Articol scris de Iulia.
…
Având în vedere vremurile kākācioase albastre care e posibil să ne aștepte în următorii ani, mi-am zis zilele trecute că poate n-ar fi rău să-mi mai exersez și eu unele talente încă nedezvoltate, că mna, nu se știe…
Despre ce vorbesc? Păi m-am decis să încerc să prestez niște pâine de casă.
Cred că v-am mai povestit eu că pe partea de gătit nu prea am dificultăți – nu că mi-au murit lăudătorii, da sunt în stare să gătesc absolut decent (unii spun chiar că aș găti bine), sunt în stare să improvizez când e cazul, pot urma rețete – deși rareori o fac – iar rezultatele sunt în 99,9% din cazuri bune sau chiar foarte bune.
E, în schimb când vine vorba despre copt, despre aluaturi, blaturi și altele asemenea… să zicem c-ar exista loc de îmbunătățire. Mult. De tot.
Adică na, sunt în stare să fac un chec sau un pandișpan simplu, o plăcintă cu mere sau niscai clătite.
Da la chestii mai complexe – cum ar fi gogoșile, de exemplu (dada, puteți râde în pace, am încercat de vreo 5 ori în viață să fac gogoși și de fiecare dată a ieșit dezastru) – acolo am învățat, în timp, să nu mă bag. Că pur și simplu nu-mi iese. Nu-mi iese și pace, habar n-am de ce.
No, da după cum spuneam, zilele trecute m-am împiedicat pe interneți de o rețetă de pâine. Care părea nu numai extrem de simplu de reprodus, dar și rezultatul părea unul absolut wow.
Așa că mi-am luat inima în dinți și am zis: Hai mă, să încerc, că n-o fi foc! Dacă ajungem iar la cumpărat pâine pe cartelă, poate ar fi bine să deprind această abilitate necesară hrănirii familiei.
La o adică, plantăm dreq niscai grâu în curte, îl măcinăm cu pietroaie de râu și măcar nu murim de foame. Cred.
Mă rog. Mă apuc deci de făcut pâine.
Urmez pașii – nu prea mulți la număr – execut aluatul. Până aici, toate bune și frumoase. Problema intervine la partea de copt efectiv.
Că vedeți voi, rețeta zicea că pita trebe coaptă în ceva vas de fontă. În primă fază cu capac, iar apoi încă o bucată de vreme, fără capac.
În plus, mai era prezentat acolo un „truc”: zicea să pui în vas o foaie de copt, dar sub dânsa să pui olecuță de apă. Cică ajută să iasă coaja la pită subțire și crocantă, iar miezul să nu se sfărâme când tai pâinea felii.
Și aici au început problemele. În primul rând, că eu n-am vas de fontă. Dar, ca orice gospodină respectabilă, am aruncat un ochi prin comentariile de la rețetă și am văzut că zicea lumea p-acolo că merge coptul și-n altfel de vase.
Așa că am luat o oală de inox, d-aia cu fund dublu, și am decis că vrea-nu vrea, ea o să fie vasul meu de copt pâine în ziua aia.
Aici mai trebuie să fac o precizare: pe partea de gătit, la mine lucrurile stau cam așa:
Varianta A: rețetele pe care le-am învățat de la bunică-mea sau de la mama au venit întotdeauna cu instrucțiuni de tipul „un pic de…”, „niște…”, „cât cuprinde”, „o mână-două” și așa mai departe.
Varianta B: la rețetele pe care le găsesc pe interneți sau despre care aud de pe la alții rareori mă apuc să măsor sau să cântăresc chestii. Mă uit așa, în mare, la ingrediente și la modul de preparare și apoi continui ochiometric. Și de obicei, îmi iese.
Numai că se pare că la partea de copturi, lucrurile nu stau chiar așa.
După cum vă ziceam, spunea acolo, la rețeta de pită, să pui niscai apă în vas, sub hârtia de copt. Unde prin „niscai” se indica un anumit număr de mililitri de apă.
Doar că mandea, încrezătoare-n sine în exces, n-a mai stat să cântărească sau să măsoare în alt mod mililitri ăia. Mi-am zis eu în sinea mea c-o dau și de data asta ochiometric și-o să fie bine.
Decât că n-a prea fost. Că am turnat eu acoloșa apă în oală, am pus hârtia de copt, apoi aluatul, am băgat la cuptor conform instrucțiunilor și apoi am așteptat.
După scurgerea primei părți a timpului indicat, am continuat cu etapa 2 și am așteptat iar.
Și când s-a scurs tot timpul de-l zicea acolo, la rețetă, am scos pita din cuptor. De mirosit mirosea… ce să zic… trailer la curcubeu pe cerul gurii.
Și aspectul părea promițător tare: coaja faină, crocantă, elastică la apăsare… practic, totul părea să indice un succes răsunător. Deja aveam fantezii cu pită proaspătă, unsă cu unt și cu miere, ori cu unt și sare.
Asta până când am răsturnat pita din vas, s-o las să se răcească. Moment în care am constatat că e posibil ca nerespectarea instrucțiunii legate de cantitatea de apă să nu fi fost o idee tocmai bună.
Pentru că fundul pâinii mele era practic încă aluat necopt. Nu chiar necopt de tot, dar așa, oarecum gelatinoso-lipicioso-umed, nush cum să zic exact.
Mno, ce te faci, Marițo? Că de băgat înapoi la cuptor nu-mi prea venea, că de la jumătate în sus, pâinea era bine de tot, coaptă și tot ce trebuie. Dacă o mai puneam o tură în cuptor, riscam să se facă cărbune în partea de sus.
Așa c-am stat eu puțin strâmb și-am judecat drept și apoi mi s-a aprins un beculete: dacă tot am copt eu pita în oală de inox, mai ales cu fund dublu, ce-ar fi dac-aș pune-o oleacă pe aragaz? Nu mult, numa așa, umpic, cât să apuce să se coacă și fundul ăla rămas încă umed.
