Ca orice cetățean respectabil al acestei minunate țări, am memoria scurtă. Atât de scurtă încât uit de la mână pân-la gură (a se citi de la un an la celălalt) că nu am ce căuta pe litoralul românesc. Amnezie temporară care mă face să comit aceeași greșeală în fiecare vară. Așa c-am comis-o și vara asta. Preț de vreo trei weekend-uri în care am dat fuga să mă lamuresc dacă aia cu „mă-ntorc la tine iar și iar mare albastră” e vrăjeală sau nu. Și cam e, că în afară de tenișii mei și de situație, n-am văzut nimic albastru pe-acolo.
Mno, stați liniștiți că n-am de gând să povestesc despre meltenismul și cocălăreala care-ți însoțesc fiecare pas odată ce-ai trecut de indicatorul rutier pe care scrie „Constanța”, nici despre mizerie sau prețuri umflate, altul este scopul textului de azi.
După cum știți ca să poți ajunge la mare trebuie să bagi niște bănuți în buzunarele distinșilor de la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, adică minunații care se ocupă cu strânsul cașcavalului pe care cu toții îl lăsăm sub formă de „taxă de trecere” la Fetești. Bani pe care fratele vostru îi plătea de fiecare dată sub formă de sms.
Well, într-unul dintre aceste weekenduri de rătăcire a facultăților mintale, deși am executat sms-ul regulamentar și la dus si la întors, se pare că n-a fost suficient. Așa că acum mă aflu în posesia unei preafrumoase amenzi în valoare de 250 de lei. Amendă pe care aș cam vrea să n-o platesc, având în vedere că am deja am plătit taxa de pod după cum scrie la carte și pentru că mi-aș dori din suflet să nu se bucure de banii mei jepcarii de la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Ce voiam să vă întreb. E cineva pe-aici care știe EXACT cum se procedează în această situație. Că pe net am găsit c-ar fi o singură soluție: să merg în instanță. Ori timpul meu este extrem de limitat și nu prea mă vad luând calea tribunalului și a birocrației infernale de-acolo ca să mă lupt pentru ceva ce N-AM FĂCUT.
So? Mi-ar placea să dau de cineva să-mi zică exact, pe pași, cum se procedează. Și, dacă se poate, din experiență proprie, că net am și io.
Vă foarte mulțumesc.
sursa foto
Poti sa multumesti cât vrei tot in instanta trebuie sa ajungi.
Semnat: Cu drag si deosebit respect,Statul Român.
P.s.: Pentru sănătatea dvs.mintală eu va sfătuiesc sa platiti.Stiu,nu sunteti vinovat,asa spun toti.
Semnat: Tot Statu’ Român.
Comentariu beton!53
@edelweiss, cumva, în adâncul meu, simt că așa va fi, dar încă mai trag speranţă că nu.
Speranta moare ultima 🙂
„Toată lumea e vinovată până la proba contrarie”
RepublicaCapitalistaRomania
Comentariu beton!16
Mi-ai dat o veste proastă
Și eu am fost la mare vara asta, de vreo trei ori și am plătit prin sms
Înainte de instanță as trimite o reclamație-contestație-sesizare la ANAF ,cu copia facturii unde apare taxa platita ,plus copia esemesurilor dacă le mai ai
Nu-mi fac mari speranțe, da poate-poate
Și ce mai radeam de” dobitocii” care stăteau in coloana aia lungă să plătească
Râs pe banii mei
@Colonele, dar ai fi avut nervii să stai la coada aia?
Comentu asta era deja șters , boss
O faci intentionat ?
@Colonele, ah, nu, am crezut că l-am șters io din greșeală. 🙂
Asta e schema clasica sa te faca sa dai o spaguta.
@Decebal, cui și cum?
Cuiva de la sectie.
Mi s-a intamplat si mie odata. Am mers acolo sa intreb, si m-a intrebat o casierita ca ei ce ii iese daca ma ajuta. Romania…
Nu-i musai sa mergi in instanta – platesti o taxa de timbru de 20 de lei, redactezi o plangere contraventionala si o trimiti prin posta, cu solicitarea de judecata in lipsa.
Dar 250 de lei e amenda pentru rovinieta, pentru taxa de trecere e 130…
@George, păi pe amendă așa scrie.
E 125. Dus. Deci dl aici de fata are o amenda pentru dus-intors. Been there, done that. Eu nu am avut rabdare sa trec de toate birocratiile vietii si sa ma lupt dumnezeu stie cu cine, poate inutil, asa ca am platit. 125 in 48h.
Dar iti tin pumnii, sa gasesti solutia si sa o impartasesti si cu noi. Bafta!
Nu poate sa primeasca o amenda pentru ambele fapte, se genereaza electronic PV, asa ca ar primi doua amenzi.
Eu zic ca e amenda pentru rovinieta.
@ Mihai Daca e pentru taxa de trecere (peaj), poti sa soliciti operatorului de telefonie mobila sa iti furnizeze dovada ca ai platit. S-ar putea sa dureze ceva, asa ca actiunea trebuie depusa inainte – ai termen de 15 zile de la primirea PV-ului sa il contesti.
Daca e pentru rovinieta, asa cum cred eu, tinand cont de suma, e foarte probabil sa aiba dreptate – nu ai avut rovinieta in acea zi.
Si mai e posibil sa mai primesti amenzi, daca ai circulat pe autostrada si DN-uri in perioada respectiva 🙁
Eu cred că dacă un judecător ar obliga cnair să plătească daune o sumă care să conteze, ceva de ordinul zecilor de mii de lei pentru mizeriile astea, ar fi un pic mai atenți.
Eu nu cred, ca doar nu dau din buzunarul lor, tot noi platim si ei nu au raspundere decat fata de partidul care i-a pus in scaun.
