N-am nici cea mai mică îndoială când scriu asta: Olanda este, de departe, țara care mi-a plăcut cel mai mult până acum. Desigur, mă refer la țările în care am apucat să stau mai mult de două-trei zile. Nu știu cum e în Germania sau Austria, de exemplu, dar Olanda mi se pare locul cu cea mai ridicată calitate a vieții pe care l-am vizitat până acum în această viață.
Da, la nivel vizual, îmi plac mai mult Italia sau Spania, dar, băbăieți, în Țara Lalelelor trăiești cu impresia că tot ce se întâmplă în jurul tău se întâmplă cu un singur scop: să-ți facă viața cât mai ușoară. Or, să mă iertați, dacă ar fi să-mi aleg unde să trăiesc, un astfel de loc aș alege.
O să mai revin pe subiect, că la ora când citiți asta sunt pe lungul drum al întoarcerii către minunatul sector 1 al capitalei. Până atunci, vă las poze, multe poze, și vi le las de-a valma, că mi-e lene să stau să scriu prin ce părți ale Olandei au fost făcute. Dar cred c-o să reușiți sa treceți peste acest neajuns.
Știu Giani Mucea și didina ceva…
Dar da, Olanda-i mișto. Ahem, ar trebui să spunem Țările de Jos. 😀
Comentariu beton!18
Ce dracu’ să mai zici ?! Ah…da…sunt frunze pe jos ! La noi nu se aruncă cu frunze pe jos ! Plus că ăștia nici nu au daci: Noi avem ! „Datorită” lor, de azi muncim iar de acasă, că era scump vaccinul…
Am și eu o listă cu țări de văzut: până acum, 54 pe listă…sau 120…
Comentariu beton!33
Cum nu au daci? Pai nu sunt ei dutch?
Poate să mă lămurească și pe mine cineva de ce se numește „ȚĂRILE de Jos”? Sunt mai multe?
In trecut, Netherlands erau o federatie.
Se mai chema si Benelux. Adica, Belgien-Nederland-Luxemburg.
Si le zice „de jos” pentru ca, Olanda cel putin, e pe cursul inferior al Rinului.
Se dezbate încă. Ce zici?17
Pentru ca majoritatea teritoriului este sub nivelul mării. De acolo și multele canale, infrastructuri hidraulice, etc
Comentariu beton!17
Nederland fix asta inseamna: low countries
@Vasile păi, sursa primară a denumirii Țărilor de Jos e geografică. Un teritoriu cuprins de delta râurilor Rhin și Meuse, adica actuala suprafață Benelux. Locul cel mai de jos al râurilor, unde se varsă. Până și romanii numeau locul Gallia Belgica și Germania Inferior (inferior în sensul de jos)
Dintre țările pe care am avut plăcerea să le vizitez nu doar ca turist, Olanda a fost prima țară unde am ajuns. A fost țara de care m-am îndrăgostit, în care am petrecut cel mai mult timp și țara pe care am vizitat-o cel mai mult. Am fix aceeași impresie ca și tine. Este o țară în care aș vrea să mă mut să locuiesc. Ca și termen de comparație, la egalitate cu Olanda aș pune Luxembourg-ul. Și acolo mi-a plăcut maxim.
Comentariu beton!17
În care dintre astea doua se fac pătrățelele mai bine ? Întreb pentru un preten 😉
de pătrățele nu știu da’ la liniuțe Olanda-i top…
Mă înscriu și eu în clubul celor care s-au putut vedea trăind în Olanda. Bine, în practică n-aș da România sau Grecia pe altceva, dar dintre toate celelalte țări vizitate până acum, la exercițiul ”aș putea locui aici – n-aș putea locui aici pe termen mai lung”, Olanda a scos cel mai mare scor.
@Anduța, păi îți place la noi că matale nu puteț trăi fără scandal/reclamății iar lui @Mihai îi convine Olanda că așa-s bătrînii, le place ordinea și au tabieturi…
io, ce să zic, de-oi cîștiga la loto, îmi duc hoitu’ la grețili, mai, minim 7-9 luni pe an; deși în Olanda am auzit că fac nește negrese… halucinante
Comentariu beton!34
Îmi plăcea la noi și pe vremea când detestam scandalul/reclamațiile. Între timp am învățat nu neapărat să-mi placă, ci doar să nu mă deranjeze.
Altfel, ia să mai curgă și reclamații la Olanda!
Pe lângă treaba cu mâncarea de care se povestește mai jos (eu nu sunt mofturoasă la culinăreturi, nu m-a afectat, dar persoana cu care eram a fost crunt, iremediabil și irevocabil dezamăgită), trebuie să spun că eu am fost la un pas să intru în depresie când am ajuns pe un litoral al Mării Nordului, într-un plin iulie friguros și ploios. Mna, ghinion de neșansă. Noroc c-am stat doar de-o cafea, după care am fugit, vorba aia, rupând pământul. Noroc că aveau oamenii asfalt de calitate 😁, s-a ținut bine și n-au fost daune. Dar chiar ar fi mers atunci o negresă, o brioșă, o ceva ca să uit mai ușor ce-am văzut, ce-am trăit, atât de îngrozitor că nici nu se poate povesti. 😀
Da, Sevillia si alte mediteranisme sunt frumos de vizitat. Dar de trait, daca as putea, as alege sa traiesc in Viena. Pentru mine va fi mereu Viena si restul lumii.
