Am ieșit din țară prima dată în anul 2004, atunci când am mers într-un orășel din Ungaria, pe numele lui Tokaj, adică acolo unde se face vinul de Tokaj. Irelevant ce se produce, altceva voiam să vă spun.
Tokaj este un oraș de sub 5000 de locuitori, e ca un sat mai mare. Oameni buni, mi-a picat fața când am văzut că școala din orășelul ăla, de cinci ori mai mic decât Rădăuți, avea bazin de înot acoperit.
Da, vedeam prin filme că prin alte părți există așa ceva, dar, știți cum e, îți spui că în filme se poate orice. După care ajungi în Ungaria, nu prin vreo țară mega-dezvoltată, și vezi o școală de stat cu bazin de înot, de rămâi cu gura căscată.
Ulterior, de-a lungul anilor, am mai văzut școli cu bazine, mai ales prin țările unde apa caldă frige. Dar, na, îmi spuneam și eu ce ne spunem toți: că la ăia se poate și la noi nu.
Săptămâna trecută, când mi-a zis Mara că la școala fetelor se deschide bazin de înot, nu mi-a venit să cred. A trebuit să-mi arate email-ul ca să-mi revin.
Noi deja duceam fetele la înot, la ceva bazin din Floreasca, dar mi-era un pic peste mână, că nu prea există mijloace de transport în zonă, deci trebuia să mă urc în mașină de fiecare dată când aveau înot.
De-aia nu mi-a venit să cred când mi-a zis Mara că s-a dat în folosință bazinul școlii și că putem înscrie fetele acolo. Condițiile sunt identice cu ce aveau la Floreasca, instructor, personal medical, vestiare, absolut tot ce trebuie. Doar că bazinul ăsta fiind nou arată muuult peste ce e la Floreasca.
Vă zic, m-a uimit atât de tare vestea, că nu m-am putut abține să nu mă duc să filmez. Pentru că eu, prieteni, n-am crezut că o să văd așa ceva în timpul vieții mele, în România: școală de stat cu bazin de înot acoperit. Și nu la o școală oarecare, ci exact la aia unde învață fetele. Încă sunt uimit, să știți.
Da, da am auzit că mai există vreo câteva prin țară, dar de văzut, nu le-am văzut cu ochii mei.
Acum vă las ce-am filmat, să vedeți cum ar trebuie să arate normalitatea.
P.S. Se mai plânge lumea că nu puteți să vedeți cum trebuie videourile filmate vertical. Oameni buni, le filmez așa pentru că cei mai mulți citiți de pe telefon, prin urmare nu cred că aveți nicio problemă cu vizionarea videourilor verticale.
Dacă totuși mai există oameni care citesc de pe laptop, după ce dați play și începe să ruleze videoul, apăsați pe butonul pe care scrie „shorts” și vi se va deschide o altă lume. Hai că se poate. 😁
La cât mai multe!!! 🥳🥳🥳
Bă, sunt atât de fericit că prind fetele aproape doi ani de bazin.
Se vede că s-a schimbat primarul 😁
La nici o lună de la preluarea puterii a făcut un bazin 😁
WOWZA!
Au făcut că știau că ești blogger de mare succes.
Ce să zic…la mine în comună pot doar să sper.
Și în Timișoara există la Școala generală nr. 30 în cartierul Soarelui. De câțiva ani buni. Am și fost înăuntru prin anul 2005 și am văzut că au condiții foarte bune.
Nu am date recente. Zic asta la noi minunile țin puțin…
La Scoala generala nr.30 Timisoara invata ai mei copii, baiatul cel mare (e clasa a 6-a acum) a prins in clasa 0 bazinul functional, a si mers la cursuri de inot… A venit pandemia si totul a fost inchis, inclusiv bazinul. Dupa pandemie bazinul a ramas inchis, am auzit ca nu le-a mai dat voie legea sa-l deschida. Se vorbeste ca directoarea a vrut sa-l deschida oricum dar a fost avertizata ca o sa suporte consecintele…. Din cate am inteles intretineau baziunul cu banii castigati din inchirierea lui seara si inchirierea nu mai este posibila…. Ma intreb atunci de ce nu se asigura banii necesari intretinerii bazinului de la bugetele locale, daca singuri nu le dai voie sa se intretina…
Iată ! Ce spuneam ? O minune nu ține prea mult.
Mulțumiri Stanciu Dorin pentru update.
Tare asta. Frumos de tot
Aici in Belgia nu se obosesc, pentru ca piscine comunale tot sint, iar scolile fac contract cu piscinele si duc copiii la lectii de inot (care sint obligatorii). Asa ca investeste comunitatea, nu scoala sau Ministerul Invatamintului sau stiu eu mai care minister.
Sper sa fie ok la voi. La mine, am avut surpriza ca lui Stefan nu ii place lectia de inot, pe principiul ‘nu imi pot fac de cap, deci nu imi place’. Ticalosii de instructori insista sa ii invete stiluri de inot si chiar inot imbracat. Adica Stefan nu poate plescai. Foarte neplacut.
Imi doresc ca in 10 ani povestea asta sa explodeze in Romania.
Excelent! Ca una pasionată de înot, şi mie mi se pare de filme SF, dar uite că se poate! Acolo e un om care sfințeşte locul, clar!
Ar fi bine sa spui si numarul scolii. Bazinul seamana izbitor cu cel de la scoala 25 din Colentina. Dar ala functioneaza de cel putin 6 ani.