@Shoric, din păcate cred că e cum zice @grA$. 🙁
Arunca un ochi si la incadrarea juridica, poate au omis/greșit vreun articol/nr.
Iar atunci e nul din start. Dar tot tre’ sa zică herr judge asta și să dea cu ciocanu’
@Vick, deci tot distracție pe timpul și pe nervii mei. 🙁
Ca de obicei, in România, ești bun de plată ??♂️
Nu ai alta optiune.. asta e smecheria, sa-i dai in judecata. Si, deoare e nu ai timp, chef, avocat, etc, platesti amenda.
Eu cred ca pe asta se si bazeaza ei. Ca io am luat multe d-astea mici de genul, pentru ca nu ai timp de judecati (a se citi am platit desi nu eram vinovat).
@Adi B, mda…
Banuiesc ca ai pe proces verbal referinta la judecatoria Fetesti.
faci frumos o cerere in care scri ca intimatul – Matale declari ca ai trecut prin portile electronice in data de … la ora de … dupa / inainte platind peaj cu numarul prin telefon numarul. pui si o copie in clar a peaj. Cererea si dovada le pui in plic si le pui pe adresa – jud Fetesti – o gasesti pe net vezi ca respectiv codul postal de pe net e gresit :). Mai pui in plic si 2 copii ale proces verbal si 2 copii dupa instiintare (plic). Pui totul in dublu exemplar si semnzi la subsolul fiecarei pagini. Pui si 2 copii de buletin. vezi ca tre sa faci asta in 15 zile de cand ti-a venit.
urmaresti pe situl de mai jos numele tau.
http://portal.just.ro/229/SitePages/dosare.aspx?id_inst=229
Multa bafta.
Îţi place sau nu: 0 0
Îţi place sau nu: 0 0
Comentariu beton!22
a si uitasi ceri neaparat sa se judece in lipsa – iar daca gasesti unul mai constiincios care te tot cheama ii scrii de fiecare data ca ceri sa se judece in lipsa. E si un articol de lege care zice asta da’ tre sa caut.
Art. 223 alin 3 CPC
Atâta birocrație, că parcă vezi că ieși mai scump la urmă…
@radu, gizăs fucking craist! Mulțam, man!
O părere: compania de telefonie mobila a carui abonat esti(prin reteaua căreia ai trimis SMS’ul) , nu ar putea sa te ajute cu dovada ca ai efecutat plata!? Problema e ca nu esti singur in situatia asta(plata taxei prim SMS, care apoi nu figureaza la CNAIR)
Îţi place sau nu: 0 0
@oviwan, am sms-ul de confirmare a plății.
Eu am avut un coleg de serviciu care a pățit asta. Din ce îmi amintesc s-a dus la Fodafone, că era abonat la ei, a scos un desfășurător prin care confirma că a trimis două sms-uri, primul cel cu datele și al doilea cel de confirmare, plus că păstrase pe telefon sms de confirmare a peajului. Și cu astea și puțin balamuc s-a dus la Ad. Financiară. Nu știu dacă a ajuns și în instanță dar cred că nu. Am mai lucrat cu el vrei 6 luni și n-a pomenit nimic de vreun proces.
@Elena P., n-am nevoie de desfășurător, am sms-ul de confirmare de la numărul LOR.
Atunci ai dovada plații. E acceptată.
Și ce te face să crezi că asta ar fi de ajuns dragă Mihai? Ete idee de adus bani la buget : amenzi la toată lumea fără discriminări și proceduri atât de complicate de recuperare încât mai bine plătești. Bisnis.
@Comisare, cred că ai dreptate. 🙁
Mergi în instanţă, dar îţi iei avocat. Nu ştiu care sunt preţurile. Fiica mea cea mare a avut un proces pe care l-a cîştigat. A fost în felul următor: a luat amendă, când să o plătească, a văzut că data era în loc de 8 mai, trecută 8 iulie. Nu a putut plăti amenda, deoarece computerul nu procesa o dată ulterioară. A vorbit cu un avocat şi el i-a făcut acţiunea (o putea face şi singură, dar se gândea că nu o avantaja să meargă în alt judeţ unde se întâmplase daravela) cu onorariul egal cu cuantumul amenzii. A câştigat, poliţia şi-a recunoscut greşeala şi pentru că a fost o singură înfăţişare, avocatul a redus din onorariu.
Dar toate chestiile astea se soluţionează doar în instanţă.
@GabiI, păi eu NU vreau să merg în instanță. Nici măcar n-aș avea nevoie de avocat ca să câștig. Dar n-am timp de asta.
Tocmai pentru că n-ai timp. Iţi iei avocat, pentru că dacă ai dovada plăţii ei pierd şi îţi plătesc cheltuielile de judecată, inclusiv onorariul, În acţiune se solicită asta. Nu cred că ai altă soluţie decît instanţa. Şi dacă nu faci dovada plăţii amenzii, o să ţi se pună poprire pe cont.
@GabiI, știi că voi plăti cei 250 de lei doar că să nu mai aud de toate astea, da?
Pe viitor plateste taxa de pod la benzinarie. Ei opereaza direct in sistemul celor de la drumuri, ca si in cazul rovinietei, plus ca iti dau o chitanta pe care o vei avea drept dovada (in Romania hartia bate digitalul :))
Comentariu beton!18
@Ana, corect.
In Romania digitalu nu exista pentru Statul Roman, doar nenumrate hartii si dovezi la hartii …
urasc rahaturile astea, efectiv te ia cu sila…o tara in care hartogareala e la putere si bataia de joc …
@Mihai…bafta multa 🙂
@NagaQ, se pare că n-am ce face cu bafta. 🙁
Zilele trecute imi zicea mama ca a vazut la tv de ceva asemanator. Erau mai multi care platisera o taxa de drum prin sms (nu stiu daca era vorba de acelasi pod) si dupaia primisera amenzi acasa cum ca n-au platit. Ca solutia era doar in instanta se pare.