Pfff, mai că-mi venea să mă pup singură de dășteaptă ce m-a făcut mama! Zis și făcut: am luat oala, am pus-o pe aragaz.
După care mi-am văzut de altceva, nu mai știu ce. Oricum, ca ideea, orice aș fi făcut, nu mi-a luat mai mult de vreo… 5, hai 10 minute, cu indulgență.
Dar după scurgerea acelor minute, am revenit în bucătărie, mânată grav de mirosul intens de ars care se propaga de acolo înspre restul casei. Hait, zic! Să vezi că s-o fi ars pita, naibilor!
Și nu greșeam deloc. Din oala mea cu pâine de pe aragaz ieșea un fum negru și dens. Noroc că era deschisă și o ușă, și un geam, și era oleacă de curent, că altfel sigur sigur se declanșa detectorul de fum.
Am luat rapid oala de pe aragaz și am întors-o cu josu-n sus, să evaluez dauna.
Acu, de coaptă era coaptă pâinea mea pe fund. Chiar excesiv de coaptă, aș zice. Adică arăta cam așa, ca coxul ăla de se folosește în metalurgie. Și de mirosit, cam tot așa mirosea.
Mi-am pus mâinile în șold și m-am uitat lung la pâinea mea frumoasă, crescută și coaptă frumos în partea de sus, dar neagră ca talpa iadului în partea de jos.
Am oftat adânc și am plecat de acolo să mă reculeg și măcar să nu mai fiu nevoită să stau față în față cu eșecul.
Până la urmă, după ce s-a răcit suficient, s-a constatat că pâinea era totuși comestibilă, dacă eliminai bine de stratul de arsură, așa că n-a fost chiar un dezastru complet dezastruos.
Mai greu a fost să scot din casă mirosul, combinație de fum, arsură și cărbune fumegând.
Și acu vă invit la pariuri: ce credeți, după trebșoara asta m-am potolit din nou pentru o vreme cu activitățile brutărești? Sau m-a mâncat în dos să mai încerc?
Și voi? Ceva experiențe de genul sau rupeți toți pă pâine cu maia artizanală și ați leșinat de râs, dar și de groază, citind despre incapacitatea mea de a produce unul dintre cele mai simple alimente necesare traiului zilnic?
sursa foto: freepik.com
Ok, cu făcutul am înțeles. Dar cu vândutul de gogoși? Zic că ar fi o pâine de mâncat pe felia asta, chiar și-n caz de vremuri maro-albăstrui.
Comentariu beton!13
Bre, io am mai zis pe-aici: ei, dacă pentru a supraviețui, ar trebui să vând apă unuia leșinat de sete, în deșert, s-ar putea să murim și eu, și ăla 🤷♀️
Comentariu beton!13
Io m-am născut bucătar, că mie-mi iese orice fac. 🤪
Io coc pâinea pe tava cuptorului, dar pun foaie de copt, iar foaia aia o ung înainte cu un strat foarte subțire de untură. Io verific coacerea pâinii cu o scobitoare. N-am dat greș niciodată.
Fac foarte rar pâine, dacă aș face în mod regulat, ne-am face de 300 kile amândoi. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!15
Deci nu te-ai născut numa bucătar, ci și brutar 😁
La câte grade o coci și pentru cât timp?
Sunt curioasă, cum reușești să verifici pâinea cu scobitoarea?
@#Corina, dacă pare umedă când o scoți, mai trebuie lăsată. Despre pâine zic, că poate nu e clar. :)))))
@#Corina.Cel mai ușor. Pui o scobitoare lângă pâine în tavă. Când s-a rumenit scobitoarea, s-a rumenit și pâinea. Dăăă…
Comentariu beton!22
@(altă)Iulia: 150° timp de aprox. o oră.
@#Corina: „scobitoarea” respectivă are 10 cm. O folosesc doar la verificat coacerea chestiilor făcute-n cuptor. Am numit-o scobitoare pentru că-i făcută din lemn. Știu că nu-i o exprimare prea fericită.
Ideea e că aluatul necopt se lipește de scobitoare, iar dacă pâinea-i coaptă, scobitoarea-i curată.
@MV: io verific gradul de umidificare cu limba. 🤪🤣🤣🤣
Comentariu beton!20
@Adorian, 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@JT, cum, bre, 150 de grade?!? Toate rețetele de le văzui io zic minim 200 🤔
La cuptorul meu, cred că dacă o pun la 150, tre s-o țin 2 zile.
@(altă)Iulia: dac-o pun la 200°C se coace doar-n exterior, iar apoi se arde.
Io doar pizza și carnea le fac la 200°C. Pizza se face-n 3 minute.
150 de grade în cuptor, 50 în paharul bucătarului.
Comentariu beton!12
@JT, bă, da ce cuptor jmeker ai matale! 😮
@all scobitoarea lui John Temple este tătă ziua o țepuşă pentru frigărui (Spieße). Sunt peste tot (Lidl, Aldi, Norma etc) în general pentru carne de pui şi îndeosebi pentru creveți, deşi destul de subțiri sunt rezistente În general în medie de 20 cm, dar cele mai scurte se pretează pentru airfryer.
@(alta) Iulia pizza chiar se face şi-n 3 minute. De aia se numeşte în Franța alsaciană Tarte flambée şi Elsasser Flammküche în Doicia. Se incinge cuptorul de pâine al bunicii şi ca să se verifice dacă e OK temperatura, se ciupeşte un pic de aluat, se intinde pe lopată unde se unge cu smântână fermentată (Crème fraîche, Saure sahne) se presară slăninuță cu carne şi ceapă felii şi se bagă în cuptor. Dacă după 3-4 minute e scoasă cu marginile arse sau cam aşa ceva, înseamnă că e incins cuptorul. Deci minim 200° cu ventilaţie sau 220° sus-jos la cuptor.
@AleBlaga: trebuie sa fie o confuzie la mijloc. Flammkuchen si pizza sunt doua chestii diferite.
