Prieteni, am si eu o nedumerire. Dacă sunteți genul care si citiți, dar și ascultați cărți, le considerați tot cărți citite și pe cele pe care le-ați parcurs în format audio? Adică să zicem că în ultima vreme ați citit trei cărți normale, clasice, pe hârtie, dar ați și ascultat patru.
După care ieșiți cu prietenii, sau sunteți în orice alt context, și vine vorba despre ce-ați mai citit în ultima vreme, o să băgați audio-book-urile la categoria „citite” sau o să vorbiți despre cele citite pe hârtie, după care o să adăugați „dar am și ascultat niște cărți bune”.
Întreb pentru că încercam să-mi aduc aminte ce cărți am citit anul trecut și mi-am dat seama că în 2024 s-a produs inevitabilul: am mai multe cărți ascultate decât citite.
Eu, cel care acum câțiva ani consideram că o carte nu e carte dacă nu se simte mirosul de hârtie și dacă nu poți să îndoi colțul paginii-da, știu, o să ajung în iadul librarilor , am ajuns să ascult cărți. Lumea asta se duce naibii, vă spun.
Bine, am și scuza c-am condus mult în 2024 și, de când am descoperit aplicația Voxa și mi-am dat seama că pot să ascult cărți în mașină, aproape orice drum lung înseamnă o carte citită. Pardon, o carte ascultată.
Vedeți? Deloc nu mi-e clar. De-aia vin și vă întreb: cărțile audio se pun la cărți citite sau nu? Ca să știu cum mă poziționez dacă e să mă laud pe rețele sociale ce deștept sunt eu și cât de mult citesc.
Îi știți pe cetățenii care fac asta, nu? Și vouă vi se par cringe spre penibili?
Nu mă refer la oamenii care descoperă o carte foarte bună (sau două, sau trei) și-o recomandă ca s-o descopere și alții. Nu, nu, nu, pe ăștia chiar îi apreciez, fac foarte bine ce fac, chiar mi s-a întâmplat de câteva ori să citesc câte o carte plecând de la recomandări ale unor oameni în care am încredere.
Ba chiar, doamne apără și păzește, și mie mi s-a întâmplat în câteva rânduri să și recomand câte o carte.
Nu, nu, mă refer la oamenii ăia care explică superior că „în luna decembrie am citit 23 de cărți și-un sfert”, acum, în ianuarie o să citesc 25 și-o s-o încep pe a 26-a”. De ce, de ce-ai face așa ceva?!
Nu e nevoie să-mi răspundeți, e o întrebare retorică, știu exact de ce se laudă.
Hai că m-am lungit și uităm de la ce-am plecat: cum e cu cărțile în format audio? Se pun ca citite?
Și dacă tot v-am întrebat asta, hai să vă mai întreb ceva. Sau, mai bine zis, să vă rog ceva mai neobișnuit. Am primit de la cei de la Voxa un top al categoriilor care sunt cel mai accesate de către utilizatorii aplicației. Apropo, dacă n-aveți încă aplicația Voxa, poate faceți ceva în sensul ăsta? Numa’ zic.
O să vi-l las mai jos pentru că vreau să vă întreb ceva ce este fix opusul a ce-ar întreba cineva în mod normal. Pentru că nu, nu vreau să știu care este categoria care v-ar tenta cel mai mult, ci aș vrea să-mi spuneți care e categoria pe care n-ați accesa-o niciodată.
Și când zic „niciodată”, a se înțelege că n-ați intra acolo nici dacă ați ajunge pe o insulă pustie și să ascultați cărțile din categoria aia ar fi singurul lucru pe care ați putea să-l faceți.
Glumesc, desigur, dar ați înțeles ideea. Uite, astea sunt cele zece, pe care credeți că n-ați da click niciodată?
Da, le-as citi pe toate, nu, nu stiu daca pot pune aplicatia si in Belgia, voi incerca. Am inteles intrebarea, dar cam asa pot raspunde.