Daca n-ar fi vorba de timp io as zice sa te ‘bati’ cu ei si sa nu le dai nici 5 bani.
Dar pentru ca nu-ti permiti sa pierzi timpul ala probabil ca o sa platesti, cum am face toti, ca ti-e lehamite, pur si simplu lehamite!
@maria, da, da, am găsit și eu pe net. Sunt mii de oameni care au pățit la fel. Dacă înmulțești cu 250 de lei…
250×mii de cetateni respectabili= bani multi pentru alesii dragi sa faca ce vrea aaa ula lor cu ei!
E o situaţie gen: vorbeşti cu surdul pentru ca ăsta să-i spună mai departe orbului să verifice o poză. Se întâmplă aşa din cauză că acolo, la pod, este instalat un sistem cu multe lipsuri, incapabil să culeagă şi să centralizeze date conforme cu realitatea.
Evident ai văzut pe net şi varianta unei contestaţii (cu factura detaliată de la telefon din acea perioadă, ataşată), însă nu şi rezultatul ei, sau dacă a şi fost pusă în practică. Mai e şi suma de 250, care ar fi pentru rovinietă; era un link pentru a verifica şi taxa şi rovinieta, bănuiesc că ai încercat deja.
Citind acum pe net câţi au păţit-o, parcă îmi e şi frică să mai trec pe acolo. Data viitoare merg cu balonul cu aer cald sau cu zmeul uriaş din povestea lui Vladimir Colin.
@Solandi, data viitoare plătesc la benzinărie. 🙁
Poti sa suni la ei si sa intrebi ce e de facut, asta daca ai al doilea sms in care ti se confirma plata. Poate au o solutie. Fara confirmare e mai nasol. Trebuie sa faci scandal Org/Vdf etc.
@Florr, n-au. 🙁
Nu plătești nimic și aștepți să îți facă ANAF-ul poprire pe conturi (pregătiți fiind dinainte cu bani gheață sub saltea).
Apoi te duci la judecată și ceri despăgubiri de la ambele instituții care au constituit grup criminal organizat și ți-au afectat grav viata și suflețelul prin fals și uz de fals.
Dovedești că în ziua de astăzi este elementar sa descarci o listă de Sms-uri de la un operator și să o compari cu listă de mașini detectate pe pod. Chiar și un elev de liceu poate face asta. Prin urmare ce ai pățit tu nu este dintr-o greșeală ci cu intenție criminală.
Apoi treci blogul pe profil turistic pentru că vei avea mult de călătorit pentru a sparge milioanele de euro câștigate în instanță.
Comentariu beton!48
@Ion Iliescu, mulțumesc Nea Ioane. Mă simt mult mai bine după ce-am citit asta.
… si am cazut.
PS Mihai tu esti ca sloganul Radio Guerrilla pe vremi sau Academia Catavencu (pana sa moara ei de foame): cititotrii/ascultatorii nostri sunt mai /la fel de inteligenti ca noi (sau decat ai altora)”. Citarea laxa si aproximativa (chiar daca tot cam aia este) 😀
Ce vreau sa spun: citirea cometariilor la articolele tale e obligatorie. Si la un articol tare al tau sunt de 3x fun …..
Cred că varianta ar fi să apelezi la un avocat care să-ți redacteze o scrisoare către Compania de Străzi și Administrația Financiară în care să specifice toate aspectele susținute de dovezi. O să te coste ceva, bani pe care nu-i recuperezi decât dacă ajungi în instanță și câștigi. Baftă!
PS-poate ne ții la curent cu ce ai reușit.
@Anouk, adică fix ce n-am timp și chef să fac. 🙁
Eu nu am pățit așa ceva dar poți încerca așa: pe cale amiabilă, cu o sesizare la CNAIR, la care atașezi toate cele, și în plus menționezi că ai depus o sesizare și la ANPC, pe care chiar o depui. Mereu am spus că toate sistemele astea informatice implementate pompieristic sunt doar o metodă de tocat bani. Bun, îl implementezi, pune frate o marjă de timp, 2-3 ani de supraveghere și corectare a tuturor disfuncționalităților apărute. Abia apoi, când e supertestat te poți lăsa pe mâna lui. „Succesuri” să ai!
@Mona, tare mi-e teamă că n-o să funcționeze.
Dimineata buna! Din pacate de la STAT poti recupera bani doar in instanta, pt ca nu pot anula p-vb decat daca le spune unul mai destept decat ei ca se poate?. Ideea e ca nu-ti tb avocat ” Sandele”.. vb cantecului. Faci o plangere contraventionala in cadrul careia soluciti juderarea in lipsa, atasezi dovada celor invederate in actiune si astepti sa-ti vina hot acasa. Nu uita ca tb sa faci asta in 15 zile de la data primirii p vb! Bafta!
Comentariu beton!12
@Eliza, aia e. Mulțam.
Asta e cea mai simpla cale. Instantele au mai vazut cazuri si chiar prefera sa nu stea sa judece in sala toate astea. Dar iti trebuie macar desfasuratorul sa-l atasezi, dar ala il obtii mai rapid. Sa nu uiti termenul de contestatie! Sa trimiti plangerea prin confirmare de primire si sa scrii ce ai trimis ( plangere contraventionala impotriva amendei xxxx/data yyyy) ca sa ai dovada daca vrea cineva sa-ti execute amenda. Succes!