Auuuu! Eu am fost „doo zâne” n bucătărie!🤣🤣🤣
Mama nu are nici un an de când a hotărât să plece🥹, iar în congelator dau peste tone de vișine! Mbun! Hai sa mă apuc eu sa fac prăjitura ei! Dar fac 2 Tavi sa i dau și nepotului una!
Scrum! Ambele tavi! Nici acum nu mi explic cum naiba am ars o și pe a doua știind bine că nu trebuie sa o țin atât la copt! Parca am fost idioata aia care se uită încă o dată la film in speranța că se termina cum vrea ea și nu moare actorul principal!
Așa cevaaaaaa…
Comentariu beton!31
Condoleanțe pentru mama 🤗
Pățit și eu să bulesc de 2 ori ceva, deși după prima bușeală mi-am tot repetat: ai grijă, ai grijă, ai grijă…
Pă dreq, parcă atunci se duce totu naibii și mai abitir 🤣
Hai să fiu eu încasatorul de serviciu azi. Să îmi iau flegmele de rigoare.
Băi, pâinea nu e sănătoasă dom’le. Crește glicemia, are carbohidrați.
Unde mai pui că dacă e proaspătă mănânci până pleznești în diferite combinații : cu unt, cu untură și boia, cu slănină, brânză și ceapă etc.
Așa că strig în gura mare : fără pâine!
:)))
Soția e as în făcut langoși, gogoși, tot felu’ de plăcinte. Și eu as în mâncatul lor. 🤭
Comentariu beton!16
Păi da, da vezi tu, dacă pâinea iese pe jumate arsă ca măciulia unui chibrit cu care ți-ai aprins o țigară (alt obicei nesănătos 🤭), atunci nu mănânci așa multă.
Deci în esență, eu am făcut un bine familiei 😁
Langoși n-am încercat niciodată să fac, mă feresc de chestii care trebuie prăjite în ulei mult ca dracu de tămâie. Nu de alta, da mi-e silă de miros și de curățatul de după.
Mă Hârciog ,deci pâinea nu e sănătoasă ,in schimb langosii ,gogoșii și plăcintele îs !!!
Comentariu beton!11
@oviwan „ne râdem” și noi până mai putem, e sâmbătă, ce naiba să facem.
De luni pregătim batistele. Doar o minune ne mai salvează.
De nasoleala pe partea economică nu ne scapă nimenea. Ne-am făcut-o cu mâna noastră.
Lasă, bre, că uneori e bine să mai crezi și în minuni! Hai să o ardem pe optimism. Măcar azi și mâine!
la Ieșî plouî bacovian, da’ io n-am timp de comentarii! că la facultatea de veterinari ie expoziție cu animăluri: vaci, cîni, cai etc.
mergem cu aia mică, s-o pregătim pentru industria viitoare!
pwp!
Comentariu beton!19
Aidi oai, pe la mine: am 2 ponei și încă 2 urși mai mici 😂
O învăț și cum să pună o branulă, un pansament, că na, am antrenament.
Ps: aici ploo bacovian de ieri, fi-mi-ar scârbă!
Sfatul meu? Intai te duci la magazin sau dai o cercetare pe marele emag la oale de fonta. Poti sa-ti iei si un Le Creuset. Sunt ok. Daca ma pricep la ceva e sa imi aleg oale si cratite de calitate. Eu am inceput cu o cratita pentru tarte-tatin. Si sa vezi ce imi iese😋.
In rest si eu tot ca tine. Nu respect absolut nici o reteta in întregime si trei sferturi e ochiometric si nu la cantar. Bai si ce bune sunt mancarurile pe care le fac🤤. Juniorul e mare fan si mai ales carnivor cam la orice fel de mancare pe care o fac.
P.S. De paine m-am lasat dupa ce am am stricat cateva retete chiar in masina de facut paine. Aici chiar am respectat reteta si a iesit o chestie necoapta si mâzgoasă🫣.
Adevărul e că mă tot învârt în jurul oalelor de fontă precum mâța în jurul unui castron cu smântână, că văd că toată lumea le laudă și le ridică în slăvi.
Numa că Hagi Tudose nu se îndură 🫣
Mă’c să mai fac niște risărci!
Nici eu nu respect rețetele, ochiometru e cel mai bun. De 2-3 ani, am început să cântăresc, la unele rețete. Am 3 fete la 30+ (fetele, nu eu🤣), au început să gătească (cam târziu, știu), trebuie să le spun exact, dar exact, rețeta. De sărbători (au început să mă ajute în bucătărie), când fac o rețetă pe care le-am dat-o, eu nu respect nimic, îmi spun, trebuia să pui atât de ce ai pus atât și nu ai cântărit. Răspunsul, sunt mă-ta, eu ți-am dat rețeta, eu o modific. Ca și aia, eu te-am făcut, eu te omor😂.
Comentariu beton!15
Daca tot ai curte,pui si grau,macini,faci faina,fa-ti si tzest,ca la olteni.Mai incearca si metoda clasica,cu framantatul in copaie de lemn.Trebuie sa iasa pana la urma!!
Bafta !!!
Comentariu beton!11
Gata, am plecat să caut copaie! 😂
Buna istoria Cam lunga totusi. Dar nah…cine sunt io sa ma opun debitului verbal feminin?!😆
🤷♀️ atâta s-a putut
Așa, dar fix așa am făcut și eu. Tot cu pâinea pe aragaz sǎ compensez cuptorul, uitat de dânsa complet, fumigenă maximă, aerisit casa trei zile. Între timp m-am specializat. Pentru a nu mai repeta pățania eu pun vasul de fontă sau înlocuitorul în cuptorul încins cam cu 45 min înainte de a pune pâinea. Pentru ca atunci când pui apa in vasul fierbinte (chiar şi nemăsurată) sa se faca abur tot atunci. Nu renunța! 🤣🤣🤣
My sister! 🤗
Am văzut/auzit de metoda asta cu încinsul vasului înainte. Da mi-e că, la cât sunt eu de bezmetică, mă mai aleg naibii și cu arsuri pe mâini 😂
fa, ter’nați cu prostiile, că astea nu ie metode dacice! (pentru lămurire, „fa” nu este peiorativ/depreciativ în Moldova, acel termen fiind „fă”; „fa” este echivalentul lui „dragă”, da?)