Comentariu beton!20
Apa-i tulbure, bicicletele rezemate peste tot, frunze pe jos, langa un stalp de iluminat e niste iarba necuratata, intr-o fotografie se vad niste dale pe jos lipsa, au unii cosuri la bicicleta din nuiele, nici nu ma mai chinu ca gasesc defecte pana deseara.
Comentariu beton!48
@Marius M, poți să adaugi și că la vitrine e scump! Așa..am auzit ! De la un prieten !
Comentariu beton!23
Si nici macar o ..lalea !😞
Traiesc in Olanda de 21 de ani. Stiu ce spui si nu te contrazic. Ar fi multe de adaugat si astept postarile viitoare sa vad impresiile tale traite aici. Limba lor pare grea, dar, ca orice alta limba, se invata in timp. Au nuante in formularea frazelor inexistente la noi, dar si noi avem expresii intraductibile in limba olandeza.
Ce e de apreciat aici sunt in primul rand oamenii si mentalitatea lor. Sunt deschisi, lucizi si poate natiunea cea mai toleranta care lupta impotriva discriminarii de orice fel.
Si da, nu mi-a luat mult timp sa ma hotarasc sa raman aici dupa ce am descoperit modul lor de facilitare a traiului usor, bogat in esenta, curat. Nu e de mirare deci ca au una dintre cele mai lungi durate medii de viata din lume.
Comentariu beton!32
Să te ajut, zic: Utrecht, IJsselstein, Amsterdam, Houten, Breukelen, Marken, Zaanse Schans, Rotterdam. 🙂
Comentariu beton!24
@didina: Câteva denumiri chiar zici că-s scrise cu cuiul pe sticlă! 😜
Comentariu beton!27
Heităr. 🤭
Didina, aștept sa mai scrii pe blog!
Alina, de săptămâna viitoare sunt din nou pe baricade. 🙂
Adaug și eu un nume de localitate unde am fost acum câteva zile să iau un pui de pisică: Slijk-Ewijk. Sau cu alte cuvinte noua mea pisică are origini slijk-ewijk-eze 😆
Salut Didina,
Mi-ai putea da numele blogului tau?
Multumesc!
(Pe email daca aici nu e posibil)
Uite aici: https://anampopescu.com/tales-and-flavors/
Crezi că eu degeaba mă fixasem pe Olanda? În condițiile în care la noi în familie se vorbesc vreo 6 limbi străine, dar nici una atât de imposibilă ca olandeza? 😁😁
Ah, fotoliul ăla atârnat de balcon, deasupra apei! 💚
ce crezi, că acolo nu au soacre?
Comentariu beton!22
Am avut și eu ocazia de a ajunge de câteva ori prin Olanda și să stau câteva zile. Am reușit să văd cam tot ce se putea vedea și da, m-aș muta acolo…limba e puțin horror și cum zicea cineva în comentarii, mâncarea e oribilă pe la ei. Dar restul face să merite sacrificiul limbii și gastronomic. Drumurile sunt de vis și în general toată infrastructura. Și totul e făcut cu logică, iar construcțiile sunt toate cam în același ton. Nu vezi palat cu nșpe mii de camere aruncat între bordeie sau opulență din aia de prost gust. Plus clima, vara nu e prea cald, iarna nu e prea frig…
Da’ ce-aveți bre, cu mâncarea olandeză?! Ce, nu puteți locui acolo și să vă faceți „sarmalili” și „salata de bef” ca acasă? Didina vă poate sfătui…
2.5 ani in Olanda vs 1 an si un pic in Germania. Nu as putea sa ma mut de tot in Olanda neam. Ok sunt foarte tari oamenii. Autostrazi vis, semafoare inteligente, etc.
Dar daca stai acolo prea mult incepe sa iti lipseasca natura. In Germania, oriunde ai fi, ai pe langa tine un deal, un munte, o padure,un lac, o vrajeala.
Ca sa nu mai zic de mancarea din Olanda care este oribila. Au ceva locuri misto de ce sa mint, Giethoorn, Rotterdam, Breda, etc. Dar helll noooooo. Nu de locuit acolo.
Parerea mea 😀
De acord că mâncarea din Olanda nu este extraordinară, deși nu e prea departe de Germania. Dar mi se pare ciudat că nu ai văzut natură acolo, că eu după muncă mă plimb uneori prin pădure și sunt surprins să aflu că pădurea aia nu există.
E o tara fara forme de relief dar asta nu inseamna ca nu au natura … Daca vorbesti despre munti atunci da in Germania sunt iar in Olanda cel mai inalt deal are 323m(si daca tin minte bine e la granita cu Germania si Belgia).