Sincer, la cât de rău mă simt acum, aș plăti 250 ca să schimbăm locurile: tu să zaci, io să umblu cu amenda în piept. Dar n-am inima aia haină, schimbul ăsta l-aș face numai c-un parlamentar ceva.
N-am pățit-o pe asta cu amenda, a pățit ex mai rău, i-a trebuit avocat și aproape un an să souționeze o bazaconie tot de genul. Pentru că… Statul român :/
@Vera, hai, mă, că n-am văzut drac mort. 😛
@Mihai Awww, cum numai tu știi să mă alinți! ❤️
Baftă cu amenda, io bag un somn pe acorduri de bormașină și ciocane!
Asta e muzica in casele din .ro (in special la apartamente de bloc)
Salut Mihai,
N-are legatura ce zic eu aici cu postul tau insa voiam sa-ti multumesc pentru recomandarea ta in legatura cu piesa de teatru “Fecioarele noastre grabnic ajutătoare/Our ladies of perpetual succour”.
Pur si simplu am savurat fiecare secunda a fiecarei fete de pe scena. Totul a fost fabulos. Recomand tuturor sa se duca sa vada aceasta piesa.
Urmeaza sa ma duc si la Point. Astept cu drag si alte recomandari.
Multumesc inca o data, respect!
@Lucian, mă bucur mult, să știi. Urmărește când se mai joacă, la Teatrul Mic, Deșeptarea Primăverii. O să-mi mulțumești după. 😉
Hmmm…sigur e de la trecere? Ca eu am uitat de vreo 3 ori sa platesc trecerea si mi-a venit amenda 65 de lei. Si nu era acu 10 ani :)).
@Ara, păi așa scrie pe amendă.
Poate or fi incadrat-o gresit. Mai ales ca tu de fapt ai platit-o. Mai verifica cu politia totusi.
Parcă Cetin știa tainele ascunse ale taxelor prin sms
@Nico, n-am găsit nici la el ceva clar.
Am patit-o si eu de cateva ori….acum prefer sa stau la coada si sa pastrez bonul.
Păi și spune cum ai soluționat, aia e ideea!
,,, pai sta la coada si pastreaza bonul. 😀
Comentariu beton!11
@Vera, :)))))))))))) prietenu’ tău ren tă car. :))))))
Vezi ce scrie pe p-v. Daca scrie ca se contesta doar la instanta in termen x, atunci fa o contestatie doar la instanta. Orice alta reclamatie/contestatie catre orice alta institutie va duce la pierderea termenului si in final, cand ajungi in instanta, pierzi nu pt ca n-ai dreptate ci pt ca nu te-ai miscat in termen.
Poti face si singur contestatia: subsemnatul.., cnp.., domiciliat…contest p-v nr…deoarece am platit taxa prin sms. Ceri judecata in lipsa cum au zis multi mai sus. Tot cum a zis cineva totul in 2 exemplare, trimis prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau orice forma care sa permita sa primesti confirmarea destinatarului ca a primit hartia.
@Ady, mă ia plânsu’. :)))))
si eu stau cu emotii c-am trecut de 6 ori in vara asta.
si mereu m-am opus omului care zicea sa platim la benzinarie.
noi am patit-o cu o amenda de circulatie. cand ne-am dus sa scoatem un certificat fiscal apaream cu amenda neplatita. a facut omul un pic de zarva pe-acolo, astia o tineau sus si tare ca nu-i platita, ba chiar a generat si ceva penalitati.
eu deja vedeam pierduta cauza, dar a cautat omul intr-un morman de hartii si-a gasit chitanta. atunci au anulat si ei amenda si penalitatatile.
dar daca nu gaseam chitanta? trebuia s-o platesc din nou.
nu inteleg cum se poate intampla asta, lucrez si eu cu documente, acte, cum sa le pierzi? mai ales ca o chitanta genereaza un input de bani, cum justifici suma aia? vorbim de primarii, institutii si companii de stat, unde teoretic totul se acopera cu hartii.
am nervi!
@moatza, ia să-mi zici dacă vine și la tine ceva.
Doar in instanta tizule, altfel nu ai cum! Si ca sa vezi cat de idiot e statul roman, gandeste-Te ca aceeasi procedura o urmeaza Si masinile de la ambulanta sau diverse institutii care au numere de minister, alea de incep cu MAI! Pentru ca ….Romania!
@mihaiSt, futu-i…
Zeci de mii de roamani au patit treaba asta. Noi la inceputul fiecarui an cumparam Rovineta. Fara ea nu am putem desfasura activitatea firmei, care implica iesiri frecvente in afara orasului ” meltenesc si cocolaresc”:)). In 2016, am venit la intrunirea aia facuta de Oana, in Bucuresti. Bun, bun in 2017 FEBRUARIE, cand demult schimbasem rovineta, si cea veche era la gunoi, ne trezim cu o amenda de 250. Mers la moll, cerut o dovada, dar, ghinion cu doar 1 saptamana, dusesera evidentele la arhiva la Buc. Cu nervi, dar fara stes, ne-am dus frumusel la Posta,{ apropo azi e ziua postei:))))}, si am platit 125. Deci i-am dat m*ie statului cu 125 lei:)))))))))))
Da’ de ce avem de platit taxa de trecerea podului, pana la urma? Nu cumva e cam… neconstitutional? Dobrogea e parte din Romania, am dreptul sa merg oriunde pe teritoriul tarii si taxa de pod este de fapt o masura care conditioneaza accesul meu pe teritoriul tarii. N-am cum sa trec in/din Dobrogea decat pe cele doua poduri construite de stat, din taxele platite la buget. Daca trecerea pe pod se „taxeaza” si e constitutionala, o platesc si cei care trec cu trenurile de calatori sau se taxeaza si trenurile de marfa?
