Articol scris de Iulia.

Știu că probabil după aventurile cu mici (sau lipsa lor, dacă e să fim exacți, dar cârcotași), majoritatea dintre voi aveți impresia că sunt o gospodină desăvârșită, care le-ar face oricând pe Sanda Marin, Martha Stewart și Marie Mondo laolaltă să își roadă unghiile de invidie.

Ei bine, din păcate, s-ar putea să vă dezamăgesc crunt dacă vă spun că mai dau și eu chixuri uneori. Dada, se întâmplă și la case mărețe, precum a noastră 😂

Căci să vedeți. După aventurile mai mult sau mai puțin ratate din Săptămâna Micilor (lipsă), cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor (Micilor lipsă), domnul Fritz a decis că totuși trebuie să-și facă pofta inimii și să-și frigă personal niște mici pe grătarul personal.

Doar că pofta inimii mai poftea la ceva, pe lângă micii ăia. Recte la niște cartofi prăjiți “adevărați”.

Ghilimelele sunt puse din cauză că eu mai fac uneori cartofi prăjiți acasă, dar, pentru că urăsc din ficați tot ceea ce implică procesul de prăjire, de cele mai multe ori, îi fac la cuptor.

Și da, folosesc d-ăia chimici, de la magazin. Dați cu pietre, na!

Mno, având în vedere aceste aspecte, sper c-ați priceput că Musiu dorea cartofi prăjiți realizați cu sudoarea frunții nevesti-sii, din cartofi cumpărați cruzi, curățați și prăjiți ulterior în ulei până se îneacă. Cartofii, nu soția. Cred. Sper. Mă rog.

Și ce moment mai bun să faci asta, decât în weekend? Deci plan de mâncare agreat: grătar și cartofi prăjiți! Zis și (aproape) făcut.

Sâmbătă dimineața facem consiliu de familie și decidem ce e de făcut în ziua respectivă – tre să facem aia și aia și ailaltă și să mergem colo și colo și dincolo.

Mbuuuun. Ne îmbarcăm cu tot familionul în voatiură și p-aci ți-e drumul.

Printre opririle planificate pe traseu se număra și una – ultima, de altfel – la magazinul sătesc, ce servește cu mândrie și drept aprozar și unde au cele mai bune zarzavaturi din Univers.

Și mergem noi de colo colo, și facem noi aia și ailaltă și ne oprim și colo, și dincolo la târguit una și alta.

Și ne punem într-un final cap-compas: acasă.

Și cum mergeam noi așa, alene, spre casă, știind că ar mai fi trebuit (teoretic) să oprim la magazinul-aprozar, îi zic Fritzului: lasă, nu mai opri, că nu aveam de luat nimic urgent de aici. Mână spre casă, birjar!

Decât că, odată ajunși la domiciliul conjugal, mă izbește în frunte precum o durere de cap d-aia de mahmureală cruntă: CARTOFI!

Nu mai avem cartofi! D-aia ar fi trebuit să oprim la aprozar! 🤦‍♀️

Am băgat-o oleacă pe mânecuță, vă zic sincer! Că după toate rundele cu uite micul, nu e micul, acu să-i zic omului că n-am picioici, să i le prăjesc… nu se face!

Daaaaaaar, pentru că-s fată isteață, l-am luat prin învăluire:

– Auzi, cât de tare ții tu la forma aia “clasică” de cartofi prăjiți?

– …

– Adică e musai musai să fie așa…bastonașe?

– …???

– Păi să vezi…

– Așaaaaaa…

– Știi când am zis să nu mai oprești la aprozar?

– Așaaaaaa…

– Păi totuși era ceva ce ne-ar fi trebuit destul de urgent…

– Așaaaaaa…

– Cartofi 🫣

– 🤬

– Dar stai!

– 😐

– Situația poate fi salvată!

– 🙄 ascult

– Am în congelator niște cartofi tăiați cubulețe. Îi pregătisem pentru când n-am timp să pregătesc cartofi pentru piure sau pentru pus la cuptor, dar mă gândesc c-ar merge și prăjiți… dacă nu te deranjează că-s cubulețe, nu bastonașe.

– Auzi? Îi prăjesti în oală?

– Îhî.

– În ulei încins?

Îhî.

– Nu la cuptor?

– Îhî!

– Atunci, din partea mea, poa’ să aibă și formă de trifoi cu patru foi! Gustul contează!

Pfiu, hai c-am dres-o! 😶‍🌫️

Și planul din capul meu suna așa: folosesc oala aia grea, de fontă.

Stați, că mai tre să fac o paranteză, pentru cine nu știe: ca răspuns la întrebarea Vasilescului cu “spune-mi c-ai îmbătrânit fără să-mi spui că ai îmbătrânit”: eu m-am bucurat ca un copil într-un magazin de jucării când am primit cadou o oală de fontă. Și nu orice oală, căci nu numai că e din fontă, dar e și emailată, și roșie! Curcubeu în suflet, ce mai!

Gata, închis paranteza.

Mdeci, planul meu era așa: pun pe focul electric oala de fontă. O încing de-o găsesc dracii, pun ulei, prăjesc cartofii congelați la fel cum i-aș prăji pe unii d-ăia de cumpărat.

Numa că, ce să vedeți… cumva, pe undeva… s-a greșit.

Nu știu nici până în ziua de azi să vă spun exact ce și unde. Dar ce pot să vă spun cu siguranță e că s-au prăjit niște cartofi. Oarecum. Parțial.

Adică o parte din cartofi au ieșit binișor, aș zice – crocanți la exterior, pufoși la interior.

Unicul bai a fost că treaba asta s-ar întâmplat numai cu o mică parte din cartofi. Căci restul au decis să dezvolte un atașament complet nesănătos față de fundul oalei mele de fontă. Și unii față de alții.

Așa că a rezultat un strat destul de generos de lipitură de cartofi pe fundul oalei, plus un strat de cuburi de cartofi prăjite decent. Sau decențel, aș zice.

Din fericire pentru mine, bietul Fritz s-a declarat mulțumit chiar și așa. Ba a zis că ăia pe care a reușit să îi desprindă de prin oală, au fost chiar gustoși. Și el susține că n-o zice numa de amabilitate. Da eu nu-s neapărat convinsă.

Însă drama mai mare era alta: ce mă fac eu cu Sfânta Oală? Cum desprind eu stratul de picioici, fără să distrug oala?

Oala mea frumoasă și bună pentru copt o pită de te lingi pe dește? Oala mea, cadou de la mama mămicuța mea?

‘ți-ar micii cu cartofi prăjiți ai dreq să-ți fie, cu cine ți-o mai face vreodată cartofi prăjiți, să strice bunătate de oală!

sursa foto: freepik.com