Puteți accesa Voxa. Eu o folosesc in Portugalia.
In contextul meu profesional, unde am fost și sunt în continuare nevoită să parcurg (atenție la verbul folosit 😅) mult mai multe cărți decât aș putea duce în regim clasic, adică pe hârtie, cu cartea în brațe într-un fotoliu, de vreo 6 ani mai mult ascult carti. Acum, că le-ascult, că pe citesc, informația din ele ajunge la mine. Deci se pun. Se pun mult de tot.
Pe de altă parte nu zic că acest fel de a parcurge cărțile nu are și dezavantaje. Enorme! Unul și cel mai mare e că îmi dau seama că am ajuns sa îmi pierd bruma de răbdare pe care o aveam ca sa fac lucrurile „așezat”, liniștit. Și că acum, dacă nu e o carte mișto, care sa mă prindă, cum se spune, nu mai am răbdare cu ea.
Însă, pe de altă parte, e o metoda eficienta in contextul in care nu prea mai apuc sa citesc de plăcere.
Despre voxa, ce sa zic. E o aplicație faina. Cu multă beletristică buna. Pe mine, una, însă, nu mă ajută. Că nu găsesc acolo ce am eu nevoie.
Cu toate astea, as recomanda-o și eu pentru citit/ascultat de drag.
In ceea ce privește întrebarea finala: business și economie – niciodată 😀
Apropo de “23 de cărți și un sfert”, îmi aduc aminte de cineva care, epatând, a zis că în viața sa a citit “două biblioteci și un perete”. Nu pot să spun aici ce mi-a trecut prin cap auzind asta (mai ales că persoana dovedise deja niște lacune la capitolul logică și coerență), da-n orice caz avea o strânsă legătură cu peretele 😀
La subiect, nu mă pot împrieteni cu formatul audio, dar cu siguranță se consideră cărți citite. Poate chiar se “înmagazinează” altfel informația, nu știu. De exemplu, ca la o prelegere unde ești foarte atent. N-am idee cum funcționează asta pentru cărțile lungi, cu intrigă stufoasă, unde ai vrea uneori să dai în urmă ca să verifici vreun detaliu, dar sunt convinsă că și astfel de cărți pot fi savuroase în format audio. Doar că nu pentru mine.
Din lista ta de mai sus, nu m-ar interesa partea de Business și Economie. În rest, sunt deschisă la orice altceva.
O plătesc de când i-ai făcut prima dată reclamă. Am ascultat doar Nexus. Am început multe nu am terminat nimic. Este încă straniu pentru mine să ascult cărți.
Partea de sci-fi și istorie este încă foarte slabă. În format electronic că despre audio nu are rost să spun. Voiam să renunț dar am zis să o mai las câteva luni.
ești deștept, da; sau mai bun șofer decît mine, că data trecută cînd ai recomandat Voxa am încercat și eu, la volan; n-am reținut nimic, deși era în limba română; singurele cărți audio (da’ era să fac accident în cazul ambelor) duse la capăt sînt niște reportaje de Viorel Ilișoi: Strălucitor (aici te îneci de rîs) și Salvezi un om, salvezi o lume (aici de plîns!); maxim audio, la volan, duc teatru sau podcast…
la ultima categorie nu mă văd „intrînd”, religia e no go și spitirualitate nuș’ ce ie aia…!?
Comentariu beton!17
P-asta n-am văzut-o venind. Nu-mi imaginez de ce n-ai putea să asculți cărți la volan, la drum lung, nu prin oraș. Prin oraș nici n-am încercat.
păi e simplu, e din cauză că viteza sunetului e mai mare decît viteza atenției distributive, deci multe cuvinte trec pe lîngă ureche; mai pui că scriitorii ăștia n-au altă treabă decît să folosească cuvinte care-s doar în dicționarele alea groase… ăla-s!
