Înțeleg că ieri seară a rulat pe TVR filmul „Anul nou care n-a fost” și că mulți dintre voi l-ați văzut acolo.
Dar dacă nu, să știți că începând de azi e și pe Netflix, zic c-ar fi cam obligatoriu să-i dați un play.
V-am spus de pe vremea când l-am văzut în cinema că filmul ăsta ar trebui văzut de toată lumea din țara asta. Iar azi, pe 22 Decembrie, chiar e cea mai potrivită zi să-l vedeți.
l-am văzut de dimineața, am auzit ca aseară a fost difuzat și pe TVR.
am înghețat de frica la secventa în care copilul spune ce i-a scris moșului.☹️
p.s. nu știu cum m-a sabotat tehnologia(telefonulmeu) ca începutul articolului nu îmi aparea
Bazil, azi e 22.
Mai pui „Text scris de Ana R.”?
Comentariu beton!11
Absolut. O să fie peste vreo oră și jumătate.
Excepțional filmul! L-am văzut la cinema (la recomandarea cuiva, nu spui cine 😄) și aseară l-am văzut iar. Cu mult mai multă atenție la detalii.
Când a zis femeia aia „e apă calda”, m-am cutremurat. Și m-am rugat fierbinte să vadă cât mai mulți „suveraniști” filmul. Poate-poate or înțelege câțiva.
Comentariu beton!34
Am văzut pe Facebook comentarii, e propagandă filmul auzi
Cine nu vrea să înțeleagă, nu va înțelege nici dacă l-ar lovi în moalele capului!
Slabe speranțe. Doar daca ai trăit în vremurile alea poți să înțelegi. I as teleporta pe suveranisti macar pentru 24 de ore in acea perioada neagra.
Am reușit să văd jumătate, apoi am cedat nervos și m-am băgat în pat. Dacă nu cumva vine acțiunea și partea aia care ar trebui să mă impresioneze după jumătatea filmului, ăsta e unul dintre cele mai boring filme pe care le-am văzut ever. Asta în afară de faptul că, și de data asta, actorii parcă au prune în gură. Mă enervează atât de tare încât mă bate gândul să boicotez orice film românesc până nu rezolvă problema cu sunetul. Bine, nu că ar conta vreun pic boicotul meu. Dar să revenim: m-am plictisit groaznic. Pare un alt film despre comunism în care nu se întâmplă nimic, un fel de documentar cu actori, care prezintă viața de zi cu zi, fără să aibă vreun plot. Repet, cu condiția ca acțiunea să nu fi izbucnit brusc în a doua jumătate a filmului, caz în care mea culpa. L-am mai pus și pe fiu-meu de 11 ani să se uite, de era să adoarmă, în condițiile în care e foarte interesat de comunism și de nazism și știe despre astea mai multe decât mulți copii de liceu. Dacă intră pe Netflix, o să încerc să văd și cealaltă jumătate, da-de îmi schimb părerea. În schimb, mi-a plăcut foarte mult „Libertare”.
Comentariu beton!13
Nu cumva așa era și comunismul,boring?
Comentariu beton!11
Poate citești și articolul pe care l-am scris după ce l-am văzut? Am lăsat link către.
@Mihai, citesc toate articolele pe care le scrii, chiar dacă nu comentez la toate. Nu bag mâna în foc că mai și țin minte ce citesc, că na, am o vârstă :D, dar de citit le citesc.
Eu nu înțeleg cum acest film poate fi boring. Îmi pare rău, dar pe mine m-a lovit ca un pumn în stomac.
O să-l reiau azi, poate mă prinde cealaltă jumătate.
Nu are nus’ ce actiune de blockbuster, dar curge ca mierea de frumos. L-am savurat minut cu minut, am studiat secventele, mi-am amintit detalii, obiecte, reactii. Doamne, ca parca m-am intors in copilarie. Priveste-l pur si simplu ca pe un fel de muzeu in miscare, vei recunoaste o groaza de detalii pe care le credeai uitate. Si jocul actorilor e de Oscar. Si atat de realist totul si pe alocuri amuzant in disperarea situatiilor. Cand a zis ala micu’ ca i-a scris lu’ Mos Gerila sa moara nea nicu, am zis ca-mi da cafeaua pe nas de ras, desi nu e rasul nostru. Amesteca atat de frumos absurdul situatiilor (pe care le-am trait cu totii) cu umorul lor (pentru ca absurdul ala, acum dupa 35 de ani este aproape amuzant). Infiorator si extaziant in acelasi timp.
Comentariu beton!12
Azi ar trebui să dea play mai ales cei care aseară nu au putut să-l vadă că a coincis ora de difuzare cu interviul lui cg de pe irealitatea tv. În special.pentru ei ar fi foarte util, deși ….
Știe cineva cum aș putea să îl vizionez din străinătate?
Netflix. VPN.
Şi de căutat cu titlul în engleză “The New Year That Never Came”.
