Noi, românii, putem să râdem sau să cam facem bășcălie de orice, dar când vine vorba despre capra vecinului brusc devenim extrem de serioși. Și e de-nțeles, cu subiectul ăsta nu se glumește, pe animala aia de capră trebuie s-o vedem moartă orice s-ar întâmpla. Iar dacă se încăpățânează și nu vrea să plece spre veșnicele plaiuri ale vânătorii (sau unde se duc ele caprele vecinilor când se duc), singurul lucru care ne mai ajută să rezistăm și ne picură balsam în suflete este s-o știm mai mică, mai pricăjită și mai schiloadă decât e capra noastră. Eventual, dacă se poate, bolnavă, râioasă, stearpă, cu laptele stricat și niscaiva bătături la copite ca să nu se poată duce la păscut. Nu e exact ce ne dorim, dar până moare merge și-așa.
Da’ să ne ferească ăl de sus să aibă vecinul ditamai capra, grasă, frumoasă, dătătoare de lapte, cu copitele netede și lucioase. Păi ne roade invidia până ne distruge și ultimul neuron. Nimeni și nimic nu ne poate liniști până n-o vedem pe a “ăluia” moartă și îngropată. ’Tu-i brânza mamii ei de capră, cu cine-a făcut-o!
Sau credeți că degeaba avem noi vestitul exercițiu de dicție “capra calcă piatra, piatra crapă-n patru, crăpa-i-aș capul caprei care-a crăpat piatra-n patru”? Dicție, pe dracu. Pur și simplu ne roade atât de tare că “ăla” are o capră atât de șmecheră încât ni se împleticesc cuvintele în gură. Ia încercați să faceți același exercițiu logopedic înlocuind cuvântul „capra” cu „Audi”. Și asta în condițiile în care ai în fața casei un Logan. O să vedeți cum testul de dicție eșuează de fiecare dată în același mod: “de unde morții mă-sii a avut hoțul ăsta bani de Audi”? Păi, nu? De unde?
Până și poziția sexuală cu același nume ni se trage tot de la ura pentru biata cornută a vecinului. N-ați văzut că doar la noi i se spune „capră”? Și pe bună dreptate, doar n-avem nimic cu câinele ăluia. Pe când vestita frază „am pus-o capră și i-am dat până n-a mai putut” are în ea tot năduful ancestral acumulat de la atâta pizmă.
Asta-i. Dacă ăștia ar fi avut inspirația să propună capra, în loc de oaia aia depășită, acum deja ar fi ieșit din producție primele drapele și bancnote cu simbolul nostru național pe ele.
Mihai, te rog să te pui la punct cu proverbele. Nu se mai spune „Să moară capra vecinului”, ci „Să moară vecinul ca să-i iau eu capra”.
Că și băieții ăia doi din Miorița, nu vroiau să-i omoare animalele celuilalt, ci să i le ia.
Dar raționamentul cu Audi e corect pt o mare parte din poporul român: dacă eu nu am putut, nu se poate. Dacă altul are (că are 2 slujbe, că muncește de nebun de dimineața până seara – fără să mai semneze condica la crâșmă) e clar că fură. Face o șmecherie cumva.
Comentariu beton!23
@Xenopol, iată. 🙂
@Xenopol, respect opinia ta despre detinatorii de Audi, desi (scuzat imi fie) eu am alta. Eu sunt din Galati (super oras cu super industrie si super multinationale :/). Masini de lux sunt foarte multe (de toate gamele de altfel, nu numai Audi). Stii cate companii private din Galati pot avea chiar si esalon de conducere cu masini dinalea? Zero. Damen si cateva companii de pe langa el care chiar fac bani au maxim Q7, ca ii intreaba actionariatul ce fac cu banii. Dar in rest sunt foarte, dar foarte multi cai putere care zburda pe pasuni pe acolo. De ce am convingerea ca nu sunt facute tocmai legal masinile astea? VIno in satul Galati si ai sa vezi (sa iti iei apa calda la tine, ca nici de asta nu avem).
Băbăieți, va rog io, expresia asta “am pus-o capră și i-am dat până n-a mai putut” lăsați-o pentru noi. O transformăm noi în „m-a pus capră și mi-a dat ca surdu-n tobe”. Asta așa prietenește.
Strict pe text am altceva de spus: oamenii mici, urâți și proști au treabă cu capra vecinului. Cei vii o folosesc în scopul de a-și oxigena creierul.
Comentariu beton!26
@Elena P, și nu numai creierul. :)))
@Mihai, să nu începem cu d-astea că nu mai terminăm ..:))))))
@Elena P, ai și tu dreptate. 🙂
Da’ de Crăciun mai putem merge cu capra?
Comentariu beton!13
@VictorR, vie???
DA!
@Mihai: Și iată că „ezistă” ș-unu’ care-ți vrea capra. 😀
D-aia ț-a dat-o pă negativ. 😀
Ăsta cu negativu’ e un onanist care n-a văzut în viața lui o capră. Și aici mă refer doar la poziție. Nu la animal.
Comentariu beton!13
Sa-l citez pe un prieten ” bai, eu nu pot frate s-o pun pe femeie capră…mor de ras cand o vad in pozitia aia si nu mai fac nimic…rad de mă cac pe mine”
Comentariu beton!22
Acest negativ întăreşte supoziţia de mai sus, a EleneiP. 😛
@Gabil, nu-i o supoziție. E o certitudine?
Da da da…:)))
Din acelasi repertoriu… Cum e sa auzi in mijlocul partidei ” Vrei mama iedului?”
S-a dus dracu tot… Am ras pana mi a-a deplasat falca… Si ala mic se facuse mic mic, si falca deplasata… Mai bine faceam ceva de mancare in loc de sexut…. Macar aveam ce manca…
Comentariu beton!14
@Redoo, nuș’ ce să zic. Nu achiesez la spusele prietenului tău. 😉
Da musai să te așezi precum capra, în patrupedie nu merge? 🙂 Mă distrează maxim cuvântul ăsta, l-am auzit la sală, la clasele de pilates când, deși semănăm cu niște capre încercând să lucrăm fesierii, cică stăm în patrupedie 🙂
Zic și eu, nu dau cu parul, cred că faza cu capra vecinului e generală și dintotdeauna, ceva gen parte din natura umană, moștenită de când zburdam prin deșert, resursele erau limitate și cei de dincolo de deșert aveau ceea ce ne lipsea nouă, mai bun și mai frumos. Habar n-am dacă e așa, speculez 🙂
@miha s., da, dar noi am dus-o la perfecțiune.
Era un filmulet scurt si la obiect:
http://www.filminute.com/listing.php?type=1&edition=2009&film=100
@Tamerlan, chiar că scurt și la obiect.
„Daea” capra nu e oaie. Capra vecinului e intotdeauna ceva aparte. oaie are si vecinul, dar capra e „smecheria”.
@Marius, exaaaaaact.
Poate si pozitia e la origini tot cu-a vecinului. Ajuta la uitatul peste gard, iar paza buna trece primejdia rea. Zic si io…
@W.J., nu zici rău.
Degeaba proverbul e despre capra, ca tot oaia e simbol national.
Sa modificam, zic, peste tot.
http://kmkz.ro/de-ras/petre-daea-viitorul-premier-ar-trebui-sa-fie-o-oaie
@Dabya, păi io ce zic? 🙂