Comentariu beton!12
Nu ești singurul… Cum am și eu destul de multe drumuri de făcut, întotdeauna am cu mine un kindle. E pentru nopțile de hotel când îmi f… spatele pe saltele proaste. La volan însă, chiar dacă e doar autostrada aici iar mașina conduce aproape singură, nu pot sa ascult altceva in afara de muzică. Și dacă se gândește vreunul la manele, îl înjur de Florin Salam. Aici suntem un public cult.
Comentariu beton!12
Mai ales la drum lung nu merge cu audiobooks. Încercat, mă ia somnul și devine periculos.
La mine la muncă e un mediu zgomotos, se montează mecanizat și manual rulmenți mai aparte. Colegele mele se tot plângeau de zgomot și li s-au oferit căști de protecție de la cele mai ieftine până la cele superscumpe, cu Bluetooth.
Așa, empiric și pe bani s-a ajuns la concluzia că poluarea fonică deranjează dar mai mult izolarea audio. Nu mai aud voci umane, nu mai aud disonanțele în zgomotele uniforme ale mașinilor ce semnalizează erori de funcționare, mai ales acele zgomote ce zic precis ce s-a dereglat, mesajele audio de erori etc. Cred că asemănător e și la șoferi. Muzica e disruptiva iar o voce, oricât de plăcută devine după un timp monotonă și bagă în onirice.
Am încercat să ascult o carte o dată, mergeam cu autobuzul, deci nu erau multe lucruri care să-mi distraga atenția. Teoretic. Practic în 20 de minute a trebuit să derulez de 2 sau 3 ori că mă furase peisajul și pierdusem bucăți de informație și nu mai înțelegeam cine cu cine și de ce. Cel mai probabil la volan ar fi la fel cu distragerea atenției, dar în alte moduri și nici n-aș putea să butonez aplicația din mers să tot derulez când pierd fragmente.
Am incercat si eu sa ascult carti, dar nu am reusit. Pur si simplu imi fuge mintea, nu ma pot concentra. Dar cred ca se pun la citite. Teatrul radiofonic e tot reatru, nu?
Nu as accesa categoria Psihologie si dezvoltare personala.
Nu mai comentez, pentru că aș fi spus același lucru.😀
Mie nu mi-a plăcut să citesc niciodată, dar de când am descoperit anul trecut în aprilie AudioTribe, am „citit” peste 20 de cărți.
Inițial am zis că pot să „citesc” doar cărți în limba română, dar am încercat și una în limba engleză și am descoperit că pot să le „citesc” și pe astea.
Cred ca poti spune ca ai ascultat. Stiu ca aici se recomanda sa asculti carti mai ales copiilor care au dislexie.
N-am încercat încă. Dar doctorița de ochi îmi spune să reduc efortul vizual pentru a duce mai departe in timp operația care bate (din pleoape) la ușă.
Sigur n-aș da click pe dezvoltare personală, nici pe copii și familie . Probabil nici religie, nici economie. Dar sunt fan SF, imi place istoria și nu refuz câte un thriller din când în când.
Nu mă pot concentra la cărțile în format audio,am senzația că nu pricep nimic dar probabil sunt eu pe undeva defecta pentru că am aceeași problema cu telefonul,dacă e ceva important și durează mult explicația m ai pierdut pe drum.Dar nu văd de ce nu ar conta la cărți bifate.La ultima întrebare,îs multe de care nu m as atinge….SF,Business,probabil nici religie,familie,psihologie poate dar nu formare profesionala.
Când citesc o carte, sunt complet absorbita de ceea ce citesc. Pur si simplu, se poate dărâma casa in jurul meu fără sa ma prind ca e ceva in neregula.
Singura concesie pe care o fac tehnologiei e un ebook. N-aș putea sa conduc mașina ascultând o carte pentru ca, la volan, trebuie sa fiu atenta la drum, nu la ce zice nenea ala. Am văzut prea multe accidente provocate de unii cărora le susurau voci in urechi.