@dbdb, înțeleg că ești cetățean european și ai drepturi, dar pune mâna și citește Constituția ca să îți lămurești dilemele, în loc să te agăți de un termen la modă care sună bine în capul unora.
Și Parisul face parte din Franța, dar, ce sa vezi… surpriză… am plătit taxă de autostradă ca să ajung acolo.
Didino, esti capsata? Taxa de autostrada, zici? Taxa de trecere pe pod nu e taxa de autostrada. Daca ai taxa pe autostrada, nu inseamna ca ala e singurul drum cu acces in zona respectiva si ala e platit, ci exact invers, ca ai o multitudine de alte drumuri directe, inclusiv superstrada – adica doua benzi pe sens – dar autostrada e taxata. Inc-o data, unde ne incadram noi aici, mai precis? Nicaieri?
Nu e SINGURUL drum de acces , boss
E bac la Ostrov și la Fetești
@dbdb, taxa de trecere pe pod nu este taxă de autostradă, dar funcționează pe același principiu: administratorul drumului are dreptul să perceapă tarif de trecere (pentru utilizarea podurilor, a tunelurilor şi a trecătorilor de munte), tarif de utilizare pe reţeaua de drumuri naţionale sau tarif de concesiune. Citește ordonanța 15/2002 ca să te lămurești. Constituția nu are absolut nicio legătură cu tarifarea circulației pe drumurile publice, aceasta se stabilește prin lege, de către minister.
@colonelul S. In orice conditii meteorologice? 24 de ore din 24? bacul e cale de trecere privata, nu de stat, e normal sa fie cu plata.
@Didina – ca zici tu? Legile se fac pe baza Constitutiei, nu invers. Daca o lege statuteaza ceva ce e in contradictie cu Constitutia, legea trebuie schimbata si au si fost schimbate de-a lungul timpului. Constitutia imi da dreptul sa merg fara oprelisti oriunde pe teritoriul tarii, faptul ca exista taxa pentru trecerea la podurile peste Dunare in/din Dobrogea imi limiteaza drepturile.
Da autostrada e deschisă 24/24 , in orice condiții meteo ?
N-aș prea crede
Acu 7-8 ani era vorba la Ostrov de ferry-boat
Habar n-am ce s-a intamplat cu el
@dbdb, ordonanța respectivă este în vigoare și nu a fost declarată ca fiind neconstituțională. Nu te obligă nimeni să mergi în Dobrogea pe podul de la Cernavodă, deci nu îți este limitat accesul acolo. Dacă tu vrei musai să treci pe la Fetești, plătești peajul stabilit prin lege.
@dbdb, citește cu atenție ultima propoziție:
Constituția României, Art. 25 – Libera circulaţie: (1) Dreptul la libera circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat. Legea stabileşte condiţiile exercitării acestui drept.
„legea stabileste conditiile exercitarii acestui drept”. Si actul normativ mentionat de Didina stabileste conditiile exercitarii dreptului de circulatie pt drumul ala si spune ca platesti o taxa.
Colonele, circulatia pe cele doua poduri de peste Dunare care fac legatura dintre restul tarii si Dobrogea e intrerupta in conditii deosebite, cand nu se prea circula de fapt pe niciun drum, in conditii de intemperii, acoperit de lege. Bacul se inchide si la conditii meteo mai lejere si nu circula peste noapte. Repet si insist, nu e vorba aici de autostrada. Trecerea podului nu e taxa de autostrada, n-are nimic de-a face cu asta. Podul de la Cernavoda deserveste doua drumuri diferite, care se unesc sa treaca drumul pe pod si continua separate.
Didina, legea este in vigoare tocmai pentru ca nu a fost „reclamata” la curtea constitutionala si declarata, asa cum merita, neconstitutionala. Exista multe cazuri in care apararea isi construieste argumentatia pe neconstitutionalitatea legilor de pe aici si abia dupa ce legiuitorul corecteaza legea se schimba treaba, pana la acel moment, legea ramane in vigoare, chiar daca e neconstitutionala. Ia zi-mi cum as putea ajunge in/din Dobrogea cu masinasau sa trasport marfuri din/in Constanta fara sa platesc taxa de pod, hai, te ascult, ca-i interesant…Am rasucit demult directia discutiei in care te duceai la primul comentariu, vad ca in loc sa te gandesti daca nu cumva as putea avea dreptate, din intamplare, te-ai indarjit si cauti orice ti-ar putea cladi cat de cat o argumentatie intru apararea pozitiei. Mare noroc avem cu astia ca tine care sunteti aparatorii fara simbrie ai statului hot si repede-incalcator de drepturi. Ce ne-am face fara voi?
@dbdb și eu mi-aș dori să trăiesc fără să plătesc taxe, însă nu se poate. Că taxa de pod (ca multe altele in România) se duce într-o gaură neagră este altă poveste, nu are legătură cu legalitatea perceperii taxei. Eu m-am referit strict la dreptul constituțional al legiuitorului de a stabili o taxă acolo unde consideră că este necesar. Am dreptul, de exemplu, de a merge cu mașina în centrul Londrei, însă în cursul săptămânii, în intervalul orar 8-17 voi plăti o taxă (Congestion Charge), pentru că așa au spun legile locale. La fel voi plăti taxa de pod de la Fetești dacă vreau să trec pe acolo, altfel pot lua tren / avion sau trec înot Dunărea. Taxa respectivă ar trebui să acopere mentenanța podului. Problema este că banii încasați nu sunt folosiți în scopul pentru care se colecrează dar, din punct de vedere constituțional, legiuitorul are dreptul de a stabili care sunt condițiile în care cetățenii pot circula pe drumurile publice.