Mancarea e oribila fiindca ei au o singura masa calda seara si bucataria lor de fapt e influentata de coloniile din trecut altfel ar fi mancat multe sandwich-uri(si alea uneori simple – paine cu o felie de cascaval). Dar exista magazine poloneze,rusesti chiar si romanesti daca ai nevoie de mancare cu influente est-europene.
@Daiana, Amsterdamse Bos este unul dintre cele mai mari spații verzi urbane din Europa. E de trei ori mai mare decât Central Park din New York și unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut vreodată. Primăvara, este o nebunie: covoare de flori, plus Kersenbloesempark (Cherry Blossom Park) – 400 de cireși japonezi.
Amstelpark este o altă bijuterie. Pe lângă multele zone tematice, în Rhododendron Valley găsești 8000 de rhododendroni înfloriți (aprox 140 de specii), ceva greu de descris în cuvinte. Ți se face pielea de găină când ajungi printre ei.
Utrechtse Heuvelrug, parcul național în care ne ducem să ne aerisim noi oscioarele după serviciu, e locul meu de zen. 10.000 de hectare de pădure amenajate pentru plimbări în mijlocul Randstad-ului, cea mai aglomerată zonă a Olandei.
Tot lângă Utrecht este Máximapark. 300 de hectare. Natură, lacuri, terase, plajă, piste de biciclete. O minunăție urbană în continuă schimbare și unul dintre cele mai mari parcuri din Olanda (posibil să fie cel mai mare, mi-e lene să caut).
În afară de cele de mai sus, Hoge Veluwe (Apeldoorn), Mastbos (Breda) sau Veluwezoom (Rheden) sunt numai câteva dintre parcurile naționale cu păduri și animale sălbatice prin care te poți plimba. Am să mă opresc, nu are sens să insist, iar lacurile nici nu m-apuc să le-nșir, e suficient să dai un ochi pe Maps, sunt zeci. Cine vrea natură, o are la îndemână, trebuie doar să iasă din casă. PostNL-ul nu livrează păduri la ușă. 😉
Mai zi didino … mai zi … mi-am găsit target de vizitat 🤪 termin cu castelele și m-apuc cu parcurile 😉 Ce facem cu perele alea ?
@HM, cum ce facem cu perele? Le mâncăm. 😁
Ra chiu 😉 De ce să mănânc struguri când pot să beau vin, a? Se simte pohta ? 🤤
Da stati hăi ca nu am vrut sa fie cu suparare :)))))). Am mai si zis la final: parerea mea. Eu m-am referit strict la o drumetie frumoasa pe care o poti face la orice pas prin Germania. Le-am comparat ca am stat in amandoua si am spus ca mie nu mi-ar placea sa locuiesc acolo.
Whadda friggin hell?:))))
Si Scotia e minunata daca o vizitezi in cele cinci zile cu soare si nu vorbesc olandeza.Nu cred ca exista tara care nu merita vizitata cat despre a locui undeva anume ,daaa calitatea vietii face diferenta
Las’ că nici cu accentul scoțian nu mi-e rușine!
@Ioan Boșca Ai! 😁
Am întâlnit un scoțian din Glasgow, nici englezii nativi nu îl înțelegeau. Mă întrebau pe mine… ce a zis mă ăsta? 🤓
Poze cu Didina n-ai?😂
Comentariu beton!13
N-am față de muzeu. Încă. 🤪
Măcar cu faimoasele tale prăjituri!
Am io … 5 lei poza … pardon .. euro 🤪
Pân’ deseară … fac de-o pară 🤣🤣🤣
Am fost 2 zile in august la Eindhoven – mi-a placut la nebunie.
Am cumparat bilete de avion pentru inca o vizita de 5 zile in noiembrie – dar, in conditiile in care Romania se indreapta vertiginos spre rosu, nu prea cred ca o sa mai putem merge.
Poti merge daca ai pasaportul verde. Cu alte cuvinte, daca esti vaccinat poti merge oriunde in UE.
Olanda, my love!
Si maine, si diseara as pleca sa LOCUIESC acolo.
Asa, si te-ai gandit tu ca ce bine ar fi sa lasi fotografiile astea aici, asa, ca sa ne faci pofta (sau in ciuda, cum ar zice unii). Si nu una, doua, ci…123!?!? Pai, mai muncim ceva azi? Sau ne uitam la poze? 😁
Da ventilatoarele alea mari nu mergeau, sau le dau drumu doar vara?
In rest, jos chapeau !
Moară din 5 poziții … ce draq de rebus fotografic ne-ai pus aici,a?🤪
N-am vizitat Olanda dar pozele tale sunt absolut demenţiale,deci urcă nişte locuri pe lista mea de must-visit.Până acum în inima mea a rămas Italia forever,chiar dacă mulţi ziceţi că nu e de trăit acolo mie îmi place freamătul,culorile,expansivitatea etc.Am cunoscut mai mulţi cetăţeni olandezi în diverse împrejurări şi locaţii şi mi s-au părut relaxaţi,prietenoşi,deschişi la nou,oameni faini ce să mai…Şi cam toţi arătau cu 10-15 ani mai tineri/tinere decât cnp-ul.