Am incercat si eu de vreo doua ori sa ascult carti,nu intra sub nici o forma.Imi pierd concentrarea,fac altceva si pierd firul,porneste vreo sirena si nu mai aud,tre sa dau inapoi,etc.
Prefer sa citesc,de pe Kindle sau hard-copy(inca o prefer pe asta),chiar daca mai putin,dar mai asezat.
Analogia cu teatrul radiofonic mi se pare perfecta,una e sa vezi ,sa simti,sa traiesti o piesa de teatru si alta e sa o asculti ca pe o insiruire actoriceasca de cuvinte,indiferent ce ar insemna asta:).Teatrul radiofonic imi aduce aminte de comunism,aproape automat,asa ca nu il halesc din start.
Plus ca,parerea mea,in momentul in care citesti imaginatia lucreaza altfel,poate personajele au in mintea ta alte feluri de exprimare,intra altfel in caracter decat vocea pe care o auzi recitand.
Am aplicația Voxa de 2 ani. Am 320 cărți citite/ascultate. Nu accesez Fantasy și SF.
Eu citesc pe hârtie, în format electronic (am şi Kindle și Kobo) și ascult. Când discut despre cărți de obicei vorbesc despre conținut, dacă e contextul de așa fel, menționez că am ascultat cartea, altfel nu îmi pare așa relevant în ce fel am parcurs-o. De regulă ascult non-ficțiune, biografii, self-help, în timp ce fac treburi prin casă.
Pe de o parte, cred că ar trebui să ne mai aşezăm şi să nu ne mai fugărim atât prin viață, pe de altă parte, asta e, atât timp am, citesc cum și când pot.
A citi și a asculta sunt activități evident diferite și creierul le percepe diferit. Asimilarea, memorarea si intelegerea conținutului este diferita. De asemenea, ascultarea unui audiobook permite multitasking, ceea ce pentru organism este obositor si stresant, afectează memoria, scade capacitatea de concentrare, etc.
Necesita multitasking, obositor și stresant, afectează memoria, scade capacitatea de concentrare…auzi, tu sigur te gândeai la audiobookuri? Că eu vad definiția sexului aici … 🙂
„multitasking obositor si stresant, afectează memoria, scade capacitatea de concentrare”
[citation needed]
Majoritatea activitatilor importante implica multitasking
Exista oameni care retin mai usor ceea ce aud, la fel cum exista cei care percep mai curand vizual. Cred ca ascultarea cartilor e mai relevanta pentru cei cu stil de invatare auditiv. Pentru ei sigur functioneaza.
De acord, eu pot asculta carti doar cand fac activitati mai ” automate” (conduc pe rute familiare, tai legume pt ciorba, curatenie, rufe :)). Daca e de exemplu de un sortat hartogarie sau, orice altceva care solicita cat de putin o a 3-a sinapsa, s-a terminat cu multitasking-ul 🙂
Niciodată
Audiobucurile nu mă prind. Am incercat pe vremuri cu cd și am renunțat, mai mult de 10 min la volan nu am reușit să le acord.
Cred că a citi sau a asculta cărți depinde cum suntem formați. Cineva care e crescut învățând pe audio cred că mai mult va ignora cărțile tipărite. Eu citisem cândva mult, acum nu mai am chef, dar aș asculta bucuros, mai ales la muncă. Am un job în care folosesc intensiv mâinile dar nu și cerebelul.
În orice librărie ignor locurile cu psihologie, dezvoltare personală, religie și spiritualitate.