în plus, @Iulia, pentru că tot s-a umplut țara de guri (un guru, doi guri, pune-ți mîna și învăța-ți noa gramatică!), io știu de ce nu ț-a eșit pînea! hîrtia de copt tre’a boțolită înainte s-o pui peste apă, creînd astfel goluri pentru ulteriorul abur…
Comentariu beton!14
Am boțât-o, oai, nu te gândi! Deci nu e de la aia 🫤
Dacă iese semeonul însoțit de toată gașca de simpatici, ăla care poate face curpapir în casă, cu aromă de meleag de dac și colorat în verde legionar, ediția primăvară 2025- poate 2075, o să fie plin de ruble.
Comentariu beton!18
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Ma scuzați că nu mă bag în discuție dar la pâine nu mă pricep decât s-o mănânc. Corecție: mă pricepeam. Pentru că vizionara de nevastă-mea, ghicind ea cu vreo câteva luni în urmă ce va să vină, m-a trecut la cură de slăbire. În continuare, ii dau dreptate domnului @hârciogu, pâinea nu e sănătoasă. În anumite cazuri crește nesănătos și cantitatea de plumb din organism. Vezi dictatori care înfulecau prin diverse vizite pâine cu sare.
Comentariu beton!12
Păi și, măcar e cu succes cura? 😁
Relativ. În afara faptului că am o tentă verzuie și mi-e foame mai mereu, organismul meu s-a învățat să extragă și să depună grăsimi și din apă. E în competiție cu nevasta-mea pe nervii mei…
Comentariu beton!21
😂😂😂 been there, felt that!
Hai, că poți! 💪🤣
Păi nu pot io? Să nu pățesc că măgarul țiganului. Când s-o-învățat să nu mănânce, o murit… 🤔
Daca ti-e foame mereu faci ceva gresit la cura aia, pe langa faptul ca pare sa nu sustii 100% ideea. Faci si tu cum a facut PSD cu Crin si uite unde au ajuns :)).
@pvladc, nu mereu. Doar între mese. Iar pe tine te pârăsc neveste-mii ca i-ai comparat cura de slăbire cu prostiile PSD-ului. Ai încurcat-o. Crede-mă!😁😜
N-am făcut pâine, dar am reușit să o dau in bară cu niste cozonaci. Eram tânără atunci și mama nu făcea cozonaci. Nemțoaica elabora doar ștrudele, savarine, torturi – fără cozonaci.
Soțul din dotare, oltean, tot mârâia ce cozonaci buni făcea mamă -sa. Deci mă apuc eu de un Paste catolic să confecționez cozonaci. Era cu mult înainte de a avea internet (epoca de aur). Așa că pun mâna pe Sanda Marin, mă documentez și execut. Evident ochiometric. Zice documentația că se lasă aluatul acoperit să crească. A crescut. A ieșit din vas, a invadat cutiile cu condimente plasate pe lângă numitul castron, s-a prelins in sertarul cu tacâmuri. Am recuperat partea rămasă la locul ei, am copt cozonacii și mi-am petrecut ziua spălând toate cele. I-am spus foarte politicos soțului să treacă naibii la vopsit ouă ca eu n-am timp.
Au ieșit foarte buni cozonacii dar foarte urâte ouăle.
Premiul unu cu coroniță a fost să admir mutra soacrei când la Paștele ortodox fiul ei cel bun i-a spus „Cozonacii neveste-mii sunt mai buni”.
Comentariu beton!27
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
A pățit și vecina mea din capu’ satului, da nu chiar așa rău: ei i s-a lipit aluatul de tavan 🤣
Îl urcase sus, pe dulapul suspendat din bucătărie, ca să nu îi ocupe loc pe blat cât mai face una alta (probabil vopsea oo 🤣).
Comentariu beton!11
Pare sa fie reteta de paine fara framantare. Eu o fac doar in vas de fonta- la inceput intr-un tuci- asa ii spunea mama- de la ea – cu capac din mai multe (4-5 bucati suprapuse) de folie de aluminiu, etansand bine de tot marginiel in jurul vasului, pentru etapa de copt „cu capac”. Apoi scot acest capac- cu grija ca sa il refolosesc, sau nu, daca ma ard- si mai las painea 15 min- aprox.
Ulterior mi-am luat un vas de fonta – dutch oven – de la unii care cred ca se cheama chiar asa oalefonta punct ro. Nu mai stiu sigur. Ideea e ca are capac si nu e chiar asa de scump, mai ales cand e la oferta.
Apa din vas- e prima data cand aud/citesc de ideea asta- trebuia sa fie doar asa o stropeala.
Vasele de fonta trebuiesc bine incinse inainte de a pune aluatul deci ideea de a-l stropi cu apa nu e deloc- deloc ok.
Ce e recomandat e sa se presare o manuta de gris sau malai ( faina de porumb) in vasul de fonta incins, ca sa iasa coaja de pe fundul painii crocanta. Apoi capac – improvizat sau nu – si, la o paine de 500 g, un 40 de minute in cuptor cu capac si apoi 10-15 min fara. Cuptorul meu merge un max de 240 celsius- acolo coc painea.
Daca se doresc aburi- desi initial avand capac nu folosesc nimanui- se poate pune apa fierbinte intr-un alt vas/ tava in cuptor. Eventual puteti incerca sa puneti tava cu apa fierbinte cand scoateti capac. Dar painea iese crocanta si fara. Si dupa ce iese prima o sa mai vreti sa faceti, pentru ca e tare buna. Si simpla dar si cu seminte, cu masline, cu ceapa.
Revenind la vas: vas de fonta bun si cu capac din Lidl si de la crockpot. Le Creuset e pentru mine haute couture-ul vaselor de fonta- din categoria de se lasa mostenire :).