Nu am vizitat Olanda, dar am fost în Germania și Austria, plus Italia, Spania, Franța. Pe toate le-a întrecut Elvetia, în care m-am plimbat anul acesta o săptămână, și în care am avut aceeași impresie ca tine, ca totul e făcut pentru a ușura viata oamenilor. Plus natura, care e fantastica – lacuri, munți, sa te tot plimbi in aer curat și priveliști de vis. Da, plătești pentru servicii, dar măcar le ai, nu ca la noi, taxe și suprataxe pentru mai nimic, și nimicul asta de proasta calitate. M-aș muta în Elveția pentru servicii și natura, și în Spania pentru căldură (cam frig, totuși, în Elveția 😊)
Și mie mi-e tare dor de Elveția. Cred c-am fost chiar de Paștele Catolic, acum câțiva ani și am vizitat Zurich și Grindelwald. Fabulos!
Super mișto! 👍
Au ceva ce Aussie nu au: ordinea, curățenia. Asta mi-a plăcut și in Suedia. Aici chiar dacă avem un nivel de trai super ok, nu avem ordinea și curățenia de acolo. La ăștia a rămas ceva din gena condamnatilor care au colonizat insula. 🤭
Dar revin la ideea mea: poze cu pere, clătite și alte alea, alea, nu ai, s-au a zis Șefa lor sa nu postezi așa ceva? 🙄🤔😂
Depinde foarte mult si prin ce parte a Olandei stai. Sunt zone unde ploua si de 10 ori pe zi. Iar ei, ca natie, sunt dificili rau. Ca sa fiu elegant in exprimare. Limba e cumplita, noroc ca o ard toti pe engleza.
Dar da, ca turist e frumos.
Daca stii germana, inveti relativ repede olandeza.
Am fost de mai multe ori în Olanda. Am avut ocazia s-o traversez cu trenul, cu mașina, cu bicicleta, cu autobuzul, cu barca și cred că acolo am cei mai mulți km făcuți pe jos într-o țară străină ca turist. Acolo am învățat să zâmbesc oamenilor pe stradă, să nu mai fiu un român încruntat. Acolo am învățat să mă aplec după gunoaiele de pe jos și să le pun în coș. Acolo am învățat să selecționez cu cea mai mare grijă gunoiul meu. Acolo am învățat să mănânc sănătos și să fac mișcare în fiecare zi. Și tot acolo mi-am dat seama cât de tare își bate joc statul român de propriii cetățeni…
Comentariu beton!35
Și, poate lucrul cel mai important: Olanda, olandezii m-au învățat că poți trăi degajat, bucurându-te de ceea ce ai, că poți trăi și în afara grijilor zilnice… (bine, lor chiar le este mai ușor cu un asemenea stil de viață, dar asemenea stil de viață nu a venit din nimic, ci din multă muncă temeinică și riguroasă).
Comentariu beton!18
Eu și aici mă aplec după gunoaie, mai ales când cobor dimineața din bloc și mai văd vreo hârtie sau sticlă aruncată prin parcare. Bineînțeles că nu-mi pot stăpâni înjurăturile.
Am avut ocazia sa vizitez, sa petrec cateva zile intr-un campus universitar acolo, si prin Amserdam, si prin oraselele si satele de la malul marii. Savad ecluze in functie, si LIDLuri mici cu parcare doar pentru biciclete :D. Si gagici.
Am avut de asemenea sansa sa fie un Februarie cu vant. Pana nu vi se arde un far de la umezeala si va chinuiti sa schimbati becul in camp, cu un vant de cacat, sa nu ziceti ca ati bifat toate casutele si va mutati la Olandezi. Sau cand nu te primesc in club pe motiv ca esti strain. Sau cand iti ridica masina ca au semnalizare de cacat la locurile rezervate persoanelor cu handicap. Au multe bune dar au si rele. Vandutul de cocaina pe strada ar fi de trecut la rele in lista mea, poate pt unii e invers :D.
Am avut si oferta de job acolo, am avut si colegi olandezi in Bucuresti, si care ziceau ca Amsterdamul nu mai e un loc unde sa cresti un copil (their words).
Cred ca depinde de ce cauti.
Io sincer, am zis pass la oferta de job fara sa intreb de salariu :D.
Dar am fosti colegi mutati prin Olanda, majoritatea locuiesc in afara Amsterdamului, la case.
Si recunosc ca au zone care arata idilic, chiar mai misto decat in pozele lui Mihai. Inca mai am si eu o colectie de poze.
si o chestie interesanta, unde vaporul trece pe deasupra masinilor. Ceva ce nu vezi chiar peste tot.
https://ibb.co/BsSk0zV
Sunt de acord ca e iarba mai verde la ei 😀 si asta nu de ieri de azi. 😀
Dar pt mine e bine unde ma aflu acum. Adica in Bucaleeeeee 😀
In orice tara sunt si lucruri rele dar daca legi toata Olanda de ce se intampla in Amsterdam atunci imaginea e gresita – e ca si cum ai zice ca toata Romania e ca la Vaslui (doar dau un exemplu generic)… Din punct de vedere birocratie oamenii sunt foarte relaxati fiindca este limitata – de 2 ori in 5 ani de zile am ajuns la un ghiseu – restul lucrurilor s-au rezolvat online. Institutiile statului sunt toate conectate si tu ai acces la ele printr-un singur login. Nu prea exista plimbat de hartii aici decat in cazuri rare. Am reusit sa cumpar o casa fara sa ma intalnesc fizic cu consultantul financiar si fara sa calc pe la banca fizic.