Voxa merge si in EU daca mai aveti un numar de tel de Romania, daca nu…Amazon audible…Eu as zice citite la citite si ascultate la ascultate…cam asa merge la mine.Drept sa spun, mie nu prea imi place cu ascultatul cartilor pentru ca nu prea retin atat de mult ca din cititul clasic
Audiobooks am încercat, la mine e fail total, adica adorm de fiecare data. 🤷
Merg cărțile audio, le-aș număra la „cărți citite ” (deși nu am făcut concursuri de măsurat pe tema asta), dar am aceeași problemă precum @costicămusulmanu și alții: dacă e o activitate care necesită un minim de concentrare, se cam duce naibii atenția pentru cartea audio. Un exemplu banal, dacă merg pe teren plat și fără elemente necunoscute, gen o pistă, o alee în circuit, o cărare fără denivelări, ok. Pot citi chiar și pe telefon, nu doar asculta. Dacă am de urcat vreo pantă sau trebuie să fiu atent pe unde merge poteca, sau chiar prin oraș în zone circulate, nu savurez cartea. Și asta când conduc doar două picioare, nici nu intrăm pe partea „roți”.
Cât despre categoria pe care n-aș accesa-o niciodată, „Copii și familie”.
Nu ascult cărți, cel puțin, nu la volan, dar cred că se pun tot la citite, mai ales dacă ai reținut ceva din ele.
Dintre categoriile înșirate nu aș accesa Copii și familie sau Business și economie.
Voxa rules! Și apropo, asemănarea dintre crâșmă și școală este că nimeni nu iasă din ambele la fel cum a intrat! Cu stimă!
Se pun ca si carti dar nu ca si citit. Adica esti expus la idei noi, vocabular, informatii,ok…dar creierul depune alt tip de efort. E cum ai spune ca am fost la sala cand faci pilates. Amandoua bune dar nu acelasi lucru.
Plus ca sunt oameni care au nevoie de suport vizual pt a sustine atentia. Eu nu pot invata din ce vorbesc altii, ma plictisesc crunt, am nevoie de scris. Citesc f rapid si pot parcurge un text mult mai rapid decat vorbesc majoritatea oamenilor. Nici youtube nu suport si filmele doar cu subtitrarea originals.
Pe de alta parte platesc Voxa cu multa recunostinta pentru tatal meu care are vederea slaba.
Neața bună, eu cred că tot la citite se pune și citesc destul de multe mai ales la muncă, e tot la volan dar nu pe șosele sau autostradă, e la volanul unor utilaje mai măricele așa,nu am voxa, aici în Spania am „El libro total” care e tot un fel de voxa și pe deasupra e și gratis,cât despre ce nu aș citi niciodată e cu bisnis sí economía sufletului și nici psihologia și dezvoltarea personală nu mă atrage, sunt destul de dezvoltat 83 de kg la 1,70 sunt destule, aș coborî la 75 da…..neah știi tu cum e!!!!!
Nu mă pot concentra să ascult cărți și dacă aș putea nu le-aș pune la cărți citite, le-aș pune la cărți ascultate. Nu cred că e același lucru, să ți se susure în cap o poveste versus acțiunea de a citi, în ritmul tău. Eu nici podcasturi nu pot asculta prea ușor dacă fac și altceva în afară de mers și de stat jos și chiar ascultat podcast, indiferent dacă e unul serios sau unul mai pe caterincă. Imediat îmi vine să mai fac și altceva și am pierdut firul, trebuie să dau înapoi.
Am o ciudățenie și cu ebooks, le citesc, all good, dar după ceva vreme caut cărțile fizice prin casă, greu îmi amintesc că nu le am pentru că le-am citit electronic, așa că pe unele le cumpăr și în format fizic, să văd eu că le am 😁
Eu încă mă situez printre cei care nu ascultă audiobooks (nu știu cât mai durează faza asta, never say never).
In general prefer fantasy sau sf. Dar și thrillere, murder mystery etc (și îndrăznesc să mă laud că am un fantasy in curs de publicare și lucrez la un thriller sf)
Nu cred că aș accesa categoriile business/economie sau religie.
Eu cand discut despre cărți, separ cartile ascultate de cele citite. Inca citesc hârtia cand am timp, dar în mașină ascult cartile de pe Voxa. Din punctul meu de vedere indiferent in ce fel parcurgi o carte, e la fel de valoroasă, dar da, pentru mine separarea e clara.
