca tratament în reclame radio. Chinezii s-au gândit și ei să-l testeze în primele luni (dar ei au testat orice, inclusiv forsiția). Surprinzător, până și testele chinezilor arată că nu are vreun efect.

La noi, Arbidolul și-a făcut loc însă în schema de tratament încă de anul trecut, după ce generosul domn Becali l-a cumpărat și l-a donat institutului Balș, condus pe vremea aia de Streinu Cercel. Aparent, medicamentul a fost importat de firma fiicei managerului de la Balș, ceea ce ar explica niște lucruri (conform Digi Sport și Newsweek).

Între timp, Rusia trece printr-unul dintre cele mai grave valuri ale bolii, cu recorduri de decese, pe fondul unei campanii de vaccinare ratate și în ciuda faptului că au Arbidol peste tot.

Niciun test clinic serios n-a fost pornit, la un an și jumătate de la începutul pandemiei, pentru a verifica dacă afirmațiile despre eficacitate sunt reale.

Sursa foto: Doanri/Wikimedia Commons