Nu e totul roz mai sunt si probleme dar sunt inzecit mai putine decat in Romania …
Am avut contact cu autoritatile de 2 ori in 5 ani in Bucuresti, la schimbare de buletin si pasaport, iar la schimb de proprietati cu notarul. In rest se face online tot ce tine de declararea proprietatilor etc. Primaria S4 nu mai primeste fizic cetateni. FYI. Asa am auzit.
La inmatriculare auto strain am apleat la o firma sa se ocupe de tot, inclusiv tradus acte rar etc, pt imensa suma de 100 euro.
Logica extrapolării Amsterdam–>Olanda, Vaslui–>România mă depășește. Far la bicicletă în Vaslui schimbi cam la fel ca în orice alt județ/oraș din țară. Cluburi nu sunt, deci nu se pune problema de-a fi sau nu primit în ele. Ar fi discotecile, unde eu una nu am auzit vreodată să se practice discriminare. Mașini nu se ridică, iar droguri legale (țigări adică) nu se vând mai abitir ca în alte județe/orașe, ba chiar dimpotrivă, tind să cred că mai puțin. Așadar, paralela cu Vasluiul nu prea are sens, nu se justifică, e ilogică, cel puțin nu în cazul relelor invocate de Cucurigu referitoare la Amsterdam.
Eventual, la capitoul ”rele”, s-ar putea spune că băutura este la rang de rău suprem acolo. Pe de altă parte, pandemia a cam motivat mare parte din restul țării, mai ales Capitala, să prindă big time Vasluiul din urmă la acest capitol. Știu pe cineva din Cluj care o observat în lockdown o creștere semnificativă a sticlelor și dozelor de alcool de la tomberonul blocului în care locuiește, lucru care ulterior nu s-a rederesat simțitor. Am urmărit și eu la mine în bloc treaba asta din când în când, mai ales că se reciclează selectiv pe fiecare palier. Pe cuvânt, m-am cam speriat. Mare lucru ca vasluienii să nu fie deja alcoolici grupa mică, comparativ cu restul României.
‘Nfine, generic, negeneric, să facem să fie (mai) corect. Așa că pe discriminarea în cluburi să se compare Amsterdamul cu Bucureștiul (că aici sunt cele mai multe cluburi și știu chiar și eu cazuri de discriminare). Pe droguri poate ar fi bine să ne uităm pe unde se intră cu cantități foarte mari de droguri dure, heroină like, în țară și pe unde se vând/râspândesc, iar pe vânt și frig la ceva orașe muntoase. Pe alese. Vasluiul poate păstra răul ”sărăcie”, rău de care are parte, din nou, întreaga țară, mai mult sau mai puțin. Dar Vasluiul este cel mai sărac județ, acesta este un mare adevăr.
În Olanda nu vei găsi biciclete furate din Vaslui, dar invers, da. 😀 😀 😀
Anduta am comparat din punct de vedere al lucrurilor rele(nu putem compara exact un lucru rau din Amsterdam care sa se regaseasca si in Vaslui) si nici gand al cluburilor.
M-am gandit la Vaslui pentru ca e renumit pentru alcoolism, violuri, saracie implicit numarul de lucruri rele …
Amsterdam te gandesti la lucruri rele legate droguri si zone rau famate(sarace) din oras in care la fel sansa sa se intample ceva rau creste.
La capitolul discriminare olandezii chit ca se dau non-rasisti mai ales cei rasa pura nascuti cel putin din 1-2 generatii de olandezi fara a avea contact/relatii cu persoane din vechile colonii/alte tari sunt destul de rasisti.In ziua de azi din cauza mixului de persoane venite de peste tot cei rasa pura au ramas destul de putini si atunci nu este asa evident.