Este pe youtube.
În pauza meciului Barcelonei am tras un pic cu ochiul la TVR. Din câte știu eu, în 2017 s-a votat că filmele românești trebuie să fie subtitrate. Eu am ambele nepoate surde, O lege degeaba, ca multe altele! Pe Netflix este din fericire cu subtitrare, exact cum au nevoie persoanele cu deficienţă de auz, inclusiv explicaţia tuturor sunetelor care se aud!
Comentariu beton!19
Fix din cauza asta nu l-am văzut și eu. Mă rog, m-am uitat până la prima pauza de publicitate. O să îl văd pe Netflix
Am vazut pe netflix, chiar mi a plăcut și nu ma așteptam. De regula nu sunt fan filme românești. La început am avut niște probleme în a înțelege ce se vorbește, însă mi a dat prin cap și am pus subtitrare în română. Cu totul alta poveste, am privit filmul mult mai relaxata, altfel cred ca abandonam. Sfârșitul a fost super!
Tocmai l-am văzut pe Netflix. Piele de găină…
L-am văzut pe tot. Retrag ce am zis.
Comentariu beton!18
Destul de plat, nu se compară cu Libertate.
E fix cum aș spune eu: „am mâncat banane, destul de fade, nu se compară cu portocalele”.
Nu poți sa compari două lucruri diferite, chiar dacă ambele sunt fructe. Da, desigur, ai voie să-ți placă unul mai mult decât celălalt, că doar suntem oameni. Dar de ce le-ai compara?
Din ce am vazut pe Twitter, toti suveranistii erau dezamagiti. Doar asta ar fi un motiv suficient pentur vazut filmul. Dar, pe langa asta, este un film exceptional de bine facut, foarte riguros cu reprezentarea realitatii de atunci (apar firele alea telefonice impletite, fixate cu cuisoare pe plinte!), iar toti actorii au dat foarte mult!
Sunt doua filme complet diferite, ambele exceptionale in opinia mea. Dar sunt de acord cu Mihai, nu le poti compara.
Mie tare mult mi-a plăcut filmul! A fost trist să retrăiesc griul și urâțenia. Si mi s-a părut că a fost plin de simboluri. Apropo. ați văzut și voi, la început, când pregăteau pancartele pentru miting și s-au măzgălit literele DR din mândria?
Comentariu beton!15
Văzut, împreună cu soţia și cei doi băieţi, cel mare, de aproape 12 ani, pentru el mai mult. Impresionant…
tocma ce ii dau play, sarbatori fericite 🙂
E doar pe Netflix in Romania.
Nu au cumparat drepturi internationale. Din pacate.
Sper ca cei care au văzut filmul la cinema, cu popcorn, cola și nachos, să fi simțit un uriaș nod in gât in timpul vizionării. Și să fi înțeles ce însemna in vremurile alea o portocală primită cadou de la nea Nicu Chican de la scara 2, care nu a făcut nimic rău și nu merita să moară, nici măcar într-o scrisoare.
Comentariu beton!16
Frate Gasconule, comentariul domniei tale mi-a făcut pielea găină!
Da, am văzut filmul, sunt leat de ’75, și parcă m-am întors în timp.
Partea cu portocala mi s-a părut forțată. Nu cunosc pe nimeni care mi-ar fi dat o portocala așa, pur și simplu. Portocalele se obțineau extraordinar de greu, după niște cozi infernale. Tataia „se descurca”, era om de baza la descărcat orice se aducea la alimentara, asa ca „prindea” de fiecare dată când era liber în ziua în care se primeau portocale. Dacă era la muncă…nasol. Noi, ca și copii, nu aveam voie la coada aia, sa nu fim călcați în picioare.
Mai bine n-as fi văzut filmul, mi-a trezit niște amintiri tare nasoale.
@Alina I. In vremurile alea pensionarii plecau teleleu prin cartier cu sacoșele după ei, poate ”se bagă ceva”. Era și forma lor de socializare la cozi, iar cand se aducea marfa cumpărau orice, indiferent dacă au nevoie sau nu. Se dădea, oricum, cu porția, ”sa ajungă la toți”. Am văzut bătrâni care cumpărau bomboane cubaneze, desi n-aveau nepoți. Am văzut bătrânei care cumpărau ”macrame” desi nu erau pasionați de croitorie. Asa ca nu era chiar exclus ca nea Nicu Chican sa dea o portocala in dar, unui pusti care stătea in același bloc cu el.
@AlexB Să-mi para rău?
Leat ’79, am fost de câteva ori la Cinema Flamura, din același complex cu oficiul poștal din film, șoseaua GIurgiului.
Știu despre sacoșa PPC (poate pica ceva). Știu ca pe vremea aia, dacă stăteau doi indivizi la ușa unui magazin, în urma lor se făcea coada. Știu și ca se cumpără orice, pentru ca de obicei nu se găsea nimic. Am zis doar ca eu nu cunosc pe nimeni care sa fi dat o portocala degeaba.
