Pentru că vine weekendul, dar mai ales pentru că este și weekendul în care vom vota, am să vă zic atât: uitați-vă la „Diagnostic: dizident” pe Max (fostul HBO Go). E film de lung-metraj, nu serial.

L-am descoperit întâmplător și m-a făcut praf.

N-o să vă dau spoilere, o să vă spun totuși câte ceva în ideea că poate vă conving să-i dați play.

E făcut după fapte reale. În anii ’70, în fosta Uniune Sovietică arestările pe motive politice erau ceva la ordinea zilei. Toți cei care erau considerați dizidenți aveau de-a face cu sistemul de opresiune al statului.

Existau totuși mai multe feluri de dizidenți, fără îndoială cei care comiteau fapte considerate foarte grave de regimul comunist ajungeau direct în pușcărie. Știți exact despre ce vorbesc, că și la noi ajungeau în închisoare oamenii care încercau să fugă din țară, de exemplu, delict considerat extrem de grav de regim.

Dar mai existau și cei cu delicte politice minore, cei care comiteau fapte pentru care nu aveai cum să-i trimiți în închisoare. Ori vorbeau ceva aiurea și-i auzea fix cine nu trebuia, ori spuneau bancuri despre tovarăși, ori ascultau muzică retrogradă imperialistă, ori ascultau posturi de radio interzise, pe scurt, existau o grămadă de nimicuri din astea care erau considerate subversive de către autoritățile comuniste.

Mă rog, la noi tot nasoale pățeau și ăștia, dar în fostul URSS au găsit o soluție care să nu-i mai expună în fața opiniei publice internaționale. Pentru că în anii ’70, deși informația nu se transmitea cu viteza de astăzi, lumea liberă deja începuse să se prindă cam ce se întâmplă în URSS cu „dizidenții”.

Prin urmare, de fiecare dată când vreun cetățean sovietic reușea să sesizeze presa internațională despre abuzurile la care sunt supuși dizidenții, urmau multe articole și reportaje pe temă, iar autoritățile comuniste pur și simplu înnebuneau de furie.

Lumea liberă trebuia să constate superioritatea comunismului față de capitalism, nu să vină să le dea peste bot cu exemple de oameni omorâți și bătuți în pușcării. Mai ales când erau condamnați pentru fapte minore de genul „ascultă trupe imperialiste care cântă muzică subversivă”.

Ca să evite toate astea, pe cei cu delicte politice minore au început să-i bage în spitalele pentru boli mintale. Mai mult de atât, au inventat și un diagnostic pentru ei, nerecunoscut de comunitatea medicală internațională: schizofrenie lentă.

Pe scurt, au inventat metoda să-i țină închiși fără să-i bage în închisoare, dar să-i și distrugă. Pentru că în spital erau supuși unor tratamente medicamentoase care-i transformau în legume.

Gata, nu vă zic mai mult.

Oameni buni, prieteni, fraților, faceți cumva să vă rupeți două ore și uitați-vă la „Diagnostic: dizident”. O să vă cutremure.

Atenție! Este foarte dur și unele scene sunt atât de explicite că te cutremuri și ți se strânge carnea pe tine. Mara, de exemplu, n-a putut să se uite, a zis că e prea mult pentru ea.

De la „Arest”, filmul în care Iulian Postelnicu face acel rol absolut senzațional, n-am mai simțit atâta furie, groază și revoltă.

Așa că, dacă vă știți mai sensibili, poate totuși nu vă uitați.

Pe restul, sper că v-am convins.

Ah, să nu uit, fmm, Jeane!