@Cucurigu – nu stiu in ultima perioada de cand cu Corona cum mai sunt serviciile dar nu cred ca in 5 ani Romania a ajuns la servicii total digitalizate si institutiile au access la date prin intermediul infrastructurii IT. Un exemplu real mi-am mutat alocatia copilului pe Olanda , apoi cei de la servicii sociale de aici au zis ca lucrezi in Olanda de ceva timp dar putem sa iti dam suma doar de pe ultimul an (12 luni). Am primit banii respectivi suma intreaga si implicit am primit instiintare tot de la ei ca urmatoarea suma nu o vor vira (se vireaza odata la 3 luni) + o parte din a 2 a suma ca sa acopere suma platita de Romania in aceeasi perioada. Cam la un an de zile ma trezesc cu somatie de plata pentru o suma aproximativa cu 1 an de alocatie si incep sa intreb la ANAF daca cumva este vorba despre ceea ce am platit cu 1 an in urma. Dupa ce am trimis toate dovezile legate de plata somatia a disparut din sistem si nici macar un f*****te in gura ba ai avut dreptate , ne pare rau ca ti-am pierdut timpul sa ne dovedesti ca ne-ai platit deja. Daca incepem sa vorbim despre spitale sau educatie nu cred ca are rost sa comparam ca o sa imi raspunda careva sa compar cu Burundi si nu cu tara in care traiesc si platesc taxe si vad cu ochii mei progresul. Intr-adevar nu alearga caini cu covrigi in coada dar cumva institutiile statului au respect pentru contribuabil , iar ei incearca sa ii faca viata contribuabilului cat mai usoara si decenta.Nu neg ca nu s-or schimba lucruri in Romania dar doar citind presa imi dau seama ca au trecut degeaba aproape 32 de ani de la revolutie , iar spitalele se construiesc cu ajutorul fundatiilor din donatiile contribuabililor. Ceea ce incerc sa sumarizez e ca poate ai un trai decent in Romania , dar poti avea un trai si mai decent in alta parte si mai esti si respectat de institutiile statului la care cotizezi.
Imi cer scuze daca am atins prea multe subiecte dar oricat de mult as iubi natura Romaniei / dor mi-ar fi de rudele si prietenii din tara tot prefer o viata mai linistita si mai normala pentru copilul si familia mea.
Adi, pare că te referi la impactul mediatizat al lucrurilor rele din Vaslui, nu la număr. Că cine consultă și statisticile, pe lângă și eventual mers și pe la fața locului, prin țară, poate lesne înțelege că nu Vasluiul și nici măcar Moldova nu sunt fruntașe la consumul de alcool sau la rata criminalității. Se violează, bea și fură prin majoritatea României mai ceva „ca la Vaslui”, din păcate. Rog frumos a se mai schimba vechea placă generică așadar. O fi în Olanda „Amsterdam (răul ăl mai mare) și restul”, dar în cazul României, „Amsterdamul” e împrăștiat prin toată țara.
Merci de raspunsuri.
Nu neg ca aveti dreptate fiecare in ceea ce spuneti.
Prin natura jobului meu, ajung sa lucrez cu multe natii si mai ajungem sa vorbim si de viata personala, si de guvern etc (Salutari colegilor din UK, care au rezervorul plin zilele astea). Am inteles comparatia desi m-as fi asteptat mai degraba la un Amsterdam – Bucuresti, ambele fiind capitale. Nu am spus ca e tot digtalizat, ci ca, intamplator, sectorul in care stau, adica 4 a digitalizat complet relatia primarie – contribuabil. Stiu ce zici de anaf ca mi-au venit recent la Cluj niste regularizari pe anii 2014, 2015, 2016, doua ca am de luat 30~ ron anual si una cu plus 100. Si au venit in 2021. Prin posta. Dar eu folosesc cu success ghiseul.ro sa imi platesc darile, si a mers chiar si cand aveam proprietati si la Cluj si la Bucuresti. Daca rezlizezi venituri din activitati conexe, poate deveni enervant sa incerci sa fii corect cu statul roman.
Dar nu i-as ridica in slavi pe vestici, mai ales popoarele foste mari imperii coloniale, care s-au dezvoltat prin exploatarea altor popoare.
Daca s-ar fi dezvoltat prin forte proprii, cum a fost cazul la cateva popoare gen Australia, tot respectul.
Altfel nu poti zice ca au descoperit ei calea adevarului dreptatii si traiului cu bun simt in comuniune cu natura.
Iar ca sa o zic pe aia dreapta, limba de cacat ma face sa evit anumite tari, ca prim factor, si clima al doilea.
M-as muta oricand cu placere pe malurile mediteranei. Unde se vb o limba latina.
Si o poza cu Iarba din Olanda :D, care e marfa de calitate nu ce gasesti la noi 😀
Poza tot din 2012, cand aveam timp de tripuri 😀
https://ibb.co/52FNLNb
@Cucurigule fix așea arată și la mine cu canalul Dunăre-Main. Chiar mai multe reprize. Sunt și vreo 4 sau 5 ecluze în zona metropolitana Nürnberg.
AleBlaga, OK, dar la ei asa arata in Februarie. Adica pe mine asta m-a surprins cat e totul de verde la 6m sub nivelul marii, in miezul iernii. Si ce vant de cacat bate. Chiar si in oras in Amsterdam, iti inghetau oasele, nu ii inteleg pe biciclisti si bicicliste in fusta in Februarie 😀
Ca poate fi verde pe altundeva inteleg, dar conteaza si in ce anotimp.
Acum câțiva ani mergeam la muncă cu bicicleta, că n-aveam mașină și era plictisitor cu autobuzul. Iarna, pe la 7 dimineața, erau vreo -5 grade (la -8 ziceam pas, era aproape sigur polei pe jos). Echipamentul pentru drumuri la -5 grade era: bluză cu mânecă lungă, pantaloni lungi de bicicletă, softshell, două rânduri de mânuși (normale plus groase, de iarnă). Chiar și așa, în primele 5 minute îmi clănțăneau dinții în gură, chit că apoi transpiram ca porcul.