Cât despre categorii, nu as vrea sa exclud niciuna. In perioada asta sunt fiarta pe Crima si Thriller. Dar nu exclud explorarea altor categorii. 😁
Intr-o luna ascult in medie 2-3 carti pe Voxa. Nu este nici mult, nici putin, dar este o oaza de liniste pentru mine, atunci cand reusesc sa ascult. Nu pot asculta in orice moment al zilei, doar atunci cand se iveste un moment potrivit. Asta vara am profitat si am ascultat de fiecare data cand ieseam la plimbare in natura sau cel mai dragut a fost sa ascult cateva zile la rand, atunci cand mi-am propus sa culeg visinii din curte 😉 Mi se pare important sa rezonezi si cu vocea care citeste. Am ascultat voci care efectiv te purtau acolo in poveste, dar si voci care mai mult te enervau.
Si mai are Voxa un avantaj – atunci cand se trezeste unul dintre copii ca are de citit o anumita carte intr-un termen scurt, iar tu fie stii ca o ai dar nu o mai gasesti prin casa, fie nu o au nici la bibloteca locala si parca nici sa o mai cumperi nu ai vrea.
Dintre categoriile enumerate, nu as da click pe Economie si Business.
Așa bine merge o carte pe plajă! Indiferent de format.
Pfff…
Niciodata audiobooks, nici citit de pe tableta. Cum sunt maniaca (si mai ales uit repede) tin liste (de când aveam 13 ani, cu o pauza intre 1999 si 2014) cu filmele vazute si cartile citite. In 2024 am citit 54 carti.
Daca as fi pe o insula pustie n-as zice nu la nicio carte. Dar cum nu sunt si putine sanse sa ajung (si si mai putine sanse sa ajung acolo cu o lada de carti), in prezent nu ma intereseaza cartile de „spitirualitate”😉
Am vrut să încerc atunci când a fost promoția cu 7 zile gratis. Și mi-am dat seama că nu există în viața mea nicio activitate pe care să o fac suficient de mult timp odată și să fie compatibilă cu ascultatul.
La bucătărie când mi-am pus laptopul să mă „uit” la ceva film, de o grămadă de ori n-am auzit ce se vorbea din cauza zgomotelor de robinet, oale, vase, hotă etc. La fel n-aș auzi nici cartea. De călcat, calc foarte rar. Curățenia, la fel ca gătitul, implică gălăgie ocazională.
La condus la drum lung n-am fost singură.
Aș vrea să zic că ascultatul mi se pare compatibil cu o muncă fizică liniștită sau cu sport făcut de unul singur pe-afară (nu în sală), dar dacă mă gândesc bine cred că aș prefera să ascult muzică decât carte în situațiile astea.
Dar tot aș mai încerca până să zic că 100% nu-i de mine ascultatul.
De intrat n-aș intra la Fantasy, SF și religie.
Am incercat cărți audio, cred că tot la o recomandare de aici. Nope, nu sunt de mine, la fel ca și cele pe device uri. Prefer cartea in format fizic.
Asta nu înseamnă că pentru alții nu cărțile audio nu sunt o opțiune viabilă.
Până acum vreo trei ani citeam doar cărți fizice. După care am primit cadou un kindle și de atunci citesc aproape numai pe el. De ascultat nu, încă nu m-a prins.
Iar categorii pe care nu le-aș citi niciodată (de bunăvoie cel puțin): dezvoltare personală și religie.
Da, eu consider că sunt cărți citite și alea ascultate. Eu nu ascult, am un fix cu cartea care miroase a carte, îmi place să stau cu orele în librăriile fizice, să scormonesc după cărți, îmi place sunetul ăla, când închizi cartea după ultima pagină citită. Dar și dacă le asculți tot le bifezi, că tot în creier (și unele în suflet) îți ajung. Am avut și eu Voxa, n-am rezistat nici o lună. Cât despre categorii, n-aș încerca SF. Mă plictisesc de mor.