Mai zic doar attention mare la manevrarea vasului fierbinte, mai ales cu „le capac”, care aluneca, am observat eu, ca daca e scapat peste un picior, nu mai zic deget, e jale-mare…..
Succes cu painea si sa ne citim cu bine luni!
Comentariu beton!13
Dada, fix ăia fără frământare e. Mulțumesc de ponturi, poate mă încumet să mai încerc 😁
Și legat de creuset alea, chiar zilele trecute văzusem o postare a unei tipe care zicea că ea o are pe a ei de la mama ei, care o primise cadou de nuntă. Deci da, sunt de lăsat moștenire clar.
Știu exact ce paine ai făcut. Și eu am bulit-o exact la fel cu nerespectarea cantităților. A rămas necoapta la fund, ca urmare am intors-o cu dosul în sus și am continuat coacerea în cuptor. Am învins!!!
Comentariu beton!13
Pfff, oare de ce nu mi-a dat prin cap să fac asta? 🤦♀️🤣
@Manuvi fix aşa gândeam şi eu că trebuia să facă Iulia, dar nu ştiu dacă aluatul a debordat la foacere. Se mai întâmplă şi aşa.
N-a debordat, bre, nica, dăcât am fost io tută 😂
Încerca rețeta de pâine fără frământare (pâinea leneșului cred ca îi zice) de la savori urbane. Tot în oală se coace, eu nu am oala de fontă, dar iese de fiecare dată!
Păi aia fără frământare am făcut-o. Da cred că îmi fac curaj și mai încerc 😁💪
La fel si eu. Gatesc foarte bine, totul pana la aluaturi. Poate sa fie orice aluat, pizza, cozonac, paine, gogosi. Eu mai si respect cantitatile si tot o dau in bara.
Sora mea! 🤗😂
Eu paine n-am încercat sa fac dar în toată viata mea de „bucatareasa” nu am știut sa fac clatite. Nu știu ce drac le fac ca respect rețeta la gram, am cumpărat și o tigaie speciala pentru clatite și tot nu îmi ies. Stiu, toata lumea face clatite, ei bine eu nu! Copiii radeau de mine și ziceau: a făcut mama clatita 😁 pentru ca din toata compozitia daca iesea una cum trebuie. Asa ca puneam bunicile sa facă cate un morman sa mancam și noi clatite! În rest îmi place sa încerc rețete noi, unele mai reușite, altele mai puțin și tot copiii ziceau la cate una noua: iar a intrat mama pe culinar.ro (asta era site-ul la moda pe atunci)
Stai liniștită, am mai auzit și de alții că nu le ies clătitele nici cu rugăciuni. Deci nu ești singura 😁
Mie-mi ies, dar mărturisesc că nu prea-mi place să le fac, mi se pare că durează o eternitate să păzesc tigaia până se fac toate și apoi, toată munca dispare în 5 minute plus/minus 26 de secunde.
Unul din marile secrete la clatite este sa lasi faina sa se hidrateze. Adica faci compozitia, iti pui un pahar de vin rosu si te apuci sa citesti niste comentarii pe un blog. Dupa 15-20 de minute de lectura te apuci sa faci clatitele.
La reteta, cat de incinsa sa fie tigaia si cat de des o ungi cu ulei/unt nu ma bag, face fiecare cum stie.
Dadada, musai să lași umpic aluatul să se hodinească după ce e gata. Și tigaia încinsă binebine.
Mie mi-au ieşit din prima. Doar ouă, lapte şi făină. Absolut fără zahăr. Făceam din orice fel de făina şi de fiecare dată subțiam aluatul cel mai adesea cu bere. Trebuie sa curgă fluid să acopere tigaia că se face rapid.
Preferabil înainte toate ingredientele la aceeaşi temperatură şi făina musai cernută.
Având certe simptome de leneş, las tot maglavaisul să fie agiitat la maşină. După aia între intins în tigăi agit bine cu polonicul.
Eu fac paine de 6 luni, de 2 ori pe saptamana, m-am antrenat din acelasi motiv, ca și tine😂. Fac pâine clasică, cum făcea bunica mea, nu cu maia. Am făcut și cu apă, în oală de fontă. Exact la fel am pățit și eu, partea de jos nu era coaptă, dar, am mai lăsat-o 5-10 minute, dar, am setat cuptorul doar pe partea de jos. Așa că, nu te descuraja. În legătură cu gogoșile, să nu crezi ca le iese, de fiecare dată, la fel de bune. Și cei mai mari bucătari/brutari, greșesc.
Ce înseamnă „clasică”?
Trebe musai să vă povestesc odată și încercarea mea de a face maia în casă. Mi-a trecut, în caz că se întreabă careva 🤣
Sigur data viitoare iese cum trebuie, am observat că indiferent ce preparat am în cuptor dacă am ieșit un minut din bucătărie după ce am gândit că trebuie să mai stea puțin să se rumenească sau ceva, imediat se arde 🤦 ori nu știu să aproximez minutul ăla ori hazardul face mișto de mine. Ne adaptăm ce draq să facem, dar vom avea un weekeND bun cu siguranță.
Dadada, exact așa! Minutul fatal! 🤣🤣🤣
O să fie bine. Trebuie să fie! 💪
Soția face pâine în oală de fontă. Totuși, bunica făcea pâine în cuptor, direct pe vatră, iar apoi bătea coaja. Așa că am rugat-o să încerce și fără oală. Primul experiment a ieșit bine și de atunci, ocazional, face și fără oală. Direct pe o placă ceramică pentru pizza. Când scoate pâinea din cuptor este toată arsă, așa cum era a bunicii. Apoi luăm pâinea la bătaie cu un făcăleț și rămâne o pâine rumenă, de toată frumusețea. Singurul inconvenient este că facem multă mizerie în bucătărie când batem coaja. Bunica nu avea problema asta, bătea pâinea in curte.