In primul meu comentariu eu am intrebat onor cititorii daca nu cumva e cam neconstitutionala taxa asta si in desfasurarea comentariilor am si explicat de ce cred eu asta. Lasand la o parte modul in care mi-ai raspuns in comentariile succesive – inclusiv argumentand pe langa discutie – intrebarea ramane in discutie. In primul rand, eu nu-mi doresc sa nu platesc/platim taxe, ba am fost si sunt platitor onest, numai sa si inteleg de ce si sa si vad ca-s taxari rationale. In al doilea rand, noi platim deja pentru intretinerea drumurilor, podurilor, marcajelor, tunelurilor, etc, etc, etc. atat prin taxa de drum cat si prin pretul carburantului consumat, pentru fiecare zi in care circulam cu masinile si subsecvent, pentru fiecare km de drum parcurs, alimentat din Romania. Asta este conditionarea pe care mi-o face statul, vis-a-vis de dreptul meu de circulatie – referindu-ma la dreptul de a circula cu masina – plateste taxa de drum si daca alimentezi din Romania, eu, stat, iti iau pentru drumuri prin combustibilul consumat o taxa, care este aceeasi pentru toata lumea, ca si taxa de drum. Taxa de trecere pe podurile de peste Dunare de la Cernavoda si Harsova reprezinta o taxare suplimentara, care, dupa mine, nu respecta drepul meu de a circula liber pe tot teritoriul tarii, pentru ca eu m-am conformat cerintelor de baza ale Constitutiei si ale legii sa platesc atat taxa de drum cat si taxa cuprinsa in pretul combustibilului, ca sa circul cu masina pe toate drumurile publice din tara, in orice directie vreau. Daca traiesc in Dobrogea si vreau sa ajung in alta parte a tarii cu masina sau cu marfa, statul roman ma taxeaza pe mine in plus decat daca as trai in Moldova si as vrea sa ma misc oriunde in alta parte a tarii, exceptand Dobrogea. Si reciproc, daca sunt nevoit sa ajung in Dobrogea, statul roman ma taxeaza o data in plus de oriunde as veni, pentru ca trebuie sa ajung cu masina sau cu marfa in zona. Denumirea taxei e foarte importanta si arata scopul in care este ea folosita: de ex. taxarea de care vorbesti tu este „taxa de aglomeratie” pentru a circula in centrul Londrei si este facuta cu scopul de a controla traficul si subsecvent, poluarea in zona. Foarte logic si rational – ai trafic prea mare, ai poluare crescuta si pui o taxa care sa descurajeze traficul intre anumite ore cand e aglomerat si micsorezi poluarea. Nu-i ca taxa de pod in/din Dobrogea adica o taxa gen taxa de acces in/din Londra, ca aia ar fi insemnat ca era o incalcare a dreptului de libera circulatie. Ajungi cu masina pana in apropierea zonei respective, parchezi masina si poti intra in zona respectiva ori pe jos, ori cu alt mijloc de transport – bicicleta, role, trotineta, transport public, whatever. Nu e cazul nostru cu Dobrogea, repet. Nu poti trece Dunarea pe jos si nu poti trece Dunarea inot, mai ales daca ai si marfa de transportat. Si repet, legiuitorul are dreptul de a stabili in ce conditii poti circula dar conditiile alea trebuie sa fie la fel pentru toti si la fel pentru toate directiile, chit ca-i vorba de Dobrogea sau de Transilvania sau Banat.
@dbdb, poate exprimarea nu a fost suficient de clară, mai explic încă o dată de ce peajul nu are treabă cu Constituția (este singurul lucru de care m-am legat):
1. Constituția garantează dreptul cetățenilor de a se deplasa pe tot teritoriul României, în condițiile legii.
2. Legea stabilește ce porțiuni de drum sunt taxate, cu cât și în ce condiții.
3. Peajul pentru podul de la Fetești se aplică mașinilor, nu cetățenilor (cuantumul taxei este stabilit în funcție de tonajul autovehiculului), documentul se emite pe numărul de înmatriculare al mașinii, nu pe CNP-ul șoferului. Tu, ca cetățean, poți intra în Dobrogea fără a plăti taxa dacă te deplasezi cu trenul, pe jos, cu bicicleta, cu rolele etc. (de aici și exemplul cu centrul Londrei), deci nu îți este afectat dreptul de liberă circulație.
Didina, asta e ca aia cu invatamantul in Romania este gratuit, copiii nu platesc nimic, plateste doar statul si parintii. Dar cum e de fapt o discutie pe genul asta de teme e cu mult mai nuantat si mai special si chiar daca sunt si legi care scapa prin parlament fiind neconstitutionale, ulterior, la evaluarea punctuala a constitutionalitatii legii, lucrurile se pot schimba, pentru ca principiile sunt mai subtile si mai precise decat pare si sigur mult mai nuantate decat „zdrag-rang-bang”, nu poti sa refuzi sa platesti taxele pen’ca in constitutie zice ca dreptul se stabileste in conditiile legii – care lege, sa ne intelegem si sa intelegem, trebuie sa porneasca tot de la Constitutie. Ca sa intelegi despre ce vorbesc efectiv, citeste si asculta cu rabdare: https://www.facebook.com/liviu.avram.1806/posts/284236838647689?pnref=story
in principiu cam asa e. Doar ca na bugetul trebuie echilibrat.
Era ok daca bani se foloseau pentru plata unui imprumut sa zicem pentru a face podul dar e o taxa fara explicatie si nici macar nu e folosita la reparatatie lui. Nici nu e clar de ce e atat – dincolo la Harsova era 8 lei.
iar la camioane suma e serioasa.
Esti prost
Îţi place sau nu: 0 0
Salut!