Eu sunt extrem de vizuala, informatia exclusiv auditiva se pierde pe drum, efectiv nu ma pot concentra. Iar la condus prefer sa am liniste, ca daca pun muzica (exclus vorbarie) tre sa lălăi si eu, deci mai bine casc ochii la drum. Cand citesc, carti “cu foi” sau “e” (am kindle in geanta permanent), nu mai vad/aud nimic altceva.
Din lista prezentata, economie am mai frunzarit asa de curiozitate, filozofie (de aia “adevarata”, Kirkegaard s.a.) am incercat in junete, dar nu s-a lipit, dar SF e absolut no go, mai bine numar frunzele din vreun copac. A, pe kindle am numai carti in engleza, ca si majoritatea celor pe hartie, doar cateva romanesti si danezesti.
Eu zic că se pun ca citite. De anul trecut, la recomandarea ta, ascult de pe Voxa. La început, a fost greu, mi se părea că nu înțeleg mare lucru, am memorie vizuală dar, pentru asta, trebuie să citesc. De obicei ascult la birou, în timp ce fac pontaje, clasific acte, etc. Inițial m-am așteptat să nu îmi iese dar, merge treaba mult mai bine așa. Nu mă interesează spiritualitatea, nici economie.
La volan niciodata, ma adorm instantaneu. De fapt, audiobooku’ l-am imbratisat dintr-o recomandare contra insomniei. Eu, care ramaneam treaza minim doua ore daca ma trezeam peste noapte, adorm imediat daca-mi vorbeste cineva in ureche.
In rest, da, consider ca se contorizeaza ca fiind citite, doar ca altfel, pasiv as zice.
Nu ma atrag spiritualitatea, religia, psihologia, dezvoltarea personala, sf.
pe avion. Pun audiobook, preferabil de la terry pratchet. Bag somn de voie si d-ala bun.
La volan e so so.
eu mereu cand vad chestii de genu „nu pot”, ma gandesc „da ce pula mea nu poti, ai retard?”. Dar fiind un adevarat gentelman nu imi exprim opinia care tine de faptu ca intr-adevar, inteleg, nu poti citi decat de pe o carte de hartie, ca un ebook e mult mai usor si mai comod, deci normal ca nu poti face o activitate daca nu te chinui macar un pic.
Bine, aici tre sa fac o paranteza. La anumiti scriitori (Rashdie) nu merge ebookul. E atat de stufoasa, orice opera a domnului, incat daca nu esti un beautiful mind tre sa te intorci la fiecare pagina 10 in urma sa vezi ce dracu citesti acolo 🙂
sa revin ontopic. Audiobookurile is alta mancare de peste. Nu is chiar „o carte citita”. Alti centri ai creierului, alt mod de a absorbi informatia. Dar, este o varianta de absorbit informatia, care se presupune ca este pincipala idee din spatele cititului unei carti. Iti taie parte din „imaginatie” la modul ca nu tre sa iti imaginezi tu cum vorbesc aia (chestie pe care nu am facut-o niciodata).
Problema la mine e ca nu mai pot citi. Nu ma mai pot concentra sa citesc. Ceea ce suge cand am de citit chestii tehnice.
Avantaju e ca uneori gasesti naratori care is mai buni decat erai tu in capul tau, cititnd o carte 🙂
de Rushdie nu-mi spune! incerc sa citesc chiar acum Seducatoarea din Florenta. incerc!
De peste 8 ani, toate cărțile pe care le citesc sunt in format audio. Mai spunea cineva că are o problemă cu concentrarea la formatul asta, ei bine, pentru mine e exact invers – am încercat de mai multe ori in ultimii ani să revin la formatul pe hârtie și nu mai pot să citesc mai mult decât câteva zeci de pagini odată, pe când in audio pot să trec prin jumate de carte fără pauze.
Eu cred ca se pun la „citite” si cele ascultate, la mine se fixeaza informatia. Tocmai am terminat o carte audio si pot sa-i fac rezumat si am si personajele zugravite frumos in imaginatie.