Ei, în alea 5 minute când plecam de acasă mă mai intersectam, din când în când, cu o duduie care se ducea la servici pe bicicletă, îmbrăcată cu blugi și un maiou.
Edit, că mi-a făcut nevasta scandal: serviciu, nu servici.
pe cand bagi o Muedia?
sa vezi si aici tara in care viata e pe easy mode
În Suedia nu pot să vin decât când încep alea cinspe zile de vară. Altfel o să stau numai în casă.
nu mai e boss asa. Poate a fost, dar nu mai e. Acum 2 ani vara a durat cam 3 luni, cu maxime de 35 si 2 luni fara ploaie. D-astea.
Si, nu te uita la temperatura. Aia e doar o cifra. Aici la 25 de grade si soare simiti ca iti ia foc pielea.
recomandarea mea, pentru stocolm: mai, iunie. Daca prinzi ciresii infloriti e si mai jmen
De ce mai-iunie, in iulie e prea clad? 😛
Din pacate vremea este destul de aleatoare.
gen, acu 2 ani cand ma antrenam pentru 300km da biciclit am inceput de prin martie. ( antrenamente Stocolm-Upsalla, bat putin Bucuresti-Giurgiu)
Si. Din martie pana in iunie cand fu concursu am cam avut aproape toate weekendurile pentru biciclit. Dupa…a incepu sa ii dea si cu ploaie.
Ca atare sfatu nu e musai despre vreme.
In iulie prinzi frumos, mai ales daca extrapolam la ce s-a intamplat in ultimii ani.
DAAAR. Avantaje mai-iunie
– Toata tara infloreste. Mai ales pomii fructiferi si boschetii. Si suedia e plina de pomi fructiferi si boscheti (trandafiri, coacazi si alte fructe de padure etc)
– Vremea e toma buna de vizitat. Undeva peste 20
– Ai si noapte, deci poti sa dormi
– Preturi mai mici la avion. In iulie si august se dubleaza pretul, cel putin.
Avantaj iulie-august: is cam toti plecati din tara, deci nu e aglomerat de suedezi. E doar aglomerat de turisti
Da,e minunata Olanda. Puteam sa plec acolo de ani. dar cand n-ai minte…
Aceeași părere am avut-o și eu când am ajuns în Elveția. În Olanda n-am ajuns încă, dar sunt convins că e fix așa cum zici. 😉
Cât de accesibil îți permiți o locuință de doamne-ajută?
Câți ani, legați de glia unei bănci, stai?
@Phaff la fel de multi ani ca si in Romania doar ca in Olanda de exemplu dobanda fixa pe 20 ani e 1.82% sau daca o vrei fixa pe 30 ani e undeva la 2%. Nu stiu cum e in Elvetia dar din ce am auzit majoritatea tarilor vestice au o dobanda rezonabila pentru creditele imobiliare.
Daca te gandesti doar la pretul cu care cumperi si nu la costul total al creditului atunci da Romania pare rezonabila dar daca calculezi costul total al creditului iti vei da seama ca nu platesti casa/apartamentul de cateva ori in tarile vestice.
În Austria, cetățenii regiunii unde s-a născut Terminatorul, și-au exprimat dorința să fie conduși de comuniști.
Nu glumesc.
@Phaff: și austriecii au Șoșoacele lor. De ce te miră?
Nu cred că ar trebui să ne mirăm! La fel ca orice altceva, comuniștii lor nu seamănă deloc cu ai noștri!
Incearca si Austria!
E mai mult de povestit, insa depinde foarte mult in ce etapa a vietii esti – ca peste tot. Daca vrei sa cresti copii mici, atunci e minunata: sigura, fara birocratie, cu mentalitate sportiva, multe de vizitat, etc. Daca insa iti doresti sa iti faci prieteni si nu doar cunostinte, atunci clar nu. Olandezii sunt doar aparent deschisi si toleranti: cateva cazuri de colegi expati carora li s-a spus in fata sa plece in tara lor desi nu facusera nimic nelalocul lui sau priviri urate pentru ca, gay fiind, se tineau de mana pe strada, sinceritatea care vireaza foarte usor in nesimtire (iarasi, 2 situatii care mi s-au intamplat chiar mie). De asemenea, prea comercianti si aplicand repede „taxa de expat”: am trecut razant pe langa niste tepe, noroc ca avem pregatire din RO sa le identific rapid. In plus, clima te rupe, mai ales cand ai 6-7 luni de toamna/iarna/primavara, in care nu vezi cerul saptamani la rand si totul e gri. In plus, nu va uitati la temperaturi, ele vin cu ploaie si vant deci real feel nu e ce se vede in termometru. Despre limba, deja se stie; daca ai si ghinionul sa iti placa germana, te zgarie pe urechi constant, iar daca incerci sa o inveti si sa vorbesti cu ei, vor vira imediat in engleza si adio bucuria efortului depus. In concluzie, o tara civilizata in care e foarte usor sa traiesti daca iti formezi o bula si nu cauti caldura umana, noi ne-am hotarat deja ca nu vom ramane aici pe termen lung.