Nu știu dacă m-aș încumeta la așa ceva (de din aia bătută, zic), deși sună ca o variantă bună să îți ventilezi sentimentele reprimate 😂
M-am apucat de prin februarie sa fac paine cu maia naturala, convins fiind de avantajele dospirii lente cat si a faptului ca ai control total asupra ingredientelor!Dupa zeci de ore de documentare pe youtube am dat drumul la treaba.Nu mai tin minte exact insa mi-au trebuit cel putin 5-6 coaceri esuate pana am scos prima paine decenta, cu putin efort fizic, doar autoliza si cateva intinderi si plieri!Exista o intreaga stiinta a coacerii painii in cuptorul de acasa si ca o paine sa iasa cum trebuie depinde de multi factori!De la faina folosita, procentul de hidratare, cresterea maielei, temperatura din bucatarie, timpul de dospire din bol si apoi cel din frigider, crestarea dinaintea introducerii in cuptor, vasul in care se coace, etc…Totusi dupa atatea incercari nereusite a venit si momentul satisfactiei de a scoate prima paine cu care sa ma pot mandri si acum testez chiar cozonacul cu maia naturala!Nu renunta si incearca sa schimbi de fiecare data ceea ce crezi ca ai facut gresit, pentru ca in momentul in care va iesi prima paine atunci va deveni din ce in ce mai usor!Cu mare drag te pot ajuta cu reteta mea si pasii de urmat daca doresti!
Mulțumesc, m-am „documentat” și eu o grămadă, ba chiar am pus de maia la un moment dat (am renunțat, după cum ziceam mai sus 🫣). Sincer, cred că rezultatul nu se compară, dar e și un întreg proces de care eu nu-s în stare.
Și asta în primul rând din cauză că sunt haotică și dezorganizată. Adică vorba aia, eu uit că tre să cumpăr cafea (și fără cafea eu nu supraviețuiesc), păi să îmi aduc aminte cu 24 de ore înainte că tre să mă apuc de pâine, deja e utopie 🤣
Dar toată admirația mea pentru tine! 🎩
Am invatat sa fac paine in timpul pandemiei. Pana atunci doar ideea de a-mi baga mainile in aluat ma facea sa fug. Ei, incet-incet am ajuns sa fac paine buna, chiar foarte buna in opinia consortului, cu drojdie, cu maia, in functie de cat timp am. Am incercat si coapta pe tava, si in tava, dar in oala de fonta zic eu ca e metoda cea mai buna. Si à propos, nu e deloc nevoie de apa pe fundul oalei (am incercat si eu), iese crocanta oricum.
Dar in afara de paine, din care mananc pana la craparea mațelor, sau un pandispan de doua ori pe an si un cozonac la trei ani, altceva nu-s in stare sa coc. Dar nici mancatoare de prajituri nu-s, poate de aia lipsa entuziasmului.
E, vedeți cum mă faceți voi să dau găuri în bugetul familiei?
Oală de fontă în sus, oală de fontă în jos… Păi e clar că îmi trebuie și mie! Pffff! 😂
Nici eu nu mă omor după dulciuri, mai fac checuri și alte mărunțișuri pentru fi-miu, prefer să aibă ceva dulce făcut în casă când îl apucă pofta (deși am noroc și nici el nu e genul de copil leșinat după dulce).
Cât despre fontă, în vremurile trecute tot din fontă erau caloriferele, de!
Mă tot uit galeş la vasele de fontă, dar din păcate am aragaz electric, adică cu sticlă Ceran. Sunt convins că la prima utilizare a ceva de fontă, cineva îl vă crăpa. Îmi amintesc şi cum am intrat la Kaufhaus să caut tigăi de clătite şi prima ochită era de fontă şi când am apucat-o mai s-o scap peste deştele de la picioare, aşa grea fu! Se şi avântase vânzătoarea să mă avertizeze.
Stiti cu ăla …
Ce calificare aveț ?!
Doamnă , m-am născut priceput, pe ce pui io mâna n-are cum să nu iese …
Ăla-s eu !
Dar am ales sa ignor God’s gift si să mă fac coach de fitness …si oleacā patron 🤣cateodata receptioner ,personal de intretinere si … fumee de serviciu … că aşa s vremurilii …(doar mă laud ) da gata !
Fac o mâncare de te lingi pe unde pică …certificat de ăia trei magi chefi de cuțît unde am prestat televiziv -spre uimirea si admiratia orasului de gogomani unde eu -se stie …sunt fruntaş
Pâine hmm aici am o problemă bro !!!
Îmi place prea tare şi nu doar atât …îmi place sā şi fac …
Cea mai tare pâine din veața veților a fost aia la dutch oven -a doua tură că prima s-a coxat -cocsat 🤫cum a zis si antevorbitoru’ Iulia 🙄
din motive dă prost care a pus foc prea mare ..
Pentru cine nu a aflat încă, dutch oven e o ololoaie dă fer ,cu capac tot dă fer , mult fer …fontă pentru puriști , la care ololoaie poți pune jaratic pe capac ca are o bordura custom 🤣
In care colonistu ‘ olandez ,bur sau anglosaxofon .. făcea TOATĂ mancarea indiferent ca erea tocană de crumpi cu raton ori suava Pavlova …
In ultimul timp …văzînd mizeria care a cuprins toată industria panificației facem mai des cu făină loco -cât s-o mai găsi si cel mai jmeker cu fermentatie lentă ,,o frigorifer “ cum ar zice un musiu catindat -ăla francofon da’ decât cât si cum vrea pl lui …
Mdeci aia pâine jumi-juma albă si calitatea a doua si fermentatā peste 24 de ore la 6 grade e game changer bro !!!
Nu balonează si o pot mânca -cu moderatie si cei cu intoleranta la gluten , că papă posibilu’ ginere (Doamne agiută zic ) si n are nimic …că n rest nu poate cu gluten … boală woke se pare 🤫
Decât că durează mult de produs si profitu’ la muiştii de panificatori nu are timp de perdut ….
