Prieteni, am si eu o nedumerire. Dacă sunteți genul care si citiți, dar și ascultați cărți, le considerați tot cărți citite și pe cele pe care le-ați parcurs în format audio? Adică să zicem că în ultima vreme ați citit trei cărți normale, clasice, pe hârtie, dar ați și ascultat patru.

După care ieșiți cu prietenii, sau sunteți în orice alt context, și vine vorba despre ce-ați mai citit în ultima vreme, o să băgați audio-book-urile la categoria „citite” sau o să vorbiți despre cele citite pe hârtie, după care o să adăugați „dar am și ascultat niște cărți bune”.

Întreb pentru că încercam să-mi aduc aminte ce cărți am citit anul trecut și mi-am dat seama că în 2024 s-a produs inevitabilul: am mai multe cărți ascultate decât citite.

Eu, cel care acum câțiva ani consideram că o carte nu e carte dacă nu se simte mirosul de hârtie și dacă nu poți să îndoi colțul paginii-da, știu, o să ajung în iadul librarilor , am ajuns să ascult cărți. Lumea asta se duce naibii, vă spun.

Bine, am și scuza c-am condus mult în 2024 și, de când am descoperit aplicația Voxa și mi-am dat seama că pot să ascult cărți în mașină, aproape orice drum lung înseamnă o carte citită. Pardon, o carte ascultată.

Vedeți? Deloc nu mi-e clar. De-aia vin și vă întreb: cărțile audio se pun la cărți citite sau nu? Ca să știu cum mă poziționez dacă e să mă laud pe rețele sociale ce deștept sunt eu și cât de mult citesc.

Îi știți pe cetățenii care fac asta, nu? Și vouă vi se par cringe spre penibili?

Nu mă refer la oamenii care descoperă o carte foarte bună (sau două, sau trei) și-o recomandă ca s-o descopere și alții. Nu, nu, nu, pe ăștia chiar îi apreciez, fac foarte bine ce fac, chiar mi s-a întâmplat de câteva ori să citesc câte o carte plecând de la recomandări ale unor oameni în care am încredere.

Ba chiar, doamne apără și păzește, și mie mi s-a întâmplat în câteva rânduri să și recomand câte o carte.

Nu, nu, mă refer la oamenii ăia care explică superior că „în luna decembrie am citit 23 de cărți și-un sfert”, acum, în ianuarie o să citesc 25 și-o s-o încep pe a 26-a”. De ce, de ce-ai face așa ceva?!

Nu e nevoie să-mi răspundeți, e o întrebare retorică, știu exact de ce se laudă.

Hai că m-am lungit și uităm de la ce-am plecat: cum e cu cărțile în format audio? Se pun ca citite?

Și dacă tot v-am întrebat asta, hai să vă mai întreb ceva. Sau, mai bine zis, să vă rog ceva mai neobișnuit. Am primit de la cei de la Voxa un top al categoriilor care sunt cel mai accesate de către utilizatorii aplicației. Apropo, dacă n-aveți încă aplicația Voxa, poate faceți ceva în sensul ăsta? Numa’ zic.

O să vi-l las mai jos pentru că vreau să vă întreb ceva ce este fix opusul a ce-ar întreba cineva în mod normal. Pentru că nu, nu vreau să știu care este categoria care v-ar tenta cel mai mult, ci aș vrea să-mi spuneți care e categoria pe care n-ați accesa-o niciodată.

Și când zic „niciodată”, a se înțelege că n-ați intra acolo nici dacă ați ajunge pe o insulă pustie și să ascultați cărțile din categoria aia ar fi singurul lucru pe care ați putea să-l faceți.

Glumesc, desigur, dar ați înțeles ideea. Uite, astea sunt cele zece, pe care credeți că n-ați da click niciodată?

  1. Ficțiune Generală;
  2. Crimă și Thriller;
  3. Fantasy si SF;
  4. Copii si Familie;
  5. Cărți în limba engleză;
  6. Psihologie și dezvoltare personală;
  7. Business și economie;
  8. Istorie, științe și filosofie;
  9. Biografii și memorii;
  10. Religie și spitirualitate;