Nu inteleg ce e atata obsesie pt inot, bazine de inot? Toti sunt fierti pe inot, inot ,inot. De zici ca isi pregatesc copiii sa fie Felpși. Ajuta parca la dezv oaselor si sa devina mai inalti parca. Dar la altceva, la ce? Pe mine nu m-au dat la inot si nu am murit, nici nu am plans ca vreau
mda. scoala 190. bazin acoperit, facut pt scoala, pe fonduri europene.
la inaugurare, se da in administrare privata. se fac cursuri de inot, pe bani… pt privati.
copiii scolii nu au nici macar vreo reducere, desi li s-a luat spatiu din curte.
o mizerie…
sper ca nu se va ajunge la acelasi “mod de operare” si la voi.
Dacă se va ajunge voi face circ
Scoala 195, liceul Dante Alighieri (sector 3) exact aceeasi situatie. Iti sugerez sa pregatesti deja circul.
Arată identic cu Bazinul de înot didactic din Tulcea, doar ca acesta din urma nu este arondat unei școli ci servește întregului oraș. La cât mai multe inițiative de genul acesta. Poate ajunge și la noi apa aceea fierbinte 😀
Eu mă mir că te-au lăsat să filmezi, pe la noi mereu totul e la secret. 😆
Dar da, în sectorul 1 bazinele sunt inițiativa primăriei (nu știu dacă a pornit de la Clothilda sau mai de dinainte), finanțate de primărie.
Tocmai s-a deschis bazinul, la care s-a lucrat mult și a stat mult închis, deși era gata, și la școala 178 din Pajura, aproape de voi.
Să știi că m-am mirat și eu.
Da, frumos. Sper la mai multe.
Cum zicea si @Nella, in Belgia fiecare satuc are piscina. Si unele scoli au bazine de inot. iar copiii invata sa inoate de mici. Si juniorul a facut si separat cu instructor si cu scoala. Nu mult, dar in fiecare an 10 lectii facute de scoala conteaza. Plus examen de inot imbracat si salvat pe „cineva” de la inec.
Mă bucur pentru fete! Fără nici un termen de comparație,spun doar că în Viena exista în fiecare sector (23 de toate) cate un bazin unde merg copii incepand cu clasele primare până la sfârșitul gimnaziului ,ore programate de sport ,să învețe obligatoriu să înoate! Asta a ajuns să-mi pară normalitate !
Mihai, dacă tot ai adus vorba, ai idee dacă bazinul Floreasca s-a deschis? Tolea Grințescu sau cum i-o mai zice acum? Anul trecut așteptau nu-ș ce piesă… Danke!
Fetele au fost toată vara și toamna acolo.
Super! Și la Timișoara e o școală, de stat, care are bazin acoperit. La orele de sport au și ore de înot. Se poate!
Daca te referi la Generala 30, asa era inainte de pandemie, acum nu mai functioneaza bazinul… Alta scoala nu stiu cu bazin in Timisoara.
Da și normal să fie bazin de înot în Tokaj. Era umplut cu vin. Pt a testa calitatea vinului cât și pt a vedea cum se descurcă locuitorii în condiții bahice extreme.
Altfel, mă bucur să văd că tot mai multe școli au așa ceva. Bravo!
Impresionant! Le doresc fetelor dumneavoastră să se bucure cât mai mult de el.
Ma bucur mult pt voi, si sper ca bazinul chiar sa fie folosit de copii si in folosul copiilor.
Poveste trista:
Brasov -Bazinul Olimpic – unul dintre putinele bazine de inot omologate din tara.
Dupa ce a stat inchis 3 luni (Aug – Oct) pt reamenajare (timp in care niciun sportiv nu s-a antrenat), din noiembrie copiii de la polo (printre care si plodul meu), au doar 5 culoare de antrenament (din 10), in conditiile in care sunt peste 150 de copii inscrisi.
Hai ca poate nu vin toti in acelasi timp la antrenamente, dar tot sunt multe bucati copii per bucata de antrenament. In conditiile in care ei la polo ar trebui sa aiba alocata SI o zona de antrenament cu mingea pt pase, sut la poarta, strategie etc. Celelalte 5 culoare din bazin sunt alocate persoanelor din exterior, care nu depasesc niciodata degetele de la o mana ca numar. In timp ce copiii se inghesuie cate 20-25 pe un culoar, nefiindu-le permis sa intre pe spatiul alocat publicului. Astfel, in spatiul alocat antrenamentelor, nu pot fi scoase culoarele si nu pot fi montate portile – din lipsa de spatiu. Mai mult, sunt mai multe grupe, pe nivel de varsta si senioritate care se antreneaza, deci le trebuie culoare separate.
Se fac si s-au facut memorii si sesizari la institutii, dar initiativa e cam „”water under the bridge” – pun intended.
eu nu am mai fost la un strand sau bazin de peste 24 de ani.
Poate pentru că nu știi să înoți? Că dacă te-ar fi dat de mic la înot, n-ai mai fi pus întrebări tâmpite ca cea din primul comentariu…
da, nu stiu sa inot si nici nu ma intereseaza, nu ma ajuta la nimic sa stiu sa inot
recomand cărți! multe cărți! te fac… (vorba lui Radu Paraschivescu) neprost!
PS dacă-s d-alea cu K, J, Q, nu e bune!
băi, congrats! deși ai trecut prea repede peste grinzile alea lamelare, de susținere; pariu că-s făcute la Ulmi, lîngă Tîrgoviște?