Am patit sa uit sa platesc cu SMS si, bineinteles, am primit amenda. M-am dus la Financiar (primaria Chiajna) si am intrebat: daca as fi avut SMS-ul de confirmare si tot as fi primit amenda, cum s-ar fi procedat? Mi-au raspuns ca amenda se anula pe loc. Nu stiu exact ce declaratie sau eventuale formulare ar fi trebuit completate, dar se rezolva PE LOC.
Bine, cine vrea sa se distreze cu instante si despagubiri, sa le uram spor si distractie placuta! ?
@Cosmin, te-au mințit. Nu se anulează nicio amendă pe loc.
Pare o intrebare tampita, dar indraznesc: de ce sa ma fi mintit exact functionara care se ocupa cu treaba asta? Plus cred ca era pe mana cu casiera, la fel zicea si ea…
Asa am facut si eu. Mi a facut in avocat o adresa, am trimis o la cnadnr si asta a fost. Si intr adevar s a rezolvat, in sensul in care nu a trebuit sa ma duc nicaieri, ei au renuntat la o amenda (ma amendasera de 2 ori pt acelasi lucru)
Ai putea sa le blochezi usa de intrare in sediu (n-au portar) si sa dai foc la sandrama. 🙂 Sau nu. Depinde de cat de nervos esti….
Amenda oricum o platesti (asta vroiam sa-ti spun de fapt… 🙂 )
@Laurentiu, măcar sună bine ce-ai scris la început. 🙂
Pana la urma, esenta problemei e ca te-ai dus la mare la romanica. De-acolo ti se trage.
Nu stiu unde te-ai dus dar daca ai fost pe la Crema/Loft/Fratelli sau alte cluburi din Mamaia Nord, considera c-ai mai comandat inca un cocktail in plus acolo si ca abia acum te-au pus sa-l platesti.
Desi nu cred, pentru ca ‘baietii de baieti’ isi trimit masina de fite cu platforma la mare si ei vin cu elicopterul.
@lalaverim, am fost LA PLAJĂ.
@Mishu,io zic să te bagi în priză și să rezolvi problema.Sfaturi strict pe subiectul în discuție nu am,că nu am pățit ,dar pot să îți cofirm că aparatul de stat e o adunătură de imbecili fără discuție.La începutul verii m-a sunat mama că am primit o amendă pentru parcare neregulamentară.100 de lei.Mașina e parcată în curte la mătușa mea ,acoperită cu husă,nu mai are ITP valabil , nici asigurare.Eu de patru ani nu am călcat în țară.Evident ,că nu plătesc nimic.Luna trecută m-a anunțat aceași mamă,că mi-a venit hârtie de începere a executării silite pentru cei 100 de lei .Pe care a trebuit să îi plătesc,normal.Am povestit acest lucru ,să nu te trezești cu vreo surpriză gen conturi blocate și alte daravele.Eu sunt mai țigan din fire,la mine se țin banii cash,carduri ,plăti electronice ,foarte rar spre niciodată.Mai era un inginer pe aici ,care încerca să îmi explice fenta cu carduri,POS-uri și alte gimgiumingiu.Când o pica sistemul o să murim de foame cu cardul în buzunar.Cred că am pățit de cel puțin trei ori să nu pot plătii curentul și internetul că ,,sorry,reveniți mai târziu”. Factură,coadă,ghișeu,cash,chitanță,la revedere.Decăt să stau ca Homo Sapiens în casă ca în grotă(am totul pe curent)prefer să stau 20 de minute la coadă.Ultima a fost cu fabricantul de internet,care m-a lăsat trei zile fără țevă că distinsul bancomat nu a binevoit să scoată chitanța să pot dovedii telefonic plata ,iar de vineri până luni ,când au procesat plata în sistem,am făcut biluțe din nas și am urmărit live cum se reproduc gândacii de bucătarie.
Comentariu beton!12
@Paco, și cum se reproduc? 😀
Da, cred că mă duc să plătesc pen’că mă depășește toată birocarația asta.
@Mishu,la gândaci e BDSM total.Am încercat să îi explic Doamnei ,dar am fost avertizat că există posibilitatea să îmi fie atât de foame ,încât nu o să știu unde o să dorm în următoarele nopți.
Chiar nu e complicat Faci o hartie numita plangere contraventionala – o pagina, scrii ca ceri anularea procesului verbal pt ca ai platit prin sms- anexezi dovada- platesti o taxa de 20 lei, pe care o recuperezi apoi si trimiti hartia si dovada in 2 exemplare la judecatoria Fetesti. Ceri judecata in lipsa pe plangere.Si apoi astepti. Nici nu trebuie sa mergi la proces,Eventual, cauta un prieten avocat care sa mai scrie el 2 cuvine la dosar si care sa ceara celor de la CNAIR si cheltuieli de avocat. Asa sa bage o chitanta de vreo 500 lei macar si sa te scoata si pe tine la o bere. Sa se invete minte cei de la CNAIR. Nu e complicat deloc. Doar trebuie sa ai rabdare….
Dar nu plati amenda. Din cauza asta se ajunge aici in tara asta, caci oamenii fug de putina „osteneala”. Pe asta conteaza si nesimtitii de la CNAIR. Crede-ma. Daca toti ar proceda la fel si ar cere cheltuieli de judecata pt fiecare amenda emisa ilegal, s-ar mai gandi si ar mai verifica smenarii inainte sa comunice procesul-verbal. Asa, nu ii intereseaza PS- Stiu sigur, caci am lucrat in trecut la ei si doar atata ii doare- ca nu pot justifica cheltuielile de judecata…. Daca vrei iti trimiti un model si il completezi cu datele tale..
Comentariu beton!12
Eu am salvate facturile detaliate in care apare sms-ul trimis la „7577POD”. Eu zic ca este divada ca am achitat .. daca nu tin cont de ea, sa-i ia gaia !