Am avut Voxa, n-am folosit-o. Am renuntat la Voxa, a dat cititul/ascultatul in mine :), acum ascult ce mai gasesc in YouTube.
Cred ca ma incadrez la categoria ciudati pentru ca citesc/ascult mixt cartile – ascult la volan (naveta doua ore zilnic) si cand gatesc si, alternez cu citit (aceeasi carte, e-book majoritatea) cand am timp.
Si, sa nu uit pt ce am „venit”:), nu as citi Economie si SF.
Citesc carti pe hartie dar am descoperit si carti lecturate pe You Tube, Ascult carti care nu le-am gasit tiparite si e important sa-mi placa vocea :))
pai, la audiobook naratorul e baza. Am terminat acum niste carti citite chiar de catre scriitor. Si au fost meh. Am incercat si nu am reusit deloc sa intru in atmosfera
La o serie, ultimele doua carti le-au facut tip teatru radiofonic. Si zbang, s-a schimbat de tot cartea, mi-a fost greu sa o continui. Desi eram chiar curios ce se intampla
E ca la fotbal – important e rezultatul.
Dar, din punct de vedere al placerii, este ca un meci in care antrenori ar fi Rinus Michels, iar de cealalta parte, Helenio Herrera. Sau Guardiola vs Dan Petrescu, pentru cei mai tineri.
O chestie la care folosesc Voxa e sa citesc cartea in format fizic (varianta preferata) si dimineata inainte sa deschid lumina sau sa ma pun in miscare varianta din aplicatie (unde am varianta asta). In rest tot mai mult citesc decat ascult in aplicatie.
O chestie pe care am patit-o cu Voxa e ca desi am downloadat o carte inainte sa zbor, n-am reusit sa o accesez ulterior. Maxim de enervant! Si in bunul spirit romanesc, va intreb aici daca ati mai patit pentru ca nu m-am invrednicit inca sa le scriu lor.
In alta ordine de idei, oare nu facem (wink-wink, e exprimarea aia a parintilor care presupunea sa faci tu ceva) un post separat cu cine ce a mai citit interesant sau ce mai are pe lista interesant?
Much appreciated!😁
Io cărțile audio nu le consider citite, ci ascultate. Deși nu am ascultat prea multe. Și le prefer pe cele citite de autor, care în general sînt doar fragmente, sau proză scurtă. (Radio România și Humanitas au scos destule cd-uri audio de acest fel). Mai ales dacă am citit în prealabil textul respectiv. Strict ca divertisment, ca să aud vocea persoanei care a și gîndit și scris cele citite. Iar textul să fie cît de neutru se poate. Cele citite de actori deja au un strat în plus, interpretarea, care uneori poate aduce chiar deservicii textului (mai ales la poezii, poeții sînt exasperați de ideea de recitare actoricească a poeziilor lor, cel puțin din cîte știu). În rezumat, prefer să aud vocea mea cînd citesc și îmi imaginez o poveste. Sau a autorului, ca textul să fie cît mai aproape de origine. Ca un mod de apropiere/conectare cu „sursa”.
Am la activ și cîteva cărți ascultate, fără să fi fost și citite. Nu fac asta prea des, pentru că nu am ocazia, și nici nu mă pot concentra, nu pot reveni asupra unor fraze etc. Mi-a plăcut să le ascult, cum îmi pace să ascult și teatru radiofonic sau interviuri, dar este altă experiență decît cititul. E altceva, și obiectiv (ți se citește, nu faci tu acțiunea, și de multe ori e și o interpetare la mijloc), și subiectiv (înțelegi, vezi, experimentezi, reții altfel un text auzit față de unul citit).
Iar dacă e vorba să am nevoie să învăț ceva, să mă documentez pe un subiect, nu cred că ar funcționa cărțile audio.
Aș da click pe oricare din categoriile alea. Cu preferința ficțiune generală.