@Alina: ROLF!!!
@Alina, îmi pare că trăim în țări diferite. În șapte ani, de când suntem aici, nu ne-a zis nimeni nimic aiurea, nici nu am fost tratați diferit de restul cetățenilor. (Chestiune valabilă oriunde – în cartier, la muncă, în călătorii, la școala copilului etc.) Ba aș putea spune că nu am fost atât de relaxată niciodată, relațiile cu cei din jur (fie ei olandezi sau expați) sunt incredibil de firești și de civilizate. O fi o problemă de adaptare la voi?
Poate te ajută cumva să știi că există o comunitate a românilor în Olanda, Rompro, dă o căutare pe Google. Prieteni la vârsta adultă e greu să îți faci oriunde ai fi, durează ani buni, dar ceva cunoștințe în plus nu strică niciodată.
PS: Olanda este nu numai una dintre cele mai tolerante nații în privința gay-lor, ci și prima țară din lume care a legalizat căsătoria între persoane de același sex. Ceva îmi dă cu virgulă.
Amin, am stat putin dar am simtit putin din ceea ce descrii. Mai ales cu clima si cu limba.
@ didina: ca oameni deschisi la minte, prietenosi si curiosi catre tot ce e nou, plus traiti si prin Franta si Italia inainte, as zice ca problema nu e la noi. Posibil sa fi fost si ghinionisti, insa am auzit multe pareri fix din aceeasi zona de la o gramada de alti colegi (oameni civilizati si internationali, fara pretentii ca ar fi ei buricul pamantului). E probabil o chestiune de gustibus si ma bucur ca voua va e bine. Referitor la romani: experienta anterioara si faptul ca nu ne dorim muzica etno/manele si discutii despre smecherie sau daci ne fac sa stam departe. Si la intrebarea pe care o simt ca vine: suntem aici pentru ca aici s-au mutat joburile noastre si avem o viata linstita deci deocamdata ne da pe plus. Dar nu, nu simtim ca ne putem integra cu adevarat. Cand vom simti ca nu mai putem sta, ne strangem cortul si migram. Sanatosi sa fim cu totii, ca e loc pentru toti sub soare.
Vara aceasta a fost un pic atipica si pentru Olanda ,dar am prins un septembrie ca in melodia lui Joe Dasin ,o vara indiana ! Superba tara ,oameni minunati ,relatati , amabili ,duc o viata simpla ,confortabila .
Du-te băi tare că este aproape ca la noi pentru că avem și noi o grămadă de pisici portocalii.
Foarte frumos, dacă m-au impresionat fotografiile, nici nu pot să îmi imaginez cum e realitatea!
Are filtre de alea când face poze cu telefonul.
Băăă, unde este haleala ?!? Nu pot să cred că nu ai făut poze la haleala aia de unde haleasc holandezii obișnuiți.
Jur că m-am gândit c-o să întrebe cineva de ce nu sunt poze cu mâncare.
Așa, și ? Fă-i de rușine, dă-i în măsa de perfecți.
E la dietă blogăru’. Se hrănește precum ursul în hibernare … dăcât din rezerve 🤪
Eu am fost în Olanda doar o săptamână. Dacă nu-mi amintesc acum pe unde înseamnă că nu mi-a plăcut. La o fermă.pe lângă un canal cu vapoare trecànd alene. Fermă de vaci dar nu se băga în seamă văcarul, a chemat niște polonezi sa facâ treaba de grajd iar vacile au învățat sa vină singure la robotul de muls și de acolo pleca laptele pe țevi nu știu unde. A construit și niște bungalow-uri pe care le închiria. Era cam după început de pandemie și eram exasperat de greutatea de a găsi loc de parcare pe lângă locurile interesante. Am dat la pedale doar în Rotterdam și nu mi-a plăcut din cauza prezenței scuterelor pe pistele de biciclete, mergeau dând serios blană. M-am plimbat încântat prin Rijksmuseum, văzut 2-3 muzee ale naturii, unul de diamante și colindat plaja la Zandvoort și Scheveningen (mulți dilii aici cu planșele – valuri totuși mici și scurte și frig. De mâncare nu am ce zice, n-am gustat nimic, bungalowul avea și bucătărie. Nu prea am interacționat cu localnicii și vremea foarte schimbătoare. Drumurile mi s-au părut OK dat nu să cad în fund însă m-am enervat la semafoare: străzile se dublează la 20 m de semafor și dupa ce treci de semafor iar 20 m și trebuie fâcut fermoarul la dreapta! Senzația de nașpete a fost amplificată la ultima benzinărie: aveam mașină cu GPL, bineînțeles că era și în Olanda, dar cocheta benzinărie nu avea adaptor nici pentru ălea franceze (implicit italiene și românești) nici cele germane (și mai sunt si țări vecine) și mă invita ritos benzinarul să-mi pierd 20 min din viață să-mi procur un adaptor de undeva de vreo 20 eur. Pe lângă Brescia la o dubioasă benzinărie de familie cu aere mafiote coloana de GPL avea înșirate frumos 6 adaptoare diferite pentru mufele de gaz.