In regatul peste care domnesc io, never-never land da’ i se mai zice si Marlboro country sau Shambala, se face ca in confirmare ti se transmite si un cod unic (un fel de cod PIN) alocat fiecarui sms expediat (si implicit per nr. de circulatie), pe care in caz de amenda eronata, neclaritate, confuzie etc.sa-l poti introduce intr-un program online, iar daca este cel corect sa-ti si anuleze instant amenda. Nu m-a costat mult ca-m gasit un baiet dintr-ala care se pricepe la compiuter (nu de la Siveco, BEC ca astia-s cu alegerile, cu grosu’, aici neexistand asa ceva pen’ ca lumea ma iubeste prea mult). Si gata ! Ce sa mai blochez aiurea instantele de judecata cu chestii dintr-astea de 10 – 20 de lei si din banii contribuabililor ? Las’ ca alea au de judecat gaurile grele, nu chestii dintr-astea gen biletu’ de tramvai com- sau necompostat.
Au fost si pe la altii, prin alte regate, incercari sa ma copieze, cica unu’ Crin zicea ca sa nu mai fie unilaterala relatia cetatean-stat, da’ nu l-au vrut … „pe cine maa’ ? Pe Somnoros ? pe maimutoiu’ ala ? tu nu ti-ai mai furat-o de mult ?!” si cu asta basta. Deh, csf, ncsf …
La altii
Salut, mare albastra au si alte tari, chiar mai albastra decat cea plina de „plutitori” de la Mioritica.
N-am mai mers pe „litoralul romanesc” din 2011. Si nu mi-e dor de el. Si nici nu vreau sa mai ajung vreodata.
Nu trebuie sa faci nimic. Functionarii statului vor observa greseala si vor anula amenda. Vei primi o scrisoare cu scuzele aferente.
Daca as fi hater as spune ca tu si Statul Roman va meritati unul pe celalalt. El cum ti-a dat amenda degeaba (de prost ce e) si tu cum spui ca nu ai timp/chef sa i-o contesti printr-o scrisoare dar raspunzi imperial la toate comenturile de la 08:38 pana la 18:01 (pana acum).
Mi-ar placea sa spun ”dar nu sunt hater”…si totusi sunt.
Deci pune mana pe un pix si fa ce am facut si eu pentru o amenda de rovinieta….de care am scapat.
PS: nu-ti mai „spui ce„, ti-au mai spus altii…de vreo 10 ori.
Îţi place sau nu: 0 0
@Miţă, bine, bo$$. Dacă aș fi hater aș întreba ce pula mea te freacă pe tine grija despre ce fac eu.
Dormi linistit…instanta spre care te-ndeamna unul sau altul sa te-ndrepti cu plangerea dumitale…NU VA FACE NIMIC ! Am patit aceeasi figura in urma cu trei ani si…stiu !
Fiind anul de gratie 2017…internet de mare viteza, sms-uri, tehnologie frate, ori de cate ori am de a face cu STATUL Roman, ma bazez pe tehnologia „chitantei”, sub oricare dintre formele ei: de mana, de la ghiseu, de la benzinarii…altfel, fara o decizie executorie a instantei nu vezi dreptate…insa, sa nu uitam, ca salariile judecatorilor sunt platite de acelasi stat…
KEEP CALM AND GO TO THASSOS !
Am patit similar cu plata unei amenzi prin ghiseul.ro si deoarece acestea sunt reglementate de legea comertului electronic eu m-am dus la prima sectie de politie pentru a depune plangere pentru furt/ frauda electronica. Deoarece tu ai facut plata cu SMS orice entitate pe parcurs (procesatori/ operator telecom/ provider/ stat) putea sustrage tranzactia eu le-am spus ca depun plangere pentru furt si sa se investigheze. Au dat cateva telefoane si sa rezolvat. Cel mai simplu e cu plangere pentru furt pentru ca chiar acest lucru se intampla.
Un comentariu foarte bun si util care merita muuult mai multa atentie.
Da, daca si Mihai poate face dovada ca i-a fost debitat cardul sau contul cu suma respectiva fara sa primeasca in schimb serviciul ofertat, poate face aceeasi plangere, anume direct pentru furt, sarind peste etapa unei prezumtive neglijente din partea operatorului, caci nu-l intereseaza, statul acreditand operatorii.
faza tare. vinerea trecuta ma prinde gaborul ca am mers dupa efectul de turma si-am oprit pe avarii, pe prima banda, la obor, in spatele altor 2 care stateau pe avarii. 2 puncte si 290 lei amenda. 145 de platit in 2 zile lucratoare.
bun, luni ma duc la cec.
– sunteti sectorul 2?
– da
– la posta, doar 1 si 3 la cec
bun, ma duc la posta.
– nu ne merge sistemul domnule, duceti-va la trezorerie
– e inchis la trezorerie e 3 jumate
– nu e problema mea
aveam net pe telefon, ca orice roman care se respecta, asa ca dau telefon la posta de la mine de la colt.
pot plati acolo amenda
– va merge programul?
– ce program domne, avem program pana la 7 seara
– ala de platit, ca la alta posta nu le mergea programul
– a, sistemu?
– sistemu, mama lui. merge?
– da, veniti
ma duc si platesc. si-mi zice doamna de la posta sa, ATENTIE, PASTREZ AMENDA PLUS CHITANTA C-AM PLATIT 5 ANI DE ACUM INAINTE!
ca aia au obiceiul sa li se strice hardurile si sa li se arda foile si nu au dovada ca le-am platit.
mai era posibilitatea sa trimit o copie dupa chitanta la sectia 7, aia de m-a amendat, cu confirmare de prmire, dar… se pierd foile alea si iar ma intreaba daca am platit amenda aia acum 2-3-5 ani…