Atat cu reclama
PS Scuzaț domnu’ emveu eventuale greşale de exprimare ,topică, semantica ortoepie asta ca eu înțeleg ce am vrut sa zic
Si la vot citroeni 😺!!!
Bre, lămurește-mă și pe mine (nu de alta, da mi-i lene să caut pe gugăl 😂): dutch oven ăsta e o marcă de oale de fontă sau e o denumire gen adidași, aplicabilă oricăror vase de fontă?
Am tot zis și eu că poate îmi fac odată, cândva, curaj să încerc de-aia la rece, da să îmi iasă măcar cât de cât asta simplă mai întâi, și trec p-ormă la agerimi 😂
@(alta) Iulia nu e marcă, e denumire generică. Pe vremuri olandezii (dutch) erau primii la manufacturat olărie metalică din alamă, cupru, bronz. Un englez s-a prins că e mai ieftin fierul şi le-a făcut din fier turnat comercializate ca chestii olandeze deci dutch oven. French oven e la fel dar emailat pe înăuntru, aka Le Creusot.
Aha, mulțumesc de lămurire!
Intr-adevar oala de fonta e cea mai buna, datorita temperaturii uniforme pe care o mentine ridicata pe tot procesul. Si nu doar pentru paine, dar mai ales pentru paine. Apa trebuie sa fie doar putintica, vaporii ajuta la crusta si sa mentina foaia de copt un pic umeda si usor de scos. Succes, nu te da batuta
Uff, și tu cu oala de fontă! Gata, e clar, tre să fac shopping! 🤣
Recunosc că m-am gândit și eu de câteva ori să fac pâine, cu maia nu oricum. Dar m-am lăsat păgubașă că tare mi-e frică de rezultat 😅. În altă ordine de idei, să știi că nici mie nu îmi ieșeau gogoșile orice le-aș fi făcut. Așa că atunci când aveam pofte apelam la soacră că ea le face in orice condiții 🙃 dar s-a schimbat puțin situația când am descoperit rețeta de gogoși cu lingura. Fără frământat, fără bătăi de cap, chiar ți le recomand 🤗 Rețeta e de la madama Gina Bradea🙃
Îhî, și eu tot la soacră apelez 😁
Și ea tot cu lingura le face, mi-a dat săraca rețeta, instrucțiuni… ‘jaba! Nu iasă și pace! 😂
Da da, cunosc senzatia. Gogosii mei ba sunt prea negri, ba sunt cruzi. La langosi inca nu m-am indurat, dar vin si aia pe plita candva. Clatitele le ador, dar ma enerveaza ca sta domnu’ 2 ore la tigaie ca in 20 de minute sa halim tot. In schimb, as putea face paine in fiecare zi. Nu mai am voie, ca zice sotu’ din dotare ca se vede la cantar. Solutia am gasit-o cu Stoneware. Produsele sunt asa de bune,ca m-am hotarat ca in timpul liber(am un pic mai mult pentru ca nu am copii) sa fiu consultant. Are Pampered Chef un vas perfect cu capac-„Ofenmeister”. Il ungi, pui faina si iasa painea grozava, crocanta si cu miez moale. Cand ajungi pe meleaguri nemtesti,striga tare si te rezolv de unul 😉
Aceeași problemă o am și eu cu clătitele (chiar zisăi mai sus 🤭).
Acu m-am apucat de documentare pe tema oalelor 😁
Tot timpul te mănâncă în dos, din fericire, astfel ca nu ne plictisim. 😏Deci spor și mult succes în continuare cu pâinea!🤞😁
Mulțumesc 😁
Eu fac foi de prăjituri de la 10 ani, cu margarină pe vremuri, cu unt acum. Nu prea îmi ies ciorbele și tocanitele, în rest, dulciuri fac cam tot ce îmi trece prin cap. Prăjitură Fanta, amandine, savarine, tosca, albinita, înghețată falsă. Fac chiar și aluat de pizza și chifle cu drojdie și lapte dulce, dar in schimb, clătite fac de abia de vreo 5 ani. Râdea toată lumea de mine că fac torturi și prăjituri și nu-s în stare de 3 clătite, deci se poate și la case mari și la case mici.
Acu’ oare asta să fie cauza că am iar 100 de kile?🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤭🤭🤭🤭🤭
Aoleu, am încercat și eu cândva, prin cretacic, să fac prăjitură Snickers. A ieșit o masă cu o textură dubioasă și aproape complet necomestibilă. Dacă îmi aduc bine aminte, cred că am cules arahidele de prin ea 🤣
De celebra „prăjitură deșteaptă” nu mai zic nimic… 😂😂😂
Înțeleg, că și eu am dat destule rateuri. Primul blat de tort era necopt în mijloc și curgea din el tot aluatul crud, iar prima cremă de caramel la 11 ani a fost zahăr cu fum, adică zahăr negru cu gust amar, că voiam să fac biscuiți cu cremă de caramel. Norocul meu că aveam aragaz din ăla cu 3 ochiuri afară în curte, în bucătăria de vară.
Acolo mă lăsau ai mei să îmi dau corijentele la cofetărie, că știau că nu am cum să dau foc la casă. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😅😅😅😅🙈🙈🙈🙈. Am continuat pentru că pe mine bucătaritul, mai exact prăjituritul, mă relaxează enorm. Am ars și piscoturile alea de casă, un fel de biscuiți pe care îi făceam împreună cu o colegă tot pe la 11 ani pentru că am intetit prea tare focul în sobă și de aia am fost retrogadata la bucătăria de vară.
Apoi pe la 14 ani am trecut la făcutul prăjiturilor de sărbători an de an, fie de Paște, fie de Crăciun și tot timpul făceam tot felul de combinații la creme, după ureche, ceea ce mai fac și acum. 😅😅😅😅
E, la mine e oleacă pe dos – adică gătitul îmi place și mă relaxează, coptul mă stresează 🤣
Hmm. Am vrut sa fac crema de zahar ars, cred? Si am zis, dar daca pun eu vasul ala de yena pe flacara pe aragaz. Ca daca merge la cuptor la temperaturi inalte, cu siguranta merge si pe foc. Eh, nu a mers. S-a spart.