P.s. Și eu tot în 79 sunt născută
Mi-ar fi placut ca, in final, pe Vancica sa apara scris „Mos Craciun exista!”.
L-am văzut și eu azi. După părerea mea, pentru noi, cei care am trăit în timpurile alea, nu este un film de plăcut, decât dacă ești masochist. Dar este, categoric, un film de văzut…mai ales pentru cei născuți după 1980-1985. Problema e că tocmai ăștia cred că sunt foarte puțin interesați să îl vadă. Și dacă l-ar vedea, mă tem că mulți nu l-ar înțelege. Nu pot decât să presupun, dar cred că unui neavizat multe situații i-ar putea părea ridicole, exagerate, sau, pur și simplu, amuzante. Dacă nu ai trăit și nu ai simțit tensiunea din acele zile, nu prea ai cum să înțelegi. Filmul e foarte bun.
Am vazut filmul la cinema intr o sala aproape plina. Filmul mi s a parut f bun, ce m a impresionat negativ este ca pe parcursul filmului destui de multi tineri au parasit sala…li s a parut, probabil, plictisitor.
Foarte posibil să fie cel mai bun film românesc despre perioada aia. Deși organic am simțit și simt o repulsie față de anii ăia cenușii, tocmai asta m-a determinat să citesc și să văd cât mai multe filme. La a șaptea mână trase pe mizeriile alea de VHS. N-am vrut să mai îmi aduc aminte de zona aia dar filmul m-a convins de la primele cadre. Să nu mai spun că sunt destui „cetățeni” care proslăvesc anii ăia. I-aș obliga să vadă filmul până ar recunoaște că au greșit.
văzut, mulțam de reamintire;
nu pot să zic decît că mi-e frică; acum 35 de ani ascultam Europa Liberă și Vocea Americii, astăzi america l-a votat pe trump și noi pe cege…
mi-e frică! mai ales că la rapiditatea de azi a comunicațiilor lucrurile pot degenera în cîteva ore; nu luni, nu săptămîni, nu zile; ORE!
Exact ce spui !
Am vazut filmul aseara,multumesc Mihai,muuulte amintiri urate !
De-as avea o putere,l-as difuza in Piata Revolutiei sau la Universitate,pe ecrane mari,sa ia aminte si votantii cg .
Pacat ca nu-i intereseaza !
Gizăs craist, cum a putut să fie scena când copilul spune ce i-a scris lui Moș Gerilă. „Ai zis că vrei să moară Nea Nicu.” A lovit masiv în plexul solar. Se putea simți cât de tare îl doare pe tată. Cum i s-a terminat efectiv viața! Cât de dureros a fost să îl auzi zicând despre copilul lui de 7 ani că e un turnător! Deși, bietul de copil, habar nu avea ce a făcut, după cum a și spus în timpul filmului. Vănciă a fost fost absolut fabulos în filmul ăsta!!!! Iar cum a jucat copilul ăla! Mamma mia!!
Rar mi-a fost dat să simt durerea în halul ăsta. Și aveam 10 ani la revoluție și îmi aduc aminte cum îmi spunea tata: să nu cumva să spuneți ce facem/vorbim aici, că mă bagă la închisoare, deși nu erau acțiuni subversive.
Comentariu beton!15
Să nu uit și de Ioana Flora! Cum se împărțea între a-și apăra copilul și a-și da seama de gravitatea situației! Și nu e vorba doar se scena asta, ci și de celelalte: încercarea rescrierii scrisorii, să încerci să rezolvi situația!
SENZATIONAL!
Nu stiu daca ai amintit, la recomandari de pe Netflix: The Mothers of Penguins. E mini-serie poloneza, absolut beton. Ma uit a doua oara. Aduce un pic de lumina in viata parintilor de copii „altfel”. Ce inseamna un diagnostic sever si cum reusesc sau nu parintii sa ii faca fata.
Noroc cu romanii si polonezii, ca mai salveaza rahatul asta de streaming, ca de mizerii woke si seriale idiotice suntem cam satui 😀
Mulțumesc, Mihai! L-am văzut aseară.
Mi s-a părut foarte bine făcut filmul, cu mare atenție la detalii. Scenografia și costumele impecabile, iar jocul actorilor, inclusiv copilul, senzaționale.
Excepțional. De la atmosfera cu atenția la detalii, continuind cu coloana sonora , pina la interpretările absolut fabuloase ale actorilor. De la farmacista ciufuta, ori batrina care și premeditează moartea pina la interpretarea magistrala a Nicoletei Hincu in rolul actriței care trebuie sa spună o replică șablon, toți actorii dau măsura imensului lor talent. Scena cu izbucnirea Florinei pe fondul melodiei ,,Oameni” a lui Aurelian Andreescu este memorabila. Ca și ura din privirea lui Adrian Văncică din final.