Alta intamplare cand am vrut sa fac chec sarat, ca asa fac eu cand mai am chestii ce urmeaza sa expire prin frigider. Nu stiu ce am facut prost, atat de frumos s-a rumenit el pe deasupra. Abia asteptam sa il gust. Si cand sa desfac tava aia, se imprastie ca o placinta cu crema care ti-a cazut pe jos. Era crud.
Revenind la chestiuni de gospodina, care sa speram ca nu ne asteapta de luni incolo, daca imi permite seful la blog, eu painea asta o fac https://www.kitchenshop.ro/paine-de-casa intr-un vas de ala scump de vreo 4,500 lei tot Emile Henry pe care poate nu mi-l mai permit de maine incolo, depinde de rezultat. Cu niscaiva unt pe deasupra la coacere, imi iasa o paine dementiala. Fara apa si alte cele. Si cu robotul ala de bucatarie ce imi framanta aluatul, nu asa, oricum.
🤣🤣🤣 bine naiba că nu s-a lăsat și cu sânge de la vasul ăla pus pe aragaz!
În rest… #OSăFieBine! 💪
Da, sunt un as in bucatarie. Daca tot femeile am fi stabilit ca noi trebuie sa stam la cratita, nu am mai fi stat 😅
Sa speram ca va fi bine. 🪑 🪑 🪑 💪
Dacă îmi permiteți,doamnă verificați oferta petromax.Am un ceaun de la ei ,bijuterie.Cu regret vă spun dar cam trebuie condiție fizică.Săru-mîna lu matale.
Ia, că verific acuș! Condiție fizică am, sunt în formă. Rotund e o formă, nu?
Moama ce coincidenta. Pe la noi ploua bacovian asa ca nu am ieșit din casa. Dar tot avem nevoie de paine sa infulecam sarmalele primite de la ai mei. Asa ca am pus de un aluat. Cam de o paine și un pic. Cu picul inventez o pizza mica. A cerut maică mea reteta după care am făcut focaccia. Nu s a putut scrie. Trebuia sa ii arat cu mâna câtă sare, cum torn ulei. Lichidul il masor cu „pahar de apa sau cana cu toartă” (cine il stie pe messe silviu). Nimic n a înțeles ca nici eu nu s cu gramajul 🤣. Pâinea o coc la mașină de paine deși fac aluatul la mână. Sau la cuptor în oala de inox cu capac. Da, aia normala în care fac mancare. Cu siguranta iese mai smecher în oale din alea scumpe dar nu m am indurat. Spor la treaba!
Mă uit acu la prețuri la oale de-alea șmechere și mă ustură deja la portofel 🤣
La începuturi, pe anevoiosul drum al devenirii de cetățean teuton aproape toată ziua făceam pâine la automat. Până l-m bulibăşit. E destul de simplu, toate magazinele vândeau pâine pentru aşa ceva, doar amestecai cu apă, avea deja drojdie. Aveau maşinile programate timpii de amestecare şi dospire. Dar după ce-a stricat aparatul şi după ce l-am demontat să văd ce şi cum, am renunțat să mai iau altul, probleme evidente de fiabilitate.
Acum din când în când mai fac într-o coajă de silicon, chiar aşa şi arată. Făina de pâine vine în multe sortimente: albă, integrală, cu semințe, amestec etc. Părerea mea, poți să faci şi-n forma de torturi.
Eu fac pâine in masina de pâine. Fac cozonac, in cuptor, o data pe cincinal, e mai mult decât suficient.
Cu tot respectul, dar n-am mâncat vreodată o pâine, făcută la mașina de pâine, care să-mi placă. Toate au textură de carton. De altfel, ăsta e și motivul pentru care mașina mea de pâine e pe undeva prin debara. Mă rog, poate eu nu mă pricep, dar n-am mâncat nici făcută de alții. 🤷♂️
Fix zilele trecute i-am zis lu’ Musiu Soț că săptămâna viitoare e campanie din aia de colectare electrocasnice vechi la noi în comună, așa că o să duc mașina de pâine, că și așa nu face nimic decât să adune praf 🤷♀️
Pai d-aia nici nu fac prea des. Dar calda, cu unt si brânzica pe deasupra sau sunca, e chiar acceptabila. Acuma, nici eu n-am mâncat pâine facuta in casa, in oala de fonta sau nu, asa ca nu pot compara.
In masina de pâine am mai facut dulceata de capsuni. Partea buna e ca nu trebuie sa mesteci si s-o supraveghezi sa nu se prinda. Partea mai putin buna: a iesit cam lichida dulceata mea. Poate ca e din lipsa talentului si nu din cauza masinii.
@(alta)Iulia: my sister from another mother 🤗 Am incercat si eu in repetate randuri sa fac paine. Chiar daca de fiecare data rezultatul a fost comestibil, concluzia mea a fost ca nu merita efortul. In ceea ce priveste aparatele de facut paine, am avut ocazia sa mananc paine facuta asa si nu am fost entuziasmata, cel putin nu in masura in care sa investesc intr-un astfel de aparat. Mie imi reusesc prajiturile, chiar si retetele mai complicate, si ma relaxeaza sa le migalesc.
Când îmi rămân albușuri de la maioneză, fac din ele un delicios chec cu stafide. Anul trecut am schimbat aragazul. Cu unul ceva mai șmecher. Nu foarte, doar ceva. Pe butonul de la cuptor scrie clar temperatura. Și pun eu checul la cuptor. Și vreau să fac temperatura mai mică. Și în loc să citesc ce scrie pe buton, am acționat ca la gătit. Unde e pe invers, cum ar veni. Când să verific checul, era negru. L-am scos din cuptor, l-am tuns regulamentar pe toate părțile. Era comestibil. Dar am mai făcut unul în aceeași zi. Cu succes!